Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/31., szept. 9.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Könyvek, tankönyvek -- hallgatók egymás között: fáljmegosztón milliókat takarítanak meg maguknak
A világ könyvtárosa lehet a Google
A Francia Nemzeti Könyvtár is a Google oldalán áll
A bibliotéka az ellenállás helyett a kollaborációt választja
Sony Reader: a papírkönyvek gyilkosa
E-könyvekre cserélte könyvtárát egy amerikai iskola
Masters of Library and Information Science II. konferencia -- újhullámos eszmecsere
Digitális esélyegyenlőség: Hol áll Magyarország? Mit tettünk eddig és merre tartunk?
0,1% magyar anyag az Europeana-ban -- ideje magunkba szállni
Az olvasás digitális útjai a British Library-ben
Jobban kellene a könyvtári stratégia, mint valaha bármikor is
Bárki hozhat és elvihet könyveket -- könyvsziget Salgótarjánban
Szükséges-e külön szerver a könyvtárnak? -- Még érdemes előre gondolkodni
Könyvtár a színházban avagy a Somogyi-könyvtár drámai arca
Interneten a British Library hangarchívuma
Nyári olvasmányok Mosonmagyaróváron
Megtudhatjuk, mi az élet értelme
Az Ön által felvett munkatársak hány százaléka válik be?
Deviáns személy kezelése -- vezetői szempont

Praktikus

Csengő a tájékoztatópulton

Kisszínes

Készül a történelmi dokumentumok Google-ja
Indul az Elektronikus levéltár projekt
Szemtorna -- gyereknek és felnőttnek is (az olvasóknak is ajánlhatjuk)
Benedek Elek-emlékkiállítás nyílt Budán
Tolna megye kiváló közalkalmazottja: Csiki Béláné
Wikipédia: a szex nem a kedvenc
Lesbrarian -- könyvtárosok és leszbikusok metszete

Analógiák

Büntetett a GVH: nem volt megfelelő a tájékoztatás
Új internetezési szabályok osztrák hivatalnokoknak -- és könyvtárosoknak?

Kiemelt Katalist-hír

A kanadai szerzői jog változása -- társadalmi vita
'Justh do it!' -- magyar könyvtári blog angolul

Információforrások

Hasznos tanácsok notebook-használathoz
Egészségmegőrző linkgyűjtemény indult -- akár könyvtár is csinálhatná
Itt vannak a román készítésű streetview-képek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Könyvek, tankönyvek -- hallgatók egymás között: fáljmegosztón milliókat takarítanak meg maguknakFEL

Az egyik magyar könyvmegosztó torrenten jelenleg közel 4.000 aktív torrent van, ezek mind könyvek, regények, szakkönyvek, hangoskönyvek, enciklopédiák, képregények, és néhány szoftver. A könyvek között egyaránt megtalálhatók klasszikus irodalmi munkák és friss ponyvaregények is.
A fájlok mérete minőségtől, terjedelemtől és a közzétett formátumtól függően változik, 1-2 Mbyte-tól kezdve akár több száz Mbyte (ritka esetben GByte) is lehet pl. CD-ROM vagy DVD-ROM esetén. A letöltés sebessége alapvetően attól függ, hogy éppen hányan osztják meg az adott dokumentumot -- a népszerű, vagy friss anyagokat általában többen, ezért gyorsabban is jönnek le. Az átlagos könyvek letöltése más műfaj, mint például a filmeké - egy átlagos regény kevesebb, mint egy perc alatt letöltődik, leggyakrabban doc, rtf vagy pdf formátumokban, de természetesen sok a képernyőre 'termett' fájlformátum is, például a djvu, lit, prc stb. formátumok. Míg a filmek letöltése több órát, illetve több napot is igénybe vehet, a könyveknél inkább percekről beszélhetünk. Sigmund Freud Pszichoanalízise kevesebb, mint egy perc alatt a számítógépünkön teremhet, negyed Mbyte sincsen, Herman Ottó A magyar halászat könyvének mindkét kötete már vaskosabb, 52 Mbyte, ez már akár fél órába is telhet letöltési sebességtől függően (gyors kapcsolattal és ha sokan osztják meg, ez sem több 3 percnél).
A torrentek közösségi oldalak, és természetesen tükrözik tagjaik ízlését, érdeklődési körét (ezen az oldalon például nagyon sok a történész és számítástechnikai szakanyag, illetve a szórakoztató irodalom).
A viszonylagos esetlegesség ellenére a bővülés hihetetlen, ezen a torrentoldalon napi 4-5 új dokumentum jelenik meg. Ez az oldal kb. fél éve indult, és tartalma máris sokszorosa a teljes magyar legálisan elérhető és letölthető e-book állománynak. Nagyon-nagyon durva becslés szerint csak ezen az oldalon elérhető anyagok értéke meghaladja a 2-3 millió forintot -- ha boltban vásárolnánk meg őket. Hasonló a helyzet külföldi anyagokkal is -- sokkal gyorsabb, egyszerűbb (és a közösségi értékítélet miatt minőségbiztosítottabb) letölteni SPSS tankönyvet szkennelve, mint online vásárolni, és megvárni a könyvet, vagy akár a dokumentumot. A legális könyvek értékét a rejtegetés és a reklámok miatt sokszor nehéz megítélni -- ha azonban letöltünk 4-5 teljes szövegű SPSS tankönyvet, öt perc alatt eldönthetjük, melyik kell nekünk. Az oldal tagjai túlnyomó többségükben könyvszerető, könyveket vásárló emberek, akiknek kulturálisan belefér és szeretett ez a formátum is és elfogadható ez az etika.
-- Fájlmegosztó oldalak -- legalitás ide vagy oda -- márpedig vannak. Ld. pl.: Bittorrent.lap.hu (MG)

Hírforrás: Rab Árpád Szörény ; Bittorrent.lap.hu
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvek_tankonyvek_hallgatok_kozott-faljmegoszton

A világ könyvtárosa lehet a GoogleFEL

A szerzői jogok és kereskedelmi szabályok tiszteletben tartása mellett kész részt venni a Google internetes cég az európai irodalom digitalizálásában -- adták értésre hétfőn a cég illetékesei az Európai Bizottsággal a témáról kezdett brüsszeli egyeztetésen.
Nagy üzlet is, de a kultúra megőrzése is vele jön. (Origo) -- Az Európai Kutató Könyvtárak Szövetsége csak annyit szeretne biztosan tudni, hogy a Google hosszútávon is biztosan úgy viselkedik majd, mint a nyomtatott anyagok őrzője, s évtizedek múlva is biztosítja a hozzáférést a beszkennelt könyvekhez. Ezt nyilván nem tudja hitelesen megígérni egy cég, a nyilvános digitális adatbázisok viszont minden esetben a kultúra konzerválását segítik elő, ahogy például a kevéssé legális fájlcserélők és a régi, szinte már eltűnt filmek/zenék esetében is történik. (HWSW)
-- A könyvtárosság felettébb nyereséges vállalkozás. A könyvtár politikai és hatalmi tényező. Tényleg igaz, hogy a tudás, az információ hatalom. Legalábbis annak kezében, aki képes annak kihasználására. Nem azok számára, akik mondják, hanem azok számára, akik csinálják. A munka pedig oda megy, ahol azt jobban és hatékonyabban elvégzik. (MG)

Hírforrás: Origo ; HWSW ; MG
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_vilag_konyvtarosa_lehet_a_google

A Francia Nemzeti Könyvtár is a Google oldalán állFEL

Egyre több piaci szereplő fordul a Google ellen, ám a webes konszern nem esett pánikba és nem hátrált ki a könyvdigitalizálási programból. Sőt, új szövetségesre talált. Franciaország tiszteli és becsüli a kulturális örökségét, s nem mondható, hogy hajlandó lenne alávetni magát bármilyen tengerentúli diktátumnak vagy követelésnek. Azonban az egyenetlen harcban az erőforrások fogyásával a pragmatizmus diadalmaskodik és ennek köszönhető, hogy a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) tárgyalásokat kezdeményezett a Google-lel a birtokában lévő dokumentumok és művek digitalizálásáról.
-- Európa nem nézi jó szemmel a Google könyvdigitalizációs projektjét. A folyamatosan kompromisszumokat ajánló Google nem tud úgy viselkedni, hogy az megfeleljen az európai iparági és politikai lobbiknak.

Hírforrás: Sg.hu ; Index
2009. augusztus 25.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_francia_nemzeti_konyvtar_is_a_google_oldalan_all

A bibliotéka az ellenállás helyett a kollaborációt választjaFEL

Európa lemaradni látszik könyveinek világhálós közkinccsé tételében, pedig az adatvédelmi és üzleti aggályok ellenére is jól járhatnának ezzel az olvasók, a szerzők és a kiadók.
Az egyszerű számítógép-használó a digitalizálás körüli vitából csak annyit vesz észre, hogy egyre több könyvbe, illetve az Europeana esetében fotókba és műtárgy-reprodukciókba is belenézhet - bár a könyvszerű kinyomtatást a Google a jogvédett művek esetében nem teszi lehetővé -, a Google társául szegődő könyvtárak messzebbre tekintenek. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy a BNF-nek (a francia nemzeti könyvtárnak) mindössze évi ötmillió eurója van könyvdigitalizálásra, miközben csak az 1871-től 1940-ig tartó harmadik köztársaság köteteinek számítógépre viteléhez nagyjából 80 millióra lenne szükség. Így érthető, ha minden nemzeti büszkeség ellenére elfogadható kompromisszum lehet a Google feneketlennek tűnő kasszájának megcsapolása. (HVG)
-- Nem lesznek európai könyvek a Google katalógusában.
Kiveszi online katalógusából a még forgalomban lévő európai könyveket - jelentette be hétfőn a sok milliós digitális könyvtárat építő Google az európai kedélyek megnyugtatására. (Mfór)


Sony Reader: a papírkönyvek gyilkosaFEL

Nem vibrál, nem fárasztja a szemet, mint a számítógép monitorja, kijelzője piszkosfehér, mint a tiltott gyümölcsként a buszon vagy villamoson olvasott ponyvák papírja. Mindent meg lehet vele csinálni, amit egy igazi könyvvel, épp csak papírillatot nem áraszt. Kipróbáltuk a Sony Reader villanykönyvet.

Hírforrás: Origo
2009. szeptember 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=sony_reader_a_papirkonyvek_gyilkosa

E-könyvekre cserélte könyvtárát egy amerikai iskolaFEL

A könyvekre tekintve meghaladott technológiát látok. Olyannak tűnnek, mint a tekercsek voltak a könyv feltalálása után -- nyilatkozta James Tracy, a Cushing Academy igazgatója. A tanulókat az egyetemre felkészítő magániskola azzal lepte meg a világot, hogy húszezer kötetes könyvtárát villanykönyvekre cserélte. A Cushing Academy 500 ezer dollárt, azaz közel 95 millió forintot szán a könyvtár korszerűsítésére. A tanulóközpontra átnevezett hely három nagyképernyős, az internetre kötött tévét, laptopozáshoz kialakított asztalokat, és kényelmes kávézót is fog tartalmazni.
A könyvek helyére 18 darab, az Amazon.com és a Sony által gyártott e-könyv-olvasó kerül. Azok a diákok, akiknek nem jut villanykönyv, a laptopjukon olvashatnak bele a kötelező szövegekbe. A hagyományos, papírkönyvekből álló könyvtár helyett virtuális könyvtárat építünk, amiben többmillió könyvet érhetnek el a diákok - foglalta össze a változás lényegét Tracy, aki szerint a huszonegyedik századi iskolák a Cushinghoz hasonlóan fognak kinézni. A diákoknak nem is lesz lehetősége visszatérni a papírkönyvekhez, a Cushing gyűjteményének köteteit néhány régiség kivételével a környékbeli iskoláknak és könyvtáraknak adja az intézmény. Az igazgató szerint nincs hol tárolni a köteteket.

Hírforrás: Origo
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=potfelveteli_a_felsooktatasban

Masters of Library and Information Science II. konferencia -- újhullámos eszmecsereFEL

Váltsunk szemléletet! -- Minőségmenedzsement, marketing, web2, bolognai képzés - mind a kor divatos fogalmai, de mit kezdhetünk velük a könyvtárakban? Marketinget alkalmazunk, ha megkérdezünk az utcán egy járókelőt, hogy járt-e ma már könyvtárban; és minőséget ellenőrzünk, ha kitöltetünk egy elégedettségi kérdőívet a felhasználókkal? A fogalmak nyilván túlmutatnak ezen, és az újításokhoz mindig nehéz hozzáfognunk. 2009. szeptember 24-25. között a Masters of Library- and Information Science II. konferencián ezt a négy kérdéskört fogjuk megvitatni az ELTE BTK campusán. -- További információ és regisztráció: link Határidő: 2009. szeptember 17.


Digitális esélyegyenlőség: Hol áll Magyarország? Mit tettünk eddig és merre tartunk?FEL

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2009. november 26-án rendezi meg a 3. Digitális Esélyegyenlőségi Konferenciát (DE), Budapesten, a Hotel Gellért Tea szalonjában.


0,1% magyar anyag az Europeana-ban -- ideje magunkba szállniFEL

Brüsszel szerint ideje lesz magunkba szállni. 'A tagállamok ahelyett, hogy az óceán túlpartjának eredményeivel példálóznának, maguk is letehetnének végre valamit az asztalra.' - mondta Viviane Reding uniós biztos pénteken. Az információs társadalomért és médiaügyekért felelős politikus felháborodásának oka, hogy az EU digitális könyvtárát szinte csak egy ország felajánlásai töltik meg. A jelenlegi állomány felajánlásainak döntő többségét, 47 százalékát Franciaország adta. Utána Németország (15,4), Hollandia (8), az Egyesült Királyság (7,9), Svédország (5,2) és Finnország (4) következik. A többi tagállam jóformán egyáltalán nem tett semmit a közösbe. Nálunk még Norvégia is több felajánlást tett (4,3 százalék), pedig az északi ország nem tagja az Európai Uniónak. Magyarország mellett a szimbolikus 0,1 százalék van, melyet az Országos Széchényi Könyvtár felajánlásainak köszönhetünk.


Az olvasás digitális útjai a British Library-benFEL

A British Library 'New Ways of Reading' (az olvasás új útjai) programjában új képességekkel kívánja felvértezni a kutatókat, invitálva őket a 21. század kutatási környezetébe. A Bloomsbury Library Online felületen egyrészt terminálokról és internetkapcsolattal rendelkező mobilokról kínál hozzáférést, másrészt e-könyv olvasó eszközöket biztosít a kutatók számára (COOL-ER, illetve a Sony Pocket és Touch nevű e-könyv olvasója). A világ legnagyobb kutatóközpontjaként és az ország tudásgazdaságának vezető intézményeként/!!!/ a British Library e program által tudatosítja szerepét digitális olvasási ismeretekkel rendelkező olvasóiban, hogy adaptálja és ösztönzi a 21. század kutatási környezetét. Mindezt akár az egyes eszközök piaci megjelenése előtt (pl. a Sony új olvasója még nem is kapható, de a könyvtárban már elérhető). A könyvtár bátorítja használóit, hogy jelezzék igényeiket, és hogy ezek az eszközök hogyan változtatják meg olvasási szokásaikat. A könyvtár az olvasói igények szerinti hordozókon és módon igyekszik biztosítani a tartalmakat, tehát a hagyományos könyv barátainak sincs oka panaszra. A tartalmakat a kiadók üzleti alapon szolgáltatják, de a közkönyvtári szolgáltatásban mindezek térítésmentesen érhetők el. (ref.: MG)


Jobban kellene a könyvtári stratégia, mint valaha bármikor isFEL

A könyvtárak jövője -- könyvekkel vagy azok nélkül? -- tette fel a kérdést a CNN vitát kavaró cikke. Ahogy a könyvek digitalizálódnak, a könyvtárak újraértékelik feladataikat. Vannak könyvtárak, amelyek közösségi központként kezdenek el működni. Sokan mások azt mondják, hogy a nyomtatott könyvek maradnak, de jelentőségükben visszaszorulnak. Néhány könyvtár pedig futurisztikus szolgáltatásaival ejti ámulatba használóit. (CNN)
-- Michael Antman kulturális portálján arra figyelmeztet, hogy a lelkesedő könyvtárosok saját létalapjukat tehetik kockára. Mint írja, őt nem érdekli, hogy a fiatal használókat megnyerő tetovált és piercinges könyvtárosok információs tudósoknak, vagy cégeknél vállalati adatszolgáltatóknak hívják magukat. Az a fontos számára, hogy a könyvtárosok segítsenek a civilizáció és a kultúra megőrzésében. (When falls...)
-- A nyugati világban használók közvetlen vagy közvetett bevonása által folyamatban van a könyvtári stratégiák mélyreható átdolgozása. Idehaza a felülvizsgálatnak az ígéret ellenére még nem sok jele látszik -- vagy pedig nem publikus a munka. A vízióra példa a vándorgyűlésen is említett Library 2040 anyag, vagy a dán újragondolás: Új dániai blog nyílt a közkönyvtárak megújuló szakmai és társadalmi szerepkörének megtárgyalása céljából (Németh M. blogja). (MG)


Bárki hozhat és elvihet könyveket -- könyvsziget Salgótarjánban FEL

Könyvszigetet épít a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár - adta hírül a Nógrád Megyei Hírlap. A könyvszigetre a már megunt, feleslegessé vált, alig használt, jó állapotú könyveket, tankönyveket gyűjtik az olvasóktól. Az így összegyűjtött dokumentumokat bárki ingyen elviheti. A könyvtár az olvasóinak könyvek csereberéjére is lehetőséget biztosít a salgótarjáni könyvszigeten.


Szükséges-e külön szerver a könyvtárnak? -- Még érdemes előre gondolkodniFEL

Nincs hardver, nincs szoftver, nincs idegeskedés -- foglalja össze az információs szakembereket célzó fumsi kiadó cikke. Könyvtárak számára is felsorolja a 'felhőinformatika' (cloud computing)előnyeit, és amire oda kell figyelni.
Prím: Új divat terjed az informatika világában: a cloud computing, vagyis a 'felhőkben' -- külső szervereken -- tárolt adatok és alkalmazások gyakorlata. A Forrester iroda májusi felmérése szerint a megkérdezett cégeknek csaknem a fele érdeklődik a módszer iránt, de eddig alig öt százalékuk alkalmazta a gyakorlatban. A technológia lényege, hogy a felhasználók nem a saját számítógépükön, hanem külső szervereken tárolják a rendelkezésükre álló digitális anyagokat: olyan szolgáltatásról van tehát szó, amely az internet segítségével kihelyezett, távoli szervereken fut. A számítási kapacitásokat, tárolási lehetőségeket és programokat ezekbe a 'felhőkbe' küldik el, és onnan megfelelő azonosítás után az interneten hívhatják le műveleteikhez az előfizetők -- írja a párizsi Le Monde.
-- Akár így, akár úgy, a könyvtárak sem kerülhetik el a mérlegelést, számolgatást: hatékonyságuk érdekében külső szolgáltató vagy belső munkatárs lássa el az IKT szolgáltatását. Vagy ha ők nem, a fenntartók rövidesen bizonyára felvetik a szempontot -- de lehet, hogy akkor már utasítás formájában. Tehát ismét egy lehetőség a szakmai előregondolkodásra, stratégiára. (MG)


Könyvtár a színházban avagy a Somogyi-könyvtár drámai arcaFEL

A 2009/2010-es színházi évadban folytatódik a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködése. Ennek jegyében a könyvtár is bemutatkozik a színház egyetemisták számára szervezett nyílt napján. Október 13-án a Nagyszínházban, a 'Művészeti műhelyek, műhelytitkok' című program részeként, a Somogyi-könyvtár fölfedi 'drámai arcát', azaz: bemutatja, hogy a drámairodalmat is felölelő dokumentumgyűjteménye révén hogyan kapcsolódik a színházi előadásokhoz. Teszi mindezt a könyvtári miliőből kiszakadva, laza és játékos keretek között.

Hírforrás: Somogyi-könyvtár
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_somogyi-konyvtar_dramai_arca

Interneten a British Library hangarchívuma FEL

Hatalmas, ingyenesen használható gyűjteménnyel gazdagodtak az internetezők: a British Library a múlt héten közzétette nagyjából 2000 órányi hangarchívumát, ahol nem csak egykori katonadalokat, hanem aborigén bennszülötteket, vagy épp különböző állatokat is hallhatunk.

Hírforrás: Múlt-kor
2009. szeptember 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=interneten_a_british_library_hangarchivuma_

Nyári olvasmányok MosonmagyaróváronFEL

A nyári forróságban sem csökkent a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár látogatottsága, csupán az olvasók kölcsönzési szokásai változtak meg a nagy meleg miatt.
-- Leginkább a reggeli, kora délelőtti órákban tértek be hozzánk 'begyűjteni' az olvasnivalót a strandon eltöltött, vagy éppen a hűvös szobában átvészelt dél körüli órákra - kezdi Ipcsicsné Gönye Anikó könyvtáros. Elmondta: legtöbben a krimiket, kaland- és romantikus regényeket keresték. Még mindig divatos Agatha Christie, Ken Follett, a könnyű lektűröket kedvelők pedig felfedezték Debbie Macomber könyveit.

Hírforrás: Kisalföld
2009. szeptember 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nyari_olvasmanyok_mosonmagyarovaron

Megtudhatjuk, mi az élet értelmeFEL

Felhívással fordul a Magyar Olvasástársaság az intézményekhez (iskola, óvoda, könyvtár), hogy a Népmese Napjához kapcsolódóan teremtsenek olyan alkalmakat, ahol felnőttek és gyerekek az eddigieknél tudatosabban, gyakrabban, nagyobb örömmel részesülhetnek a mesemondás és -hallgatás mással nem pótolható örömében. A jövő nemzedékek sorsa múlhat rajta.

Hírforrás: Heti Válasz
2009. szeptember 03.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=megtudhatjuk_mi_az_elet_ertelme

Az Ön által felvett munkatársak hány százaléka válik be?FEL

Könyvtárvezetők egyik leggyakoribb panasza a gyenge minőségű munkaerő. Még akkor is, ha a kollégák kiválasztásában oroszlánrészük van nekik is. -- Egy német felmérés azt kutatta, hogy adott munkaerő-kiválasztási eljárás hány százalékos későbbi munkatárs-megfelelést eredményez. Azaz, milyen az egyes eljárások validitása. A Magyarországon általános, csak a szakmai kompetenciákat mérő, 'hagyományos interjú' esetében az alkalmazottak munkahelyi beválása 30%. A személyes és szociális kompetenciákat is mérő kompetencia-fókuszú interjútechnika validitása viszont 70%. Az önéletrajz validitása 5%. A grafológiáé, referenciáé 10%, a biografikus interjú (ezt leginkább az Egyesült Államokban használják a hadsereg toborzásánál, és a teljes szocializációs folyamatot feltérképezi) 20%. Képesség- és személyiségtesztek 40%-ot, szituatív interjú 50%-os. Dobogós helyezett a kompetencia alapú interjú, amely 70%-os, az Assesment Center pedig 80 százalékos validitást produkál. Ha biztosra akar menni a HR-es, akkor a 90%-os validitású munkapróbát válassza -- bár ez már elég komoly ráfordítást igényel.


Deviáns személy kezelése -- vezetői szempontFEL

Minden csoportban előfordulnak súrlódások. Konfliktusok forrása lehet, hogy a csoport környezetbe kerülve az egyénnek a társas kapcsolatok kezeléséhez szükséges készségeket kell kifejlesztenie, és nem utolsó sorban alkalmazkodnia kell. Alapvető értékrend- ütközések megakadályozhatják, hogy az egyén lojális legyen a csoporthoz, és gyökeret eresszen benne. Ilyenkor kilóg a csoportból, a perifériára sodródik, és előbb-utóbb vagy a csoport löki ki őt, vagy ő maga megy el onnan.
... Deviáns viselkedésnek azt hívjuk, amikor az illető nem tud vagy nem akar alkalmazkodni a csoport normáihoz. Bakacsi Gyula úgy véli, 'a változás képessége, a kreatív problémamegoldás, innovatív gondolkodás egy kicsit mindig deviáns, új, a megszokottól eltérő.' A csoport jövője szempontjából fontos odafigyelni rá. A szakember szerint egyébként a deviáns viselkedés arra is utalhat, hogy magával a csoportnormával van baj.

Hírforrás: HR Portál
2009. augusztus 27.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=devians_szemely_kezelesePraktikus

Csengő a tájékoztatópultonFEL

Egyszerű, filléres eszköz, könnyen működésbe hozható, rácsapás által. Kimondottan low-tech eszköz, áramszünet esetén is működik. Állítólag az ecserin kapható, de ügyesebb mesterember is elkészíti. Bolti forgalmazása nem ismert -- a Kelló sem kínálja: csengő a pulton. Ha olvasó jön, csenget egy kicsit. Haszna:
a könytárosnek nem kell feltétlenül a pult mellett tartózkodnia, hanem végezheti máshol is a dolgát. Növeli mobilitását, jobban kihasználhatja munkaidejét. Aztán ha szükség van rá, just-in-time, ott terem, és csengő hangon köszönti az olvasót. Na jó, ez már túlzás... (MG)

Hírforrás: MG
2009. szeptember 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=csengo_a_tajekoztatopultonKisszínes

Készül a történelmi dokumentumok Google-ja FEL

Izraeli kutatók egy olyan speciális számítógépes programot fejlesztettek ki, amelynek segítségével a korábban megfejthetetlen szövegek is olvashatóvá válnak, és ami egy Google-hoz hasonló kereső megszületését hozhatja magával a történelmi szövegek világában.

Hírforrás: Múlt-kor
2009. szeptember 04.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=keszul_a_tortenelmi_dokumentumok_google-ja_

Indul az Elektronikus levéltár projektFEL

A 2009. szeptember 7-én bejelentett Elektronikus levéltár projekt célja a köziratképző szervek, a törvényhozás, a központi közigazgatási, jogszolgáltatási szervek és önkormányzatok iratkezelési szabályzatában foglaltak szerinti maradandó értékű elektronikus iratok levéltárba kerülésekor az archiválási feltételek hosszú távú biztosítása.

Hírforrás: Prím
2009. szeptember 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=indul_az_elektronikus_leveltar_projekt

Szemtorna -- gyereknek és felnőttnek is (az olvasóknak is ajánlhatjuk)FEL

Kabai Magdolna szemész szakorvos szerint iskolakezdéskor érdemes fokozottan odafigyelni a gyermek látására, különösen, ha a családban előfordult már rövidlátás, az ugyanis ilyen korban rosszabbodhat. Egy bizonyos szemtréning segíthet abban, hogy a gyermek kipihenje a nap fáradalmait, alig vesz igénybe pár percet, s akár együtt is végezhetjük. A gyakorlatot kezdjük nagyra nyitott, csodálkozó szemekkel, majd csukjuk be, szorítsuk össze. Ezt ismételgessük néhányszor. Majd erősen jobbra-balra, felfelé-lefelé tekintgessünk, végezzünk köröző mozgást a szemünkkel. Az is jót tesz a látásunknak, ha távolba nézünk (például a szoba másik végében lévő tárgyra), utána pedig hirtelen közelre, a szemtől 20-30 cm-re. Ezután A vagy V betű formájában lassan mozgassuk a szemünket például a szoba egyik sarkából a plafontól indulva lenézünk a padlóra, majd fel a másik sarokba. Nézzünk a lámpa fénye mellé (majdnem a lámpába) és sűrűn pislogjunk. Jót tesz, ha a gyakorlatok végén csukott szemhéjon keresztül laza körkörös mozdulattal (egy ujjal) megmasszírozzuk a szemgolyót. A szemész szerint mindemellett fontos, hogy a gyermek íróasztalánál jó megvilágítás legyen: a fény jöjjön balról, ha jobbkezes, míg jobbról, ha balkezes. Figyeljünk arra is, hogy 30-40 cm-nél közelebbről ne olvasson, ne írjon leckét.


Benedek Elek-emlékkiállítás nyílt Budán FEL

Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulójára emlékkiállítás nyílt csütörtök este a budai Várnegyed Galériában. Az október 3-ig látható tárlaton fényképek, cikkek, mesék, könyvek idézik fel Benedek Elek életútját. 'Benedek Elek-év van, amit az Országos Széchényi Könyvtár kiemelten fontosnak tart. Január végétől március elejéig a könyvtárban már szerveztünk egy Benedek Elek-kiállítást. Azon az összes könyvét bemutattuk, amit csak lehetett. Az ott kiállított anyagot ide nyilvánvalóan nem lehetett elhozni. Amivel viszont több ez a tárlat, hogy itt el lehet olvasni Benedek Elek parlamenti beszédét, belenézhetünk a Nemzeti iskola című kiadványba, valamint a Cimborába is' -- mondta el Perjámosi Sándor, az OSZK munkatársa, a kiállítás kurátora.

Hírforrás: Múlt-kor
2009. szeptember 04.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=benedek_elek-emlekkiallitas_nyilt_budan_

Tolna megye kiváló közalkalmazottja: Csiki BélánéFEL

Csiki Béláné nyugalmazott bátaszéki könyvtárigazgató a könyvtári szakma és az olvasók szolgálatáért kifejtett több évtizedes kiemelkedő munkája, az intézmény szakmai és infrastrukturális fejlesztése érdekében végzett innovatív tevékenysége, az olvasás és az intézmény népszerűsítéséért tett erőfeszítése, a kulturális közéletben vállalt kezdeményező szerepe, hivatástudata elismeréséül a Tolna Megye Kiváló Közalkalmazottja kitüntetést vehette át.

Hírforrás: TEOL
2009. szeptember 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=tolna_megye_kivalo_kozalkalmazottja_csiki_belane

Wikipédia: a szex nem a kedvencFEL

Az elmúlt évek alatt teljesen a mindennapjaink részévé vált a világ legismertebb online lexikona. Az angol nyelvű Wikipédiában már több mint 3 millió szócikk található, most megmutatjuk a legnépszerűbbeket. A magyar Wikipédia legnépszerűbb keresőszavai közé tartozik a névnapok időrendje, a YouTube, Petőfi Sándor, a húsvét, a kutyafajták listája és a trianoni békeszerződés is.

Hírforrás: Pénzcentrum ; Wikipédia
2009. augusztus 27.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=wikipedia_a_szex_nem_a_kedvenc

Lesbrarian -- könyvtárosok és leszbikusok metszeteFEL

Az Egyesült Államokban van szervezete a homoszexuális könyvtárosoknak. Külön leszbikusoké egyelőre nem ismert. Mindenesetre a LIS News hírportálon tréfás képekkel tegelve ilyen hölgyek fényképe jelent meg.

Hírforrás: LIS News
2009. szeptember 09.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=lesbrarian_--_konyvtarosok_es_leszbikusok_metszeteAnalógiák

Büntetett a GVH: nem volt megfelelő a tájékoztatásFEL

Félmillió forint bírságot kapott a GVH-től egy könyvkiadó, mert a Magyar értelmező kéziszótár archaikus nyelvet használ egy-egy magyarázatnál. Ezt azonban nem tüntette fel a kiadványon.

Hírforrás: Kreatív
2009. szeptember 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=buntetett_a_gvh_nem_volt_megfelelo_a_tajakoztatas

Új internetezési szabályok osztrák hivatalnokoknak -- és könyvtárosoknak?FEL

Új rendelettel szabályozták az osztrák intézményekben, hogy a munkatársak milyen oldalakat kereshetnek fel a világhálón és mely szolgáltatásokat használhatják. 'Ezzel világos szabályokat alkottunk a magáncélú internetezésre vonatkozóan a közigazgatásban dolgozók számára' -- jelentette ki Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és közigazgatási miniszter. Az új, Szövetségi Információs és Kommunikációs technikai Infrastruktúrára Vonatkozó Rendeletről az osztrák minisztertanács döntött a legutóbbi ülésén.
-- A KIT szívesen beszámol hasonló hazai, pl. könyvtári szabályzatokról. Ha tud ilyenről, jelezze! (MG)
Kiemelt Katalist-hír

A kanadai szerzői jog változása -- társadalmi vitaFEL'Justh do it!' -- magyar könyvtári blog angolulFEL


Hírforrás: Buzai Csaba
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=justh_do_it_--_magyar_konyvtari_blog_angolulInformációforrások

Hasznos tanácsok notebook-használathozFEL

Ezen a héten tematikus notebook összeállítással szolgálunk azon olvasóinknak, akiknek már van hordozható gépük, és azoknak is, akik még csak gondolkodnak egy ilyen masina beszerzésén.

Hírforrás: Techline
2009. szeptember 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=hasznos_tanacsok_notebook-hasznalahzoz

Egészségmegőrző linkgyűjtemény indult -- akár könyvtár is csinálhatnáFEL

Egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikk- és linkaggregátort indított a WB Design & Marketing. Különböző honlapokról válogató, egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikk és linkgyűjteményt indított a WB Design & Marketing. A Szinapszis Csoporthoz tartozó WebBeteg új, EgészségFigyelő névre keresztelt portálja a Startlap oldalaihoz hasonlóan működik.


Itt vannak a román készítésű streetview-képekFEL

Magyarországról pl. Budapest, Szeged, Győr, Balaton, Debrecen, Miskolc. Romániában pl.: Nagyvárad, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Szeben, Jasi, Bacau.

Hírforrás: NORC
2009. szeptember 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=itt_vannak_a_roman_streetview-kepek