Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/29., aug. 3.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

A könyvtáros egyesületek átpozícionálják a szakmát -- cél: a felhasználók legitimálják a könyvtárat
Mobiltelefonos alkalmazás a könyvek vonalkódjára (képekkel)
Életmentő könyvtáros -- ismerte a néhány nélkülözhetetlen lépést
Eltávolították a könyvtár biztonsági kameráit -- használóban gondolkodnak
Világkiállítás e-könyvekből (World E-Book Fair)
A Telekom könyvtárban 41%-kal csökkentették az állományt 30% helyett
Franciaországban leállítják a Minitelt
Együttműködés a Syllabux e-könyvkiadó és az OSZK között
Megakönyvtár -- bejárat a gyermekkönyvtárba (képekkel)
Év végéig lesz új nemzeti könyvtára Romániának
Szeptembertől korszerűbb tananyagok a felsőoktatás dunántúli fellegváraiban
2020-ra szkenneli be a Google az összes könyvet
Olvasás mellett meg is hallgathatók a ScienceDirect tudományos cikkei
Megújult a British Library weboldala -- világos és áttetsző
Szováta: Tájékoztatási központ lesz a volt könyvtár épületében
Strasbourgba viszik a könyvtárügyet
Ősztől bevezetik a kötelező olvasást
Már képekkel is lehet keresni a Google-on
A Google rontja a memóriát
A Google határozza meg a világképünket
Egyedi késedelmi díj: ha nem fizetnek, olvasniuk kell
Apple étvágy: e-könyv áruház a következő falat?
Az e-könyvek miatt megy csődbe egy óriási könyvkereskedő cég
Foursquare: túl a tízmillión a felhasználók száma

Analógiák

A vállalati Facebook-jelenlét 10 legcikibb eleme
Cloud.hu: felhőszolgáltatás kis- és középvállalatok számára
A kalózok többet költenek filmekre
Kampány a legális zeneletöltésért

Kisszínes

Nem a PPT a lényeg! -- Kétféle változatban kellene a prezentáció...

Információforrások

Ingyenes e-book konvertáló
Hogyan válasszunk a nagy adatbázisok között?
Megtudhatja, ki nézi a Facebook-profilját
A szakmai közösségi háló egyre fontosabb az álláskeresésben
A hordozható zene története infografikával


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A könyvtáros egyesületek átpozícionálják a szakmát -- cél: a felhasználók legitimálják a könyvtáratFEL

Figyelemre méltó kitekintenünk időről-időre az északi országok könyvtáros egyesületeinek célkitűzéseire, gyakorlati munkájára. A legfőbb kihívások, amelyek őket érintik, európai, sőt bizonyos elemeiben globális szintűek. A hagyományos könyvtárkép az alapjaiban kérdőjeleződik meg. Az elektronikus szolgáltatások robbanásszerű térhódításával egyidőben kényszerül rá mindenütt a szakma arra, hogy a könyvtárnak, mint fizikai térnek a funkcióit újrafogalmazza. Egyre többen hozzák szóba nálunk is a harmadik hely koncepciót, mely a fizikai térben zajló szakmai átalakulási folyamat egyik fontos vetülete. Az újrafogalmazott, ám ugyanakkor stabil alapértékekkel, identitással bíró könyvtári szféra intézményeinek, szolgáltatásainak pedig a társadalom irányában interaktív módon kell megjelennie.
A fő cél, hogy a közpolitikai, szakmapolitikai erőtérben a saját felhasználói legitimálják a könyvtárakat, mint intézményeket, illetve a könyvtárosok munkáját. A cél eléréséhez pedig mindenhol elengedhetetlen kitalálni a könyvtárat, mint márkanevet. A különféle szakmai könyvtáros civil szervezetek pedig kommunikációs stratégiáikból levezethető cselekvési programjaik révén eredményesen pozicionálhatják ezt a könyvtári márkát. Könyvtári belső szemmel a szakma erejének és önbecsülésének fejlesztésére kell irányulnia a fő figyelemnek. A külső társadalmi térben pedig minél vonzóbbá kell tenni a könyvtárat mint márkanevet a mögötte rejlő szolgáltatási kínálattal együtt. A növekvő felhasználói vonzerő, a márkanév súlya pedig fontos adalékként szolgálhat a döntés-előkészítő folyamatban való szakmai álláspontok artikulálása során. (Németh Márton)
-- Magyarországon a címben jelzettnek ellenkezőjét gondoljuk célnak: állami / fenntartói garanciákhoz, jogszabályokhoz tartjuk fontosnak kötni a könyvtárak működését, ami alapvetően ellentétes kultúrára vall. Fenntartási garancia esetén a könyvtár(os) jóval kevésbé érdekelt a napi kiváló teljesítésben, ugyanis az nem feltétele a megmaradásának. Ilyen módon a használó programozottan alacsonyabb minőségű szolgáltatáshoz jut hozzá, és a minőségi szemléletet mesterségesen, a szervezésében érdekelteknek nyereséget hozó módon, minden többi fél számára többletráfordítással kell beilleszteni a rendszerbe. (MG)


Mobiltelefonos alkalmazás a könyvek vonalkódjára (képekkel)FEL

Okostelefonnal leolvasható a könyv vonalkódja, mely automatikusan a Google-ba kerül, ahol ezen adatra kerülve a könyv adatai -- megvásárlási lehetőség, recenzió, könyvtári elérés érhető el. Képek: link


Életmentő könyvtáros -- ismerte a néhány nélkülözhetetlen lépéstFEL

A férfi megállt, és a következő pillanatban össze is csuklott, miközben fejét beütötte az asztalba.
A Russell Könyvtár (Middletown CT) csendes nagyolvasójában az információs pult mögül felpattant a könyvtáros, és azonnal hívta a 911 segélyszámot. Annie Abbate, aki egyébként egészségügyis hallgató, vett már részt a sürgősségi orvosi képzésben, a helyszínre siető másik könyvtáros segítségével telefonon konzultált az ügyelettel. Ennek alapján mesterséges légzést és szívmasszázst alkalmazott a férfin. Egy olvasó buzdító szavakkal segítette őket. A helyszínre érkező mentősök megköszönték Annie segítségét és kórházba szállították a férfit. (ref.: MG)


Eltávolították a könyvtár biztonsági kameráit -- használóban gondolkodnakFEL

Legutóbbi számunkban írtunk a 2011. év könyvtáráról link Érdemes visszatérni rá, a King Megyei Könyvtári rendszerre.
A díjazott könyvtár igazgatója úgy döntött, hogy eltávolítják az épületről a biztonsági kamerákat, mert azok meglátása szerint veszélyeztetik a használók személyiségi jogait. Ezzel nézeteltérésbe került a helyi hatóságok képviselőivel. Azt hangoztatta, hogy a könyvtárhasználókat megilleti a tudásszerzésben való szellemi szabadság és a magánélet joga. És ebben is a használóknak van elsőbbsége a hatóságokkal szemben. E következetes gyakorlat is hozzájárult ahhoz, hogy a
King Megyei Könyvtári rendszer elnyerte a 2011 Library Journal / Gale Library Év Könyvtára díját. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Itt az év könyvtára 2011 link

Világkiállítás e-könyvekből (World E-Book Fair)FEL

E cikket olvasóink szavazták meg referálásra.
-- Közel hat és fél millió e-könyv látható július 4. és augusztus 4-e között a hatodik virtuális nemzetközi e-könyv kiállításon. A néhány év alatt népszerűvé vált esemény 300 000 könyvvel indult, az idei kiállításra ez a szám megsokszorozódott (zárójelben a forrás):
2,800,000 (The Internet Archive)
2,100,000 (World Public Library)
1,510,000 (Wattpad)
115,000 (Project Gutenberg)
100,000 (International Music Score Library Project)
10,000 (egyéb)
azaz: összesen 6,525,000 e-könyv.
A könyvek különféle formátumban elérhetőek, és az ekönyvolvasók mellett sok okostelefonon is olvasható. Az angol nyelvű könyveken kívül a világ több mint száz egyéb nyelvén olvashatók művek a legváltozatosabb témákban. Kiindulópontként a böngészést ajánlják (browse fül bal oldalon), ahol képen kaphatunk a gyűjtemény sokféleségéről, a témák és tudományterületek bemutatásával. A honlap kezdőlapján könnyen eligazodhat az olvasó, aki egy adott könyvet keres. Az összetett kereséssel formátum és nyelv szerint is szűkíthető a lista például a világkönyvtárban, míg a könyvet tartalmazó könyvtár és szakág is választható szűrőként. (ref.: HWJ)


A Telekom könyvtárban 41%-kal csökkentették az állományt 30% helyettFEL

Az elmúlt évben a Telekom könyvtárában nagyarányú selejtezést határoztak el a raktári terület optimálisabb kihasználásának érdekében. A selejtezés meghatározó szempontja az volt, hogy ne tároljanak tovább feleslegesen olyan, nem a könyvtár szűk profiljához tartozó dokumentumokat, amelyeket évek óta nem használt senki, s amelyeket egy esetlegesen mégis előforduló igény esetén máshogyan is el lehet érni ? hosszú távon alacsonyabb anyagi ráfordítással, mint amennyit a tartós tárolás igényel. Ezért a döntést nagymértékben meghatározta a könyvtár által használt integrált könyvtári rendszerből egyszerűen kinyerhető utolsó tranzakció dátuma, amelynek figyelembe vételével a tervezett 30% helyett 41 %-kal csökkentették az állományt, felszabadítva ezzel a helyet a kurrens szakirodalom számára.


Franciaországban leállítják a MiniteltFEL

A Minitelt 1982-ben indították el és a France Telecom-Orange konszern csak most határozott úgy, hogy 2012. június 30-án leállítják. A Minitel egy úgynevezett videotext-rendszer, mely a francia felhasználók számára többek között telefonkönyv-adatokat, időjárási és rendezvényekkel kapcsolatos információkat továbbít. Emellett lehetővé teszi az online tranzakciókat, a vonat- és repülőjegy-vásárlást, postafiókok fenntartását és a chatbeszélgetések folytatását.
A távközlési rendszer annyira népszerű volt, hogy komolyan hátráltatta az internet térhódítását Franciaországban.


Együttműködés a Syllabux e-könyvkiadó és az OSZK közöttFEL

Együttműködési megállapodás indul a Syllabux e-könyvkiadó és az OSZK között. A megállapodás keretében a kiadó által szerzői jogilag engedélyezett műveket szolgáltathatjuk a MEK-ben is HTML, DOC ill PDF formátumban, EPUB ill. PRC formátumban a műveket a kiadó honlapján lehet megvásárolni.


Megakönyvtár -- bejárat a gyermekkönyvtárba (képekkel)FEL

Érdemes egy kicsit elidőzni a mellékelt fotón. Mert mit is látunk? Könyveket. Könyveket? Hát nem.
A fotó ugyanis a kaliforniai Cerritos Library [ link ] gyermekkönyvtárának a bejáratát ábrázolja. Bizony, 'szimpla' átjáró két terem között. Egyébként böngészgetve a megakönyvtár fotóit [ link ], más csodákat is láthatunk, így például egy óriási, színes akváriumot, szintén a gyermekkönyvtárban. Úsznak a boldogságban.


Év végéig lesz új nemzeti könyvtára RomániánakFEL

Körülbelül négy hónapon belül elkészül a Román Nemzeti Könyvtárnak helyet adó épület, így év végéig elkezdheti ottani működését az intézmény -- jelentette ki Kelemen Hunor művelődési miniszter. 'Romániának húsz év után először lesz nemzeti könyvtára' -- mondta a tárcavezető. Az épület munkálatait négy évvel ezelőtt kezdték újra, hosszú esztendők stagnálása után.
Számadatokban a Román Nemzeti Könyvtárról: olvasótermek teljes felülete -- 14 000 nm, raktárfelületek -- 35 000 nm, irodák felülete -- 8000 nm, díszterem -- 400 férőhely. Az épület tartalmaz konferenciatermeket, valamint rendezvény- és multimédia-termeket is.
A befejezéshez közeledő Román Nemzeti Könyvtár épületét bemutató film megtalálható itt: link

Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél ; Transindex
2011. augusztus 03.  • Továbbküldöm a hírt

Szeptembertől korszerűbb tananyagok a felsőoktatás dunántúli fellegváraibanFEL

Külföldi felsőoktatási intézményektől vásárolt európai színvonalú tananyagokat a Dunaújvárosi Főiskola és a Pannon Egyetem, melyeket szeptemberből távtanulás keretében magyar és angol nyelven is beépítenek a tantervbe -- hangzott el tegnap a Dunaújvárosi Főiskolán megtartott sajtótájékoztatón.


2020-ra szkenneli be a Google az összes könyvetFEL

Ahogy az emberi kultúra digitalizálása halad, úgy kérdezik a kiadók és kutatók: ki fogja a tudást kontrollálni a jövőben?
Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a Google magánvállalkozás lesz az irányító. 2004-től a Google Books szkenneli és teszi online elérhetővé a könyveket. Most több mint 15 millió könyvnél tartanak. Számításuk szerint a Földön kb. 130 millió könyv van, és 2020-ra szkennelhető be az összes. (folyt. köv.) (ref.: MG)


Olvasás mellett meg is hallgathatók a ScienceDirect tudományos cikkeiFEL

Az EISZ-ben elérhető SciVerse platformon az iSpeech vállalkozás felolvasóprogramot tett közzé. Ilyen módon a kutatók és hallgatók amellett, hogy olvashatják, meg is hallgathatják a ScienceDirect cikkeit. A július végén bejelentett MP3-ra konvertáló alkalmazás a legfrissebb az Elsevier SciVerse platformjának kínálatában. (ref.: MG)


Megújult a British Library weboldala -- világos és áttetszőFEL

A FSZEK és az OSZK után új honlapja van a British Library-nek is. ;)
A sok szempontból referencia könyvtár holnapjának jobb felső sarkában ott a kereső, mely a honlaptartalomhoz és a katalógushoz egyaránt jó. A honlapon belüli navigáció kiváló, szinte áttetsző. A központi rész váltóképei a könyvtár főbb szolgáltatásának hangulatát és adatait adják vissza. A legfontosabb hírek között ott látható az éves (2010-2011) beszámoló 8hiába; áttetszőség...) A formája webdokumentum.
A könyvtár kommunikációját hírlevél és web2-es alkalmazások sora támogatja -- ahogyan újabban az OSZK-ét is. (MG)


Szováta: Tájékoztatási központ lesz a volt könyvtár épületébenFEL

Szovátán a volt könyvtár épületét tájékoztatási központtá alakítaná át az önkormányzat. Az épület rendeltetésének módosítását egy 600 ezer lejes projekt alapján képzelik el. Péter Ferenc polgármester szerint fontos, hogy a város központjában legyen egy olyan épület, amelyben különféle bemutatókat és kiállításokat is lehessen rendezni, ezért készítették el a projektet, amelynek megvalósítására azonban egyelőre nincs pénz. Helyi alapokból semmiképpen nem biztosítható a finanszírozás, erre európai forrásból hívnák le a szükséges összeget.


Strasbourgba viszik a könyvtárügyetFEL

A brassói táblabíróságnak a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségére 2008-ban kiírt versenyvizsgát megsemmisítő végzésével nem értenek egyet, de tiszteletben tartják azt, mondotta Tamás Sándor a megyei tanács tegnapi soros ülésén. Az elnök hozzátette, az ügyet a strasbourgi emberi jogi bíróságra viszik.


Ősztől bevezetik a kötelező olvasástFEL

Ősztől újra bevezetik a kötelező olvasást a gimnáziumi oktatásban, mert a felmérések szerint minden második 15 éves fiatal tud ugyan olvasni, de nem érti a szöveget, s nem csak románból, hanem matematikából, történelemből vagy földrajzból sem -- nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Oana Badea, a román oktatási minisztérium államtitkára, aki kifejtette: 'Minden második 15 éves fiatal olvas, és nem érti, mit. Ez funkcionális írástudatlanság.'
Ilyen összefüggésben kijelentette, hogy kötelező újra bevezetni az olvasást az I-VIII. osztályban. Az elemi oktatásban az olvasás külön tanóra lesz, a többiek számára pedig egy óra olvasás lesz nem csak román nyelvből, hanem matematikából, fizikából vagy más tantárgyakból is.

Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél ; Erdély Ma
2011. augusztus 03.  • Továbbküldöm a hírt

Már képekkel is lehet keresni a Google-onFEL

A Google bemutatta továbbfejlesztett keresési szolgáltatását. Mostantól a keresőablakba képeket is lehet dobálni, hogy megtudjuk mit ábrázolnak, hol készültek, vagy mikor.
A keresési lehetőségek közül választhatjuk, a gépünkön tárolt képekre keresünk rá, vagy egy kép URL-jét tesszük be (jobb egér gomb, majd a linket kell beilleszteni a keresőablakba.) és klikk a Search Images gombra. A Google elemzi a képet és megjeleníti a Google rendszere alapján mire is hasonlít leginkább.


A Google rontja a memóriátFEL

Az online keresés megváltoztathatja, hogyan emlékszik az agyunk az információkra. A Columbia Egyetem kísérletsorozatában bebizonyították, hogy hajlamosabbak vagyunk jobban emlékezni a dolgokra, ha úgy gondoljuk, nem fogjuk online megtalálni és kisebb valószínűséggel emlékszünk, ha tudjuk, az adat online elérhető.


A Google határozza meg a világképünketFEL

Évekkel ezelőtt már felmerült az a kérdés, hogy szükség van-e egy európai online keresőre. Egy szakember úgy véli, hogy egy ilyen program kifejlesztése rossz válasz lenne a Google növekvő befolyására.
'Sok cég számára fontos, hogy a Google első találatai között bukkanjanak fel. A sorrendről titkos algoritmusok döntenek, a világ pedig csak ezt nézi. Nem lenne szükség egy keresőfelügyeletre, viszont fontos lenne, hogy független és legitim szakértők szúrópróbaszerűen megvizsgálják, hogy a piacvezető társaság milyen szempontok szerint rangsorolja a találatokat. Ez önmagában azonban nem változtatna az alapproblémán, a vonat sajnos már elment. Ahhoz, hogy felépítsünk egy olyan társaságot, ami sikeresen veheti fel a harcot a Google-lel, nagyon sok pénz, több milliárd euró kellene. De nem lenne túl ésszerű lemásolni a Google-t, ehelyett le kell bontanunk a társadalmunk technikai struktúrákra épülő pluralizmusát' -- összegezte véleményét Wolfgang Sander-Beuermann.


Egyedi késedelmi díj: ha nem fizetnek, olvasniuk kellFEL

'Leolvashatják', pontosabban olvasással megválthatják késedelmi bírságukat a New York-i közkönyvtár gyerek tagjai.
Minden dollár tartozás negyedóra olvasással apasztható. A könyvtár ugyanakkor nem ellenőrzi 'árgus monitorokkal', hogy tényleg olvasnak-e a gyerekek, mivel az olvasás otthon is történhet, nem muszáj helyben 'letudni'. 'Bízunk a gyerekeinkben' -- mondta Jack Martin, a könyvtár igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy sok közülük az olvasást örömnek tartja, nem pedig kényszermunkának.
A szabályok szerint az a könyvtári tag, akinek 15 dollárnál több a késedelmi díjakból összeadódott tartozása, nem kölcsönözhet könyvet. A New York-i közkönyvtár azonban úgy véli, hogy jobb egy gyereket olvasni hagyni, mint olyan pénzre várni, mely úgysem folyik be. 'Az ország nehéz pénzügyi helyzetben van, a szülők kevésbé engedhetik meg, hogy könyveket vegyenek, ezért a gyerekeknek nagyobb szükségük van könyvtárra, mint valaha' -- mondta Martin.


Apple étvágy: e-könyv áruház a következő falat?FEL

Terjed a híresztelés: megveszi az Apple a még egyedül állva maradt amerikai könyvesbolt hálózatot, a Barnes & Noble-t.
Várhatóan tovább táplálja majd a találgatásokat, hogy az egyébként mindenben oly sikeres Apple a könyves üzletágban még korántsem hozta a szokásszerű eredményességet. Beletanult a világ, hogy az Apple áttörést hoz azokba az ágazatokba, ahová befektet: elég csak a zene és a játékforgalmazás átalakítására gondolni. A könyv azonban nem megy ilyen simán, adódnak problémák. A kiadók elsősorban az Apple könyváruház magas jutaléka miatt tiltakoznak, néhányan már eljutottak oda, hogy visszavonták a könyveiket. Ugyancsak kínkeserves, hogy az Apple megvonja a kiadóktól azt a lehetőséget, hogy adataikat megadják a saját kiadványaikban. Az Apple logikája szerint így kerülhető el, hogy a fogyasztók közvetlenül a kiadótól vásároljanak a későbbiekben, felhasználva az Apple iBookstore értékes felületeit.
A szakma szerint ez a fúzió csak híresztelés, semmi alapja nincs. A portálok hozzászólói viszont nagy részben arról írnak, helyes lenne egy ilyen együttműködés, a vásárlók csak nyernének az egyesüléssel.


Az e-könyvek miatt megy csődbe egy óriási könyvkereskedő cégFEL

Mivel a tulajdonosoknak nem sikerült befektetőket találni, ezért kénytelenek voltak bejelenteni, hogy megszűnik az Egyesült Államok második legnagyobb könyvkereskedő cége, a Borders.
A döntés következtében várhatóan 10 700 ember veszíti el a munkahelyét. A tulajdonosok az utolsó pillanatig próbáltak befektetőket keresni és ezért tudták elkerülni, hogy a cég már februárban csődbe menjen. Akkor még haladékot kapott a Borders. Eldőlt, hogy péntektől kiárusítás kezdődik a vállalat 399 boltjában, ezután a társaságot szeptember végére teljesen felszámolják.
A csőd hátterében az elemzők szerint két dolog áll. Az egyik, hogy a gazdasági válság óta az emberek nem vásároltak könyveket, vagy ha mégis, akkor azokat inkább online rendelték meg, például az Amazon rendszerében. A másik pedig az elektronikus könyvek térhódítása. Napjainkban az USA-ban már 100 dollár alatt is kaphatók e-könyvolvasók és sokan használják az iPad készüléküket is ilyen célokra. Az e-könyveken elérhető haszon pedig a töredéke a nyomtatott változatnak.


Foursquare: túl a tízmillión a felhasználók számaFEL

Izgalmas bejelentést tett a közelmúltban a Foursquare: túllépte a tízmilliót az alkalmazás felhasználóinak száma, vagyis világszerte már többen csekkolnak be különböző helyekre, küzdenek meg a kedvenc éttermük vagy kocsmájuk mayor címének megszerzéséért és gyűjtögetik a színes badge-eket, mint Magyarország teljes lakossága.




Analógiák

A vállalati Facebook-jelenlét 10 legcikibb elemeFEL

Kevés vállalat számára jelent ma már újdonságot, hogy lehetőségük van Facebookon keresztül is a célcsoportjaikba tartozókkal kommunikálni. A Facebookon folyó kommunikáció folyamatosan fejlődik, érik, formálják a benne résztvevők, nem csak az adott közösséget, hanem a közösségi média egészét is. Láthattunk már sok sikeres közösségépítést, és nagy égéseket is, bár ilyenből egyre kevesebb van. Bőven van azonban még mit tanulniuk a vállalatoknak. Most 10 pontban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. ...


Cloud.hu: felhőszolgáltatás kis- és középvállalatok számáraFEL

Cloud.hu néven magyar cloud IaaS szolgáltatás indult el a héten. A szolgáltatás az Amazon EC2-höz hasonlóan egy felhőalapú virtuális infrastruktúrát biztosít, melyen a felhasználók saját virtuális szerverfarmot alakíthatnak ki, mindez azoknak a kis- és középvállalatoknak, fejlesztőknek lehet jó választás, akik alacsonyabb rendelkezésre-állású virtualizációs megoldást, virtualizáció-mentes infrastruktúrát vagy külföldi felhőszolgáltatást vesznek igénybe.


A kalózok többet költenek filmekreFEL

Korábbi kutatások már többször kimutatták, hogy aki rendszeresen tölt le zenét az internetről, illegális forrásból, az az átlagnál többet költ zenevásárlásra. A Gfk új kutatása most ennek a jelenségnek a létezését igazolta filmek esetében is. A felmérés azt mutatta, hogy a kalózok az átlagnál több dvd-t vásárolnak, többet járnak moziba, és ilyenkor jellemzően az átlagnál drágább jegyárat fizetnek. Az is kiderült, hogy sokszor ugyanazt a filmet vagy sorozatot veszik meg, amit előzőleg már letöltöttek, vagyis a nem legális online forrásokat egyfajta demóként, ingyenes próbaverzióként használják vásárlás előtt.
A teljes felmérést a konkrét számokkal egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak a fontosabb tanulságokat. A Telepolis értesülései szerint azért, mert a kutatás megrendelői számára az eredmények nem éppen pozitívak.

Régebbi hírforrás(ok): A magyar netezők többsége fizetne a jó minőségű filmekért, de nem teheti link 0123456 Könyvajánló plakátok a könyvtárban Szabályozási impoterncia és: évi 100 millió eurót hoz az illegális letöltés a hollandoknak link

Kampány a legális zeneletöltésértFEL

Hazai és külföldi előadóművészek több mint 350.000 dalának legális letöltésére van lehetősége a zenekedvelőknek a Spar-csoport jóvoltából, miután a kiskereskedelmi lánc és a Sony Music közös promóciót indított népszerű hazai előadók bevonásával. A reklámkampány célja a vásárlásösztönzés mellett, hogy alternatívát kínáljon a vásárlóknak az online zeneletöltést illetően.
A Starzone kampánnyal a vásárlásösztönzés mellett az a célunk, hogy alternatívát kínáljunk az internetet használó hazai vásárlóknak a legális online zeneletöltést illetően, valamint jó példát mutassunk arra vonatkozóan, hogyan tudja egy kiskereskedelmi lánc a magyar könnyűzenét és a kultúrát támogatni -- mondta Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a cég budapesti sajtótájékoztatóján.




Kisszínes

Nem a PPT a lényeg! -- Kétféle változatban kellene a prezentáció...FEL

PPT vagy Prezi? Képek vagy szöveg legyenek a diákon? Egyáltalán, legyenek-e diák? Aki rendszeresen tart előadást, az sokszor találkozik ezekkel a dilemmákkal. -- A fentebbiek számítanak a legkevésbé. A lényeg, hogy hogyan adjuk elő a mondandónkat. Az üzenetünk eljuttatásában ugyanis a tartalom csupán 7%-ot nyom a latban, miközben a hangunk és hanglejtésünk 38%-ot, végül a testbeszédünk 55%-ot. Abban, hogy jó-e az előadásunk, igen keveset számít a számítástechnika.
Ha elég alázatosak és igazán profik lennénk, akkor az előadásaink két verzióban készülnének el: egyik az előadásra, egyik pedig az önálló megértéshez, amit megoszthatunk az érdeklődőkkel. Az, amelyik alapján elmondjuk a mondandónkat hallgatóságnak, a mi mankónk az előadás közben, hogy úgy mondhassuk el, amit szeretnénk, hogy megértsék: mit gondolunk a témáról, miért ez a véleményünk és miért fontos ez a hallgatóság számára.




Információforrások

Ingyenes e-book konvertálóFEL

A program teljesen ingyenes, segítségével a legtöbb, népszerű e-book olvasóhoz konvertálhatunk könyveket. Egyszerűen használható, letöltéséhez nincs szükség regisztrációra.


Hogyan válasszunk a nagy adatbázisok között?FEL

A JISC (Joint Information Systems Committee) feladata, hogy támogassa a brit felsőoktatás digitális fejlődését és segítsen fenntartani az ország elsőbbségét az oktatásban. Felsőoktatási adatbázis-értékelő szolgáltatása (Academic Database Assessment Tool -- ADAT) számba veszi a felsőoktatási rendszerben fellelhető adatbázisokat és kategóriánként feltérképezi jellemzőiket, mely által hasznos információkat szolgáltatás a felsőoktatási döntéshozók számára. (MG)


Megtudhatja, ki nézi a Facebook-profiljátFEL

A WhoIsLive [ link ] révén elvileg bárki láthatja, ki nézi éppen a Facebook-profilját -- feltéve, hogy telepítette az ehhez szükséges programot --, és chatelni is lehet az illetővel. Sőt, minden egyes weboldal közösségi oldallá avanzsálhat így -- anélkül, hogy az oldal gazdájának bármit is tennie kellene ezért.
Mi lenne, ha minden weboldal, amit meglátogat, azonnal chatszobává alakulna? A nemrég indult WhoIsLive által készített böngészőplugin segítségével ez is lehetséges -- áll a Mashable cikkében. Az Internet Explorerre és Firefoxra telepíthető kiegészítő program egy oldalsávon mutatja a böngészőben a többi felhasználót, aki éppen az adott oldalt nézi. Ugyanott chatelni is lehet -- a teljes csoport is láthatja az üzenetet, vagy csak egy-egy kiválasztott.


A szakmai közösségi háló egyre fontosabb az álláskeresésbenFEL

A jó 'én márka', az élő LinkedIn [ link ] profil, a kiterjedt kapcsolatrendszer megkönnyíti az állástalálást -- vélekedik Juhos Andrea, a DBM Magyarország karrier-tanácsadó cég ügyvezető partnere a Controlling Világnak adott interjújában. A szakember szerint az állástalálásban egyre nagyobb szerepet kap a LinkedIn.
Főképp külföldi fejvadászok keresnek jelölteket ezen a szakmai közösségi hálón, de magyar fejvadászok szájából is hallható, hogy a saját adatbázis után a LinkedIn a legfőbb forrás számukra. Ezért fontos, hogy az ember fent legyen a LinkedIn-en, akkor is, ha pillanatnyilag nem keres állást, hiszen sosem lehet tudni, szükség lesz-e rá.


A hordozható zene története infografikávalFEL

Az első tranzisztoros rádiótól (1954) mai telefon-nagyságú zenelejátszókig -- mutatja a grafika. A sorozaton megfigyelhető az erős individualizálódás, miniatürizálás, a mozgó alkatrészek eltűnése, illetve a hangzás tökéletesedése. Könyvtárosi szempont, hogy a tárolt zene formája, formátuma is erősen megváltozott. Antagonizmussá vált a kazetta (vagy a hanglemez) a könyvtárban. (MG)