Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/7., febr. 13.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Mennyibe kerül egy munkatárs tevékenysége? -- Még fejlesztendő a költségszámítás
Könyvtári könyvek vonultak fel a farsangon (fotókkal)
* * * Új Open Access folyóirat az Elseviertől: Molecular Metabolism * * *
Melyikbe tartozol a könyvtárban -- Élcsapat, derékhad, középszint, ballaszt, zarándok?
Hatékony értekezlet a könyvtárban, -politikában -- teljesülnek-e Grice axiómái?
Lopások a könyvtárból -- műfelháborodás helyett stratégia kellene
Az MMA győzte le L. Simont -- enyhítette a kormányzatilag élezett kultúrharcot
Miért nem fogják a kiadók soha sem támogatni a könyvtárak e-könyveit? (olvasóink szavazatára)
Alig olvasnak könyvet a fiatalok -- se idejük, se kedvük
Friss FSZEK-portálok gyerekeknek, fiataloknak
Vállalna-e könyvtári munkát könyvtáron kívül?
Lehet-e betegségközvetítő a piszkos vagy fertőzött könyv? - 1.
Használó irányította könyvbeszerzés -- minden Kelló-könyvet kézbe vesznek
Eltűnnek-e a könyvek a felsőoktatási könyvtárakból?
Justh: zsákbamacska -- porosodás ellen
Városliget: az OSZK-ról nem gondolkodnak az új közgyűjteményi negyed kapcsán
Szimbolikus rigai élőlánc -- Nemzeti könyvtári pr a 2014-es kulturális fővárosi címre
Drágább lesz az állami tankönyvterjesztés -- de legalább nem kell választani

Analógiák

Gyenge árérzénység -- irreális költségtudatosság könyvtárban is?
Akadálymentesítési program indul a közszolgáltatásban

Praktikus

Egy toll, ami okosabb, mint a Word

Kisszínes

Hogyan illeszkedhet a könyvtár a plázák fejlődésébe?
A kézírás csökkenése visszaveti az olvasási készségeket is
Mesekönyvvé változtatja a nyomtatott újságot egy japán lap okostelefon-alkalmazása
A világ legolvasottabb könyvei (infografika)
Ajándékot kaptok, ha könyvet olvastok a 4-6-os villamoson

Információforrások

Angol nyelvű referáló portál az olvasás világából
Sípályák és felvonók a Google Maps-en
Mobilapplikáció is segíti a leszokni vágyó dohányosokat
Elindult a Brozie közösségi böngésző szolgáltatás
Online támadt fel a Kurír -- 'prémium bulvár'


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Mennyibe kerül egy munkatárs tevékenysége? -- Még fejlesztendő a költségszámításFEL

Mennyire foglalkoznak a felsőoktatási könyvtárakban az olyan új költségszámítási modellekkel, mint a tevékenység-alapú (ABC) és az időalapú (TDABC) költségszámítás, különös tekintettek azokra a módszerekre, amelyeket a munkaidő-felosztás mérésére alkalmaznak?
A tanulmányban használt adatok azoknak a témával foglalkozó vizsgálatoknak a szemlézéséből és összegzéséből származnak, melyeket könyvtárakban végeztek, s eredetileg az ipar és a magánszektor számára kifejlesztett, költségszámítással és árképzéssel kapcsolatos elméleti megfontolások és eljárások inspiráltak. A költségszámítási rendszerek könyvtárbeli bevezetését eddig kevéssé kezelték szervezeti vagy menedzsment innovációként. A legfontosabb megfontolás az, hogy a könyvtárosok nem gépek, amelyeket adott sebességre lehet beállítani, és elvárható tőlük, hogy egyforma terméket termeljenek. A vizsgálatok eredményeit jelentősen befolyásolja, milyen módszert alkalmazunk a különböző tevékenységek meghatározása során, és milyen jól tudja a könyvtár vezetése vagy a vizsgálatot végző megértetni a munkatársakkal az ilyen vizsgálat szükségességét. Az ABC és a TDABC könyvtári alkalmazásáról publikált közleményeken kívül még nem készült sem felmérés, sem cikk a könyvtári alkalmazottak szemszögéből ezekre a kérdésekre fókuszálva. (Autoref.)


Könyvtári könyvek vonultak fel a farsangon (fotókkal)FEL

Nagykanizsa -- A farsangi fánkfesztiválra készülve felhívásban kértük olvasóinkat, hogy öltsék magukra kedves könyvüket. Egy 'könyvespolcnyi' jelentkező vette magára kedves olvasmányát (részben a felvonulóhoz közel álló, részben saját maga által írt könyvet), s így, a helyi gólyalábasokkal együtt vonultak fel a fesztiválon. A 'felvonuló kötetek' a könyvtár épületében még megtekinthetők.
Ráfordítások voltak: a felhívás elkészítése és kommunikálása, a könyvjelmezek megtervezése és elkészítése kartonra nyomtatással és újrahasznosított alapanyagok segítségével, együttműködés a városi szervezőkkel. (Halis István Városi Könyvtár)
Képek a link oldalon: felvonulás; könyvjelmezek készítése és próbálása.


* * * Új Open Access folyóirat az Elseviertől: Molecular Metabolism * * *FEL

A kiadó háromféle kiadói stratégiával van jelen a piacon: a hagyományos, az Open Access és a vegyes modellel. A második kategóriába tartozik a január végén megjelent Molecular Metabolism c. folyóirat. A világ vetető tudományos, technikai és orvosi tartalomszolgáltatója a müncheni Helmholtz Zentrummal és a Német Diabetikai Központtal (DZD) együttműködésben adja ki az új szabad hozzáférésű kiadványt. A metabolikus betegségek közé tartozik az elhízás, diabétesz és a hozzájuk kapcsolódó betegségek. A Molecular Metabolism folyóirat célja hipotézis-alapú kutatások közzététele -- vetető tudósok által.

Hírforrás: Bio-Medicine
2013. február 13.

Melyikbe tartozol a könyvtárban -- Élcsapat, derékhad, középszint, ballaszt, zarándok?FEL

Az optimista prognózisok szerint ma a könyvtárakban egy új, nem megfélemlített nemzedék dolgozik, amely megtanult jogaiért küzdeni, értékelni a könyvtári projekteket és pályázatokat nyerni. A más szakterületekről érkező szakemberek határozzák meg a könyvtárügy jövőjét. A kérdést a szakma két vezető egyénisége, U.N. Stolârov és E.R Sukiasân tanulmányozta, ... felfedi a lelki szegénységet, a hivatástudat hiányát, ugyanakkor nem kételkedik abban, hogy a könyvtárosok Oroszországban is megtalálják helyüket az információs társadalomban. A szakma tekintélyének helyreállításához A könyvtárak és a könyvtárosi hivatás presztízse állami programot ajánlja.
A szerző viszont abból indul ki, hogy minden szakmában az emberi erőforrások a szakszerűség és az aktivitás szerint rétegeződnek. Az 1986?1990. évi vizsgálatok szerint a különböző könyvtártípusokban az emberi erőforrások öt szakmai-pszichológiai rétegbe sorolhatók: az élcsapat, a derékhad, a középszint, a ballaszt és a 'zarándok'. Az egyes rétegekbe tartozást tesztlapok alapján állapították meg. A feldolgozás során a 'ballaszt' réteget egyesítették a 'középszinttel'. (Sukiasân véleménye szerint a 'ballaszt' réteg a nagykönyvtárakban a munkatársak 30%-át teszi ki.) Országos helyzetkép: élcsapat 12?5%, a derékhad 35?7%, a középszint 43%?7%, a 'zarándok' 10?5%. A munkatársak mintegy fele az első két rétegbe tartozik, ők adják a könyvtáros szakma magját. Véleményük szerint ahhoz, hogy valakiből valódi könyvtáros legyen, tehetségre vagy született adottságra van szükség. Az élcsapat szerint a könyvtárosok nem konzervatívak, nagy részük a gyökeres változások híve. (ref.: Viszocsekné P. É.)


Hatékony értekezlet a könyvtárban, -politikában -- teljesülnek-e Grice axiómái?FEL

Grice axiómái egy tetszőleges munkaértekezletre vonatkoztatva:
a. a releváns információt mindenkinek meg kell osztania
b. minden félnek visszacsatolást kell kapnia
c. a megbeszélés során valamilyen módon egyességre kell jutni legalább a reményben, hogy a problémának van megoldása
d. a megbeszélést tetteknek kell követnie.
Ha az 'a-c' nem teljesük, akkor a megbeszélést feltehetően valaki (túl)koordinálja és dominálja. Ebben az esetben a szándékolt változást érintettek nem fogadják el, ami miatt az emberek nem vállalnak felelősséget. Ha a 'd' nem teljesül, akkor a szervezetben nem adott a bizalom, amely komolyan megkérdőjelezi a szervezet túlélését. (Comunicative power: a linguistic approach to the study of the microdynamics of organizations / Beatriz Dorriots, Inga-Lill Johannson. In: Scandinavian Journal of Management 15 (1999) 193-211)

Hírforrás: Scandinavian Journal of Management
2013. február 13.

Lopások a könyvtárból -- műfelháborodás helyett stratégia kelleneFEL

Korábban csak apró tárgyak (tollak, ceruzák, radírok) tűntek el a lakiteleki könyvtárból. Az elmúlt időszakban viszont már kisebb könyvek, füzetek, játékok is szemet szúrnak egyeseknek, és ami alkalmas az eltulajdonításra, azt el is viszik.
Az intézményben legjobban mégis a könyveket féltik, mert akadnak, akik azokra vadásznak. Egy-egy könyv ára már több ezer forintba kerül, ezért nagyon vigyázni kell rájuk, főleg akkor, ha csak egy példány van a kötetből. Lakiteleken problémaként említették még azt is, hogy vannak olyan kölcsönzők, akik egy-egy szakterületnek a könyveit kölcsönzik ki fokozatosan, szinte a teljes készletet, visszavinni viszont már nem akarják. Hiába küldik a felszólításokat, arra egyáltalán nem reagálnak. A könyvek értéke azonban nem akkora, hogy ezért rendőrségi feljelentést tegyenek.
-- Egy könyvtárban háromféle könyv van:
1. A legérdekesebbek. -- Ezeket már ellopták.
2. A még elég jó könyvek. -- Ezek nincsenek bent, mert kikölcsönözték őket.
3. Az 1. és 2. kategóriába nem tartozó könyvek. -- Ezeket bőszen őrzik a könyvtárosok. (elhangzott Maurice B. Line könyvtári menedzsment tanfolyamain. 1991-1996)


Az MMA győzte le L. Simont -- enyhítette a kormányzatilag élezett kultúrharcotFEL

Az alábbi hír frissítése: L. Simon: nem mondok le, nem váltanak le, nem bíráltam Fekete Györgyöt link
-- Már a hétvégén feltűnő volt ugyanakkor, hogy a múzeumi negyed sajtótájékoztatóján nem az államtitkár, hanem a miniszter jelentette be a terveket. Miközben a projekt előzményeit mindig a kulturális államtitkár, így legutóbb Szőcs Géza, L. Simon elődje prezentálta. L. Simon leváltása mögött a Magyar Művészeti Akadémiával való konfliktusa állhat, írta kedden a Népszabadság. A kormány a Fekete György vezette művészeti szervezetet olyan jogokkal és annyi pénzzel látta el, hogy kulturális tárca csak árnyék lehet mögötte.
Úgy tudjuk, hogy L. Simon igyekezett visszaszerezni a tárcájától elvándorló jogokat, és olyan döntéseket is hozott, amelyek enyhítették a kormányzatilag élezett kultúrharcot. Így például pénzt juttatott a független színházaknak.


Miért nem fogják a kiadók soha sem támogatni a könyvtárak e-könyveit? (olvasóink szavazatára)FEL

A kiadók azért nem szállítanak könyveket közkönyvtáraknak, mert a könyvtárak katalógusaikban ragaszkodunk a MARC nyilvántartáshoz. Az
Egyesült Államok könyvtárosai nagy vitában vannak ugyanis a kiadókkal. Szerintem azért -- írja a The Good Library Blog -- mert ugyan a társadalom minden tagja számára lenne nyilvánvaló lenne, hogy működjenek együtt és mozdítsák elő a szerzők műveinek és címeknek a védelmét -- valójában úgy viselkednek, mintha egy másik bolygók érkeztek volna. Az egyet nem értés oka, hogy a különböző katalogizálási rendszerek túlélésében gondolkodnak, ami nem a megoldást segíti elő. Ezért a kiadók nem fognak könyveket szállítani könyvtárak számára. S ugyanez a helyzet az Egyesült Királyságban is. (ref.: MG)


Alig olvasnak könyvet a fiatalok -- se idejük, se kedvükFEL

Ritkán kerül a fiatalok kezébe könyv: mindössze 7 százalékuk olvas naponta, további 16 százalékuk heti rendszerességgel. A havonta kötetet forgatók aránya sem magas -- 14 százalék -- az ennél ritkábban olvasók 35 százalékot tesznek ki, s 28 százalékuk bevallja: egyáltalán nem olvas könyvet. A tizen- és huszonévesek sokféle, önigazoló és beismerő érvet sorolnak fel arra, miért nem (nagyobb) része napjaiknak a könyvolvasás. Legtöbben, 55 százaléknyian az időhiányra hivatkoztak, de sokan, 45 százaléknyian elismerték, hogy nem érdekli őket a könyv. Viszonylag nagy arányban - 32 százalékban - azt említették, hogy nem köti le őket az olvasás, 31 százalék pedig azzal mentette fel magát, hogy drágák a könyvek. A fiatal felnőttek körében lassan terjednek az e-könyvolvasók, mindössze 2 százalékuknak van, s még 7 százalék gondolkodott azon, hogy vásárolni kellene. Bár kevesen használják, de a korosztály egyharmada szerint az elektronikus könyveké a jövő, előbb-utóbb népszerűbbé, elterjedtebbé válik, mint a papírra nyomtatott könyv. A fiatalok csaknem fele azonban úgy véli, nem lesz áttörés, a kulturális fogyasztásban helye marad a hagyományos könyvformátumnak is -- ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével.
-- Kapcsolódó közelmúltbeli felmérésünk:
Mennyire eredményesek a támoptiopos könyvtári olvasásfejlesztési programok?
6 - Eredményesek.
8 - Inkább eredményesek.
2 - Inkább eredménytelenek.
4 - Eredménytelenek.
18 - Nem tudom, nincs ellenőrző adat.


Friss FSZEK-portálok gyerekeknek, fiataloknakFEL

Új arculattal, átalakított és bővített tartalommal jelentkezik az FSZEK gyerekoldala link programokkal, aktuális információkkal, könyvtári szolgáltatásokkal, ötletekkel várja az idelátogatókat. A katalógus és eseménynaptár közvetlenül elérhető. Könyvajánlók korosztályonkénti bontásban, pályázatok, szülőknek létrehozott hasznos témák és hivatkozások találhatóak a kezdő oldalon. A különböző gyerekrészlegekre kattintva megjelennek az adott könyvtárral kapcsolatos információk, rendezvények, foglalkozások. Szabadidős tippek, tanulást segítő oldalak és játékhivatkozások közül választhat a felhasználó.
Kamaszoknak megfelelő designnal, tartalommal rendelkező aloldal link tartalmazza a tinédzserek számára lényeges információkat, őket érintő kérdéseket. (Dienes Éva)

Hírforrás: FSZEK
2013. február 13.

Vállalna-e könyvtári munkát könyvtáron kívül?FEL

'Vállalna-e könyvtári munkát könyvtáron kívül? Pl. kitelepülés iskolába, kórházba, plázába stb.' volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok: 36 - Igen, minden további nélkül.
2 - Nem, mert pl. bizonytalanul érezném magamat.
11 - Lehetséges; kapcsolatépítési felkészülés után.
5 - Csak többletjuttatásért.
3 - Nem; könyvtárosnak a könyvtárban a helye.
-- A válaszok nyitottságról tanúskodnak, ami mindenképpen biztató. A könyvtáron kívül dolgozni kezdő munkatársak megterhelése azonban nagy és szokatlan. A nehézségek mát a pályaorientációnál kezdődnek:
- a könyvtáros már pályaválasztás előtt inkább befelé forduló (a kitelepüléskor offenzív magatartás szükséges)
- a hagyományos könyvtári munkák viszonylag kevés és biztonságos humán interakciót kívánnak (kitepelüléskor kezelni kell az elutasításokat is)
- sok olvasószolgálatos identitását védik mellvédek, használók által nem ismert szakkifejezések (a terepen max. az asztal mögé lehet elbújni -- de ekkor nincs is eredmény)
- az ismeretlen emberek megszólítása és a könyvtár üzenetének hatékony szóbeli átadása megfelelő személyiséget és gyakorlatot kíván -- ennek hiányában a könyvtáros inkább passzívan várja a megszólíttatást -- jóval kisebb eredménnyel. (MG)


Lehet-e betegségközvetítő a piszkos vagy fertőzött könyv? - 1.FEL

Gyors válasz: igen, de nem jellemző. Részletesebben: németországi kísérletek arra mutattak rá, hogy több baktériumfajjal is megfertőződhet a könyv, ám ezek jellemzően napokon belül elpusztulnak rajtuk. A megvizsgált, akár 175-ször kölcsönzött köteteken meglepően kevés kórokozót találtak. Egy másik kísérletben tuberkulózisos betegek által sűrűn kézbe vett kórházi könyvtári köteteken sem sikerült kimutatni a betegség hordozóit. A fentiek ellenére a következő intézkedéseket tették: az állományban csak tiszta könyveket tartottak, melyeken lemosható fólia volt. Kölcsönzések után 70%-os izopropil-alkohollal törölték le a köteteket. A fertőző osztályon kínált könyveket nem keverték a többivel. A testnedvekkel kapcsolatba került könyveket (akár csak egyes oldalak esetén is) mindenképpen ki kell vonni a forgalomból és veszélyes hulladékként kell kezelni. Emellett a súlyosan Staphylococcus aurus kórokozóval fertőzött betegek által használt könyveket más személy már ne használja. (ref.: MG; a referátumhoz a háttéranyagot a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK,
ki.oszk.hu/konyvtar) szolgáltatta.)


Használó irányította könyvbeszerzés -- minden Kelló-könyvet kézbe vesznekFEL

Autopszia, azaz személyes kézbevétel által javasolhat beszerzendő könyvet a Halis-könyvtár olvasója. A Kelló és a könyvtár közötti megállapodás értelmében a teljes Új Könyvek-tartalom felsorakozik a könyvtár erre rendszeresített polcán, ahol az olvasók szabadon böngészve javasolhatnak beszerzést. A javaslatot a könyvtárosok meg is fogadják és az 'evidence based' használói igény mellé saját, 'feltételezett használói igény' rendelésüket is rögzítik. (A könyvtáros láthatja a könyv -- leírásban nem feltétlenül szerepló -- tulajdonságát is, mint kötés, mellékletek, tartalomminőség.)
Minden eddigi jegyzékről volt kérése az olvasóknak. 150 alkalommal tettek javaslatot, 270 műre (az elmúlt félévben a beszerzés 8-10%-a). Azokat a javasolt könyveket nem vásároljuk csak meg, amelyek korábbi kiadása megvan a gyűjteményünkben. Mindegyikük értesítést kapott sms-ben a könyv megérkeztéről, hiszen az egyik motiváló éppen az, hogy a javaslatot tevő lehet az első kölcsönzője a műnek. A kölcsönzések pedig meg is történtek.


Eltűnnek-e a könyvek a felsőoktatási könyvtárakból?FEL

Bár sikeresek, a felsőoktatási könyvtárakban dolgozó könyvtárosok tudják, hogy nem minden olvasó lelkesedik az e-könyvekért. A hallgatók sokszor még mindig a nyomtatott könyveket részesítik előnyben, főleg ha egész művet kell elolvasniuk.
Egészen a közelmúltig a tudományos e-könyvek csak a szállítók saját platformjain és többnyire LCD képernyőkön voltak olvashatók. Ezeknek a műveknek az olvasásához folyamatos internetkapcsolatra van szükség, és görgetni kell az oldalakat. Egyes platformokon a tartalomjegyzékek nincsenek linkekkel ellátva, így nehéz megtalálni a keresett fejezeteket. A hivatkozások használata is nehézkes. Nincs mindenütt lehetőség arra, hogy könyvjelzőket helyezzünk el, szövegrészeket emeljünk ki, és jegyzeteljünk. A keresés hatékonysága gyakran rossz. A kifejezetten e-könyv olvasóeszközök nem olcsók, és a hallgatók többsége számára további terhet jelent, hogy a laptopok és egyéb eszközök mellé még egy eszközt kellene beszerezniük. Az oldalszámozás gyakori hiánya gondot okoz a hivatkozás során. A nyomtatott könyvek újraolvasásra, átlapozásra jobban használhatók.
Számos könyvtár választja a teljesen elektronikus gyűjtemény opcióját, különösen az orvosi-egészségügyi, műszaki és természettudományos területen. A több campuson működő könyvtárak egyre gyakrabban vesznek majd e-könyveket, ami olcsóbb megoldás, mint a több (nyomtatott) példányban történő beszerzés. Nem felejthetjük azonban el, hogy egy-egy új technika nem feltétlenül teszi feleslegessé a korábbiakat.(ref.: Koltay T.)


Justh: zsákbamacska -- porosodás ellenFEL

Szombaton újraindul[t] a Ments könyvet! akciónk is (emlékeztek, ugye? link ). Most újabb 100 olyan könyvet választottunk ki, melyeket még soha sem kölcsönöztek ki a könyvtárból, legalább tíz éve a gyűjteményünk részét képezik, és nagyon szeretnénk, ha elolvasnátok, mert szerintünk jó könyvek. De most csavartunk még egyet a történeten: a könyveket becsomagoltuk, úgy, hogy senki sem tudja, melyik csomag milyen könyvet takar. Válassz zsákbamacska-könyveket, vidd haza, és reméljük, nem fogsz csalódni az ízlésünkben. A zsákbamacska könyvek egyébként még a jövő héten is kölcsönözhetőek lesznek, már ami még a polcon marad belőlük. A könyvtári éjszakán hét könyvet vittek így haza, reméljük, lesz ez a szám még nagyobb is.


Városliget: az OSZK-ról nem gondolkodnak az új közgyűjteményi negyed kapcsánFEL

Új Nemzeti Galéria, Új Fővárosi Nagycirkusz, múzeumnegyed Városligetben, azaz többmilliárdos fejlesztéseket szeretne a kormány a fővárosban - ez derül ki a kabinet legújabb határozatából. A fejlesztéseket uniós támogatásokból fedeznék. A kormány szerdára datált határozata szerint új nemzeti közgyűjtemény-együttes épülne a Városligetben az 56-osok terén. A tervek szerint ide kerülne a Néprajzi Múzeum, amely jelenleg a Kossuth téren a volt Kúria épületében működik.


Szimbolikus rigai élőlánc -- Nemzeti könyvtári pr a 2014-es kulturális fővárosi címreFEL

Élő könyvlánccal kezdi meg a lett főváros a 2014-es évet, amikor egy éven át viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.
A lett Nemzeti Könyvtár régi épületéből 2014. január 17. és 19. között élőlánccal viszik át a könyveket az új múzeumi épületbe. Az akcióval azokat az alapvető értékeket hangsúlyozzák, amelyek könyvben őrződve formálták a kultúrát és a nemzetet generációkon át -- mondta el Diana Civle, a Riga 2014 alapítvány vezetője. Az egyedülálló könyvszállításon minden polgár részt vehet.
A Nemzeti Könyvtár újjáépítése a tervek szerint 2013 végére befejeződik, hogy aztán az EKF-évben számos rendezvény helyszínévé váljon. Riga 2014-ben a svéd Umeával közösen viseli majd az EKF-címet.


Drágább lesz az állami tankönyvterjesztés -- de legalább nem kell választaniFEL

Az előzetes hírek szerint az eddiginél drágábban fogja szervezni a tankönyvterjesztést a feladattal újonnan megbízott Kelló. A kiadók torkán nagyobb terjesztői árrést akar lenyomni az állam.
Analógiák

Gyenge árérzénység -- irreális költségtudatosság könyvtárban is?FEL

... Ezzel függ össze a gyenge árérzékenység is. A tervgazdaságban a jelenség arra vonatkozott, hogy a vállalatok nem, vagy nem elsősorban az árjelzésekhez, piaci hatásokhoz alkalmazkodtak, hanem másfajta, például politikai, miniszteriális elvárásokhoz. Elviselték a költségek szintje alatti, deficites árakat, mert ha a vállalat veszteséges volt is, az állam kisegítette. Az anti-Kornai-világban a kormány ezt is meghaladta. Nem bízza a vállalatokra, hogy áraikat a piaci hatásokra alakítják-e, vagy más sugalmakra, hanem ő maga diktál. Nem zavarja a veszteség, mert nem ő viseli el, és nem tesz ígéretet arra, hogy megtéríti.
-- Kornai János gondolata választ adhat arra is, hogy hogyan maradhatnak fel olyan könyvtári szolgáltatások, amelyek minimális közösségi haszon mellett irreális közösségi ráfordítást kívánnak -- még megszorítások idején is. Az is felmerülhet, hogy a könyvtárosképzésbe mennyire integrálódik a költségtudatosság szempontja. (MG)


Akadálymentesítési program indul a közszolgáltatásbanFEL

Könyvtárak esetén az akadálymentes hozzáférést leggyakrabban korlátozza az épületbe való bejutáson túl: a nehezen használható elektronikus katalógusok, könyvtáron belüli tájékozódás, túl magas magas polcok. Mindezek az egészséges emberek számára is gondot okoznak, csak a rutinos könyvtárhasználók és a könyvtárosok számára egyszerű a hozzáférés -- akik a potenciális használók 1-2%-át teszik ki.
-- Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány. A cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szakigazgatási szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetők legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, melyet jeltolmács is segített.
Praktikus

Egy toll, ami okosabb, mint a WordFEL

Sokszor azt hisszük, a word vagy más szövegszerkesztő mindent tud a helyesírásról, pedig koránt sincs így. Mégis némi nyugalmat ad, hogy kijavít bennünket. A kis okos szövegszerkesztőt csak a helyesírási szótár múlhatja felül -- vagy mégsem? Egy digitális toll úgy tűnik, többet tud a helyesírás-ellenőrzésnél.

Hírforrás: Prím
2013. február 13.Kisszínes

Hogyan illeszkedhet a könyvtár a plázák fejlődésébe? FEL

A világ első plázája 1956-ban nyitott meg Amerikában, Minneapolis külvárosában. Az épületet jegyző Victor Gruen ötlete természetesen nem a semmiből született. A bevásárlóközpontok evolúciója évezredek alatt alakította át a görög Agórát egy külső környezettől elzárt, temperált, szabályozott belső kialakítású, hasáb alakú dobozzá -- plázává. Közben azonban rájuk untunk. A világ elhagyott és lepusztult plázáinak külön weboldalt hoztak létre.


A kézírás csökkenése visszaveti az olvasási készségeket isFEL

Hong Kong-i kutatók mutattak rá, hogy a hagyományos karakter-másolás helyett számítógépen mutatott karakterek jelentéskiválasztásával tanuló gyerekek -- azonos intelligenciaszint mellett -- csekélyebb olvasási teljesítményt mutatnak. Hasonló problémákra derült vény Svédországban és Franciaországban is. A szenzomotorikus megerősítés számítógéppel való kikapcsolása veszélyeket hordoz. (ref.: MG)


Mesekönyvvé változtatja a nyomtatott újságot egy japán lap okostelefon-alkalmazásaFEL

Az újsághíreket a gyerekek számára is érthető, érdekes írásokká változtató okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki egy japán napilap egy marketingcéggel összefogva.A világ legolvasottabb könyvei (infografika)FEL

Az ábra egyik kommentelője a Koránt hiányolja a listáról, ami felveti az adatfelvétel forrásának kérdését is. (MG)


Ajándékot kaptok, ha könyvet olvastok a 4-6-os villamosonFEL

Érdemes könyvet olvasni a 4-6-os villamoson február 14-én, a Goethe Intézet ugyanis egy antológiával ajándékozza meg azokat, akiknek a kezében olvasnivaló van -- olvasható az intézet oldalán.
Információforrások

Angol nyelvű referáló portál az olvasás világábólFEL

A Reading Worldwide portál a világ számos országának olvasásösztönzéssel kapcsolatos híreiből ad válogatást. A referátumok életkor, téma, ország szerint válogatható. A német Stiftung Lesen olvasással foglalkozó alapítvány által fenntartott portálnak magyar anyaga sajnos nincs -- egyelőre. A tapasztalatok megosztása nagyban növeli az olvasási projektek megfelelő tervezését és eredményességét. (Sok évvel ezelőtt a Magyar Olvasástársaság tagjaként e sorok írója hasonló, de magyar nyelvű portált szándékozott létrehozni.) (MG)


Sípályák és felvonók a Google Maps-enFEL

A Google-nek minden napra van valami újdonsága! Azt például tudtátok, hogy már sípályák és sífelvonók is láthatók a Google Maps-en? Ráadásul a Street View-ban is megnézheted, hova mész síelni!


Mobilapplikáció is segíti a leszokni vágyó dohányosokatFEL

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretne lemondani a dohányzásról, mintegy 30 százalékuk meg is kísérli, de ténylegesen csak elenyésző százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania a cigarettáról. Most -- hazánkban először -- egy ingyenesen letölthető mobilapplikáció is segíti a leszokni vágyó dohányosokat. A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: link


Elindult a Brozie közösségi böngésző szolgáltatásFEL

Új eszköz született a közösségi média világában. Bemutatkozik a Brozie ingyenes közösségi böngésző szolgáltatása. Zárt ajtók mögött zajlottak a fejlesztések a Docler Holding irodaházában, azonban napvilágot láttak a részletek. A Brozie célja kettős: egyszerre kínál közösségi fórumot a netezőknek és nyújt szolgáltatást weblaptulajdonosoknak, ez utóbbit üzleti céllal. Az üzleti modul többféle fizetős szolgáltatást kínál az oldaltulajdonosoknak, például segítségével új felületet kapnak célzott online hirdetéshez és saját maguk moderálhatják az oldalukon folyó csevegést.


Online támadt fel a Kurír -- 'prémium bulvár'FEL

Ismét elindul a Kurír Magyarországon: az egykori bulvár napilap most az interneten jelentkezik. A szerkesztőség főleg volt közrádiósokból áll, akik prémium bulvárlapot kívánnak készíteni.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu