Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/3., jan. 16.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Ősszel nyílik az első könyv nélküli könyvtár Texasban
Mi lesz veled, mozgókönyvtár? -- biankó csekk a megyei könyvtárnak?
Könyvkölcsönzés -- üzleti alapon (képekkel)
Olvasásfejlesztés á la támoptiop -- nincs szakmai elszámolás
Banki válságmenedzser -- önkormányzati (és könyvtári?) gondokra
Új nyugdíjszabályok a közszférában dolgozók számára -- nem szabad szólni az okról
Könyvtárak mobil használata -- 3 év alatt duplázódótt
Mobilon a Széchényi Könyvtár honlapja
Beépített könyvtáros -- sikertényezők
Topolyai Népkönyvtár -- csökkenti a társadalmi kirekesztettség-érzést
Egyesült a múzeum és a könyvtár Makón -- de megmarad az önállóság...
Versenyképességet támogatná az EU -- beletartozik-e a könyvtár?
Szabadon elérhető e-könyvek az OSZK-ban -- Rejtő jövőre lesz, Móricz az évfordulós
Nagyobb ráfordítás, nagyobb kitettség -- kisebb porosodás
Szolnok: mindkét könyvtár továbbra is fog megyei feladatokat ellátni
Szombathely kezébe került a Berzsenyi-könyvtár
Zsinagógába rejtett könyvtár Baján
Egy kis shopping, egy kis olvasás -- kölcsönözni is lehet az egri plázában

Analógiák

Érdekes kísérlet a postai piacon -- franchise kisposták?
Csődbe ment az utolsó nagy lemezbolt-hálózat
Fortélyos félelem -- az információ-visszatartás fejlesztése

Praktikus

Nem kell végigolvasnia: automatikus rövidítések a cikkekről
Ingyenes online zenelejátszó, ahonnan letölteni is lehet
Trükkös: így tehet feliratot az online nézett filmekre

Kisszínes

Elzárkózó zenei archívumok
Csodaszép könyvtárak -- inkább státusz, mint használat? (képekkel)
Dohányzóasztal - könyvekből (képpel)
10 egyedi, különleges könyvtár -- láttad már valamelyiket?
Szekrény -- hangkazettákból (fényképpel)

Információforrások

Hol éri meg egyetemre járni külföldön?
Torkos Csütörtök: elindult a foglalás! Csúcséttermek a listán


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Ősszel nyílik az első könyv nélküli könyvtár TexasbanFEL

Megvalósult a régóta emlegetett koncepció a texasi Bexar megyében. Ősszel nyílik meg az USA első könyvek nélküli könyvtára. Az ötlet a helyi bíróé, Nelson Wolffé volt, akit Walter Isaacson Steve Jobs-ról szóló könyvének olvasása ihletett. Mint mondja: 'Ez nem a városi könyvtár lecserélése, hanem annak fejlesztése.' Az ötletgazda egyébként könyvgyűjtő. A könyvtár tervei szerint először
250,000 dollárért vásárol 10,000 címet, melyeket pl. a helyben elérhető 100 db e-könyv-olvasóval lehet használni. 'Az volt a célunk, hogy olcsó, eredményes módját találjuk meg az olvasásnak és tanulásnak, s közben éljünk e technológia adta lehetőségekkel. A rendszer segíteni fogja a megyeieket a tanulásban' -- mondta Wolff. (ford.: MG)


Mi lesz veled, mozgókönyvtár? -- biankó csekk a megyei könyvtárnak?FEL

Nemcsak a múzeumi szervezetet, hanem a könyvtári rendszert is érinti az átszervezés. A polgármesterek és az olvasók a mozgókönyvtári szolgáltatást féltik, a szakma azonban optimista.
Kiss Gábor: A finanszírozáshoz 1,7 milliárd forintot különítenek el az ország költségvetésében, amit a megyei könyvtárak fenntartója -- esetünkben Zalaegerszeg önkormányzata -- hívhat majd le februárban a településekkel megkötött szerződések alapján. A finanszírozás ehhez igazodóan sávos lesz majd, azaz településtől függő - hogy pontosan mennyi, azt ma még nem lehet tudni. Véleményem szerint mindenképpen kevesebb, mint a tavalyi, ám ebből is ellátható lesz a szolgáltatás. Ezen kívül minden település kap további 1140 forint kulturális normatívát lakosonként, ebből kell helyet biztosítani a mozgókönyvtárnak, fizetni a fűtés és a karbantartás költségét.
Bognár Csilla: Olvasóinktól nem csak kint, a helyszíneken vettük fel a rendeléseket, hanem telefonon, e-mailben és a könyvtár honlapján, a nagykar.hu-n, de még a Facebookon keresztül is -- mondta el a bibliotéka mozgókönyvtári csoportjának vezetője.
A csoportvezető elárulta: a vidéki településeken elsősorban szépirodalomra van igény, de nem annyira klasszikusra, hanem inkább napjaink szépíróinak műveire, Nora Roberts-től például azt várták volna az olvasók, hogy minden héten írjon egy új könyvet. Azokon a településeken pedig, ahol még működik iskola, nagyon pörögtek a gyermekkönyvtári állományok.
Horváth Zoltán, a 281 lelkes Magyarszentmiklós polgármestere ugyancsak félti a szolgáltatást: ...Most még semmit nem tudunk arról, hogy ebből a rendszerből mi, mennyi marad meg, miközben - s ezt nem tartom egészségesnek -- már meg kellett kötnünk a szolgáltatásról szóló megállapodást a megyei könyvtárral. Azaz, aláírtunk egy biankó csekket. Nem értjük, miért kell bonyolítani az életet, és miért nem kaphatják meg eztán ugyanezt az összeget közvetlenül a szolgáltatást végző városi könyvtárak? Azt gondolom, helyben tudják a legjobban, mi kell nekünk, mire van szükségünk.


Könyvkölcsönzés -- üzleti alapon (képekkel)FEL

Két üzlettel rendelkezik az Első Könyvsiker Kölcsönző. Képeket ld.: link . Levédett üzleti modellje:
-- Ön kifizeti a kiválasztott könyv kedvezményes, azaz minimum 17%-kal csökkentett fogyasztói árát, és ezzel a könyv a tulajdonába kerül. De már öt vásárlás-kölcsönzés után törzsvásárlói kártyát, és 25% árengedményt kap! A kölcsönzési előírások miatt bankkártyás fizetés nem lehetséges. Kérjük, hogy a vásárláskor kapott nyugtát gondosan őrizze meg!
-- Ha úgy dönt, hogy megtartja a könyvet, akkor nincs további tennivalója. De kérjük vegye figyelembe, hogy ebben az esetben nem biztos, hogy egy vadonatúj könyvhöz jut, bár törekszünk erre.
-- Ha viszont úgy dönt, hogy 15 naptári napon belül visszahozza a könyvet, akkor a vásárláskor kapott nyugta bemutatásával, 500 Ft használati díj levonása után visszafizetjük a könyv árát.
-- Szennyezett, elrongyolódott, oldalhiányos könyvet nem veszünk vissza! A törvényi előírások miatt a könyv visszavételéről vételi jegyet állítunk ki, amihez szükség van az Ön nevére, címére és aláírására.
-- 15 naptári napon túl már nem áll módunkban visszavenni a könyvet, az az Ön tulajdonában marad.
A leírt kölcsönzési szabályok a Magyar Szabadalmi Hivatal által védettek.


Olvasásfejlesztés á la támoptiop -- nincs szakmai elszámolásFEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Mennyire eredményesek a támoptiopos könyvtári olvasásfejlesztési programok? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
6 - Eredményesek.
8 - Inkább eredményesek.
2 - Inkább eredménytelenek.
4 - Eredménytelenek.
18 - Nem tudom, nincs ellenőrző adat.
-- Úgy tűnik, akik tájékozottnak érzik magukat a témában, valamivel nagyobb mértékben tartják eredményesnek a programokat. Nagyon jelentős számban viszont bizonytalanok az adóforintok -eurók ráfordításának eredményében. Úgy tűnik, hogy a pályázati rendszer kitalálói nem gondoltak a szakmai igényű visszacsatolásra. Így nem állapítható meg az eredményesség. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. január 16.

Banki válságmenedzser -- önkormányzati (és könyvtári?) gondokraFEL

Csaknem egy éve járta be a hír a magyar sajtót: a Raiffeisen Bank 'jelöltjét' választotta meg Szentendre város új alpolgármesterének, hogy vele hozassa rendbe saját pénzügyeit.
Emiatt érkezett a városba Polányi Sándor, aki korábban a Herendi Porcelánmanufaktúránál és a Magyar Telekom bolgár érdekeltségénél is válságmenedzserként dolgozott. Feladatának a város és az önkormányzat tulajdonában lévő cégek működésének racionalizálását, és a fizetőképesség megtartását tekintette. Abból indult ki, hogy egy önkormányzat is gazdálkodási tevékenységet folytató szervezet, ebből a szempontból nincs különbség egy professzionálisan működő vállalat és egy önkormányzat között. A célok viszont különbözőek, előbbit jellemzően a profitcél, utóbbit a városi jólét fenntartásának szándéka mozgatja.
A máshol már bevált módszerek működőképesnek bizonyultak az új környezetben is, köszönhetően annak, hogy például az esztergomi példától eltérően könnyen meg tudták teremteni hozzájuk a politikai akaratot. Polányi elmondása szerint az önkormányzat képviselőtestülete megértette, hogy a város pénzügyeinek rendbetétele nem halogatható tovább,


Új nyugdíjszabályok a közszférában dolgozók számára -- nem szabad szólni az okrólFEL

A kormányzati honlapon ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes. (Pénzcentrum)
-- A tárca államtitkára arra adott utasítást: hiába ezért kényszerülnek rá, nem hivatkozhatnak a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározatra idős dolgozóik elbocsátásakor az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó intézményvezetők. A minisztérium most közleményében jelezte: a levél, amelyet megszereztünk, valós, ám szerintük indokolt az utasítás. (VG)


Könyvtárak mobil használata -- 3 év alatt duplázódóttFEL

A 15 évnél idősebb amerikaiak 13%-a keresett fel mobil eszközén könyvtári weboldalt 2012-ben. A Pew Research Center által végzett Internet & American Life Project korábbi, 2009-es adatai még csak 6%-ot mutattak.
A 16 évnél idősebb amerikaiak 25%-a használt könyvtár -weboldalt az elmúlt 12 hónapban. 3%-ok szinte naponta. 82%-uk a katalógusban keresett, 70%-uk a könyvtárra vonatkozó információt (pl. nyitva tartás, fekvés). 51% hosszabbított könyvtári dokumentumot, ugyanannyian használtak online adatbázist. 48% keresett könyvtári programokat. 44% kutatott vagy kapott házi feladatához segítséget. -- Mindezt online. (ref.: MG)


Mobilon a Széchényi Könyvtár honlapjaFEL

Vállalkozókedvű felhasználók tesztelték, és mostanra el is készült az Országos Széchényi Könyvtár honlapjának mobilra optimalizált verziója.
Korábban még a teszteléshez kerestek vállalkozókedvű internetezőket, hogy olyan mobilos verziót készítsenek a honlapjuknak ami igazán használható. Ennek úgy tűnik meg is lett az eredménye, az Országos Széchényi Könyvtár honlapja mostantól elérhető mobilra optimalizált formában is. Így a kisebb kijelzős készülékeken, táblagépeken ezentúl sokkal könnyebben jeleníthetőek meg a fontos információk.
A mobilbarát honlap a link címen érhető el és alkalmazkodik az egyes készülékekhez, ahogyan az elvárható, ugyanakkor közvetlenül az link címen is megtalálhatjuk.

Régebbi hírforrás(ok): Mobilfelületet tesztel az OSZK link

Beépített könyvtáros -- sikertényezőkFEL

A beépített könyvtáros olyan szakember, aki a felhasználók valamely speciális csoportjával szoros kapcsolatban áll, a csoport tevékenységét teljes mélységében ismeri, és munkájával alapvetően hozzájárul a csoport céljainak megvalósulásához. A könyvtárosságnak ezt a formáját az SLA (Special Libraries Association -- Szakkönyvtári Egyesület) a jövő zálogának tekinti.
A vizsgálat öt ajánlást eredményezett: Az ad hoc módon elindított szolgáltatásról, minél hamarabb át kell térni a stratégiai szemléletre. Bármit is kérnek az intézménybeli kollégák, a beépített könyvtárosnak a legprofesszionálisabb, személyre szabott és magas hozzáadott értéket képviselő munkát kell kiadnia a kezéből. A kommunikációt mindig az adott környezethez kell igazítani, és folyamatosan tudatosítani kell a jelenlétet. A felsőoktatásban az oktatási céloknak megfelelő, formalizált értékelési módszer látszik célravezetőnek, az üzleti szférában inkább a megtérülés felmutatása és az informális visszajelzések fogadása. A könyvtári vezetésnek határozottan kell képviselnie és támogatnia a beépített könyvtári szerepkört az intézményvezetőség előtt.


Topolyai Népkönyvtár -- csökkenti a társadalmi kirekesztettség-érzéstFEL

A topolyai Népkönyvtár 2010 januárja óta az informatika világába tartó 'kalandtúrára' invitál minden, elsősorban ötven éven felüli érdeklődőt, aki kezdeményezésüknek köszönhetően az ismeretszerzés mellett hasonló érdeklődésű emberekből álló közösségben töltheti el hasznosan szabadideje egy részét.
Az elméleti oktatást nélkülöző képzések hat, illetve hétfős csoportokban, két és fél hónapig tartó számítógépes tanfolyam során valósulnak meg.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szóban forgó korosztály elsősorban a társadalmi kirekesztettség-érzés csökkentése, a tanulás jótékony biológiai hatása, az új emberi kapcsolatok létesítése, valamint a meglévő -- elsősorban családi -- kapcsolatok (e-mail kapcsolat a külföldön élő gyerekekkel, unokákkal) ápolása miatt tartja hasznosnak a számítógépes tanfolyamokon való részvételt, volt olvasható néhány évvel ezelőtt a topolyai könyvtár felhívásában, ahol a szervezők arra is ösztönözték az érdeklődőket: NE(T) ADD FEL!


Egyesült a múzeum és a könyvtár Makón -- de megmarad az önállóság...FEL

Az új évtől nemcsak a makói könyvtár, hanem -- összevonásuk után -- a múzeum igazgatója is Mátó Erzsébet. Bár az egyesítés átmenetinek ígérkezik, nem csak a névadó személye a közös a két intézményben.
József Attila Városi Könyvtár és Múzeum -- így hívják a két makói intézmény egyesítéséből született újat. Mint megírtuk, a város képviselő-testülete azt követően döntött az összevonásról, hogy az önkormányzatnak vissza kellett vennie az államtól a múzeumot. Hasonló döntést hoztak a megyében más városok is. A makói annyiban is szerencsés, hogy nem kellett sokat gondolkozni a keresztelőn, hiszen eredetileg is a költő nevét viselte mindkét intézmény -- mondja Mátó Erzsébet, aki immár nem csak a bibliotékát igazgatja. A múzeumot eddig vezető Halmágyi Pál nyugdíjba ment.


Versenyképességet támogatná az EU -- beletartozik-e a könyvtár?FEL

Brüsszel azt szeretné, ha Magyarország a kutatásra, az üzleti innovációra és a versenyképesség, továbbá a rendkívül alacsony foglalkoztatási szint javítására fordítaná 2014 és 2020 között a számára elérhető kohéziós támogatások javát. Bár a támogatási összeg még nem ismert, a fejlesztési programok előkészítése már javában zajlik.
Magyarország esetében ennek megfelelően a kutatás, az üzleti innováció és versenyképesség javítása, a fenntartható infrastruktúra-fejlesztés, a foglalkoztatás és a társadalmi kohézió javítása és a természeti erőforrások hatékony kihasználása lennének azok a területek, amelyekre a Bizottság szakszolgálatainak megítélése szerint a felzárkóztatási támogatások zömét fordítanák.
Az Unió praxisában először egy negatív lista is készül, azokkal a beruházásokkal és projekttípusokkal, amelyeket a Bizottság eleve nem fogad el. ... Ilyenformán a nem kívánatos célterületek közé tartozik a sport (például az élsportot célzó stadionépítés), a magánérdekeltségű turisztikai beruházások, mint például a kastélyok felújítása, amihez nem feltétlenül szükségesek közpénzek, és a kulturális tevékenységek többsége is.


Szabadon elérhető e-könyvek az OSZK-ban -- Rejtő jövőre lesz, Móricz az évfordulósFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtárban elsősorban digitálisan már meglévő műveket teszünk közzé, azonban időről időre mi is digitalizálunk. Az olvasói kérések a legfontosabbak, egyre több felhasználó segíti ajánlataival, kéréseivel is munkánkat. Egyre több elektronikus könyvünk már e-könyv-olvasó-barát epub és prc formátumban is elérhető. Frissítéseink a twitteren is követhetők.
Rejtő Jenő 1943. január elsején halt meg, ezért a műveire még egy évet várni kell. A törvény úgy szabályozza a felhasználást, hogy a szerző halálát követő év + 70 év az a dátum, amikortól elérhetővé válnak a művek, azaz ekkor szűnnek meg a szerző jogai.
Tehát 2013. január elsejétől az 1942-ben elhunytak műveivel is bővülni fog elektronikus könyvkínálatunk.
-- Január elsején megszűnt Móricz Zsigmond műveinek szerzői jogi védettsége, így azok mostantól szabadon kiadhatók. A XX. század első felének egyik legismertebb magyar írója 63 évesen, 1942 szeptemberében halt meg. Móricz műveinek többsége eddig is ingyen hozzáférhető volt a Magyar Elektronikus Könyvtárban. A védettség vége azt jelenti, hogy mostantól az örökösök engedélye, és a nekik fizetendő szerzői jogdíj nélkül adhatók ki vagy dolgozhatók át az író művei.


Nagyobb ráfordítás, nagyobb kitettség -- kisebb porosodásFEL

Mint arra bizonyára még emlékeztek drága, hűséges olvasók, tavaly októberben indítottuk el könyvmentős akciónkat, melynek lényege az volt, hogy
- leválogattunk egy listát, melyben 100 olyan, legalább tízéves könyv szerepelt, melyet még soha sem kölcsönöztek ki a könyvtárból.
- A listát publikussá tettük a blogon, illetve egy külön polcra leválogattuk ezeket a könyveket a könyvtárban.
- Arra biztattunk mindenkit, hogy kölcsönözzenek ki minél több könyvet erről a listáról, ezzel megmentve azokat a leselejtezéstől.
A játék december 19-én ért véget, amikor a felnőtt könyvtár átmenetileg a gyerekkönyvtárba költözött, de csak most jutott egy kis időnk arra, hogy összegezzük az eredményeket. Elég egy pillantást vetni a listára ahhoz, hogy megállapítsuk, a többség megmenekült, de némi számolás után egy pontos adattal is szolgálhatunk: 72 könyvet mentettek meg csodás olvasóink! Hetvenkettő olyan könyvet, ami legalább tíz éven keresztül porosodott a polcon anélkül, hogy igény mutatkozott volna rá.

Régebbi hírforrás(ok): Justh Könyvtár: Ments könyvet -- De miért is? - 2. Kommunikációs célom link Justh Könyvtár: Ments könyvet. -- De miért is? 1.link

Szolnok: mindkét könyvtár továbbra is fog megyei feladatokat ellátniFEL

Kormánydöntés értelmében a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár is a megyéktől a megyei városokhoz került. Jövőjükről dr. Rácz Andreát, Szolnok város aljegyzőjét kérdeztük.
Azt jogszabály írja elő, hogy csak egy könyvtár működhet, a jelenlegi kettő összevonásával érhetünk el megtakarítást, de meg kell néznünk, ezzel mennyit tudunk spórolni. Mindkét intézmény továbbra is fog megyei feladatokat ellátni, mert ezt szintén jogszabály írja elő.


Szombathely kezébe került a Berzsenyi-könyvtárFEL

Az új szombathelyi múzeumegyüttes közel 140 millió forint állami támogatást kap idén a központi költésvetésből. Az ugyancsak városi kézbe került könyvtár pedig mintegy 120 millió forintot. Mindkét intézmény igazgatója azt mondja, a megfelelő működéshez és szakmai munkához -- így például a tavaly elmaradt jelentősebb könyvtári állománybővítéshez -- ezen felül még szükség van önkormányzati hozzájárulásra is.


Zsinagógába rejtett könyvtár BajánFEL

A bajai könyvtár egészen különleges, szomorú hely: a második világháborúban deportált helyi zsidóság megölése után funkciótlanná váló imaházba a nyolcvanas évek közepén költözött be a könyvtár. A Könyvesblogon sorozatban próbáljuk újra felfedezni a könyvtárakat mint a kultúraközvetítés egyik legfontosabb, mára sok tekintetben jelentőségét vesztő helyszínét. Megpróbáljuk bizonyítani, hogy hiába az internet a világ legnagyobb könyvtára, sok mindenről lemaradunk, ha nem járunk könyvtárba.
-- A blogban sajnos nem írják, hogy Ady Bibliájában olvasható Csinszka kézírása is. (MG)


Egy kis shopping, egy kis olvasás -- kölcsönözni is lehet az egri plázábanFEL

Cekkerrel érkezik egy asszony, hosszú hagymaszár kandikál ki belőle. A szekrényhez lép, válogat. Aztán leül egy Agatha Christie-könyvvel az egyik fotelbe, hátradől, és percekkel később már világát, főzést, hagymaszárat feledve mélyül bele az izgalmas történetbe.
Plázakönyvtár. Furcsa fogalom, az egriek is még csak most ízlelgetik. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az országban elsőként hozta létre ezt az érdekes formátumot, a hajdani egri dohánygyárból átalakított Agria Parkkal karöltve. A bevásárlóközpont emeletén, nem messze a mozitól, kissé távolabb a gyorsétkezdék párás illatfelhőjétől egy pici könyvtárat alakítottak ki, ahol péntektől vasárnapig, délelőtt tíz órától délután hat óráig várják az olvasni vágyókat. Maga a bibliotéka valójában két nagy vitrines szekrény, ahol témakörök szerint húsz-harminc kötetet talál az olvasó.




Analógiák

Érdekes kísérlet a postai piacon -- franchise kisposták?FEL

Megszünteti mintegy 200 eddigi önálló kisebb postahivatalát a cseh posta, s a jövőben franchise rendszerben fogja őket működtetni. A posta partner néven futó franchise rendszert a cseh posta 2009-ben indította el, s eddig 78 kisebb vidéki postahivatalt működtetnek ezen a módon. A rendszerben a postai szolgáltatásokat szerződéses alapon a helyi polgármesteri hivatalok vagy üzletek biztosítják -- idézi az MTI a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap beszámolóját.

Régebbi hírforrás(ok): A posta is közösségi helyet épít... -- ideje, hogy a könyvtár is együttműködjön link

Csődbe ment az utolsó nagy lemezbolt-hálózatFEL

Az internetes letöltés utolsó nagy áldozataként csődbe ment a brit HMV zeneáruház-lánc. A 230 üzletben működő, 4 ezer embert foglalkoztató vállalat a teljes (CD és digitális) piac 22%-át birtokolta, ám a vészesen csökkenő forgalom miatt nem hiteleztek tovább neki a bankok. A HMV 90 éves ?nemzeti intézmény? a szigetországban, amely 25-30 évvel ezelőtti fénykorában Nyugat-Európában is óriási áruházakat nyitott többek között a Richard Branson féle Virgin Megastore-ok ellenfeleként.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. január 16.

Fortélyos félelem -- az információ-visszatartás fejlesztéseFEL

A kormányváltás után még névvel, titulussal, az iskola megjelölésével nyilatkoztak lapunk kérdésére a legkülönbözőbb témákban iskolaigazgatók, egyetemi tanárok, különböző szakértők. Ahogy haladt az orbáni-hoffmanni gőzmozdony, azt tapasztaltuk, hogy egyre többen hárítják kérdéseinket vagy teszik hozzá, hogy csak név nélkül mondják el véleményüket. Nemzetközi hírű professzorok súgták meg, hogy féltik egyetemi állásaikat, ezért nem adnak interjút. 'Értse meg, nem tehetem, hogy nyíltan elmondjam ezeket, mert az állásommal játszom' -- hallottuk mostanában többször is.
-- A KIT szerkesztői is többször találkoztak olyan információgazdával, aki név nélkül, vagy akár úgy sem nyilatkozott. Vagy: bizonyítható tények megjelentetését követően fejezte ki nemtetszését. (MG)




Praktikus

Nem kell végigolvasnia: automatikus rövidítések a cikkekrőlFEL

Gyakran jönne jól, ha nem kellene végigolvasnunk egy-egy hosszabb cikket a neten, hanem valaki elmondaná, miről is szól az írás. Nos, létezik ilyen 'valaki'.
Bár a neten elsősorban rövidebb cikkek találhatók, időnként azért belebotlunk egy-egy hosszabb írásba is, amelyet gyakran nincs türelmünk végigolvasni, esetleg nincs is rá időnk. Ilyenkor jöhet jól a TLDR (Too Long Didn?t Read) nevű Chrome-bővítmény link illetve Firefox-kiegészítő link -- ezek ugyanis pár mondatban összefoglalják, miről is van szó a cikkben.
A letöltésük után egy tldr betűkből álló ikon költözik a felső eszközsorba. Ha ezután egy hosszabb cikk kerül elénk, egyszerűen kattintsunk erre az ikonra, és máris megkapjuk az írás pár mondatos összegzését. A bal oldali menüvel lehetőségünk van ennél hosszabb összegzéseket is kérni (három fokozatban), sőt akár az eredeti cikket is megjeleníthetjük.


Ingyenes online zenelejátszó, ahonnan letölteni is lehetFEL

Nincsen szükség telepítésre, bármilyen internetre csatlakoztatott gépről elérhető egy felhő alapú, sok közösségi funkcióval felruházott zenei szolgáltatás. Mielőtt még bármit is tettünk volna, több mint száz zenei stílus közül válogathatunk (és hallgathatunk meg számokat), ha fellépünk a My Cloud Player link oldalra.


Trükkös: így tehet feliratot az online nézett filmekreFEL

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan láthatjuk el feliratokkal azokat a filmeket, amelyeket nem töltöttünk le a gépünkre, hanem online, streamelve nézünk. A filmek feliratozása, akár a nyelvtudás hiánya, akár a nyelvgyakorlás az ok, lényeges lehet. A letöltött filmekkel nincs is gond, egyszerűen letöltjük melléjük a feliratot (ügyelve a megfelelő névre, illetve arra, hogy ugyanabban a mappában legyen, mint maga a film), az ügyesebb médialejátszó programok pedig, köztük a VLC, már kombinálják is a kettőt.




Kisszínes

Elzárkózó zenei archívumokFEL

Hiába készülnek a világ koncerttermeiben és operaházaiban sokszor unikális hangfelvételek, azokhoz -- ma még -- csak elvétve férhet hozzá földi halandó.
A Zeneakadémián 'Ez az ezres felvételtömeg zárt archívumként működik, de tervezzük, hogy bizonyos részét néhány éven belül nyilvánossá és kutathatóvá tesszük. 2013-tól pedig, rövid próbaperiódus után, az előadásait évek óta közvetítő New York-i Metropolitanhez és a londoni Covent Garden Operához hasonlóan mi is szeretnénk efféle szolgáltatást nyújtani' -- így a főmérnök.
-- További példák: Magyar Ráció, Carnegie Hall, Müpa (mint műsorgyártó!), Berlini Filharmonikusok.
Egy gondolat bánt engemet az Elzárkózó zenei archívumok felcím alatt közölt cikkel kapcsolatban. Büszkélkedik mindenki, hogy milyen ritkaságok vannak az ilyen-olyan darabszámú kincset őrző archívumokban. De mindez semmit sem ér, ha nem elérhető. Szinte mindegy, mennyiért: ingyen, fillérekért vagy méregdrágán, de ezeket a gyűjteményeket hozzáférhetővé kell tenni. Annak idején, amikor az előadók elvarázsolták a közönséget, aligha gondolták, hogy 60?90 évvel később, miközben a nevükkel példálóznak, meghallgatni már nem lehet őket. (Hornyák Norbert)


Csodaszép könyvtárak -- inkább státusz, mint használat? (képekkel)FEL

A kisebb amerikai kép- és film-adatbázis a könyvtártípusonként mutat könyvtárakat. Olyan különlegességek is vannak benne, mint a filmekben megjelenő könyvtárak, királyi-, vállalati magán-, hajó- vagy szokatlan otthoni könyvtárak. (MG)


Dohányzóasztal - könyvekből (képpel)FEL



10 egyedi, különleges könyvtár -- láttad már valamelyiket?FEL

Címkék: épület (könyvtár) |

1) A világ talán legkisebb könyvtára az angliai Westbury-sub-Mendip telefonfülke-könyvtára: a mozgó könyvtár megszüntetése miatt létrehozott mini könyvkölcsönző példányait a falu lakói adták össze, a rendszer bizalmi alapon működik és úgy tűnik még a sorban állást sem bánják a könyvtári tagok. ...
-- A KIT-ben korábban képekkel mutattuk be a Haarlemi pályaudvar könyvtárát, és szóltunk több másikról is. A válogatásba bekerülhetett volna pl. A Schiphool repülőtér könyvtára is. (MG)


Szekrény -- hangkazettákból (fényképpel)FEL





Információforrások

Hol éri meg egyetemre járni külföldön?FEL

Ausztria, Németország és Dánia egyetemein tanulva járnak a legjobban azok a diákok, akik a hazai tandíj miatt külföldi továbbtanuláson gondolkodnak. Itt ingyenes az oktatás, és diákmunkára is van lehetőség, így csökkenthetők a megélhetés költségei. A Haszon januári számának összeállításából az is kiderül, milyen szakmákat érdemes tanulni, kik fognak állást találni. Lapunkat itt vásárolhatja meg digitálisan.

Hírforrás: Haszon
2013. január 16.

Torkos Csütörtök: elindult a foglalás! Csúcséttermek a listánFEL

Asztalt foglalhat az idei Torkos Csütörtök akcióban részt vevő éttermekbe. A listán több, a hazai csúcsgasztronómiát jelentő vendéglővel is találkozhatunk.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu