Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/1., jan. 2.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Nyertes-nyertes helyzet is lehet a késedelmi díjak kezelése
Könyvtárvezetők legfontosabb kompetenciái -- diplomácia alig, ügyfélorientáció nagyon kell
Egy új alkalmazás tweetjeink után ajánl könyvet -- újabb könyvtáros-konkurens?
Miért kellenek a jó könyvtárak az oktatásnak? (olvasóink szavazatára)
Sokan feledkeznek bele a könyvtári munkájukba
Hogyan csökkentsük az olvasás iránti motivációt?
Artchivum Művészeti Kutatóintézetet és Adatbázis vége -- félelem a lelepleződéstől
Szénszünet lesz a tiszakécskei könyvtárban is
Kibővített rekordok -- magasabb kölcsönzési arány
Hatékony-e forrástájékoztatás? -- könyvtárközi kérések, helyi dokumentumokra
Személyes szakmai online pr -- 10 pontban
Álruhás vásárló a könyvtárban -- kritikus sikertényezők
Justh Zsigmond blogol
Kiemelkedően sikeres könyvtáros egyesületi blog -- hogyan csinálták?
Discovery Service -- egy kereséssel nyújt minden információt a könyvtár
Márai könyvekkel bővült a könyvtár állománya (Bordány)
A közmédia fotóarchívumának kincsei is elérhetőek az Europeana honlapon

Praktikus

Ezeket töltse le az új PC-jére
Így készíthet és hallgathat bármelyik weboldalon YouTube-lejátszólistát

Kisszínes

Már várják, hogy visszakerüljön Rejtő a MEK-be
Íme az újévi fogadalmak világtérképe
Könyvtár, ahol tutira olvasnál - Sankt Gallentől Bukarestig

Információforrások

iPad mesekönyv karácsonyra -- interaktív Hisztimesék
Néprajz a neten -- Adatbázis a Kossuth térről
Postai díjszabás, 2013. januártól
Kelet-Európában is elérhető a rara.com digitális zeneszolgáltatása
Interneten a Holt-tengeri tekercsek
'Kecskeméti Digitális Könyvtár' -- a lapkiadótól
Blogon látogatható Nero császár Aranypalotája


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Hírek

Nyertes-nyertes helyzet is lehet a késedelmi díjak kezeléseFEL

A Népszabadság hivatkozik a késedelmi díjakkal kapcsolatos cikksorozatunkra.
-- Önkéntes munka, véradás, adományozás, 'leolvasás': a napsugaras Nyugaton számos -- nekünk meglehetősen különösnek tűnő -- lehetőséget kínálnak a könyvtárak olvasóiknak, ha nem akarnak/tudnak késedelmi díjat fizetni. Sőt nem ritka, hogy nincs is késedelmi díj mint olyan. Megbocsátani persze itt is meg-meg szoktak, de a szakértő kevés olyan honi bibliotékáról hallott, ahol rendszeresen, netán folyamatosan eltérnének a bevett gyakorlattól.
Magyarországon Mikulás Gábor tudomása szerint egyetlen egyetemi könyvtár van, ahol az önkéntes munkát elfogadják cserealapnak, a szóban forgó bibliotéka például nemrég két hétig 'foglalkoztatott' egy 50 ezer forintnyi hátralékot felhalmozó hallgatót. A könyvek visszapakolása, a polcok tisztítása vagy az egyszerűbb adminisztrációs munka népszerű alternatíva a hallgatók számára. A könyvtárigazgató azonban nem verné nagydobra a helyi gyakorlatot: kitűnhetne ugyanis, hogy az elektronikus könyvtári rendszer nem az adminisztrált késedelmeknek megfelelő bevételt mutat ki. Másrészt az informális foglalkoztatás miatt jogi kifogásokat is felhozhatnak az egyébként mindkét félnek kedvező gyakorlat ellen -- ezért is nem nevezi meg a helyet. A könyvtár vezetője szerint jó lenne, ha az alternatív.

Régebbi hírforrás(ok): A késedelmi díj természete és alternatívái -- 5. kérdések (olvasóink szavazatára) link

Könyvtárvezetők legfontosabb kompetenciái -- diplomácia alig, ügyfélorientáció nagyon kellFEL

Milyen kompetenciák szükségesek a hatékony könyvtárvezetéshez? Mitől jó egy könyvtárigazgató? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ egy felmérés keretében. Egy korábbi vizsgálat és a szakirodalom alapján összeállítottak egy kiinduló jegyzéket azokról a kompetenciákról, amelyekkel a könyvtárvezetőknek célszerű rendelkezniük.
Az alacsony pontszámot elért négy kompetenciát (diplomáciai érzék, humorérzék, könyvtári szaktudás, számviteli-költségvetési ismeretek) a továbbiakban nem vizsgálták.
A harmadik szakaszban az egyes kompetenciákat (szám szerint 19-et) a Likert skálán értékelték. Itt ismét 23-an válaszoltak. Mivel a kompetenciák mindegyike megkapta a 6.0 értéket, ezzel az adatgyűjtés lezárult. A legalacsonyabb átlagos érték 6,00 volt (lelkesedés, kockázatvállalás, erőforrások menedzselése, kreativitás). A legmagasabb átlagos értéket az integritás és az ügyfélszolgálati szemlélet kapta (6,57), ezt követte (6,52) két másik (számonkérhetőség és hitelesség). Ebben a szakaszban számos statisztikai összefüggést vizsgáltak, például a szolgálati idővel, a vezetői poszton töltött idővel. (ref.: Hegyközi I.)


Egy új alkalmazás tweetjeink után ajánl könyvet -- újabb könyvtáros-konkurens?FEL

Nem kell azon törni a fejünket, mit olvasnánk szívesen. Egy új alkalmazás a twitteres csiripeléseink után ajánl nekünk könyvet. Így talán olyan olvasmányokat is a kezünkbe vehetünk, amelyre nem is gondoltunk volna.
Nem kell mást tennünk, mint a BookRX-be beírni Twitter felhasználónevünket, és a tweetjeink után már listázza is azokat a könyveket, amelyek esetleg érdekelhetnek bennünket.
Egy harmadéves PhD hallgató, Shawn O'Banion ötlete volt az egész, aki professzorával, Larry Birnbaummal együtt dolgozva alkotta meg a BookRX-et. A hallgató a Mashable-nek elmondta, hogy a Twitter egyedülálló olyan szempontból, hogy a felhasználók 'tudatfolyamát' közvetíti.
Nem véletlenül nevezik microblognak is, most pedig egy egészen új előnyét igyekeznek kihasználni az alkalmazással. Érdekes megfigyelni, mit tükröznek a tweetjeink, ha olvasási szokásainkról van szó. Lehet, hogy egészen új perspektívák nyílnak számunkra.


Miért kellenek a jó könyvtárak az oktatásnak? (olvasóink szavazatára)FEL

Az USA három legjobb könyvtára Chicagoland körzetben található: Arlington Heights, Schaumburg és Naperville településeken. Költségvetésük 5-10 millió dollár; késő estig tartanak nyitva. Az Arlington Heights könyvtár évi 2.6 millió kölcsönzést produkál.
A könyvtárak az elmúlt években szintén áldozatai voltak a kiadáscsökkentésnek: kénytelenek voltak heti egy nappal csökkenteni a heti nyitva tartást. Így ugyan sikerült 8 millió dollárt megtakarítani, aminek azonban a közösség látta kárát. Mégpedig azok az szegényebb negyedekben élő emberek, akik csak a könyvtárban használhatnak internetet és veszik igénybe nagyobb arányban közösségi funkcióit. Különösképpen igaz ez a 14-18 évesekre, akiknek iskolájában nincsen könyvtár. Emellett az otthoni kapcsolattal rendelkezők is használják a könyvtárat, mert ott találnak szakértő technikai segítséget és további forrásokat -- például házi feladatukhoz. Chicago önkormányzati iskoláinak 25%-ában nincs könyvtár. Felmérések igazolják, hogy a könyvtárral bíró iskolák diákjai jobban teljesítenek a teszteken. A könyvtárosok nemcsak jó könyveket mutatnak a diákoknak, hanem bevezetik őket a média és a technológia világába - segítve tanulmányi fejlődésüket. A költségcsökkentést pont ezek az intézmények -- gyakorlatilag: családok, diákok -- sínylették meg leginkább. Szakadék van az óvodába kerülés előtt 10 millió szót halló munkásosztálybeli gyerekek és a felsőbb osztályokhoz tartózók 30 millió szót halló gyerekek között, s ez nagyban megnehezíti az előbbiek könyvtári anyagokhoz való hozzáférését.
A cikk szerzője biztos abban, hogy a Schaumburgot az jó minőségű köz- és iskolai könyvtárak segítették az elismeréshez -- a teszteken jobban teljesítő diákok okán. (ref.: MG)


Sokan feledkeznek bele a könyvtári munkájukbaFEL

Élt-e már át Ön áramlat-élményt (könyvtári) munkája közben? -- szólt a KIT legutóbbi szavazásának kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
16 - Igen, rendszeresen.
1 - A körülmények nem engedik.
1 - Nem tudtam elérni.
10 - Előfordult már.
-- Az eredmények tehát biztatóak: úgy tűnik, hogy sok könyvtáros élménynek (is) tartja munkáját. A dec. 28-i flow-ról szóló MeetOff-on link ugyanakkor többek között elhangzott: az áramlat azt is jelenti, hogy szembesülünk az adott tevékenység céljával. Emellett vezethet munkamániához, de más, fontos tevékenységek elhanyagolásához is. (MG)


Hogyan csökkentsük az olvasás iránti motivációt?FEL

A szociálpszichológusok meggyőzően kimutatták, hogy ha megjutalmazzuk az embereket olyan dolgokért, amit eleve élveznek, akkor alááshatjuk az örömüket -- vagyis munkává változtatjuk a játékukat. Ismertem egy nőt, aki imádott nagyszerű irodalmi alkotásokat olvasni, és elhatározta, hogy ledoktorál angol irodalomból. Néhány évvel később fel is vették egy jó hírű posztgraduális képzésre, ő pedig sorban járt a szükséges irodalmi kurzusokra. Hirtelen azt vette észre, hogy jutalmazzák azért, amit eleve élvezett (s megbüntettek, ha lazsált). A jutalmak -- jó jegyek, a tanárokra tett jó benyomás -- alapvetően másodlagos (és külső) hajtóerőt kölcsönöztek a tanulmányaihoz. 'Azt veszem észre, hogy azért olvasom a regényeket, hogy jó jegyeket kapjak, s nem azért, mert élvezem őket -- panaszolta legutóbbi találkozásunkkor. -- Már egyáltalán nem várom, hogy kézbe vehessek egy könyvet.' Hát így tudja aláásni a belső motivációt a külső jutalmazás. (Hogyan legyünk boldogok? : életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben / Sonja Lyubomirsky, 2008)
-- A jutalmazás a már motivált emberek számára kárt okoz. Kérdés, hogy mi a helyzet a nem motiváltakkal. Maga az olvasás, vagy az olvasás által elérhető nyereség (élvezet, információ, kikapcsolódás, ismeret stb.) jelentheti a motivációt számára. És ezt hogyan kommunikálja egy könyvtári program? Jó helyen keresgéltek-e az eddigi sokmilliós olvasáspropaganda- programok? -- A követő felmérések biztosan megadják a sikermutatókat. (MG)


Artchivum Művészeti Kutatóintézetet és Adatbázis vége -- félelem a lelepleződéstőlFEL

1999-ben megnyitotta, majd nemrég bezárta az Artchivum Művészeti Kutatóintézetet és Adatbázist Bélai György, a gyűjtemény alapítója és eddigi működtetője.
A művészettörténészek, művészek, művészetkedvelő magánszemélyek, különböző kulturális és társadalmi szervezetek közül sokan adakoztak, de az Artchivum anyagának legjavát ? amelynek alapja a mára 280 ezer tételt meghaladó, döntően magyar vonatkozású szakirodalomból álló könyv- és levéltár, melyben katalógusokat, művészeti könyveket, eredeti kéziratokat, folyóiratcikkeket, meghívókat, plakátokat, hang- és filmes anyagokat őrzünk -- a magánvagyonomból vásároltam meg. Az állami intézmények közül csak a Szépművészeti Múzeum Könyvtárával sikerült megállapodnunk. Az anyagok tematikus feldolgozásáért cserébe a saját számítógépeinken, szkennereinken digitalizált tételeket megkapta a múzeum is, ezzel elkezdtük a könyvtár állagmegőrzését. A kutatók használhatják a digitalizált anyagot, mi pedig számos új információval bővíthettük az Artchivum adatbázisát.

Régebbi hírforrás(ok): Adatbázisból szakmai hub, magánerőből. Minta, könyvtáraknak is link

Szénszünet lesz a tiszakécskei könyvtárban isFEL

Takarékossági megfontolásból szénszünetet tart a Városi Könyvtár a két ünnep között -- írja a Tiszakécske blog. A kölcsönzési határidőkkel elnézők, az egyetemi hallgatókkal pedig segítőkészek lesznek -- mondta a könyvtár vezetője, Tapodiné Máté Ilona.


Kibővített rekordok -- magasabb kölcsönzési arányFEL

A bibliográfiai rekordok tartalmi elemekkel gazdagított metaadatai hasznosnak bizonyulnak a használók számára a szükséges könyvtári dokumentumok megtalálásában és kiválasztásában. A cikk egy közepes méretű felsőoktatási könyvtár kölcsönzési adatait felhasználva azt vizsgálja, hogyan hatnak a tartalmi elemekkel gazdagított rekordok a könyvtári dokumentumok használatára. A tanulmány az OPAC-ban végzett kereséseket is elemzi a kölcsönzött dokumentumok tekintetében a kibővített metaadatok használatának felmérésére. Az eredmények azt mutatják, hogy a kibővített rekordok általában magasabb kölcsönzési arányhoz kapcsolódtak, és a kulcsszavas keresés volt a leggyakrabban használt keresési opció a kölcsönzéssel kapcsolatban. (autoref.)


Hatékony-e forrástájékoztatás? -- könyvtárközi kérések, helyi dokumentumokraFEL

Az egyetemi könyvtárak rutinszerűen törlik az olvasók olyan könyvtárközi kölcsönzési (KK) kéréseit, amelyek saját állományból kielégíthetők. Ezeknek az adatoknak az elemzése ugyanakkor felbecsülhetetlen eszköz annak vizsgálatára, hogy az olvasók mennyire tudják megtalálni saját könyvtárukban a szükséges anyagokat, illetve, hogy a könyvtár eszközei mennyire segítik ezt.
A Delaware Egyetem könyvtára megvizsgálta és elemezte ezeket az adatokat a WCL bevezetése (2008) előtti és utáni két tanévben. Nem meglepő, hogy a WCL bevezetése nyomán a KK kérések száma jelentősen (egyes hónapokban akár 50%-kal is) megnövekedett a korábbiakhoz képest, ám a törölt KK kérések aránya nem nőtt, de nem is csökkent ilyen mértékben. Csökkent viszont (70% fölöttiről 50% körülire) a törölt KK kéréseken belül a helyben való megtalálhatóság miatti törlések aránya. ... (ref.: Mohor J.)


Személyes szakmai online pr -- 10 pontbanFEL

Ön mikor adott utoljára hírt kollégáinak, főnökének, barátainak saját szakmai teljesítményeiről? A mamája most nem számít! -- így kezdődik a cikk, amely szerint a könyvtárosok nem elég jók az önreklámozásban, amin feltétlenül segíteni kell és érdemes. Szakmai portfólió, aktuális önéletrajz, online identitás nélkül ugyanis lehetetlen érvényesülni, karriert építeni. A szerző, aki könyvtárában a digitális szolgáltatások felelőse, saját példáját állítja elénk: ő már létrehozta mutatós, könnyen elérhető, online szakmai bemutatkozását, melyre könnyen rátalálhat, aki munkásságára kíváncsi. Egy helyen gyűjti és dokumentálja tevékenységét, amely így demonstrációra és önnön reklámozására egyaránt alkalmas. A mutatvány tíz lépése, kritériuma könnyedén megtanulható:
1. Fogadjuk el az online személyazonosság gondolatát.
2. Vegyük észre, hogy jó dolog, és a közösségi hálón való jelenlétünk hatással van arra, hogy a többiek hogyan tekintenek személyünkre és szakmai megjelenésünkre.
3. Legyünk tudatában, hogy csak a könnyen elérhető és tartalmilag friss bemutatkozó oldalak vonzzák a leendő munkatárs után kutató munkaadókat. ... (ref.: Fazokas E.)


Álruhás vásárló a könyvtárban -- kritikus sikertényezőkFEL

A kutatások szerint az olvasó és a tájékoztató könyvtáros közötti interperszonális kommunikáció pontos megragadása és értékelése nehéz feladat. A két szerző két amerikai egyetem (Radford és Longwood) könyvtárának tapasztalatait összegzi az álruhás olvasói felmérésekről, és hat sikertényezőt nevez meg.
Az első: a megfelelő előkészítés. Világos elképzelésekkel kell rendelkezni, hogy mi a vizsgálat célja, az eredményeket majd mire kívánják felhasználni (pillanatfelvételt készítenek a szolgáltatás állapotáról, valamilyen rendszeres fejlesztést készítenek elő, vagy mindkettő). A két egyetemi könyvtárban, ahol álruhás olvasókkal végeztek felmérést, a továbbképzés megtervezése volt a cél, átfogó eredményekre törekedtek, a megállapításokat nem maguk az érintettek értékelték, az elkészült beszámolókat a könyvtár minden munkatársával megosztották, az egyes munkatársakra vonatkozó részleteket pedig az illetőkkel négyszemközt beszélték meg. ... (ref.: Hegyközi I.)


Justh Zsigmond blogolFEL

2013-ban ünnepeljük könyvtárunk névadója, Justh Zsigmond születésének 150. évfordulóját. A Justh-blog ( link ) a Justh-évben, 2013. január 1-jétől egészen december 31-ig szolgálhat értékes bejegyzésekkel mindannyiunk számára -- magának a szerzőnek a tollából. A naplóban majd' minden napra jut naplóbeírás vagy levél Justh Zsigmondtól, sőt, akár egy nap több is, ha egy adott napon több különböző évben is írt visszaemlékezést, netán levelet.


Kiemelkedően sikeres könyvtáros egyesületi blog -- hogyan csinálták?FEL

2011-ben az Amerikai Szakkönyvtári Egyesület (SLA) önkéntesei (többek között a szerzők) azt akarták megvizsgálni, hogy az információs szakemberek hogyan alkalmazkodnak az új, tudásalapú társadalom lehetőségeihez és kihívásaihoz. A kérdés az volt, hogy mennyire vagyunk felkészülve a jövőre (future ready). A FutureReady365 blog ötlete 2011-ben az SLA kezdeményezéseként merült fel. Arra bátorították az információs szakembereket, hogy osszák meg történeteiket, mennyire vannak felkészülve, hogyan alkalmazkodtak, hogyan váltak rugalmasabbá. Mivel 9-10 ezer tagja van az egyesületnek, a 400 ezer látogató azt jelenti, hogy negyvenszer annyian olvasták a bejegyzéseket. Az olvasótábor kiterjedt a kis és nagyvállalkozásokra, valamint a felsőoktatási intézményekre. A cím azt hangsúlyozta, hogy a mindennapi gazdasági és foglalkoztatottsági gondok helyett a jövőre és a lehetőségekre koncentrálnak.


Discovery Service -- egy kereséssel nyújt minden információt a könyvtárFEL

A DS rendszerekben a felhasználók egyetlen keresőablakon keresztül bármilyen hozzáférhető tartalmat megtalálhatnak. A jövőben minden tartalmat elérhetővé kell tenni, ami azonban nem technikai probléma, hanem döntés kérdése. Számos kiadó és aggregátor inkább a saját ellenőrzése alatt álló felületen kívánja kínálni a tartalmakat, és nem egy harmadik fél szolgáltatásán keresztül, mert így semmilyen befolyásuk nem lenne tartalmaiknak a keresési eredmények között elfoglalt rangjára. Ha fontos tartalmak maradnak a DS rendszereken kívül, annak a felhasználók látják kárát. Vagy nem jut tudomásukra, hogy számukra érdekes tartalmak maradtak ki a találatok közül, vagy nagy munkát jelent számukra annak kiderítése, hogy mi szerepel a DS rendszerek kínálta találatok között, és mi nem. Az, hogy mennyire teljes egy-egy DS indexében a tartalomkínálat, könnyen megállapítható. Az átláthatóság megteremtése egyike az Open Discovery Initiative kezdeményezés céljainak.(ref.: Koltay T.)


Márai könyvekkel bővült a könyvtár állománya (Bordány)FEL

Megérkeztek a Márai Program II. könyvei a bordányi könyvtárba. A 130 kötetet a széles közönség igényei szerint válogatták. Ez évben is részt vehetett Bordány község könyvtára a Márai programban. A megadott listán szereplő művek közül 300.000,- Ft értékben válogathattak, ezáltal 130 kötet könyvvel gyarapodott a község könyvtárának állománya. A könyvtárosok úgy válogattak, hogy felnőttek és gyermekek egyaránt találnak kedvükre valót az igazán szép és tartalmas kiadványok között.


A közmédia fotóarchívumának kincsei is elérhetőek az Europeana honlaponFEL

Kilenc európai hírügynökség archívumából összesen egymillió, részint eddig publikálatlan történelmi fotó vált elérhetővé az Európai Unió kulturális portálján, az Europeana honlapon. A gyűjteményt, amelynek digitalizálásához az Európai Unió is hozzájárult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó- és fotóarchívumának több mint 117 ezer fotója is gazdagítja.
Praktikus

Ezeket töltse le az új PC-jéreFEL

Címkék: praktikus |

Akár Windows 7-es, akár 8-as számítógépet kapott, néhány szoftverre biztosan szüksége lesz. Összegyűjtöttük a legfontosabb ingyenes programokat a videolejátszótól az alternatív böngészőn keresztül a tömörítőig. A telepítéshez idén is a Ninite.com nevű szolgáltatást ajánljuk...

Hírforrás: Origo
2013. január 02.

Így készíthet és hallgathat bármelyik weboldalon YouTube-lejátszólistátFEL

Egy ügyes Chrome-bővítménynek köszönhetően az eddigieknél egyszerűbben és gyorsabban készíthetünk (és persze hallgathatunk) YouTube-lejátszólistákat.
Aki szeret böngészés közben zenét hallgatni, mindenképpen próbálja ki a YouTube listPlayer nevű Chrome-bővítményt. A letöltése után egy újabb ikonnal gyarapodik a felső eszközsáv. Ha erre kattintunk, máris elkezdhetjük a lejátszólista összeállítását. -- link
Kisszínes

Már várják, hogy visszakerüljön Rejtő a MEK-be FEL

Rejrő Jenőt 1943. január 1-jén gyilkolta meg az ukrajnai fagy (a munkaszolgálat körülményeinek hathatós segítségével). De hogy valami pozitívat is mondjak: ez épp 70 éve történt, tehát ezzel lejárt a művei szerzőijog-védettsége, vagyis visszakerülhetnek a netre, a Magyar Elektronikus Könyvtárba. Remélhetően mihamarabb így is lesz - mert most még csak ez olvasható a linkre kattintva: Forbidden - You don't have permission to access /porta/szint/human/szepirod/magyar/rejto/ on this server.


Íme az újévi fogadalmak világtérképeFEL

Egy egészen különleges térképet tett közzé a Google: íme az újévi fogadalmak a világ minden tájáról.
Sokan tesznek fogadalmakat a következő esztendőre az óév utolsó pillanataiban (hogy azután majd legyen mit be nem tartani). A Google a Zeitgeist 2012 oldalon egy egészen különleges térképet jelentett meg, amelyen újévi fogadalmakat gyűjtött össze a világ minden tájáról. Található itt úszással, hegymászással kapcsolatos fogadalom, van, aki megígérte, hogy végre megszerzi a diplomáját -- a világ legkülönbözőbb tájain tett ígéretek értelmezésében a Google fordítója segít. -- link


Könyvtár, ahol tutira olvasnál - Sankt Gallentől BukarestigFEL

Nem véletlenül néznek ki ezek a könyvtárak úgy, mint a paloták: lakóik is könyvek arisztokratáinak számítanak. Kényelmetlen fa székek, szűk tér, a könyvtáros néni pedig azt is tudni akarja, mit ebédeltél tegnap. Pár évvel ezelőtt a kolozsvári egyetemi könyvtárakban azt is érezted, tusolt-e aznap a szomszéd olvasó. Megmutatunk hatot a világ legszebb régi könyvtárai közül, hogy enyhítsük sokkos élményeidet, és ne csak a kopott asztalokra és a várakozásra emlékezz.
Információforrások

iPad mesekönyv karácsonyra -- interaktív HisztimesékFEL

A Sanoma Media Budapest már harmadik éve lepi meg a legkisebbeket karácsonyra új iPad mesekönyvvel. Idén a nagy sikerű Hisztimesék animált hangoskönyv változata gondoskodhat a csemeték önfeledt szórakozásáról.


Néprajz a neten -- Adatbázis a Kossuth térrőlFEL

Közkinccsé tette képes online adatbázisát a Néprajzi Múzeum a minap, mélyen belopva magát ezzel gyönyörű szép szívünkbe, megint.
A nagyjából 60 ezer műtárgyat, 38 ezer fotót, nyomatot és rajzot felvonultató portál link az egyik legnagyobb teljesítmény a műfajban. Mint megtudtuk, az intézményben majdnem tíz éve zajló -- a honi muzeológiában egyedülálló volumenű -- digitalizálás attraktív eredménye.
A főként bordót és a lángoló magyar nyári napon a szükségesnél lényegesen hosszabb ideig tárolt vaj színét használó site mint dizájnprodukció nem kifejezetten látványos, sőt kifejezetten nem az: az olvasót egy rokonszenves, de meglehetősen semmilyen felület köszönti, nagy holtterekkel és unalmas tipográfiával -- bár már megszokhattuk, hogy nem mind fénylik, ami arany, tényleg ritka, hogy az ember olyan kult honlappal találkozik, amely szép és okos is egyben.


Postai díjszabás, 2013. januártólFEL

2013. január elsejétől érvényes küldeményforgalmi szolgáltatási díjak és postai értékcikk árak az alábbi linkre kattintva érhetők el.


Kelet-Európában is elérhető a rara.com digitális zeneszolgáltatásaFEL

A brit székhelyű web és mobil alapú zenei szolgáltató ünnepi kampányba kezd, amelyben olyan nemzetközi sztárokat vonultat fel, mint az angol dalszövegíró-énekes Ellie Goulding, az amerikai futballcsillag, Victor Crux, illetve a Smash-ből ismert Megan Hilty. Az ünnepi zenei program segít emlékezetesebbé tenni az ünnepeket. Új felhasználói számára a rara.com 7 napra ingyenesen teszi hozzáférhetővé zenei szolgáltatását webes és mobil platformjain a következő kuponnal (voucher code): HOLIDAY2012Interneten a Holt-tengeri tekercsekFEL

Eddig a világon csak 5 ember érhetett hozzájuk, mostantól viszont bárki közelről megvizsgálhatja, a Tíz parancsolatot link és a Teremtés könyvének link részleteit tartalmazó Holt-tengeri tekercseket. A több mint 2000 évvel ezelőtti kéziratok, amelyek között vannak a bibliai szövegek legrégebbi ismert kéziratai. A deadseascrolls.org.il oldalon összesen több mint 5 ezer fotót láthatnak az internetezők. Korábban soha nem látott minőségben, a szabad szemmel láthatatlan részleteket is bemutató felbontásban.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. január 02.

'Kecskeméti Digitális Könyvtár' -- a lapkiadótólFEL

A Kecskeméti Digitális Könyvtár 2012. november 30-án kezdte meg működését. Közvetlenül létrejöttét követően, elsősorban a Kecskeméti Lapok archívumában évtizedek során felhalmozódott, szabadon felhasználható könyv- és képanyag, valamint a tematikus csoportokba rendezett információk olvasására és ingyenes letöltésére kínál lehetőséget. Kitűzött távlati célja pedig, hogy minél több helyi partner bevonásával megvalósítsa a kecskeméti kulturális értékek minél szélesebb körének digitalizálását és internetes közzétételét. A Kecskeméti Digitális Könyvtár hétről-hétre, hónapról-hónapra bővülő anyaga folyamatosan elérhető a link címen. A honlapon található dokumentumok letöltéséhez ingyenes regisztrációval megszerezhető jelszó szükséges. A letöltéssel kapcsolatos szabályok megtalálhatók a honlap alján, a Letöltés szabályai menüpontban.


Blogon látogatható Nero császár AranypalotájaFEL

Virtuálisan látogatható a valóságban évek óta lezárt Domus Aurea, Nero császár római Aranypalotája, melynek helyreállításáról blogot indított az olasz főváros műemlék felügyelősége.

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu