Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/20., máj. 20.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtáros a titkosszolgálat ellenében (olvasóink szavazatára)
Az MTA könyvtára természettudományhoz már csak elektronikus forrásokat vásárol
Bocskaikert: a programok mellett hatékony állományban gondolkodnak
A használók főképpen azt szeretnék...
Kamaszok csoportjai és bevonásuk a könyvtári programokba
Kultúrkártya könyvtárhoz és múzeumhoz: könyvre levásárolható jutalompontokkal
6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - I.
Történelmi emlékhely lett a Csurgói Református Kollégium és Könyvtár
Könyvtár to go -- kölcsönzés a könyvtáron kívül (videó)
Megújult a mórahalmi könyvtár épülete és informatikai rendszere
Nehezebb az olvasás és írás -- mozgásstimuláció nélkül
Villanyújságszerűen futtatott olvasandó szöveget: felületes olvasáshoz vezet?
A kórházi könyvtárak kezdetei
A gyűjteményszervezés: a válságtól a forradalomig
Felújított könyvtár a Károli-egyetemen -- a jövő könyvtárát emlegetik
Mi a baj az önsegítő könyvekkel?
A 'Horthy-korszak legnagyobb írójára' emlékeztek

Praktikus

Podcast készítése egyszerűen
Hogyan kerülje el Facebookjának vagy Gmailjének feltörését?
Rengeteg dolga van? Akkor ezzel írja fel minden tennivalóját
Valós idejű fordító a Skype-on

Kisszínes

Tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos: augusztusban rendben lesznek a könyvek
Kirúgják a közalkalmazottakat, majd visszaveszik őket közmunkásként?
Lassan reagál az állami oktatás -- a számítástechnikai tudás, mint írás-olvasás
Vicces könyvjelzők -- kilóg a láb (fotók)

Információforrások

Rangos német kitüntetést kapott az Átlátszó.hu -- politikai kultúrát fejleszt
Új hírgyűjtő portál indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtáros a titkosszolgálat ellenében (olvasóink szavazatára)FEL

Hol a határ, meddig mehet el az állam az állampolgárok korlátozásában, mit tehet és engedhet meg magának egy állami szerv? Ilyen kérdéseket vet fel Alison Macrina, aki könyvtárosoknak tart felvilágosító előadásokat a digitális szólásszabadságról, az állampolgári jogokról, a megfigyelési törvényekről, a hivatalos beidézések jogtalanságáról. Bevallása szerint Snowden esete után kezdett el behatóbban foglalkozni a titkosítási törvénnyel, valamint az addig természetesnek tűnő szabadságjogok megsértésének tényleges lehetőségével.
Az ALA (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége) 1939 óta alaptörvénynek tekinti a magánélet sérthetetlenségét. A könyvtárakban olvasó, számítógépező felhasználók joggal kérhetik számon: hogyan védik meg a könyvtárak a jogaikat, hová kerülnek a személyes adataik, kik és milyen formában juthatnak hozzá?
A Patriot Act óta az amerikai kormány kikérheti a könyvtáraktól a felhasználók személyes adatait, anélkül, hogy erről a 'megfigyeltek' tudomást szereznének.
A könyvtárosok már régóta részt vesznek a megfigyelés elleni harcban. Volt olyan könyvtáros is, akit azért börtönöztek be, mert nem volt hajlandó Vietnam- ellenes felszólalók ellen tanúskodni.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után több könyvtárat felszólítottak arra, hogy adják ki a felhasználók adatait. Válaszként a könyvtárakban figyelmeztető felhívást helyeztek el a visszásságok elkerülése végett, valamint olyan programokat szerveztek, ahol megtanították a felhasználókat, hogyan biztosíthatják be magukat a nem kívánt érdeklődés ellen.
Az ALA megtesz mindent annak érdekében, hogy az olvasókat tájékoztassa a jogaikról, valamint csatlakoztak olyan emberi szabadságjogokat megvédeni kívánó csoportokhoz, melyek a fennálló, megkérdőjelezhető szándékkal létrehozott törvényeket kívánják megváltoztatni. (ref.: NM)


Az MTA könyvtára természettudományhoz már csak elektronikus forrásokat vásárolFEL

Monok István: A ház költségvetése körülbelül négymilliárd forint, ebből 3,3 milliárdot a világ elektronikus forrásainak megvásárolására költjük, illetve fenntartjuk az MTMT-t. A maradék hétszázmillió a hagyományos könyvtári feladatokra, az épület fenntartására, személyi kiadásokra épp' hogy elegendő. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az akadémiai könyvtár ma már, ha a beszerzéseket tekintjük, nyolcvan százalékban a természettudományokat segíti. Igaz, ennek a nyolcvan százaléknak a száz százaléka elektronikus forrás.

Hírforrás: Élet és Tudomány 2015/5. p. 582-4
2015. május 20.

Bocskaikert: a programok mellett hatékony állományban gondolkodnakFEL

Megnyílt a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikert új könyvtári szolgáltató helye. A település 3270 lélekszámú, mely nem régen nyerte el önállóságát, ezidáig a községben nem működött nyilvános könyvtári szolgáltatás. A KSZR-hez csatlakozott település önkormányzata a község idősek klubjában adott helyett a Könyvtári információs és közösségi helynek. A könyvtár szolgáltatásaival a gyermekeket, fiatalokat és az idősebb használókat kívánják megnyerni. A szolgáltató hely állományát, a könyvtári bútorokat és a számítógépeket a Méliusz Juhász Péter Könyvtár biztosítja. A helyi polgármester növelni szeretné a könyvállományt, a könyvtár képviselői ugyanakkor a mennyiségi növelés helyett inkább az állomány minőségét tartják szem előtt (a mostani állomány 970 db + 6 féle folyóirat). Bocskaikert volt Hajdú-Bihar megyében a legutóbb a KSZR-hez csatlakozott település, ezzel a megye minden településén biztosított a könyvtári ellátás. Az alapállományt kiegészítendő a Méliusz Könyvtár állományból 3 napon belül szállítanak dokumentumokat igény szerint, melyet a közeli óvoda kívánságai is nagyban befolyásolhatnak. A közösségi térként is működő szolgáltató hely heti nyitva tartása 20 óra.
Fényképek a szolgáltatóhelyről, ld.: link

Hírforrás: Dehír
2015. május 20.

A használók főképpen azt szeretnék...FEL

A használók főképpen azt szeretnék... volt múlt heti kiegészítő mondatunk. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
2 - Kellemes és hasznos környezet
13 - Könnyen elérhető és támogató könyvtáros
23 - Jól hozzáférhető papír- és elektronikus források.
-- A válaszadók szerint a használók preferenciája az információ elérhetőségét feltételezi. Maga a környezet -- melyre manapság a harmadik hely, élményközpont, rekreációs csarnok, bibliopláza a település dolgozószobája stb. szakmai illetve fantáziadús koncepciók utalnak -- a könyvtár--könyvtáros--dokumentum hármasságból a legkevésbé fontosnak feltételezett terület. (MG)


Kamaszok csoportjai és bevonásuk a könyvtári programokbaFEL

A rendezvények lebonyolításánál meghatározó tényező, hogy a fiatal aktív résztvevővé válik-e. Csoportjaik:
- 'aktívan érdeklődők', akik a témától vagy a média típusától függetlenül rendszeresen részt vesznek az eseményeken
- 'aktív résztvevők', akiket az első csoport motivál, ezáltal 'meghódítható'
- 'passzív visszautasítók', akik nehezen elérhetők, és azt akarják, hogy hagyják békén őket
- 'aktív visszautasítók', akik tudatosan provokatívak lehetnek, és ellentétes álláspontokat képviselhetnek, de legalább élénk hangulatú rendezvényt biztosíthatnak.
A sikeres rendezvény kulcsa tehát az résztvevők bevonása és az interakció. A könyvtárosok és a fiatalok partnerként tekintenek egymásra (szemtől szemben találkoznak), és a párbeszédek során módosíthatják nézeteiket. Interakciót őszinte kérdésekkel és beszélgetésekkel lehet kezdeményezni. Alapvetően a fiataloknak szóló rendezvények a játék elvén alapulnak. A könyvtár a játék helyszíne, és a könyvekről szóló tájékoztatás kommunikatív és közösségi tevékenység. Tudás- és tapasztalatcsere zajlik, melynek során különböző információforrásokat dolgoznak fel. (A részvétel kulcs a sikerhez. Rendezvények és akciók a nehéz célcsoportnak számító 12-16 éves korosztálynak; autoref. alapján)


Kultúrkártya könyvtárhoz és múzeumhoz: könyvre levásárolható jutalompontokkalFEL

Könyvtár, múzeum és könyvesbolt együttműködésén alapul az a promóciós kártya, melyben a könyvtári kölcsönzésekkel gyűjthető pontokkal lehet könyvesbolti könyveket vásárolni. A használók által megvásárolható kártya egyúttal ingyenes múzeumi belépőként is szolgál Székelyudvarhelyen. Szőcs Endre könyvtárigazgató szerint megérte bekapcsolódni a rendszerbe, bár az akció feltehetően nem hoz újabb használókat. A megvásárolt kártya árának 20%-a a kulturális intézményeket gyarapítja.


6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - I.FEL

Sorozatot indítunk, melyben bemutatunk néhány, az Egyesült Államokban indított olvasástanulási projektet. Mindez válasz arra a hagyományos elgondolásra, mely szerint a könyvtárak elavultak. Pedig napjainkban a könyvtárak tevékenységeikkel néha felülmúlják elképzeléseinket! Egyre több könyvtár programja szolgálja az olvasni tanulást, ahol a gyerekek hangosan, játszva kerülnek közel a könyvekhez és az olvasáshoz. El kell búcsúznunk a könyvraktár-képtől, helyette közösségi és találkozó tereket képzeljünk magunknak.
Szinte naponta születnek új kezdeményezések a könyvtárakban. Nézzenek körül a saját környezetükben lévő könyvtárakban és meg fognak lepődni, hogy mennyi ötlet van a könyvtárosok tarsolyában!
1. ötlet
Vadászat mesealakokra a Sacramento Public Library-ben. A téma minden évben más és más: tavaly kalózok voltak. A családok meseházat építettek, majd különböző feladatokat kaptak, amiket a környéken 3 km-es körzetben kellett végrehajtani. A helyi boltban meseitalt, orchidea olajat stb. kaptak, rolleres csapat is kísérte őket, a programot pedig bűvészmutatványok, arcfestés és sok-sok mesealak kíséretében zárták. A program céljai között volt, hogy a résztvevők ismerkednek a gyerek- és felnőtt könyvtári részleggel, a gyerekek tanulják az együttműködést, megismerjék lakókörnyezetüket, érzékenyebbek legyenek a környezetvédelemre, végül pedig, hogy népszerűsítsék a környező boltok kínálatát is. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Történelmi emlékhely lett a Csurgói Református Kollégium és KönyvtárFEL

Ilyen címet csak olyan helyszínek kaphatnak, melyek az ország történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak.
A könyvtár évszázados ritkaságai mellett, az iskola több hektáros parkja is tele van emlékekkel. Itt tartotta például rendhagyó tanóráit Csokonai. Az intézmény vezetője szerint éppen a gazdag szellemi örökség miatt nagy a felelőssége a mostani pedagógusoknak.

Régebbi hírforrás(ok): Történelmi emlékhely lett a mezőtúri református kollégium és könyvtár link

Könyvtár to go -- kölcsönzés a könyvtáron kívül (videó)FEL

A dán Koge közkönyvtár néhány éve vezette be virtuális könyvtárát a Borup vasúti megállóban. A kép-polcokon bestsellerek mellett klasszikusok is sorakoznak. Minden könyv egyedi QR-kóddal rendelkezik, melyet az ingázók okostelefonjuk segítségével olvashatnak le. Ezzel mobil eszközükre tölthetik -- azaz kölcsönözhetik -- az e-könyveket. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Bukarest után Pekingben is: megnyílt az első metrókönyvtár link

Megújult a mórahalmi könyvtár épülete és informatikai rendszereFEL

Május 12-én 9 óra előtt pár perccel tucatnyi kiolvasott könyvvel a táskájukban várták a lelkes olvasók, hogy a könyvtárból végre újakat választhassanak helyettük. Minderre február közepe óta nem csak a látogatók, hanem a Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház dolgozói is nagyon vártak.
Február 14-én zárt be a mórahalmi könyvtár épülete felújítási munkálatok miatt, amire pályázati forrás biztosított lehetőséget. A város egyik legrégebbi épületére kívül-belül ráfért a modernizálás, s a nyitás napján elmondható: érdemes volt rá várni. A könyvtár teljes fűtéskorszerűsítésen, nyílászárócserén és festésen ment át, új légtechnikát, riasztórendszert, padlót, valamint az energiatakarékosság jegyében napelemeket is kapott. A zárva tartás ideje alatt a tető is megújult, valamint az informatikai rendszer is korszerűvé vált a városi könyvtárban. A könyvtárosoknak 3 hét alatt sikerült újra berendezni a felújított épületet, mely idő alatt közel 22 ezer könyvet pakoltak vissza a Piaccsarnokból az eredeti helyükre.


Nehezebb az olvasás és írás -- mozgásstimuláció nélkülFEL

Sápi Natália: A beszéd és mozgás egymás melletti agyterületeket is érint, és a beszéd a finom mozgásról is szól: a beszédszervek, finom izmok összehangolása szükséges a hangok tiszta kiejtéséhez, és a nagy mozgás kihat a finom mozgásokra is. A mozgás révén a gyerek megtanulja, hogyan hangolja össze a szem és a kéz koordinációját, és eljut a nyelvkidugós-erőlködős írástól a könnyed írásig. Mennyire nehéz pedig a táblára felírt betűket átmásolni a füzet vonalkái közé úgy, hogy a tanár még mond is valamit, amire figyelni kell, valamint az osztályból is jön háttérzaj -- információkat kell kizárni, szelektálni, a ceruzamozgásnak pedig már könnyedén kell mennie. Óriási jelentősége van a szülők, óvónők megfigyeléseinek, szükség esetén a segítségnek, a fejlesztésnek.
S. N.: Egyre nagyobb a bizonytalanság annak megítélésében, hogy iskolaérett-e egy gyerek. Az óvónők mind gyakrabban jelzik a pedagógiai szakszolgálatoknak, hogy kétségük van afelől, mehet-e a gyerek iskolába, s gyakran a szülők maguk is kérik a segítséget ennek eldöntéséhez. A digitalizáció már az ovisokat is eléri, és ez nehezíti az idegrendszeri érést. A gyerekek vizuális emlékezete zseniális. Amikor memory-szerű játékokkal mérjük ezt a képességet, remek eredményeket produkálnak -- mert a tévé, a számítógép, a telefonos játékok miatt ez a terület fejlődik. De az akusztikus észlelésük-emlékezetük sokkal gyengébben működik, és a mozgásban mérhető éretlenségük is észlelhető. Az olvasásnál viszont három területnek kell egyszerre jól működnie: a hallásnak, a motoros kivitelezésnek (jól kell ejteni az amúgy hasonló hangokat: K-G, P-B stb.), és a látásnak (meg kell különböztetni a látott betűket).


Villanyújságszerűen futtatott olvasandó szöveget: felületes olvasáshoz vezet?FEL

A Spritz nevű okostelefon-alkalmazás az olvasni való szöveget villanyújságszerűen futtatja az olvasó szeme előtt, ha kell, 400 szó percenkénti sebességgel. Ralf Engelbert pszichológus szerint a figyelem sérül ennél az olvasási technikánál, felületes olvasást eredményez. A Spritz jó példa a könyvszakma görcsös erőfeszítésére, hogy az olvasást a digitális korszakban is megőrizze. Az okostelefonok tulajdonosai multimédiás tartalmakat várnak, de senki sem tudja, mi lenne az ideális megoldás. (Harc az olvasóért a digitális korban: a kiadók és a könyvtárak új modelleket keresnek; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Egy óra alatt olvashatod el a kedvenc regényed -- találmány mobilra link

A kórházi könyvtárak kezdeteiFEL

A könyvterápia gyökereit Andrea Gerk a XVI. századi neves francia esszéíró-filozófusig, Michel de Montaigne-ig vezeti vissza, aki hatalmas könyvtárat gyűjtött, és az elsők között ismerte fel az olvasás jótékony hatását. Két évszázaddal később aztán az angol könyvtári társaság indítványozta úttörő módon, hogy lássák el könyvekkel a kórházi betegeket, a XIX. század elején Benjamin Rush philadelphiai orvos a gyógyító olvasásról értekezett, kor- és pályatársa, John Minson Galt pedig alkalmazta is a terápiát pszichiátriai betegek kezelésénél. Magyarországon először az 1950-es években hoztak létre könyvtárat néhány kórházban, az egyéni olvasásterápiát egy évtizeddel később Oláh Andor kezdte, míg az első csoportos foglalkozást 1980-ban indította el Bartos Éva Szekszárdon, súlyos alkoholbetegekkel.


A gyűjteményszervezés: a válságtól a forradalomigFEL

Könyvtári gyűjteményszervezés, Kuhn terminológiáját követve:
1. A paradigma előtti időszak: a 'gyűjteményfejlesztés' ideája modelljének az elfogadása
2. A normál tudomány szakasza, amikor a 'gyűjteményszervezés' kialakul.
3. A válság időszaka, amikor a megoldatlan anomáliák a gyűjteményszervezés kríziséhez vezetnek: 'fejlesztés' kontra 'szervezés' kontra 'fragmentáció'.
4. A forradalmi időszak a gyűjteményszervezésben: a kooperatív gyűjteményszervezés.
5. A rendkívüli kutatások időszaka: a közvetlen jövő
A szerző következtetései az alábbiakban foglalhatók össze:
- a könyvtárak mindig is alkalmazkodtak történeti környezetükhöz;
- az egyetemi könyvtárak úgy módosították céljaikat és funkcióikat, hogy egységes egyetemi információs rendszert alkossanak;
- a hagyományos 'gyűjteményszervezés' szabványai és eszközei igazi forradalmi változáson estek át.
Az új 'kooperatív gyűjteményszervezésnek' ki kell dolgoznia: a könyvtár, az állomány és a szervezésének a koncepcióját, a könyvtárnak vezérfonalul szolgáló alapelveket, melyek figyelembe veszik a használói igényeket, állományát és intézményét, és olyan megoldásokat, melyek megváltoztatják szabályaikat, politikájukat és folyamataikat, ideértve az együttműködést, mint a könyvtári tevékenységek gerincét, és ami fejlődésének a záloga. (A gyűjteményszervezés új paradigmája az egyetemi könyvtárakban: a válságtól a forradalomig; ref.: Murányi L.)


Felújított könyvtár a Károli-egyetemen -- a jövő könyvtárát emlegetikFEL

Több mint harmincezer könyv várja olvasóját a Török Pál református püspökről elnevezett könyvtárban a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. A felújított, biblikum- és kutatásközpontú intézményben nemcsak egyediségre törekszenek, hanem arra is, hogy a jövő könyvtárává váljanak.
Elkészült a Hittudományi Kar kis díszterme, amelyet Tóth Kálmán teológiai professzorról neveztek el, valamint a hetvenes években alapított kari könyvtár új helye, amely Török Pál református püspök nevét viseli. A budapesti teológiának a Károli-egyetem megalakulása óta ez volt az első jelentős fejlesztése -- mondta a kar dékánja az ünnepélyes megnyitón május 12-én.
A beruházás mintegy 33 millió forintba került, melyből 10 milliót a Dunamelléki Református Egyházkerület, 23 milliót az egyetem biztosított. Zsengellér József dékán az előzményekről szólva elmondta, hogy négy évvel ezelőtt vált tarthatatlanná a kari könyvtár helyzete, ezért terveztek újat helyette.
A dékán köszönetet mondott munkájáért Varga László főigazgatónak, valamint Szabó Erika könyvtárvezetőnek, akiről úgy fogalmazott, hogy 'az Úristen küldte hozzánk életének ebben a különös időszakában. Szervező és irányító munkája nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a könyvtár az akkreditációs vizsgálat napjára a könyvekkel otthonosan berendezve várja a bizottságot.'


Mi a baj az önsegítő könyvekkel?FEL

Bár a biblioterápiás kínálatba a szépirodalom mellett beletartoznak a pszichológiai témájú kötetek is, a szakértők hangsúlyozzák, ez utóbbiak nem keverendőek össze a különösen a tengerentúlon igen nagy népszerűségnek örvendő úgynevezett 'self-help' könyvekkel. A két amerikai személyiségfejlesztő tollából magyarul Erőleves a léleknek címmel megjelent kötetben például 101 'lélekemelő történet' szerepel, amelyek 'csodálatos példák sokaságával (...) megkönnyítik, hogy megtaláljuk a helyes irányt életünk nagy útkereszteződéseiben'. Az angolszász világban efféléket szinte receptre írnak fel betegeknek, ám 'én ezeket egyáltalán nem kedvelem, mert nem mindig képviselnek igazi értéket, és túlságosan leegyszerűsítik a személyes tapasztalatokat' -- kommentálja a műfajt Hász Erzsébet.


A 'Horthy-korszak legnagyobb írójára' emlékeztekFEL

A Harmadik Helikoni nagyasszonyról szólt az előadás csütörtökön, Hódmezővásárhelyen a Németh László Városi Könyvtárban. Az Idéző című előadássorozat következő állomásaként ismét összegyűlt a Wass Albert kör.
Nagy Gyöngyi a Wass Albert Kör tagja tartotta az előadást P. Gulácsy Irénről, aki nem volt ugyan Erdélyi, de a Helikon szerves tagja volt. Szülőhelye Szeged volt, és az alföldi várost tartotta hazájának is, amit több művében meg is említ. Az írónő sokszínűségét mutatja 1927-ben megjelent műve, a Fekete Vőlegények, ami Mohácsot mutatta be.




Praktikus

Podcast készítése egyszerűenFEL

Hangoskönyvekkel és felolvasásokkal foglalkozva felvetődött bennem, hogy miért is ne lehetne készíteni egy 'konzerv rádióadást', azaz podcastot. Az alábbiakban szeretném bemutatni, hogy hogyan is lehet elkészíteni, gyorsan, könnyen és élvezhetően egy ilyen hanganyagot, különösebb anyagi ráfordítás nélkül, egyszerű és hétköznapi technikai megoldásokkal. (Ambrus Attila)


Hogyan kerülje el Facebookjának vagy Gmailjének feltörését?FEL

A legtöbb e-mailes rendszert, Facebook-fiókot és egyéb hasonló dolgot érintő feltörés esetében maga a felhasználó hibázik olyat, amit illetéktelenek kihasználhatnak. Öt dolog, amelyre tényleg érdemes odafigyelnie mindenkinek.


Rengeteg dolga van? Akkor ezzel írja fel minden tennivalójátFEL

Ez az ingyenes alkalmazás főként azoknak jön jól, akik sűrűn írnak fel maguknak mindenféle tennivalót, és szeretnék rendszerezni őket, valamint gyorsan keresni közöttük.


Valós idejű fordító a Skype-onFEL

Mostantól bárki számára egyszerűen hozzáférhető a Skype történetének talán legizgalmasabb fejlesztése, a valós idejű fordító.
Először csak egy szűk tesztelői kör próbálgathatta, a Skype valós idejű beszédfordító funkcióját, majd sokkal szélesebb kör számára vált hozzáférhetővé, regisztráció után. Most újabb könnyítés történt a skype-olók érdekében: mostantól regisztrációra sincsen szükség, bárki elérheti a Skype Translator preview-t, ami ingyen letölthető a Windows Store-ból, Windows 8.1-et, illetve Windows 10 preview-t futtató PC-kre, tabletekre.

Hírforrás: HVG
2015. május 20.



Kisszínes

Tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos: augusztusban rendben lesznek a könyvekFEL

Augusztus 25-ig minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket - közölte Hegedüs István, tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos. Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a nyomdákban a múlt héten megkezdődött a gyártás. A debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el -- közbeszerzésben -- a tankönyvgyártás lehetőségét. A munkában alvállalkozók -- a gyomai és dabasi nyomda -- is részt vesznek. Az idén 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, és az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertől 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az első-harmadik osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként negyedik osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben.


Kirúgják a közalkalmazottakat, majd visszaveszik őket közmunkásként?FEL

Vizsgálatot helyezett kilátásba Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, miután többen is jelezték: a tárcához tartozó intézményeknél mind gyakoribb, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként foglalkoztatják őket vissza. A Kliknél meredeken nő a közfoglalkoztatottak száma.


Lassan reagál az állami oktatás -- a számítástechnikai tudás, mint írás-olvasásFEL

Az általános és középiskolai oktatás nem ad megfelelő tudást: a mai programozási nyelveket ismerő, jó oktatókat azonnal levadássza a piac, és elhagyják a pedagógiai pályát. Ma az oktatásban aktívan tevékenykedő oktatók többsége nem rendelkezik versenyképes piaci tudással, így azt átadni sem képes.
Szigeti Ádám, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója szerint az állami oktatás célja is hasonló, ezért is hozták létre a duális képzéseket, de hozzátette, hogy a piac ritmusához képest ők lassan képesek reagálni. Így mire egy probléma megoldódik, két másik vetődik fel.
Vállalkozói körökben szerencsére sokkal rugalmasabban tudnak lépéseket tenni, de az állami oktatás megreformálása nélkül nem lesznek képesek betölteni a hiányt. A Skool társalapítója, Major Zsófi rámutatott a lényegre, amikor azt mondta, hogy ma már a számítástechnikai alaptudás pont olyan szükségszerű, mint megtanulni írni és olvasni. Az oktatásnak pedig ebbe az irányba kell mozdulnia, fel kell ismerni, hogy az írás és olvasás oktatása mellett a technológiai tudás elsajátítása is az alaptanterv része kell, hogy legyen.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan támogathatná az iskolai könyvtár a tényleges informatika-oktatást? link

Vicces könyvjelzők -- kilóg a láb (fotók)FEL

Címkék: humor |





Információforrások

Rangos német kitüntetést kapott az Átlátszó.hu -- politikai kultúrát fejlesztFEL

Az első nyugatnémet elnökről elnevezett Theodor Heuss-medállal tüntették ki az Átlátszó.hu magyar tényfeltáró hírportált szombaton Németországban. A rangos elismerést a hivatalos indoklás szerint az átlátható és eleven magyar civil társadalomhoz való kiemelkedő hozzájárulása miatt ítélte oda a portálnak a politikai kultúra fejlesztésének támogatására létrehozott, pártoktól független Theodor Heuss Alapítvány.


Új hírgyűjtő portál indultFEL

Egy új hírgyűjtő oldal száll be a versenybe. A most induló Zérush.hu link jelenleg harminc oldal cikkeit teszi közzé.
A hírgyűjtő szolgáltatás mellett az új portál internetes keresési és valuta árfolyam követési lehetőséget is nyújt látogatóinak. Legördülő menü formájában az ország összes online megyei híroldala is egy kattintással elérhető.
A Zérush.hu jelenlegi kínálatában olyan meghatározó hírportálok kínálata található meg, mint az origo.hu, a portfolio.hu vagy épp a nemzetisport.hu.

Hírforrás: Prím
2015. május 20.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu