Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011. ápr. 1., Különszám

E lapszám szerkesztője: az s-klub

Hírek

Bréking nyúúúz! -- Bakos Klárát választották az MKE elnökének
Az MKE-IKSZ közösülés következményei -- kihívták a 3. évezredet
Égnek a könyvtárak, Varnus Xavér tanácstalan
Takács Dániel és Kardos András a British Library-ben folytatja tovább
Tétje lett a könyvtároshallgatók visszajelzéseinek is
Nyárra üvegfallal veszik körbe a Fővárosi Szabó Ernő Könyvtárat
Újra bevezetik a cédulakatalógust az OSZK-ban
Mikulást hiányolja a magyar könyvtárügy
Konferencia a könyvtárak túléléséről: megszavazták


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Bréking nyúúúz! -- Bakos Klárát választották az MKE elnökénekFEL

Címkék: humor | szakmai szervezet | vezető |

A frissen megválasztott elnökasszonnyal Vajda Kornél készített interjút, mely 3K márciusi számában már olvasható is link Az elnök kijelentette: 'Magunknak is át kell végre mennünk azon a szemléletváltáson, amelynek híján röghöz kötöttek maradunk, a technika és annak minden áldása csak látszat, sallang, teher, akcidencia lesz rajtunk.'


Az MKE-IKSZ közösülés következményei -- kihívták a 3. évezredetFEL

Az MKE és az IKSZ együttes fellépésére összehívta az Országos Könyvtári Konferenciát a NEFMI. A tanácskozás munkacíme: A harmadik évezred égető kihívásai a könyvtárakban. Workshop:
a) A módszertani munka modernizálása a megyei könyvtárakban
b) A filmolux-használat időszerű kérdései
c) A katalóguscédulák restaurálási problémái.


Égnek a könyvtárak, Varnus Xavér tanácstalanFEL

Címkék: interjú, riport |

'Nehéz választás elé kerültem egy korábbi kijelentésem miatt' -- mondta Varnus Xavér újságírói megkeresésre -- 'valóban azt nyilatkoztam, hogyha az emberek égetnék az utcán a könyvtárakat, elfutnék vagy nyivákolnék. De most úgy látom, csak a könyvtárak égetik magukat. Persze, igaz, hogy a könyvtárakban is emberek dolgoznak... Lehet, hogy mégis nyivákolni kezdek.' - morfondírozott a híres hegedűművész. Erre a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Tűzoltó Szekciója közleményt adott ki: 'Uraljuk a helyzetet, a művész úrnak nincs miért aggódnia!' Érdekes fejlemény azonban, hogy ezután a szekció spontán öngyulladással megszűnt.


Takács Dániel és Kardos András a British Library-ben folytatja továbbFEL

A két szakember -- Takács Dániel link és Kardos András -- az itthoni ötletként megvalósult 'klog' hálózat, illetve a konyvtar.hu, a 'Könyvtárportál' angliai meghonosítása lesz a feladatuk. A munkát a BL és a CILIP -- az ottani 'MKE' -- közösen, a Barclays bank támogatásával fogják megvalósítani. A bank ezt megelőzően londoni közkerékpár kölcsönzési rendszer, a 'Barclays Cycle Hire' link megvalósítását támogatta. A BL vezetőjének, Lynne Brindley asszonynak Takács Danira egy Amerikában megjelent tanulmánykötet, míg a szakma 'Andris'-ára 2009-es londoni konferencia-előadása terelte rá a figyelmét. A magyar szakember a link linken fog odakintről blogolni.


Tétje lett a könyvtároshallgatók visszajelzéseinek isFEL

Címkék: humor | könyvtárosképzés |

A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem egyetem vezetői értekezlete úgy döntött, hogy a piaci verseny hatására az Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének illetve az oktatók kutatási eredményeinek ezentúl valós következményei is lesznek, így a rendszeresen rossz arányt elérőket (fokozatra való tekintet nélkül) illetményük 10%-os csökkentésével, míg a jól teljesítőket annak 10%-os növelésével fogják jutalmazni. A rendelet minden oktatóra vonatkozik -- gondot csak az jelent, hogy egyes oktatók idáig sem kaptak fizetést, így annak százalék alapú módosítása viszonylag kevés motivációt jelent számukra. Ennek ellenére áprilisi híreink szerint a módosítás hatására sorra alakulnak a kutatói csoportok a Könyvtártudományi Tanszéken, ahol az elképzelések szerint pályázati pénzek és szponzoráció bevonásával versenyképes kutatásokat végeznek.


Nyárra üvegfallal veszik körbe a Fővárosi Szabó Ernő Könyvtárat FEL

Az elkövetkezendő a nyári zárva tartás szűk egy hónapja alatt. Az intézmény vezetője sajtótájékoztatón ismertette a tervet, Eric van Egerat sztárépítész elmondta: a legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet az összes fiókot egyetlen fallal körbevenni, úgy hogy ne akadályozza a város forgalmát, s hogy a könyvek ki, a késedelmi díjak pedig bejussanak az egyes fiókokba.


Újra bevezetik a cédulakatalógust az OSZK-banFEL

Az Országos Széchényi Könyvtárban a megszorításokra és az olvasói igényekre reflektálva újra bevezették a cédulakatalógusok kizárólagos használatát. A régi-új rendszer bevezetését több hónapos előkészítés előzte meg, melynek során a dolgozók tréningeken vettek részt, miközben az olvasói tereket a katalógusszekrények központi helyekre való átcsoportosításával tették elérhetőbbé. A korábban használt, de már elavult számítógép terminálokat rászoruló kistelepülési könyvtáraknak szállították ki.


Mikulást hiányolja a magyar könyvtárügyFEL

Több bejelentés érkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium könyvtári ügyekkel foglalkozó osztályára arról, hogy látszólag ok nélküli, hirtelen megbetegedések sora terjed a könyvtárakban. Mint később kiderült, Mikulás Gábor több hete nem írt levelet a KATALIST levelezőlistára, és az ezen levelek vérnyomásnövelő hatására rászokott, a napi kávézást ezzel pótló kollégák lettek többnyire rosszul az alacsonyan maradó vérnyomásuk és a szokatlanul meleg időjárás miatt. Mikulás Gábor a hírről értesülve íziben levélben kért elnézést. Mindez rögtön helyreállította a megszokott állapotot.


Konferencia a könyvtárak túléléséről: megszavaztákFEL

Mint az a záró plenáris ülésen hallhattuk, az előadások központi témája a könyvtárak permanens korszerűségét támogató, proporcionálisan partnerközpontú, versenyképesen korszerű, nagyon digitális, szinergikus tendenciák megtalálása, s mindezt a strukturális változások jegyében életre hívó indexált vezetési architektúra volt. A résztvevők ennek jegyében megszavazták, hogy az egyetlen dolog, ami állandó, az a változás, és hogy ebből következően minden rendben van.