Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/6., febr. 6.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Könyv nélküli könyvtár -- Magyarországon is megvalósítható?
Az online és nyomtatott tartalmat együtt kínálja az OSZK Hírlapolvasója -- QR-kóddal (képekkel)
Az USA könyvtári adatai -- 69% használó (infografika)
Legyen közös a könyvtári és könyvesbolti katalógus!
Hogyan befolyásolja a könyvesboltok csökkenő polcfelülete a könyvtárakat? (olvasóink szavazatára)
Leginkább csak magunk után érdeklődünk -- a könyvtárosok határokon belüli érdeklődése
Országgyűlési könyvtár -- könyvállománya fejlesztendő?
Mobilhasználat -- a könyvtár sem hagyhatja figyelmen kívül
Alaszkából 14 nap alatt Zákányszékre ér a kért könyv
Új fiókkönyvtár Győrben, sikerkönyvekkel (videó)
Piknik a könyvtárban
A szerzői jogdíj alternatíváit keresi az EU
Rúdtáncot is kínál egy skót könyvtár
Ramháb-királynő (képpel)
Farsangi könyvtáros jelmezek

Analógiák

'Heti 20-30 oktatót bocsátunk el' -- hogyan hat a könyvtárakra az egyetemi kényszervágás?

Praktikus

Egyszerűen leleplezheti, ki nyúlt a számítógépéhez
Így oszthat meg ingyen és gyorsan akár terabájtos állományokat is
Itt a böngészőbe épített jegyzetfüzet

Kisszínes

Látványos térkép arról, miről van szó a világban
1949-es Chevrolet mozgókönyvtár (képpel)
Porosodásgátló könyvpajti (képpel)
Boltív könyvekből (képpel)

Információforrások

Ingyen letöltheti Bach valamennyi orgonaművét
Végre kiszámolhatod: találd meg te is a legjobb számlát!
Virtuálisan lehet túrázni a visegrádi várban
Interneten a vatikáni könyvtár kincsei
Unja a dumát? Hallgasson állatokat!
Repülési keresőt indított a Google


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Könyv nélküli könyvtár -- Magyarországon is megvalósítható?FEL

Könyv nélküli könyvtár referátumunk link kapcsán a Népszabadság hazai könyvtárvezetőket kérdezett:
A szisztéma honosítási esélyeit firtató kérdésünkre Czupi Gyula azt mondta: mivel itt láthatóan egy kis könyvtárról van szó, elképzelhetőnek tartaná -- a technika rendelkezésre áll --, feltéve persze, ha találnának neki egy olyan közeget, amelyben az e-olvasás már mindennapos szokássá vált. Egy egyetemi központ vagy a technológia használatában élenjáró iskola, korosztály lehet mondjuk ilyen közeg. A számokat nézve azonban a megoldás nem olcsó, igaz, azt is számításba kell venni, hogy egy tételből csak egyet kell venni, és azt akár száz ember is olvashatja egyszerre.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója hasonlóképpen reagált. Fodor Péter szerint is az az igazán modern bibliotéka, amely minden korosztályt, társadalmi réteget ki tud szolgálni, akár papíralapú dokumentumokkal, akár elektronikusan, egyidejűleg -- a nagyobb magyar könyvtárak e-olvasókkal is. Az amerikai kezdeményezésről ezzel együtt úgy gondolja, hogy minden olyan elképzelés jó, amely a könyvtári szolgáltatás megújítását szolgálja. Hazai elterjedésének lehetőségéről szólva megjegyezte: a szakmának nyitottnak kell lennie minden újdonságra, a szisztéma jövője a használói igényeken múlik.


Az online és nyomtatott tartalmat együtt kínálja az OSZK Hírlapolvasója -- QR-kóddal (képekkel)FEL

Az OSZK-ban a 7. szinti Hírlap olvasóteremben a polcokra kihelyezett lapok egy része mellett QR kód is található, ami az adott lap EPA-adatbázisban elérhető változatára irányítja az okostelefonnal és azok QR kód-olvasóval rendelkező olvasót. A QR kód mellett megtalálhatják a folyóirat EPA url-címét, és az archiválva elérhető évfolyamokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezzel azokat is informálják, akik nem rendelkeznek a QR kódot olvasó mobil készülékkel.
A QR kódok kihelyezését tovább a Hírlap olvasóban folytatják, az újonnan felkerült online is elérhető folyóiratok lefedésével, valamint a közeljövőben szeretnék kiterjeszteni használatukat a többi törzsgyűjteményi olvasóterem állományának bevonásával, amennyiben azoknak az anyaga a MEK vagy az EPA oldalain teljes szöveggel hozzáférhető.
A szolgáltatást egyelőre nem veszik túl sokan igénybe, de a könyvtár a szolgáltatással ráirányítja nyomtatottal párhuzamos vagy azt kiegészítő online tartalmakra is.
Vonatkozó fényképek a link oldalon láthatók. (Ipacs Eszter közlése nyomán)


Az USA könyvtári adatai -- 69% használó (infografika)FEL

Az USA lakosságának 69%-a közkönyvtár használó.
Az ország könyvtárainak
- 96%-ának van weboldala
- 68% használja a Facebookot
- 39% használja a Twittert
- 34% blogol
- 29% használ valamilyen fotómegosztó oldalt.
A közösségi oldalakat használják
- 88%-ban a könyvtár szolgáltatásainak népszerűsítésére
- 72%-ban a különböző programok és extra szolgáltatások hirdetésére
- 75%-ban a használókkal való gyors kapcsolattartásra
- 54%-ban új könyvtárhasználók elérésére. ... (WKÁ)Legyen közös a könyvtári és könyvesbolti katalógus!FEL

A KIT múlt heti szavazás-kérdése volt: Legyen-e közös katalógusa könyvtárnak és könyvesboltnak? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - Nem, a könyvesboltok csökkenthetik a könyvtárak forgalmát.
37 - Igen, a nagyobb kínálat mindkét fél forgalmának kedvezhet.
17 - Igen, a könyvtárak vehetnek át a bolt használóiból.
12 - Nem, technikailag / üzletileg kivitelezhetetlen.
-- Azaz: a könyvtárosok nem tartanak a könyvesboltokkal közös katalógustól, ami jó jel. Az ilyen szolgáltatás a használók kényelmét szolgálja, és a katalógusok minőségére, használhatóságára is jótékony hatással lesz, ugyanis a könyvesboltok számára létkérdés a jó minőségű, kényelmes és hatékony visszakereső eszköz. (MG)


Hogyan befolyásolja a könyvesboltok csökkenő polcfelülete a könyvtárakat? (olvasóink szavazatára)FEL

A cikk inkább kérdéseket vet fel, de abból sokat. -- A Barnes and Noble könyvkereskedő-hálózat egyharmaddal tervezi csökkenteni üzleteinek számát a következő 12 évben -- minden bizonnyal az internetes kereskedelem, az alternatív kereskedelem (pl. vegyes profilú áruházak) és az e-könyvek hatására. A legnagyobb direkt értékesítő az Amazon, mely időközben megszerzett minden ismeretet az olvasók szokásairól: ki mit szeret, nem szeret, mekkora a jövedelme, stb.) Sőt, még ezen adatok értékesítéséből is van bevétele. A piac szélesebb és egyúttal mélyebb is lett. Az interneten elérhető kínálata hatalmasabb, mint az fizikai polcokon valaha is lehetséges lett volna. [A webáruház tehát a könyvtárak erősségének is számító hosszú farokban is tarol.] Kérdés, hogy a hagyományos marketing-eljárások csökkenő polcfolyóméterek esetén is működnek-e. Az Amazontól függő nyomtatottkönyv-kínálóknak ráadásul nincs pénzük új módszerek kikísérletezésére. A kérdés pedig egyelőre sokkal több, mint a válasz. (ref. MG)


Leginkább csak magunk után érdeklődünk -- a könyvtárosok határokon belüli érdeklődéseFEL

A KIT egy hónapja végzett felmérése szerint a hazai könyvtárosok leginkább a hazai könyvtári hírek után érdeklődnek. A KIT-ben szereplő külföldi (leginkább a saját jövőnket és a kihívásokra adott válaszokat bemutató nyugati) hírek után kisebb az érdeklődés. A határon túli magyar viszonyok még kisebb számú érdeklődőt vonzanak (n=129), ami a témával kapcsolatos konferenciák, rendezvények szervezői számára is megfontolandó. Iskolai osztályzatok skálája alapján az eredmények:
4,53 - Hazai könyvtári hírek
3,33 - Külföldi könyvtári hírek
3,29 - Határon túli magyar könyvtári hírek.
Megjegyzendő azonban az is, hogy a 'Könyvtárban alkalmazható ötletek más területekről' kérdés 4,64 eredményt kapott, azaz a KIT-olvasók nem zárkóznak el más iparágak, szektorok tapasztalatainak megismerésétől. (MG)


Országgyűlési könyvtár -- könyvállománya fejlesztendő?FEL

Kövér László az Országgyűlési Könyvtár korszerűsítését kezdeményezte -- derült ki a Heti Válasz online-on megjelent, Gyurgyák Jánossal készült hosszú interjú egy rövid utalásából.
Megtudtuk, hogy a házelnök a csaknem százötven éves intézmény megújítását célzó tervek elkészítésébe nyolc szakembert vont be: a szegedi egyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárának főigazgató-helyettesét, Kokas Károlyt, Blaskóné Majkó Katalint, a Képzőművészeti Egyetem könyvtárának főigazgatóját, az Osiris Kiadót vezető eszmetörténészt, a már hivatkozott Gyurgyák Jánost és az Országgyűlési Hivatal öt szakemberét. A tennivalókat összegző ajánláscsomagot a minap adta át a házelnöknek és a könyvtár vezetésének a munka fő koordinátora, az Országgyűlés januárban felállított Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságát irányító Bellavics István, korábbi elnöki főtanácsadó.
A cél: több tízezer dokumentum szabad polcos tálalása, méghozzá úgy, hogy az ott lévő szakirodalom a lehető legfrissebb legyen. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jó pár ezer kötet visszakerül majd a raktárba, a frissesség mellett ugyanis természetesen a keresettség is alapszempont.


Mobilhasználat -- a könyvtár sem hagyhatja figyelmen kívülFEL

Magyarországon már többen interneteznek mobil-, mint vezetékes kapcsolattal: a legutóbbi adatok szerint november végén 2,27 millióan használtak mobil-, és már csak 2,16 millióan vezetékes internetet.
Lekörözte a mobilinternet a vezetékest, Magyarországon a mobilkészülékek majdnem fele okostelefon. Ám szép számmal vannak, akik takarékosságból alig használják a telefonjukat, és még a sokat mobilozók is odafigyelnek a költségekre.


Alaszkából 14 nap alatt Zákányszékre ér a kért könyvFEL

Magyarországon a könyvtárosok tesznek a legtöbbet az esélyegyenlőségért, az internet pedig hatványra emeli segítőkészségük erejét. Erről bárki meggyőződhet, ha például a zákányszéki intézményben olyan kötetet kér, amely csak a Magyar Tudományos Akadémián vagy az Egyesült Államokban kölcsönözhető. Nem fog hiába várni.
Az alaptörténet: egy zákányszéki egyetemista lány, akinek Jack Londonról kellett dolgozatot írnia, az interneten megtalálta annak a könyvnek az ismertetőjét, amely nélkül nem tudta rendesen befejezni a munkáját. A kötetet 1898-ban adták ki Londonban, The Yukon Territory a címe. 14 nappal azután, hogy igényét jelezte, a postán odaért Zákányszékre a kötet, benne a küldő könyvtár pecsétje: Alaska State Library, azaz: Alaszkai Állami Könyvtár. A füzet, amelyben Paraginé Tóth Edina, a zákányszéki könyvtár vezetője a könyvtárközi kölcsönzések adatait vezeti, segítő partnerként nyilvántartja a megyebeli társintézmények mellett többek között a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárt, a debreceni, a miskolci, a pécsi egyetem, és a Magyar Tudományos Akadémia bibliotékáját.


Új fiókkönyvtár Győrben, sikerkönyvekkel (videó)FEL

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtára 3500 dokumentummal várja az olvasókat, s ezen túl folyóiratokat és újságokat is olvashatnak a látogatók, és internetelérés is rendelkezésükre áll. 'Ez a gyűjtemény az esszenciája annak, amit általában keresnek a felhasználók. E mögött ott áll a megyei könyvtár 0,8 millió könyvtári dokumentuma' -- jegyezte meg Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató.
Hozzátette: a marcalvárosi fiókkönyvtárba beiratkozó olvasók a megyei könyvtár valamennyi intézményének szolgáltatásait igénybe vehetik, bármelyik épületből kölcsönözhetnek. Ha olyan dokumentumra van szükségük, amely a marcalvárosi intézményben nem elérhető, de másikban igen, akkor arról tájékoztatást kap, s akár azt is kérheti, hogy hozzák helybe, Marcalvárosba számára azt.


Piknik a könyvtárbanFEL

...éppen most leltünk rá a chicagói Oak Park Public Library Idea Box ( link ) nevű termére. Az Idea Boxban időről időre változik a környezet, az olvasó pedig beülhet, olvasgathat, és ámuldozhat a könyvtárosok kreativitásán. A legjobb ötletekért kattintsatok a flickr-oldalukra ( link ), a legfrissebbről pedig pár szóban itt is beszámolunk. Most ugyanis a hideg chicagói télnek fityiszt mutatva egy parkot hoztak létre a kis teremben egyebek mellett kék égen úszó felhőkkel, napocskával, fűvel, paddal és szökőkúttal. Ja, és csiripelő madárhangokkal.

Hírforrás: Könyvtárosháza
2013. február 06.

A szerzői jogdíj alternatíváit keresi az EUFEL

Elkészítette jelentését a jelenlegi szerzői jogdíj-konstrukciókat felváltó modellekről António Vitorino, az Európai Unió egykori belügyi és igazságügyi biztosa.
A jelenlegi szabályozások alapján Európában csak korlátozottan van engedélyezve a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek és szövegek magáncélú másolása, ezért cserébe a jogtulajdonosok átalánydíjat kapnak. A jogdíjak egyaránt sújtják a PC-ket, az MP3-lejátszókat, az okostelefonokat, a merevlemezeket, a fénymásolókat, a szkennereket és a multifunkciós készülékeket, az USB-kulcsokat, a memóriakártyákat és a CD-, illetve DVD-lemezeket. A jogdíjak beszedését és elosztását a nemzeti jogvédő szervezetek végzik. A médiavilág digitalizálódásával azonban ez a rendszer egyre kevésbé tartható fenni. Vitorino ezért dolgozta ki a reformjavaslatait.
A dokumentumban ( link ) Vitorino azt javasolta, hogy a jövőben olyan szerzői jogi szabályozás legyen Európában, amely a szerzői jogdíjak alkalmazása helyett a közvetlen értékesítést helyezi előtérbe.


Rúdtáncot is kínál egy skót könyvtárFEL

Rúdtánc-oktatással bővítette szolgáltatását egy könyvtár Skóciában, hogy még több vendége legyen.
A könyvtár Dalkeithben van, és nem ez az első szokatlan újítása. Könyvpingponggal is szolgált már: az ütőkön kívül hálóként is könyvek szolgáltak.
A rúdtánc tanárnő egyik első tanítványa egy helyi rendőrnő volt, aki egyenruhában veselkedett neki a szernek. A 'továbbképzési' lehetőség új embereket is a könyvtárba vonzott, és nem csak nőket.
'Jó móka a rúdtánc, amely csábereje révén több taggal gyarapíthatja a könyvtár látogatóit' -- idézett a Yahoo amerikai hírportál egy illetékes önkormányzati képviselőt.


Ramháb-királynő (képpel)FEL

2013. február 9-én, szombaton délelőtt 9-től ismét eljő Meseország újabb izgalmas bajvívása, amelyen elsőként s birodalmi szokásunk szerint ismét kecskeméti és környék beli gyerekek szép szavait hallhatjuk majd. A rendezvény nyitott -- mint mindig -- ezúttal is: Katona József Könyvtár (Kecskemét, Piaristák tere 8.). A megyei Mese-párbajokra február 23-án kerül majd sor, a Könyvek és a Mesék országos hírű, Duna-Tisza közi Birodalmában! Szeretettel várunk Benneteket: Ramháb Mária Meseország királynője, Dr. Kríza Ildikó, a Bölcsek Bölcse, dr. Kriston Vízi József Mese Kerál, valamint a játékos és kifogyhatatlan ötlet-bűvész: Koleszár Márta Udvarmester. Valamint Meseországunk immár több száz tagú udvarnépe.


Farsangi könyvtáros jelmezekFEL

Itt a farsang, áll a bál? Biztos vagyok benne, akad olyan, aki könyvtáros szeretne lenni, elő tehát a sztereotípiákkal, sztenderd kellékek: olvasószemüveg, aztán hajat feltűzni, továbbá: ...
Analógiák

'Heti 20-30 oktatót bocsátunk el' -- hogyan hat a könyvtárakra az egyetemi kényszervágás?FEL

Van, ahol már megkezdődtek az elbocsátások a felsőoktatást érintő megszorítások miatt, máshol a csoportos létszámleépítés előkészítése zajlik. Van, ahol a dologi kiadások 80 százalékos csökkentését írták elő, egy budapesti intézményben ingyenmunkára kértek fel kollégákat. Ebben a helyzetben ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal, miközben a miniszter egy tárgyaló szerint 'rosszul viseli a kritikát'. Balog Zoltán szerint a Felsőoktatási Kerekasztalon áttekintik a problémát.
Praktikus

Egyszerűen leleplezheti, ki nyúlt a számítógépéhezFEL

információkat is megjeleníthet zárolt képernyőjén.
Alapesetben a Windows + L billentyűkombinációt használhatjuk a számítógép gyors zárolásához, és így megakadályozhatjuk, hogy illetéktelenek nyúljanak a gépünkhöz. A LockScreen Pro nevű programmal azonban jóval sokoldalúbb megoldáshoz jutunk. A program innen tölthető le zip formátumban [ link ], és a kicsomagolása után az exe fájlra kattintva már indíthatjuk is. Ez persze azt is jelenti, hogy nincs szükség telepítésre, bármilyen gépen bevethetjük.
Legelőször is beállíthatjuk, hogy mit mutasson majd a zárolt képernyő, például hogy lássuk rajta a dátumot, a pontos időt, sőt még arra is van lehetőség, hogy akkumulátorunk töltöttségi állapotát jelezze. De persze nem kell ehhez ragaszkodnunk, választhatunk háttérképet (akár az előre megadottak, akár a sajátjaink közül). Azt is meghatározhatjuk, mennyi inaktív idő után lépjen életbe a képernyőzárolás.


Így oszthat meg ingyen és gyorsan akár terabájtos állományokat isFEL

A SoShare is egy ingyenes online fájlmegosztó szolgáltatás, amelyik azzal tűnik ki a társai közül, hogy tényleg nem állít méretbeli korlátokat. Ráadásul erősen fókuszál a biztonságra is, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy illetéktelenek is bepillantást nyernek az állományainkba.
Ha igénybe szeretnénk venni a szolgáltatást, szükség lesz egy rövid regisztrációra ( link ), illetve egy plug-in letöltésére, telepítésére. Ha ez megtörtént, már semmi sem áll a fájlmegosztás útjában.
A szolgáltatásnak meg kell adnunk a címzett email-címét, aki -- miután feltöltöttük a fájl(oka)t -- egy értesítést kap erről, és levelében a Get The Files gombra kattintva, azonnal le is töltheti ezeket. Nincs szükség arra, hogy ő is regisztráljon a rendszerbe.
A SoShare 30 napig őrzi meg a feltöltött állományokat.


Itt a böngészőbe épített jegyzetfüzetFEL

Képzeljük el, hogy éppen belefeledkezünk valamelyik weboldal egyik cikkébe, ám megszólal a telefonunk, és gyorsan fel kellene jegyeznünk azt, amit a telefonáló diktálni akar. Ilyenkor azután elindul az őrült kapkodás a toll és a papír vagy valamilyen digitális megoldás, netán okostelefonunk jegyzetfüzete után. Az ilyen esetekben lehet igazán hasznos segítség a Papercuts nevű Chrome-bővítmény, ugyanis a kis kiegészítő a letöltése és a települése után egy noteszt helyez el a böngésző felső eszközsorába. -- link
Kisszínes

Látványos térkép arról, miről van szó a világbanFEL

A Tweetping [ link ] a twitterezőkön kívül más netezőknek is érdekes lehet: egy világtérképen mutatja meg, melyik kontinensen miről beszélnek legtöbben.
Itthon nagyjából 30-40 ezer aktív twitterező lehet, de a Tweetping szolgáltatása rajtuk kívül másokat is érdekelhet. A szolgáltatás egy valós időben frissülő világtérképen mutatja meg, hogy hol aktívak éppen a Twitteren, apró fénypontonként felvillantva az aktuálisan posztolt twitteket. A villanásokon kívül az aktuálisan népszerű témákat is láthatjuk.


1949-es Chevrolet mozgókönyvtár (képpel)FELPorosodásgátló könyvpajti (képpel)FELBoltív könyvekből (képpel)FEL

Információforrások

Ingyen letöltheti Bach valamennyi orgonaművétFEL

A zeneszerző géniusz orgonadarabjai méltán elismertek, méltán lettek halhatatlanok, ráadásul bárki számára ingyen letölthetők. A Michigani Egyetem egyik professzora, nem mellesleg neves orgonista, dr. James Kibbie rögzítette Johann Sebastian Bach valamennyi orgonadarabját. A 270 művet egy eredeti barokk orgonán játszotta le Németországban. Mindez idáig még nem is lenne annyira érdekes, azonban hogy kedvezzen a klasszikus zene kedvelőinek, ingyen letölthetővé tette a teljes gyűjteményt. Persze bőven kell helynek lenni a merevlemezen, ha mind a 270 darabot letöltenénk, ugyanis több mint 2 GB-nyi helyet foglalnak el. Szerencsére akár részletekben, sőt egyenként is letölthetők a mesterművek: lehetőség van rákeresni a legnépszerűbb darabokra (pl. d-moll toccata és fuga), a 270 darabos katalógusból egyenként választani vagy akár csoportokat kijelölni. A letöltés során kétféle hangminőség közül lehet választani. -- link


Végre kiszámolhatod: találd meg te is a legjobb számlát!FEL

Saját számládat is összehasonlíthatod más bankok ajánlataival a BankRáció.hu legújabb kalkulátorával. Ha kíváncsi vagy, mennyibe kerülne máshol a bankolás, most kiszámolhatod és akár racionalizálhatod is költségeidet, amivel tízezreket spórolhatsz évente. -- link


Virtuálisan lehet túrázni a visegrádi várbanFEL

Magyar készítésű, 360 fokos panorámafotók segítségével lehet bejárni a visegrádi fellegvár legérdekesebb helyszíneit. Az összesen húsz darab, nagyfelbontású digitális panorámafelvételen keresztül bárki szétnézhet a visegrádi fellegvárban, illetve a helyi templom belsejében is. -- link


Interneten a vatikáni könyvtár kincseiFEL

Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata. Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált -- kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását.
A Vatikáni Könyvtár honlapján szerdától ingyen letölthetők a latin nyelvű kódexek. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek ? hangsúlyozta Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa. -- link


Unja a dumát? Hallgasson állatokat!FEL

Digitalizálták és online elérhetővé tették a világ legnagyobb állathang-archívumát, az amerikai Cornell Egyetem Macaulay könyvtárát. Kilencezer faj mintegy százötvenezer hangfelvételét hallgathatja meg mostantól minden szakértő és természetrajongó.
Tizenkét évnyi munka után tíz terabájtnyi adat, ami több mint százötvenezer hangfelvételt tartalmaz kilencezer fajról, összesen 7514 órányi időtartamban. Ez a Cornell Egyetem ornitológiai laborja által működtetett Macaulay könyvtár digitális feldolgozásának eredménye. -- link

Hírforrás: MNO
2013. február 06.

Repülési keresőt indított a GoogleFEL

A cég megkönnyítené az internetezőknek a repülési információk megtalálását és az online jegyfoglalást. A Google szerint a jelenleg a piacon lévő keresők használata túl időigényes. A Google Flights segítségével bárki kereshet különböző járatokat kiindulási és célállomás, illetve utazási időpont alapján. Megadható többek között, hogy hány közbenső leszállás, illetve átszállás legyen, mennyi ideig tartson az út, mennyibe kerüljön, miként az is, hogy melyik légitársaság repülőgépén szeretne utazni az illető. A légi járatok kikeresése eddig nem volt igazán egyszerű, különösen akkor, ha valaki nagyon olcsón akarta megúszni az utazás. Az Opodo, az Expedia és más keresők ugyan átfogó adatbázisokat kínálnak, de a használatuknak vannak hátrányai is, például az, hogy a keresés nagyon időigényes. -- link

Hírforrás: SG
2013. február 06.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu