Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/39., nov. 4.

E lapszám szerkesztője: Kelemen-Molitorisz Anikó

Tartalomjegyzék

Praktikus

Takarékosság: flottában telefonálnak a dobozi intézményvezetők

Hírek

ASKPro -- és kontra: kritikákat is közzétesznek
Interim menedzsment -- könyvtárat is feljavítanának?
Mennyire lehet eredményes egy kampány-könyvtárhasználat? -- ábrával
Digitális könyvtárak -- az állami szervezeteknek nem üzlet?
Az e-könyvek újra népszerűvé tehetik a könyvtárakat -- ha...
E-papírok és könyvolvasók -- a Bridgestone-tól
A szerzeményezési osztály újjáalakítása -- hatékonyabban és kevesebb létszámmal
A francia nemzeti könyvtár Internet Archívuma -- Nekünk is lesz egyszer?
Mindent az EU történetéről -- egy egérkattintással
Használhatatlan a szerbiai iskolakönyvtárak könyvállománya
Amerikai digitalizálási projektből profitál a MEK
Magyar Intézet Regensburgban
Mesefalu a könyvtárban -- az iskolaérettséget segítik
Könyvmegsemmisítő szabadcsapatokról vízionálnak a Demokratában
A tudomány géniuszai az MTA könyvtárában
Képzűművészeti közösségi portál -- üzletnek is megfelel
Borzsák-hagyaték az Eötvös Collegium Mednyánszky Dénes Könyvtárban
Megújult az Apor-kódex
Nagyszokolyban könyvtár és információs központ nyílt pályázati forrásból
Játszóház a megújult orosházi gyerekkönyvtárban
Könyvtárbusz Baranyában -- házhoz jön a világháló is

Geek-szótár

Internetszleng -- gugli, hoax, spam

Analógiák

Sörcsapoló Bajnokság a Szépművészetiben -- kultúranövelés átpozícionálással
Önérvényesítés -- teljesítmény mellett
'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' verseny -- könyvtáraknak is pálya?

Kisszínes

Az illegális letöltők több zenét vásárolnak
Miről árulkodhat egy szemvizsgálat? -- Trauma lehet az olvasóképesség elvesztése
Futóreklámokon olvasható az Egri csillagok
Kövérség-kép a gyerekolvasmányokban -- rombolhat
Időutazás a Délmagyarral -- Válaszoló könyvtár Szegeden
Netező idős korosztály
Képzelt riport egy friss Amazon Kindle-tulajdonossal

Kiemelt Katalist-hír

A szakma újraépítése?

Információforrások

Bizalmatlan és egoista -- ami miatt ma is sötét hely Magyarország (adatforrás)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Praktikus

Takarékosság: flottában telefonálnak a dobozi intézményvezetőkFEL

Költségtakarékossági okokat szem előtt tartva üzleti keret tarifacsomagok használatával, flottában telefonálnak Doboz elöljárói, illetve az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői. A község vezetése már korábban hét előfizetést flottába egyesített. Most újabb 12 előfizetést csoportosítanak. Így egymás között ingyen beszélhetnek az iskola, óvoda, könyvtár, gondozási központ vezetői is. Nem maradt ki a kisebbségi önkormányzat elnöke, az idősek klubja vezetője, az aljegyző, a községgazda és a helyi újság szerkesztője sem.
-- Jut eszembe: egy hazai megyei könyvtár igazgatójának véleménye a Skype általi költségcsökkentési lehetőségről: 'Majd, ha köteleznek rá." (MG)
Hírek

ASKPro -- és kontra: kritikákat is közzétesznekFEL

Korábbi lapszámunkban szóltunk link arról, hogy a Special Library Association megváltoztatja nevét ASKPro-ra (kérdezd a szakembert vagy stratégiaitudás-szakemberek egyesülete). Az SLA honlapján és blogján a váltást üdvözlő és nemtetszést kifejező vélemények is megjelennek. (Olyan ez, mintha a Könyvtári Intézet honlapján a Portál program kritikái is helyet kapnának.) A SLA blogján például az SLA németországi képviselője vázolta hátfői bejegyzésében ellenérzéseit.
A témával kapcsolatban a diskurzus kimenetelétől függetlenül öröm látni, hogy a könyvtári és információs szakma újrakitalálása mellett egyre többen érvelnek. Megértették az itthon évtizede hangzó elcsépelt szlogen lényegét: csak a változás állandó. (MG)


Interim menedzsment -- könyvtárat is feljavítanának?FEL

Az interim menedzserek alkalmazása során a vállalatok meghatározott időre, és -- feladatra új menedzsment megoldást vehetnek igénybe. Az évtized elején még nemzetközi szinten is újdonságnak számító megoldás mára Magyarországon is elfogadottá vált, mondta el Dr. Tóth Tamással, a TTInterimManagement ügyvezetője, az interim menedzsment szolgáltatás és kultúra hazai úttörője.


Mennyire lehet eredményes egy kampány-könyvtárhasználat? -- ábrávalFEL

Előrebocsátom: nyilván én sem tudom. Sőt, az őszi kampányon túlmutató eredményesség- és hatékonyságmérésről sem tudok. De érdemes megmérni. Az őszi könyvtárhéttel kapcsolatban korábbi Katalist-eszmecserék során elhangzott: jó, ha bejönnek a könyvtárba akármilyen kampány során, de a kérdés inkább az, hogy amit a könyvtárban talál a használó, az megerősíti, vagy meggátolja őket a visszatérésben. Egy kikérdezéses mérési lehetőség -- csúnyább nevén: kapcsolati folyamatkontroll -- alkalmas lehet annak feltérképezésére, illetve prezentálására, hogy mely történések (mint arculati elemek) alakíthatják pozitív vagy negatív irányba a könyvtárba látogatónak a könyvtárról alakított imázsát. Az alábbi linken link egy hipotetikus könyvtárlátogatás élménytérképe látható. E módszer önmagában nem alkalmas a hatékonyságmérésre, de annak egyik mérési eszköze lehet. (MG)


Digitális könyvtárak -- az állami szervezeteknek nem üzlet?FEL

A modern technika lehetővé tenné, hogy az interneten könnyen hozzáférjünk szinte bármilyen könyv digitális változatához. A kutatók és az egyetemi hallgatók így rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatnának meg. A szerzői jog azonban hátráltatja a tudástársadalom kialakulását. Különösen Európa van nagy lemaradásban a könyvek digitalizálása és elérhetővé tétele terén.
Az elmúlt években több internetes vállalat is nagyszabású könyvdigitalizálási programba kezdett. A Google Books projektjében évente 10 millió könyvet szkennelnek be, és tesznek részben vagy egészben hozzáférhetővé az interneten. A Microsoft is teljes könyvtárak anyagát digitalizálja, hogy a Windows operációs rendszeren belül lehetővé váljon a könyvek tartalmának keresése. Sorompóba állt a Yahoo! is.


Az e-könyvek újra népszerűvé tehetik a könyvtárakat -- ha...FEL

Vannak brit könyvtárak, melyek meg kívánják állítani a könyvtárhasználók lemorzsolódását, sőt, új használókat akarnak szerezni e-könyvek szolgáltatása által. A lutoni könyvtár munkatársa elmondja, hogy még külföldről is érkeznek kérdések, hogyan lehetnének onnan a könyvtár tagjai. /Néhány hete jeleztük, hogy miért éri meg pl. Kecskemétről a budapesti közkönyvtár tagja lenni link / A lutoniak által használt modellt több angol könyvtár is igyekszik lemásolni. A kölcsönzés módja: a használó a könyvtárban vagy otthon csatlakozik könyvtár rendszeréhez, s azonosító kódjának megadása után letölti a könyvet számítógépére vagy e-könyvére (kivéve az inkompatibilis Kindle-re). A könyv 14 nap múlva automatikusan törlődik, tehát nem kell a visszavitellel bajlódni. Az e-könyv tehát remény az angol könyvtárak számára, ahol mind a kölcsönzés, mind a könyvtárlátogatás jelentősen csökkent az utóbbi 10 évben (az utóbbi 302 millióról 280 millióra. Mindemellett úgy tűnik, hogy az e-könyv egyelőre nem fenyegeti a papírkönyvek piacát. (ref.: MG)


E-papírok és könyvolvasók -- a Bridgestone-tólFEL

A Bridgestone név sokak számára ismerős, ez a vállalat a Forma-1-es csapatok gumiszállítója. A cég most igyekszik új ágazatok felé nyitni és hamarosan az elektronikai boltok polcain is feltűnhetnek termékei. Az eddig elsősorban autógumijairól ismert japán vállalat egy új területen is igyekszik megvetni a lábát. Japánban a Bridgestone bejelentett két új elektronikus papírt, illetve könyvolvasót, amelyek sorozatgyártása már néhány hónapon belül, várhatóan 2010-ben megkezdődhet. Az e-papírokat és a hozzájuk tartozó készülékeket a Bridgestone hivatalosan a Yokohamában megrendezett FPD szakkonferencián mutatja be.


A szerzeményezési osztály újjáalakítása -- hatékonyabban és kevesebb létszámmalFEL

A Blackwell /külső tanácsadó cég/ több javaslattal állt elő itt is: térjenek át az elektronikus munkavégzésre (mellőzzék a papírmunkát), a gyarapító könyvtárosok a szállító adatbázisában jelöljék ki a szükséges címeket, és ők vigyék be a rendelési adatokat is, automatizálják a duplumszűrést, az eseti megszorítások miatt a következő évre áthúzódó rendeléseket is a szállító adatbázisában jelöljék ki, ne a helyi ALEPH-rendszerben rögzítsék, a rendelések és számlák zömét EDI-vel bonyolítsák, csökkentsék a minimumra a nyomtatást és bibliográfiai azonosítást, hagyjanak fel a régimódi és költséges munkafolyamatokkal, ha a gyarapítási keretük tovább csökken, vezessék be az OCLC egyik fontos szolgáltatását (WorldCat Cataloging Partners 100 percent service).
Az eredmények -- bár még nem zárult le az átszervezés -- máris megmutatkoznak: két álláshely felszabadult, bizonyos áramvonalasítás következtében értékes munkaidőt sikerült átirányítani fontosabb tevékenységekre, hatékonyabb lett, és felgyorsult a munka. (ref.: Murányi L.)


A francia nemzeti könyvtár Internet Archívuma -- Nekünk is lesz egyszer?FEL

A francia nemzeti könyvtár (BnF) 2004-től digitalizált kulturális öröksége már több mint 12 milliárd fájlt tesz ki. Az Alexandriai Könyvtár és az Internet Archívum digitalizált dokumentumai után ez a világ harmadik legnagyobb internetarchiváló helye. Ennek megvalósításához és a további munkálatok elvégzéséhez a legcélszerűbbnek az látszik, ha a munkafolyamatok minél magasabb szintű automatizálására fektetik a hangsúlyt, hiszen semmilyen emberi erőforrás nem képes az internet tartalmainak szisztematikus, kézi erővel történő feltárására. Ezért a BnF a kezdetektől arra törekedett, hogy félautomatikus vagy teljesen automatikus rendszerekkel dolgozzon. Ezek mindegyikét az Internet Archívum fejlesztette ki. (ref.: Pajor E.)


Mindent az EU történetéről -- egy egérkattintássalFEL

Az EU új digitális könyvtára online hozzáférést biztosít a nagyközönség számára az utóbbi hatvan évben megjelent összes uniós kiadványhoz. Az EU Bookshop október 16-án indította útjára digitális könyvtárát, az európai intézmények által 1952 óta közzétett összes dokumentumot magában foglaló online adattárat. A digitális könyvtár tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik: virtuális polcain 110 000 kiadvánnyal várja a látogatókat. A digitális könyvtár tartalma, mely most bővült az archívum anyagával, nem kevesebb mint 12 millió beszkennelt oldalt számlál. A gyűjtemény nyelvi sokszínűsége sem mindennapi: 50 nyelven találhatunk benne kiadványokat. A könyvtár egyik legrégibb dokumentuma az európai integráció egyik vezéralakjának, Jean Monnet-nak 1952 szeptemberében elhangzott, a Közgyűléshez -- az Európai Parlament elődjéhez -- intézett beszédét rögzíti.


Használhatatlan a szerbiai iskolakönyvtárak könyvállományaFEL

A Danas című napilap cikkezik arról, hogy a mintegy 1.800 szerbiai iskola mindegyikében könyvtárnak kellene működni, de csak 90 százalékukban tesznek eleget ennek a követelménynek. Ebből is csak felében teljesül a minimális követelmény, mely a könyvtár alapításkor előfeltétel. Becslések szerint az iskolakönyvtárak állománya Szerbiában mintegy 15 millió könyv, ebből is a lap szerint mintegy 10 millió könyv használhatatlan. Állományukat képezik a tantervből kiiktatott házi olvasmányok mellett, a letűnt kommunista időszak politikai irodalma is. Ezeket a könyveket ki kellene selejtezni. A szerbiai oktatási minisztérium tizenöt évvel ezelőtt hozott egy olyan rendeletet, mely szerint 5.000 kötetnyi könyvvel kell rendelkezniük az iskolakönyvtáraknak, hogy könyvtárost tudjanak alkalmazni teljes munkaidővel, míg a közkönyvtáraknak csak 3.000 kötetnyi könyvre van szükségük alapításkor. A lap szerint az iskolakönyvtárosok képzettsége sem megfelelő. Ezekkel a tényekkel szembesül ma a Szerb Könyvtárosok Egyesülete, de a Szerb Iskolakönyvtárosok Egyesülete is, akik kiemelik, hogy az elkövetkező időszakban jobban oda kell figyelni a modern kor követelményeire és főképpen vásárlásból feltölteni az iskolák könyvtári állományát, nem ajándékokra várni, mert így elérhető lesz, hogy olyan könyvekkel gazdagodik tartalmilag is a könyvtár, mely az oktató munkát segíti. A tervszerű könyvbeszerzés elengedhetetlen lesz az elkövetkező időszakban, hangsúlyozzák a Szerb Iskolakönyvtárosok Egyesületében.


Amerikai digitalizálási projektből profitál a MEKFEL

Kapcsolatba léptünk az amerikai Biodiversity Heritage Library Project-tel link , amelynek keretében számos magyar nyelvű folyóiratot és könyvet digitalizálnak. A projektet természettudományi könyvtárakat és múzeumok indították azzal a céllal, hogy az állományukban lévő jelentős szakirodalmat digitalizálják és közzé tegyék az Interneten. Az együttműködés első lépéseként egy madártani folyóiratot, az Aquila-át már át is vettük, archiváltuk az EPA-ba.

Hírforrás: MEK Hírlevél, 2009. szept. ; Aquila
2009. november 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=amerikai_digitalizalasi_projektbol_profital_a_mek

Magyar Intézet RegensburgbanFEL

A Magyar Intézet 1962-ben alakult meg Münchenben a Német Szövetségi Köztársaság kormányának kezdeti, majd a Bajor Szabad Állam további pénzügyi támogatásával; fenntartásához 1999-től a Magyar Köztársaság kormányai is hozzájárulnak. Jelenleg hét belső munkatársa van (négy főállású és három részmunkaidős alkalmazott). A 'Müncheni Magyar Intézet' 2009. őszén Regensburgba költözött -- azóta a 'Magyar Intézet a Regensburgi Kelet- és Délkelet-Európai Tudományos Központban' nevet viseli. Az Intézet a majdnem fél évszázados fennállása óta kiemelkedő szerepet játszik a nemzetközi hungarológiai kutatások német nyelvterületen való megismertetésében és terjesztésében. Két sorozata, az 'Ungarn Jahrbuch' és a 'Studia Hungarica' a magyarsággal kapcsolatos történet- és társadalomtudományi, művelődéstörténeti kérdések ismert és kedvelt fóruma a Magyarország iránt érdeklődő német nyelvű szakközönség számára. A Magyar Intézet 2009. nyarától ismét foglalkoztat diplomás könyvtárost, akinek feladatköre nemcsak a 16 ezer bibliográfiai tételből álló, a fent ismertetett témakörökön kívül még hadtörténeti, jogi, zenei, művészeti és irodalomtörténeti, politikatörténeti könyvtári anyag gondozására, valamint az ezer tételes gyarapodás feldolgozására terjed ki, hanem a Regensburgi Kelet- és Délkelet-Európai Tudományos Központban a hungarológiai tudományos- és szaktájékoztatásra is. Az Intézet honlapja: link

Hírforrás: Lea-Katharina Steller ; Sajtótájékoztató (2009. október 26.)
2009. október 31.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=magyar_intezet_regensburgban

Mesefalu a könyvtárban -- az iskolaérettséget segítikFEL

Az Egyesült Államok könyvtárai alapvető feladatuknak tartják a hat év alatti gyermekek szellemi érdeklődésének előmozdítását, részvételüket az iskolaérettség megalapozásában. Baltimore közkönyvtára e célból sajátos módszert választott, abból kiindulva, hogy a gyermekek aktivitását leginkább a vonzó környezetbe helyezett vonzó tárgyak keltik fel, a számukra felfedezésre váró kicsinyített világ. Ilyen megfontolások alapján hozták létre a Storyville-nek nevezett, a legkisebbeknek szánt miniatűr 'gyermekfalut'. A 210 m2 területű térség kialakítását egy olyan építésziroda tervezte meg, amely egyébként kiállításokra, vásárokra is szakosodott. A kis 'faluban' jelzőtáblákkal ellátott utak vezetnek a hét felfedezésre váró egységhez: lakóház, bolt, színház, kikötő, kert, műhely, könyvtár.


Könyvmegsemmisítő szabadcsapatokról vízionálnak a DemokratábanFEL

Faludy György verseinek állami ünnepekről való kitiltásának ötlete után néhány héttel új, talán még veszélyesebb gondolatokkal kell szembenéznünk -- írta szombati blogbejegyzésében Andrassew Iván, a Népszava publicistája, aki a Demokratában megjelent, Pozsonyi Ádám által jegyzett 'Harcra fel!' című írás lehetséges következményeire hívta fel a figyelmet. ... -- Könyvekkel csak más könyvek vitatkozzanak. Aki könyveket fizikai ellenségnek tekint, annak orvosi segítségre van szüksége -- vélekedett a Demokrata írására reagálva Barna Imre, a csaknem másfél száz könyves céget tömörítő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, az Európa Kiadó igazgatója, műfordító. Hozzátette: reméli, csak egy magányos, szélsőséges hang szólalt meg, amely nem talál követőkre. Épp ezért a dolog jelentőségét sem kell eltúlozni. A hazai könyvtárosok körében mindenesetre visszhangot keltett a könyvrombolásra történt bujtogatás -- tudtuk meg Monok Istvántól, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától. -- Kollégáim fölháborodtak, annál is inkább, mert a szakmai etika és a nemzetközi szabályok egyaránt kizárják a különbségtevést könyvek, dokumentumok között. Valamennyihez szabad hozzáférést kell adnunk ízlésünktől, politikai meggyőződésünktől függetlenül -- mondta, megjegyezve: mielőtt bárki 'tisztogatásra' buzdítana, tegyen vizsgát, hogy az inkriminált szerzők -- a Demokratában megnevezett Esterházy, Konrád György, Nádas, Spiró -- legalább 2-2 művét elolvasta. A főigazgató buta hőbörgésnek tartja Pozsonyi írását, azonban ha komolyan gondolta a szerző, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Elmondta azt is, nagyobb könyvtárainkban a biztonsági rendszer kizárja, hogy valaki büntetlenül könyveket rongáljon. Legfeljebb kisebb bibliotékákban fordulhatna elő ilyen 'terrorcselekmény'.


A tudomány géniuszai az MTA könyvtárábanFEL

Kőrösi Csoma Sándor, a tibetisztika megalapítójának kéziratos hagyatékát és Bolyai János, a nemeuklideszi geometria első megfogalmazójának fő művét, az Appendixet 2009 júliusában az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította -- az MTA Könyvtárának (MTAK) eme ritkán látható dokumentumaiból A tudomány géniuszai címmel nyílik csütörtökön kiállítás. A tárlatra a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának keretében kerül sor. A kiállítás 2009. november 5-20 között, hétfőtől péntekig naponta 10 és 20 óra között látogathat ó az MTA könyvtárában (1051 Budapest, Arany János u. 1.)


Képzűművészeti közösségi portál -- üzletnek is megfelelFEL

A képzőművészet köré szerveződő, angol nyelvű nemzetközi közösségi portál ötlete és a megvalósítás is egyedülálló: az oldal alapját jelentő festményadatbázis és a művészeti terepen szokatlan web 2.0-s közösségi platform kiemeli mind a művészeti, mind a webes projektek közül. A TerminArtors alapítói a világ legnagyobb festményadatbázisát szeretnék létrehozni, úgy, hogy a klasszikusok képeit saját erőforrásból töltik fel, a még alkotó művészek pedig saját műveikkel bővíthetik az épülő adatbázist. A kezdetek óta az induló 23 ezer festményből álló adatbázis megduplázódott, valamint több száz fiatal festő is feltöltötte képeit. A TerminArtors további fejlődéséhez külső tőkebevonásra volt szükség.


Borzsák-hagyaték az Eötvös Collegium Mednyánszky Dénes KönyvtárbanFEL

Előző lapszámunkban tévesen közöltünk tovább egy hírt. A helyes tartalom: A budapesti Eötvös Collegium megvásárolta a Borzsák-hagyatékot, mely számára egy kis termet rendezett be az Alpár Ignác tervezte gyönyörű épület földszintjén. Így a Borzsák-hagyaték az Eötvös Collegium Mednyánszky Dénesről elnevezett könyvtárának egyik különgyűjteménye lett. -- Köszönet Bánhegyi Zsolt korrekciós figyelemfelhívásának. (MG)


Megújult az Apor-kódexFEL

Megújult az egyik legrégibb magyar nyelvemlék, az Apor-kódex; a Balassi Intézet támogatásából restaurált 500 éves kötetet a 'Látjátok feleim' -- Magyar Nyelvemlékek a kezdetektől a XVI. század elejéig című kiállításon mutatják be csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol először kerül egymás mellé a Huszita Biblia részeit őrző mindhárom kódex. Korábbi cikkünk a témában: Restaurálják az Apor-kódexet (2008/40. 11.5.) link


Nagyszokolyban könyvtár és információs központ nyílt pályázati forrásbólFEL

A központ pénteken és szombaton délután 2 és 6 óra között várja a falu lakóit Csuka Adrienn vezetésével. A könyvek, folyóiratok mellett internetezhetnek is az érdeklődők, de fénymásolásra is van lehetőség. Mint azt Nagy Károlyné polgármester elmondta, pályázaton nyertek több mint 5,7 millió forintot erre a célra, amelyhez 10 százalék önerőt tett hozzá az önkormányzat.


Játszóház a megújult orosházi gyerekkönyvtárban FEL

A polgármester köszöntőjével, majd egy hatalmas játszóházzal hivatalosan is birtokba vehették a gyerekek a megújult gyermekkönyvtárat -- olvasható a könyvtár kétnyelvű blogján. Az eseményről készült fotók is innen tekinthetők meg.


Könyvtárbusz Baranyában -- házhoz jön a világháló isFEL

Uniós támogatással kezdődött meg a Csorba Győző Megyei Könyvtár könyvtárbusz beszerzésére irányuló projektje. A közel százmillió forintos összköltségvetésű fejlesztés révén az országban elsőként állítanak üzembe olyan mozgókönyvtári szolgáltatást végző járművet Baranya megyében, amely a hagyományos könyvtári szolgáltatások, és a legújabb könyv, DVD, CD, folyóirat kínálat mellett számítógép-, és Internet használatra, pl. e-ügyintézésre, valamint kisebb rendezvények, gyermekfoglalkozások megtartására is alkalmas. A fogyatékkal élők könyvtárhasználatát elősegítendő a buszra feljutás akadálymentesen kerül kialakításra és nagyító- és felolvasó készülék is lesz benne. Az előzetes tervek szerint 2010 júniusától üzemelő könyvtárbusz 26 kistelepülés több mint hétezer lakosa számára viszi 'házhoz' a könyvtárat és a világhálót.
Geek-szótár

Internetszleng -- gugli, hoax, spamFEL

gugli -- a Google kereső
hoax -- kéretlen e-mail, mely az emberi természetet kihasználva terjed (vagyis az illető meg lesz kérve, hogy küldje el 10-25 ismerősének különben baleset éri/megeszi egy sárkány)
spam (ejtsd: szpem) -- kéretlen, általában reklám tartalmú e-mail
Analógiák

Sörcsapoló Bajnokság a Szépművészetiben -- kultúranövelés átpozícionálássalFEL

Idén 12. alkalommal rendezte meg a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot a Borsodi Sörgyár Zrt. Budapesten. A vetélkedő célja a sörkultúra népszerűsítése és megismertetése a fogyasztókkal. A szakszerű sörcsapolás nemcsak pontosan meghatározott lépések láncolata, művészi rituálé, de jelentősen befolyásolja a sör élvezeti értékét is. Az október 15-én, a Szépművészeti Múzeumban megrendezett országos versenyben kizárólag azok a vendéglátósok vehettek részt, akik megfeleltek a Stella Artois csapolómesterének előzetes minősítésén saját éttermükben vagy pubjukban. Az így kiválasztott 12 szakember került be a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság döntőjébe.
-- A sörgyárak makacs problémája a csapolási kultúra alacsony általános színvonala -- ahogyan ezt képviselőik pr-konferenciákon gyakran hangoztatják. E kultúra növelését is szolgálja a verseny, mely közvetetten a sörfogyasztás prémium szint vele való átpozícionálását is szolgálja. Várható nyereségük: a gyárak termékeinek nagyobb elismertsége (=bevételnövekedés). Mintha a könyvtárosok számára bibliográfia-készítési versenyt rendeznének -- a könyvtárimázs növelése érdekében. (MG)


Önérvényesítés -- teljesítmény mellettFEL

A szocialista tervgazdálkodásról a piacgazdaságra átváltó országok polgárai nem jeleskednek az aktív, úgynevezett önérvényesítő magatartásban, pedig manapság a karrierhez ez elengedhetetlen. Íme egy élő példa, milyen sokra viheti az, aki tudja mit akar, és el is tudja magát adni. Fülöp Attila neve sokunk számára csenghet ismerősen, a reklámszakmába kacsingató fiatalembernek pontosan ez a cél lebegett szemei előtt, amikor úgy döntött, személyes márkaépítésbe kezd. A 2007-ben a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskoláján diplomázott fiatal készített egy mozifilmre emlékeztető plakátot önmagáról, melyen önéletrajza szerepelt, és elvitte egy reklámkonferenciára, de az állásokra is ezzel az anyaggal jelentkezett. A cégeket gondosan szelektálta, ...


'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' verseny -- könyvtáraknak is pálya?FEL

Hamarosan kiderül, mely vállalat nyújtja a legszínvonalasabb, legügyfélbarátabb kiszolgálást hazánkban. A Magyarországon működő vállalkozások számára indított üzleti verseny konferenciával egybekötött ünnepélyes díjátadóját november 5-én rendezik Budapesten. A hazai üzleti kultúra markáns fejlődésének első lépése az ügyfélkiszolgálás színvonalának fejlesztése -- vallják a 'Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban' verseny és díj életre hívói.
Kisszínes

Az illegális letöltők több zenét vásárolnakFEL

Egy friss brit felmérés szerint többet költenek zenevásárlásra azok, akik egyébként bevallottan rendszeresen töltenek le zeneszámokat az internetes fájlcserélő oldalakról. A Demos és az Ipsos Mori közvélemény-kutatók 1000 16 és 50 év közötti, internetkapcsolattal rendelkező brit polgárt kérdeztek zene-beszerzési szokásaikról. Mintegy tizedük vallotta be, hogy szokott olyan zenefájlokat letölteni az internetről, amelyek után nem fizetnek jogdíjat. Ez a csoport ugyanakkor fejenként átlag 77 fontot költ évente legális hanghordozók vásárlására, 33 fonttal többet, mint azok, akik saját állításuk szerint soha nem töltöttek még le fájlcserélő oldalakról. Mark Mulligan, a Forrester Research kutatója az Independent-ben idézett kommentárjában elmondta, hogy a magyarázat kézenfekvő: többnyire azok töltenek le nem jogtiszta zenefájlokat az internetről, akiket érdekel a zene. Ők pedig ha tehetik, fizetni is hajlandóak a legális CD-kért, mondjuk, mert gyűjtők, esetleg a jobb hangminőség miatt, vagy mert egy újdonság valamivel hamarabb ér a boltokba, mint a fájlcserélőkhöz.


Miről árulkodhat egy szemvizsgálat? -- Trauma lehet az olvasóképesség elvesztéseFEL

A szemünkkel kapcsolatos gondokra nagyon érzékenyek vagyunk, nehezen viseljünk, ha valami probléma van a látásunkkal. -- Salacz György: Én is ezt tapasztalom, ugyanakkor ma már a betegek sokkal többet tudnak, igyekeznek mindennek utánanézni, informálódnak az állapotukról, kérdéseket tesznek fel -- sokszor meglepően jól tájékozottak. De a látás elvesztését -- különösen, ha felnőtt korban történik -- ma is ugyanolyan tragédiaként élik meg a betegek, mint korábban. Ilyenkor a szakemberek összehangolt támogatására van szükség, a szemésztől a pszichológusig. Sokan az olvasóképességük elvesztését is rendkívül nehezen fogadják el -- főleg időskorban jelentkező makula degeneráció az oka --, pedig ilyenkor nem vakságról van szó. A betegnek a környezeti látása megmarad: ismerős helyen tud tájékozódni, és az utcán egyedül közlekedni. Az állapot óriási pszichés traumát jelenthet, jóllehet ilyenkor nem teljes látásvesztésről van szó, sok tekintetben inaktivitásra kényszeríti a beteget. Ma már több gyógymódot is ismerünk, amelyekkel a folyamatot meg tudjuk állítani.


Futóreklámokon olvasható az Egri csillagokFEL

Bárki elolvashatja Gárdonyi Géza híres regényét, az Egri csillagokat a Dobó téren sétálva és még a könyv sem kell hozzá. Öt kijelzőn a regény 1-1 részlete olvasható folyamatosan, feltüntetve, hogy éppen melyik fejezetet lehet nyomon követni. A hatodik kijelzőn az egri vár ostromának történetéről, valamint Gárdonyi Géza írói munkásságáról, életéről és legfontosabb műveiről olvashatnak a nézők. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus már második alkalommal hirdette meg a public art pályázatot. A pályázat célja, hogy olyan kortárs képzőművészeti alkotások kerüljenek közterekre, amelyek a járókelőket próbálják megszólítani. Az Egri csillagokat egészen november 24-ig olvashatják a Dobó téren sétálva az egriek, illetve a városba látogató turisták -- közölte az önkormányzat.


Kövérség-kép a gyerekolvasmányokban -- rombolhatFEL

Az amerikai gyerekirodalomban jellemzően negatív képe él a túlsúlyos szereplőkről. A gyerekek személyiségfejlődésének azonban sokkal inkább kedvezne a tárgyilagos leírás -- hívja fel a figyelmet E.Blueme a Publishers Weekly hasábjain. A cikkíró nem a kifejezettem kövér gyerekekről illetve számukra írt könyvek kapcsán emeli fel a szavát. Kívánatos lenne a most a könyvekben található kövérség-imázs megváltoztatása, hogy hatására a kövér gyerekek /főként a lányok -- MG/ ne váljanak gúnyolódás áldozatává, mellőzötté; ne kelljen az ilyen imázs miatt szégyenkezniük. (ref.: MG)


Időutazás a Délmagyarral -- Válaszoló könyvtár SzegedenFEL

Huszonnyolc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet -- a Délmagyarország. ... A tanulási körülmények korszerűsödéséhez hozzájárul, hogy új épületbe készül a Közművelődési palotából a Somogyi-könyvtár. E témát járja körbe február 1-jei riportjában Horváth Dezső. 'A könyvtárosok bíznak benne, hogy a Somogyi-könyvtár mostani épületében való megnyitásának századik évfordulóját már az új könyvtár nyitásával ünnepelhetik. (...) Fontosnak tartja az igazgató megjegyezni, hogy nem luxuspalota épül a Dóm téren, olyan válaszoló könyvtárat akarnak létrehozni Szegeden, amelyik a megnyitása napjától újabb száz évig tudja szolgálni a betűben lakó bölcsesség iránt érdeklődőket.'


Netező idős korosztályFEL

Egyre több idős fedezi fel magának az internetet -- a számukra meghirdetett tanfolyamokat az elmúlt 6 évben közel 400-an végezték el Makón, idén pedig 300-an a szegedi Somogyi-könyvtárban. ... A József Attila nevét viselő makói könyvtárban egyedülálló kultúrája van az idősek nethasználatának. Az első, kifejezetten őket célzó alapfokú géphasználói tanfolyamot 6 évvel ezelőtt indították itt -- azóta közel négyszázan végezték el, hiszen folyamatosan indulnak az újabb és újabb képzések. Sokan közülük azóta is rendszeresen bejárnak, és az ottani gépeket használva ismerkednek a világhálóval. A szegedi Somogyi-könyvtárban is sok éve vannak kifejezetten időseknek szóló internetes tanfolyamok, csak idén eddig 300-an végeztek el náluk valamilyet -- tudtuk meg Dobosné Brezovszky Anikó osztályvezetőtől. Már olyan dolgokról is szó van, mint például az internet biztonsága, az e-ügyintézés, vagy újabban a digitális fényképezőgép használata, képek letöltése, alkalmazása. Az 50 évesnél idősebb netezők tudatosan fordulnak az internet felé, például gyógyírt keresve magányukra. 79 százalékuk naponta internetezik, 93 százalékuk egyszerűen csak szörföl, 91 százalékuk gyakran ír fórumokba, chatel vagy gondolatot cserél másokkal.


Képzelt riport egy friss Amazon Kindle-tulajdonossalFEL

Rendeltem az Amazonról egy Kindle eBook-olvasót, most, hogy végre Európában is lehet használni, és két nap alatt meg is érkezett ide, Zürichbe. Leírtam egy beszélgetést, amely akár meg is történhetett volna, hátha valakit érdekel, mi ez az egész, meg minek ...
Kiemelt Katalist-hír

A szakma újraépítése? FEL

Érdekes ez a webhely, a 'Library 101' - címe lehetne akár: 'Alapvetés: az újkönyvtárosság'. A '101' arra utal, hogy újra kell alapozni a szakmát, ehhez kiindulópontnak ajánlják honlapjukat a multimédiás projekt vezetöi, David Lee King és Michael Porter. Egy hétperces videót is összehozott a két vezér, sokat -- talán túl sokat -- szerepelnek ők maguk a kisfilmben.
Információforrások

Bizalmatlan és egoista -- ami miatt ma is sötét hely Magyarország (adatforrás)FEL

A relatív előkelő 27. helyen végzett hazánk abban a rangsorban, amelyet egy nemzetközi kutatóintézet állított össze az egyes országokban uralkodó jólét alapján. Figyelmeztető jel azonban, hogy 'szociális tőke' tekintetében a világ legsötétebb államai közé tartozunk -- az elemzés tanulsága szerint bizalmatlan, széthulló, egoista társadalom a magyar.