Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/34., szept. 30.


 E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Bréking nyúz: -- Dr. Skaliczki Judit 2009. októberétől felmondását tölti

Praktikus

Egy olvasójegy egész Nagy-Britanniára -- újból kezdhetjük a felzárkózást?
A könyvtár plakátjainak sokszorosítása 2.0 alapon

Hírek

Ebsco otthonról? -- Iratkozzon be a FSZEK-be, vidékről is!
Marketing szekció az MLS-en -- nem tudjuk, mivé válnak a marketinges forintok
Könyvtárosképzés -- a túlkínálat fenntartására?
Zenei tájékoztatás az egri zenei gyűjtemény gyakorlatából 1.
Kölcsönző helyett kölcsönzőgép -- javaslat Leichestershire-ben
Tanuljunk Chile parlamenti könyvtárától -- innováció és 2.0
DRIVER -- lesz-e értelme a nemzeti szintű könyvtári adatbázisoknak?
Jó az önkéntes az iskolában, de mégjobb a könyvtáros
Kik járnak jól ill. rosszul az e-könyvvel?
Látogatás a könyvtárak legnagyobb konkurensénél. Vagy partnerénél?
...Erre van az internet, és ha időnk engedi, esetleg könyvtárba is elmehetünk...
Könyves vasárnap Székesfehérváron, pályázatokkal -- a fiatalokat buzdítják
Tiszaszalka -- új szolgáltatóhelyen a mozgókönyvtári ellátás
Te már olvastad? -- Indul a Minimax olvasást népszerűsítő kampánya
Szuttyongatott békéscsabai könyvtár -- selejtkönyvek a határon túlra?!
Leginkább a szex miatt tesznek indexre könyveket

Analógiák

Digitális sommelier -- bevételt hozó tájékoztatás
Tisztelt használónk, az Ön információkeresési gyakorlata úgy tehető eredményesebbé...

Kisszínes

A józan ész használatát fenyegeti az internet?
Csökkenti az ülőmunka ártalmait -- nordic walking
A kihívó öltözködés magasabb pozícióban árt -- könyvtárosi tapasztalat
Hiller István pénzügyi gyámság alatt
Cyberchondria -- mániákusan keresik az eü-információt
Attól tartott a könyvtáros, hogy támadni akar a varrónő -- magyarázat kellett volna
Kérdezd a könyvtárost -- Vedd el a könyvtárost! (leánykérés az olvasóban)

Információforrások

A Vajdaságban otthon vagyunk
Google-bejelentés: itt a lokalizált Google Maps
Vége a FIKSZ-nek -- Jövő könyvtára lesz?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.Bréking nyúz: -- Dr. Skaliczki Judit 2009. októberétől felmondását töltiFEL

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető-helyettese 2010. febr. 10-étől nyugdíjazását kérte. 2009. okt. 1-től felmondási idejét tölti. Skaliczki Judit továbbra is illetékes az EU-s, NKA-s illetve a Márai Programmal kapcsolatos ügyekben.
Praktikus

Egy olvasójegy egész Nagy-Britanniára -- újból kezdhetjük a felzárkózást?FEL

A mai naptól kezdve Anglia, Wales, Észak-Írország 4000 könyvtára nyílik meg a látogatók, kölcsönzők előtt, akik meglévő könyvtári azonosítójukkal igazolják magukat -- köszönhetően a könyvtári rendszer irányítóinak (Society of Chief Librarians). A rendszerrel -- mint írja a Guardian -- 'bármely könyvtár helyi könyvtárrá' válik. A könyvtárvezetők kollégiuma a könyvtári azonosítókártyák egységesítését is tervezi Brit Kolumbiai mintára, ahol az egész tartományra érvényes az azonosító. További terv, hogy a kivitt könyvek bármely más könyvtárban leadhatók lesznek.
-- Érdekesség, hogy a jelenleg 'aktuális' hazai könyvtári stratégiába kimondott javaslat (2007. szept. 28. link ) ellenére nem került be az 'egy azonosítóval belépés az egész könyvtári rendszerbe'. Pedig akkor most az egyszer a britek zárkózhattak volna fel hozzánk :-) A hírben implikált lebegő állomány koncepciója a TMT és a KIT nyomán link a Katalisten 2006. májusában--júniusában mozgatta meg a hozzászólók fantáziáját. Aztán annyiban is maradtunk. A britek -- szerencsére -- nem. Örüljünk más örömének is! (MG)


A könyvtár plakátjainak sokszorosítása 2.0 alapon FEL

Múlt heti anyagunk link folytatásaként: Több éves kitartó kezdeményezés után a város kulturális intézményei a könyvtári honlapra töltik fel tervezett programjaikat. Ebből a gyűjteményből (mely egyben internetes szolgáltatás) hétről hétre össze tudjuk állítani a következő 10 nap városi kulturális ajánlatát, az éppen megtekinthető kiállításainak listáját. A falragaszokat készítő eljárásunkkal elkészítjük az A/4-es egységekből kinyomtatható változatát és már küldjük is e-mailben az intézményekbe, ahol minden intézmény kinyomtatja, 'kitapétázza' és ezzel látogatói figyelmébe ajánlja az összes többi intézmény ajánlatát. Munkás, de hasznos megoldás 'fillérekért', egy egész város praktikus tájékoztatása érdekében.
Hírek

Ebsco otthonról? -- Iratkozzon be a FSZEK-be, vidékről is! FEL

Az Ebsco adatbázisait korábban a helyi megyei könyvtárban vettem igénybe. Mígnem tudomásomra jutott, hogy a FSZEK e szolgáltatást otthonról is lehetővé teszi használói számára. Nosza, újraaktiváltattam budapesti közkönyvtári tagságomat, ezért most már Kecskeméten is hozzáférek a kívánt adatbázisokhoz, anélkül, hogy ezért a megyei könyvtárba kellene mennem. (E lehetőségre a MLS-konferencia marketing-szekciójában is felhívta a figyelmet egy résztvevő.) Lehet, hogy újabban a könyvtárak földrajzi határokra tekintet nélkül csalogatják magukhoz a használókat? Hasonló lehetőség külföldi egyetemre járó hallgatók számára eddig is elérhető volt. A helyzet pedig fokozódik...


Marketing szekció az MLS-en -- nem tudjuk, mivé válnak a marketinges forintokFEL

Az MLS-konferencia marketing szekciójában felmerültek -- tallózás-szerűen:
- A könyvtári arculati elemek (intézmények és rendezvénye), pl. logók minősége tükrözi a könyvtári rendszer identitásválságát. Ugyanakkor az alapvető változásokkal összefüggő kérdésekről nyíltan legalábbis alig esik szó.
- A tavalyi Összefogás 'Nekünk bejössz...' szlogenjétől a jelen lévő könyvtári vezetők közül többen elhatárolódtak. De, mint mondták, a kecskeméti koncepcióktól függetlenül saját intézményeikben igyekeznek izgalmas programokat szervezni.
- A szándékosan nem könyvtáros külső előadó jelezte, hogy a könyvtárak élhetnének az online tájékoztatás eszközével is. Több jelenlévő azonnal utalt saját ilyetén rendszerére, miközben az is nyilvánvalóvá vált: ha a lehetséges célcsoport nem tud ezek létéről, a szolgáltatás számára olyan, mintha nem is létezne (vö.: a marketing alapjai).
- Az előadó szerint a könyvtárak marketing-tevékenysége külsősök számára csak kevés esetben tűnik fel. A jelenlévők is kifejezték a -- főként pályázati pénzek -- elköltésének kétes hatékonyságát. Egy résztvevő úgy vélte: sokszor nem is érdemes mérni a hatékonyságot(!). A jelenlévők nem tudtak példát arra, hogy a marketingre költött ráfordításokat mérte-e már a hazai könyvtárakban valaki. (A könyvtárak ön-népszerűsítő szóróanyagait leginkább más könyvtárosok teszik zsebre...)
- A résztvevők a vonatkozó tudás megosztásának témájában javasolták, hogy a KIT praktikus rovata kerüljön a hírlevél elejére. Azonnal ki is próbáltuk :-)
- Jó példaként elhangzott az Ervin a Szigeten link , illetve hogy a Corvinus Egyetem könyvtárában külön tanszéki összekötőt alkalmaznak link .


Könyvtárosképzés -- a túlkínálat fenntartására?FEL

Az MLS konferencián a képzéssel foglalkozó szekcióban eltérő nézetek fogalmazódtak meg arról, hogy van-e túlkínálat a könyvtárosképzésben. Volt, aki szerint ezt a véleményt ilyen időkben nem szerencsés kommunikálni. Más szerint nincs túlképzés, mert a könyvtáros diplomával a közszféra intézményein kívül is el lehet helyezkedni (azaz: implicit elismerés, hogy a könyvtári rendszer nem kíván több munkaerőt). Azt is érdemes tudni, hogy a képzésből mely elemek szolgálják az alternatívok igényeit (most az akkreditációs bizottság szava a döntő). Az is elgondolkodtató, hogy többek szerint a könyvtárakban továbbra is túlképzettség van. Képletesen: diplomások is pakolnak vissza könyveket a polcra ott is, ahol ez nem lenne szükséges. Mindenesetre, amíg továbbra sem tudni, hogy legalább hozzávetőlegesen mennyi és milyen munkaerőre van szükség, a képzés milyenségéről is meglehetősen viszonylagos a véleményalkotás. A hallgatók döntését segítené az is, ha lenne válasz a múlt heti lapszámunkban feltett kérdésre: Mekkora a könyvtárosdiploma nettó jelenértéke? link (MG)


Zenei tájékoztatás az egri zenei gyűjtemény gyakorlatából 1.FEL

Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 1. és 2. cikkek után néhány tapasztalat az egri zenei könyvtár gyakorlatából. -- A fájlcserélés nem veszélyezteti a tájékoztató szolgáltatásunkat! Bár a fiatalok körében nagyon népszerű most az ún. TrackID(tm) ingyenes zenefelismerő szolgáltatás (az adatátviteli díjat kell csak megfizetni), amely azonosítja a telefon közelében lejátszott zeneszámot és előadóját. Pár másodpercet rögzít az FM rádión vagy telefon mikrofonjába lejátszott számból, elküldi az internetre, amennyiben a szerver felismeri, néhány pillanaton belül megkapja a zeneszám és album címét, előadó nevét a felhasználó. Ez, mivel előzetesen rögzített zenei felvételek alapján működik, nem azonosítja az élő zenét, éneklést, dúdolást, vagy dalra vonatkozó kérést. Itt következhet a könyvtár, bár a zenei tájékoztatásnak is talán a legnehezebb területe, mikor az olvasó énekel vagy épp dúdol egy számrészletet, hogy mi ez? Ha kapásból nem ismerős a szám, próbálunk minden plusz információmorzsát kiszorítani a kérdezőből: hol hallotta, milyen körülmények között, hogy nézett ki az előadó stb. Ezen felül csak az internetes zenefelismerőkhöz tudunk mi is fordulni (midomi, WatZatSong, stb... ld.: link .
Blogunk, a Hangtárnok közel kétéves működése alatt a legtöbb kérdés az ingyenes kottákra vonatkozott, pl. link , a kérdések és válaszok száma 430, a zongorakottákhoz 220 link , úgy találom lusták, vagy gyakorlatlanok a keresésben az emberek. Az online referensz munkánk gyönyörű példája még az Itt a farsang bejegyzés link , ahol jelmezötletekhez keresnek zenét (119 kérdés és válasz).
A Hangtárnok által leggyakrabban használt webes tájékoztatási források a "Kotta", "Adatbázisok, adattárak", "Zenei oldalak, alkalmazások, keresők" kategóriákban mind ott vannak, csak keresgetni kellene, az emberek nagy része mégis kényelmes vagy gyakorlatlan az internetes keresésben, inkább hozzászólásban, telefonon megkérdezi. Az általános és középiskolások nálunk lecsapódó érdeklődésének csökkenése azt jelenti, hogy elég számukra az interneten elérhető zenei információmennyiség (pl. Wikipédia). A zenei szakirodalom nagyobb része még nyomtatásban, helyben vagy fizetős adatbázisokban érhető el (üdvözlendő a FSZEK kezdeményezése, hogy a beiratkozott olvasóik távolról is elérhetik az EBSCO-t, benne zenei adatbázissal is), így a szakirodalmat keresők tábora megtartható. A zenei könyvtáros tudása, kereső rutinja, a gyorsaság, ... Folyt.: Hangtárnok


Kölcsönző helyett kölcsönzőgép -- javaslat Leichestershire-benFEL

Több tízezer fontot lehet megtakarítani mostantól márciusig, ha a megye könyvtáraiban gépek kölcsönöznek -- 19 alkalmazott helyett. Mint egy érintett könyvtáros asszisztens elmondta: eddig is féltették állásukat, de azt nem gondolta volna, hogy azt egy gép venné el tőle. Mások kételkednek, hogy a váltásból mi haszna lesz az embereknek, illetve utaltak a könyvtár szociális funkciójára is. A tanács szóvivője kifejtette: a gépek által a használók gyorsabb és pontosabb kiszolgálást kapnak. Anglia és Wales önkormányzatai 10%-os költségcsökkentésre kényszerülnek. És ebből a könyvtáraknak is ki kell venni részüket.


Tanuljunk Chile parlamenti könyvtárától -- innováció és 2.0FEL

(Beszámoló az IFLA-kongresszusról) Emlékezetes volt Chile parlamenti könyvtárosainak előadása: parlamentjük egyszercsak elhatározta, hogy 'közelebb akar kerülni a néphez', s e cél érdekében mozgósította könyvtárát. A könyvtár képzéseket, gyerekeknek játékokat szervez, melyek során a kritikus gondolkodásra, a dolgok több nézőpontból való megvizsgálásának fontosságára oktatják őket. Videó interjúkat készít a képviselőkkel. Egy egy hírről például mindig több forrásból is mutatnak nekik cikkeket. A könyvtárban 10 fős csoport válaszol a lakosok kérdéseire, és 15 fős csoport foglalja össze a jogi ügyeket. Egy kérdésre válaszolva az előadó elmondta, nem, nincs stratégiai tervük. Adaptívan gondolkodnak, együttműködéseket keresnek, mindent kipróbálnak ami eszükbe jut -- s ami bejön, arra fordítanak később nagyobb erőforrásokat. Régebbi anyagok digitalizálásába (a szövegek korrektúrázásába) az olvasókat is bevonják a Wikisource nevű eszköz segítségével -- nyugdíjasoknak napi egy-két óra jeligével -- ami bizalmat jelent a közösség és a 2.0 felé. Egy idézet az előadótól: 'A fő nehézségünk nem az, hogy modernek legyünk, hanem az, hogy megoldjuk azon konfliktusokat, melyeket a mordernség a hagyományos értékekkel szemben generál.'
-- Magáról a beszámolóról: nem emlékszem, hogy konferenciáról ilyen gyorsan, széles körben, lényegre törően és részletességgel érkezett volna beszámoló. Úgy tűnik, a mostani kiutazó ezesetben hatékonyan használta fel a MKE által megelőlegezett bizalmat. Hasonló keretből legközelebb csak ilyen jelentkezőt érdemes kiküldeni. A válság amúgy is jó alkalmat teremt a perspektivikus takarékosságra. (MG)


DRIVER -- lesz-e értelme a nemzeti szintű könyvtári adatbázisoknak?FEL

Európai kutatók gigahálózaton dolgoznak: digitális könyvtárakat, archívumokat, múzeumok digitális anyagait stb. kapcsolják össze, teszik könnyen kereshetővé az online adatokat. A projektet monumentalitása emeli ki a hasonló kezdeményezések közül. A 2004-ben indult, jelenleg a második szakasznál tartó, 2009. november végén záruló európai uniós DRIVER (Digital Repository Infrastructure Vision for European Research) projekt a kontinens digitális 'raktáraihoz' igyekszik azokat összekötő, robusztus és flexibilis páneurópai infrastruktúrát létrehozni, ami nemcsak adattárakból, kapcsolódásokból áll, hanem - kutatóknak, adminisztrátoroknak, nagyközönségnek egyaránt - magas szintű szolgáltatásokat, új funkciókat is tartalmaz. Az új infrastruktúra meg fogja változtatni a kezünk ügyébe kerülő, kulturális, tudományos stb. szempontból értékes adatok kezelését és rendszerezését.


Jó az önkéntes az iskolában, de mégjobb a könyvtárosFEL

Történt, hogy egy Massachusetts-i iskolában költségcsökkentés miatt elbocsátották a könyvtárost. A szülők erre önkéntes munkában vállalták a könyvtári munkát. Mary Ellen McKenna 'könyvtári szülő' így nyilatkozott erről: a könyvtári munka jóval több, mint könyvek kölcsönzése. Ki tanítja meg nekik az osztályozási rendszert /hmm, van, ahol éppen most cserélik le -- MG/, a különböző írásfajtákat, vagy vezeti be őket az élethosszig tartó tanulásba? A mi iskolai könyvtárosunk ugyanis mindig feszegette a kereteket a gyerekek igényeit figyelembe véve. (ref.: MG)
Korábbi cikkünk a témában: Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? -- a teljesítményt követheti az elismerés link


Kik járnak jól ill. rosszul az e-könyvvel?FEL

Kik járnak jól az e-könyvek elterjedésével?
- Az e-könyvet olvasó készülékek fejlesztői, a hozzájuk kapcsolódó terjesztő cégek.
- A modernitást, spórolást és praktikusságot szem előtt tartó olvasók.
- A vakok és a gyengénlátók, hiszen több készülék már felolvassa a szöveget.
- A könyvolvasás fontosságát hangsúlyozó személyek.
- A környezetvédők.
Kik lesznek hátrányos helyzetben?
- A nyomdák, hiszen nem fognak náluk semmit sem nyomatni, maximum a hivatalos iratokat (de ha az ügyintézés is elektronikus lesz, még azt sem).
- A könyvesboltok, mert a készülékeket kell csak eladni, az olvasnivaló letölthető lesz a netről.
- A könyvtárak, mert ezentúl senki sem fog oda járni (minek?).
- A kiadók és a hagyományos, könyvet-szagolgatni-és-tapintani-szerető olvasók. Mellesleg gondoljunk bele, hányan dolgoznak az említett helyeken.
- Akkor most jó, hogy modernizálódnak a könyvek, vagy sem? El lehet dönteni.
-- További vélemény? (MG)


Látogatás a könyvtárak legnagyobb konkurensénél. Vagy partnerénél? FEL

Ingyen gyümölcs és csokoládé minden emeleten, billiárd- és csocsóasztal, valamint színes babzsákfotelek a közösségi helyiségekben, bármikor igénybe vehető konditerem és masszázskezelések, illetve biológiailag lebomló tányérok az önkiszolgáló étteremben. A Google dublini székházában járt az FN.hu. Videó és képgaléria!


...Erre van az internet, és ha időnk engedi, esetleg könyvtárba is elmehetünk...FEL

Könyvtárimázs. A címben jelzett szakasz szövegkörnyezetben: 'Ha ez megvan, akkor érdemes a választott titkos társaságról megtudni ezt-azt, de erre van az internet, ne legyünk restek használni, és ha időnk engedi, esetleg könyvtárba is elmehetünk, mert csak az összevissza elhangzó adatokkal tudjuk hitelesíteni regényünket az olvasó előtt. Az mindegy, hogy milyen összefüggésben használjuk fel az adatokat, egy regény belső világának önmagáért kell felelnie.'


Könyves vasárnap Székesfehérváron, pályázatokkal -- a fiatalokat buzdítjákFEL

A Városi Könyvtár idén is csatlakozik a Könyves Vasárnap elnevezésű országos rendezvényhez. 2009. október 11-én az Alba Plaza előtt felállított sátorban egész nap érdekes programokkal várnak kicsiket nagyokat egyaránt.


Tiszaszalka -- új szolgáltatóhelyen a mozgókönyvtári ellátásFEL

A vásárosnaményi kistérség 18. településén indul új szolgáltatóhelyen a mozgókönyvtári ellátás: Tiszaszalkán a település egyik legöregebb házát újították fel és tették alkalmassá egy közösségi színtér kialakításához. A több helyiségből álló és mozgáskorlátozottak által is megközelíthető házban található a könyvtári és internetes szoba mellett mosdóhelyiség is.


Te már olvastad? -- Indul a Minimax olvasást népszerűsítő kampányaFEL

A Minimax 'Te már olvastad?' szlogenre épülő kezdeményezése októbertől kezdődően, több hónapon át számos pályázattal és az olvasást népszerűsítő kisfilmekkel jelentkezik. A kampányban sok könyvtár és könyvkiadó vesz részt, emellett ismert emberek, színészek, sportolók is hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez a gyermekek és szüleik körében. A Minimax csatornán hamarosan láthatóak lesznek azok a kisfilmek, amelyekben közismert emberek kalauzolnak minket a könyvek mesés világába, így a fiatal nézők megtudhatják, hogy nekik mi volt a kedvenc könyvük gyermekkorukban. A 'Te már olvastad'? keretében a gyermekek örökbe fogadhatnak egy-egy könyvet, webes kvízjátékban vehetnek részt, sőt készíthetnek kisfilmet az általuk választott olvasmányról, vagy mesét írhatnak.


Szuttyongatott békéscsabai könyvtár -- selejtkönyvek a határon túlra?!FEL

Hatvan munkatárssal kezdtük az évet. A megye döntése értelmében először kilenc, majd huszonhárom státuszt kellett megszüntetnünk. Összesen tehát harminckét személyt érintett a létszámleépítés. ... 'Emellett létezik a kötészeti selejt fogalma. Vannak olyan kötetek, amelyek szétszakadtak, porosak, akár az egészségre is ártalmasak. Ezeket a könyveket sem dobjuk ki automatikusan, ötven forintos egységáron megvásárolhatók, vagy felajánljuk határon túli intézményeknek ingyen.'
-- Javaslat: Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? link


Leginkább a szex miatt tesznek indexre könyveketFEL

Kinga szedte elő a vajszínű árnyalaton az ALA oldaláról a betiltott könyvek hetének bejegyzését. Épp most van (szeptember 26-tól október 3-ig), úgyhogy lehet nézelődni, ámuldozni, hogy a világ legszabadabb országában mennyire lehet szabadon olvasni könyveket. Ízelítőnek egy bónusz grafikon a betiltásra javaslás okairól (ld. a diagramot)
Analógiák

Digitális sommelier -- bevételt hozó tájékoztatásFEL

Világszerte újdonságnak számító indoor marketingeszközt fejlesztett és állított üzembe a Laurel Számítástechnikai Kft. Digitális sommelier-nek is nevezik a székesfehérvári Laurel Kft. borászati információs terminálját, melyet a közelmúltban, kísérleti jelleggel helyeztek üzembe a CBA két üzletében (CBA Príma - Gourmand Ház és Budavár). Ezeket hamarosan több tucat új berendezés követi. A borászati, gasztronómiai információkat nyújtó célszámítógép segít a fogyasztónak kiválasztani a kívánt bort. A vásárlók kereshetnek ár, termőterület, pincészet, vagy akár ízvilág alapján, esetleg kérhetnek ajánlatot az esti vacsorához, de a rendszer egy adott borhoz is kínál receptet a borászok által összeállított adatbázis alapján.
-- Korábbi cikkeink e témában: Információt kínál a Tesco: hihetetlen vásárlói elégedettség link , Könyvtári szolgáltatás -- marketingeszközként link
-- Lassan megtanulják az üzleti szereplők, hogy a könyvre, dokumentumfeldolgozásra, tájékoztatásra -- lényegében minden könyvtári tevékenységre -- a megfelelő modell kidolgozásával jövedelmező üzletet lehet építeni. Mások szerint mindez képtelenség, sőt, éppenhogy állami pénzek kellenek ugyenezek fenntartásához. Kinek lehet igaza? Lehet, hogy az adófizetőkkel a modellt váltani nem tudásunkat fizettetjük meg? (MG)


Tisztelt használónk, az Ön információkeresési gyakorlata úgy tehető eredményesebbé...FEL

Frankfurtban /autószalon/ végletek között bóklászik az érdeklődő. Az indiai REVA (lásd Korai befogadás című interjúnkat) 2010-ben csatasorba álló elektromos autója havonta e-mailben értesíti majd a tulajdonost vezetési szokásairól, és tippeket ad a még kedvezőbb fogyasztás elérésére.
-- A könyvtárakban felgyűlik a használók információkeresési gyakorlata, illetve stratégiája. Ha máshol nem, az integrált rendszer és az adatbázisok logfájljaiban (vö.: CRM). Melyek elemezhetők és segítő vagy javító célú visszajelzés alapja lehet. Ha akarjuk. S talán, előbb is, mint az autóipar. (MG)
Kisszínes

A józan ész használatát fenyegeti az internet?FEL

Ausztrál kutatók szerint az interneten elérhető forrás nélküli, ellenőrizetlen hírek özönének köszönhetően hiszékenyebbé váltak a helyiek. Sokan gondolkodás nélkül elhisznek bármilyen hírként tálalt információt, függetlenül attól, hogy mennyire valótlannak tűnik annak tartalma. A Levitt Institute által készített, Deception Detection Across Australian Populations című felmérés eredményei szerint könnyedén át lehet ejteni az ausztrál állampolgárokat, legalábbis ami a fiatal, internetező réteget illeti.
-- Ön szerint igaz ez a hír? :-) (MG)


Csökkenti az ülőmunka ártalmait -- nordic walkingFEL

Egy síelésre emlékeztető sport, amelyhez azonban nem kell sem hideg, sem hó. A skandináv országokban találták ki, de ma már az egész világ ismeri. Különösen ajánlható irodai munkát végzőknek, hiszen korrigálja a helytelen és természetellenes testtartást.


A kihívó öltözködés magasabb pozícióban árt -- könyvtárosi tapasztalatFEL

Desiree Goodwin, a Harvard Egyetem könyvtárosa saját bőrén tapasztalta, hogy a vonzó megjelenés, szexi öltözékkel párosulva hogyan akadályozza az álláskeresésben. A kétdiplomás hölgy elmondása szerint 16 alkalommal esett el egy-egy állásajánlattól, mert leendő munkaadói túl vonzónak találták. Azokat az állásokat, amelyeket megpályázott -- két egyetemi diplomával a zsebében -- végül olyanok kapták, akik kevesebb tapasztalattal bírtak és alacsonyabb végzettségűek voltak, mint Goodwin.


Hiller István pénzügyi gyámság alattFEL

Szinte valamennyi, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja a kormány Hiller István oktatási minisztert - derül ki az Oszkó Péter pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvényből. Hiller még az érettségi tárgyakról sem dönthet önállóan, és nem kizárt, hogy jövőre már az általános és középiskolai felvételiért is fizetni kell.


Cyberchondria -- mániákusan keresik az eü-információtFEL

... Ráadásul az internetkorszak újabb kórismét is kitermelt. Azokra, akik betegségtől való félelmükben lázasan kutatják a neten található, sokszor teljesen félrevezető vagy megbízhatatlan egészségügyi szájtokat, a cyberchondria szakkifejezését használják. A legfejlettebb társadalmakban az ilyesmiket is tudják kezelni: a német társadalombiztosítás például négy éve fizet a hipochondria után is.


Attól tartott a könyvtáros, hogy támadni akar a varrónő -- magyarázat kellett volnaFEL

Bocsánatot kért és alapos vizsgálatot ígért Észak-London tanácsa, miután az általa fenntartott egyik közkönyvtárban nem akartak kölcsön adni egy ollót egy olvasónak. A könyvtáros ugyanis arra hivatkozott, hogy az illető leszúrhatja őt. Ezt a BBC közölte szombaton. A 26 éves Lorna Watts varrónő kisvállalkozó, amikor betért a Holborn nevű könyvtárba, kért egy ollót, hogy valamit elvágjon vele, mire a könyvtáros közölte, hogy nem ad. "Miért ne kérhetnénk kölcsön egy ollót -- kérdeztem, erre azt válaszolta, hogy azért, mert az hegyes, éles, és leszúrhat vele engem" -- mesélte a nő, aki szerint a dolog azért nevetséges, mert rengeteg olyan nehéz könyv volt ott, amivel fejbe vághatta volna a könyvtárost, ha meg akarja támadni. Az ügyben az az érdekes, hogy Lorna Watts felkeresett még három további közkönyvtárat, hogy kiderítse, mit mondanak ott, ha ollót kér kölcsön. És mindhárom helyen ugyancsak visszautasították a kérését ugyanarra hivatkozva, mint az első könyvtárban. Képtelenség mindent fenyegetésként kezelni. A szomorú az, hogy ésszerű választ nem tudtak adni -- mondta a nő.


Kérdezd a könyvtárost -- Vedd el a könyvtárost! (leánykérés az olvasóban)FEL

Két éve történt, hogy egy fiatalember, Josh, felhívta a St. Petersburg College telefonos információszolgáltatását (Ask a Librarian). Kérdéseire Paula Bagwell válaszolt. Az olvasó kérdései az idők során feltehetően bonyolódtak, majd két év elteltével leánykérés formájában kristályosodtak ki. A tájékoztató könyvtáros kollégái rögzítették az aktust. -- Tanulság: megéri telefonos információs szolgáltatást üzemeltetni! ;-)
Információforrások

A Vajdaságban otthon vagyunk FEL

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet link könyvtárának (kapcsolat: Skype: Kaszás Angéla, saashenyka, link tel.: 00/381/24/816-790) gyűjtőköre a helyi magyarsággal kapcsolatos anyag 1918-tól napjainkig. Tehát: a vajdasági magyar szépirodalom; a vajdasági magyar szerzők idegen nyelvre fordított kötetei; a Vajdaságban született, de innen elszármazott írók művei; a másutt született, de nálunk élő alkotók könyvei; vajdasági magyar tudósok szakkönyvei; vajdasági helytörténeti munkák; vajdasági magyar folyóiratok, valamint egyetlen napilapunk, a Magyar Szó. De gyűjtjük a kisebbségkutatással kapcsolatos szakirodalmat is, illetve a Vajdaság/Délvidék fogalom nehéz meghatározhatósága miatt a mai Vajdasághoz nem tartozó szomszédos területekről származó könyvek szintén helyet kaphatnak az állományban. Az állományt 2006-tól építjük. A feldolgozott anyag megtalálható a vajdasági közös Szirén-katalógusban (Óbecse, Zenta, Magyarkanizsa és kb. 20 iskolai könyvtár anyagával együtt: link
Könyvtárunkban alapvetően a kutatókat várjuk, akik valamilyen vajdasági témájú munkájukhoz keresnek könyvet, egyéb dokumentumot (bár ez utóbbiak feldolgozása még nem indult meg). A könyveink helyben olvashatóak. A könyvtár minden munkanapon 8 és 15 óra között tart nyitva, de szükség esetén más időpontban is az érdeklődők rendelkezésére állunk. Az intézmény adatárat is üzemeltet honlapján link , melynek tartalma: rendezvények, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek és dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár.


Google-bejelentés: itt a lokalizált Google MapsFEL

A Google magyarországi képviselete ma reggel játékra hívta a magyar újságírókat a Gerbaud konferenciatermébe. Majd ezt követően, 10 órakor jelentik be hivatalosan is, hogy lokalizálják a Google Mapset, vagyis majdnem minden olyan szolgáltatás elérhető lesz a magyarok számára is, amit korábban az amerikai verzióban már láthattunk. Az érdekesebbek, mint például a Street View vagy a Transit persze megint kimaradtak. A vállalkozások bejelölhetik magukat a térképen, a felhasználók meg ezentúl boltokra, cégekre, termékekre is kereshetnek a térképalkalmazásban. Az alkalmazás geolokalizált. Tehát ha mobilról nézzük a Google Mapset, a koordinátáink szerinti legközelebbi üzleteket, szolgáltatásokat jeleníti meg nekünk a térképen. A szolgáltatás a link és a link címeken érhető el. Első körben a Magyar Turizmus Zrt, a Magyar Telefonkönyv Társaság és a Port.hu adatai jelennek meg a térképen. De minden vállalkozó /és könyvtár! - MG/ beküldheti saját üzleteinek helyét. A mobilos adatellenőrzést követően tehát a vállalkozások is geolokalizálhatják magukat Magyarországon.


Vége a FIKSZ-nek -- Jövő könyvtára lesz? FEL

Utolsó bejegyzés Ez az utolsó bejegyzés a FIKSZ-en. Sajnos sem időm, sem energiám nincs úgy csinálni a könyvtári blogolást, ahogy eddig. Úgyhogy az ilyen hírfigyelős-fordítgatós dolgok kénytelenek megszűnni. Köszönöm mindenkinek az elmúlt három évet, nagyszerű volt (451 poszt), nagyszerűek voltatok (1405 komment), komolyan! A FIKSZ fenn marad a hálón, továbbra is olvasható-kereshető az összes cucc, használja mindenki egészséggel. Abbahagyom, mielőtt elbőgjük magunkat. Találkozunk hamarosan a jövő könyvtárában.