Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/31., aug. 28.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Minisztériumi szakmai vezetés nélkül a magyar könyvtárügy -- de mindenki tanácsos
* * * Új információs és könyvtári tartalmak a ScienceDirect-en -- felvásárlással * * *
Szabadpolc a Kanizsa Plazában -- vihet, hozhat, olvashat (galéria)
Tanítják-e a könyvtárosképzők, amit a könyvtárosoknak tudni kell? (olvasóink szavazatára)
Mit vár a készülő könyvtári stratégiától? (felmérés)
Iskolai könyvtárak éjszakája -- szerveződik
Államtitkár foglalkozik a Széchényi Könyvtár átszervezésének imperatívuszával
Hoffmann: a költségek levonása után fennmaradó összeg az iskolai könyvtárakat gyarapítja
Pálmonostora -- újabb könyvtár a láncban (KJMK)
Könyvtár, Legoból (képekkel)
Kardigános és szemüveges, de a miénk (Lego-figura)
Helyismeret -- praktikusan: Okostelefonon a legfontosabb budaörsi információk
Olvastat a bank -- Több mint hétezren mesélnek beteg gyerekeknek
Könyvtár és tanítási központ á la Zaha Hadid -- cégek is finanszírozzák
Infografika az olvasásról -- Zsugorodó Gutenberg-galaxis
Ajándék könyvnek is megnézik a fogát
Szinnyei-díj

Analógiák

Életpálya-modell és fennmaradás
A The Washington Post új szintre emelte az infografika műfaját

Praktikus

Utálja a szótárazást, a nyelvgyakorlást? Így megkedvelheti

Kisszínes

Mesekönyves eljegyzés a könyvtárban
Újranyomják a vizsolyi Bibliát
Többen olvassák a Times-t, mint tavaly
Alvás a könyvtárban (fotók)
Hoffmann: 'nincsen szó a tankönyv-előállítás államosításáról'
Hálófutár -- biciklin viszik az internetes tudást
Megkezdi Magyarországon a hátizsákos és biciklis képkészítést a Google
Virtuális tájékoztatás: hologramember fogadja az ügyfeleket egy londoni városházán

Információforrások

Digitalizált amerikai filmes folyóiratok -- ingyen
A videojátékok felelős használatában segíti a szülőket egy új honlap
Gazdasági oldal KKV-knak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Minisztériumi szakmai vezetés nélkül a magyar könyvtárügy -- de mindenki tanácsosFEL

Rónai Iván távozása után nincs (a KI honlapján még régi adatok vannak! link a magyar könyvtári szakmának vezetői szintű képviselete a minisztériumban (EMMI). Kenyéri Katalin vezető főtanácsos, könyvtári és jogi referens pozíciója nem vezetői beosztás. Sövényi Erika vezető főtanácsos és Tóth Elek, főtanácsos -- munkatársak Vígh Annamária közgyűjteményi főosztályvezető alatt.


* * * Új információs és könyvtári tartalmak a ScienceDirect-en -- felvásárlással * * *FEL

Az Elsevier kiadó felvásárolta a neves Woodhead Kiadót. Így kiegészítheti portfólióját az oxfordi-cambdidge-i vállalat mintegy 1500 természettudományos, mérnöktudományi és élelmiszer-tudományi stb. kiadványával. A Woodhead része a Chandros Kiadó, amely információs és könyvtári, valamint ázsiai tárgyú szakkönyvek kiadásaival ismert.
[Az információs és könyvtári területen több magyar szerző is megjelent náluk, így pl. Koltay Tibor is.]


Szabadpolc a Kanizsa Plazában -- vihet, hozhat, olvashat (galéria)FEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár kezdeményezése a plazában elhelyezett szabadpolc. A korábban strandokon, metró megállókban, utcasarkokon látott példák alapján, a Halis-könyvtár is létrehozta a maga szabadpolcát. Az általam készített plakát 5 egyszerű pontban tájékoztatja az arra járót, hogy mit tehet a kihelyezett kötetekkel. Szabadon elvihetők, olvashatók helyben, illetve hozhatnak helyettük más könyveket is.
A plaza igyekszik a lehető legtöbb emberhez eljuttatni ezt a lehetőséget, így a legnépszerűbb szolgáltatásukkal, a mozival is igyekeznek népszerűsíteni a szolgáltatást -- a 4 oldalas moziműsor teljes negyedik oldalát a szabadpolc népszerűsítése foglalja el. A témával kapcsolatos képgalériánkat a link oldalon tekintheti meg. (WKÁ)

Hírforrás:
2013. augusztus 28.

Tanítják-e a könyvtárosképzők, amit a könyvtárosoknak tudni kell? (olvasóink szavazatára)FEL

A hiringlibrarians.com könyvtáros állásközvetítő blog a Hack könyvtárosiskolával link együttműködve teszi fel a kérdés: azt tanítják-e a könyvtárosképző intézmények, amit a könyvtárosoknak tényleg tudniuk kell(ene)? Az adatok összegyűjtésére kérdőívet készítettek: link Az eredményt rövidesen közzéteszik. (ref.: MG)


Mit vár a készülő könyvtári stratégiától? (felmérés)FEL

Mit vár a készülő könyvtári stratégiától? -- kérdezte a KIT két hete portálján: a máig beérkezett nem reprezentatív válaszok megoszlása:
14 - Szakmánk régen várt megújulását.
13 - Tovább rohanás fejjel a falnak.
10 - Óvatos optimizmus.
2 - Egyéb válasz.
E szavazás érdekessége, hogy a Katalisten való megjelenés után egy napon belül nagyon megugrott az első és harmadik kategóriába leadott válaszok száma, alaposan megváltoztatva a 'közhangulatot', mely eszerint így a stratégiában bizakodók kerültek túlsúlyba. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. augusztus 28.

Iskolai könyvtárak éjszakája -- szerveződikFEL

Nyilvánvaló tény, hogy a kultúréjszakáztatás az egyik legkiválóbb marketingfogás, amelyről a könyvtáraknak kiváltképp nem szabadna lemondaniuk ? vetette fel egy internetes portálon nemrégiben egy könyvtárostanár. Megtudtuk: a Könyvtárostanárok Egyesülete támogatja a felvetést, már dolgoznak is a közös programon.
Egyes helyszíneken rendeztek már könyvtárlátogatást éjszakánként, de iskolai könyvtárban a net szerint nem -- hiába kereste szorgosan a nyomokat Andó Anita, aki úgy véli: ha a múzeumok össze tudnak fogni, a kutatók is, akkor az iskolai könyvtáraknak sem lehet gond egyszer egy évben megrendezni az Iskolai Könyvtárak Éjszakáját. Aligha lehetnek sokan, akik nem értenek egyet Andó Anita érveivel, miszerint napjainkban különösen fontos, hogy az iskolai könyvtárak szerepe ne csökkenjen vészesen, azaz, hogy minden eszközt megragadjanak, hogy szolgáltatásukat népszerűsítsék. Amiképpen az is, hogy a jövő generációja nyomtatott könyvet is olvasson -- tehát az e-book-kínálat mellett ne csökkenjen jelentősen a nyomtatott könyvváltozat jelentősége. Mindent egybevéve: a program hozzájárulhat a könyv és könyvtár megszerettetéséhez, megismeréséhez, az önálló könyvtárhasználóvá váláshoz.
-- További részletek a KTE honalapján, majd a blogon link


Államtitkár foglalkozik a Széchényi Könyvtár átszervezésének imperatívuszávalFEL

Megkerestük Szőcsöt is, aki azt kérte, hogy írásban tegyük fel neki a kérdéseinket. A főtanácsadó erre reagálva egy terjedelmes, közel ötoldalas levélben válaszolt. Általánosságban azt írta, hogy a nemzeti kultúrpolitika reformjára, a 21. század kihívásaira adott válaszok megfogalmazása jelenti a munkája lényegét. Ezenkívül számos konkrétumot is felsorolt a levelében. 'De követem és elemzem az Állami Operaházban végbemenő krónikus folyamatokat is, foglalkozom a Széchényi Könyvtár átszervezésének imperatívuszával, a Műcsarnok vezetői válságának megoldásával.' Megemlítette a kultúrafinanszírozás új elvi alapokra helyezését, a keleti kapcsolatok építését is.


Hoffmann: a költségek levonása után fennmaradó összeg az iskolai könyvtárakat gyarapítjaFEL

Hír24: Abba volt beleszólása, hogy a KELLO az eddigi 13 százalékról 20 százalékra emelte a terjesztési díjat?
HR: Ez nem igényelte a hozzájárulásomat. A terjesztők eddigi haszonkulcsa széles sávban mozgott, a KELLO 20 százaléka nagyjából megfelel a korábbi átlagnak. Tudomásom van arról, hogy egyes iskolákban a korábbi tankönyvfelelős hat számjegyű összeget kapott a terjesztésért. Ez igazságtalan.
Hír24: Vagyis indokolatlanul sokat kerestek a terjesztők. Erre most itt a KELLO, és másfélszeresére emeli a díjat. Hogy van ez?
HR: Egyetlen kimutatást sem láttunk arra vonatkozóan, hogy az egyes terjesztők a korábbi években mekkora árréssel dolgoztak, elképzelhetetlennek tartom, hogy az állítás megfelelne a valóságnak. Logikailag is sántít a dolog, hiszen a KELLO nem profitorientált cég, hanem nonprofit kft., a költségek levonása után fennmaradó összeg az iskolai könyvtárakat gyarapítja.
Hír24: Nem teljesen értem. Meg azt se nagyon, rezsicsökkentéses időkben hogyan dagadhat a tankönyvterjesztési díj.
HR: Mint mondtam, nem dagadt. Ráadásul a szülők számára a tankönyvek az új rendszerben nem lettek drágábbak. Megjegyzem, ez három éve így van.
Hír24: Ezek szerint a kiadók pénzéből hasít vastagabbat a KELLO? Akkor viszont: ha már a kiadók engedtek, lehetne olcsóbb a tankönyv.
HR: A KELLO-nak komoly apparátust és logisztikai rendszert kell működtetnie, üzletileg felel azért, hogy ne legyen ráfizetése. De javaslom, készítsen interjút a cég vezetőjével. Számomra az a fontos, hogy a családok nem fizettek többet a könyvekért idén sem.


Pálmonostora -- újabb könyvtár a láncban (KJMK)FEL

A kistérségben utolsóként újult meg a pálmonsotori könyvtár, melynek ünnepélyes átadását a hét végén tartották. Nyolcmillió forintból korszerű, minden igényt kielégítő intézménnyel gazdagodott a falu.
Pálmonostorán az elmúlt évek alatt megújult az óvoda, az iskola, korszerűsítették a művelődési házat. A könyvtár felújításával pedig a helybeliek régi vágya valósult meg. A száz éves épület kezdetben pedagógusok szolgálati lakása volt, a legnagyobb helyiséget sokáig tanteremként, évek óta pedig könyvtárként használják. -- Könyvtárunk tavaly került a megyei Katona József Könyvtár szakmai irányítása alá. Ramháb Mária igazgatónő biztatására kezdtünk bele az épület felújításba.


Könyvtár, Legoból (képekkel)FEL

A Lego könyvtáros után ( link ) itt a Legoból készült könyvtár. Készítője úgy gondolta, hogy a könyvtárost szeretik az emberek, ráadásul a Legot is, így hát miért ne lehetne a kettőt összekapcsolni? :) Rendelt néhány figurát az eBay-ről, illetve adtak neki a kollégái is figurákat, elemeket, hogy a könyvtár elkészülhessen. Vannak benne könyvek, periodikák, számítógépek, rendezvények, s sokféle ember megfordul benne; idősek és fiatalok, jól öltözöttek és kevésbé csinosak, a társadalom peremén álló emberek, stb. Olyan lett, mint egy igazi, városi könyvtár. (ref.: WKÁ)


Kardigános és szemüveges, de a miénk (Lego-figura)FEL

Kardigános és szemüveges az új értelmiségi figura, de a szaktársak így is örülnek neki.
Meglepő karakter bukkant fel a Lego legújabb minifigura-sorozatában: a könyvtáros. A 150 tagú társaság meglehetősen színes -- van benne mások mellett paintballharcos, szomorú bohóc, medúza, mi több, egy derék nagypapa is --, a friss szériában azonban a könyvtáros az egyetlen, bárminemű polgári foglalkozást megjelenítő alak.


Helyismeret -- praktikusan: Okostelefonon a legfontosabb budaörsi információkFEL

A korszerű készülékeken egyedi képek segítségével érhetik el az érdeklődők Budaörs nevezetességeit, megtudhatják az intézmények, szolgáltatások, műemlékek helyét és telefonszámát, továbbá azt is, hogy miként lehet eljutni a kiválasztott címre, mit láthatnak ott, milyen ügyeket mikor intézhetnek.
Nagy Ildikó Emese az új fejlesztés pénteki bemutatója után elmondta: mivel Magyarországon már csaknem 2,5 millióan használnak okostelefonokat, a település vezetősége elérkezett látta az időt arra, hogy az egyre közkedveltebb új platformon is megjelenítsen városmarketinggel és lakossági tájékoztatással kapcsolatos információkat. Annál is inkább, mert az internethez hasonlóan az okostelefont is az országos átlagnál többen használják Budaörsön.


Olvastat a bank -- Több mint hétezren mesélnek beteg gyerekeknekFEL

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program keretében szeptember közepéig lehetett meseolvasó időpontot foglalni 24 gyermek-egészségügyi intézménybe. Az indulástól számított 24 óra alatt több mint ötezer-ötszázan regisztráltak a honlapon, péntekre ez a szám 7 ezer háromszáz főre nőtt. A budapesti időpontok néhány óra alatt elfogytak, de a vidéki helyszínekre is csupán egy-egy szabad időpontot lehet találni.


Könyvtár és tanítási központ á la Zaha Hadid -- cégek is finanszírozzákFEL

Sztárépítészek által tervezett új campusban indul a tanév ősszel a bécsi közgazdasági egyetemen.
Az öt, egyenként is építészeti ínyencség fogja körbe az egyetem szívének szánt Library and Learning Centert (LLC) -- az angol elnevezések az egyetem nemzetközi jellegét hangsúlyozzák. Ezt a világhírű, iraki származású, most éppen Hamburgban alkotó Zaha Hadid tervezte, azzal a szándékkal, hogy az internet korának megfelelő könyvtár technikai modernsége fejeződjék ki az épület formájában is. A régi egyetem 70 könyvtárával szemben itt mindössze négy működik, három kisebb és egy központi óriás. Maga az épület úgy néz ki kívülről, mintha egy könyvespolcon álló könyvsor megdőlt volna, s a különleges hatást tovább erősíti a világos üvegborítású falakra ránehezedő, sötét színezetű újabb, a kört négyszögesítő csőépület. Az LLC belső kialakítása is csupa futurizmus, hajlások, fényjátékok, ötletrohamok.
A kivitelezésre a WU és az állami beruházásokat országosan is összefogó BIG (Bundesimmobiliengesellschaft m.b.h.) közös vállalkozást hozott létre, s a költségekhez -- nevesítve egyebek közt az LLC néhány termének finanszírozását -- hozzájárult a legnagyobb osztrák cég, az OMV is.


Infografika az olvasásról -- Zsugorodó Gutenberg-galaxisFEL

A HVG infografikáján:
Hol olvasnak a legtöbbet (világtérkép)
Magyarország:
- könyvolvasás nemek szerint
- fontosabb szabadidős tevékenységek korcsoportok szerinti alakulása
- a könyv- és újságolvasásra fordított idő korcsoportonként
- a könyvkiadás adatai
- a rendszeresen internetezők aránya az egyes életkori csoportokban
- magyar internetes szórakozási szokások.

Hírforrás: HVG, 2013. aug. 24., 34. sz., p.13 ; Facebook
2013. augusztus 28.

Ajándék könyvnek is megnézik a fogátFEL

Szoktunk ajándékba kapni könyveket olvasóktól, amit ezúton is nagyon köszönünk. A strand- és hotelkönyvtáras bejegyzés után azt talán nem is kell magyarázni, miért is örülünk az ajándékoknak, de természetesen a legjobb (állapotú, tartalmú), legritkább könyveket nem adjuk sem el, sem tovább, hanem a könyvtárunk állományát gazdagítjuk vele. Az alábbi fotón szereplő könyveket már kölcsönözhetitek is, nevetekben is köszönjük a felajánlóknak!


Szinnyei-díjFEL

A könyvtári szakterületen hosszabb időn át végzett kiemelkedő teljesítményének elismeréseként Szinnyei József-díjat kapott:
- Fehér Miklós István, a Könyvtári Intézet könyvtárosa
- Fonyó Istvánné, Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár nyugalmazott főigazgató
- Dr. Kokas Károly, Szegedi Tudományegyetem, Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgató-helyettes
- Takács Ferenc, Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Könyvtárának igazgató.

Hírforrás: Kultúra.hu
2013. augusztus 28.



Analógiák

Életpálya-modell és fennmaradásFEL

Maga a szó értelmetlen, mert ilyet, hogy életpálya-modell, nem lehet az egyes szakmákra külön lebontva elképzelni sem, nemhogy megvalósítani. Ez egydimenziós program, amely arról szól, hogy mennyi legyen a bér, holott a modern gazdaságban a rugalmasság az egyik legfőbb érték. Ne az a pedagógus keressen sokat, aki már sok éve a pályán van, hanem az, aki a legtöbbet tudja kihozni a diákokból. Ez pedig mérhető, vizsgákkal, országos felmérésekkel.
... Ha rossz az iskola, csak azért, mert akarjuk, hogy megmaradjon helyi szinten, de nincs pénzünk megfizetni a jó tanárokat, nincs pénzünk internetre, könyvtárra, tornateremre, annak az lesz a következménye, hogy eleve beprogramozzuk a vidéki nép leszakadását. Rossz általános iskolából nem lehet eljutni jó minőségű középiskolába, pláne nem olyan színvonalas szakképzésbe vagy felsőoktatásba, ami a 21. században a jólét egyedüli biztosítéka.


A The Washington Post új szintre emelte az infografika műfajátFEL

A The Washington Post ma egy olyan vizuális megoldásokkal operáló, az infografika és a szöveges cikk műfajait lenyűgözően integráló cikket tett közzé, amitől leesett az állam. Az összkép már a cikk megnyitása után tetszetős a vízfolyam látványos, mozgó ábrázolásával, de amikor az ember elkezd belekattintani a kis imbolygó jelzőbójákba, akkor kezdődik az igazi varázslat, ami lefelé görgetve csak tovább fokozódik.
Ideálisan találták el a grafikai és szöveges tartalmak arányát és illetve elhelyezését, jól mutatva, mennyi lehetőség rejlik még ebben a műfajban. Nemcsak az újságírás, de egyebek mellett - ahogy az egyik kommentelő is utal rá - az oktatás jövőjét is előrevetítik ezek a megoldások; elképzelhető, hogy a jövő -- már tableten, vagy egyéb eszközökön elérhető - tankönyvei is valahogy így fognak kinézni.




Praktikus

Utálja a szótárazást, a nyelvgyakorlást? Így megkedvelhetiFEL

A nyelvtanulás talán legutálatosabb része az, amikor a kis vonalas szótárfüzetbe irkáljuk a szavakat, majd próbáljuk bebiflázni őket. Persze lehet ezt szórakoztatóbb formában is űzni -- természetesen a számítógéppel.
Bár a rajzos körítésből úgy gondolnánk, hogy elsősorban angolul tanuló gyerekeknek készült az alábbi Chrome-bővítmény, de akár egy felnőtt is jól elszórakozhat vele.




Kisszínes

Mesekönyves eljegyzés a könyvtárbanFEL

Erika Ramos büszkén mesélheti majd unokáinak, milyen különlegesen kérte feleségül romantikus nagypapájuk. A vőlegény, Paul Phillips lépésől lépésre megtervezte a lánykérést. Először is rajzoltatott egy saját mesekönyvet, majd elrejtette egy észak-karolinai könyvtár gyerekkönyv-részlegén -- írja a Daily Mail.
Nem maradt más hátra, odacsábítani Erikát. a szerelmes ifjú lejárt határidős könyveire hivatkozva vitte magával barátnőjét a könyvtárba. Innen már csak egy ugrás volt,hogy Erika kezébe keveredjen az ominózus 'lánykérős mesekönyv'. A mese egy gorillafiúról szólt, aki beleszeret egy zsiráflányba. Paul, ahogyan a könyvbéli gorillafiú, letérdelt, és megkérte szerelme kezét. 'Édes zsiráfom, hozzám jössz feleségül?' A zsiráflány és Erika is igennel válaszolt. A nagy eseményt persze egy profi fotós is megörökítette, a bájos képeket itt link nézheti meg.


Újranyomják a vizsolyi BibliátFEL

A Vizsolyi Biblianyomtató műhely a hagyományos technikát alkalmazva 200 példányban újranyomja az egykori Biblia hasonmását, melyhez támogatókat keresnek.


Többen olvassák a Times-t, mint tavalyFEL

A Times angol napilap olvasottsága - a nyomtatott és az online verziót összevonva - 8 százalékkal nőtt 2012 februárja és az idei év áprilisa között - írja a Brand Repubic.
A Times olvasóinak száma 4,24 millió volt tavaly februárban, idén áprilisban pedig már 4,57 millió, igaz, a nyomtatott újság olvasóinak száma 2 százalékkal csökkent -- áll a News UK megrendeléséből a Pwc által készített jelentésben. A Sunday Times olvasottsága a tárgyalt időszakban 1,4 százalékkal 3,44 millió főről 3,49 millióra nőtt.


Alvás a könyvtárban (fotók)FEL


Hírforrás: Flickr
2013. augusztus 28.

Hoffmann: 'nincsen szó a tankönyv-előállítás államosításáról'FEL

- jelentette ki Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a HírTVben. Ugyanakkor szerinte 'újragondolják' a tankönyvkiadást.
Hoffmann Rózsa ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja előző nap, sajtótájékoztatóján azt a kérdést intézte hozzá: igaz-e, hogy a tankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja? 'Nem lesz bonyolultabb a rendszer, nem lesz drágább a tankönyv, és nincs szó a tankönyv-előállítás államásításáról sem' -- fogalmazott Hoffmann Rózsa.


Hálófutár -- biciklin viszik az internetes tudástFEL

Biciklin viszik az internetet az eldugott falvakba a bangladesi 'infóhölgyek'. A kék-rózsaszín egyenruhás fiatal nők egyéni vállalkozók, akik részt vettek a D.Net szociális vállalat három hónapos képzésében, majd saját laptoppal járják a vidéket. A számítógép-vásárlásra fölvett hitelt az internethasználati díjból törlesztik, a tarifa az ottani viszonyokhoz képest borsos, óránként három dollár. A falusi internetfutár egyik legnépszerűbb alkalmazása a Skype-videotelefonálás, mert a családfenntartók közül sokan vendégmunkások az otthonuktól több ezer kilométerre. A számítógépek fel vannak szerelve a D.Net multimédiás tartalmaival is, amelyek a többi között segítenek felismerni és kezelni a növénybetegségeket, tanácsot adnak egészségügyi és jogi kérdésekben. Az utóbbiak már csak azért is fontosak, mert a bangladesi nők túlnyomó többsége otthon szül, és előtte sem részesül orvosi ellátásban, sokan közülük pedig a családon belüli jogaikkal sincsenek tisztában. A 150 milliós Bangladesben alig ötmillióan férnek hozzá az internethez, ezen az 56 infóhölgy egyelőre keveset tud változtatni. Több fejlődő országban sokan az írástudatlanság miatt sem tudják használni az internetet. Egy európai konzorcium nemrég Maliban olyan hangalapú mobiltelefonos internetszolgáltatást mutatott be, amely leginkább a telefonos ügyfélszolgálatok menüjére emlékeztet. Úgy lehet navigálni a hangos hírek közt, mint egy hagyományos hírportálon, de akár mikroblogot is lehet vezetni.


Megkezdi Magyarországon a hátizsákos és biciklis képkészítést a GoogleFEL

A napokban Magyarországon is megkezdi a Google a hátizsákos, triciklis és zsúrkocsis képkészítést azokról a helyekről, amelyekről autóval nem lehet fotókat készíteni a Street View utcaképnéző szolgáltatáshoz -- jelentette be csütörtökön Budapesten Schuster Richárd a Google kommunikációs menedzsere.


Virtuális tájékoztatás: hologramember fogadja az ügyfeleket egy londoni városházánFEL

Életnagyságú hologramnő, azaz háromdimenziós képvetítés fogja fogadni a betérőket egy londoni önkormányzat recepcióján. A látványnő beszélni is tud majd, nevezetesen felelni pár kérdésre, olyanokra, amelyeket a leggyakrabban teszik fel az ügyfelek - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.




Információforrások

Digitalizált amerikai filmes folyóiratok -- ingyenFEL

A Lantern projekt link bedigitalizálta az amerikai sajtótörténelem filmes újságait, amiket most már ingyen, bérmentve lehet olvasni.


A videojátékok felelős használatában segíti a szülőket egy új honlapFEL

A Felelős videojáték nevű online portálon tesztek és kutatások, játékleírások és szakemberek véleménye segíti a szülőket, hogy jobban eligazodjanak a játékok világában.
A videojátékokról felelősen platform link alapvető küldetése, hogy felkészítse a szülőket és a fiatalokat a videojátékok felelős és tudatos használatára. Célja, hogy minél több megalapozott, elfogulatlan szakmai információt biztosítson arról, hogy melyek azok a videojátékok, amelyek fejlesztik a játékosok kreativitását, számítógépes készségeit, közösségi kapcsolatait és melyek nem ajánlottak bizonyos korosztályok számára -- tájékoztatta az oldal kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t.


Gazdasági oldal KKV-knakFEL

Üzletrész.hu címmel indított KKV-fókuszú gazdasági oldalt az Origo. Az augusztus 15-én indult szájtot a Magyar Telekom kis- és középvállalati szolgáltatások üzletága is aktívan támogatja.
?Nem hírközpontú szájtot tervezünk, hanem olyan, időtálló információkat szeretnénk átadni, amelyek tágíthatják a kisvállalkozók látókörét, felhívják a figyelmüket az aktuális trendekre, de ha kell, akár sorvezetőként vagy pontról pontra követhető használati utasításként is alkalmazhatók? - mondta Balla Zsolt, az Üzletrész.hu főszerkesztője. A Budapest Business Journaltől érkezett főszerkesztő kiemeli, hogy az új szájt külön figyelmet fordít arra, hogy az olykor kimondottan részletekbe menő és technikai jellegű információkat könnyed hangvételben, emészthetően tálalja az olvasóknak.

Hírforrás: MMOnline
2013. augusztus 28.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu