Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők

W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

 

KIT hírlevél: 2011/2., jan. 12.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Bútorok olvasáshoz -- a felnőtt olvasóban
Van-e bejárata a könyvtárnak a kávézó felől is? -- filozófia és pénzbevétel
Francia és katalán kapcsolat Egerrel -- interneten találtak egymásra
Könyvtárköszöntés -- 60 éves a Halis István Városi Könyvtár
Keressünk könyveket a kiterjesztett valóság segítségével -- rövidesen kötelező IKR-modul?
Mobil eszközök könyvtári használata -- SMS-től a helyfüggő szolgáltatásokig
Több ezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából -- példás válságkezelés
Könyvkatalógus -- a MEK gyűjteményének offline katalógusa androidos mobilokra
Az Europeana bővítését szorgalmazza Brüsszel
Információs / informatikai kapcsolatépítő műhely -- a MeetOFF robbantja a szakmai határokat
Adatvédelem terén átestünk a ló túloldalára
Több év anyagával bővült az Erdélyi Magyar Adatbank
Szerény volt a könyves karácsony
Bécsben bevált az utcai ingyenkönyvtár
Interneten gyűjtik az évszázados kínai irodalmi emlékeket
A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni
Pomodoro technika -- napi feladataik elvégzéséhez
Fischer Ádám: a magyar társadalom túlságosan zárkózott, nem olvasunk külföldi irodalmat
A Jobbik szerint veszélyben a Tudásközpont jövője

Analógiák

Elektronikus árcímke, ételrecept-videók, mobil fizetés -- áruházból könyvtárba

Kisszínes

Wii a múzeumokban -- a mozgás segít megjegyezni a látottakat
A vázlatkészítés és jegyzetelés segíti a szövegértést, a memoriter nem mindenhol
Filozófia könyvtár a nagyváradi Sas Palotában -- kölcsönzés helyett egyelőre fénymásolás
Tudásközpont épül -- gasztrónómia, katalán tengerpart
Könyvborító mint festővászon
Szabadon felhasználható képecskék a könyvtári tevékenység illusztrálására
A papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány

Kiemelt Katalist-hír

Komolyzenei blog indult

Információforrások

PatBase szabadalmi adatbázis -- ingyenes próba
Videotorium -- online videomegosztás az oktatás szolgálatában
Újra elérhetók a Költségvetési Tanács anyagai -- egyelőre csak másik szerverről
Minden amit tudni kell a családi adózásról
Rendszerezték a növények nevét
Információkat szeretnél a környékről, mielőtt odaköltözöl? Íme a díjnyertes honlap
Postai díjszabások 2011. jan. 1-től


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Bútorok olvasáshoz -- a felnőtt olvasóbanFEL

Könyvek és periodikák polcai előtt egyaránt elhelyezhetők a fotelek. Magyarországon inkább az utóbbi a gyakori. A bútordarab a kényelem, netán a luxus érzését párosítja az olvasással -- talán nem is minden bevésési szándék nélkül. Magyar, német és holland fotók a link oldalon.
1. Klasszikus bőrfotel a második emeleti büfé előtt, napilap és könyv egyaránt hozható ide. A háttérben az ablak előtt látszanak a büfé bárszékei. A falatozók bámészkodhatnak a bevásárló utca forgatagában. (Almere)
2. Könyvespolcok előtti modern bőrpamlag. (Almere)
3. Feküdni is lehet a számítógépen munkaállomásokkal szegélyezett térben elhelyezett hatalmas bőrheverőn. (Amszterdam)
4. A belvárosra és a csatornára néző fotel, melynek különlegessége, hogy a jobb oldalára -- megvastagított karfa -- rakodni is lehet. (Amszterdam)
5. Reprezentációs célokra is alkalmas magas támlás szék. (München, Gasteig)
6. TÁMOP-pénzből beszerzett bútor a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A folyóirat-polc előtt elhelyezett foteleken ülők gyakran tárgyalják az aktuális politikai helyzetet. (Zalaegerszeg)
7. Az Eötvös József Főiskola Könyvtárában mindhárom szintjén főként az újságok és a folyóiratok mellett helyezték el a foteleket. (Baja)
A küldött képeket köszönjük Fischbäckné Horváth Ildikónak és Devecz Lászlónénak. A következő héten a gyermek olvasó ülőalkalmatosságainak témájához várunk köszönettel képeket.

Hírforrás: Mikulás Gábor
2011. január 12.  • Továbbküldöm a hírt

Van-e bejárata a könyvtárnak a kávézó felől is? -- filozófia és pénzbevételFEL

Megközelíthető-e a könyvtár a kávézó felől is? Hogy a használó a számára alacsonyabb belépési küszöböt saját maga választhassa meg. Vagy csak fordítva működik az 'árukapcsolás', marketingül: keresztértékesítés? Ha nem is szó szerint: a könyvtárhasználónak adunk kávét is, vagy a kávézó embereket is célcsoportunknak tekintjük...
A kecskeméti közkönyvtárban nyár óta működik a Café Frei, mely dokumentáltan link finom süteményeket is árul. Korábban a könyvtár alapítványa üzemeltette a büfét, gyakorlatilag ráfizetéssel. A kiszervezés bejött a mostani üzemeltetőnek, bár bevétele nagyobb lenne, ha a könyvtár zárása után is üzemelhetne, ahogyan konkurensei is teszik. Ez nagyobb bevételt jelentene számára, a könyvtárnak pedig nagyobb bérleti díjat. Viszont a díjnyertes épület büféjébe csak a nagy bejáraton keresztül lehet bejutni. Phil Saphiro (PC World) szakíró a modern könyvtárépületet úgy írja le több bejárattal, hogy különböző funkciójú terei egymástól független használatot is lehetővé tegyenek. A praktikumon túl ez bevételt is jelent, végső soron rugalmasabb szolgáltatást és az adófizetők kímélését.


Francia és katalán kapcsolat Egerrel -- interneten találtak egymásraFEL

Olyan jó zenei könyvtáros kollégákkal kapcsolatba kerülni a webkettő révén szerte a világon.
Említettem már a francia Dole-beli zenei könyvtári blog szerkesztőjét Nicolast, aki Mediamus néven népszerűsíti zenei gyűjteményüket (Médiatheque de Dole), közvetíti az online digitális forrásokat, a régió zenei híreit s kapcsolatban áll több országos könyvtári, zenei könyvtári, audiovizuális szervezettel, portállal (DiscoFC, ACCOLAD, ACIM -- ez a francia zenei könyvtárosok portálja, aztán a francia könyvtárosok egyesületének (ABF) ún. Bibliotheques Hybrides csoportja), a blog címe: link
A világhálón talált ránk és azóta is tartjuk a kapcsolatot, ő hívta fel a figyelmem erre a nagyszerű linkgyűjteményre is, amin már a Hangtárnok is szerepel: link
Tudom fokozni, az ő révén talált ránk a kedves Josep (aki szintén Frank Zappa rajongó) és Joan Barcelonából, akik zenei könyvtáros kollégák. Az AMPLI a katalán zenei könyvtárosok szervezete, bloguk címe pedig: link
Nem tudom szavakkal kifejezni mit éreztem, mikor megláttam a bejegyzést a blogon könyvtárunkról fotókkal, videóval, összeszorult a torkom a meghatottságtól. Olvassátok el: link
Köszönöm Musictecaris. Köszönöm Barcelona. :)
Ég áldja az internetet, olyan jó, hogy vannak hasonló beállítottságú kollégák a világban, éljen a webkettő. :)


Könyvtárköszöntés -- 60 éves a Halis István Városi Könyvtár FEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár évről évre egy-egy konkrét téma köré építi rendezvényeit. 2011-ben a bibliotéka -- rendhagyó módon -- egy kicsit önmagát ünnepli.
Az idei év a Haliskola jegyében telt el, tanórák, különféle képzések zajlottak a könyvespolcok közt, s olvasásnépszerűsítő programokra is sor került. Czupi Gyula igazgató elmondta: 2011 a jubileumok éve lesz, hiszen az intézmény éppen 60 esztendővel ezelőtt született, ráadásul 10 éve lakik a Kálvin téren. A 60. születésnap egy teljes hétre tervezett megünneplését április végére, május elejére gondolták, az igazgató reményei szerint a város napi rendezvényekkel összekötve. Szándékaik szerint egyfajta összegzés is lenne ez, melyben bemutatnák, hogy az elmúlt évtizedekben merre és mennyit fejlődött a könyvtár.


Keressünk könyveket a kiterjesztett valóság segítségével -- rövidesen kötelező IKR-modul?FEL

A kísérleti alkalmazást a bécsi műegyetem könyvtárában mutatták be. Egyelőre nehézkes a használata, de minden ok meg van rá, hogy az eszköz egyszerűsödik és rövidesen az IKR-ek kötelező modulja váljon belőle -- a használók nagy örömére.


Mobil eszközök könyvtári használata -- SMS-től a helyfüggő szolgáltatásokigFEL

Bár a Fumsi cikke nem használói igényekből, hanem a technológia felől közelít, mégis érdemes átfutni. Talán azért, mert a fiatalabb generáció számára a technológia hívószava teheti sokszor érdekessé a tartalmat is. A könyvtárnak pedig fontos a fiatal generáció. Azért a cikk áttekinti:
- SMS-küldés, pl. automatikusan, az integrált könyvtári rendszerből (olyan szolgáltatóval kell szerződni, amelyik ezt alapból kínálja). Célok: SMS-referensz, felszólítások, rendezvények hirdetése stb.
- Mobil web: egyre többen használják ki okostelefonjukkal a szélessávot, s ahol van ilyen, oda szívesebben mennek. A könyvtár által kínált webtartalmak legyenek mobilweb-kompatibilisek. Jó, ha kínálunk mobiltelefonok számára könnyen olvasható QR-kódokat (magyarországi könyvtári alkalmazása nem ismert, angliai pl.: Bath Egyetemi Könyvtár).
- Helyfüggő szolgáltatások
- A kiterjesztett valóság (AR - augmented reality) könyvtári alkalmazása egyelőre kísérleti stádiumban van. Cikkeink e témában: link (ref.: MG)


Több ezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából -- példás válságkezelésFEL

Az egyik igen aktív szerkesztő jogvédett lexikonok anyagait töltötte fel az online enciklopédiába. A kár felmérése és a takarítás hónapokig tartott.
December közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra. A bárki által szerkeszthető, online enciklopédia renoméját féltő és a szerzőijog-sértésekre különösen érzékeny közösségnek közel három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy beazonosítsa és eltávolítsa a máshonnan legtöbbször szó szerint átemelt anyagokat. Az egy hétig tartó kényszerű takarítás alatt a magyar oldalon található szócikkek száma közel 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.


Könyvkatalógus -- a MEK gyűjteményének offline katalógusa androidos mobilokraFEL

A MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) gyűjteményének offline katalógusa. Keresni lehet 8.811 könyv, 7.481 szerző, 123 kiadó, 562 téma, 5.238 kulcsszó, 665 földrajzi régió és 506 időszak nevében, majd tovább böngészni a könyvekhez tartozó csoportokban.


Az Europeana bővítését szorgalmazza BrüsszelFEL

Az uniós tagállamoknak valamennyi köztulajdonban álló mesterművet 2016-ig az Europeana kulturális portál [ link ] rendelkezésére kellene bocsátaniuk -- indítványozza az a Brüsszelben közzétett jelentés, amelyet egy szakértői csoport készített az Európai Bizottság megbízásából.
Az EU-nak mihamarabb szabályokat kell hoznia a gazdátlan művekre vonatkozóan, amelyek jogtulajdonosai ismeretlenek -- javasolják a szakértők. Az oldalon már több mint 15 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, kisfilm, festmény és zenei részlet érhető el, ez azonban csak a töredéke az európai kulturális intézményekben található műveknek.


Információs / informatikai kapcsolatépítő műhely -- a MeetOFF robbantja a szakmai határokatFEL

Habók Lilla (információtudományis PhD-hallgató, ELTE): -- Informatikai és könyvtári témájú tudományos rendezvényünket minden hónapban megszervezzük 2010. október óta. A stábban elsősorban ELTE Bölcsészettudományi (informatikus könyvtáros) és Informatikai Karos hallgatók szerepelnek, akik önkéntesen dolgoznak a rendezvényen. Célunk elsősorban, hogy az informatikát felhasználói szinten alkalmazók megismerjék az új lehetőségeket, el tudják mondani véleményüket, és közelebbről megismerjék a fejlesztőket. Illetve a programok írói is feltérképezhessék a valós igényeket.
Az 5-10 perces előadások után a nézők rögtön feltehetik kérdéseiket. Általában 5-7 előadó jut egy estére, így a program 20 perces szünet beiktatásával kb. 2 órán át tart. Azonban a konferencia-rész után a közönség maradhat -- a hely, a Gold Biliárd támogatásának köszönhetően -- ingyen biliárdozni, beszélgetni. A rendezvénynek nagyon fontos eleme a közösségépítés és kapcsolatteremtés. A meetupok mellett más csapatépítő programokat is szeretnénk szervezni a jövőben, mint pl. túrázás, paintballozás.
-- Az eddigi témák voltak: -- Közösségi oldalak, Helyfüggő szolgáltatások, Ergonómia. Következő rendezvény: Blogolni jó, mindig, minden körülmények között (jan. 20.). Az illusztris neveket felvonultató és izgalmas (rész)témákat bemutató rendezvények előadásai visszahallgathatók a MeetOFF honlapján, és összefoglaló is olvasható róluk.


Adatvédelem terén átestünk a ló túloldalára FEL

Az adatvédelmi biztos szerint Magyarországon sokszor öncélúvá vált az adatvédelem, háttérbe szorult az adatnyilvánosság. Jóri András vissza szeretné állítani az adatvédelem és az adatnyilvánosság közötti egyensúlyt.
A biztos évértékelő interjújában azt mondta, hogy vannak olyan területek, ahol a magyar szabályozás 'túlvédi' a jogokat, olyan szinten, hogy arra már nem is lenne szükség. Az adatnyilvánosság háttérbe szorulása pedig európai tendencia, de a biztos szerint egy kicsit vissza kellene venni az adatvédelemből, és az adatok nyilvánosságát a korrupció elleni harc miatt erősíteni kellene.


Több év anyagával bővült az Erdélyi Magyar AdatbankFEL

Több mint 22 ezer tétellel bővült a romániai magyarság kronológiája. Az erdélyi magyarság történetével foglalkozó adatbank az 1990-től 2006-ig terjedő időszakot öleli fel, és most bővült a 2003 és 2006 közötti időszak információival. Az adatbázis részletes sajtószemle, a majdnem két évtizedes időszakból napi rendszerességgel rögzít valamennyi lényeges romániai magyar történést.


Szerény volt a könyves karácsonyFEL

Bár megállni látszott az előző évi zuhanás 2010 novemberéig a hazai könyvpiacon, az eladások egyharmadát adó karácsonyi vásár csalódást hozott. Néhol egy, másutt két számjegyű volt a forgalomcsökkenés. Csak a gyerek- és szépirodalom javított pozícióján.
Novemberig óvatos optimizmus jellemezte a hazai könyvszakmát. Az eladások általában szerény növekedést mutattak a rossz évnek számító 2009-hez képest, amikor mintegy tíz százalékkal csökkent a hazai könyvforgalom. Novembertől azonban ismét válságjelek mutatkoztak, a könyvvásárlás az előző évi mérték alá esett. Néhol egy, másutt két számjegyű lehet a csökkenés. Így foglalja össze a ma még pontos adatokkal nem alátámasztható történéseket Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója.


Bécsben bevált az utcai ingyenkönyvtárFEL

Egy éve települtek Bécs két pontjára Frank Gassner művész kezdeményezésére ingyenes utcai könyvtárak egy-egy könyvszekrény formájában. Az elv egyszerű: bárki bármikor hozhat a szekrénybe könyvet, és bárki el is vihet onnan, és ehhez semmiféle formaságnak vagy kötelezettségnek nem kell alávetnie magát. Kezdetben a művész maga finanszírozta a "könyvtár" költségeit, de a kezdeményezés ma már saját lábára állt. Az egyik könyvszekrénnyel szemben lévő lemezboltos elmesélte, hogy egyszer tanúja volt, hogy egy idős asszony két bőröndnyi könyvet hozott a Bécstől 15 kilométerre lévő Klosterneuburgból. Átlagosan napi 10 és 30 között látogatják a nyitott könyvtárat. Valaki azért, mert utálja, hogy a könyvtárba időre kell visszavinni a könyveket, más meg azért, mert útba esik, és véletlenszerű kincsekre bukkanhat. Bár a projekt megvalósítói tartottak a vandalizmustól, a két könyvszekrénynek nem esett bántódása, tíz hónap alatt egyetlen alkalommal fordult csak elő, hogy graffitisek lefújták. Frank Gassner szerint a könyvszekrények azért is népszerűek, mert a bennük sorjázó könyvek szinte minden héten kicserélődnek. A két könyvszekrény Neubau kerületben, illetve a népszerű Brunnenmarkt piacon kapott helyet, és most tervezik a következőt is felállítani egy harmadik helyszínen.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten gyűjtik az évszázados kínai irodalmi emlékeketFEL

840 millió szavas internetes adatbázisba gyűjtik Kínában a népi irodalmi emlékeket, hogy nagyobb eséllyel sikerüljön megmenteni a kulturális örökségnek tekintett évszázados alkotásokat.
A kínai népi irodalmi és művészeti társaság tervei szerint mintegy 4 évig fog tartani, hogy újrarendezzék és digitális formátumban is megőrizzék azokat a kínai népmeséket, költeményeket, dalokat, szólásokat és közmondásokat, illetve találós kérdéseket, amelyeket az utóbbi hatvan évben gyűjtöttek országszerte.


A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapniFEL

A sárospataki református nagykönyvtár második világháborúban elhurcolt ritkaságainak újabb köteteit, köztük az úgynevezett Lengyel Bibliát szeretné visszakapni Magyarország Oroszországtól, ez az ott őrzött kötetek egyik legértékesebbje -- mondta Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottsága elnöke. Magyarország nem tett le arról, hogy ezt a bibliát, és a még orosz könyvtárakban maradt több más könyvet is visszakaphassa. Erre jó esélyt nyújt a közelmúltban megalakult Magyar-Orosz Fórum, amelynek keretében az orosz restitúciós törvénnyel összhangban egyeztetni szeretnénk az orosz partnerrel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pomodoro technika -- napi feladataik elvégzéséhezFEL

A pomodoro technika egyszerű módszer arra, hogyan végezzük el napi feladatainkat kellemes és folyamatos tempóban. Segít elkerülni a halogatást. És segít a kívülről és belülről folyamatosan érkező zavaró tényezők leküzdésében.
Az alapgondolat a nap felosztása 25 perces egységekre. Az időmérésre a hardcore pomodoro júzerek egy paradicsom alakú konyhai órát használnak, innen a módszer neve, a pomodoro olaszul paradicsomot jelent.
Tömören és velősen: következő feladat kiválasztva, óra 25 percre felteker, meló indul, meló megy, meló megy, meló megy, idő letel, óra csörög, pomodoro befejeződött. 25 perc elég rövid idő ahhoz, hogy maximálisan koncentrálni tudjunk az adott feladatra, és esetleg az időközben beérkező zavaró tényezőket is el tudjuk tolni a végéig.
A 25 perces időtartamot nevezzük egy pomodoro-nak. Eztán 5 perc szünet következik, amikor is kötelező nem munkával foglalkozni. Ez tökéletes alkalom, hogy készítsünk magunknak egy kávét, felkeressük a mellékhelységet vagy lecsekkoljuk az email fiókunkat. Amint letelt a szünet, kezdődik a következő pomodoro.
Négy pomodoro után nagyszünet következik (mint az iskolában), ami 15-30 perc. Erre is érvényes mindaz, ami a kisszünetre. Ha letelt, a mókuskerék indul tovább.
...


Fischer Ádám: a magyar társadalom túlságosan zárkózott, nem olvasunk külföldi irodalmatFEL

Fischer a Die Welt interjújában kifejtette, hogy nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol olyan kevesen beszélnének idegen nyelvet, mint Magyarországon. Az emberek nem olvasnak külföldi sajtót, s olyan külföldi irodalmat, amelyet nem fordítottak le magyarra, meg sem ismernek. Úgy látja, hogy az egész társadalom nagyon zárkózott, a külső kommunikáció is minimális. Talán az alapokhoz való erős ragaszkodás az oka annak, hogy egyetlen kormányzat sem mert jelentős változtatásokat hozni a rendszerben -- mondja Fischer Ádám.
-- A magyar társadalom zártságával kapcsolatos felmérési adatokat a Tárki mérte fel 2009-as adatok alapján, Ingelhart módszertanát felhasználva. (MG)


A Jobbik szerint veszélyben a Tudásközpont jövőjeFEL

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az elmúlt napok országos és helyi sajtóhírek alapján veszélyben látja a bruttó 4,6 Mrd forintért részlegesen elkészült és kétszer is fölavatott, átadott, pécsi székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (DDRKTK) jövőjét. A Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem által üzemeltetési célra létrehozott és 2010. július 28-án bejegyzett Pécsi Tudásközpont Kft. több mint dupla arányban fölélte a 20 milliós törzstőkéjét, a tartozásai mára meghaladják az 50 millió forintot. Ezért nem lennénk meglepve, ha valamelyik alvállalkozó kezdeményezné a kft. felszámolását.




Analógiák

Elektronikus árcímke, ételrecept-videók, mobil fizetés -- áruházból könyvtárbaFEL

Elektronikus árcímke, ételrecept-videók, mobil fizetés -- áruházból könyvtárba
Izgalmas fejlesztések zajlanak több magyar áruházláncnál is: digitális polccímke, mobil-alkalmazás, telefonos fizetés, automata pénztár kövezheti ki a vásárlói szokások forradalmi változásának útját. Több piaci szereplő is újított tavaly, így év elején ezekből csemegézünk. Az áruházak technikák néhány év múlva a könyvtárban is megjelennek -- de melyek is?
A mérlegeken mérés közben videófilmek, képek, receptek adnak ötletet, például ahhoz, hogy mit főzzünk ma vacsorára. Kézbe vehető a vásárlás, a mobil eszközökön követhető a kosárban szereplő áru aktuális értéke. A pénztárnál a fizetés akár egy mobiltelefon segítségével is megoldható, vagy a mobilunkra megérkezett kupon felhasználható...




Kisszínes

Wii a múzeumokban -- a mozgás segít megjegyezni a látottakatFEL

Sokunknak a Wii említésére csak a játszás ugrik be, pedig számos sajátos felhasználása is létezik. A magyar múzeumokban már több helyen és alkalommal találkozhattak ezzel az eszközzel a látogatók. A legnagyobbak között a Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Leopold Múzeum kiállításait tették izgalmasabbá. A speciális felhasználása a múzeumok sajátos igényeit is megtestesíti. Nemrégiben a Reneszánsz kiállítás keretében vehették részt a látogatók egy reneszánsz várban apród képzésen, ahol három próbát kellett teljesíteni, hogy 'apróddá' válhassanak. Egy igazi számszer íjat kellett felhúzni és lőni vele (virtuálisan) céltáblára, egy lovag kezében tartott almára és egy zsákra. A számszeríj valóban az volt, aminek látszott valódi fizikailag megfogható, használható eszköz, pusztán a technikának köszönhetően a lövedék volt virtuális, ettől az íj felhúzása még nem ment könnyebben.


A vázlatkészítés és jegyzetelés segíti a szövegértést, a memoriter nem mindenholFEL

A magas szövegértési teljesítménnyel csak egyes tanulási technikák ismerete jár együtt: a jó tanulói teljesítményekhez erősen kapcsolódik a megértés és emlékezetbe vésés, azaz a jegyzetelés és vázlatkészítés és ennél is erősebben az ezekre épülő összefoglalási technikák ismerete. Valamivel kevésbé, de egyértelműen pozitívan befolyásolja a szövegértési teljesítményt az önellenőrző tanulás, ezzel szemben nem minden oktatási rendszerben bizonyul hasznosnak a memorizálás és az elaborációs technikák (pl. az információ alkalmazhatóságának megvizsgálása vagy összekapcsolása előismereteinkkel) alkalmazása.


Filozófia könyvtár a nagyváradi Sas Palotában -- kölcsönzés helyett egyelőre fénymásolásFEL

Az elmúlt héten létrejött a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) Filozófia szakkörének könyvtára, amely tucatnyi újonnan vásárolt magyar nyelvű filozófia könyvvel áll a szakkör rendelkezésére. Ezek a könyvek várhatóan segítséget nyújtanak majd a tanulásban és az órán szerzett tudás kiegészítésében. A könyvtárban helyet kapott Nietzsche, a Világtörténelem és üdvtörténet, Bevezetés a filozófiába, Csapdák és egerek, Elmélkedések Európáról, Tanulmányok az antik filozófia történetről, Boros Gábor Filozófia című könyve és egyebek. A könyveket egyenlőre nem lehet kikölcsönözni, de lehetőség van a Sas Palota alatti Ifjúsági Központ nyitvatartási ideje alatt olvasni, valamint fénymásolni. A könyvtár létrehozását az Eurotrans Alapítvány és a Szülőföld Alap támogatta. Az NMD jövőre a Filozófia könyvtár további bővítését tervezi.


Tudásközpont épül -- gasztrónómia, katalán tengerpartFEL

Körvonalazódnak a tervek, miként születik újjá a legendás katalán étterem, az El Bulli. A hírek szerint Ferran Adriá futurisztikus gasztropalotát álmodik a Roses-i öbölbe. Természetesen minden a gasztronómia tudomány égisze alatt teremtődik meg. Ott történik majd az ismeretek/tapasztalatok átadása a Föld különböző országaiból a kurzusokra érkező 20-25 kiválasztott szakácsnak, ott lesznek majd a bemutató és közös főzések, a legújabb konyhatechnikai eszközökkel és főzési-sütési módszerekkel, eljárásokkal. A könyvtár létrehozásának szándéka is bizonyítja, Ferran Adriá -- aki könyveivel is gazdagította a szakácstudományt -- maga köré kíván gyűjteni mindent, ami a gasztronómia elméletével, gyakorlásával kapcsolatos. Feltételezzük, hogy a legutolsó kiadványoktól a könyvritkaságokig. Az egyedülálló tudásközponthoz természetesen egy étterem is tartozik majd, hiszen minden főzés és étek próbája az evés.


Könyvborító mint festővászonFEL

Címkék: USA | könyv, nyomtatott |

A los angelesi Mike Stilkey nem a konvenciók embere. Elnézve alapanyagait ez egyből szembe is tűnik: őt nem mozgatja meg a fehér papír látványa, sokkal inkább lemezborítók, könyvlapok és borítók jelentik neki a festővásznat, amelyeken festék, színes ceruza és lakk segítségével kelti életre melankolikus és meseszerű figuráit.


Szabadon felhasználható képecskék a könyvtári tevékenység illusztrálásáraFEL

Róth András Lajos ajánlásával (via RMKE-levelezőlista)


A papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmányFEL

Hiába minden e-olvasó, és más kütyü, a papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány -- véli Umberto Eco és Jean-Claude Carriére, akiknek gondolatébresztő beszélgetését végre magyarul is olvashatjuk.
Az Európa Kiadó jelentette meg Eco beszélgetéssorozatának legújabb kötetét, amely bár egyesek szerint 'csak két vénember közhelyes nyavalygása', valójában egy több ezer éves utazás a könyvek és az olvasás történetébe.




Kiemelt Katalist-hír

Komolyzenei blog indultFEL

Örömmel osztom meg tegnapi felfedezésemet a könyvtárosokkal. Tegnap, a Liszt-év kezdetén útjára indult egy komolyzenei blog , amelynek szerzője Katalin, (ny.) nagykanizsai könyvtáros: link




Információforrások

PatBase szabadalmi adatbázis -- ingyenes próbaFEL

A Minesoft adatbázis szolgáltató teljesen megújította a PatBase arculatát. Ennek köszönhetően a MineLight a Minesoft magyarországi és régióbeli képviselője a szokásos ingyenes egy hetes teszt időszak helyett most négy hetet ajánlott a szolgáltatás megismerésére. A teszt időszak alatt korlátozás nélkül lehet az adatbázisban kutatni. A több mint 40 millió szabadalomcsaládot és csaknem 25 millió kereshető, teljes szövegű leírást tartalmazó adatbázis föl van készítve mind a professzionális keresők mind pedig a végfelhasználók részére. Az űrlapos és a parancsmódú keresést tetszőlegesen lehet kombinálni és az alapfunkciók mellett különleges kiemelő technológia segít a találatok gyors áttekintésében. Figyelemre méltó a találatok gyors statisztikai elemzése, az idézettség kutatás és az idézettség valamint a szabadalomcsalád és az elsőbbségi adatok egyszerűen átlátható megjelenítése. Az adatbázisból ugrópontok vezetnek a jogállás-adatokhoz, egyes szabadalmi hatóságok lajstromadataihoz, szabadalmi leírások megrendeléséhez, a fordításhoz stb.
-- Ingyenes ún.TRIAL felhasználói azonosítót a továbbiakban is lehet igényelni: info@minelight.hu


Videotorium -- online videomegosztás az oktatás szolgálatábanFEL

'A Videotorium [ link ] funkcionalitását tekintve a felsőoktatás, kutatás és közgyűjtemények speciális igényeinek kíván megfelelni, amelyet az általános célú videómegosztó szolgáltatások nem, vagy csak igen korlátozottan tudnak kiszolgálni. A lehetséges felvételek köre végtelen: tudományos konferenciák, szemináriumok, órarendi előadások, tréningek/képzések, szakmai rendezvények, tudományos kísérletek, stb.'
A fenti önmeghatározás a Videotorium nyitó oldaláról származik -- kiegészíteném ezt azzal, hogy elég sok könyvtárral kapcsolatos [ link ] konferenciafelvételt, előadást is megtekinthetünk így utólag, ha éppen nem voltunk jelen az érintett konferencián.


Újra elérhetók a Költségvetési Tanács anyagai -- egyelőre csak másik szerverrőlFEL

Hosszabb idő kell ahhoz, hogy a szakma felmérje, milyen veszteség érte a Költségvetési Tanács (KT) Titkárságának -- elemzői stábjának - felszámolásával. Addig is szeretném az olvasókkal megosztani egy levelezés történetét, amelynek közzétételét lassította, hogy illetékesek hozzáférhetetlenné tették a KT stábjának munkáit -- kikapcsolták az mkkt.hu honlapot. A honlap tartalma azonban ismét megtekinthető a link címen, és hamarosan a régi linkek is felélednek. Az elkészült munkák minősége magáért beszél, persze csak azoknak, akik az elemzéseket elolvassák.


Minden amit tudni kell a családi adózásrólFEL

Néhány napon belül be kell nyújtani a családi kedvezmény érvényesítéséről szóló nyilatkozatot ahhoz, hogy a havi tízezer és 33 ezer forint közötti adókedvezmény már a januárra kapott jövedelemben éreztesse hatását. A munkáltató köteles felhívni a munkavállaló figyelmét az adómegtakarítás lehetőségére, ám mivel igen sok, becslések szerint mintegy 600 ezer család mérsékelheti az adóját a családi kedvezmény segítségével, múlt csütörtökön a kormány is részletes tájékoztatást adott az új lehetőségről.
...


Rendszerezték a növények nevétFEL

Brit és amerikai kutatók bejelentése szerint az eddigi legrészletesebb, körülbelül 300 ezer fajtát tartalmazó listát állították össze a szárazföldi növényekről és elnevezésükről.
A kutatók munkájukhoz felhasználták a GrassBase és az iPlants adatbázisokat, és összevetették azokat más, elérhető listákkal is. A végső listában több mint 1 millió tudományos elnevezés van, amelyekből 300 ezer hivatalosan is elfogadott növényfaj neve, 480 ezer pedig ezek szinonimája. A fennmaradó nevek hovatartozása még megoldatlan, ezen még dolgoznak a botanikusok.
A növények listája a link címen elérhető.


Információkat szeretnél a környékről, mielőtt odaköltözöl? Íme a díjnyertes honlapFEL

A tavalyi év sikere után, idén év honlapja minőségi díjat nyert az AEGONdirekt.hu direktbiztosítási társaság. A kilencedik alkalommal meghirdetett online-marketing kommunikációs pályázatra összesen 350 nevezés érkezett be. A társaság IngatlanELLENŐR.hu oldala a közösségi honlap kategóriában nyerte el az első helyezést.


Postai díjszabások 2011. jan. 1-tőlFEL

További díjszabás-táblázatok (és egyéb postai információ): link