Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/37., okt. 21.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Praktikus

Kétszeres nyereség a mobil könyvespolcokon

Hírek

A 100 éves SLA kihagyja nevéből a könyvtárost -- Új nevük: ASK Professionals
EB: szerzők, könyvtárak és fogyasztók könyvdigitalizálással kapcsolatos kihívásainak kezelése
Mennyiben hasznos az adófizetőnek a retrospektív konverzió?
Augmented reality -- hogyan használhatnánk a könyvtárban?
Szereti-e az agyunk az e-könyveket? -- 20-30%-kal lassabban olvassuk őket
(Könyv)olvasás mobileszközön -- előnyök és hátrányok
Könyvolvasó fiatalok -- 58%-uk olvas könyvet monitorról
Kötelező informatikai képzés -- biztos, hogy papírról kell olvasni tanulni?
Melyek a veszélyeztetett könyvtári munkahelyek? -- És lehetséges személyi stratégia
Növekvő könyvtári piacvesztést okoz a közös online könyvtári zenetár hiánya
Könyvtár -- ügyfélkapcsolat: vonzó szakirány-párosítás
Nyílt hozzáférésű szakirodalom hete Regensburgban -- külön szerver a helyi kutatásoknak
Könyvesboltot nyit a Google -- neki pénzt hoz a digitalizálás
Google Editions - az online olvasás kora -- Mintha nem ébrednének a könyvtárak
Nők és férfiak tematikus információszerzési gyakorlata; online, offline
Digitális tábla a győri iskolai könyvtárba -- a Gutenberg-galaxisban is hisznek
Könyvtárban aludtak az olvasó manók Pakson
Egyre népszerűbbek a közösségi oldalak -- ott vannak-e a könyvtárak?
Katalóguscédulák digitalizálása, automatikus kölcsönzés...
Levélemberek helyett erdőemberek -- új vezetőkre van szükség
Átadták a gyerekkönyvtárat Mezőkövesden
Szolgáltatói tudatmódosítás -- hallal

Analógiák

Önsorsrontó tabuk
Kisboltok fogtak össze a multik ellen -- 15 éves reakcióidő

Kisszínes

Szájról olvasásban is jobbak a számítógépek
Tudja a szöveg, hogy olvassák -- augmented reading
A XXI. századi anyákat az interneten kell megszólítani
Nemecsek krimije és Wass Albert -- kötelezők, alternatívák és ajánlott lista
Marketingszövegek segítenek az angol értésében Hódmezővásárhelyen
Hogyan rontja szemünket a számítógép?
Az e-mail már nem király

Információforrások

Mi a magyar most? -- Kutatás a magyar társadalom értékszerkezetéről
Valamennyi uniós kiadvány egy helyen -- az EU Könyvesbolt a neten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Praktikus

Kétszeres nyereség a mobil könyvespolcokonFEL

Bál, koncert, felolvasás, pódiumprogram, miegymás a könyvtárban. Ezeket mind lehetővé teszik mozgatható könyvespolcok. A nagykanizsai könyvtár tervezésénél szempont volt, hogy a polcok elemeikre bonthatók legyenek és könnyen szét és össze lehessen szerelni őket. Ezért nem is polcokat, hanem függőleges elemeket: vég-elemeket és köztes elemeket (középső tartóelem), valamint vízszintes elemeket rendeltek. A polcra így összességében az ajánlati ár felét kellett költeni. Ebből bármikor újraépíthetik a könyvtárukat. Ha egy vagy két mezős polcokat állítanak belőle össze, akkor egy emelő (béka) segítségével mozgatni tudják. A 2001-ben átadott könyvtárépületben a 2003 évi könyvtáros vándorgyűlés kedvéért teljesen átrendezték a polcokat (képek: link , link , link ). A másodszori nyereség: maguk a rendezvények, melyek az erkölcsin túl anyagi bevételt is hozhatnak. (Czupi Gyula nyomán)
Hírek

A 100 éves SLA kihagyja nevéből a könyvtárost -- Új nevük: ASK Professionals FEL

A döntés még nem végleges, de a jelek szerint borítékolható. Megtanulnak-e növekedni az egyesületi tagok? -- teszi fel a kérdést blogján az SLA vezetőségi tagja. A Special Library Association (kb.: szakkönytárosok szövetsége) új neve telitalálatnak tűnik. Az ASK Professionals (a kérdés szakemberei vagy: kérdezd a szakembereket) feloldása: Association of Strategic Knowledge Professionals -- stratégiai tudás szakembereinek szövetsége. Mit mondjak -- irigylésre méltóan ügyes! A névadást több felmérés előzte meg. Pl. utánajártak, hogy a tagok milyen titulussal bírnak. Eredmény: kevesebb mint felüknek volt a 'könyvtáros' kifejezés a névjegyén. A tagok többségének véleménye szerint a könyvtáros kifejezés hátráltatja ügyfélkapcsolataikat, pl. mert megrendelőik, akik pénzének megszerzéséből élnek, félreértik tevékenységüket. Ezért a tagság lepontozta a könyvtáros kifejezést. Mint írják, a név akadályt jelent a szervezeti tagok céljainak véghezvitelében is. További észrevétel volt, hogy a könyvtárosképző kurzusok is sorra elhagyják a 'könyvtáros'-t megnevezéseikből; kifejezve a tevékenység szélesebb perspektíváját. Ja, a felméréseket az egyesület korábbi székházának értékesítéséből finanszírozták... (A könyvtár név híveinek sem kell aggódniuk: az Americal Library Association névváltoztatásáról egyelőre nincs hír.) (MG)


EB: szerzők, könyvtárak és fogyasztók könyvdigitalizálással kapcsolatos kihívásainak kezeléseFEL

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta 'Szerzői jog a tudásalapú gazdaságban' c. közleményét, melynek célja a -- különösen a könyvtárak állományában fellelhető -- könyvek tömeges digitalizálása és terjesztése szempontjából lényeges kulturális és jogi kérdések rendezése. A közleményt Charlie McCreevy és Viviane Reding biztos közösen dolgozta ki. A digitális könyvtárak, mint például az Europeana link , ezentúl a tudáshoz való hozzáférés új módozatait kínálják majd a kutatók és a nagyközönség számára egész Európában. Ehhez azonban az EU-nak megoldást kell találnia a gazdátlan művek problémájára, melyek digitalizálása bizonytalan szerzői jogi státuszuk miatt gyakran akadályokba ütközik. A közleménynek szintén sarkalatos pontját képezi a művek terjesztésének és elérhetőségének javítása a fogyatékos személyek, különösen a gyengénlátók szempontjából.


Mennyiben hasznos az adófizetőnek a retrospektív konverzió?FEL

A legtöbb könyvtárban a friss dokumentumok feldolgozását elektronikusan végzik. Ami alapján a leginkább keresett állományrész néhány év alatt közel egészében elektronikusan is kereshető. A retrospektív konverzió költsége nem alacsonyabb, mint a friss dokumentumok bevitele, sőt, általában drágább. Viszont a várhatóan növekvő, de összességében mégis igen csekély használat miatt a munka hatékonysága meglehetősen alacsony, és az idő múlásával egyre alacsonyabb. Ha új korában két évig nem kölcsönzik ki, később már nincs esélye mozdulni a könyvnek -- tudható meg az egy évvel ezelőtti, nagy vihart kavaró felmérésből. Akik tehát most fordítanak erre közpénzeket (más, piacvesztés-csökkentést hozó projektekkel szemben), félő, hogy rendkívül alacsony megtérülési rátával 'szolgálják' használóikat. Kérdés lehet, hogy tudatosan-e, vagy tudatlanságból. Némi mentség, ha a könyvtár a konverzió előtt őszinte, radikális állományapasztást végez. (MG)


Augmented reality -- hogyan használhatnánk a könyvtárban?FEL

A mobiltelefonok legújabb generációjának ilyen mértékű okosodása több, önmagában nem új dolog összeházasításának és persze miniatürizálásának köszönhető. E készülékekben a műholdas helymeghatározó, a néhány méteres pontossággal működő GPS mellett van már iránytű, gyorsulásmérő és dőlésérzékelő is. Ezek révén a telefon nemcsak azt tudja, hol van, hanem azt is, hogy merre néz a kamera, attól függően, hogyan tartja vagy fordítja el a gazdája. Az új technika angol neve, az augmented reality (AR) hol kibővített, hol kiterjesztett valóságként magyarítódik. Az osztrák Mobilizy cég Wikitude nevű, lényegében útikönyvpótló programja - mint a neve is utal rá - elsősorban a Wikipedia internetes enciklopédia bejegyzéseire épít, mivel ott egyre több címszóhoz tartoznak földrajzi koordináták. A mobil kijelzőjén megjelenik, melyik épületet, melyik hegycsúcsot látjuk, és akár rövid szöveges kiegészítés is olvasható hozzá. A Wikitude felhasználói maguk is betáplálhatják, mit tartanak fontosnak, de a szoftverbe felvették egy étterem-értékelő internetes portál, a Qype adatait is. Így kerül például a bevezetőben említett budapesti mobiltelefonos látképre is az uszoda, a pályaudvar vagy a cukrászda.


Szereti-e az agyunk az e-könyveket? -- 20-30%-kal lassabban olvassuk őketFEL

A New York Times blogjában öt szakember véleményét mutatja be a témában. Az új technológiák megbillentik az egyensúlyt a (hagyományos) fókuszált és a periférikus figyelem alkalmazása között. Úgy tűnik, mindkettőre szükség van, akkor is, ha a képernyőről 20-30%-kal lassabban olvasunk. És ebbe még nem is számolták bele azt, hogy gyakrabban megszakítjuk a tevékenységet pl. egy email kedvéért. Fárasztóbb is a képernyő figyelése. A hagyományos könyv azonban sok technológiát lemásolhat elektronikus társától. Pl. lehet majd benne kifejezéseket keresni, frissíti magát, vagy: ha elkeverjük, füttyentésre visszajelez. (ref.: MG)


(Könyv)olvasás mobileszközön -- előnyök és hátrányokFEL

A rohanó ember, és a 'kocka' -- azaz számítógép-őrült -- olvas leginkább mobileszközön. A fiatalok zsebében úgyis mindig ott a készülék, melyről alapesetben zenét hallgatnak, esetleg olvasnak -- egyre többen vásárolnak e-könyvet. Ám vannak, akik nagyobb kijelzőjű telefont, pda-tenyérszámítógépet, vagy az Apple iPodját használják hosszabb-rövidebb szövegek olvasására.
Ennek alapján az előnyök:
-- Szinte mindig kéznél van. Akárhol elérhető.
-- Nem szükséges hozzá wifi, mobilhálózat szinte mindenhol van (könyvek letöltéshez).
-- Könnyebb mint a könyv, kényelmesebb, mint az újság.
-- Nagyon sok könyv magunkkal vihető rajta.
-- Töredékidők kihasználása. Vannak, akik akkor olvasnak híreket, amikor úton vannak, ha telepített számítógéphez jutnak akkor inkább olyasmit csinálnak amit csak gépen lehet (mobilon kevésbé).
-- A letölthető és kényelmesen olvasható könyvek száma meredeken emelkedik.
-- Nem kell hozzá papírfelhasználás.
Hátrányok:
-- A megfelelő mobiltelefon, pda, iPod beszerzése egyszeri nagyobb költség.
-- Vannak, akik tartanak kezelésének megtanulásától.
-- Nagy méretű képek, széles táblázatok közvetítésére alkalmatlan.
-- A kis kijelzőkön a hosszú szöveg olvasása fárasztó lehet.
-- A weboldalak olvasása mobilon csak plusz szoftverekkel, nehézkesen lehetséges. Egy jól megtervezett mobilfelület nekik nagy segítség.
-- A mobil felület elérése olcsóbb csomagokkal lassú, ezért nem lehet sok tartalom egy aloldalon. Hosszú cikkeket célszerű tördelni, menüket elrejteni, átgondolni.
-- Áramot fogyaszt.

Hírforrás: W. Kovács Ágnes - Süle Norbert
2009. október 19.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvolvasas_mobileszkozon-elonyok_es_hatranyok

Könyvolvasó fiatalok -- 58%-uk olvas könyvet monitorrólFEL

Főként internetezéssel tölti az idejét a 18 és 25 év közötti korosztály 36 százaléka. Kedvelik a modern táncot és a filmeket, s leginkább szórakoztató irodalmat olvasnak - derült ki többek között Ságvári Bence szociológus tanulmánysorozatának hatodik részéből.
Azok, akik olvasnak, hetente több mint 5 órát töltenek könyvolvasással. A felmérés szerint iskolai végzettség szempontjából nincs nagy különbség, ellenben a fővárosban lakók heti 6, a vidéken élők heti 5 órát töltenek könyvolvasással. A legnépszerűbb a szórakoztató irodalom, krimik és a könnyedebb regények, ezeket a fiatalok 35 százaléka gyakran olvassa, további 38 százalék pedig időnként belemerül ilyen kötetek tanulmányozásába.
A könyvek esetében még mindig a hagyományos beszerzési csatornák a jellemzőek, vagyis megveszik, vagy kölcsönkapják a fiatalok, s 19 százalék leggyakrabban könyvtárból kölcsönzi a kiadványokat. A felmérésen résztvevők 58 százaléka a számítógép monitorán, könyvekből származó szöveget is szokott olvasni.


Kötelező informatikai képzés -- biztos, hogy papírról kell olvasni tanulni?FEL

Januártól minden felnőttképzésben részt vevőnek -- például a kosárfonóknak és a kőműveseknek is -- kötelező lesz elsajátítani a digitális írástudást. A szakma szerint ez tömegesen riaszthatja el a képzésre szoruló munkanélkülieket, hiszen sokuknak a kézírással is gondjaik vannak -- írja a Magyar Nemzet.
Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli, erős a gyanú, hogy a módosítás célja, hogy 'valaki jól megtömje a zsebeit.' A kötelező informatikai képzéshez ugyanis megfelelő -- és költséges -- infrastruktúra beszerzése szükséges. A szakszervezeti vezető szerint a szakmával nem rendelkező felnőtteknél inkább a hagyományos írást és olvasást kellene fejleszteni.
-- Eközben Finnországban: Alapjog a szélessávhoz való hozzáférés. Jövő nyártól a finn állampolgároknak alapjoguk, hogy szélessávon csatlakozzanak a világhálóra -- adta hírül a skandináv ország nemzeti televíziótársasága.


Melyek a veszélyeztetett könyvtári munkahelyek? -- És lehetséges személyi stratégiaFEL

'Nem látjuk még előre, hogy a technikai fejlődés kiszorító hatása mennyivel mérsékli majd a munkahelyek számát' -- nyilatkozta Adler Judit, GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője a Figyelőnek.
-- Veszélyeztetett könyvtári munkahelyek (gyakorlatilag bármelyik):
- Kölcsönzés. Nagyobb könyvtárakban akár egy éven belül is megtérülhet a kölcsönzőgép használata. A lehetőség másfél évtizede adott, de csak most indulnak ilyen projektek idehaza.
- Szerzeményezés. Jelentős hányadban központosítható; jóval kisebb az egyes közkönyvtárakkal kapcsolatos igénykülönbség, mint azt sokan gondolnák. A helyi, összetettebb, speciális igények kiszolgálása biztosabb munkát jelent. Nyugaton sok példa van arra, hogy e feladatot könyvesboltok és (külső) könyvtárellátók egymással versengve végzik.
- Dokumentumfeltárás, katalógusépítés: jelentős hányadban központosítható. Az MNB-adatok naprakész és széleskörű elérése, könnyű honosíthatóság jelentős munkaerőt szabadíthat fel. Jóval kevesebb katalógus is elég, mint könyvtár.
- Tájékoztatás. Részben központosítható, elektronizálható, leginkább a szaktájékoztatás területén, vö.: email, telefon és IM-kapcsolat.
- Menedzsment. Egyre gyakoribb a könyvtárak szervezeti összevonására, és az is, hogy több szervezetet egy vezető irányít. A tervezés, szervezés, irányítás és a humánerőforrás-gazdálkodás részben elektronizálható, a vezetés jóval kevésbé.
- Szociális--közösségi funkció. Építhető, sőt építendő virtuális közösség a könyvtár köré. A személyes törődéshez és az ehhez kapcsolódó tevékenységekhez azonban személyes jelenlét kell.
Lehetséges munkavállalói stratégia: önképzés, vállalkozás, illetve korábban nem létező tevékenységek kitalálása (pl.: onlineközösség-figyelés). Az eddig végzett munkák továbbra is elvégzendők, de jóval hatékonyabban és nagy hányadban elektronikusan, hálózatosodva. A legjobb feltáró, online rendezvényszervező, tájékoztató stb. munkatársak hosszabb távon egészen biztosan megtarthatják munkájukat -- ha nem is a korábbi formában. Aki nem e csoportba tartozik, annak a munkaviszonya egyre kevésbé biztos. Létező minta továbbá a felettesekre vagy a fenntartó képviselőire való hatásgyakorlás, a technológiai megoldások terjedésének akadályozása, továbbá a kivárás is. (MG)


Növekvő könyvtári piacvesztést okoz a közös online könyvtári zenetár hiányaFEL

A zenei könyvtárak elveszíthetik kölcsönzőiknek azt a részét, akik Sony Ericsson tulajdonosok, T-Mobile előfizetők s rászánnak havi 2400,-Ft-ot egy új szolgáltatásra.
A Sony Ericsson és a T-Mobile új, havidíjas zene-előfizetést kínál meghatározott típusokhoz Play Now plus néven, 2400 Ft-os havi díj ellenében (1 éves hűségnyilatkozat vállalása esetén), belföldön a T-Mobile hálózatán mobiltelefonos eléréskor további adatforgalmi díj nélkül szabad hozzáférést, korlátlan számú letöltési lehetőséget biztosít a világ négy legnagyobb zenei kiadójának, illetve a legtöbb hazai kiadó folyamatosan bővülő kínálatához. Ez a szolgáltatás indulásakor több millió zeneszámot jelent a legkülönbözőbb stílusokban.


Könyvtár -- ügyfélkapcsolat: vonzó szakirány-párosításFEL

Szakirány lett a lízing és az ügyfélkapcsolat. -- A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetének egyik 2010-es újdonsága az ügyfélkapcsolati szakközgazdász kurzus, melynek 'hátteréről' az tudható, hogy 34 ezer embernek jelenti a munkáját a hazai, külföldi és nemzetközi cégek, szolgáltatók partnereivel való telefonos, internetes, illetve személyes kommunikáció. A tanfolyam nem a derékhadnak, hanem az ügyfélszolgálati szervezeteket irányító vezetőknek szól elsősorban. A képzést irányító dr. Tóth Zsolt, a Humán Erőforrás Alapítvány kuratóriumának tagja azt vélelmezi, hogy a specialistákra az igény a pénzügyi szektorban, a szolgáltató cégeknél főképp az ügyfelek megtartása miatt növekszik, s jellemzően gyarapszik azon, az ügyfelekkel alapvetően telefonos kapcsolatot tartó szolgáltató társaságok száma is, amelyek Magyarországról kommunikálnak a világ számos országában élő, dolgozó partnereikkel rendszerint angolul, más világnyelveken.


Nyílt hozzáférésű szakirodalom hete Regensburgban -- külön szerver a helyi kutatásoknakFEL

A copyright-birtokos szerzők beleegyezésével online ingyen elérhetővé tett tudományos publikációkból felépített digitalizált Open Access-archívumok (repozitóriumok) szerepéről tart egyhetes szimpóziumot a Regensburgi Egyetemi Könyvtár. Az intézményben ennek kapcsán adják át az egyetem kutatásaihoz hozzáférést engedő szervert. (Lea-Katharina Steller ajánlásával)


Könyvesboltot nyit a Google -- neki pénzt hoz a digitalizálásFEL

Digitális könyvesbolt nyitását tervezi a Google. A keresőóriás körülbelül félmillió villanykönyvet kínáló boltja 2010 első felében indulhat be -- adta hírül a Reuters. A boltból megvehető kötetek egy részét várhatóan közvetlenül a Google-től lehet majd megvásárolni. A bolt tartalmazni fogja a cég partnereitől, például a saját olvasóval is rendelkező Amazon.com-tól és a Barnes&Noble.com-ról beszerezhető köteteket is. A várakozások szerint induláskor 4-600 ezer kötetes állományból választhatnak majd a vásárlók.
A Google könyvesboltból megvásárolt köteteket minden olyan készüléken el lehet majd olvasni, ami tartalmaz webböngészőt. Tehát az egyszerűbb mobiloktól kezdve, az okostelefonokon, laptopokon és netbookokon át, az internet tabletekig és néhány e-könyv-olvasóig mindenen fognak működni ezek a kötetek. Az olvasáshoz nem kell majd folyamatos internetkapcsolat. Csupán akkor kell a nethez csatlakoznia a készüléknek, amikor először megnyitják a kötetet.
-- Online könyvesboltot nyit a Google (Index)


Google Editions - az online olvasás kora -- Mintha nem ébrednének a könyvtárakFEL

A könyvkereskedőknek szánja a frankfurti könyvvásáron csütörtökön beharangozott új szolgáltatását a Google; a Google Editions lehetővé teszi az olvasók számára, hogy bármilyen eszközön -- a mobiltelefontól kezdve akár az e-könyv olvasóig -- olvashassák a műveket.


Nők és férfiak tematikus információszerzési gyakorlata; online, offlineFEL

A számadatok között előbb a hölgyek, utóbb az urak arányszámai:
Általában: zenehallgatás, DVD-nézés (57,8 - 65,8), könyvolvasás (47,8 - 35,3).
Online: álláskeresés (70,0 - 65,0), nethasználat általában (48,0 - 52,0), blogolvasás (45,0 - 48,0), legalább napi 3 óra internetezés (36,0 - 46,0), ruhavásárlás a neten (30,0 - 13,0), fizetős szoftverek, egyéb tartalom letöltése (9,0 - 26,0).
Offline: hirdetési újságok (29,0 - 28,0), megyei/helyi napilapok (24,5 - 26,1), országos bulvár napilapok (11,5 - 13,2), politikai-közéleti lapok (6,6 - 7,3), gazdasági, pénzügyi lapok (2,9 -4,4), lakberendezési-építészeti lapok (2,9 - 1,1), önállóan terjesztett tévémagazinok (25,5 - 21,1), vasárnapi lapok (6,0 - 8,6), országos közéleti napilapok (4,8 - 7,4), női életmód- és fitneszlapok (5,4 - 0,5), gasztronómiai lapok (5,0 - 1,0), férfi életmód lapok (0,6 - 4,1), informatikai kiadványok (0,5 - 4,9), általános női lapok (41,1 - 7,4), sztármagazinok (19,7 - 6,2), sportújságok (0,8 - 8,5), autós lapok (0,5 - 6,7), egészség-megőrzési lapok (10,2 - 3,6)


Digitális tábla a győri iskolai könyvtárba -- a Gutenberg-galaxisban is hisznekFEL

Kivételes eszközparkkal bővült a Gyárvárosi Iskola könyvtára, amelyben a digitális tábla mellett épp úgy helyet kaptak a laptopok, a digi tananyag, mint az azt tanító pedagógusok képzése. Módosné Major Katalin igazgató ezzel együtt hangsúlyozta, a Gutenberg-galaxis, a tízezer kötetes könyvtáruk ezzel együtt kiemelten fontos szerepet tölt be a diákok oktatásában, a könyvtárhasználatban.


Könyvtárban aludtak az olvasó manók PaksonFEL

Éjszakai manók lepték el a Pákolitz István városi könyvtárat még pénteken éjszaka. A kis piros sapkás lények nem tágítottak, egészen reggelig uralmuk alatt tartották az olvasótermeket.


Egyre népszerűbbek a közösségi oldalak -- ott vannak-e a könyvtárak?FEL

Egyre több időt fordítanak a fejlett országokban élő internetezők közösségi oldalak látogatására; tavaly minden tízedik, ma már minden hatodik percüket ilyen honlapokon töltötték -- mondta a tihanyi Internet Hungary konferencia egyik egyesült államokbeli előadója. Létének öt éve alatt a közösségi média az ellenőrizhető adatokat szolgáltató piacokon több felhasználót mondhat magáénak, mint a másfél évtizede meglévő elektronikus levelezés; akadnak ugyanis, akik nem írnak, olvasnak e-mailt, annak viszont szükségességét érzik, hogy 'jelen legyenek' online közösségekben -- jegyezte meg Horváth László. Mint mondta, ez azért is jelentős változás, mert ezeken az oldalakon nem lehet a hagyományos reklámokkal boldogulni, hiszen a közönség nem hirdetésekre, hanem a többiekkel való kapcsolattartásra vágyik, ezért itt az szerezhet előnyt, aki el tudja érni, hogy a felhasználók beszélgessenek az általa kínált termékről, szolgáltatásról.


Katalóguscédulák digitalizálása, automatikus kölcsönzés...FEL

100 millió forintot nyert a kecskeméti Katona József Könyvtár, egyrészt infrastruktúrafejlesztésre, másrészt szolgáltatásbővítésre. Ennek köszönhetően két éven belül a könyvtár mintegy százezres állománya teljes mértékben kereshető lesz az interneten. A kecskeméti könyvtár hat másik települési könyvtárral közös konzorciumban pályázott, összesen 327 millió forintot nyertek a fejlesztésekre.
A fejlesztéseknek köszönhetően már a közeljövőben automatikussá válik a kölcsönzés és a visszavét, és teljesen megszűnik a papír-alapú katalógusrendszer. Ez utóbbi digitalizálás azt is magával hozza, hogy Bács-Kiskun legkisebb településén is elérhetővé válnak majd a legritkább könyvek is, ha másként nem, akkor digitális formában. Mindezek mellett két éven belül a Katona József Könyvtár teljes állománya kereshetővé válik az interneten.
-- Az automatikus kölcsönzés technikai lehetősége a 90-es évek elejétől adott. Munkaerőt és időt takarít meg.


Levélemberek helyett erdőemberek -- új vezetőkre van szükség FEL

Julia Middleton felosztásában háromfajta ember létezik: a levélemberek, akik csak a leveleket veszik észre; a faemberek, akik a leveleket és a fákat egyaránt meglátják; és az erdőemberek, akik átlátják, hogy az erdő levelekből és fákból áll össze, sőt, azt is, hogy számtalan különböző erdő van. A Hatáskörön túl című könyv szerzője úgy gondolja, a mai világban erdőember típusú vezetőkre van szükség, akik korlátaikon túllépve, összefogva valódi változásokat indíthatnak el.
Az írónő szerint a vezetés összefüggésben lehet az alázattal is /alázat = lehajlás a gyengébbhez -- M.G./, ami még az igazgatótanácsokban helyet foglaló emberek esetében is fontos lenne. Az elmúlt év ékes bizonyítéka volt annak, hogy az alázat hiánya a legfelső vezetői körökben - illetve ennek folyományaként az, hogy ezek a vezetők képtelenek figyelmesen végighallgatni másokat - sok bukásban játszott szerepet, miközben az 'erősségek' egyik napról a másikra 'gyengeségekké' váltak - írja a bevezetőben. Továbbá elég bátornak kell lennie ahhoz is, hogy kilépjen a saját kereteiből, az általa nem ismert dolgokról kérdéseket tegyen fel másoknak, és hogy merjen hibázni vagy a hibáival együtt élni. Túl sokan maradnak a saját belső köreikben, és nem fogják a kívülről érkező üzeneteket.
Nálunk szinte hagyománya van a kifogáskeresésnek a dolgok megvalósítása helyett. Julia Middleton azt mondta: többször járt Magyarországon, valóban sok a frusztráció, de úgy véli, mi túl sokat is beszélünk róla. Véleménye szerint a frusztráció globális, és nem magyar sajátosság. Kiss Ulrich tapasztalatait összegezve ehhez annyit tett hozzá: nem igaz, hogy itthon semmit sem lehet csinálni, csak a hozzáállást kell megváltoztatni.


Átadták a gyerekkönyvtárat MezőkövesdenFEL

Október 11-étől új helyen várja a fiatalokat a mezőkövesdi gyermekkönyvtár. A felnőtt könyvtár melletti épületben helyet kapó gyermekrészleget vasárnap délelőtt adták át hivatalosan.


Szolgáltatói tudatmódosítás -- hallalFEL

... A szakember erre egy osztrák példával válaszolt, amikor egy bank dolgozóinak szemléletváltását vitték véghez ezen módszer segítségével. A következő probléma várt megoldásra: egy vidéki városban egy épületen belül volt a bank és a vasúti váróterem. A konfliktushelyzetet az okozta, hogy sokan érdeklődtek a menetrend iránt az alsó szinten helyet foglaló banki ügyfélszolgálaton, amely frusztrációt okozott a pénzintézet munkatársaiban. A betérők 60 százaléka érkezett ezen céllal az épületbe. Nem csoda, ha mindenkire ferde szemmel néztek a bank dolgozói azon morfondírozva, vajon banki ügyfél, vagy utas. A Fish módszer segített megértetni velük, hogy a betérők erről a faramuci helyzetről nem tehetnek. A végén még a banki dolgozók függesztettek ki egy menetrendet, ezzel is informálva, segítve a betérő embereket.
Analógiák

Önsorsrontó tabukFEL

Hosszú egyeztetés, sztrájkfenyegetés és kínkeserves tárgyalások után október 9-én az egészségügy szakmai szervezetei és a kormány megállapodtak a gyógyítás jövő évi finanszírozásáról. A megegyezés azonban csak a túlélésre, a következő év átvészelésére lehet elég, az ágazat finanszírozása továbbra sem megoldott. Komoly szakpolitikai vitákra esély sem mutatkozik, sőt az elmúlt évek egészségpolitikai tapasztalatai gyakorlatilag tabuvá tették a legfontosabb kérdéseket -- figyelmeztet Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.
Közhely, hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozott, mint ahogy az is, hogy hazánk polgárainak egészségi állapota elmarad az európai átlagtól. Természetesen a kép ennél differenciáltabb, hiszen például a visegrádi országokhoz képest GDP arányosan nem költ keveset a magyar állam az ágazatra. Ám tény: a három évvel ezelőtt kiadott 'Zöld Könyv' által tárgyalt problémák nagy részére azóta sem született megoldás.
-- Tabuk saját házunk táján: könyvtári projektek stratégiai hatékonysága, szolgáltatás és állományminőség, személyes, intellektuális és menedzsment-minőség, szolgáltatások szakmán belüli és kívüli összehasonlíthatósága, felelősségi kérdések, látens használói igények, rendszerbeli párhuzamosságok. Érdekes szakdolgozati téma pl. felkutatni és elemezni a Kataliston feltett 'döglött kérdéseket'. (MG)

Hírforrás: HVG
2009. október 20.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=onsorsronto_tabuk

Kisboltok fogtak össze a multik ellen -- 15 éves reakcióidőFEL

Kis- és középvállalkozások barkácsboltjainak összefogására megalakult az Ezermester Magyar Barkács Kft. Célja a barkácsüzletek piaci versenyképességének megőrzése a Magyarországon jelen lévő multinacionális barkács áruházláncokkal szemben.
-- Az első külföldi barkácsáruház kb. 15 éve jelent meg hazánkban. A multik 'von Haus aus' hozták a boltok együttműködő hálózatát. Az együttműködés a hazai vállalkozások, szervezetek számára sem tiltott. És öröm, hogy rá is szánták magukat -- saját érdekükben. A könyvtárak -- összefogva lenyomhatják a dokumentum- és rendszerszolgáltatók árait. A sajátot integrálva alapból a közöset használhatnák. A közös internetalapú virtuális tájékoztatásnak sincsen semmi -- ha csak nem kulturális -- akadálya. De jó példa is van, mondjuk a konzorciális adatbázis-beszerzés, kistérségi katalógusok. (MG)
Kisszínes

Szájról olvasásban is jobbak a számítógépekFEL

A szoftverek és a számítógépek processzorteljesítményének fejlődésével egyre több, kizárólag emberi tulajdonságnak tartott területen veszik át a gépek a vezető szerepet. A számítógépes szájrólolvasó-program az emberi beszédet 80 százalékos pontossággal képes felismerni, miközben az embereknek ez csak 32 százalékos pontossággal sikerül. A szoftver fejlesztői is meglepődtek, hogy milyen nagy szükség van e nehezen elsajátítható készségre, ugyanis a 60 év felettiek 55 százaléka valamilyen szintű halláskárosodással él, és a szájról olvasás jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy jobban megértsék a hozzájuk beszélőket - olvasható a Yahoo hírportálon.Tudja a szöveg, hogy olvassák -- augmented readingFEL

Ha az ember sebesen olvassa a képernyőn megjelenő szöveget, a kulcsszavak kiugranak, a 'töltelék szöveg' azonban háttérbe szorul. De mi lenne, ha a szöveg 'tudná', hogy olvassák? Ezt a gondolatot vették alapul annak az új olvasóprogramnak a fejlesztésekor, amelyet a frankfurti könyvvásáron mutattak be. A prototípust a mesterséges intelligenciát kutató kaiserslauterni intézet mutatta be. 'A képernyő aktívan reagál az olvasóra' -- mondta csütörtökön Ralf Bieder, a program fejlesztője. Hosszabb szövegeknél például megjegyzi, hogy az olvasó hol hagyta abba, és onnan ajánlja fel a folytatást -- tette hozzá a kutató. Az Augmented reading (bővített olvasás) nevű alkalmazás az úgynevezett Eye Tracking technikán alapszik, vagyis egy beépített kis kamera figyeli az emberi szem mozgását.


A XXI. századi anyákat az interneten kell megszólítaniFEL

Az internetet kell választaniuk azoknak a cégeknek, amelyek az anyákat akarják megnyerni termékeiknek, mivel a XXI. századi anyukák a Facebookot használják, ha beszélgetni akarnak barátaikkal és a Google-t, ha utána akarnak nézni a gyerekek betegségeinek. Az 'online anyukák' 63 százaléka látogatja rendszeresen a Facebookhoz hasonló internetes közösségi oldalak egyikét, három éve ez az arány csak 11 százalék volt -- derült ki a szülői feladatokkal foglalkozó link weboldal felméréséből.


Nemecsek krimije és Wass Albert -- kötelezők, alternatívák és ajánlott listaFEL

Olvasó emberré nevelnék az iskolák a diákokat - de sokan képtelenek megérteni a klasszikus szövegeket. Lehet-e igazodni a megváltozott igényekhez? Lehet, hogy Jókai helyett a Harry Potter és az Alkonyat lesz a kötelező olvasmány? - A krimifíling miatt néhol nem volt rossz. Például amikor Nemecsek meghal - értékelte Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényét Márkó, a Rókus II. Sz. Általános Iskola hatodikosa. Osztálytársai többségének nem tetszett ez a kötelező olvasmány.


Marketingszövegek segítenek az angol értésében HódmezővásárhelyenFEL

Öt évig dolgozott az Egyesült Államokban a vásárhelyi Márki-Zay Péter. A 37 éves marketing szakember és családja úgy döntött, hogy hazatelepülnek. Tapasztalatszerzés -- ez vezérelte Pétert, amikor az újvilágba indult, és már akkor úgy gondolkodott, hogy a kint szerzett tapasztalatokat itthon hasznosítja.
-- Minden ismeret megszerzésének az alapja az olvasás, illetve az, hogy megérti-e az olvasó a szöveget. Ezért is tartjuk fontosnak feleségemmel, Felíciával, hogy népszerűsítsük az olvasást a gyerekek körében.
-- Magunk is részt kívánunk venni az olvasás megszerettetésében -- fejtette ki Péter. Felesége a könyvtár kedd délelőtti babaklubjába látogat majd el, hogy hetente felolvasson a most adományként adott könyvekből, hogy a kicsik mihamarabb ráérezzenek az angol nyelv ízére. Péter pedig várja a fiatalok jelentkezését, hogy az egyik kedvenc szórakoztató műsorának felvételeit közösen hallgassák és értelmezzék a könyvtárban.


Hogyan rontja szemünket a számítógép? FEL

A számítógép okozta szembántalom (computer vision syndrome, CVS) fogalmát a sajtó vezette be, a tudományos szakirodalom nem használja. Ennek ellenére igen sokatmondó kifejezés az érintettek számára, akik naponta több órán át merednek a monitorra. A tünetek hátterében az áll, hogy a szem és az agy is különbözőképpen működik a képernyőn látható és a nyomtatott szöveg feldolgozása során. A monitoron megjelenő szavak és képek határvonalai elmosódottak; a megjelenő karakterek pixelekből állnak, ám a szem csak nehezen tud ezekre fókuszálni, ezért megerőltetőbb számára a megjelenő kép élesre állítása. A folyamatos erőlködéstől a szem kimerül, elfárad és égni kezd. A kellemetlen látási tünetek enyhítése érdekében sokan előre hajolnak, vagy fejüket hátrabillentve, szemüvegük alsó részén keresztül nézik a monitort. Ezek a testhelyzetek nyakgörcsöt, a vállak elmerevedését vagy hátfájást okozhatnak.


Az e-mail már nem királyFEL

Az e-mail már nem király, vagyis az elektronikus levelezés korszakának bealkonyult, helyét a folyamatos kommunikáció jegyében átveszi a Twitter, a Facebook és a Google Wave szolgáltatás -- írta a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap.

Hírforrás: Prím
2009. október 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_e-mail_mar_nem_kiralyInformációforrások

Mi a magyar most? -- Kutatás a magyar társadalom értékszerkezetérőlFEL

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. kutatást végzett a magyar társadalom értékszerkezetéről és gazdasági attitűdjeiről. A kutatás eredményeit összefoglaló jelentést 2009. október 12-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián, vezető magyar közgazdászok, társadalomtudósok és gazdasági szakemberek közreműködésével, a magyar értelmiségi és gazdasági/üzleti elit reprezentánsainak részvételével.


Valamennyi uniós kiadvány egy helyen -- az EU Könyvesbolt a netenFEL

12 millió szkennelt oldal révén több mint 110 000 uniós kiadvány férhető hozzá díjmentesen az EU-Könyvesbolt (EU Bookshop) link digitális könyvtárából. A digitális könyvtár, melyet október 16-án a frankfurti könyvvásáron mutattak be, lehetővé teszi az Európai Unió intézményei, ügynökségei és egyéb szervei nevében a Kiadóhivatal által 1952 óta közzétett összes kiadvány elérését. (Németh Márton ajánlásával)