Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/36., okt. 14.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Praktikus

Pályaválasztási tanácsadás a könyvtárban -- a tájékoztatás kiterjesztett területe
Hogyan telepítsünk Facebook-alkalmazást? -- Mondjuk, legyen a KIT ;-)

Hírek

Miért is nem árulnak könyvet a könyvtárak?
Fiatalok alakítják a könyvtár állományát, programjait és belsőjét -- 11%-os kölcsönzés-növekedés
Zenei tájékoztatás az egri zenei gyűjtemény gyakorlatából 3. - Tájékoztatási források és tájékoztatói kínálat
Az OTP vezére elárulta, mi az évszázad legnagyobb üzlete -- milyen a könyvtári háttér?
Angol nyelvű távoktatásos MA képzés Svédországban -- a jobbak lehalászása
Könyvtárhasználati teszt nemzetközi diákoknak -- mi is rástartolunk?
Felmérési eredmények nagyikról és nagyapákról (is)
Hátráltatja-e a nevünk -- könyvtár -- a fejlődésünket?
Az angol könyvtárportálról -- szinte szinkron konferenciabeszámoló
Selejtezés Norvégiában -- csak lazán...
Hol késnek a hazai digitális könyvtárak?
E-könyvtáros -- orosházi helyzet
iPodok a kanadai könyvtárakban
Márai-program -- középiskolai és a felsőoktatási könyvtáraknak is?
Raktártúra Székesfehérváron
Könyvtárosok Napja Moldova Köztársaságban -- a pedagógusok napjával együtt
Itt az Amazon e-könyv-olvasójának nemzetközi változata -- 280.000 kötetet kínálnak hozzá
Kiköltöztek a belvárosból -- ez is csökkentette a használatot (Sopron)
Megnyitott a korszerűsített Békés Megyei Tudásház és Könyvtár
Ébresztőt kiált a Google magyarországi vezetője

Analógiák

Google Influenzatrendek -- innovatív vírusfigyelés és jelzés
Tág tere van a mértékadó tájékoztatásnak -- lehetőség-e ez a könyvtárnak?

Kiemelt Katalist-hír

Irodalmi Nobel-díj 2009 -- villámreferensz

Kisszínes

Prezentáció a könyvkölcsönzési tendenciából -- Kísértetregény
A Library of Congress a legnagyobb digitális könyvtár -- is -- kíván lenni
Baranyában házhoz megy a könyvtár -- az országban elsőként?!
Kisvárosok: nincs a polgármesterektől független nyilvánosság
Merkelnek nem tetszik a Google-ingyenkönyvtár
Könyvtárosimázs: 'a könyvtáros közismerten alázatos szolgája az irodalomnak'
Letöltésajánló: időzített önmegsemmisítő begépelt szövegekhez -- elektronikus kölcsönzéshez?

Információforrások

Online megtekinthető a Life magazin archívuma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Praktikus

Pályaválasztási tanácsadás a könyvtárban -- a tájékoztatás kiterjesztett területe FEL

Pályaorientációs tréninget, átképzésre vonatkozó információkat nyújt a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár egyik külön termében a Pályaválasztási Tanácsadó Szolgálat (PTSZ) link . Az intézmény az önkormányzattól a munkanélkülieknek szóló tájékoztatásért kapja a támogatást, de a szolgáltatást a 7-8. osztályos tanulók is igénybe vehetik pályaorientációs céllal. A diákok képzőhelyekről és pályakövetelményekről informálódhatnak, illetve érettségihez és szakdolgozathoz is nyújtanak számukra segítséget. A munkanélküliek pedig álláskeresési tippeket, önéletrajzi mintákat kaphatnak. Az állásajánlatokat a Zala Megyei Munkaügyi Központ küldi, és bár ajánlatokat maguk a cégek is továbbíthatnak, módszeres céginformációval nem foglalkozik a szolgálat. (Habók Lilla)


Hogyan telepítsünk Facebook-alkalmazást? -- Mondjuk, legyen a KIT ;-)FEL

Mani és én fejlesztettünk a KIT Hírlevélnek egy Facebook alkalmazást, így mostantól bárki hozzáadhatja a profiljához az aktuális lapszám friss híreinek dobozát, ami annyit jelent, hogy az első 5 hír címe megjeleníthető az oldalunkon (természetesen linkek formájában, a többi hírt pedig a További hírek hivatkozásról érhetjük el). Az alkalmazás profiloldalán pedig rajongók is lehettek remélem, minél többen szeretni fogjátok a mi kis fejlesztésünket!
Készítettem egy rövidke gyorstalpalót azoknak, akik nem túl jártasak a Facebook alkalmazások telepítésében: ...
-- Ezúton is köszönet Wildgicának és Maninak! (MG)
Hírek

Miért is nem árulnak könyvet a könyvtárak?FEL

Margaret Hodge angol kulturális miniszter pénteki javaslata szerint a könyvtáraknak az Amazon internetes könyváruházzal karöltve könyvkereskedésbe kellene fogniuk -- kiegészítve a kölcsönzést. Szavai azonban felháborodást váltottak ki könyvkereskedői körökben. A közkönyvtári szakértők bristoli konferenciáján a miniszter konzultációs folyamatot hirdetett meg a témában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit lakosság alig 40%-a könyvtárhasználó (magyar adat: link ), és az utóbbi 10 évben 40%-kal csökkent a kölcsönzések száma. Mint kifejtette: ha népszerűvé tesszük szolgáltatásunkat, ha biztosítjuk minőségét és széleskörű használatát, sokkal kevésbé lehet azokat a rossz időkben visszanyesni. (ref.:MG)
-- Idehaza könyvtárosok és könyvkereskedők egyaránt riadoznak az egy gyékényen árulástól. A használó viszont felettébb szívesen döntene egy 'felületen' a vásárlás vagy kölcsönzés kérdésében. Kérdés, ki fogja előbb egybeosztani a kereskedői adatbázist a könyvtári katalógusokkal -- a használók örömére. Új szolgáltatási modell kévántatik. (MG)


Fiatalok alakítják a könyvtár állományát, programjait és belsőjét -- 11%-os kölcsönzés-növekedésFEL

Olyan időkben, mikor jellemzően csökken a fiatalok könyvtár iránti érdeklődése, a Dakota Megyei Könyvtár legalább 11%-kal növelte a fiatal felnőttek körében a kölcsönzést. Figyelmük felkeltése érdekében a fiatalokat -- Tizenévesek Tanácsadó Testülete -- bevonták a szerzeményezési döntésekbe, a programok szervezésébe és a könyvtárbelső kialakításába. (ref.: MG)


Zenei tájékoztatás az egri zenei gyűjtemény gyakorlatából 3. - Tájékoztatási források és tájékoztatói kínálatFEL

Zenei tájékoztatási eszközeink az érdeklődők számára általában megfelelőek, gyakorlati, oktatási, kikapcsolódásbeli igények kielégítésére alkalmasak (a kérdések közel 80%-át meg tudjuk válaszolni általuk). A zenetudósok, kutatók eleve nagyobb zenei szakkönyvtárhoz fordulnak. A bibliográfia eszközöket igénylő kérdések legtöbbjét helyben teszik fel. Nagyobb zenei könyvtárak számára óriási lehetőség a térítéses adatbázisok használata, pl. RILM link , Grove Music Online link , illetve a Naxos link , Alexander Street Press link zenei adatbázisai. Ezeket mi is szívesen használnánk, de áruk miatt egyelőre álom.
Néhány trend: a filmzenék iránti rajongás jellegzetes manapság, sok ehhez kapcsolódó kérdésünk van. Ünnepséghez, esküvőhöz, temetéshez kérnek ajánlót, hangszertanuláshoz szakirodalmat a legtöbben.
Telefonon legtöbbször azt kérdezik (napi 5-6 kérdés), adott zeneszám meg van-e, annak ellenére, hogy az adatbázisból kideríthető, tudunk-e ajánlani adott eseményhez, rendezvényhez, ünnepséghez, évfordulóhoz zenét, idézetet. Megnőtt a rejtvényekhez kapcsolódó kérdések száma (pl. adott ária melyik operában hangzik el), sőt olyan is előfordul, aki rejtvénykészítéshez kér segítséget. Jellegzetes, gyors, faktografikus eszközöket igénylő tájékoztatási kérdéseink: Ki énekli? Adott zeneszám adott előadó melyik albumán található? Zeneszerzők, előadók életrajzi adatai. Ki mondta? Mikor volt az ősbemutató? Zenével kapcsolatos intézmények adatai, címei. Jönnek dalszövegre vonatkozó kérdések (pl. Schubert Ave Maria magyar szövege).
E-mailben leginkább könyvtárközi kölcsönzésre irányuló kérések jönnek (napi 1-2), adott számra, lemezre, könyvre, ami csak nálunk van meg. A zenei könyvtárosok levelezőlistáját link kellett igénybe venni egy pszichológusnő kérdéséhez, aki az operairodalomban keresett áriákat az áldáshoz és átokhoz, nagyszerű ötletek jöttek, fontos eszköznek találom, hiszen ezen a listán összeadódik a zenei könyvtárosok tudása.
Nagyon fontos, hogy minél több ajánló listát (ünnepek, évfordulók stb.) online is elérhetővé tegyünk honlapunkon, blogunkon, közösségi oldalakon, mert nagy hiányt pótolunk, az igény iránta óriási, pl. ballagási tematikus listánkat 2008 májusától honlapunkon link 9689, a Hangtárnokon link 13,961 látogató tekintette meg, míg a YouTube-ra link feltöltött ajánló videót 219,623 ember. (Zsoldos Marianna)


Az OTP vezére elárulta, mi az évszázad legnagyobb üzlete -- milyen a könyvtári háttér?FEL

Az egészséges víz, az élelmiszer, az alternatív energia és főleg az egészségügy az a négy terület, amely a következő évtizedekben húzóágazat lesz a nemzetgazdaságokban, véli az első számú hazai pénzintézet vezérigazgatója. Szerinte ezért a jövőben a magyar gazdaságnak is ezekre az ágazatokra kellene koncentrálnia.
-- Az OMIKK beolvasztása körüli könyvtári diskurzusokban alig merült fel annó a műszaki ágazat mélyrepülése. Pedig sokat segíthet a megértésben a társadalmi szintű mozgások figyelése. Akár előre is. Esetünkben: a fentebb felsorolt területeknek milyen a könyvtári információellátása? Várható-e fejlesztésük, vannak-e rájuk vonatkozó pályázatok? Vagy eleve érdemes az élelmesebb, rugalmasabb profitérdekelt információszolgáltatóknak átengedni őket? (MG)


Angol nyelvű távoktatásos MA képzés Svédországban -- a jobbak lehalászásaFEL

Angol nyelvű master indul Svédországban a könyvtárosképző egyetemi rangú főiskolán, Göteborgtól 70km-re keletre, Borasban. Angolul távoktatásos formában folyik a képzés: két szemeszterre számítva az egyik félévben 1 hetet kell csak kötelezően kint tölteni, a másik 1 hét opcionális; a kötelező félévet te választod ki -- a többi e-learningen belül folyik. Jelentkezni is elektronikusan lehet, a program neve Digital Library and Information Services. Előfeltétel a 180 kredites bachelor diploma, vagy master valamilyen könyvtári vagy kapcsolódó területen. A nyelvi követelmény nemzetközi angol nyelvvizsga (pl. IELTS vagy TOEFL), vagy angol nyelvű bachelor illetve Master diploma.


Könyvtárhasználati teszt nemzetközi diákoknak -- mi is rástartolunk?FEL

A szegedi vándorgyűlésen sikert aratott az a tesztrendszer, mellyel az elsőéves alapképzéses hallgatókat vizsgáztatják a könyvtári és információs műveltségi alapismeretekből. Nos, Dániában a nemzetközi diákok számára nyílt meg egy hasonló célú ám ingyenes és szabadon használható tesztrendszer. Fejlesztői közt megtaláljuk a koppenhágai és a dél-dániai egyetemet (Syddansk Universitet), a koppenhágai egyetemi könyvtárat (mely egyben Királyi Könyvtár néven az első számú nemzeti könyvtár is), valamint a tudományos könyvtárak közös elektronikus szolgáltatásait fejlesztő-menedzselő DEFF-et. Témakörök: Keresési módszerek és technikák, Dokumentumtipológia és netes keresőoldalak, források és forráskritika, dokumentumkezelési, keresési alapszabályok alkalmazásának helyes gyakorlata. Ezt egészíti ki az opcionális szaktájékoztató modul az egyes tudományágak kiválasztásával. Minden témakörből random 6 kérdést kapsz, a témakörök végén a jó és rossz válaszok részletes értékelésével. A rossz válaszoknak is két fokozata van: még elfogadható és teljesen rossz. Most, amikor Amerika és Európa is az információs műveltség terjesztésének szükségét szajkózza, a dánok kifejlesztettek egy igen praktikus eszközt az órákon megszerzett képességek és ismeretek tesztelésére. Újabb követendő példa, melyet itthonra adaptálhatunk, mert az alapok magyarul már meg vannak hozzá az említett szegedi vizsgáztatói rendszer révén.


Felmérési eredmények nagyikról és nagyapákról (is)FEL

A keddi ITTK-s műhelybeszélgetésen a visszatérő motívum az volt: az idősek esetében az (információtechnológiával kapcsolatos) aktivitásban a munkaviszony léte a vízválasztó. A 60 éven felüliek 20%-a szeretne dolgozni. 42%-uk tartja saját tudását naprakésznek. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy sokan 'belemenekülnek' a nyugdíjasságba -- a kihívások elől.
Néhány további megállapítás: az idősebbek célirányosan neteznek, a fiatalok jellemzően böngésznek. Ha az időseknek munkahelyre van kilátásuk, gyorsan megtanulják a gépkezelést, egyébként inkább elzárkóznak előle. A mobiltelefon-penetráció 72%-os körükben. Praktikusnak tűnik a fiatalok képzése, mert jellemzően ők az idősebbek számítógép-használatának motivátorai. A számítógép-használat kimutathatóan javítja az idősebbek életminőségét is. (MG)
-- Következő szakmai program a témában: link


Hátráltatja-e a nevünk -- könyvtár -- a fejlődésünket?FEL

Meddig maradhat a könyvtár 'könyvtár'? Az, hogy nevünk arra utal, hogy 'könyveket tárolunk', vajon kihatással van-e a könyvtárak társadalmi elfogadottságára úgy, mint 'minden információk tárháza'? Kíváncsi lennék, vajon félreismerik-e szolgáltatásainkat és funkciónkat, pusztán azért, mert nevünk: 'könyvtár' és 'könyvtáros'.


Az angol könyvtárportálról -- szinte szinkron konferenciabeszámolóFEL

Az itteni könyvtárportál-előadás más lesz, mint az otthoniak. Itt senkit sem kell győzködni, hogy regisztráljon, próbálja ki és ha szakmabeli, tartsa már karban az adatait és vigye fel az eseményeit, mert akkor majd többen tudnak és cikkeznek róla, többen jönnek el, és az meg pirospontot ér az olvasókon kívül mondjuk a fenntartónál is. (Andris, állj már le a marketinggel!) Szóval itt inkább a madártávlat a lényeges, hogy ez egy országos projekt, ami többféle szolgáltatást integrál és ad a könyvtárak kezébe is, hogy segít sok-sok kiskönyvtárnak. A technikai háttér is érdekes lehet, hisz mi nem csak használjuk a divatos 2.0-ás oldalakat, hanem magunk valósítunk meg közösségi funkciókat. Az emberi oldal is érdekes lehet -- hogy milyen nehézségeink vannak, miközben együttműködésre próbáljuk késztetni (kényszeríteni?) a könyvtárakat és a szoftverfejlesztőket.


Selejtezés Norvégiában -- csak lazán...FEL

Ebéd után ugyanezt játszottuk az ifjúsági irodalommal, mert kb. kétszer annyi volt a könyv mint a hely, és amikor végre azt hittük, hogy a-tól z-ig végre bepasszíroztunk mindent, felbukkant egy addig rejtőzködő teli D betűs és egy H betűs doboz ... Végül a lányok nagy selejtezésbe kezdtek (ez is annyira lazán megy itt: régi, nem szép, nem tetszik, leselejtezzük, majd legfeljebb veszünk helyette valami újabbat -- nálunk meg benne van minden szigorlati tételben, hogy senki se feledkezzen meg az állományapasztásról ... valahogy ez nem illik bele a magyar mentalitásba azt hiszem, nehezen dobja ki az ember azt, ami egyszer már megvan ...) és így sikerült helyet szorítanunk ezeknek a könyveknek.
-- Az könyvtárosokat képző oslói főiskolán Hans Martin Fagerli oktató a hallgatók előtt módszeresen széttép egy könyvet. Pedagógiai célja tudatosítani: nem maga a könyv, pláne a könyvszeretet az érték, hanem a használó igénye a neki megfelelő könyvekre. És hogy ne riadjanak meg a leendő könyvtárosok a selejtezéstől. (Még mielőtt botrány lenne e kommentből: nem korvinákat tép egy múzeumkönyvtárban ;-) (MG)


Hol késnek a hazai digitális könyvtárak? FEL

Világszerte egyre népszerűbbek a hangos és az elektronikus könyvek. Ezek közül azonban egyelőre csak kevés lelhető fel a bibliotékákban, azok is még csak ismerkednek a rendszerekkel. A szakemberek szerint a digitális könyvtárak jelenleg még igencsak gyerekcipőben járnak. A probléma ezúttal is a részletekben, illetve azok nem megfelelő kidolgozásában rejlik. Bár az online kölcsönzési lehetőség elsőre rendkívül vonzó, de nincsenek megfelelő kikérhető tartalmak és a digitális másolásvédelmek is gyakran akadályozzák az információkhoz való szabad hozzáférést.
Folyamatosan nő a digitális bibliotékák száma. Ausztriában tavasszal a salzburgi és grazi online könyvtár nyitotta meg kapuit, Linz és Bécs pedig jövőre követheti a példát. Mindegyik intézményben a DiViBib által kifejlesztett Onleihe rendszert használják. Ennek lényege, hogy az olvasók a bejelentkezésük után kiválaszthatják az őket érdeklő műveket, azokat letölthetik és egy meghatározott ideig szabadon használhatják. Ez az idő a videók, a zenék és a (hangos)könyvek esetében egy, maximum két hét, míg az e-magazinoknál legfeljebb egy nap, az újságoknál pedig csupán néhány óra. Eltérő az is, hogy egy olvasó egyszerre hány művet kölcsönözhet ki virtuálisan.
A megoldást egy átfogó online bibliotéka-hálózat kialakítása jelentheti. Kérdés azonban, ...


E-könyvtáros -- orosházi helyzetFEL

Könyvtáros, e; azaz e-könyvtáros. Könyvtárunkban 2004-ben kezdtük el az elektronikus tájékoztatást. Akkor még email-ben vártuk az olvasók kérdéseit. Azóta sokat fejlődtünk, így ma már valós idejű tájékoztatásra is képesek vagyunk így együtt, lásd a meebo-t itt a blogunkon.
Azóta sajnos vissza is fejlődtünk, hiszen a honlapunk link egy múmia már hosszú hónapok óta. A cikk szerint a helyi és kistérségi tartalom- és információszolgáltatást kezdtük el akkoriban, épült az OKKA helyismereti adatbázisunk és jól ki is tudtuk használni, hiszen tapasztalataink szerint a szakdolgozatok nagyobb része épül helyi adatokra és helyi témákra.
Azonban manapság csak szaporodnak a feldolgozásra váró dokumentumok, megszakadt a folyamatos feldolgozás, tájékoztatni pedig megint csak fejből és emlékezetből tudunk.
Egy informatív, használható honlap pedig ma már a könyvtár szerves része, az onnan elérhető adatbázisok, katalógus, kommunikáció a könyvtárossal egyáltalán nem újsághír ma már, legfeljebb az, ha nincs ilyen.
-- Unikális az a hír, melyben egy könyvtáros sikerek mellett saját, belső problémákról, elmaradásokról is szól. Nem mintha ilyenek nem lennének mindenhol. Az őszinteség ritka erény, mely mellé csak kívánni lehet a honlap megújítását. (Bár, nem tudom, mely hazai könyvtár portálján láttam még azonnali üzenetküldési lehetőséget és twitter-üzeneteket egyaránt.) (MG)


iPodok a kanadai könyvtárakbanFEL

Kanada egyik nagyvárosában, Calgaryban az állami iskolák könyvtáraiban a diákok ezentúl nemcsak könyveket, hanem iPodokat is találhatnak és természetesen kölcsönözhetnek, jelentette a cbc.ca. Az ötlet azért született, hogy így könnyebben lépést tartsanak a gyorsan fejlődő mobil társadalommal, de emellett a kultúra terjesztése se szenvedjen hiányt.


Márai-program -- középiskolai és a felsőoktatási könyvtáraknak is?FEL

A Márai-program olyan finomítására hívták föl kiadói szakemberek az NKA figyelmét, mint: a kedvezményezett könyvtárak körébe be kell vonni a középiskolai és a felsőoktatási könyvtárakat is, illetve erőteljesebben kell védenie a kis kiadókat és a magyar szerzőket a programnak, továbbá szükséges, hogy az írószervezeteket is bevonják a végleges program elkészítésébe.


Raktártúra SzékesfehérváronFEL

Hogy a kölcsönzésen, információszerzésen kívül mennyi mindent is lehet csinálni egy könyvtárban, az ismét kiderült az őszi könyvtári napok során.


Könyvtárosok Napja Moldova Köztársaságban -- a pedagógusok napjával együttFEL

A Chisinau-i B. P. Hasdeu Városi Könyvtár október 1-15 között gazdag rendezvénysorozattal készült megünnepelni a Könyvtárosok Napját Moldova Köztársaságban. A programban szerepelt könyvbemutató, kiállítás, könyvtáravató, szakmai tanácskozás, kerekasztal beszélgetés. Az eseményre több romániai könyvtár meghívást kapott (Nagybányai Petre Dulfu Megyei Könyvtár, Kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár, Maros Megyei Könyvtár). Moldova Köztársaságban 2000-től kezdődően október 5-én ünneplik a Könyvtárosok Napját, amely egyúttal a Pedagógusok Napja is. (ref.: Bákai Magdolna)


Itt az Amazon e-könyv-olvasójának nemzetközi változata -- 280.000 kötetet kínálnak hozzáFEL

Az Amazon kézben tartható digitális könyve, pontosabban könyvleolvasója, az eddig csak az Egyesült Államokban forgalmazott Kindle a jövőben nemzetközivé válik: száz országban, így Kínában, Indiában és számos európai országban is le lehet majd tölteni a digitális könyvtárban tárolt írásműveket erre a leolvasóra. Az Amazon.com internetes kereskedelmi portál készülékére, a 2007-ben piacra dobott Kindle-ra már eddig is várakozáson felüli volt a kereslet. A digitális olvasók képernyőjén azonnal láthatóak a fogyasztók által online vásárolt és letöltött e-könyvek.
-- Romániában is megrendelhető az Amazon e-könyv-olvasójának európai változata.(Transindex)


Kiköltöztek a belvárosból -- ez is csökkentette a használatot (Sopron)FEL

Az Országos Nagyi Könyvtári Napok azért is helyénvaló, mert tagjainknak mindössze 14 százaléka tartozik a nyugdíjas korosztályhoz. Sokan magányosak, a könyvek pedig egyre drágábbak, így mindenkit arra biztatunk, válogassanak programjainkból, s legyenek aktív tagjaink. A gyerekek gyakoribb látogatóink, a mintegy hatezres olvasótáborunk nagy részét a diákok alkotják. Az iskolák szerencsére megmutatják a kicsiknek az olvasás örömét, hozzászoktatják őket a könyvtárba járáshoz. Sajnos korábban nekünk is szembe kellett néznünk az aktív tagok számának visszaesésével, de a csökkenés nem az internet megjelenése, hanem a belvárosból való kiköltözés miatt következett be 2001-ben. Másfél évtizede még tízezres olvasótáborunk volt, de a csökkenő tendencia nemcsak a mi könyvtárunkban, hanem országos szinten is jelentkezik - mondta Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója.


Megnyitott a korszerűsített Békés Megyei Tudásház és KönyvtárFEL

Egy felújítás után ismét megnyitotta kapuit a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár hétfőn Békéscsabán. 'A múlt század nyolcvanas éveinek közepén átadott könyvtár épületében korszerűsítették a fűtést, és emelet-ráépítéssel 1200 négyzetméterrel bővítették a hasznosítható alapterületet' közölte Hajnal Lajos, az intézmény vezetője hétfőn Békéscsabán.
A több hónapos rekonstrukció során átalakult az olvasói tér. Az épület földszintjén maradt a szabadpolcos kölcsönzési rendszer, az eddigi folyosóról pedig odaköltözött a folyóirat-olvasó, a hangoskönyvtár és a számítógépes övezet. A gyermekkönyvtár az első emeleten, az olvasóterem mellett kapott helyet. Az intézmény vezetője kiemelte, hogy a felújítás előtti, mintegy 3000 négyzetméteres könyvtári tér most is az olvasók rendelkezésére áll, ugyanakkor az átalakítások során átválogatták a könyvtári állományt és a kevésbé keresett könyvek külső raktárba kerültek, ahonnan igény szerint bármikor elő lehet venni őket. A fenntartó megyei önkormányzat segítségével kicserélték a padlószőnyegeket, festettek, illetve néhol korszerűsítették a világítást is. Szintén a megye támogatásával félszáz új számítógépet szereztek be, ezek egy részét az olvasóterekben helyezték el. További, immár pályázati forrásokból hamarosan 36 internetes gépet használhatnak az olvasók, emellett megújult a 16 számítógéppel felszerelt oktatóterem is.


Ébresztőt kiált a Google magyarországi vezetőjeFEL

Miskolczy Csaba múltkori, a Kreatív Online-on megjelent cikkében link arra szólított fel, hogy a nagy globális szolgáltatások helyett a hazaiakat kellene támogatnia a magyar netezőknek, hirdetőknek, ügynökségeknek. Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi vezetője a publicisztikához írott hozzászólásában link a következőket írja: ...
Analógiák

Google Influenzatrendek -- innovatív vírusfigyelés és jelzésFEL

A Google Flu Trends szolgáltatás mától számos európai országban, köztük hazánkban, Influenzatrendek néven is elérhető. Egyes keresési kifejezésekre sokkal gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején. Ezeket a kereséseket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataival kiegészítve az Influenzatrendek link képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. Amíg a hagyományos influenzakövetés doktorok és páciensek bevonásával készített kutatásokat jelent -- ami akár heteket is igénybe vehet --, ezzel szemben a Google keresései valós idejű, pontos visszajelzést adnak a megbetegedésekről különböző földrajzi helyeken.
-- Google-t nem kötik meg a szakmai tradíciók, munkatársai ezért sokkal inkább képesek innovatívan gondolkodni, fejleszteni. Hagyományos (itt éppen: járványügyi) szempontból is meghökkentően jó eredményeket kapnak. A könyvtár versenytársai is a hagyományos könyvtári eljárások elkerülésével váltak először általunk sokszor lenézett, később egyre komolyabb piaci szereplővé. Bizonyították, hogy az információ és a tudás tényleg hatalom -- az ő kezükben legalábbis. Kérdés, hogy mi, könyvtárosok, mennyire gyorsan vagyunk képes részben felejtésre, részben hagyományaink átértékelésére -- használóink és saját, eredeti céljaink érdekében. Vagy hagyományainkba ragadva rázzuk tovább öklünket? :-) (MG)


Tág tere van a mértékadó tájékoztatásnak -- lehetőség-e ez a könyvtárnak?FEL

A pénzügyi világválság társadalmi kommunikációjának vizsgálata azt mutatja, hogy ez a kritérium nálunk egyáltalán nem, vagy csak nyomokban és jelentős késéssel teljesült. A világválság kommunikációja Magyarországon első megjelenésétől fogva azonnal a politikai csatározások retorikai terepévé és eszközévé vált, ahol a politikai érdekek minden egyéb szakmai szempontot -- így a lakosság korrekt, kellő időben történő tájékoztatását, önálló és felelős döntési helyzetbe hozását, sőt, a válság kezelésének elősegítését is -- felülírtak.
-- A téma két dolog miatt is érdekes lehet a könyvtárak számára:
1. Hiány van kurrens, mértékadó tájékoztatásból. Pontosan abból, amelyben a könyvtárak erősnek tartják magukat.
2. Jó gyakorlat kialakítása saját házunk táján: a felmerülő válságjelek józan felmérése, tudati feldolgozása, kommunikálása és válaszok keresése. (MG)
Kiemelt Katalist-hír

Irodalmi Nobel-díj 2009 -- villámreferenszFEL

-- Öröm, hogy vannak könyvtárosok, akik gyorstüzelésű üzemmódban ;-) kínálnak információt (tovább)tájékoztatást kollégáknak. Amely attitűd más területekre is továbbfejleszthető, pl. vírusterjedési linkcsokor, hasznos iskolakezdési információk, konferenciákat megelőző tartalmi tudnivalók stb. Szóval, csak így tovább; célcsoport szempontjából: tájékoztató kollégák mellett végfelhasználók számára, döntéshozók számára pl. :-)(MG)
Kisszínes

Prezentáció a könyvkölcsönzési tendenciából -- KísértetregényFEL

Szerémi majd meghalt a röhögéstől, ha arra gondolt, hogy főnökasszonya most szentül hiszi, azon a tetves kimutatáson dolgozik, amivel őt kegyeskedett megbízni. Na persze az is készül, már hogy is ne készülne (a Luca széke is mindig elkészül időben): ha odajön valaki, csak egy kattintás az egérrel, és máris azok a gyönyörűséges, színes, félkész diagramok látszanak a képernyőn, amelyekre a nő olyan nagyon áhítozik. Láthatják, milyen szépen formálódnak, hogy majd látványosan érzékeltessék az év hónapjainak bontásában, rávetítve persze a tavalyi esztendő hasonló időszakaira a könyvtár könyvkölcsönzési tendenciájának alakulását. Fenomenális. Már ez az elnevezés önmagában! Hát mi a francért szerzett két egyetemi diplomát, gondolta Szerémi, ha nem azért, hogy ilyen marhaságokkal töltse az időt? És mindezt azért, mert őfőasszonysága a könyvtárosok évi közgyűlésén prezentációt óhajt tartani, de ebből csak annyit lesett el eddig másoktól, hogy valami gombot szoktak nyomogatni, és ettől a képek maguktól (világos? maguktól!) haladnak előre. Hát jó, gondolta Szerémi, legyen neki prezentáció. (részlet Bárdos József regényéből)


A Library of Congress a legnagyobb digitális könyvtár -- is -- kíván lenniFEL

A LoC eddig 700 terabyte-nél tart. Ebből 200 terabyte-nyi érhető el csak szabadon az interneten -- szerzői jogi korlátozás miatt. Eddig állományuk 1% %-át digizalizálták. Évi kapacitásuk 4-6 millió között mozog.


Baranyában házhoz megy a könyvtár -- az országban elsőként?!FEL

'Az országban elsőként Baranya megyében indul útnak az úgynevezett könyvtárbusz. A Csorba Győző Megyei Könyvtár a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázott a könyvtárbusz elindításához szükséges csaknem százmillió forintos támogatásra.'


Kisvárosok: nincs a polgármesterektől független nyilvánosságFEL

Tölgyessy Péter a sajtószerkezet változásairól szólva felhívta a figyelmet a megyei lapok döntő szerepére is. Mint fogalmazott: vidéken alig olvasnak országos napilapot, van olyan megye, ahol a megyei lapok 95 százalékát jelentik a napilappiacnak. A kisvárosokban pedig alig van a polgármestertől független nyilvánosság. A helyi tévé, a helyi újság mind-mind a helyi városvezető kezében van. A legnagyobb újdonság ebben a helyzetben az internet előretörése - húzta alá. Az alkotmányjogász ezzel kapcsolatban megjegyezte: az internetes újságírás nem a médiaháborúban született, és jóval kevésbé áll be a pártok mögé.


Merkelnek nem tetszik a Google-ingyenkönyvtárFEL

Angela Merkel, a nemrégiben újra megválasztott német kancellár is csatlakozott ahhoz az egyre növekvő táborhoz, akinek nem tetszik, hogy a Google könyvek millióit digitalizálná és tenné elérhetővé. A német kancellárasszony az eheti Frankfurti Könyvvásár megnyitása előtt beszélt arról szokásos heti üzenetében, hogy a szerzői-kiadói jogokat meg kell védeni, márpedig az internetes terjesztés igenis komoly fenyegetést jelent ezekre a jogokra. Bár Merkel egy szót sem szólt arról, hogy ellenezne minden könyvdigitalizáló projektet, ám a Google módszere kifejezetten nem tetszett neki. A jogvédelem nélkül egyszerűen beszkennelt könyvek copyrightja ugyanis mindenképpen sérül -- márpedig Németország nagyon is sokat tesz az írók jogainak védelmében.


Könyvtárosimázs: 'a könyvtáros közismerten alázatos szolgája az irodalomnak'FEL

... egy ismeretlen Dsida-vers közlése. És az előkerülés körülményeinek közlése. Egyik sem hétköznapi esemény. Mindkettő Varga Róbert kaposvári könyvtárigazgató érdeme, bár az érdem ellen bizonyára tiltakozna, hiszen 'szerény dolgozata' inkább a felebaráti szeretetnek és a szerencsének köszönhető, semmint mániákus kutatásnak egy ismeretlen poéma iránt. Bár ez utóbbi sem lenne kizárható, hiszen a könyvtáros közismerten alázatos szolgája az irodalomnak.


Letöltésajánló: időzített önmegsemmisítő begépelt szövegekhez -- elektronikus kölcsönzéshez?FEL

Amerikai számítástechnikai tudósok által kifejlesztett böngésző PlugIn, amely időzített önmegsemmisítővel látja el a begépelt szövegeket. Hasonlóan a filmekből ismert jelenetekhez, a Vanishsel kódolt üzenetek is törlődnek egy idő után.
Információforrások

Online megtekinthető a Life magazin archívumaFEL

A Life amerikai fotós magazin több évtizedes archívumának teljes példányait tette online elérhetővé a Google. Míg korábban csak a képek voltak elérhetőek, most már a teljes lapszámokat is át lehet nézni és elolvasni.