Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/13., márc. 27.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A roma ember, mint kulturális minta a könyvtárban -- mindenki számára
* * * Számítógépes nyelvészet a társadalomtudományi tartalomelemzésben -- adatvezérelt információelemzés * * *
Könyvtáros szembekötősdi -- lazítás a szakmai konferencián
Olvasásra nevelés konferencia -- vannak példák, de a visszacsatolás nem a kultúra része
Érvényesül-e az érték- és pártsemlegesség a könyvtári beszerzésekben?
Hogyan néz ki könyvtárad weboldala mobil felületen? -- Kattints és nézd meg
Okostelefonon is elérhető a tatabányai közkönyvtár -- ingyenes katalógusalkalmazással
Az ügyfélszolgálatban dolgozók motiválásának 5 szabálya (olvasóink szavazatára)
Eladhatók lesznek a használt iTunes-letöltések
Jónak tartják a KIT-et a hírlevél felmérésére válaszoló könyvtárosok
Tudományos kalandokra diákoknak: Chemgeneration Roadshow -- tud a könyvtár segíteni?
Zenei könyvtár és információs központ az új Budapesti Music Centerben
Két magyar múzeum csatlakozott a Google Art Projecthez
Olvastatás Somorján -- Bereck Zsuzsanna
Szentes -- kiárusítás: csökkentik a porosodó állományt
Pink Floyd a Kongresszusi Könyvtárban

Analógiák

A legtehetségesebbek távoznak -- országból, szakmából
A városszövet dinamikája -- szempont a könyvtárak elhelyezkedésének vizsgálatához
Összemérhetők lesznek a kórházak

Praktikus

Online képszerkesztő, közösségi oldalakra
10 tanács konferencia-előadóknak -- pl. idő, próba, 28 pont

Kisszínes

Boldog 7. szülinap a Twitter életében: több mint 200 millió felhasználó
A Teleki-téka a második legszebb romániai könyvtár
Egyre többen használják nyelvtanulásra a televíziót
Ingyenes internetet kap minden magyar intercity-járat

Kiemelt Katalist-hír

A készülő köteles példány rendeletről -- melyik lobbiérdeket fogja képviselni?

Információforrások

Digitalizált magyar természettudományi folyóiratok -- nagyobb kereshetőség
Fortepan -- Amatőr fotógyűjtemény a weben
Látványosságokat kínál a Google -- pl. Kilimandzsáró, Csomolungma
5 országgal bővült a Google Flight Search
TED -- Megosztásra érdemes ötletek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A roma ember, mint kulturális minta a könyvtárban -- mindenki számáraFEL

Múlt heti számunkban beharangoztuk link Kardos Ferenc előadását: A roma, mint követhető értékminta a könyvtárakban: a közeli és a távoli jövő roma könyvtárosa és roma olvasója link
Mint a mezőberényi konferencián elmondta: ha a könyvtárosok létszámát és az ellátandó népesség arányait alapul vesszük, akkor 600 fő körüli roma könyvtárosra lenne szükség. Ehhez képest jelenleg -- több 10 évre visszanyúló ismeretségi, baráti kapcsolatokon alapuló tapasztalatai szerint -- kevesebb, mint 20 roma közösségből érkező, vagy ott élő könyvtárosról tud. Ugyanakkor a könyvtárban kell, hogy legyen olyan roma könyvtáros, aki ezt vállalva szolgálja saját roma közösségét és lakóhelye nem roma társadalma számára megjelenítheti a művelt, olvasó, értelmiségi roma képét. Ugyanígy, ugyanezért kell minél több roma olvasó is. Mint mondta: amíg nem látnak roma könyvtárost, sem a romák, sem a nem roma, 'többségi' társadalom tagjai nehezen tudják elképzelni a roma jelenlétet a könyvtárban. Részben emiatt, részben a szegénység okozta kulturális hátrányok miatt, főleg az ország szegényebb térségeiben élő roma közösségekben, nagyon kevés roma gyermek érdeklődik a könyvtáros pálya, egyáltalán az értelmiségi pályák iránt.
Az előadó kifejtette: a nagykanizsai könyvtár tapasztalatai szerint roma könyvtáros alkalmazásával használókat nyernek a helyi roma közösségből és veszítenek a diszkriminatív gondolkodású, intoleráns olvasók közül egyidőben, de a nyereség jóval nagyobb a veszteségnél, ha a könyvtár differenciált kommunikációval oldja fel a konfliktusokat. Ez hosszú tanulási folyamat, melynek első konfliktusos szakasza rövidebb idejű, mint ahogyan az elsőre tűnne. A konfliktusok feloldásához meg kell értenünk, hogy a diszkriminálónak miért okoz problémát a roma könyvtáros jelenléte. Az egyszerű ráerőltetésnek nincs helye.
Az olvasóvá nevelés és a kulturális integráció csak akkor sikeres a roma közösségben is, ha az iskola, a könyvtár és a család együtt vesz rész ebben. Az előadó saját tapasztalatok alapján bevált módszernek találta például a roma és nem roma gyerek találkozásait roma értelmiségivel, vagy roma diáksegítők alkalmazását táborokban. (MG)


* * * Számítógépes nyelvészet a társadalomtudományi tartalomelemzésben -- adatvezérelt információelemzés * * *FEL

A Számítógépes nyelvészet blog szerzője ápr. 2-án a Magyar Információbrókerek Egyesületének klubjában lép fel, melyre az egyesület várja az érdeklődőket. További információ: link .
-- Tegnap futottam bele a Mancs honlapján egy interjúba Miklósi Lászlóval a Történelemtanárok Egyletének elnökével. Engem is meglep, hogy pont a fiatal bölcsészek tolódnak egyre inkább jobbra, de rögtön beugrott két tanulmány. Jeskó József, Bakó Judit és Tóth Zoltán A radikális jobboldal webes hálózatai című írása nagyon szépen összefoglalja, miképp formálódott a radikális jobb webes jelenléte, ami kulcsfontosságú a fiatalok elérésében (érdemes elolvasni, már csak azért is, mert eddig ez az egyetlen általam is ismert hazai adatvezérelt társadalomtudományi cikk). Ugyanakkor hiányzik még annak megértése, miképp válnak radikálissá pont humán beállítottságú emberek. Itt kerül képbe a dzsihád. Rich Nielsen a Harvard Department of Goverment PhD hallgatója azt vizsgálja miért válnak radikálissá egyes muszlim vallás- és jogtudósok (ulema). Még nem publikált, de már elérhető tanulmánya a Jihadi Radicalization of Muslim Clerics remek példa arra, hogyan alkalmazható a számítógépes nyelvészet a társadalomtudományi tartalomelemzésben. Az absztrakt remekül összefoglalja a tanulmányt (elvégre ez a dolga): ...


Könyvtáros szembekötősdi -- lazítás a szakmai konferencián FEL

Az Olvasóvá nevelés konferencián link a könyvtáros vacsoravendégeknek vetélkedőt szerveztek az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ munkatársai. A pálinkafelismerés, helyismereti tudnivalók, titkosítás-fejtés mellett könyvtári tárgyakat kellett felismerni; pecsétnyomót, csontkést, kapcsos könyvet, diafilmet, kézikönyv, ponyvaregényt kellett felismerni -- bekötött szemmel. A link oldal képgalériáján a vacsora képei és a tárgyfelismerés néhány résztvevője látható. (MG)


Olvasásra nevelés konferencia -- vannak példák, de a visszacsatolás nem a kultúra részeFEL

Az OPSKK-MKE konferenci nyitóelőadását link a város polgármestere provokációvak kezdte: Szabad-e ma olvasót nevelni? Nem ismeretszerzőt kellene inkább? Minek olvasni az audiovizuális környezetben? Annak idején játszott a könyvtárban (volt köszöbfélelme), de könyvtáros személyisége megnyerte. Utálta a kötelező olvasmányokat. Ma elektronikus szövegeket olvas, sokat; és mellékes számára, milyen úton jut hozzá.
Bartos Éva rámutatott: az olvasás nem azonos funkció, mint 40-50 éve, s erre az EU hatására jöttünk rá (funkcionális szempont). Mire a szakma reagál, addigra alapvetően újak a kihívások.
Bakos Klára, a tagok által megválasztott MKE-elnök végszava beleláttat a szakmai irányító gondolataiba. Idézetek kommentár nélkül: 'ez a konferencia adott néhány csomópontot: család, iskola, könyvtárosok felelőssége', 'azt gondolom, hogy kötelességünk van tenni', 'vizsgálnunk kell, meg kell nézni hatásokat, meg kell nézni eredményeket', 'összetett társadalmi problémáról van szó, nehogy azt gondoljuk, hogy mi fogjuk megoldani', 'nem vagyunk a hivatásunk magaslatán', 'nem tudunk úgy cselekedni, ahogy tőlünk elvárható', 'nem mi vagyunk itt az a kulcs, aki mindent meg tud oldani, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell dolgoznunk a magunk területén a problémákon'.
A meleg fogadtatás sajnos nem feledtette, a szakmai interakció hiányát; nem lehetett kérdéseket feltenni. Ahogyan az előadásokban is -- melyekről külön hírekben szólunk -- alig esett szó az olvasásra nevelés hatékonyságáról, eredményességről. Mely nélkül azt hihetjük: olvasás-programok címén akármit is el lehet adni. (MG)


Érvényesül-e az érték- és pártsemlegesség a könyvtári beszerzésekben?FEL

Érvényesül-e az érték- és pártsemlegesség a könyvtári beszerzésekben? -- szavazás-kérdése. t a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
4 - Minden áramlatból gyűjtünk irodalmat -- függetlenül az olvasói igénytől.
17 - Az eddig megtapasztalt igények szerint válogatunk.
4 - Adott esetben tanácsot kérünk szakemberektől.
5 - Megbízunk a beszerzési könyvajánlókban; nagyot nem tévedhetünk.
-- A válaszok szerint a könyvtárosok a status quo fenntartása mellett törnek lándzsát. Kevésbé jellemző a reprezentativitás, a használókkal való egyeztetés, vagy az ellátónak szavazott bizalom. (MG)


Hogyan néz ki könyvtárad weboldala mobil felületen? -- Kattints és nézd megFEL

A Seolab oldala azon túl, hogy a lehetséges megrendelőnek azonnali és látványos visszacsatolást (hasznot) kínál, marketing szempontból is érdekes. Hogyan adhat a könyvtár az egyes célcsoportok számára hasonló, invitáló üzeneteket? Ötletek a használói csoportok megszólítására (nem csak mobil felületen):
- Diákként nincs nyugodt helyed a tanuláshoz? ...
- Hallgatóként bizonytalan vagy, hogyan vágjál neki a szakdolgozatodnak? ...
- Kifogyott az ötletből, mi is legyen a vasárnapi ebéd? ...
- Szeretne egyedi, de olcsó ajándékkal meglepni szeretteit? ... (MG)


Okostelefonon is elérhető a tatabányai közkönyvtár -- ingyenes katalógusalkalmazássalFEL

Az országban elsőként androidos okostelefonra és táblagépre optimalizálva is elérhető a megyei és városi könyvtár honlapja és katalógusa Tatabányán.
Voit Pál, az intézmény igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a látogatók láthatják saját kölcsönzéseiket, előjegyzéseiket, meghosszabbíthatják a kölcsönzési határidőt, kereshetnek a katalógusban, sőt módosíthatják személyes adataikat.
A József Attila Megyei és Városi Könyvtár kisebb képernyőre átalakított weboldalain a felhasználó megtalálhatja mindazokat a hasznos információkat, amelyeket eddig megszokott asztali gépen. Tájékozódhat az intézmény legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, bepillantást nyerhet az újonnan beszerzett művek listájába, valamint a könyv- és kulturális ajánlókba.
A felhasználók beállíthatják, hogy a kölcsönzési határidő lejárata előtt értesítést küldjön az alkalmazás, illetve figyelmeztessen a késedelmi díjra. A mobilra optimalizált honlap címe: link A katalógusalkalmazás JAMK ADI néven ingyenesen tölthető le a GooglePlay webáruházból.


Az ügyfélszolgálatban dolgozók motiválásának 5 szabálya (olvasóink szavazatára)FEL

Az erős használói hűséggel bíró ügyfélbarát szervezet számára nem kétséges, hogy éppen ügyfélszolgálatának munkatársai által tudja leginkább elérni, hogy visszatérjenek ügyfelei. Az érintett munkatársak motivációjának kérdése tehét alapvető. Öt lehetőség erre:
1. Kommunikálj az ügyfélszolgálatos munkatársakkal (mivel ők közvetíthetik az ügyféligényeket, minél könnyebben tarthassanak kapcsolatot a menedzsmenttel és a szervezet többi illetékesével).
2. Lásd el eszközökkel, forrásokkal a munkatársakat (a megfelelő felszerelés hiánya megnehezíti munkájukat és tönkreteszi motivációjukat).
3. Képesítsd a csapattagokat (érezzék, hogy nem veszik őket semmibe; a jó képzés a tudás mellett a jó morált is eredményezi).
4. Ösztönözd a pozitív teljesítményt (szükségük van számszerűsített visszajelzésre, de teljesítményük minőségéről is értesüljenek, bátorítással).
5. Oszd a munkaterhelést megfelelően (rátermettségtől függően kiégnek a munkatársak a túl nagy teher alatt, és ez a fluktuáció legnagyobb oka).
Drágább a új munkatársakat toborozni, betanítani, mint a meglévőket jól inspirálni. (ref.: MG)


Eladhatók lesznek a használt iTunes-letöltésekFEL

Rövidesen eladhatók lesznek az Apple elektronikai konszern iTunes rendszerén keresztül legálisan vásárolt használt filmek, dalok, játékok, vagy e-könyvek. A cupertinoi cég szabadalmaztatta az eljárást, amellyel az említett szerzői jogdíjas termékeket tovább lehet adni vagy kölcsönözni. A cikkek ellenőrző kódja segítségével a jogtulajdonos részesülhet az újraforgalmazás hasznából, a termékre minimális árat szabhat meg, megadhatja azt az időpontot, amelytől a használt virtuális cikket el lehet adni.
-- A KIT egyik februári számában beszámoltunk az Amazon hasonló forradalmi (beláthatatlan hatású?) lehetőségéről is. (MG)

Hírforrás: Figyelő (2013. márc. 14.)
2013. március 27.
Régebbi hírforrás(ok): Használt e-könyvek -- különös ötlet, amely romba döntheti a kiadói ipart link

Jónak tartják a KIT-et a hírlevél felmérésére válaszoló könyvtárosokFEL

Pár hónappal ezelőtt egy szakdolgozat kérdőívében lehetősége volt a könyvtárosoknak arra kérdésre válaszolni, hogy mennyire elégedettek a KIT hírlevéllel. Iskolai osztályzatok alapján, 1-5-ig lehetett választani. Erre a kérdésre 125-en válaszoltak. Az átlag kerek 4,00, melynek alapján elmondhatjuk, hogy a többség jónak tartja hírlevelet. (Benke Dániel)


Tudományos kalandokra diákoknak: Chemgeneration Roadshow -- tud a könyvtár segíteni?FEL

Drámaian kevés kémiatanár végez évente Magyarországon. E helyzeten kíván javítani az a program, amelynek keretében évente ezerötszáz középiskolás diák végezhet érdekes és szórakoztató kémiai kísérleteket felsőoktatási intézmények laboratóriumaiban - ingyenesen.


Zenei könyvtár és információs központ az új Budapesti Music CenterbenFEL

A IX. kerületi Mátyás utca 8. szám alatt megnyílt Budapest Music Center fiatal muzsikusoknak, alkotók képzésének és a Nemzetközi Eötvös Intézetnek is helyet ad. A központ koncertterme -- elsőként a fővárosban -- kifejezetten kamarazenei produkciók számára készült, befogadóképessége 350 fő. A zenei könyvtár és információs központ számos új, zenei ismeretterjesztő tevékenységet indítva költözik a házba. A tantermek, rendezvénytermek alkalmasak többhetes nemzetközi zenei kurzusok, szakmai események, összejövetelek lebonyolítására. Kétszáz személyes kétszintes dzsesszklub és kávéház is várja a látogatókat.
Tarlós István főpolgármester a BMC-ben helyet kapó számos kulturális funkciót, valamint az ötletgazda-igazgató Gőz Lászlót méltatta, aki főként a saját vagyonából hozott létre új közösségi teret.
-- Érdekes, hogy ma már nincsenek olyan hangok, amelyek a Music Center elnevezés helyett magyar nevet javasolnának. (MG)


Két magyar múzeum csatlakozott a Google Art ProjecthezFEL

Más műtárgyak mellett immár a Nemzeti dal kézirata is megtekinthető a Google virtuális múzeumában, amelyhez csatlakozott az Iparművészeti Múzeum (IMM) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is.
A Google Art Projecthez újabb 30 múzeum csatlakozott, így már több mint 40 ország 200 gyűjteményének 40 ezer műtárgya tekinthető meg rajta- mondta el a Google Magyarország vezetője. Heal Edina elmondta, hogy a weboldalra annak 2012 áprilisi indulása óta 20 millióan látogattak el, eddig 300 ezer felhasználó készítette el saját virtuális gyűjteményét az ott található műkincsekből. Mint hangsúlyozta, a világ legnagyobb virtuális kiállításához a Google csak az ötletet és a technológiát adja, tartalommal a múzeumok töltik fel az oldalt.


Olvastatás Somorján -- Bereck ZsuzsannaFEL

-- A család, az óvoda, az iskola, a könyvtár a jelenben is még egymásra épülő gondolatsor?
-- A családi indíttatás elmaradhatatlanul fontos, hiszen a könyvekkel való foglalkozást a legkisebb korban kell elkezdeni. Ekkor a gyermek nagyon fogékony a versekre, mondókákra, a ritmikai érzék fejlesztésére. Három-négy évesen viszont a meséket hallgatják szívesen. Előnyös, ha ilyenkor már kézbe kapják a jól illusztrált könyvet. A szülő mellett ebben a korban már bekapcsolódik az óvoda is. Az óvodai csoportokkal érkező gyerekek nálunk szinte megrohamozzák a könyvespolcokat és mindenre rácsodálkoznak. A következő lépcsőfok az iskola, ahol az a fontos, hogy már a kisiskolásokat rávezessék az értő olvasásra. Különben később komoly tanulási nehézségei lehetnek annak, aki nem érti mindazt, amit olvas; könyvet pedig egyáltalában nem fog a kezébe venni.


Szentes -- kiárusítás: csökkentik a porosodó állománytFEL

Selejtezett könyvek, folyóiratok vásárát kezdte meg a szentesi könyvtár. Az egyhetes vásáron az intézmény aulájában válogathatnak a 'betűfalók' több mint 50 féle folyóirat és 1500 könyv közül potom pénzért. Az első nap délutánján már jócskán volt érdeklődő a könyves asztalok körül.


Pink Floyd a Kongresszusi KönyvtárbanFEL

Bekerül az amerikai Kongresszusi Könyvtár legfontosabb felvételeket őrző nyilvántartásába a negyven éve megjelent, The Dark Side of the Moon című Pink Floyd-album. Az évfordulót a lemez rajongói Twitter-üzeneteikkel tehetik emlékezetessé.
A washingtoni Kongresszusi Könyvtár 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartása, a National Recording Registry minden évben 25 kulturálisan és történelmileg jelentős felvétellel bővül. Idén a Pink Floyd-album mellett Chubby Checker 60-as évekbeli sikere és a Simon and Garfunkel Sounds of Silence című albuma is a kiválasztottak közé került. A közönség legnagyobb számban az 1973-as The Dark Side of the Moon nyilvántartásba vételére szavazott idén. A könyvtár briliáns, innovatív produkcióként jellemezte a lemezt, ami vasárnap ünnepli megjelenése negyvenedik évfordulóját, és minden idők egyik legtöbb példányszámban eladott albuma volt (1973 és 88 között 741 hétig szerepelt az amerikai toplistákon).




Analógiák

A legtehetségesebbek távoznak -- országból, szakmábólFEL

Setényi János oktatáskutató beszélt arról, félő, hogy Magyarország az értelmiségi elvándorlásban Bulgária sorsára jut. A balkáni országból több mint egymillió ember távozott az utóbbi húsz évben, és gyakorlatilag nem maradt otthon fiatal értelmiségi réteg. Setényi többször dolgozott szakértőként Bulgáriában, és az az általános tapasztalata, hogy ott már nem lehet találkozni első kategóriás értelmiségiekkel. 'A kivándorlás döbbenetes nyomait lehet látni. Akik leülnek tárgyalni, bármilyen szinten, azok kedves, aranyos emberek, de láthatóan egy c2-es csapat tagjai. Elmentek a jó képességű emberek, az egész országban képességproblémákba botlik az ember.'


A városszövet dinamikája -- szempont a könyvtárak elhelyezkedésének vizsgálatáhozFEL

A folyamatosan változó városszövet dinamikája pontosan követi a gazdasági és társadalmi szerkezet változásait. Legyen szó egy városrehabilitációs beavatkozásról, mint például a II. kerületi Lövőház utca felújítása, vagy éppen egy önszerveződő folyamat végkifejletéről, mint például az elmúlt években jókora publicitást kapott Kazinczy utcai vigalmi negyed társadalmi átalakulása. Bár a változás természetesen nem mindig arat osztatlan sikert, de az biztos, egy adott városrész jellegzetes karaktere többnyire erősíti annak gazdasági pozícióit, biztosítja a lakosság magasabb életminőségét, és kedvezően befolyásolja a terület megítélését is. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy pusztán fizikai vagy társadalmi változás mennyire módosíthatja az érintett területek ingatlanpiaci viszonyait? A funkcionális megújulás, illetve az esztétikusabb környezet következtében valóban emelkedik-e a lakóingatlanok értékesítési ára és bérleti díja? Három ilyen budapesti területet vizsgáltunk, hogy választ kapjunk kérdéseinkre.


Összemérhetők lesznek a kórházakFEL

Két éves, 950 millió forintos uniós projekt indul a járó- és fekvőbeteg szakellátás, valamint a gyógyszerészeti ellátás egységes külső felülvizsgálati rendszerének megteremtéséért - közölte a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet). A projekt-gazda GYEMSZI a programot konzorciumi együttműködésben valósítja meg a Semmelweis Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a 'Gyógyszerészi Gondozásért' Közhasznú Nonprofit Kft-vel, amely tagokat nyílt pályázat keretében választotta ki. A közelmény szerint az akkreditáció szisztematikusan kidolgozott, az egészségügyi intézmények működésének szabályozásán, és a szabályok szerinti működés egységes szemléletű megítélésén alapuló értékelés eredménye. Az akkreditációs követelmények szerinti működés az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét átláthatóbbá, eredményesebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi, azaz összességében jobb minőségű ellátást tudnak nyújtani.

Hírforrás: Napi
2013. március 27.



Praktikus

Online képszerkesztő, közösségi oldalakraFEL

Facebookra, YouTube-ra, Tumblrre és még sok más oldalra készíthetünk fejléc- és profilképet, néhány kattintással. Nem kell foglalkoznunk azzal, hogy pl. Facebookra milyen méretű fejléckép szükséges, a weboldal ezt is megoldja helyettünk.


10 tanács konferencia-előadóknak -- pl. idő, próba, 28 pontFEL

Jól éreztem magam a tegnapi Smartmobil konferencián, sok érdekes információt, előadást hallottam. Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül a magyar konferenciák állandó problémája, az idők nem betartása mellett. Előrebocsátom, magamat sem tartom kiemelkedő előadónak, mégis a problémát és az óriási csúszást érzékelve, az amúgy is 8 percre tervezett prezentációmat 5,5 percben mondtam el, kihagyva belőle néhány gondolatot.




Kisszínes

Boldog 7. szülinap a Twitter életében: több mint 200 millió felhasználóFEL

Hét éve, hogy az első tweet kikerült a népszerű mikroblogra, a Twitterre. Mára viszont globális jelenséggé vált, és naponta 400 millió tweet is díszeleg az oldalon a több mint 200 millióra duzzadt felhasználószámnak köszönhetően.


A Teleki-téka a második legszebb romániai könyvtárFEL

A marosvásárhelyi Teleki Téka Románia második legszebb könyvtára - állapította meg a 9am.ro portál, amely toplistát készített a romániai közgyűjteményekről és a nekik otthont adó épületekről.
Az első helyen a Craiován működő Omnia francia könyvtár található, amelyet helyi román értelmiségiek Lyon városával együttműködve alapítottak. A közkönyvtár 1990-ben vált a Román Nemzeti Könyvtár fiókegységévé.
A toplista második helyén a marosvásárhelyi Teleki Téka szerepel, amely az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye. Az 1802-ben megnyitott Teleki Téka törzsanyagát két nagyobb könyvgyűjtemény, a Teleki Téka és a Bolyai Könyvtár képezi. Jelenleg mintegy 205 ezer kötettel rendelkezik a könyvtár, amely egyszerre enciklopédikus tudománytár és bibliofil ritkaságok őrzője.


Egyre többen használják nyelvtanulásra a televíziótFEL

A köztudottan sokat tévéző magyar lakosság közel 40 százaléka szokott rendszeresen idegen nyelvű tévécsatornákat nézni, a legfőbb motivációt pedig a műsor témája iránti érdeklődés mellett elsősorban a nyelvtanulás jelenti. A megkérdezettek negyede kifejezetten utóbbi miatt nézi rendszeresen az idegen nyelvű adásokat -- derül ki egy friss kutatásból. Jelenleg a nyelvoktatásban nem elsődleges kiegészítő eszköz a televízió.
Közel ugyanekkora azok tábora is, akik egyáltalán nem tévéznek más nyelven, esetükben az elutasítás legfőbb oka az, hogy nem beszélik elég jól az adott nyelvet -- derült ki a luxemburgi székhelyű műholdszolgáltató SES ASTRA S.A. megrendelésére egy kutatóintézet által készített, országosan reprezentatív kutatásból. Az idegen nyelvű csatornákat legtöbben Budapesten, míg a legkevesebben az észak-alföldi régióban nézik. A férfiak és a nők között nincs szignifikáns eltérés a tekintetben, hogy hajlandóak-e más nyelvű adásokat nézni, az életkor emelkedésével párhuzamosan azonban csökken ezek nézettsége.


Ingyenes internetet kap minden magyar intercity-járatFEL

Az elkövetkezendő hónapokban minden InterCityre és elővárosi járatra wifis internetelérést telepít a MÁV-START: a fedélzeti internetetet alapvetően levelezésre és webezésre szánják, a túlterhelés elleni védekezésként a videomegosztók és szexoldalak elérését blokkolják.
Újabb harmincegy darab internetelérést kínáló vasúti kocsival bővítette járműparkját csütörtökön a MÁV-START, amely a tervek szerint nyárig összesen 735 vasútikocsit szerel fel wifivel. A közlekedési vállalat először még 2011-ben vezetett be internetszolgáltatást egyes vonatain, amelyek nagy sikerrel debütáltak és hétvégi csúcsforgalomban akár többszáz felhasználót szolgáltak ki egyszerre a cég közlése szerint. A legújabb átalakítások a cég vezérigazgatója, Ungvári Csaba szerint százmilliós költséget jelentenek, ehhez tartozik még egy kocsinkénti 4760 forintos havidíj is, amit az internetszolgáltatás használatáért fizet a közlekedési cég.




Kiemelt Katalist-hír

A készülő köteles példány rendeletről -- melyik lobbiérdeket fogja képviselni?FEL

Az elektronikus könyvekre vonatkozó kötelespéldány rendelet-tervezet a szellemi- és a magántulajdon alapvető intézményeivel megy szembe -- elemzi szakvéleményében a jogász-kiadóvezető az új reguláció hibás kiindulási pontjait.




Információforrások

Digitalizált magyar természettudományi folyóiratok -- nagyobb kereshetőségFEL

Korábbi lapszámunkban link beszámoltunk a raktárhelyeket felszabadító, visszakeresés hatékonyságát megsokszorozó digitalizált dolyóiratkanálatról. Még korábban pedig arról, hogy a tapasztalat szerint 5%-ra esik vissza a papírdokumentumok használata -- ha a digitális elérhető link Most az Arcanum-kínálat természettudományi vetületét (praktikusan a DVD-k címeit) mutatjuk be.
- Borászati Lapok 1858-1943
- Földrajzi Közlemények 1873-2010
- Folia Archeologica 1939-2010; Folia Historica 1972-2011
- Kertészeti Folyóiratok
- Magyar Mérnök és Építész-Egylet Közlönye 1867-1944
- Matematikai és Természettudományi Közlemények 1861-1944; Matematikai és Természettudományi Értesítő 1882-1943
- Tenger 1911-1944
- Tudományos Gyűjtemény 1817-1841
- Tudománytár 1834-1844
- Vízügyi Közlemények 1879-2005. (MG)


Fortepan -- Amatőr fotógyűjtemény a webenFEL

A Fortepan link egy amatőr fotóból álló, bárki számára szabadon felhasználható egyedi gyűjtemény, mely a századfordulótól a rendszerváltásig kíséri végig Magyarország személyes történetét családokon, arcokon és helyszíneken keresztül.
-- A weboldal letisztult, a tartalom jól kereshető, a képeken nincsen tulajdonosi felirat, jó minőségűek és letölthetők, nagy méretben is. Nem állami pénzből. (MG)


Látványosságokat kínál a Google -- pl. Kilimandzsáró, CsomolungmaFEL

A Föld különleges helyei is elérhetővé váltak bárki számára a Google jóvoltából, így többek között a Kilimandzsáró, vagy akár a Mount Everest is bebarangolható virtuálisan.


5 országgal bővült a Google Flight SearchFEL

A Google Flight Search, vagyis az utazáskereső nem a leginkább hozzáférhető szolgáltatás azok számára, akik utazni szeretnének szerte a világban, de most néhány országgal tovább bővült a támogatott paletta.


TED -- Megosztásra érdemes ötletekFEL

Nemcsak a Facebookon lehet érdekes, értékes gondolatokat terjeszteni. Amerikában már 25 éve, idehaza 4 éve létezik egy különleges program e célra: a TED. Ahol megérti egymást az agykutató, a divatdiktátor, a zenész, a matematikus és az állatidomár.
Technology, Entertainment, Design -- vagyis technológia, szórakozás, tervezés. E három szóval indult a TED kis különleges konferenciaként Californiában 1984-ben. Másságát az adta, hogy 18 percben maximálta egy előadás hosszát és nem egy-egy szakmára, témára építette az adott rendezvényt. Összegyűjtötték a világ különböző tájairól, az élet különböző területeiről a legérdekesebb, leginnovatívabb, leginspiratívabb gondolkodókat, alkotókat.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu