Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/5., jan. 30.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Egyetemi könyvtár: 1 dollárból akár 15-öt csinál -- olvasás > publikáció > pályázati pénz
Szegeden az egyetemi könyvtáron csattan a megszorítás
Könyvesbolt és könyvtár -- kedvezményekkel egymás felé terelik a használót a kanizsai plázában (képekkel)
Képzéskontrolling
Magyar könyvtárak jelenléte a Facebook-on -- eredményességi rangsor
Jó ötlet-e a könyvtárvezetők pályáztatás nélküli kinevezése? -- Aligha
Mit gondolnak fontosnak a könyvtárosok. És a használók?! (olvasóink szavazatára)
Honnan szerzik be szakmai információikat a magyar könyvtárosok?
Készülő kötelespéldány-rendelet: az e-periodikákat az OSZK-nak kell gyűjtenie
A könyvkereskedők használják, a könyvtárak alig! -- olvasmányajánlás a katalógusban
Színház a könyvtárban: Pipás Pista
Nőtt a hőgyészi könyvtár látogatottsága
A könyvtár a város megtartó erejére gyúr Szekszárdon
Egerben: minőségi közkönyvtár
Beszélő robot a könyvtárban -- rutinkérdésekre
Végre megérkeztek a Márai-könyvek Erdélybe
Angol könyvtári szakkifejezések és változásuk -- pl. OPAC helyett: discovery tool
Leállt a Nemzeti Digitális Adattár
Új oldallal indult a 'torrentkirály'
A Skytrax is elismerte a Lufthansa fedélézeti szórakoztató rendszerét

Analógiák

Minőség és kiválóság -- merünk-e független szempontokat érvényesülni?
Svédország legújabb iskolájában nincsenek osztálytermek (képekkel)
Rettenetesen alacsony a szakmai színvonal és elhalványít a rendszer

Kisszínes

Jobban emlékszünk a Facebook szövegére, mint a könyvére -- a fésületlenség miatt?
Farsangi / Valentin-napi díszek újságnyesedék-papírból (képpel)
Zongora könyvespolc (képpel)
Mit teszünk, ha nincs net... (képpel)

Információforrások

Bekameráztatta a főnököd az irodát? Itt vannak a jogaid
Megváltozik a Google képkeresője
Új képlet a testtömegindexre


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Egyetemi könyvtár: 1 dollárból akár 15-öt csinál -- olvasás > publikáció > pályázati pénzFEL

Régóta feltételezzük az egyetemi könyvtárak hasznosságát az oktató személyzet, a hallgatók és az intézményvezetőség számára, de a csökkenő költségvetések és a bővülő választási lehetőségek idején szükség van ennek konkrét kimutatására is. ... Azt találták, hogy egy dollárnyi könyvtári támogatás 4,38 dolláros hasznot (ROI) hozott. A második fázisban alkalmazott képlet egy kicsit különböző volt, ez 1:5,60 arányt mutatott ki. Ebben a második fázisban a ROI tekintetében nagy különbözőségeket találtak az egyes intézmények között (1:15,5 egy nyugat-európai egyetemen és 1:1 egy ázsiai intézményben -- az utóbbiban a pályázatok aránya elhanyagolható). Az intézményi vezetőkkel folytatott interjúk feltárták a könyvtárak szerepét a kiváló oktatók és hallgatók megtartásában, a kutatási kultúra ápolásában és az egyetem hírnevének építésében.
A kutatások arra mutatnak, hogy a többet publikáló oktatók többet is olvasnak. Mivel az olvasás fő forrása a könyvtár, összefüggés mutatható ki a könyvtári gyűjteményekbe való beruházások és az oktatók színvonala között. A 2. fázis azt találta, hogy minden egyes hivatkozott cikkhez 27-40 cikket olvasnak el. Egy másik tanulmány szerint a többet publikáló és többet idézett oktatók több pályázatot nyernek el. Egy brit egyetemi felmérés szerint a cikkletöltések megduplázása (1-ről 2 millióra) óriási növekedéshez vezetett a kutatási produktivitásban.


Szegeden az egyetemi könyvtáron csattan a megszorításFEL

A szegedi egyetem 4,6 milliárd forintot veszít a megszorításokon, ezért a hétvégéken februártól már egyáltalán nem nyit ki a könyvtára. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg könyvtára február 4-től már nem nyit ki hétvégén, és még hétköznap is csak 9-19 óra között tudja kiszolgálni a látogatóit -- erről az intézmény tájékoztatta a hallgatókat egy diák beszámolója szerint.
A közlemény egészen egyértelműen fogalmaz, amikor a döntést a 'felsőoktatást érintő elvonásokkal' indokolja, vagyis nincs pénz az intézmény eddigi rendszer szerinti fenntartására. Az államtól érkező támogatás idén 4,2 milliárd forinttal csökkent. (Origo)
-- A legutóbb a világ ötven legkülönlegesebb könyvtári épülete közé beválasztott intézmény a szénszünet miatt december 22-től január 7-ig, 15 napon át volt kénytelen zárva tartani kapuit az olvasók és a hallgatók előtt. (ÖS)


Könyvesbolt és könyvtár -- kedvezményekkel egymás felé terelik a használót a kanizsai plázában (képekkel)FEL

Bevásárlóközpontban a nagykanizsai könyvtár könyvei. -- Hetente két napon mozgókönyvtári szolgáltatásként az egyik helyi bevásárlóközpontban is kölcsönözhetők a nagykanizsai könyvtár könyvei. Az elmúlt hétvége óta péntek délután és szombat délelőtt települ ki mozgókönyvtári szolgáltatásunk a Kanizsa Centrum bevásárlóközpontba, ahol akár újonnan beiratkozókat is fogadunk -- tájékoztatta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója hétfőn az MTI-t. Megállapodtak a bevásárlóközpontban működő könyvesbolttal, így -- mivel nem tartják egymást konkurenciának -- kölcsönös kedvezményekkel 'terelik' egymáshoz az olvasni szerető látogatókat. A könyvesbolti vásárlók ingyenes könyvtári beiratkozási lehetőséget kapnak, a kölcsönzők pedig árkedvezményt a bolti vásárláskor.
A nagykanizsai könyvtár február végéig biztosan jelen lesz a bevásárlóközpontban, a folytatás a látogatók érdeklődésén is múlik. A könyvtárvezető szerint szeretnék tovább terjeszteni a kitelepülős kölcsönzést, ezért a város másik plázájával is keresik a hasonló együttműködési lehetőséget.


KépzéskontrollingFEL

Kapom az IIR-konferenciameghívót képzéskontrollingra. (Kontrolling: a működési folyamatok menet közbeni szabályozása a célok elérése érdekében.) Olyan kérdésekkel csábítanak, hogy pl.:
- Milyen mutatószámokat alkalmazzunk a képzéskontrollingban?
- Milyen mérőszámokkal és milyen adatbázissal lehet nyomon követni a képzések hatékonyságát?
- Hogyan számszerűsíthető egy kompetenciatréning hatékonysága?
- Hogyan biztosíthatóak az üzleti oldalnak fontos adatok?
A több százezer forintos beugrót most éppen nem fizetném ki, de azon ingyen is elgondolkodhatok, hogy a könyvtárosok a számára felkínált kurzusok mekkora eredményt hoznak ráfordításokkal (munkaidő, képzési díj, utazási stb. költségek, helyettesítés, tananyag stb.) szemben? Melyik képzés által meg előbbre a könyvtár? De leginkább: a használó. Melyek a tapasztalati megtérülési arányok? (MG)

Hírforrás:
2013. január 30.

Magyar könyvtárak jelenléte a Facebook-on -- eredményességi rangsorFEL

A Socialtimes.hu oldalon megtalálható a hazai könyvtári oldalak toplistája rajongók száma szerint, növekedés szerint, és TAT szerint. A TAT azt jelenti, hogy hány felhasználó beszél az oldalról (hányan osztanak meg oldalakat, kommentelnek, like-olnak) - azaz mekkora az interaktivitás az oldallal kapcsolatban a közelmúltban.
A bejegyzés alján egy aktuális képernyőképet is megosztottunk, hogy 2013. január 28-án hogyan látszódnak a könyvtári Facebook oldalak. Izgalmas lesz visszanézni, hogyan változnak a számok akár egy hónap múlva. A Socialtimes folyamatosan bővíti a toplistákban szereplő oldalak számát, de előfordulhat, hogy a könyvtárad nem látszik ezen a felületen. Amennyiben van olyan oldal, amit hiányolsz és szeretnéd, hogy szerepeljen, a toplisták alatt bármikor hozzáadhatod.


Jó ötlet-e a könyvtárvezetők pályáztatás nélküli kinevezése? -- AlighaFEL

Az 'L. Simon: El lehetne kerülni a színjátékot (hangfelvétellel)' hlink c. hír adta az ötletet a KIT múlt heti 'Jó ötlet-e a könyvtárvezetők pályáztatás nélküli kinevezése?' szavazás-kérdésére. A beérkező nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - Igen.
28 - Nem.
8 - Nagyon indokolt esetben esetleg.
14 - Igen; eddig is színjáték volt.
30 - Nem, bár eddig is színjáték volt.
-- Az eredmények azt mutatják, hogy az ötlet nem jó. Emellett nagyfokú kiábrándultság is kitűnik, mely a vezetőkiválasztás eddigi gyakorlatának elégtelenségére -- szélesebb értelemben jelen könyvtári vezetőkkel kapcsolatos véleményre is utalhat. (MG)


Mit gondolnak fontosnak a könyvtárosok. És a használók?! (olvasóink szavazatára)FEL

Könyvtári katalógus, folyóirat-adatbázis, folyóiratolvasó helyiség, tájékoztatópult, osztályozási rendszer -- tényleg kellenek-e az olvasóinknak? -- Kérdezem Seth Godin blogposztján link tűnődve. Nem mintha bajom lenne velük de mi, könyvtárosok sok időt, pénzt, figyelmet fordítunk ezekre a 'nembiztoshogyolyanfontos'-dolgokra. Máshogyan kérdezve: ha túlzsúfolt a számítógépes szobánk, akkor is feltétlenül kell a folyóirat-szoba? Ha kevés a netes számítógép, akkor biztosan annyi katalógus-gép kell? (ref.: MG)


Honnan szerzik be szakmai információikat a magyar könyvtárosok?FEL

A közelmúltban végzett KIT-hez kapcsolódó felmérés egyik kérdése volt: Honnan szerzi be az új információkat? A válaszok megoszlása (n=129, több válasz is adható volt):
78% - kollégák (100 fő)
74% - továbbképzés, egyéb szakmai találkozók (95 fő)
71%* - KIT Hírlevél (91 fő)
68% - Katalist (87 fő)
46% - Könyv, Könyvtár, Könyvtáros (59 fő)
40% - Könyvtári Figyelő (51 fő)
26% - Könyvtári Levelező/lap (33 fő)
24% - egyéb (31 fő).
(*A KIT említésével készült felmérésben a KIT vonatkozó adata feltehetően felfelé torzít.)
Az egyéb opció alatt a kérdőív kitöltők a következő szöveges válaszokat adták: az internet/web/net tízszer jelent meg, internetes adatbázisok, TMT kétszer. Egyszer említtettek: szakmai blogok, online könyvtáros adatbázisok, fórumok, Iskolakönyvtáros (folyóirat), blogok, Könyvtári Intézet, EMMI, interneten elérhető elektronikus dolgozatok, ppt-k, szinopszisok, konferencia anyagok, szakmai folyóiratok, levelezőlisták, blogok, pl.: Videotorium, portálok, e-folyóiratok, média.


Készülő kötelespéldány-rendelet: az e-periodikákat az OSZK-nak kell gyűjtenieFEL

A kulturális örökség egyre nagyobb része már csak digitális formában található meg, az archiválása azonban megoldatlan. 'A hangosfilmek megjelenése után sem lett volna érdemes a némafilmek fenntartására állami forrásokat költeni' -- ezzel a felettébb sántító hasonlattal érvelt L. Simon László kulturális államtitkár a mellett az elképzelés mellett, hogy belátható határidőn belül a Nemzeti Kulturális Alap a nyomtatásban megjelenő folyóiratok helyett csak az online lapokat támogassa.
Készül az új kötelespéldány-rendelet, amely azt is rögzíti, hogy az e-periodikákat az OSZK-nak kell gyűjtenie.


A könyvkereskedők használják, a könyvtárak alig! -- olvasmányajánlás a katalógusbanFEL

Az olvasmányajánló rendszerek könyvtári rendszerbe való integrálása rendkívül alacsony fokú: mindössze a közkönyvtárak 2%-a és az egyetemi könyvtárak 11%-a kínálja ezt a lehetőséget. Bár ezért részben a rendszerkorlátok és a költségvetési megszorítások okolhatók, úgy vélik, a könyvtárosokat meg lehet győzni arról, hogy a könyvtár használói számára a könyvajánlás elég fontos ahhoz, hogy bevezetésének az elsőbbségét indokolttá tegye. A tanulmány elsőként foglalkozik az Egyesült Királyságban az ajánló rendszerek alkalmazásával a könyvtári számítógépes katalógusokban. (autoref.)


Színház a könyvtárban: Pipás PistaFEL

A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóra készül. Pozsgai Zsolt Pipás Pista című tanyawesternje kerül színre. A vidám, zenés darab a Szeged környéki tanyavilág híres-hírhedt alakjának történetét dolgozza fel.
A Szegedi Nemzeti Színház honlapján közzétették annak a tizenöt képregény-alkotónak a rajzát, akik 2012 novemberében a Somogyi-könyvtár által rendezett 4. Szegedi Képregényfesztiválon, a színház felkérésére a képregény műfajának eszközeivel alkották meg átokházi tanyavilág különös figuráját. A Somogyi-könyvtárban találkozhatott a könyvtár és színház iránt érdeklődő nagyérdemű a Pipás Pista című tanyawestern írójával, Pozsgai Zsolttal. Ugyancsak a könyvtárban vetítették a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából Bubryák István válogatásában a 'Pipás Pista és társai' címmel a szegedi tanyavilág gyilkos asszonyának dokumentumfilmjét, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel február 11-én (hétfő) 17 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában megismételnek.


Nőtt a hőgyészi könyvtár látogatottságaFEL

Amellett, hogy modernebbé vált a könyvtár az eszközpark felújítása miatt, fontosabb hozadéka is volt annak a pályázatnak, amit még a tavaly nyújtott be az önkormányzat. Rillné Csapó Etelka intézményvezető tájékoztatása alapján a fejlesztést követően jelentős mértékben nőt a könyvtár látogatottsága. Többen ülnek le a számítógépek elé, és veszik igénybe a nyomtatás lehetőségét is. Az intézményvezető abban bízik, hogy a rendszeresen megszervezett könyvtári ismeretterjesztő előadások során is hasonló változást tapasztalhatnak majd. A támogatással beszerzett modern kivetítőkkel ugyanis a korábbinál színvonalasabbá tehetők ezek a rendezvények.
Botta György polgármester elmondta, örül hogy sikeresen tudtak pályázni, ugyanis a 7,8 millió forint értékű eszközfejlesztés önerő nélküli, teljes mértékben támogatott pályázat volt.


A könyvtár a város megtartó erejére gyúr SzekszárdonFEL

Átalakult, kibővült a szekszárdi önkormányzat és az Illyés Gyula Megyei Könyvtár kapcsolata. A közgyűjteményt ugyanis a város működteti tovább. Németh Judit, a könyvtár megbízott igazgatója elmondta, bíznak abban, hogy optimális lesz a kölcsönös együttműködés, annál is inkább, mert ez a kapcsolat nem újkeletű, hiszen a város eddig is kivette a részét a fenntartásból. A könyvtár a maga eszközeivel -- hagyományos és új programok személyre szabott kínálata, olvasást népszerűsítő projektek, információk biztosítása -- mindent megtesz a város megtartó erejének növelése érdekében.


Egerben: minőségi közkönyvtárFEL

Kitüntetés a magyar kultúra napja alkalmából. -- A könyvtári minőségirányítás alkalmazásával elért kimagasló eredményeiért, a magas színvonalú, az olvasók elégedettségét biztosító szolgáltatások megvalósításért és folyamatos fenntartásért a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (Eger) Minősített Könyvtár Címet érdemelt ki.

Régebbi hírforrás(ok): Nyíregyházi intézményrendszer átalakítása -- Mit ér egy 'minősített könyvtár'? link Szőcs Géza első alkalommal adta át a 'Minősített Könyvtár' címeket link

Beszélő robot a könyvtárban -- rutinkérdésekreFEL

A cikk annak a Nebraska-Lincoln Egyetemen lefolytatott robotkísérletnek a leírására vállalkozik, melynek során a könyvtárra és a könyvtár dokumentumaira vonatkozó kérdéseket automatikusan válaszolták meg. A beszélgető robotot (chatbot) SQL adatbázis alkalmazásával fejlesztették ki -- ebben tárolták a kérdéseket és a válaszokat --, és mesterséges intelligenciájú jelölőnyelvi metaadatokat használtak. A felhasználói interfész elkészítéséhez a PHP-t használták, melyet a Program-O-ból adaptáltak. A nyílt forrású PHP programot úgy módosították, hogy támogassa a jobb képernyő-megjelenítést és a beszélgetőrobot-képernyőn megjelenő URL-ek indítását. Az adatbázis tartalma könyvtári weboldalak 'bányászata' és chatfórumok elemzése révén gazdagodott.
A beszélgető robot megállás nélkül és egyenletesen 'dolgozik' a hét minden napján, fejleszthető, mint az állomány, a szolgáltatások vagy a személyzet, és mindezt olyan játékos interfészen, ami megragadja a felhasználók figyelmét. Feleslegessé teszi a bonyolult navigációs rendszereket és hosszú találati listák böngészését, és képes a kérdéseket a 'valódi' könyvtárosokhoz továbbítani.
Noha a beszélgető robotok már évtizedek óta léteznek, alig van alkalmazásukról szóló közlemény a könyvtári szakirodalomban. (autoref.)


Végre megérkeztek a Márai-könyvek ErdélybeFEL

Többszöri ígéret és kommunikációs anomáliák után a hónap közepén megérkeztek az erdélyi magyar könyvtárakba a tavaly akár már az év közepén megrendelt 'márais' könyvek. A kiadványok jelentős hányadban kevésbé kurrens könyvek, a magyar könyvkiadók elfekvő állományából származnak, ezért több helyen gondot jelenthetett a rendelkezésre álló forintösszeg kihasználása is. Felmerülhet, hogy a várhatóan kevésbé forgó, de vadonatúj állományrész kevésbé hatékonnyá teszi az egyébkéntis kevésbé hatékony állományokat. Az erdélyi magyar könyvtárak állománya jóval meghaladja az IFLA által javasolt egy lakos -- 2 db dokumentum arányt.

Hírforrás: Index
2013. január 30.

Angol könyvtári szakkifejezések és változásuk -- pl. OPAC helyett: discovery toolFEL

Az újabb angol-amerikai szakkifejezések megértéséhez érdemes használni a Library Lingot (link Jane Reitz online szakszótárát link -- 2005 óta nyomtatott változatban is --, de jó a Tudományos Könyvtárak Szövetsége (Association of Research Libraries) tudós portálja is link
A floridai szerző néhány fontos és gyakran használt szakkifejezés jelentésváltozását elemzi a szakirodalmat áttekintő cikkében, így a teljesen új discovery toolt (2009), a digital preservation és a digital curation finom különbségét, de a már 'koros' integrated library systems (ILS) és az online public catalogue (OPAC) használatának lassú elmúlását is megjósolja. A rendkívül szellemes, szakmai-nyelvészeti fejtegetés inkább az angolul olvasó, tanuló szakembereknek ad támpontokat a szakkifejezések pontos megértéséhez és használatához. (Murányi P.)


Leállt a Nemzeti Digitális AdattárFEL

A magyar kultúra napját még kibírta, de jan. 23-a...
... reggel óta nem elérhető az nda.hu, a Nemzeti Digitális Adattár honlapja. Az NDA-program 2003-ban indult az akkori Informatikai Minisztérium kezdeményezésére. Később átvette a digitális tartalmakkal foglalkozó Neumann Ház, majd a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.
'Nem azért állt le a MEK, mert a Manda átvette az NDA-t, mert még nincs nálunk. Az NDA egyébként már korábban szétesett, mivel úgy öt éve nem nagyon csináltak vele semmit se, novemberben például jóformán csak a NAVA-ból (Nemzeti Audiovizuális Archívum) ért el találatokat' -- nyilatkozta Lovas Lajos, a MaNDA vezetője.


Új oldallal indult a 'torrentkirály'FEL

Kim Dotcom, a Megaupload fájlmegosztóval világhírre szert tett, jelenleg házi őrizetben levő informatikus Mega néven új oldalt indított. Szerinte ebbe az illegális film- és zeneletöltésekre vadászó hatóságok nem tudnak belekötni. A rendszer azonnal titkosítja a feltöltött adatokat, amelyhez csak a felhasználó férhet hozzá. Így maguk a szerver üzemeltetői sem tudják, hogy mit tartalmaznak a fájlok. (Haszon)
-- Még a hétvégén elindult, de a rendszert ellepő egymillió felhasználó rohama miatt gyakorlatilag azóta is használhatatlan Kim Dotcom új fájlmegosztó oldala, a Mega. A szigorúan az Egyesült Államokon kívül működő szájt működtetője a magánszféra védelmezőjének szerepébe bújt. A korábbi kalózvezér szuperbiztos, jogvédők elől is védett tárhelyet ígér a felhasználók adatainak, de az első tesztek alapján a MegaUpload utóda egyáltalán nem kijátszhatatlan. (Origo)

Hírforrás: Haszon hírek ; Index
2013. január 30.

A Skytrax is elismerte a Lufthansa fedélézeti szórakoztató rendszerétFEL

A Lufthansa ötcsillagos besorolást kapott a First Class utasainak kínált termék- és szolgáltatáscsomagjáért a Skytrax értékelő rendszerétől. Az elemzés külön kiemelte a Lufthansa gépeinek fedélzetén a First Class kabin rendkívül kényelmes, ergonomikus kialakítású üléseit, amelyek hátrahajtva teljesen vízszintes, 2 méter fekvőfelületű ággyá alakíthatók.
Szintén magas pontszámot kapott a Lufthansa fedélzeti szórakoztató rendszere, amelynek kínálatában nyolc nyelven elérhető filmek, többféle televízió- és rádiócsatorna, valamint CD-k és hangoskönyvek is szerepelnek.
-- A KIT korábban már beszámolt link a sokoldalű repülő digitális könyvtárról. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Repülő könytár -- sokféle ízlésnek linkAnalógiák

Minőség és kiválóság -- merünk-e független szempontokat érvényesülni?FEL

Másfél hete döntött a kormány, mely három felsőoktatási intézmény kapja a kiválósági címet, és az ezzel járó plusz forrást. Az eredmény mostanáig nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Maruzsa Zoltán kérdésre válaszolva elárulta: a határozathozatalba bevonták a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Akkreditációs Bizottság képviselőit is. A Heti Válasz Online tudósítójának panaszkodó külföldi, ám magyarul kiválóan beszélő oktató kifogásolta, hogy egy olyan kis országban, mint a miénk, ahol mindenki ismer mindenkit, miért nem vontak be egy valóban független, külföldi intézményt is a kiválasztásba. Tamáskodásunkra azt mondta, a tudomány világában a kiválóságnak jól mérhető mérőfokai vannak, emiatt a magyar sajátosságok ismerete nélkül is objektíven tudott volna dönteni egy 'külső szem'.
Bár az eredmény még nem ismert, felsőoktatási berkekben járatos forrásaink biztosra veszik, hogy a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kapja a kiváló címeket.


Svédország legújabb iskolájában nincsenek osztálytermek (képekkel)FEL

A Google vagy a Pixar vállalatok belső tereire emlékeztető, teljesen osztályterem-modellt vezettek be stockholmi új Telefonplan Iskolában. Vannak benne együttműködésre ösztönző terek, ház a házban, és még egy sereg eszköz, amely a különösséget és a kreativitást szolgálja. Az építtető Vittra vállalat 30 iskolát üzemeltet Svédországban. A Rosan Bosch által tervezett iskola egyaránt támogatja a közös, a páros és az egyéni tanulást. A tervező szerint a bútorok is az elmélyülést szolgálják. Az újdonság azonban nem csak ezekben merül ki. Nincs benne számjegyekkel való értékelés, és a diákok fejlettségi szintjeik szerinti, nem pedig életkoruknak megfelelő csoportokban tanulnak. Az iskola ingyenes. (ref.: MG)


Rettenetesen alacsony a szakmai színvonal és elhalványít a rendszerFEL

Katának a munkájával az a baja, hogy nem hiszi, bárki is olvasná azokat az elemzéseket, amiket készít. Szerinte a fióknak gyártja a tanulmányokat. Bár sok fiatal dolgozik az intézményben, és ezzel együtt fiatalosnak mondható a munkahely, de a szervezet működése a hagyományos bürokratikus szervezetekét idézi. Nem a megfelelő emberek vannak fontos pozíciókban. Rossz az információáramlás: az elképzelhetetlen, hogy megkerüli a közvetlen felettesét, annak érdekében, hogy az elemzései biztosan elérkezzenek a címzetthez. És abban is biztos, hogy fontos, a munkáját érintő információk nem jutnak el hozzá. Úgy véli, ebbe a helyzetbe sajnos sok fiatal belesimul, tehát nem ők hoznak színt a közszférába, hanem a közszféra 'halványítja el őket'. Ami rossz, hogy nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a fiatalok tanuljanak és profin dolgozhassanak. Rettenetesen alacsony a szakmai színvonal -- emelte ki a minisztériumi elemző.
Kisszínes

Jobban emlékszünk a Facebook szövegére, mint a könyvére -- a fésületlenség miatt?FEL

A Warwick Egyetem pszichológiai tanszékén végzett tanulmány szerint az emberek jobban emlékeznek a közösségi médiában megosztott bejegyzésekre és információkra, mint a könyvekben olvasott mondatokra vagy az emberi arcokra. A kutatást vezető Laura Mickes és csoportja 200, a Facebookon megosztott, a kontextusától megfosztott állapotfrissítést, illetve 200, különböző könyvekből származó szövegrészeket mutatott 32 résztvevőnek. Az önkénteseknek a sorrendben mutatott szövegekről gyorsan kellett eldönteniük, hogy az idézett rész szerepelt-e már a korábban mutatottak között.


Farsangi / Valentin-napi díszek újságnyesedék-papírból (képpel)FELZongora könyvespolc (képpel)FEL


Hírforrás: Recyclart
2013. január 30.

Mit teszünk, ha nincs net... (képpel)FEL

Információforrások

Bekameráztatta a főnököd az irodát? Itt vannak a jogaidFEL

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hétfőn hozta nyilvánosságra a munkahelyi kamerás megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos ajánlását. Lényege, hogy a munkáltatónak joga van 'célhoz kötött, tisztességes' ellenőrzésre, ám az nem terjedhet ki a munkavállalók magánéletére. A megfigyeléssel kapcsolatos adatkezelést be kell jelenteni a hatóság adatvédelmi nyilvántartásába.


Megváltozik a Google képkeresőjeFEL

Megújítja képkeresőjét a Google, az új felületet pár napon belül minden felhasználó élvezheti. Az új felület navigációja hasonló lesz a mobilokon és táblagépeken megszokotthoz. Gyorsabb, szebb és megbízhatóbb - a Google így értékeli felfrissített képkeresőjét. A hamarosan minden felhasználó számára elérhetővé váló újításnak köszönhetően a felhasználók a keresési találatokként mutatott nézőképekre kattintás után nem új oldalt látnak majd, hanem a képek a keresőoldalon belül jelennek meg.

Hírforrás: HVG
2013. január 30.

Új képlet a testtömegindexreFEL

Az Oxfordi Egyetem matematikusai szerint a hagyományos testtömegindex (testtömeg / magasság2) a magasabbakat a valósnál kövérebbnek, az alacsonyabbakat pedig, soványabbnak mutatja. Ezért új képletet alkottak: 1,3 x testtömeg (kilogramm) / magasság (méter)2,5 . Az ezen a linken link található kalkulátorral bárki kiszámolhatja az új BMI-jét és láthatja, melyik kategóriába tartozik.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. január 30.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu