Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/35., szept. 25.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Egyetemi könyvtárban: projektsegítés, 7%-os használatnövekedés, jobb érdemjegyek
SOS szemüveg a könyvtárban (képgaléria)
* * * Hírszerzés nyílt információból -- MIBE--NKE-konferencia, okt. 3. * * *
Információs jártasság a könyvtárban -- telefonos és e-források is kutatandók
Megnyílt a könyvek nélküli könyvtár Texasban (olvasóink szavazatára)
Belső lopások a könyvtárban -- adatbázis a nyilvánosságra került adatokból
Tanulnak a könyvtárosok a használók címkézéséből
A magyar fiatalok befordultak és lapítanak (a legfontosabb könyvtári célcsoport)
Trendek a felsőoktatási könyvtárban -- teljesítménymutatóktól PDA-ig
Robotkönyvtárból visszaállás tömörraktári rendszerre Bordeaux-ban
Hova tovább négy óráig? -- Bajban a gyerekkönyvtárak -- És az iskolaiak?
Inkább ne legyen wc a könyvtárban, ha nincs benne felszerelés? - TIK, Szeged
Nyerjen jegyet a Bábeli könyvtárra! -- Színház egy Andrássy úti könyvtárban
Ingyenes online oktatás brit egyetemeken -- a British Library támogatásával
A Francia Nemzeti Könyvtár is a szemantikus webbel nyomul
Új lehetőség: bárki kutathat a neten
Magyarország legszomorúbb apróhirdetései -- könyvet, bármilyet
Olvasás éjszakája gimnáziumban, Makón (videó)
Szélesedő könyvtári szolgáltatások Hajdú-Bihar megye kistelepülésein

Analógiák

Mikor érkezhetnek a könyvtárügybe versenyszférában bizonyított topmenedzserek?

Praktikus

Hogyan írjunk izgalmas blogposztot? 8 tutibiztos tipp!

Kisszínes

Könyvajánló (videó ;-)
Információ az élelmiszertermékekről -- QR-kóddal
A munkamánia is a kiégés jele lehet
Megint szép könyvtárak (fotókkal)

Információforrások

Pozsony magyar vonatkozású helyszíneit feltérképező honlap indult
Ingyenes videó-segítség a Házipatika weboldalán
Profi online tájékoztatók: Kilencedik alkalommal hirdettek nyerteseket a Goldenblog-versenyen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Egyetemi könyvtárban: projektsegítés, 7%-os használatnövekedés, jobb érdemjegyekFEL

Az Egyetemi Projektközpontot (Academic Projects Center) a hallgatói projektek segítésének szándékával hozták létre 2008-ban. A könyvtárak az együttműködések révén erőteljesebb hatást tudnak gyakorolni a használói közösségre, egyben így válhatnak még inkább láthatóvá. Egyetlen szolgáltató ponton kaphatnak a diákok segítséget az IT központ, az Írásoktatási Központ és a könyvtár személyzetétől. A használati adatok növekvő érdeklődésről tanúskodnak. 2008-tól három év alatt 7%-kal nőtt a használói kérések száma. A hallgatók magabiztosabbak lettek, jobb jegyeket kaptak feladataikra, és szívesen tértek vissza segítségért. A személyzet különböző háttérrel bíró tagjainak sikerült eltüntetni a diákok szemében az éles határokat az egyes szervezetek tevékenysége között, ezzel még hatékonyabban segíteni a hallgatói kutatási projekteket. Az Oktatási Tanulási Együttműködés létrehozását az Egyetemi Projektközpont pozitív tapasztalatai ösztökélték. A Halle könyvtár 2011 nyarán újabb termekkel bővült. A kari vezetéssel való egyeztetés nyomán úgy döntöttek, hogy itt multifunkciós tereket hoznak létre, amelyben lehetőség van a kar munkatársainak, a könyvtárosoknak és másoknak bemutatókat, ötletrohamokat, innovatív programokat szervezni az oktatásról és a tanulásról. E programok középpontjában is a tanulási folyamat segítése, kreatív ötletek generálása áll. (ref.: Tóth M.)


SOS szemüveg a könyvtárban (képgaléria)FEL

A Halis könyvtár szépirodalom részlegén egy +2 -es olvasószemüveg várja azokat a könyvtárba járókat, akik otthon felejtik sajátjukat. Kölcsönzést nem igényel, csak 'el kell emelni' a pultról, majd használat után a helyére visszatenni. :)

Hírforrás: W.K.Á.
2013. szeptember 25.

* * * Hírszerzés nyílt információból -- MIBE--NKE-konferencia, okt. 3. * * *FEL

Sikeres döntéstámogató információ bárki által elérhető forrásból -- angolul Open Source Intelligence -- eredetileg katonai illetve nemzetvédelmi tevékenység, mely nyilvánosan elérhető információ begyűjtéséből, feldolgozásából és értékeléséből áll. A források lehetnek például médiaanyagok, webes közösségek adatai, hivatalos és tudományos közlemények és adatok, megfigyelési adatok. A hangsúly tehát nem a hozzáférésre, hanem a feldolgozási, elemzési képességre, gyorsaságra esik -- hozzá értve a lényeglátó-képességet és az intuíciót is. Az OSINT eszközei a big data adatbányászata, tartalomelemzése, szakértői rendszerei.
Információs és jelentkezés a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciájáról: link


Információs jártasság a könyvtárban -- telefonos és e-források is kutatandókFEL

Milyen információs jártasság szükséges a könyvtárosnak -- kívántuk megtudni múlt heti kérdésünkkel. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
38 - A könyvtárosnak minden formáját használnia kell.
2 - A papírforrások között legyen bajnok a könyvtáros.
1 - A telefonon és közvetlenül emberektől származó inf. nem a könyvtáros asztala.
3 - Egyéb válasz.
-- A válaszadásból úgy tűnik, hogy általánosan elfogadott, a könyvtáros forrástípustól függetlenül legyen képes információt szerezni -- indirekt módon ide értve az elektronikus forrásokat és a telefonos információszerzést. Így akár meg is alapozható egy tudományos igényű felmérés pl. arról, hogy a könyvtárosképző intézmények milyen arányban oktatják az elektronikus forrásokban, papírforrásokban illetve a telefonos forrásokban való jártasságot. Vagy éppen hogy a könyvtáros milyen arányban használja azokat. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. szeptember 25.

Megnyílt a könyvek nélküli könyvtár Texasban (olvasóink szavazatára)FEL

Megnyílt a könyvek nélküli BiblioTech könyvtár Texasban -- fizikailag is. Ugyanis a kölcsönzés nem helyhez kötött: a kb. 10,000 ingyenes e-könyvet az 1.7 millió helyi lakos használhatja. Honlapján link írják, hogy ez e- és audiókönyveket saját vagy náluk kölcsönzött berendezéssel és a 3M Cloud Library alkalmazás segítségével lehet igénybe venni, érvényes olvasójeggyel. Az alkalmazás 14 napnyi kölcsönzési időtől számol visszafelé.
A könyvtár fizikailag is létező helyiségeiben 48 számítógép, 600 ekönyv-olvasó, illetve tabletek és laptopok érhetők el. De van gyerekek számára felolvasás (kids' story time), számítógép használati oktatás is.
Az első könyv nélküli könyvtár egyébként 2002-ben nyílt Arizona államban, de -- úgy tűnik -- túl korán, mára friss könyveket is kínál. Sarah Houghton, könyvtáros tech-blogger szerint 10 éven belül a könyvtárak 10-20%-a lesz csak elektronikus. (ref.: MG)


Belső lopások a könyvtárban -- adatbázis a nyilvánosságra került adatokbólFEL

A könyvtáron belül különböző szintjei vannak a dokumentumokhoz (és különösen a nagy értékű dokumentumokhoz) való hozzáférésnek. A következő csoportokat lehet megkülönböztetni: igazgatók és más adminisztratív vezetők, szakképzett könyvtárosok és egyéb személyzet, részfoglalkozásúak és alkalmi munkatársak. A tolvajok között lehetnek olyanok is, akik csak időlegesen férhetnek hozzá az állományhoz (pl. portások, szolgáltatók, önkéntesek, diákmunkaerők). A belső elkövetők képesek felderíteni a biztonsági réseket, és megtalálni a még nyilvántartásba nem vett anyagokat, illetve törölhetnek bizonyos dokumentumokat a hagyományos vagy elektronikus nyilvántartásból. Belülről ismerik a biztonsági előírásokat (sokszor ők is hozták létre ezeket). A cikk kritikai áttekintést ad az eddigi vizsgálatokról, majd ismerteti a könyvtári lopásokat szisztematikusan dokumentáló Library Theft Database (LTD) adatbázist.
Belsőnek azokat a lopásokat tekintették, amelyekben az elkövető jól ismerhette az intézmény alaprajzát, megbíztak benne: belső dolgozó volt, külső, de a személyzet által jól ismert látogató (pl. karbantartó, biztonsági cég kapcsolattartója).
Az intézmények biztonsági rendszereinek felállítása növelte a belső lopások arányát (azzal, hogy a védett állományokhoz ezután inkább a belső munkatársak férhettek hozzá). A belső elkövetők között kétszer annyi a nem hivatásos dolgozó, mint amennyi a szakképzett könyvtáros. Figyelemre méltóak az olyan esetek is, amikor a könyvtárral szerződéses viszonyban álló szakember vagy a könyvtáros házastársa az elkövető. A hivatásos könyvtárosok aránya a különböző korrekciók elvégzése után 10%-ra csökkent. A szerzők végezetül a biztonsági rendszabályok felülvizsgálatának fontosságára hívják fel a figyelmet. (ref.: Mándy G.)


Tanulnak a könyvtárosok a használók címkézésébőlFEL

Az elmúlt öt évben számos tanulmány foglalkozott a címkézéssel. Az elemzések szerint a használók által adott címkék és a Library of Congress tárgyi feltáró rendszerének (Library of Congress Subject Headings -- LCSH) tárgyszavai között 60% az azonosság. A bibliográfiai számbavétel jövőjével foglalkozó munkacsoport (LC Working Group on the Future of Bibliographic Control) ajánlása szerint a fennmaradó szókészlet elemei közül sok érdemes lehet a könyvtári alkalmazásra.
... A közművelődési könyvtárak használói a legaktívabbak a címkézésben. Az egyetemi könyvtáraknak a továbbiakban meg kellene találniuk a módját, hogy a rekordok kiegészítésére motiválják használóikat. (ref.: Fazokas E.)


A magyar fiatalok befordultak és lapítanak (a legfontosabb könyvtári célcsoport)FEL

Új csendes generációnak nevezték el a most 15-29 éves fiatalokat a nagyszabású Ifjúság 2012 kutatás készítői. A szüleik értékrendjét nem kérdőjelezik meg, a lázadás távol áll tőlük. A legszívesebben otthon ülnek, passzívan kivonják magukat a körülöttük zajló ügyekből. Kiábrándultak, és nagyjából fogalmuk sincs, mit hoz a jövő.


Trendek a felsőoktatási könyvtárban -- teljesítménymutatóktól PDA-igFEL

A Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesületének egyik bizottsága (ACRL Research Planning and Review Committee) kétévenként áttekinti a terület változásainak legfontosabb tendenciáit. A cikk a trendeket (angol) betűrendben sorolja fel.
- Communicative value. A felsőoktatási könyvtáraknak bizonyítaniuk kell, hogy értékes az intézmény működéséhez való hozzájárulásuk. Ehhez hatásos kommunikációra, teljesítménycentrikus megközelítésre van szükség.
- Data curation. Több repozitórium (ezek némelyike a kibertérben felhőként létezik) jön létre, és ebben a folyamatban a könyvtárosok és egyéb információs szakemberek fokozottan együttműködnek a kutatókkal, a közpénzből finanszírozott kutatások adatait széles körben elérhetővé kell tenni a kutatók számára.
- Digital preservation. A digitális gyűjtemények növekedése megköveteli a hosszú távú megőrzésre irányuló tervek készítését, de egy ilyen stratégia kidolgozása -- a digitális tartalmak létrehozását, hozzáférését és bemutatását célzó architektúrák, irányelvek vagy szabványok kialakítása terén -- egyelőre nem valószínű. Az elvek összehangolása nélkül fennáll a gyűjtemények esetlegességének és feldaraboltságának a veszélye.
-- További témák: megváltozott felsőoktatási igények, új információtechnológiai alkalmazások, mobilizáció, használók általi szerzeményezés (PDA), digitális tankönyvek, munkaerő-fejlesztés, megfelelés a használói elvárásoknak. (részletesebben ld. a forrásnál) (ref.: Mándy G.)


Robotkönyvtárból visszaállás tömörraktári rendszerre Bordeaux-banFEL

A bordeaux-i könyvtár munkálatait 1991 júniusában fejezték be, 2011-es pénzértékre átszámolva körülbelül 4,5 millió eurós költségben. A raktár 150 ezer kötet tárolására volt alkalmas (a könyvtár teljes állománya 1 millió 200 ezer kötet, különböző helyeken szétosztva).
A könyvek mindegyikét vonalkóddal, acél fogantyúval ellátott védőmappába csomagolták, így függesztették fel őket ötvenesével egy-egy ládába. Háromezer ilyen módon berendezett könyvládát őrzött a raktár, amelyet két robot látogatott. Az egyik a megrendeléseknek megfelelően megkereste és kiemelte a kérdéses dokumentumokat, a másik pedig hatos mappákban továbbszállította őket az egyes emeletek plafonjára szerelt és arról leereszkedő síneken a szükséges helyszínekre.
A rendszer 10 éves működésében összesen mindössze 4% hibaarányt jegyeztek fel. Az előre tervezett éves fenntartási költség 187 ezer eurónak megfelelő frank volt. Az első tizenegy évben körülbelül 16%-kal lépték túl e határt, ám az idő múlásával egyre nagyobb lett ez az összeg, így egyre nagyobb terhet jelentett a fenntartó Bordeeux városa számára.
Számos mérnöki terv, számítás, kalkuláció és módosítási terv követte egymást arra vonatkozóan, hogyan lehetne optimális módon tömör raktárrá visszaalakítani e helyszíneket, és a munkálatok alatt mi legyen azzal a több mint három kilométernyi dokumentummal, amelyet ki kell innen emelni, ugyanakkor használatát lehetővé kell tenni. További megoldandó gondként lépett fel, hogy a könyvtár e dokumentumok retrokonverzióját is összekötötte raktári elhelyezésükkel, most ebben is sok adatot kellett módosítani. Ez a szervezeti, beruházási bukás elgondolkodásra késztette a város vezetését éppúgy, mint a könyvtár alkalmazottait.
Az egyik legfontosabb tanulság az, hogy az efféle beruházást csakis 400 ezer dokumentumnál nagyobb raktárak esetén érdemes megépíteni, mert csak ebben az esetben nem veszteséges. (ref.: Pajor E.)


Hova tovább négy óráig? -- Bajban a gyerekkönyvtárak -- És az iskolaiak?FEL

Az az új szabály, mely szerint a tanulóknak négyig az iskolában kell maradniuk, már az első napokban elnéptelenítette a gyerekkönyvtárakat.
Bajban vannak a gyermekkönyvtárak Vas megyében: éppen hogy csak elkezdődött a tanév, máris érezhetően csökkent látogatóik létszáma -- jelentette a Nyugat.hu. Az ok egyszerű: a rendelet szerint az általános iskolásoknak szeptembertől szülői kikérő nélkül délután négy óráig kötelező az iskolában tölteniük az időt, márpedig a tapasztalat az, hogy négy után már kevés gyerek veszi a fáradságot, hogy benézzen a bibliotékákba. Több vasi könyvtár is tárgyalásokat kezdett az iskolák igazgatóival valamiféle együttműködésről: azt tervezik, hogy a gyerekek délutáni iskolai szabadidős tevékenységét könyvtárlátogatással, foglalkozásokkal kötik össze.


Inkább ne legyen wc a könyvtárban, ha nincs benne felszerelés? - TIK, SzegedFEL

Sorozatos lopásokról számoltak be az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában -- nem könyveket, hanem a vécépapírt és a kézmosó szappant viszik haza nagyüzemben, de előfordult, hogy a vécékefének is lába kélt. A tarthatatlan helyzet miatt az egyetemi könyvtár lezárta mosdóit.


Nyerjen jegyet a Bábeli könyvtárra! -- Színház egy Andrássy úti könyvtárbanFEL

Interaktív színházi játékkal készül a budapesti PLACCC Fesztiválra a dramaturg hallgatókból és fiatal vizuális alkotóművészekből álló Dinamó Budapest. A csapat szeptember 25. és 27. között egy Andrássy úti könyvtárban életre kelti az irodalmat. A Bábeli könyvtár című produkciójukra nyerhetnek páros belépőt, ha velünk játszanak.


Ingyenes online oktatás brit egyetemeken -- a British Library támogatásávalFEL

Nagy-Britannia is elindította saját internetes távoktatási projektjét, amelynek keretében a szigetország több mint húsz egyeteme kínál ingyenes online tömegkurzusokat a tanulni vágyóknak.
A FutureLearn elnevezésű új oktatási projekt 21 brit egyetem -- köztük a birminghami, a sheffieldi és a bristoli --, valamint a dublini Trinity College és az ausztrál Monash Egyetem közreműködésével indul. A diákok többek közt mobiltelefonon és otthoni számítógépen is követhetik az órákat. A British Library, a British Museum és a British Council a tananyagokhoz való hozzáférést fogja biztosítani a diákok számára. Az Egyesült Államokban tavaly elindított online tömegkurzusok nagy hatással bírnak, különösen, hogy olyan élvonalbeli egyetemek állnak a projekt élén, mint a Harvard, a Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Stanford. A kurzusok heves vitát váltottak ki a felsőoktatás költségeire vonatkozóan, illetve, hogy egész pontosan miért is fizetnek a diákok, amikor rengeteg információ és speciális egyetemi tanagyag elérhető az interneten is. Az amerikai kurzusok némelyikén már hivatalos minősítést is szerezhetnek a diákok, amennyiben fizetnek érte, hogy felügyelet mellett írhassanak teszteket.


A Francia Nemzeti Könyvtár is a szemantikus webbel nyomulFEL

A Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) 2011 nyara óta dolgozik data.bnf.fr elnevezésű projektjén, melynek minden eleme a szemantikus web eszköztárán nyugszik. A felgyorsult információáramlásban a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az olvasók igényeihez, ezért a nemzeti könyvtár átszervezi az állományára vonatkozó, csak az általános katalógusában található több mint 11 milliónyi bibliográfiai rekordot, hogy az tartalmilag minél könnyebben használhatóvá, fizikailag pedig még láthatóbbá váljék. A data.bnf.fr projekt többféle dokumentumtípus -- kéziratok, könyvek, levéltári anyagok -- és a Gallica digitalizált könyvtár katalógusából építi új típusú információs oldalát. Az innen nyert adatok együttese ugyanis alkalmas arra, hogy linkgyűjteményszerűen csoportokba lehessen rendezni mindazokat az összetartozó információkat, amelyek egy adott szerzőre, témára vonatkoznak a nemzeti könyvtár különféle állományegységeinek összességéből. Ez a típusú szolgáltatás megvalósítja az IFLA-nak a bibliográfiai rekordok funkcionálissá tételére vonatkozó javaslatát, mert innovatív módon kapcsolja össze a dokumentumtartalmakat a megfelelő linkekkel, ugyanakkor egyszerű és könnyen értelmezhető kezelőfelületet ad mindehhez. Az elv, hogy a könyvtár ne csak az interneten legyen, hanem az internetben, itt megvalósul a W3C elvárásainak megfelelően. Hiszen az interneten megtalálható digitális gyűjtemények katalógusának tartalma e rendszeren keresztül bekerül a web állományába. Így a felhasználónak nem is kell tudnia, hogy éppen milyen könyvtári adatbázisban keres, a webkeresők segítségével egyszerűen és könnyen rátalál a keresett információra.


Új lehetőség: bárki kutathat a netenFEL

Elkészült az elektronikus levéltár, Európa egyik legfejlettebb, a kutatók igényeinek megfelelő levéltári nyilvántartó és archiváló rendszere. A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint. Az e-levéltár projekt eredményeként megoldás született a napjainkban szinte kizárólag elektronikusan keletkező köziratok hosszú távú megőrzésére és a levéltári iratanyagok nyilvántartására, valamint arra, hogy az iratokhoz hozzá lehessen férni az interneten keresztül -- írja az MTI.
Az október elsején induló elektronikus levéltári portál 'eddig nem létező lehetőségeket kínál az állampolgárok számára'. Lehetőség nyílik a levéltári nyilvántartások, adatbázisok és digitalizált iratok online böngészésére, kutatói regisztrációra, iratok kikérésére, másolatok megrendelésére a világ bármely pontjáról.
-- 'Terveik szerint a rendelkezésre álló eszközökkel három éven belül 13 millió digitális felvétel lesz elérhető a levéltári rendszerben' -- tette hozzá Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója.


Magyarország legszomorúbb apróhirdetései -- könyvet, bármilyetFEL

'Keresek ingyen elvihető 38-39-es lábbeliket lányom és magam számára, megunt könyveket bármilyen témában, és konyhai eszközöket kiskanáltól akár a mikróig. Köszönöm.' -- írja 'elfogadnék' címmel egy XI kerületi.
'Szívesen elfogadnánk megunt könyveit, szinte minden témában, esetleg szótárat, lexikont, atlaszt lányom gimis tanulmányaihoz' -- írja Anikó.
-- A szegénység új arcai: a gimnazista földrajzatlaszért, gyermekruháért vagy nagyjából bármiért könyörgő apróhirdetések. A száraz tények is mutatják. Tavalyra több mint 1,7 millió embernek volt Magyarországon legfeljebb minimálbérnyi bevallható jövedelme a NAV friss adatai szerint. A KSH elemzése szerint a teljes lakosság 14 százaléka szegény, azaz kis híján minden ötödik magyar, beleértve a csecsemőket és az aggastyánokat.


Olvasás éjszakája gimnáziumban, Makón (videó)FEL

Egy makói gimnázium diákjai életkor és érdeklődés szerinti csoportokban olvasásnak fel kedvenc könyveikből, illetve tematikusan.


Szélesedő könyvtári szolgáltatások Hajdú-Bihar megye kistelepüléseinFEL

Hajdú-Bihar megye 43 kistelepülése csatlakozott a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár szakmai vezetésével elindított, könyvtári szolgáltatások javítását célzó programhoz. A megyei könyvtár az önkormányzatokkal köt megállapodást, amelyek vállalják, hogy könyvtári dokumentumok tárolására alkalmas helyiséget biztosítanak, annak minden szükséges tárgyi eszközével és állandó könyvtáros személyzettel.




Analógiák

Mikor érkezhetnek a könyvtárügybe versenyszférában bizonyított topmenedzserek?FEL

Milliós fizetést kap, milliárdok felett rendelkezik, és vétójogával élve kezére csaphat akár a rektornak is az egyetemek leendő vezérigazgatója, a kancellár, akinek ugyanakkor évente egy állami továbbképzést végig kell ülnie. Az új felsőoktatási posztokra a versenyszférában már bizonyító topmenedzsereket várnak, csakhogy a fejvadász szerint pont számukra nem lesz elég vonzó a lehetőség. Viszont a választások után pórul járt politikusok és csókosaik rárepülhetnek a zsíros állásokra.




Praktikus

Hogyan írjunk izgalmas blogposztot? 8 tutibiztos tipp!FEL

Egy izgalmas cikkre hívták fel a napokban a figyelmemet. Az írás célja, hogy bemutassa az olvasóknak azokat a(z alantas) trükköket, amelyekkel a cikkek írói elérik, hogy rákattintsunk a tartalmukra az interneten, sőt, el is olvassuk azokat, még akkor is, ha nincs semmi hasznos bennük számunkra.




Kisszínes

Könyvajánló (videó ;-)FEL

Címkék: humor | olvasás |

Könyvajánlat a L'art pour l'art Társulattól.

Hírforrás: YouTube
2013. szeptember 25.

Információ az élelmiszertermékekről -- QR-kóddalFEL

QR-kóddal végigkövethető az élelmiszerek életútja. A bioélelmiszerek eredetvizsgálata hazánkban új szakaszba érkezett. Egy új eljárásnak köszönhetően akár egy kattintással is megtudhatjuk, mit is eszünk valójában és az honnan is származik.
Európai szinten is egyedülálló az a megoldás, amelyet a Biokontroll Hungária Kft. dolgozott ki. Az eljárás lényege, hogy a termékek tételes tanúsítványa révén nem csupán a termék összetevőit ismerhetik meg a vásárlók, hanem azt is, hol készült, ki termelte, és milyen körülmények között gyártották. Mindezt pedig QR-kód leolvasásával deríthetjük ki.


A munkamánia is a kiégés jele lehetFEL

A kiégés (burnout) nem csak a topmenedzsereket veszélyezteti. Szinte bárki járhat így, aki folyamatosan túlterhelt, állandóan ott lebegnek a feje felett a szoros határidők, a túlzott elvárások vagy a nagy felelősséggel járó döntések.
'Manapság sokan és sokat beszélnek stresszről, depresszióról, kiégésről. A legtöbb munkahelyen az elvégezhető mennyiségnél jóval több feladat jut a dolgozókra. Ez pedig folyamatos frusztrációt okoz. Mindezt tetézi az is, hogy a megélhetés szempontjából sokaknak még egy ilyen helyzet is 'jobb', mint a munkanélküliség' -- vezette fel Papp Eszter egyéni és teamcoach.
'A kiégés krónikus érzelmi megterhelés és az állandó stressz nyomán kialakuló fizikai, mentális és emocionális kimerülés. Onnan lehet felismerni, hogy eluralkodik rajtunk a reménytelenség, kételkedünk abban, hogy meg tudjuk-e oldani a feladatainkat, meg tudunk-e küzdeni a belső és külső konfliktusainkkal. Elveszítjük a céljainkat, és általánossá válik a negatív hozzáállás ? legyen szó a munkáról, másokról vagy akár saját magunkról' -- tette hozzá a szakértő.


Megint szép könyvtárak (fotókkal)FEL





Információforrások

Pozsony magyar vonatkozású helyszíneit feltérképező honlap indultFEL

Pozsony magyar vonatkozású helyszíneit, a városban működő magyar intézményeket, közösségi, kulturális és vendéglátóhelyeket térképezi fel a magyarpozsony.eu link néven a napokban indult internetes honlap.
A honlap a Pozsonyi Magyar Intézet kezdeményezése alapján a Pozsonyi Kifli polgári társulás és egy pozsonyi magyar diákszervezet, a József Attila Ifjúsági Klub (JAIK), valamint a magyarországi Örökség tér Kft. szakmai partnersége és kivitelezése mellett jött létre. Az új felvidéki magyar weboldal megalkotóinak célja, hogy a honlap által segítséget nyújtsanak a Pozsonyban élő magyarok közösségi életének fejlesztéséhez, másrészt pedig áttekintést adjanak a város magyar vonzatú helyeiről a Pozsonyba érkezők számára.


Ingyenes videó-segítség a Házipatika weboldalánFEL

Élő videóadásban kaphatnak választ egészségügyi és lelki eredetű problémáikra azok, akiknek anyagi vagy kényelmi okokból eddig nem volt lehetőségük neves szakértőhöz fordulni. A HáziPatika.com VideóRendelő szolgáltatásában kéthetente tehetik fel online kérdéseiket a látogatók.


Profi online tájékoztatók: Kilencedik alkalommal hirdettek nyerteseket a Goldenblog-versenyenFEL

Csaknem három tucat elismerést osztottak ki a Goldenblog-versenyen indulók között. A blogok, azaz 'internetes köznaplók' megmérettetésre az idén mintegy ezerkétszázan jelentkeztek, és több mint ötvenezren voksoltak rájuk -- közölte a hvg.hu.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu