Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2009/44., dec. 9.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Praktikus

Üzenet -- projektorral

Hírek

Kellenek-e e-könyvek? -- nagy Moldován-interjú
Porosodási vita Koppenhágában -- a mélyben ott is az identitásválság lapul
A könyvtárakat modernizálni kell -- jövőjük érdekében
Szakdolgozati gondolatok 3. -- Dobjuk piacra szakdolgozatunkat!
Monok- és Sajó-nyilatkozatok, és: 'Az utódok kiválasztása politikai háttéralkuk nélkül történt'
Nem központi támogatásra épülő projektek -- hírcsokorban
Beke Kata halálára
Egyre aktuálisabb kérdés: könyvtárközi, vásárlás vagy nyomtatás?
Országos digitális könyvtárportál felállításáról döntött a német kormány
Információs ökológia -- az információs környezet megértése és rendezése
Elsőként Hargita megyében: BIBLIONET a gyimesközéploki könyvtárban
'Olvasójegyét -- de inkább bérletét -- kérjük felmutatni!'
Könyvtáros kitüntetettek a sárvári kistérségben
Románia: már csak az idősebb korosztály látogatja a könyvtárakat(?)
A Magyar Telekom e-könyváruház kialakítását tervezi
Információkinyerés és -szolgáltatás szövegekből -- számítógépes szövegnyelvészet
Veszprém, 8000 -- a hír pontosítása
Vége az ingyen híreknek az interneten?

Geek-szótár

Internetszleng -- júzer, lúzer, flame

Kisszínes

Lengyel Napok a Somogyiban -- gasztronóniában is
Itthon nem biznisz a zeneletöltés
Folyamatábra: érdemes-e könyvtárosnak menned?
Szinte minden munkához kell már információs technológiai ismeret
A portálok helyét átveszik a hálózatok
Szétlopják az előfizetői tartalmakat az interneten

Kiemelt Katalist-hír

UTCA: MOKKA + ODR kérdések

Információforrások

Zenei naptár advent napjaira
Nyitott archívum - nyilvános MTI-hírkiadások
Virtuális séta a kulturális világörökség helyszínein
Hírek.csillagászat.hu
Itt az első magyar iPhone-híroldal
Szótárprogramot indított a Google -- porosodnak a papírszótárak
Gazdasági bűnözés Magyarországon -- friss adatokkal
Az évtized legjobb brit könyvei
Tematikus népzenei honlapot indított a Magyar Rádió


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Praktikus

Üzenet -- projektorralFEL

A projektorunk és a szalagfüggönyünk segítségével a könyvtár belső teréből üzenetet vetítünk az utcán járóknak. A projektor szolgáltatása teszi lehetővé, hogy a függönyön, mely most a vászon, fordított kép keletkezzen, mely jól látható kívülről. A hang nélküli üzenet küldése időkapcsolóval fejeződik be a nyitvatartási idő után. Eddigi, üzeneteink pl.: a Prima Primissima díjazottjára való figyelemfelhívás, aki nagykanizsai könyvtár tervezője.
Hírek

Kellenek-e e-könyvek? -- nagy Moldován-interjúFEL

Az interneten is terjed az irodalom, talán jobban, mint remélnénk; ugyanakkor terjed a félelem is: vajon nemsokára csak angolul fogunk olvasni? A szakember cáfol: szerinte jól állunk a magyar nyelvű szövegek digitalizálásával, és ez a kezdeményezés az összmagyar irodalomra is kihat.


Porosodási vita Koppenhágában -- a mélyben ott is az identitásválság lapulFEL

A koppenhágai városi könyvtár újonnan kinevezett főigazgatója, Pernille Schaltz a nyilvánosság előtt vázolta fel elképzeléseit a legnagyobb dán könyvtár jövőjével kapcsolatban. Meglehetősen egyedi és sajátos elképzeléseit adta közre, hogy ti. a könyvtárakban már az előtérben, az aulákban rendezvényeknek kellene fogadni az oda betérőket, ill. a könyvtárlátogató közönséget, elsősorban a legjobban keresett és fogyó bestsellereket kell kitenni a fogadótérbe, az 'üzenőfalakról' híreket, eseményeket kell közölni a látogatókkal, és a ritkán kölcsönzött könyveket a toplisták élén álló könyvek útjából el kell vinni a könyvtár valamely félreeső, kevésbé forgalmas sarkába. Schaltznak már volt módjában bizonyítani is elképzelései sikerét korábban Aalborg könyvtárának fejlesztési menedzsereként számos újítást vezetett be, hatására a látogatottság és a kölcsönzési mutató is javult.
A probléma feloldására egyébként a dán könyvtárügy a hivatalos kormányzat részéről már kedvező politikai döntésről kapott ígéretet. Schaltz mégis azt hangoztatja, hogy az alapproblémát ez nem oldja meg. Ha a polcokon ott 'várakoznak' olvasóikra a ritkán kölcsönzött művek, ugyanakkor az informatika új lehetőségei a könyvtár falain kívül maradnak, az nem fogja növelni az olvasóközönséget.

Hírforrás: Humanus, Könyvtári Figyelő 2009/4.
2009. december 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=porosodasi_vita_koppenhagaban_--_a_melyben_ott_is_az_identitasvalsag_lapul

A könyvtárakat modernizálni kell -- jövőjük érdekébenFEL

Az angok kulturális miniszter, Margaret Hodge szerint az angol könyvtárak radiális modernizációja szükséges -- amennyiben meg kívánják őrizni jelentőségüket.
Szakdolgozati gondolatok 3. -- Dobjuk piacra szakdolgozatunkat!FEL

Sok szakdolgozat készül el úgy, hogy -- jó esetben -- a konzulensen kívül aligha olvassa valaki el. De akad olyan is, hogy a hallgató munkája elkészülte után értékesíti az anyagot. (Extrém példa: a Szombathelyen végzett Bíró Szabolcs könyvtáros inforbróker-dolgozatát a webről ellopták, és szakértői munkaként 1,6 millió forintért értékesíteni próbálták.) E sorok írója szakdolgozatait vagy eleve megrendelésre (TEMPUS), vagy utóbbi értékesítésre (tanácsadó általi megvásárlás, könyvkiadás) készítette. A hallgatói ráfordított kutatóórák tehát értékesíthetők -- ha a téma és a kidolgozottság színvonala megüti a piaci szintet. Nagyobb erre az esély, ha eleve piaci szempontok -- várható vevők azonosítása, szempontjaik bevétele a felmérésbe stb. -- szerint készül az anyag. Ennek további előnye, hogy a hallgató a használói igények figyelembevételére trenírozódik, mely szempont még mindig gyakran szenved csorbát a közszférában. Az üzleti aspektus korántsem ellentétes a szakdolgozatot bíráló oktató vagy felsőoktatási intézmény szempontjaival. A Hollandiában készülő információs--könyvtári szakdolgozatok bírálati kritériumai között eleve szerepel a kevésbé megfogható, de annál beszédesebb 'társadalmi hasznosság' szempontja.


Monok- és Sajó-nyilatkozatok, és: 'Az utódok kiválasztása politikai háttéralkuk nélkül történt'FEL

NOL: Az Országos Széchényi Könyvtár egyre több olvasóját veszíti el. A raktározási gondok megoldása, a digitalizálás felpörgetése, a szakembergárda ésszerűbb szervezése és a gondosabb állományvédelem a négy sarokpont az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) frissen kinevezett főigazgatójának programjában. Interjú Sajó Andreával, aki mindemellett egyfajta kultúrközponttá tenné a könyvtárat, hogy visszacsábítsa az elvesztett olvasókat.
'Demokratikus döntésnek tartható, hogy a választások előtt neveznek ki új vezetőket nemzeti közintézmények élére?' -- tette fel az írásbeli kérdést Hiller Istvánnak Halász János, a parlament kulturális bizottságának fideszes alelnöke. Szerinte a kulturális miniszter a választásokig hátra lévő néhány hónapra meghosszabbíthatta volna a hivatalban lévő vezetők fél éve amúgy is lejárt kinevezését. 'Az utódok kiválasztása politikai háttéralkuk nélkül történt' -- hangsúlyozza a Heti Válasznak Halász.
Monok István: -- Mindeddig csak a sajtóból értesültem arról, hogy nem hosszabbítják meg a vezetői megbízásomat. Megalázva érzem magam, mert eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam a kulturális tárcától, és a dolgozói elégedettségi vizsgálat is közel 85 százalékos eredményt hozott. Tavasszal megkaptam a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, most mégis úgy érzem, nem a helyén értékelték a munkámat. A pályázati ritmus teremti meg a változás esélyét, de nem mindegy, kivel veretnek meg.


Nem központi támogatásra épülő projektek -- hírcsokorban FEL

A központi pénzek hullásának idején érdemes azokon a projekteken is eltöprengeni, melyek pénzáradat nélkül is létrejönnek, sőt, gyakran eredményesebbek is az előbbieknél. Ugyanis gazdáik a használók érdekében részben saját magukat valósítják meg bennük. Figyelmüket nem a pénzek megszerzése köti le. Ebből adódóan eleve mentesek attól, hogy energiájuk a pénz fogytával lankadjon. Sőt, arra is van példa, hogy az ilyen munkákat a szponzorok keresik meg.
További előny, hogy a munka során nem kell elköteleződniük a pénzforrás csapját kezelők irányában, tehát intellektuálisan és szakmailag függetlenek maradnak. Ez az értelmiségi luxus persze másnak is adott lehet, de nagyon nehéz megőrizni ezt a függelmek hálózatában. A 'Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári projektek' KIT hírcsoport 8 ilyen projektet mutat be a 2009. áprilisi sorozat nyomán. A gyűjtemény azonban még bővíthető.


Beke Kata haláláraFEL

Elment egy hiteles ember, egy olyan személyiség, aki megnyilvánulásaiban, tetteiben mindig azonos volt önmagával, azzal a belső iránytűvel, amely ma oly sokakból végzetesen hiányzik.
Őrzök róla egy képet: 1989 egy késő őszi, szürkülettel terhes délutánján, szakadó esőben áll egy emelvényen az Akadémia előtt, az Eötvös téren, a PDSZ hatalmas tömeget felvonultató nagygyűlésén. Szenvedélyes hangon beszél, éppen Bibó -- mára frázissá koptatott -- szavait idézi az egyenes derékkal járó, félelmeit örökre száműző demokratáról. Arról akarja meggyőzni a tömeget, kollégáit, hogy bátran merjék felemelni szavukat az ostoba, hivatalnokmentalitású iskolaigazgatók és művelődési osztályok ellen. A tömegben lévő pedagógusok ernyőik alá bújva figyelik, a szürkületben is látszik arcukon a meglepettség, hisz nem ilyen szavakhoz szoktak eddig. 'Merjetek bátrak lenni, merjetek nem félni, merjetek forradalmat csinálni az iskoláitokban, különben ez az egész, amit elkezdtünk, langyos népünnepéllyé, vidámkodó majálissá válik' -- mondja. A tömeg egy része a szakadó eső miatt szavai alatt lassan elhagyja a teret. Beke Kata kissé csalódottan néz a tér felé, majd erőteljes kézmozdulattal félrelöki a fölé tartott ernyőt, s az esőben tovább beszél, mire mondandója végére ér, csurom vizes lesz az arca, a haja, a kabátja.


Egyre aktuálisabb kérdés: könyvtárközi, vásárlás vagy nyomtatás?FEL

Az elektronikus könyv már nem újdonság. A világ nagy kiadói, például az Amazon, a Springer, a Wolter Kluwer vagy a Pearson Education régóta kínálnak ilyet az interneten. Először a tudományos-szakirodalmi tájékozódást forradalmasította e lehetőség, hiszen egy-egy szakterület közönsége gyorsan és könnyen hozzájut így az őt érdeklő -- legfrissebb vagy akár nyomtatott formában már nem is kapható -- művekhez. Itthon is főként a szakkönyvkiadás válsága és a terjesztés anomáliái indítottak el hasonló üzleti próbálkozásokat. A nemrég piacra lépett új internetes kiadó, a Fapadoskonyv.hu listáján azonban szépirodalom szerepel.


Országos digitális könyvtárportál felállításáról döntött a német kormányFEL

Az évszázad projektjének, a Google-ra adott német válasznak nevezték szinte azonnal azt az országos digitális könyvtárat, amelynek létrehozásáról szerdán döntött a berlini kormány. A hivatalos nevén Német Digitális Könyvtár (DDB) felállítása a kormányhatározat szerint 2011-ben kezdődik. A tervek szerint abban 30 ezer kulturális- és tudományos intézmény adatbankjai kapcsolódnak össze, és a tartalom az állampolgárok számára egyetlen országos
portálon hozzáférhetővé válik. Az országos könyvtár felállításának költségeit a szövetségi kormány és a tartományok közösen fedezik. A központi infrastruktúra létrehozására 5 millió eurót irányoztak elő, míg a működési költségek az előzetes becslések szerint évente mintegy 2,6 millió eurót tesznek ki.


Információs ökológia -- az információs környezet megértése és rendezéseFEL

A fogalom (information ecology) első használói Davenport és Prusak (1997) voltak az információs menedzsment területén. Az információs ökológia szerintük olyan metafora, amely segít megérteni és rendezni az információs környezetet, főként az információs viselkedés, stratégiák és kultúra szemszögéből.
Az információs ökológia a biológiai ökológiához hasonlóan tartalmazza az információk sokféleségét, a típusfajtákat, az evolúciót és a speciális lokalitást. Példa lehet rá a hagyományos könyvtár, a kórház vagy az iskola, mert ezek olyan helyek, ahol az emberek az információs aktivitásban eszközöket használnak és szociális viszonyaikban kölcsönösen segítik egymást.

Hírforrás: Humanus, Könyvtári Figyelő 2009/4.
2009. december 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=informacios_okologia-az_informacios_kornyezet_megertese_es_rendezese

Elsőként Hargita megyében: BIBLIONET a gyimesközéploki könyvtárbanFEL

Átadták a Gyimesközéploki Községi Könyvtárban az ingyenes internetes-központot. A Romániában két éve működő BIBLIONET Országos Programban a könyvtár négy új számítógépet, szkennert, webkamerákat és fénymásolót is kapott. A projekt lényege: a közösséget ingyenes információforráshoz juttatni és egyben a könyvtárakat népszerűsíteni. Bedő Melinda, a BIBLIONET Hargita megyei koordinátora: eddig Hargita megye 19 könyvtára összesen 76 darab, internetes számítógépet s egy-egy nyomtatót, szkennert, ügykezelési és felhasználói szoftvert kapott. A Kájoni János Megyei Könyvtár képzési célokra laptopokat és szoftvereket és egyéb technikai berendezéseket kapott. A Megyei Könyvtár két munkatársa felnőttképzői képzésen vett részt és sikeres vizsgát tett. A felszereléseket és a képzést az IREX közreműködésével a Bill & Melinda Gates Alapítvány biztosította, a fenntartás a települések feladata. A megyei könyvtárban képzőközpont nyílt, a könyvtárosok itt mélyítették informatikai tudásukat és szolgáltatáshoz szükséges szakmai ismereteket. Kopacz Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója: 'Praktikus okok miatt is fontos a most átadott internetes központ: a községben nincs bank. A mai átadáson azt is megmutattuk az érdeklődőknek, hogy hogyan lehet internetes módszerrel számlát fizetni. (Kelemen Katalin ajánlásával)


'Olvasójegyét -- de inkább bérletét -- kérjük felmutatni!'FEL

Ezzel a címmel jelent meg cikk a Teszt Plussz magazin 2009. novemberi számában a városi könyvtárakról Bugár László tollából. A kétoldalas cikk az FSZEK-en kívül a debreceni, zalaegerszegi, soproni és miskolci városi könyvtár szolgáltatásairól ad eléggé általános információkat, árakat, adatokat. Könyvtárosként azt érdemes megnézni ebben a cikkben, hogyan ír rólunk egy felhasználó.
A FSZEK-ről írják: 'évente kétszer -- vizsgaidőszakok idején -- jelentkezik az igény az éjjel-nappal nyitva tartásra, melyre több külföldi példa is van, itthon azonban a forráshiány mellett éppen a nyitott szemlélet akadályozza a megvalósítást. Dr. Fodor Péter szerint, mivel közkönyvtárként pozícionálták magukat, ebben az esetben sem tilthatnának ki senkt, és Budapest legelegánsabb hajléktalanszállóját üzemeltetnék az építészeti nívódíjjal is jutalmazott, felújított Wenckheim-palotában.' (Lőrincz Andrea - BGF - ajánlásával)


Könyvtáros kitüntetettek a sárvári kistérségbenFEL

Nagy Katalin Magdolna 1972 óta, harminchét éven át tanította a környező települések (Sitke, Gérce, Vásárosmiske) felnövekvő nemzedékét az írás, olvasás, számolás tudományára.
Csuka Éva 1977 óta tevékenykedik a répcelaki Városi Könyvtárban. Példa a magára vállalt feladatok ellátásában, kiváló szakember, energikus, nagy tapasztalatú, kreatív személyiség.
Munkavégzésére igényesség, magas fokú, színvonalas szakmai munka, az olvasók iránti szeretet, tisztelet a jellemző.
Johan Jenőné a Szeleste-Ölbő-Pósfa Községek Általános Iskolái és Óvodái iskolatitkára főállásban.
Könyvtáros, az általa létrehozott ifjúsági klub szervezője, vezetője, Pósfa kulturális életének lelke, motorja.
Pásti József 1984-től vezetője az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Háznak és Könyvtárnak, 2006-tól az Ikervári Általános Művelődési Központ igazgatója. Alapítója és vezetője a Rába(p)ART Társulatnak, mely több országos minősítésen is részt vett , két esetben pedig ezüst fokozatot ért el.


Románia: már csak az idősebb korosztály látogatja a könyvtárakat(?)FEL

A marosvásárhelyi könyvesboltokban a válság ellenére ugyanannyi könyvet adtak el idén, mint az előző években. Az egyetlen változás, hogy az emberek már nemcsak a szórakozást keresik s könyvekben, hanem a pénzszerzési lehetőségeket is kutatják. Manapság népszerűek lettek a hogyan gazdagodjunk meg? típusú könyvek, de a lélekkel foglalkozó kötetekért is nagy a tolongás. A könyvtárosok viszont panaszkodnak, hogy már csak az idősebb korosztály látogatja a könyvtárakat. Egy nemrég készült felmérés szerint a romániai lakosság közel 20 százaléka egyáltalán nem olvas, míg 50 százaléka egész életében mindössze egyetlen könyvet olvasott el. A kutatásból az is kiderül, hogy a romániai átlagcsaládoknál 50-nél kevesebb könyv található a polcokon.


A Magyar Telekom e-könyváruház kialakítását terveziFEL

Az idei karácsony és a következő évek slágertermékei lehetnek a digitális könyvolvasók, az e-bookok; különleges kijelzőjüknek köszönhetően kényelmesen olvashatók, egyszerre sok digitális könyv vagy dokumentum tárolására képesek, és mivel kicsik, bárhova magunkkal vihetjük őket. A készülékre számos forrásból tölthetők le magyar és idegen nyelvű digitális könyvek, és a magyar könyvpiac meghatározó szereplőivel történő együttműködésben a Magyar Telekom könyváruház kialakítását tervezi.


Információkinyerés és -szolgáltatás szövegekből -- számítógépes szövegnyelvészetFEL

Dec. 3-4-én rendezték meg a VI. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát link A témaközi szakterület nyelvészeket, pszichológusokat, számítógépes is információs szakembereket vonz, köztük nemzetközi projektek kutatóit, üzletembereit is. Témakörök voltak: fordítás, szövegbányászat, szövegkorpusz, ontológia, lexikográfia, beszédtechnológia, pszichológiai vonatkozású fejlesztések és gépi tanulás. A könyvtár motívuma mint egyik lehetséges adatforrás merült fel.
Érdekes visszagondolni az évekkel ezelőtti információbróker-vitára link ti. hogy az kizsákmányolja a könyvtárost, felhasználja, értékesíti azt a tudást, melyet a könyvtárosok fáradságos munkával összehoztak. Nos, a konferencián fellépő kutatók is hasonlót csinálnak: a részben könyvtártól szerzett szövegeket feldolgozva közvetlenül vagy áttételesen értékesítik eredményeiket. (MG)


Veszprém, 8000 -- a hír pontosításaFEL

Amikor egy nyilatkozatnak a fele lemarad vagy amikor szövegértési problémát vélek felfedezni, elszomorodom. A Népszabadság cikkét vette át az MTI és a hirado.hu is.
'Pálmann Judit könyvtárigazgató arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy az évente beiratkozó 8-9 ezer olvasó közül mindössze 1200-1300 veszprémit érint a változás.' A 'mindössze' szó el sem hangzott, és ez a szócska bizony jelentősen módosította a mondanivalómat. Az említett olvasói kör, a használók kb. 10%-a bizony jelentős! Eddig büszkék voltunk arra, hogy nálunk nem csökkent a könyvtárhasználók száma, bár az utóbbi hónapokban sokan már 'csak' a regisztrált használó státuszt választották (mert ez díjmentes) és a megyei könyvtár állományát helyben használták.
Nekünk minden olvasónk elvesztése, aki nem tudja majd megfizetni a beiratkozási díjat, fájni fog. Az intézkedéshez még társul nyitva tartási idő csökkentés és létszámleépítés is. Így kerek az egész! Mi pedig itt Veszprémben nem tartozunk a TIOP és TÁMOP halmozók közé, de minden szakmai tudásunkat arra tesszük fel, hogy a felszínen maradjunk és megújuljunk.

Hírforrás: Pálmann Judit, ig.
2009. december 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=veszprem_8000_--_a_hir_pontositasa

Vége az ingyen híreknek az interneten?FEL

Mostantól az újságkiadók meghatározhatják, az előfizetéses oldalukról hány cikket jeleníthessen meg a Google News -- jelentette be a keresőcég. A megállapodásra azután került sor, hogy több médiacég is pereket helyezett kilátásba, amiért a Google keres pénzt az ő fizetős tartalmuk közzétételével. A mostani megállapodás szerint a Google oldalairól érkezett olvasók legfeljebb öt kattintás után automatikusan egy előfizetői vagy regisztrációs oldalra kerülnek.
Geek-szótár

Internetszleng -- júzer, lúzer, flameFEL

júzer (user) -- felhasználó
lúzer (loser) -- vesztes. Azt nevezik így, aki hosszú időn keresztül képtelen valaminek az elsajátítására/megértésére.
flame (ejsd: 'flém') -- (szándékos) vitagenerálás
Kisszínes

Lengyel Napok a Somogyiban -- gasztronóniában isFEL

Karácsonyig tartó rendezvényekkel várja a lengyel történelem, irodalom, zene és gasztronómia iránt érdeklődőket a szegedi Somogyi-könyvtár. A lengyel napok társrendezői a Szegedi Lengyel Önkormányzat, valamint a Lengyel-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület.


Itthon nem biznisz a zeneletöltés FEL

Míg a fejlettebb piacokon a az illegális zeneletöltés mellett kialakult a jogkövető olcsó fizetős megoldás, amely némileg visszahozta a lemezpiac zuhanását, Magyarországon a kalózmentalitás az úr, és a legális csatorna nem kifizetődő.


Folyamatábra: érdemes-e könyvtárosnak menned?FEL

Akár magyarul is elkészíthető. Ha tudja, mi a humorérzék, akkor magyarítsa. :-) (MG)


Szinte minden munkához kell már információs technológiai ismeret FEL

Öt év múlva Európában a munkahelyek 90 százaléka elképzelhetetlen lesz már információs technológiai, azon belül internetes ismeretek nélkül ? állítja egy friss tanulmány, amelyet Brüsszelben hoztak nyilvánosságra.


A portálok helyét átveszik a hálózatokFEL

Napjainkban már nem a mindent egy helyen kínáló portálok, hanem az olyan közösségi oldalak határozzák meg a webes fejlődés irányát, mint a Facebook vagy a Twitter. Eljött az összefüggő hálózatok kora. Vajon ki emlékszik még az AOL, az Altavista, a Netscape, a Fireball, vagy éppen a Lycos nevére? Pedig ezek néhány évvel ezelőtt még meghatározó cégek voltak, senki sem gondolta, hogy nélkülük létezhet majd az internet. Ugyanez történhet néhány esztendő múlva akár a Facebookkal is, hiszen az új jelöltek már ugrásra készen az ajtóban sorakoznak. Elég például csak a Spotify zenei szolgáltatásra vagy éppen a Foursquare hálózatra gondolni.


Szétlopják az előfizetői tartalmakat az internetenFEL

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban megjelenő internetes újságokat átlagban 4,4-szer másolják le engedély nélkül, de a legnagyobb, országos lapok 15-szörös illegális másoláson is áteshetnek. Az egy hónapig tartó, 157 újság több mint 100 ezer cikkére kiterjedő megfigyelés úgy találta, hogy több mint 75 ezer oldalról 112 ezer csaknem tökéletes jogtalan másolat készült, míg 520 ezer esetben részeket vettek át az eredeti forrásból. Jim Pitkow, az Attributor vezérigazgatója szerint a hirdetési hálózatok is felelősek az engedély nélküli tartalmak mellé csatolt hirdetések ügyében. Érdekes módon azonban a konzorcium nem azt kéri a hirdetési ágazattól, hogy tegyen lépéseket a lopott tartalmak megkülönböztetése és azok távoltartása érdekében, hanem inkább részesedést szeretne az ilyen módon termelődött bevételekből -- számolt be az Financial Times.
Kiemelt Katalist-hír

UTCA: MOKKA + ODR kérdések FEL

Információforrások

Zenei naptár advent napjairaFEL

A norvég hangarchívum (Norwegian Institute of Recorded Sound) a múlt évi sikeren felbuzdulva ismét közreadja adventi zenés naprátát, melyben régi zenéket hallhat a nagyérdemű. A korabeli zajokat is tartalmazó napi szolgáltatáshoz szöveget is biztosítanak: link A szolgáltatásra napi email is rendelhető, a Facebook-használók pedig kedvenc felületükről vehetik igénybe: link (Németh Márton ajánlásával)


Nyitott archívum - nyilvános MTI-hírkiadások FEL

Az MTI megnyitotta archívumainak egy részét a nagyközönség számára. A kormányzati támogatással megvalósult digitalizálási program révén ezentúl ingyenesen elérhető és adatbázisban kereshető többek között az MTI által a két világháború között kiadott teljes híranyag, a 2001 és 2005 közötti MTI-fotókiadásba pedig a Fotómozaik képarchívum kínál betekintést.


Virtuális séta a kulturális világörökség helyszíneinFEL

A Google és az UNESCO összefogásának eredményeképp virtuális séta keretében hamarosan már az íróasztal mell?l is bejárhatók lesznek a világörökségi helyszínek.Hírek.csillagászat.huFEL

A 2005-ben indult hírportál célja, hogy a csillagászat iránt érdeklődők számára szakmailag hiteles módon számoljon be az asztronómia legfrisebb eredményeiről. A naponta frissülő hírek mellett minden héten kiválasztjuk és publikáljuk a szerkesztőségünkbe érkező legjobb csillagászati felvételt, emellett pedig csillagászati programajánlót teszünk közzé, illetve éjszakai időjárás-előrejelzést is üzemeltetünk. Erőfeszítéseinknek köszönhetően oldalunk a legnépszerűbb hazai csillagászati ismeretterjesztő honlap: átlagosan havi 50-60 egyedi látogató 250-300 ezer ezer oldalletöltést generál folyamatosan emelkedő látogatottság mellett. (Az oldal az eFestival díjazottja)

Hírforrás: MATISZ
2009. december 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hirek.csillagaszat.hu

Itt az első magyar iPhone-híroldal FEL

Elérhető az FN.hu iPhone-verziója! Néhány óra alatt a legnépszerűbb híralkalmazás lett az FN.hu a magyarországi iPhone tulajdonosoknál. Megelőzte a New York Times és a Yahoo! letöltését is! Hírek percről percre, mindig!


Szótárprogramot indított a Google -- porosodnak a papírszótárakFEL

Minden hírverés nélkül, csendben szótárprogramot indított a Google informatikai óriáscég. A program szómeghatározásokat és mintegy harminc nyelvre történő fordítást kínál. A link szerény kivitelű oldalra ellátogatva baloldalt egy gördülő menü látható a felkínált nyelvekkel, a mellette lévő ablakba beírhatók azok a szavak, amelyek definíciójára a felhasználó kíváncsi. A Google szótára 28 nyelven jelenít meg definíciókat, illetve "vállal" angolra vagy angolból történő fordítást.


Gazdasági bűnözés Magyarországon -- friss adatokkalFEL

Az elmúlt 12 hónapban minden harmadik céget ért számszerűsíthető veszteség gazdasági bűncselekmény miatt. Ezen belül a vesztegetés és korrupció a leggyakoribb visszaélésfajta, amely 81 százalékos előfordulási aránya a gazdasági bűncselekmények között jócskán meghaladja a közép-európai és a világátlagot is -- áll a PricewaterhouseCoopers legfrissebb felmérésében.


Az évtized legjobb brit könyveiFEL

A brit Times sok más laphoz hasonlóan tudja, hogy az olvasók szeretik a toplistákat, ezért rendszeresen megörvendezteti a felhasználókat egy újabbal. Az angolszász irodalom meghatározó hatása egyértelmű a világra, és nem magyarázható csak a nyelvi uralommal. Különösen a brit szerzők széles körű népszerűsége érdekes és irigylésre méltó jelenség, hiszen az ország lélekszámához képest elképesztően sok jó íróval büszkélkedhet a nedves sziget. A Times ezért aránylag könnyű helyzetben volt, amikor úgy döntött, hogy összeállítja az elmúlt évtized 100 legjobb könyvének listáját, hiszen volt miből meríteni.


Tematikus népzenei honlapot indított a Magyar Rádió FEL

Népzenei honlapon a zene mellett népművészet, néphagyomány lesznek terítéken. A Népzene.radio.hu link összefogja az MR népzenei témájú műsorait, valamint hétről hétre a népművészet és az élő néphagyomány aktualitásairól ad számot. A honlapon megtalálható többek között a 180 perc című műsor hétről hétre elhangzó kulturális ajánlója is, amelyben koncertek, színpadi műsorok, fesztiválok beharangozó, táncházakról, népművészeti táborokról, tanfolyamokról szóló híradások, népművészeti témájú kiállítások, szakmai rendezvények és kiadványok szerepelnek.