Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/45., dec. 8.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Könyvtárak karácsonyi készülődése (képekkel)
Adventi olvasás, virtuális naptár -- Nagykanizsa
14,1 %-ra növekedett a könyvtárhasználók aránya, a fiatalok 29%-a használó
A második kattintásra a könyvtár megvásárolja a könyvet -- user driven acquisition
Trinity Egerben blogol -- Bródy Sándor Könyvtár
A sokféle OSZK-s tevékenység decembertől online pr-rel egészül ki -- i-re a pont
Melyik a jobb: a Wikipédia, vagy a könyvtári tájékoztatópult? -- a szakértelem paradoxonja
Nagymamák gyűjtöttek pénzt a könyvtár számára
Adatbázis-digitalizálás és többnyelvű könyvtári portál -- debreceni gimnáziumban
Leghamarabb fél év múlva lesz kattintható a Magyar Nemzeti Digitális Archívum
Egyre több a magyar e-könyv
Elindult a Google e-könyv-kereskedése
Jön az eldobható e-papír
Összefogás a könyvtárért -- adóemeléssel
12 tonnányi könyv adományba -- Székelyudvarhely
Meghiúsulhat az OPKM épületének felújítása
'Nagyon sajnáljuk, de ebben a könyvtárban Ön nem tapasztal majd csendet'
Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbuszát adták át Pécsen
Jobban használnák a könyvtáros hallgatók a 2.0-t, ha oktatnák őket rá
Könyvtári foglalkozás totyogóknak a New York Public Library-ból -- bemutatófilm
Az olvasás segít az egészségmegőrzésben -- még nem eléggé koordinált tevékenységek
Tudathasadás vagy csak 'illemtudás'? Mást olvasunk, mint ami a 'kedvencünk'
Gyengénlátó könyvtáros szolgáltat gyengénlátó használóknak -- nagyobb bizalom + kihasználtabb technológia
Otthonról is dolgozhatnánk -- csak intelligens, kreatív és pontos munkatársaknak
WikiLeaks -- Tagadja a cenzúrát a Library of Congress
A világhálón az Akadémiai Könyvtár egyes katalógusai

Analógiák

Könyvvásárlás mellett a gyerekek is elkészíthetik saját könyvüket -- a könyvesboltban

Kisszínes

Karácsonyi könyvtári mese gyerekeknek -- mp3
Fürdőkönyvtár Felsőzúgón -- Krúdy nyomában Felső-Szepességen
Magyaroknak ingyenes a bécsi Leopold Múzeum

Kiemelt Katalist-hír

Kipróbálható e-könyv olvasók az OSZK-ban

Információforrások

Történelmi mítoszok -- eszközök a takarításhoz
Interneten az Amerikai légierő múzeuma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtárak karácsonyi készülődése (képekkel)FEL

A Katalisten kérdés volt, hogyan ötvözhető a könyvtár és a karácsony üzenete. Több válasz is érkezett. Néhány ezek közül:
- Tanulók alkotásainak bemutatása, diákok megajándékozása, kedvezményes könyvvásár (ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ)
- Mikulás-ünnepség (videóbeszámoló): link
- Levélírás a mikulásnak, mesedélután, ajándékkészítés, játék, szilveszteri álarckészítés stb. (FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár)
- Könyvtári katalógus mint adventi naptár, adventi olvasójegy, gyümölcsöstál (BME-OMIKK)
A KIT- galéria aktuális képei a link -n:
1. Zákányszék frissen átadott könyvtára karácsonyi díszekkel.
2. 'Hálakövek' a Zákányszéki átadásra érkező meghívottaknak, karácsonyi motívumokkal.
3. Családi és osztályba szánt adventi gyertya készítése a könyvtárban, a diákönkormányzat támogatásával (Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Közgazdasági Szakközépiskolája)
4-5. Karácsonyi könyvtári honlap, virtuális adventi naptárral (Halis István Városi Könyvtár) ld. még.: link
6. Adventi naptár a könyvtári blogon -- könyvajánlóval (SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Alapfokú Művészetoktatási Intézménye, Napközi Otthonos Óvodája)
7-8. Könyvekből készített karácsonyfa (Gleeson Library, San Francisco)
Köszönet a Kataliastre és a KIT-nek küldött levelek, fényképek küldőinek! (MG)


Adventi olvasás, virtuális naptár -- NagykanizsaFEL

Új kezdeményezéssel, virtuális kalendáriummal ösztönzi olvasóit olvasásra a Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsán. Az ablakocskák mögött pedig csupa kanizsai irodalmi érték vár gazdára.
Czupi Gyula igazgató elmondta, ötletük Magyarországon újszerű, a minta azonban németországi. Uniós támogatás révén indították útjára az úgynevezett Azolo-programot, mely az olvasóvá nevelést tűzte ki célul -- ennek egyik eleme a mostani adventi akció. Melynek lényege, hogy a projekthez kapcsolódó honlapon található virtuális kalendárium -- s egyben a könyvtár épületének -- ablakait nyitogatva, naponta egy-egy ajándékot találunk azok mögött. Ezek többségükben helyi témájú könyvek, melyeket a hozzájuk kapcsolódó kvíz-kérdéssor kitöltésével szerezhetünk meg.


14,1 %-ra növekedett a könyvtárhasználók aránya, a fiatalok 29%-a használóFEL

A könyvtári tagok aránya enyhe mértékű (11,7 / 2000 -- 14,3 / 2010) növekedést mutat. Különösen érdekes, hogy a 15-24 éves fiatalok 29%-a aktív könyvtárhasználó, ami azt igazolja, hogy az intenzív internet használat nem jár negatív hatással erre a tevékenységre.
-- 'A Széchenyi Könyvtár felmérése szerint a magyarok fele nem olvas könyvet és könyvtárba is csak 3 százalék teszi be a lábát.' (Híradó) Ez utóbbi adat minden bizonnyal tévedés!


A második kattintásra a könyvtár megvásárolja a könyvet -- user driven acquisitionFEL

A könyvtárhasználó a könyvkereskedő katalógusát használja könyvtáriként. Ahol a könyv ismertetésén túl számos kényelmi szolgáltatási is várja, pl. hasonló könyvek ajánlása (readalike). Ha az adott könyvtár másik olvasója is rákattint a könyvre, akkor azt a könyvtár -- a kereskedővel kötött megállapodás keretében --megvásárolja. Ugyanis az már dokumentált olvasói érdeklődést jelent, ami nyomósabb érv, mint a szerzeményező könyvtáros vélelme a majdani használatról. E példát is hozta múlt heti előadásán Ward H. Judit, a Rutgers Egyetem szakkönyvtári vezetője az OSZK-ban.
Az előadó beszámolt könyvtára mindennapjairól, törekvéseikről, biztatott a Franklin Township Public Library honlapjának nézegetésére, majd a résztvevők kiscsoportos foglalkozások keretében kutyáknak felolvasó rendezvényt, információs írástudási készségek fejlesztését és más hasonló, előzőleg megbeszélt szolgáltatásokat terveztek meg.
A nevezett könyvtár honlapjának címoldalán látható pillanatnyilag: új eszköz audiókönyvek hallgatására, digitális kamera workshop, álláskeresési eszköztár, feliratkozás a könyvtár programjainak hírlevelére. (MG)


Trinity Egerben blogol -- Bródy Sándor KönyvtárFEL

Trinity és bitang. Nem mozifilmet ajánlunk, és nem is akcióhősöket. Valójában két egri könyvtárost, pontosabban munkájukat, a Hangtárnok blogot [ link ].
A blog 2007. októberében indult, és népszerűségét jelzi az indulás óta összehozott 1 millió 700 ezer oldalletöltés, meg a napi ezer látogató. Trinity, vagyis Zsoldos Marianna azt mondja, ők így szeretnének eljutni a zene iránt fogékony olvasóikhoz.
'Egy népzenével kapcsolatos előadásra készülődve ma kínai zenével roncsoltam a kollégák idegeit' -- kezdi következő írását Trinity. A könyvtári blogok többségével ellentétben itt nyoma sincs a hivataloskodásnak, az oldalt nem tömik tele használhatatlan információkkal, unalmas bejegyzésekkel. A hangvétel könnyed, személyes, gyakran vicces, a témák sokszínűek, a szerkesztés pedig nyitott, szívesen helyt adnak például olvasóik írásainak, zenei ajánlatainak is.
Talán a blognak is volt abban némi szerepe, hogy idén a Bródy Sándor Könyvtár lett Eger egyik csillaga, az Egri Lokálpatrióta Egylet által kiírt 'Eger Csillagai' pályázaton. Igen, így is lehet.


A sokféle OSZK-s tevékenység decembertől online pr-rel egészül ki -- i-re a pontFEL

A Konyvtaros.com szerkesztőjével erősíti csapatát az Országos Széchényi Könyvtár. December 1-jétől Tóth Péter lett az Országos Széchényi Könyvtár új pr referense. A könyvtár hat fős közönségkapcsolati osztályának munkatársaként a jövőben feladatkörébe tartozik az online közösségi -- közismert szóval webkettes -- felületek megtervezése, kialakítása és gondozása; az OSZK márka építése; pr akciók, rendezvények szervezése. Tóth Péter segíti a
könyvtár arculatának kialakítását, részt vesz a könyvtár megújuló honlapjának fejlesztésében és belső honlapjának szerkesztésében.
-- A könyvtár honlapja (link is megújul, az online közösségi felületek kiegészítik és segítik a link funkcióit.
Decemberben, a tesztidőszakban a könyvtár régi címerét választották egységes azonosítónak, ezzel a nagy múltú intézmény és a XXI. századi kommunikációs eszközök kiváló viszonyára próbálnak utalni.
A könyvtár általános arculattervezése is folyamatos fejlesztés alatt áll. Januártól egységes arculatúvá teszik megjelenésüket a virtuális közösségi felületeken.


Melyik a jobb: a Wikipédia, vagy a könyvtári tájékoztatópult? -- a szakértelem paradoxonjaFEL

Az online tájékoztatásban is megjelentek az önkéntesek (mottó: 'mindenki tud valamit'), akik a felhasználók közül kerülnek ki. A Yahoo! Answers, a Wiki Answers és az Askville után új, együttműködésen alapuló modell jelent meg: a Wikipedia Reference Desk (WRD, link E szolgáltatás keretében napi több ezer kérdést válaszolnak meg amatőr tájékoztatók a Wikipédia alapján.
Felmérésben megállapították, hogy a kétfajta szolgáltatás hasonló eredményekkel jár, jóllehet a WRD-t amatőr önkéntesek működtetik. Miből adódhat ez a hasonló teljesítmény?
- Esetleg abból, hogy a Wikipédia rendelkezik bizonyos előnyökkel a digitális referensz aszinkron technológiájához képest (ezt a feltevést további kutatásoknak kell igazolnia).
- A Wikipédia amatőr önkéntesei idővel a könyvtárosokéhoz hasonló készségekre, tudásra, képességekre és tapasztalatokra tehetnek szert (a válaszok tulajdonképpen 'összeadódnak', a több válasz összesítve felérhet egy könyvtároséval).
- A két helyen eltérő típusú kérdéseket tesznek fel (ezek vizsgálata további feladat). A WRD-ben a közös munka, az együttműködés dominál.
- 'A szakértelem paradoxonja': (Johnson szerint a szakértelem bővülésével fordított arányban csökken az egyén képessége arra, hogy tudását egy laikus számára is érthetően adja át). Mielőtt még arra a következtetésre jutnánk, hogy a könyvtárak és a könyvtárosok helyettesíthetők, további kutatásokra lenne szükség. Felmerül az is, hogy a Web 2.0-s megoldások adaptálása jegyében a közösségi referenszet is fel kell venni a könyvtárosképzés tananyagába. (ref.: Hegyközi I.)


Nagymamák gyűjtöttek pénzt a könyvtár számáraFEL

Seattle-ben a 'Raging Grannies' (kb.: dühöngő nagymamák) hangoskodtak a Seattle Public Library Greenwood-i fiókkönyvtára előtt. Akciójukkal a könyvtárat támogatták. Sütemény-árusítással két óra alatt 80 dollárt szereztek a könyvtár baráti körének céljaira. A Seattle Times által készített fotó mutatja az idős hölgyeket.


Adatbázis-digitalizálás és többnyelvű könyvtári portál -- debreceni gimnáziumbanFEL

...Két másik pályázaton elnyert összesen 28 millió forintból részben összehangolt elektronikus könyvtárfejlesztést hajtanak végre a Tóth Árpád Gimnáziumban és a Gulyás Pál Kollégiumban. Másrészt mindkét helyen a könyvtári adatbázist digitalizálják és teszik elérhetővé a távoli felhasználók számára, valamint hírportálként üzemelő többnyelvű könyvtári honlapot alakítanak ki, és az olvasásra serkentő versenyeket, író-olvasó találkozókat, szavalóversenyt rendeznek a szülők bevonásával.


Leghamarabb fél év múlva lesz kattintható a Magyar Nemzeti Digitális Archívum FEL

A Magyar Nemzeti Digitális Archívumban szinte minden kulturális információ megtalálható lesz, akár évtizedekre visszamenőleg. A készítők azt ígérik, hogy várhatóan fél év múlva lehet először rákattintani. A többi között az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Országos Levéltár is részt vesz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium digitalizáló programjában. A kulturális ügyekért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta: egy hivatalos regisztráció után már most bármilyen szervezet csatlakozhat a Magyar Nemzeti Digitális Archívumhoz. Szőcs Géza az adattárat egy nagy, ingyenes, virtuális könyvtárhoz hasonlította. Elsősorban kulturális, illetve művészeti anyagokkal töltik fel az online archívumot és leghamarabb fél év múlva kattinthatunk majd rá.


Egyre több a magyar e-könyvFEL

A Digitális Irodalmi Akadémia és a Magyar Elektronikus Könyvtár mellett megjelentek olyan boltok, melyek friss, magyar nyelvű digitális köteteket árusítanak. A megvehető könyvek száma még csekély, néhány ezer kötetről van csupán szó, ráadásul ezek is inkább szépirodalmi művek -- a szórakoztató irodalomból hatalmas hiány van egyelőre.
A Kossuth Kiadó által üzemeltetett link -ot ajánljuk első állomásként azoknak, akik karácsonyra e-könyv-olvasót terveznek ajándékozni. A bolt számos fizetős e-könyv mellett egy 34 kötetből álló ingyenes könyvtárat is elérhetővé tett a látogatóknak. Ha az itteni kínálatot elolvastuk, akkor pedig a link oldalon még találhatunk további magyar ingyenkönyveket.
...


Elindult a Google e-könyv-kereskedéseFEL

Google eBookstore néven indult el az internetes vállalat régóta várt online e-könyvesboltja, amely hárommillió címet kínál megvásárlásra, de Magyarországról még nem elérhető.
A Google eBookstore legfontosabb tulajdonsága, hogy az ott megvásárolt könyveket nem kell letölteni a számítógépre, vagy felszinkronizálni az olvasóra. Azokat ugyanis a cég saját letölthető, vagy webes kliensében nyithatja meg a felhasználó. A könyváruházhoz Apple-készülékekre, vagyis iPhone-ra és iPadre és Androidra külön alkalmazás is készült, és többfajta e-könyv-olvasóval is használható (Sony, Barnes&Noble Nook).
Az eBookstore majdnem 4000 kiadó összesen több mint hárommillió kiadványát listázza, amelyeket a vevők több könyvkereskedőn keresztül vehetnek meg. A Google nem csak saját katalógusában teszi elérhetővé a különböző forgalmazókat, de azok a saját weboldalaikon keresztül is árulhatják a Google-féle e-könyveket, előre meghatározott részesedésért.
A link webcímen elérhető e-könyv-áruházat a hazai felhasználók sajnos még nem használhatják, a magyar felhasználói fiókokból annak katalógusa sem tekinthető meg, így a rajta keresztül elérhető ingyenes kiadványok sem. A kínálat többségét alkotó fizetős könyvek átlagos ára 10 és 13 dollár között van a letöltőközpontban.


Jön az eldobható e-papírFEL

A Cincinatti Egyetem kutatói olyan színes e-papírt fejlesztettek ki, aminek valódi papír a hordozófelülete, és a belőle készült kijelzők összehajthatók és eldobhatók lesznek.
Az amerikai kutatók rájöttek, hogyan lehet a színes e-papír kijelzőknél használt electrowetting (EW) technológiát -- amely elektromos töltés hatására le-fel süllyedő színes festékanyagokat használ a kép megjelenítésére -- az eddig alkalmazott üveg helyett papírból készült hordozófelületen alkalmazni -- írja a TG Daily. A papír alapú e-papír a kutatók elképzelése szerint olcsón előállítható, és ugyanúgy összehajtható és felcsavarható lesz, mint a jelenlegi újságlapok, és használat után ugyanúgy el is lehet majd dobni.
A technológia másik előnye, hogy a papírból készült e-kijelzők fogásra, ránézésre is teljesen olyanok lesznek, mint a valódi papírkiadványok, amelyek leutánzása az e-papír-gyártók egyik fő célja. Igaz, azok másik előnye, hogy tartósak és - például az újságpapírral ellentétben - nem termelnek hulladékot, de a fejlesztők szerint az elhasznált kijelzők nem jelentenek majd jelentős környezeti terhelést. Az egyetem fejlesztőcsapatát vezető Andrew Steckl professzor szerint az új EW-megoldásból 3-5 éven belül lehet piackész termék.


Összefogás a könyvtárért -- adóemeléssel FEL

A Los Angeles Library Bizottság és Margaret Donnellan Todd megyei könyvtárigazgató javaslatot tett az adóbevételek növelésére, a megyei könyvtár javára. Az illetékes döntéshozók megfontolásra átvették a javaslatot. Az évi $12 és $23 millió közötti bevétel kétharmados döntést igényel. A bizottság az adók a könyvtár ellátási körzeteire terjesztenék ki.
Duarte-ban a csomagadó segítségével tart heti hat napon nyitva a könyvtár, e területen kívül csak négy napon. A Duarte Közkönyvtár menedzsere szerint ezek az extra napok azokon segítenek elsősorban, akiknek nincs otthoni internet-elérésük.


12 tonnányi könyv adományba -- SzékelyudvarhelyFEL

A mintegy 12 tonnányi, több ezer használt kötetből álló olvasnivalót adományként kapta a könyvtár Magyarország legnagyobb internetes antikváriumától, az antikvarium.hu-tól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.
A karitatív akcióban két helyi cég, a Maxoll és a Nordiva is segédkezett, bérmentve szállította a könyveket Szegedről Udvarhelyre, ahol a városi könyvtár vállalta, hogy január végéig szétosztja az adományt iskolai vagy közkönyvtáraknak. 'Jelentkezési feltételek nincsenek, és mennyiségi korlát nélkül válogathatnak a használt, magyar és idegen nyelvű, antikváriumi kötetekből az érdeklődők' -- mondta el a Krónikának Szabó Károly könyvtárigazgató.


Meghiúsulhat az OPKM épületének felújításaFEL

Várhatóan meghiúsul az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum több mint félmilliárd forintos felújítása, amit a Norvég Alapból finanszíroznának, mert az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) nem kezdte meg a támogatási feltételek teljesítését.
A Magyar Nemzet a csütörtöki lapszámban arról ír, hogy a fővárosi Tündérpalota, a könyvtár és múzeum épületének felújítását 2011 áprilisára kellene befejezni, de az OFI, amelynek egyik szervezeti egysége a könyvtár és múzeum, nem kezdte meg időben a támogatási feltételek teljesítését, többek között a szükséges közbeszerzési eljárásokat.
A lap úgy tudja, hogy a támogatás egy részét még meg lehetne menteni, ha az OFI határidő-hosszabbítást kérne. Engedményt viszont csak akkor kapna, ha állja azokat a költségeket, amelyek a határidőn túl keletkeznek.


'Nagyon sajnáljuk, de ebben a könyvtárban Ön nem tapasztal majd csendet'FEL

- ehhez hasonló mondatokat kell a helsinki Kympi személyzetének mostanság gyakran elismételnie. A cikk témája az az új koncepció, amely mentén a könyvtár kulturális és egyéb eseményeket állított működése homlokterébe. Ennek megfelelően zenei események, vitafórumok, kiállítások, találkozók, sőt a privát találkahely lehetősége a főbb okok, ami miatt a látogatók felkeresik a szóban forgó helsinki könyvtárat.
A könyvtár ugyanis a kulturális rendezvények befogadásán túl azt a célt fogalmazta meg, hogy helyszínéül szolgáljon ezen eseményeknek már a megvalósítás fázisában az alkotó folyamattól egészen a bemutatkozásig Ez az újszerű működési koncepció esetenként bizony hangos tevékenységekkel jár, de legalább a könyvtár élményekben gazdag közösségi térré változott.
A könyvtár felszerelése is újszerű, rendelkezik olyan könnyen mobilizálható, gördülő bútorzattal, elektromos kábelekkel, csatlakozási lehetőséggel, számítógépekkel stb., amelyekből a látogatók saját maguk kialakíthatják alkotói kuckóikat, ott, ahol éppen szeretnék, egyedül vagy éppen a társakkal együtt. (ref.: Kránitz Lné)


Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbuszát adták át Pécsen FEL

Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbuszát üzemeltetheti a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont; a 100 millió forintért vásárolt járművet hétfőn adták át Pécsen.
'A könyvtárbuszlink Baranya 5 kistérségének 27 települését járja majd heti 4-5 napos munkarendben és hétvégi nyitva tartással, hogy a könyvtári szolgáltatások ott is elérhetőek legyenek, ahol nincsenek kiskönyvtárak' -- mondta Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár igazgatója az átadási ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón.
Hozzátette: az európai uniós pályázati forrásból vásárolt, akadálymentesített és a fogyatékkal élők számára is használható busz egyszerre 4 ezer dokumentumot, főként könyvet és folyóiratot visz magával, felszerelése pedig egyedülálló Magyarországon. 'A jármű műholdas parabolaantennája és laptopjai nemcsak a szélessávú internet-hozzáférést biztosítják a használóknak, hanem a tudásközpont egymillió dokumentumot tartalmazó adatbázisának elérését is. Így amit a buszon nem találnak az olvasók, azt megrendelhetik és legközelebb elvisszük nekik' -- mondta.


Jobban használnák a könyvtáros hallgatók a 2.0-t, ha oktatnák őket ráFEL

A kutatók azt tapasztalták, hogy -- mindent egybevetve -- a könyvtáros hallgatók mérsékelten használják a Web 2.0-s szolgáltatásokat. A legnépszerűbbek (sorrendben) a wikik, a blogok, a közösségi hálózatok, a Flickr és az RSS. A hallgatók akkor ismernék, használnák és méltányolnák jobban ezeket a szolgáltatásokat, ha a képzés során több tudást szerezhetnének velük kapcsolatban. Személyiségjegyeik és a tanulás megkönnyítésére alkalmazott módszereik nagyban befolyásolják hozzáállásukat. (ref.: Hegyközi I.)


Könyvtári foglalkozás totyogóknak a New York Public Library-ból -- bemutatófilmFEL

Korábbi számunkban már írtuk: Nehezebb jegyet kapni a New York Public Library gyerekfoglalkozásaira, mint a Broadway-sikerekre. Most újabb cikk jelent meg a témáról. A gyerekeknek nyilván nem olvasni kell megtanulniuk a könyvtárban, hanem könyves környezetben végezni élvezetes tevékenységet. A foglalkozásnak nincsenek kötött szabályai. Mégis a felnőttek felolvasása által tanulják a nyelvet -- szövegértés --, és készülődnek az iskolai feladatokra.
A New York-i közkönyvtár 0 évesektől hatodik osztályosokig tart olvasásokat gyerekek számára. Gyakori, hogy a picik eleinte letúrják a könyveket a polcról. de ez rendjén van -- mondja a könyvtáros. Nwem sok foglalkozás után azonban beülnek anyjuk ölébe és figyelni kezdenek a mesére.
A Reach Out and Read szervezet önkéntesei orvosi rendelők előterében olvasnak hangosan a gyerekeknek, akik annak végeztével meg is kapják az érintett könyvet. A szervezet célja, hogy a szülőket is ösztönözzék hasonló, hangos olvasási tevékenységre. (ref.: MG)


Az olvasás segít az egészségmegőrzésben -- még nem eléggé koordinált tevékenységekFEL

Az utóbbi években mindinkább felismerik az olvasás szerepét az egészségünk megvédésében, illetve bizonyos betegségek kezelésében. Számos kutatás mutatta ki, hogy a rendszeres olvasás segít a lelki problémák feldolgozásában, a depresszió leküzdésében, az időskori demencia lassításában, a stressz enyhítésében, az izomfeszültségek oldásában. Az olvasói klubokhoz tartozás megszünteti a magányosság érzését, növeli az önbecsülést és a társadalmi aktivitást. Nemrég Walesben elkezdődött a 'Könyvek receptre' (Books on Prescription) program, és a NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) irányelvei felhívták a figyelmet a biblioterápia szerepére az enyhe és közepes lelki zavarok kezelésében. Az országos egészségügyi szolgálat 220 millió font támogatással új stratégiát hirdetett meg a lelki egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokra, és ebben a liverpooli olvasásnépszerűsítő projektet ('Get into Reading') követendő példaként említik. (ref.: Mándy G.)


Tudathasadás vagy csak 'illemtudás'? Mást olvasunk, mint ami a 'kedvencünk'FEL

Megállt az egyáltalán nem olvasók számának növekedése, az olvasás azonban csak a negyedik helyen szerepel a szabadidős tevékenységek között -- derült ki az OSZK felméréséből, amelyet a Családi Olvasás Éve kampány keretében kezdeményezett. Az adatokat szerdán tárták a nyilvánosság elé az OSZK-ban. (Nyest)
-- A kedvenc írók Top 10-es listáját, mint eddig mindig, Jókai Mór vezeti, de az öt évvel ezelőtti 22 százalék helyett már csak a megkérdezettek 9,2 százalékánál. Őt Petőfi Sándor, Mikszáth Kálmán és Rejtő Jenő követi, egyetlen külföldiként Agatha Christie szerepel a klasszikusok uralta élmezőnyben. Az első tízet ugyanakkor csak a válaszadók húsz százaléka jelölte meg, a továbbiakban rengeteg egyszázalékos eredmény van. Gergely Ferenc hangsúlyozta, hogy ezekbe az eredményekbe az elvárt válaszadói magatartás is belejátszhat, hiszen a legfrissebb olvasási élményeknél már jóval szélesebb a toplista skálája. Lőrincz L. László vezet (3,8 százalék) Danielle Steel előtt, de ott van Dan Brown, J. K. Rowling (Harry Potter), Dallos Sándor és Stephenie Meyer (Alkonyat-trilógia) is. A kedvenc olvasmány továbbra is az Egri csillagok, megelőzve a Harry Pottert és A Pál utcai fiúkat. (Magyar Nemzet)
-- Szociológiai kutatások rendre rámutatnak arra, hogy Magyarországon különösen nagy a vallott értékek és a gyakorolt értékek közötti különbség, azaz: mást teszünk, mint amit mondunk. S úgy látszik, ez az olvasásra is igaz. (MG)


Gyengénlátó könyvtáros szolgáltat gyengénlátó használóknak -- nagyobb bizalom + kihasználtabb technológiaFEL

Országszerte 50 ezer vak és gyengénlátó a lehetséges használói tábor. A Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár gyengén látó munkatársat alkalmaz, mely megkönnyíti a párbeszédet a csökkentlátókkal. A szolgáltatást pályázati pénzből vásárolt felolvasóprogram és speciális nagyítót vásároltak.
A könyvtárban digitalizálni tervezik a legkeresettebb könyveket, amelyeket a gyengénlátók helyben olvashatják majd.
-- Régi tapasztalat, hogy a megcélzott használói táborba tartozó szolgáltató hatékonyan növeli az adott szegmens -- esetünkben vak és gyengénlátó használók -- elérését. Öröm, hogy a sok helyütt gyakorlatilag kihasználatlanul porosodó speciális, adóforintokból és -eurókból beszerzett berendezéseket ilyen módon teszi stratégiailag kihasználttá a könyvtár. Lehet, hogy a sikerkönyvek digitalizálásának is megtalálják az együttműködésen alapuló hatékony útját. (MG)


Otthonról is dolgozhatnánk -- csak intelligens, kreatív és pontos munkatársaknakFEL

A távmunka költséghatékony és családbarát, de egyúttal elszigetelheti a dolgozót, és van néhány vezető, aki csak akkor hiszi el valakiről, hogy dolgozik, ha minden nap látja. A munkaadók pozitív véleménye ellenére is igen kevesen alkalmaznak 'távmunkásokat': Magyarországon a távmunka aránya nagyjából 5 százalékos. Ez az EU-átlag harmada.
A távmunkára való átálláshoz alaposan kidolgozott HR-stratégia, az otthoni 'iroda' megfelelő felszerelése, a munkához szükséges körülmények megléte, pontos feladatkiosztás, illetve feladatközpontú gondolkodás kell. A főnökök leggyakoribb problémája a távmunkával általában az, hogy úgy érzik, ha nincs az irodában a beosztott, akkor nem is dolgozik. Emellett fontos, hogy a dolgozó személyisége is alkalmas legyen a távmunkára. Ugyanis ehhez felelősség, önállóság, munkaszervezési képesség, kreativitás, illetve pontosság kell.


WikiLeaks -- Tagadja a cenzúrát a Library of CongressFEL

'Eltiltotta' az összes szövetségi alkalmazottat a WikiLeaks oknyomozó portál internetes oldalától az amerikai kormány. A Fehér Ház helyi idő szerint pénteken valamennyi minisztériumot, illetve szövetségi hatóságot utasított arra, hogy akadályozza meg az internetes hozzáférést az elmúlt napokban több tízezer bizalmas, illetve titkos amerikai külügyi dokumentum kiszivárogtatásával hatalmas nemzetközi diplomáciai botrányt kavart portál honlapjához. Az elrendelt zárlat az amerikai kongresszus tekintélyes könyvtárára is vonatkozik. A könyvtár kommunikációs igazgatója nyilatkozatában visszautasította azokat a nézeteket, amelyek szerint a híres 'Library' ezzel cenzúrát hajt végre. A többi szövetségi intézményhez hasonlóan a könyvtár is köteles a kormánydokumentumok védelmére -- hangsúlyozta állásfoglalásában Matt Raymond kommunikációs igazgató.
-- Az amerikai könyvtárak a Betiltott könyvek hetével hívja fel évente a figyelmet a valamilyen szempontból indexre tett könyvekre. (MG)


A világhálón az Akadémiai Könyvtár egyes katalógusaiFEL

Az Athenaeum az interneten projekt keretében a világhálón is kereshetők lesznek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának (MTAK) és öt akadémiai kutatóintézet könyvtárának jelentős része; a program nyitórendezvényét december 15-én tartják.




Analógiák

Könyvvásárlás mellett a gyerekek is elkészíthetik saját könyvüket -- a könyvesboltbanFEL

Az USA-beli Charlotte városban az Author Squad gyerekkönyv-boltban nem csak vásárolják a könyveket a gyerekek és szüleik, hanem készíthetik is azokat. Írják, illusztrálják, megtervezik és bekötik az alkotást a bolt saját helyi műhelyében. A tulajdonos Lauren Garber olyan gyerekbarát eljárást alkalmaz, hogy akár kétéves gyerekek is elkészíthetik saját könyveiket. (ref.: MG)




Kisszínes

Karácsonyi könyvtári mese gyerekeknek -- mp3FEL



Fürdőkönyvtár Felsőzúgón -- Krúdy nyomában Felső-SzepességenFEL

Podolinban emléktáblája is van. Igaz, ő ebből a közeli kisvárosból jár be naponta Felsőzúgóra. Kutatókedvem elvitt a fürdő könyvtárába is, amelyet elég zilált állapotban találtam. Látni, hogy nincs állandó gazdája, még az elmúlt rendszer ideológiáját hirdető kötetek is ott vannak a polcokon. Az viszont dicséretes, hogy a szlovák könyvek mellett találhatók német, cseh, orosz és lengyel kötetek. S egy(!) magyar! Nem Krúdy, hanem bibliai történetek.


Magyaroknak ingyenes a bécsi Leopold MúzeumFEL

Adventi akciót indít a hétvégén a bécsi Leopold Múzeum, Ausztria keleti szomszédai számára. A Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából és Csehországból érkező vendégeknek csak személyi igazolványukat vagy útlevelüket kell felmutatniuk, hogy megnézhessék a modern osztrák művészet legnagyobb gyűjteményét, illetve az éppen aktuális Cézanne-Picasso-Giacometti kiállítást.




Kiemelt Katalist-hír

Kipróbálható e-könyv olvasók az OSZK-banFEL

A magyarországi könyvtárakban egyelőre mutatóba is alig akad e-könyvolvasó, amelyet az olvasók kézbe vehetnek és használhatnak. Ez a helyzet azonban most megváltozik, mert keddtől a Nemzeti Könyvtárban 10 darab e-könyvolvasó áll az érdeklődő olvasók rendelkezésére, akik olvasójegyük fejében juthatnak hozzá a készülékekhez. A könyvtár egyelőre szabadon elérhető tartalmakat tölt a gépekre, amelyeket kizárólag az olvasótérben lehet használni. A készülék arra is képes, hogy videótartalmakat vetítsen, így olvasóink hamarosan a könyvtárról és annak szolgáltatásairól is találnak majd rajta anyagokat.
...




Információforrások

Történelmi mítoszok -- eszközök a takarításhozFEL

A történelemtanárok sokszor eszköztelenül állnak a Trianon-összeesküvéssel, sumér-magyar azonossággal, és más áltudományos történelmi mítoszokkal előrukkoló gyerekekkel szemben. Mennyiben valláspótlók ezek a bolondériák? Mit tehet a pedagógus, ha a 'töriből' legjobb diák szerint Jézus magyar, a Kádár-rendszer pedig aranykor volt? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az idén a Történelemtanárok Egylete.
Részletek a TTE-'Egyezzünk ki a múlttal' című site-ról
- Klima László: Etruszk-magyar nyelvrokonság; Parthus-magyar rokonság, Jézus magyar volt;
- Sumer-magyar nyelvrokonság (pdf)
- Fodor István: A hun-magyar rokonság elmélete (pdf)
- Klima László: Finnugor nyelvrokonság (pdf)
- Fodor István: Idegen hatalmak kényszerítették-e ránk a 'finnugor elméletet'
- Klima László: 'A finnek már nem is tanítják'; Finnugor őshaza -- ami biztos, ami nem; Magyar őshaza -- ami biztos, ami nem (pdf)
- Fodor István: A turul; A rovásírás (pdf)
- dr. Fazekas Csaba: Trianon mítoszai
- Lőrinc László: Trianon és a zsidók (pdf)
- Ungváry Krisztián: A második világháború mítoszai (pdf)
- Völgyesi Zoltán: A kommunizmus évtizedeinek mítoszai.


Interneten az Amerikai légierő múzeumaFEL

A múzeum honlapján nemrég elindították az interaktív, 360 fokban megtekinthető virtuális kiállítások első fázisát, hogy különleges betekintést biztosítsanak azoknak is, akik épp nem járnak a múzeumban.
A projekt végére az egész múzeum elérhető lesz 92 darab, egyenként 307 képből álló nézőpontból, nagy felbontású panorámaképek segítségével. Ezen pontokból azonban nem csak a múzeumot lehet ?bebarangolni?, de fontos információkkal is szolgálnak majd a látogatóknak. Bár a teljes galéria elkészültéig még körülbelül két hónapot kell várni, a már elkészült tárlatok több más panorámakép mellett megtekinthetők a múzeum oldalán -- link