Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/29., aug. 19.

E hírlevél szekesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék

CERTIDoc: az üzleti intelligencia szakemberei is érdeklődnek
Ne vegyél tankönyvet: kölcsönözz! -- könyvtár kikerülve
Francia adományszerzési tapasztalatok 1. -- Alkalmazzunk szakembert!
Itt az ideje tájékoztatói blogot készíteni a szemeszter- és iskolakezdésre
Webicina.com: orvosi hírkövetés egyszerűen -- web2-es információszolgáltatás
Könyvpiaci helyzet -- antikvárius szemszögből
Nagy robbanás előtt a villanykönyvpiac
Monopólium a könyvdigitalizálás révén?
Lottópénz a kultúrában -- Kaparós játék
Épülnek az e-önkormányzatok -- információtól a tranzakcióig
Képzett fiatalok: internetet ÉS napilapot olvasnak
21 tonna könyv dobozolva a Sepsiszentgyörgy könyvtárában
SZIGET -- A kultúra őrzéséről a FSZEKurity gondoskodott
Somogyi a SZIN-en és a halfesztiválon
Tagság korhatár nélkül -- díjazzák a mennyiségi olvasást
Gyereksarok a főiskolai online kutatóhelyek mellett -- szociális funkció
Könyvtár a coffee-pont mellé, külön folyóiratolvasó az új irodaházban
Coelho népszerű, a vámpírkönyvek 'nagyon mennek', de Shakespeare is divatba jött
Lesz-e mindig Wikipédia?
Szabadka: Sajátos csúcsokat döntöget a Városi Könyvtár
Űrrepülő és levágott kéz egy magánkönyvtárban
Végre épül a pécsi tudásközpont

Praktikus

Stopszó a 'zárva'; helyette pozitív fogalmazás

Analógiák

A Tesco vállalja a felelősséget! -- És szembesülnek-e a könyvtárak?

Kisszínes

Online videotéka az EnterNettől -- van-e szükség könyvári videótárra?
Twitterezésbe kezdett a magyar kormány is
Veszélyben a magyar reklám archívumának jelentős gyűjteménye
Ötből kettő magyar még nem látott netet, de tévéje mindenkinek van
Nem akarnak fizetős tartalmakat az európaiak
Mekkora az internet?
Goldenblog -- Célfotó a fotóblog kategóriában
Egyszerű webfordítás: Google Toolbar Internet Explorerhez

Információforrások

Grafikai híroldal indult
Jamie Oliver gasztroblogja -- magyarul
Amerikai kurzustematikák az újságírás, blogolás és új média témakörében


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.
 

CERTIDoc: az üzleti intelligencia szakemberei is érdeklődnek FEL

Az információs piac fejlődése megkívánja a szolgáltatókkal szembeni magas követelményeket. A szaktudás minősítése garanciát ad a vevőnek és segíti a humán erőforrások szakembereket, hogy jobban megismerjék az információs szakmát, illetve ezt a státuszok tervezésében is figyelembe vegyék. Ez motiválta a FEPIE-t (Fédération des Professionnels de l'Intelligence Economique -- 'Gazdasági Intelligencia Szakmai Szövetsége'), hogy a CERTIDoc-al közösen egy újabb információs terület, az ún. IES-konzulense (gazdasági intelligencia konzulense) minősítési kereteket kidolgozzák. Az új dokumentációs szakterület szintén 4 minősítési szinten (asszisztens, technikus, manager, szakértő) kerül elbírálásra. Eddig 5 szakember kapta meg az euro-minősítést (IES konzulens) címet. 2009-2010-ben a FEPIE folytatni kívánja a kampányt tagjai között az európai minősítés megszerzésére, illetve a minősítést az informatikai és adatvédelmi szakembereire is szeretné kidolgozni. További hírek a CERTIDoc-ról: link


Ne vegyél tankönyvet: kölcsönözz! -- könyvtár kikerülveFEL

Az elektronikus formában 'sokszorosított' könyvek és a használt könyvek piacának robbanásszerű terjedése miatt alaposan visszaesett a tankönyvek piaca az Egyesült Államokban -- írja a New York Times. Az egyik kiadó sajátságos ötlettel orvosolná a problémát: maga adná kölcsönbe a könyveket az egyetemi hallgatóknak. A Cengage Learning, az Egyesült Államok egyik legnagyobb tankönyvkiadója elébe ment a használt piac nyújtotta fenyegetésnek: maga adja kölcsön szeptembertől a tankönyveket a diákoknak. A könyvek ára az eredeti ár 40-70 százaléka lesz. A kölcsönzést választó diákok az internetről rögtön letölthetik a könyvek első fejezetét, majd dönthetnek arról, szükségük van-e a könyvre. Ha igen, a kölcsönzési időszak -- 60, 90, vagy 120 nap -- után dönthetnek arról, visszaviszik a könyvet, vagy megtartják és kifizetik a teljes árat.


Francia adományszerzési tapasztalatok 1. -- Alkalmazzunk szakembert!FEL

Grebot Ágnes beszámolója. -- A francia Fundraiserek Szövetségének 4. konferenciáján (AFF- Association Françaises des Fundraisers) a szervezők kezdő, haladó, és gyakorlott fundraiserek számára egyaránt kínáltak programot, ezen belül is a technikai ismeretek, és a stratégia módszerek között is lehetett választani. Mivel gyakorlati tapasztalataimat kezdő szintűnek ítéltem meg, így elsősorban az ennek megfelelő szintű műhelyeket látogattam és a stratégiára fordítottam minden figyelmemet. -- A fundraiserek -- adománykutatók -- tevékenysége egyre gyakoribb az oktatásban és a kutatásban. Munkahelyemen (felsőoktatási állami intézmény) már létezik bizonyos szintű adományozás. Azok a vállalatok adományoznak általában, ahova a végzett hallgatóink tréningekre mennek, első munkavállalóként jelennek meg, illetve akik igénybe veszik az egyetem kutatói tevékenységét. Nézzük talán a témában legfontosabb kérdést: hogyan juthat adományhoz egy felsőoktatási intézmény? -- Példával: az egyetem új kart akar nyitni. A beruházáshoz a vállalatokat szeretnék érdekeltté tenni. A megfelelő tárgyalási, szak- és piacismeret hiányában az egyetem felkészítését tanácsadó iroda végzi. Feladata: az egyetemet felkészítse az adományozóval folytatandó tárgyalásokra, ellenőrzi az egyetem érveinek következetességét, helyesbít, kiválasztja a megfelelő személyt a tárgyalásokra. A piackutatásnál segít a megfelelő adományozó partner kiválasztásában. Az ilyen projekt általában 4-5 év. Az ilyen befektetések általában milliós összegű adományokat jelentenek. Céljuk az adományozó hosszú távú megnyerése. Hiszen egy nagy kaliberű cég neve bizalmat ad, és könnyebben vonzza a többi kisebb adományozót. Egy nagy adományozó általában a különböző forrásokból befolyt végösszeg 10 %-át teszi ki, míg a kisebb adományozók az összes adomány 60%-t adják.

Hírforrás: Grebot Ágnes
2009. augusztus 17.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=francia_adomanyszerzesi_tapasztalatok_1.-alkalmazzunk_szakembert

Itt az ideje tájékoztatói blogot készíteni a szemeszter- és iskolakezdésreFEL

A University of Canterbury második könyvtári blogja Economics Library Blog néven indult a blogs.libr.canterbury.ac.nz/econ.php címen. Ez a Gazdaságtudományi Kar számára létrehozott információs szolgáltatás, amely könyvtári közleményeket, folyóirat-tartalomjegyzékeket, kiadói könyvismertetéseket, oktatási és kutatási segédleteket és gazdasági híreket tartalmaz. A blog megindítását akkor határozta el a könyvtár, amikor a kar fénymásolatokat akart kérni a beérkező folyóiratok tartalomjegyzékéről, mert a dékán szerint a tanszéki dolgozók nem akarnak időt vesztegetni arra, hogy átmenjenek a könyvtárba és átlapozzák az új számokat, az elektronikus levélben terjesztett témafigyelés pedig nem népszerű, mivel amúgy is túl sok e-mailt kapnak a kollégái. A blogformátum ideálisnak látszott erre a célra, mert így bárki, bármikor és bárhonnan hozzáférhet a legfrissebb tartalomjegyzékekhez, amelyek ugrópontokat is tartalmazhatnak a cikkek teljes szövegéhez, a szolgáltatás karbantartása pedig könnyen integrálható a könyvtári munkafolyamatba.


Webicina.com: orvosi hírkövetés egyszerűen -- web2-es információszolgáltatásFEL

Világviszonylatban is egyedülálló online orvosi hírkövetővel bővítette Webicina.com portáljának szolgáltatásait Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem hatodéves orvostanhallgatója. A webes alkalmazás hiteles online tartalmak gyors feltérképezésével támogatja az orvosok munkáját és az e-páciensek böngészését. Meskó szeptemberben immár harmadik alkalommal indítja el a világ egyetlen weborvoslási kurzusát Debrecenben, melynek mintájára hamarosan amerikai és holland egyetemeken is oktathatják a netmedicinát.


Könyvpiaci helyzet -- antikvárius szemszögbőlFEL

KIT: Mely könyvek azok, melyeket Önnél keresnek? Vándor Kata (link Egyértelműen: a szakkönyvek. Valamint a nemrégen megjelent friss szépirodalom, amihez így olcsóbban lehet hozzájutni. Klasszikusokat szinte csak iskolai követelményként keresnek; ha szerepelnek valamely közép-, főiskolai vagy egyetemi ajánlott irodalomban. Illetve van még egy réteg, amely keres régen és csak egyszer megjelent műveket. Ebben a kategóriába a Magyar Helikon által kiadott könyvek is keresettek. (Ne felejtsük el, hogy 1960 és 1990 között a könyvkiadást a nagy példányszámú és a három-négy évenkénti újra kiadások jellemezték. Egy átlag 50-60 éves értelmiségi könyvespolcán gyakorlatilag ugyanazokat a könyveket találom.) Régi gyerekkönyvek iránt is van igény. Főleg a szülők keresik, akik saját porontyaiknak szeretnék megvenni gyerekkoruk élményeit. Ám ezeknek a könyveknek az állapota erősen leromlott, valóban ronggyá olvasottak. Másrészt a fogadtatásukról nem vagyok meggyőződve -- mármint, hogy az új generációt lenyűgözik-e? Sosem fog egy könyv két emberben ugyanolyan hatást kiváltani. A klasszikusok ajánlott irodalomként tűnnek fel, ha egy pedagógus ismeri, és jónak tartja őket. De jellemzően ma már igen kevesen keresik őket. Szinte eladhatatlanok Anatole France, Balzac, Zola művei, de a sort még hosszan sorolhatnám. Egyébként nagyon érdekes, hogy az idő rostája milyen gyorsan dolgozik. Ha meghal egy író, megnő a kereslet a könyvei iránt. Hernádi Gyula úgy távozott (igaz előtte sem sok vizet zavart), hogy meg sem rezdült tőle a piac. Ami viszont nem volt jellemző Szabó Magdára, vagy pl. Vonnegutra.

Hírforrás: Vándor Kata, nyugdíjas könyvtáros, jelenleg könyvkereskedő
2009. július 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvpiaci_helyzet_antikvarius_szemszogebol

Nagy robbanás előtt a villanykönyvpiacFEL

Az olvasógépek nem fárasztják már a szemet és egy feltöltéssel akár egy hónapig bírják. Akár most, a strandon, ragyogó napfényben is olvashatók az e-readerek, azaz szabad fordításban az elektronikus olvasógépek. Az OSZK Digitális Gyűjtemény Osztályának vezetője, Moldován István az elektronikus dokumentumok kínálatról szólva elmondta: a nagy nemzetközi ebook áruházak jellemzően kevés magyar nyelvű digitális könyvet tartanak, míg hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár az e-bookkiadás. Előrébb járnak azonban a virtuális könyvtárak: a Magyar Elektronikus Könyvtár mintegy 7000 címet, a Digitális Irodalmi Akadémia tavaly őszi adata szerint több, mint 1300, az eredetihez képest javított kiadású kötetet tartalmazott. A Hallgatói Információs Központ mintegy 140 dokumentumot kínál. Idén január vége óta működik a Typotex Kiadó újítása, az interkonyv.hu címen elérhető honlap. Itt jogtiszta módon lehet szakkönyveket, akár fejezetenként (oldalanként kb. 34 forintért) is letölteni, miután a kereső és a fülszöveg alapján meggyőződtünk, hogy ez a téma szükséges számunkra.

Hírforrás: Népszabadság
2009. augusztus 18.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nagy_robbanas_elott_a_villanykonyvpiac

Monopólium a könyvdigitalizálás révén?FEL

Washingtonban és Brüsszelben is vizsgálják, hogy monopólium jön-e létre a sok millió, kereskedelmi forgalomban jelenleg el nem érhető mű digitalizálása révén. Jennie Johnson, a Google szóvivője arról beszélt: a cég könyvek millióit kelti életre, ezek máskülönben elvesznének a kulturális örökség számára. Ismert szakemberek is hajlanak ennek az érvnek az elfogadására. Thomas Augst, a New York-i Egyetem tanára úgy véli: eltűnik a közkönyvtárak és a kutatói könyvtárak közötti határvonal, a könyvek széles körben hozzáférhetővé válnak majd. Eben Moglen, a Columbia Egyetem professzora szerint: ha a könyvdigitalizálást a lovas kocsik és az autógyárak egykori harcaként fogjuk fel, akkor a Google ebben az út akar lenni -- vagyis nem többet, mint felületet biztosít. Mások viszont monopóliumot emlegetnek. A Book Search funkció előfizetéseivel, illetve a digitalizációhoz kapcsolódó hirdetésekkel a Google egy másodlagos piacot is létrehoz, amelyet uralhat. Brewster Kahle, az Internet Archive nonprofit digitális könyvtár alapítója -- sokakhoz hasonlóan -- a szabad felhasználású, úgynevezett árvakönyvek (melyeknek nincs jogtulajdonosuk) sorsa miatt aggódik.

Hírforrás: Népszabadság
2009. augusztus 17.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvegyezseg_a_google-tol

Lottópénz a kultúrában -- Kaparós játékFEL

Éveken át szinte tabu volt hozzányúlni, most azonban a válságkormány adóreformja egyetlen pisszenés nélkül söpörte el. Megszűnik a kulturális járulék. Akik eddig bírálták létezését, főként azzal érveltek, hogy 'piszlicsáré' adó, nyűg az egyébként is túladóztatott, túlzott adminisztrációra kötelezett cégek nyakán. Akik eddig védték, azzal érveltek, hogy igazi vívmány volt, a kultúra legalább részbeni önfinanszírozóvá válása felé mutatott. Való igaz: a kulturális járulék egy nagy kalapba, azaz alapba került, amelybe -- elvileg -- nem nyúlkált bele a politika maszatos keze. Ez a pénzalap jelentette az 1993 óta létező Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrását, ezt osztotta szét a kultúra legkülönfélébb szereplői között, pályázati módszerrel. Szakszerűen, politikamentesen -- megint csak az elvek szintjén.

Hírforrás: HVG
2009. augusztus 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=lottopenz_a_kulturaban-kaparos_jatek

Épülnek az e-önkormányzatok -- információtól a tranzakcióigFEL

A magyarországi önkormányzatok 72%-a rendelkezett saját honlappal 2009 nyarára, míg a lakosságszámot is figyelembe véve az önkormányzati honlapok funkcionalitását tekintve Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar megyék tekinthetők élenjárónak az e-ügyintézés átlagos szintje alapján -- derül ki a GKIeNET -- T-Home -- T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról 2009. júliusban közzétett kutatásából. Az elektronikusan elérhető önkormányzati ügymenetek átlagos száma alapján Budapest emelkedik ki a sorból.


Képzett fiatalok: internetet ÉS napilapot olvasnakFEL

Érdektelen közélet, minőséghiány, kevés idő, magas árak -- négy ok, ami miatt csökken a nyomtatott sajtótermékek olvasottsága. Az internet nem veszély, ellenkezőleg -- áll egy sajtópiaci változásokat elemző tanulmányban. A fiatalok közötti napilapolvasás-növekedés érdekes, mert közöttük a legmagasabb az internethasználók aránya, amiből a tanulmány óvatosan bár, de kijelenti, hogy: 'a fiatalok esetében az internetezés együtt jár a napilapokkal és a magazinokkal töltött idő megnövekedésével.' A tartalomélvező emberképet fokozatosan felváltja a tartalomkereső ember, az információhoz való belső attitűd kerül előtérbe, a klasszikus státusbeli különbségek egyre kevésbé magyarázzák a folyamatokat.

Hírforrás: Kreatív
2009. augusztus 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kepzett_fiatalok_internetet_es_napilapot_olvasnak

21 tonna könyv dobozolva a Sepsiszentgyörgy könyvtárábanFEL

Több mint harmincezer könyv hever dobozokban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter megyei könyvtárban. Az angol, francia, német és spanyol könyvekből egy teljes idegennyelvű részleget lehetne létrehozni, egy rendelet miatt azonban a könyvek egyelőre a dobozokban maradnak. A könyveket a könyvtár 2008-ban kapta a Svájcban elhunyt Marco Bottától. A 21 tonnányi szépirodalmi, történelmi és művészeti kiadvány azóta egy volt irodahelyiségben hever. 'Azért nem tudunk nekifogni, mert polcot kellene vásárolnunk elég nagy számban, és az olyan típusú beszerzések, mint bútorzat, vagy a kis értékű leltári tárgyak, központilag le vannak állítva erre az esztendőre' -- mondta el Szonda Szabolcs igazgató.


SZIGET -- A kultúra őrzéséről a FSZEKurity gondoskodottFEL

Kölcsönzés, beiratkozás volt a promóciós jelenlét -- Ervin a Szigeten -- fő kínálata. Emellett: 'Budapesti digitális városfotó-cserebere, gondolkodtató-szórakoztató kvízek és kreatív játékok, kiállítás és beszélgetés a 3T-ről, kultúrpolitikai retro. Ha egy kicsit tovább maradsz, ellátogathatsz Irodalmi Kocsmánkba egy kis tereferére írókkal, filozófusokkal. Hétvégén családi programok, gyermek-játszóház, mangaverseny.'

Hírforrás: FSZEK
2009. augusztus 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=sziget-a_kultura_orzeserol_a_fszekurity_gondoskodott

Somogyi a SZIN-en és a halfesztiválonFEL

'Agysejt-regeneráló' sátrat ver az idei SZIN-en a Somogyi-könyvtár az Összművészeti Téren. Hippivilágot idéző 'dizájn', SZIN-történeti kiállítás, lapozgató, városnéző 'kocsmatúra', fesztiválozó szegedieknek ingyenes beiratkozás. Koncertek közti pihentető játékok, fesztiváli nyelvturmix és más oldott hangulatú érdekességek a betűbarát rockrajongóknak. A Somogyi-könyvtár bekapcsolódik a már hagyományosnak számító szegedi halfesztivál idei rendezvénysorozatába is. Régi és különleges szegedi szakácskönyvekből rendeznek kamarakiállítást. Előkerülnek Móra Ferencné, Szekula Teréz és Rézi néni receptgyűjteményei, a helyismereti gyűjtemény ritkaságaiból pedig többek között a hajdani Kass Szálló menükártyáját is tanulmányozhatják az érdeklődők. Emeli a bemutató értékét, hogy /Ferenczi Dezső /'csárdagazda' és 'éttermi mester', a Roosevelt téri Halászcsárda vezetője a kiállítók rendelkezésére bocsátotta szakácskönyv-magángyűjteményét.

Hírforrás: Szegedi napilap
2009. augusztus 18.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=somogyi_a_szin-en_es_a_halfesztivalon

Tagság korhatár nélkül -- díjazzák a mennyiségi olvasástFEL

Egy hónapos csecsemő és közel százéves tagja is van a Katona József Könyvtárnak. Legszorgalmasabb olvasójuk tavaly háromszáznál is több kötetet kölcsönzött. Augusztusban sincs uborkaszezon a Katona József Könyvtárban, ráadásul a nyári zárva tartás fogalmát sem ismerik használói. A legnagyobb kánikulában is sorban állnak bejáratánál a nyitásra várók. Átlagosan napi 1500-1600 látogató keresi fel a hírös városi bibliotékát. Az elmúlt évben Nyilas Károly, kecskeméti könyvtárhasználó kölcsönzött a legtöbbet: 304 könyvet. Tavaly ő érdemelte ki Az Év Olvasója-díjat. A kötelező olvasmányoknak is nagy a keletje, éves szinten 100-150-en kölcsönzik a klasszikusok egy-egy példányát. Az elmúlt öt évben Katona József Bánk bánját kérték legtöbbször, 829 alkalommal. A legnépszerűbb CD a Best of EDDA Művek 1993-as kiadása, a legkeresettebb hangoskönyv Szabó Magda Az ajtó című regénye volt.

Hírforrás: BAON
2009. augusztus 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=tagsag_korhatar_nelkul-dijazzak_a_mennyisegi_olvasast

Gyereksarok a főiskolai online kutatóhelyek mellett -- szociális funkcióFEL

A Hannoveri Szakfőiskola könyvtárában kisszékeket és gyerekbútorokat helyeztek el a számítógépektől nem messze. A gyerekkel érkező hallgatók így nyugodtabban tudnak kutatni. A gyerekek számára nekik megfelelő könyvekkel is szolgál a szakkönyvtár. A könyvtár célja, hogy a tanulás és család kevéssé legyen választás kérdése. (ref.: MG)


Könyvtár a coffee-pont mellé, külön folyóiratolvasó az új irodaházban FEL

Az egyterű irodákat a BBraun cégcsoport különböző egységei saját felépítésük, dolgozói létszámuk alapján bútorozzák be és használják. Az alapfilozófia mindenhol azonos. A dolgozóknak nincs saját íróasztaluk, mindenki dolgozhat mindenhol, az un. cockpit-ek az elkülönült munka lehetőségét teremtik meg, ill. egy-két magasabb beosztású főnök irodája lehet. Ezek üvegfallal kapcsolódnak az irodaterekhez. Igény mindenhol az ún. coffee-point, ill. egy kis könyvtári rész. A hasonlóan kialakított három szint tehát azonosan működik. A Felhévízi út felől a tetőtérben tárgyaló, folyóirat olvasó kapott helyet, hiszen a cég tevékenységéből adódóan erre különösen nagy az igény.


Coelho népszerű, a vámpírkönyvek 'nagyon mennek', de Shakespeare is divatba jöttFEL

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár szakembereinek egybehangzó véleménye, hogy a könyvek népszerűségét mindig jelentősen föllendíti, ha a művet egy éppen futó színházi előadás, vagy mozi adaptáció népszerűsíti. Erre jelenleg Az alkonyat című művet hozták fel példának, de mint mondták, az utóbbi években a -- színház közbenjárása által -- Shakespeare is divatosabbá vált. -- Nyáron inkább könnyedebb olvasmányokért jönnek az emberek, amelyek nem túl gondolkodtatóak, s így mondjuk a strandon könnyed szórakozást nyújthatnak. Ezek közül a legnépszerűbbek a romantikus művek és a krimik -- vázolta Devecz Lászlóné könyvtáros. A toplisták élén Szabó Magda vagy Márai Sándor kötetei állnak, illetve Paulo Coelhoéi. Ő az a szerző, aki évek óta vezeti mind hazánk, mind a megyeszékhely népszerűségi listáját. -- Coelho köteteiben az ezoterikus gondolkodásmód is megfigyelhető, ami manapság az egyik legnépszerűbb terület -- mondta a boltvezető-helyettes. -- Úgy tűnik, így a válság közepette szüksége van rá az embereknek, hogy pozitív gondolkodásukat próbálják megerősíteni.

Hírforrás: Zalai Hírlap
2009. augusztus 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvtarosok_a_szigeten

Lesz-e mindig Wikipédia?FEL

Néhány év alatt a legnépszerűbb internetes enciklopédiává vált a Wikipédia, de hamarosan kipukkadhat a lufi. Az ingyenes tudástár növekedése megtorpanni látszik: az újonnan csatlakozó felhasználókat korántsem fogadják tárt karokkal a régi tagok. 'Könnyű azt mondani, hogy Wikipédia mindig lesz. Kutatásunk azt mutatja, hogy ez korántsem biztos' -- állítja Ed Chi, akinek vezetésével a kaliforniai Palo Alto Research Center végzett felmérést. A kutatók szerint a felhasználók közötti viszony megváltozása a szócikkek minőségére is rányomhatja a bélyegét -- és meghatározhatja a Wikipédia jövőjét is.... A kutatók szerint a projektben részt vevő önkéntesek között megváltozott a viszony: akik régóta részt vesznek a szerkesztésben érvényesítik akaratukat azokkal szemben, akik eddig kevésbé vettek részt a tudástár gondozásában. Noha nincs több jogosultságuk -- a Wikipédián bárki módosíthatja a másik beírását --, több időt töltenek a Wikipédia fölött, a jelek szerint aktívan.

Hírforrás: 168 óra
2009. augusztus 04.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=lesz-e_mindig_wikipedia

Szabadka: Sajátos csúcsokat döntöget a Városi KönyvtárFEL

A szabadkai Városi Könyvtár az alkalmazottainak munkabérében, de még a könyvek felvásárlására jóváhagyott anyagi eszközökben is sajátos csúcsokat döntöget Szerbiában. A könyvtár 53 alkalmazottjának fizetésére és a könyvtár fenntartására idén összesen 47,3 millió dinárt különítettek el a városi költségvetésből, de ebből csal 300 ezer dinárt szánnak az új könyvek beszerzésére. A község a költségvetés elbírálásakor bőkezű volt az 53 alkalmazott fizetését illetőleg, de ez bőkezűség már nem mutatkozott meg az új könyvek beszerzésére szánt eszközök elrendelésénél, így Szabadkán 130-szor több pénzt költenek el a könyvtári dolgozók kifizetésre, mint az új könyvek megvásárlására. Az összehasonlítás kedvéért, Magyarországon, a szomszédos Szeged Városi Könyvtárában kétszer kevesebb dolgozót alkalmaznak, a kiadványok száma viszont nem kevesebb a szabadkai állománynál. Szabadkán jelenleg 280 ezer kiadvánnyal rendelkezik a könyvtár, de legalább 7500 új könyvet kellene beszerezni évente, erre viszont egyelőre nincs keret.


Űrrepülő és levágott kéz egy magánkönyvtárbanFEL

Semmi sem tudja felkészíteni a látogatót arra a kultúrsokkra, ami Jay Walker könyvtárába belépve taglózza le az embert. A világ egyik legnagyobb és legkülönlegesebb magánkönyvtárának kínálatában nemcsak könyvek, hanem modellek, térképek, raptorcsontváz, űrrepülő, sőt, még az Addams Family virgonc kézfeje is helyet kapott.


Végre épül a pécsi tudásközpontFEL

A terület átadásával megkezdték Pécsett a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építését. A létesítmény a Pécs Európa Kulturális Főváros (EKF) program egyik kulcsberuházása. 2010. június 30-ra készül el. Az intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a Pécsi Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát. Ezen kívül magába foglalja még a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is. A földszint alatt raktárak és a gépészeti helyiségek lesznek. Az 1-3. emeleten olvasótereket, folyóirat-olvasókat és tanulóhelyeket alakítanak ki. A 4. emeleten lesz a zenei könyvtár. Ezen kívül lesz két, egyenként 200 fős előadóterem, egy 150 fő befogadására képes konferenciaterem, valamint kutatószobák. 'A Könyvtár és Tudásközpont az uniós szakmai követelményeknek megfelel. Például a számítógépes bázis révén olyan digitális könyvtár is lesz, amelybe otthonról bárki, online bele tud lapozni egy könyvbe' -- mondta el Farkas Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem általános és stratégiai rektorhelyettese.

Hírforrás: Lánchíd Rádió
2009. augusztus 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=vegre_epul_a_pecsi_tudaskozpontPraktikus

Stopszó a 'zárva'; helyette pozitív fogalmazásFEL

Bár az olvasók nem lövik le a rossz hírt hozó könyvtárost, azért érdemes a negatív üzenetek számát módszeresen mérsékelni. Ilyen például a 'zárva' kifejezés. Van hazai könyvtár, ahol e kifejezés nem hangozhat el az olvasói kommunikációban. Helyette úgy fogalmaznak: szünetel, vagy méginkább: máshol tart nyitva (mondjuk, fiókkönyvtárban). További üzenet: a segédkönyveink most 2 hétre kölcsönözhetőek. (Ha ennyi ideig vannak zárva -- akarom írni: máshol vannak nyitva :-)

Hírforrás: MG
2009. augusztus 18.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=stopszo_a_zarva;_helyette_pozitiv_fogalmazasAnalógiák

A Tesco vállalja a felelősséget! -- És szembesülnek-e a könyvtárak?FEL

A Tesco is felkerült arra a listára, amely a legátláthatóbb módon működő hazai vállalatokat gyűjtötte össze. Az áruházlánc a 12. helyet foglalja el a CSR 24/7 elnevezésű kutatás eredményeként született rangsorban, s ezzel első a kereskedelmi láncok között. A felmérés azt vizsgálta, az egyes vállalatok mennyit mutatnak meg a közvéleménynek abból, amit a természeti és társadalmi környezetük érdekében tesznek. -- Nem biztos, hogy közintézmény esetén minden csont nélkül lehet értelmezni a CSR-t, azaz a társadalmi szerepvállalást. De, az átláthatóságot tekintve mindenképpen. Pl., ha egy könyvtár rendre honlapja főoldaláról elérhetővé teszi olvasó és fenntartó számára egyaránt saját teljesítménymutatóit, és annak változásait. Hasonló törekvés, hogy az '90-es években angol könyvtárak bejáratuk mellett kifüggesztették saját könyvtári kartájukat (vö.: link ), illetve fenntartójukkal szolgáltatási szint szerződést kötöttek. Érdekes, hogy a minőségirányítás keretén belül e visszakeresést, szembesítést lehetővé tevő eszközök nem terjedtek el hazánkban. Vajon miért? (MG)
Kisszínes

Online videotéka az EnterNettől -- van-e szükség könyvári videótárra?FEL

Az EnterNet új, Online videotéka szolgáltatásával több mint 700 mozifilm kikölcsönzésére nyílik lehetőség. A több mint 700 darabos, folyamatosan bővülő adatbázisból otthonról választható ki az esti mozifilm. Az online videotékában 498 Ft-tól lehetséges a kölcsönzés, mely összegért 24 órán keresztül érhető el a kiválasztott film. A filmek ez idő alatt -- ahogy a digitális televíziózásnál is -- tetszés szerint megállíthatóak, vissza-és előre tekerhetőek, vagy akár újra megtekinthetőek.


Twitterezésbe kezdett a magyar kormány isFEL

A Miniszterelnöki Hivatal saját csatornát indított el a Twitteren, de -- legalábbis egyelőre -- nem azért, hogy a politikai eseményekről tájékoztassák az internetezőket. A MEH egyik munkatársa az augusztus 20-i ünnepi eseménysorozatról számol be 140 karakteres üzenetekben.

Hírforrás: Origo
2009. augusztus 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=twitterezesbe_kezdett_a_magyar_kormany_is

Veszélyben a magyar reklám archívumának jelentős gyűjteményeFEL

Privatizálása óta csak kevesen láthatták a Magyar Hirdető felbecsülhetetlen értékű archívumát. A gyűjtemény jelenlegi állapotáról csak sejtéseink lehetnek, további sorsa egyelőre nem dőlt el. Amikor 1994-ben az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) jogutódjaként az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a szinte rekonstruálhatatlan privatizációs folyamat lezárásaképpen eladta az Állami Magyar Hirdetőt (Mahir) a Simicska Lajos egykori APEH-elnök tulajdonában lévő B-Reklámnak, az elszámoló értékbecslésből valamilyen módon egyszerűen kimaradt az archívum felmérése, Pető Iván szabad demokrata képviselő 1998-ban elhangzott szavaival élve: 'ha finoman akarunk fogalmazni, nem számoltak a vállalat különleges kincsével'. Így egészen biztosan nem lehet megmondani, hogy hány tételt számlált az egykori archívum, mi tűnt el belőle, milyen állapotban volt a Mahir 1992-es részvénytársasággá alakításakor. Azóta számos állami intézmény, szakmai szervezet és magánszemély kereste meg a már privatizált Mahirt a gyűjtemény sorsának rendezésével, de a kezdeményezések vagy a vállalat felső végpontjánál válasz hiányában akadtak el, vagy pedig pénztelenség akadályozta az együttműködést.


Ötből kettő magyar még nem látott netet, de tévéje mindenkinek vanFEL

A rendszeres internethasználók aránya Magyarországon megegyezik az 56 százalékos EU-átlaggal, derül ki egy kedden közzétett európai bizottsági jelentésből. Azok aránya azonban, akik még soha nem használtak internetet, az uniós átlagot jelentő 33 százalékhoz képest 37 százalék. Tavaly - a KSH adatai szerint -- itthon számítógéppel csak ötből három család rendelkezett, és a lakosság mindössze 69 százaléka vallotta azt, hogy használt már életében számítógépet. Tévéje viszont szinte minden családnak van.


Nem akarnak fizetős tartalmakat az európaiakFEL

A kontinensen tavaly elvégzett felmérés arra mutat rá, hogy az európai felhasználók nem lennének hajlandók fizetni az online tartalmakért, ezen az állásponton pedig a kalózkodás visszaszorítása sem változtatna. Az Eurostat által elvégzett felmérésben a tavalyi év folyamán több mint 211 ezer felhasználót kérdeztek meg a kontinensen az online tartalmak elérhetőségéről alkotott véleményéről. A válaszokból úgy tűnik, hogy a közösségen belül nem szívesen fizetnének a prémium besorolású tartalmakért, a nagy többség ugyanis úgy véli, hogy ezen árakat már beleépítették az előfizetési díjakba, a tartalom pedig eleve ingyen is elérhető.

Hírforrás: Sg.hu
2009. augusztus 15.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nem_akarnak_fizetos_tartalmakat_az_europaiak

Mekkora az internet?FEL

A internet behálóz mindent a vásárlástól kezdve a bankügyletekig. De mégis mekkora lehet a web? A Microsoft Bing nevű keresőjének fejlesztői több mint egybillióra (1.000.000.000.000) teszik a honlapok számát. Egy, a Google blogján olvasható bejegyzés azt állítja, hogy a legnépszerűbb keresőmotor több, mint egybillió egyedi webcímet indexel. Vagyis kijelenthető, hogy több honlapcím van, mint amennyi az emberek száma a Földön. A kék bolygó teljes lakosságát jelenleg 6,7 milliárdra teszik. Vagyis 150 weboldal jut minden egyes földlakóra. Lefordítva: ha csak 1 percet töltenénk egy webhelyen, akkor is 31 ezer évig nem kéne mással foglalkoznunk, mint netezéssel, ha mindent meg szeretnénk nézni a világhálón. A Bing-keresőn található statisztika sokkal nagyvonalúbb az internet elolvasásával kapcsolatban. Állítása szerint hatszáz ezer évtizednyi, megállás nélküli olvasás szükségeltetik a 'háló' teljes befogadásához. Az IWS adatai alapján a legtöbb internethasználóval rendelkező országok a következők: 1. Kína (298.000.000 internetező vagy összlakosságának 22,4% -a), 2. USA (227.190.989 vagy összlakosságának 74,7%-a), 3. Japán (94.000.000 vagy összlakosságának 73,8%-a), 4. India (81.000.000 vagy összlakosságának 7,1%-a), 5. Brazília (67.510.400 vagy összlakosságának 34,4%-a). Magyarország a 43. helyen áll 5.215.400 felhasználóval, ami a lakosság 52,5%-át teszi ki.

Hírforrás: iS!TE
2009. augusztus 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=mekkora_az_internet

Goldenblog -- Célfotó a fotóblog kategóriában FEL

Megszületett a végeredmény a fotóblogok versenyében. Íme a zsűri által 10 legjobbnak tartott blog listája.
1. bestofsemmi link
2. Janos Kummer link
3. fényérzékeny link
4. egyetlenem link
5. Kálló Péter fotográfus link
6. Emese Benko - Photography link
7. neonspot link
8. true the lens link
9. Lost in Pixels link
10. ex Ponto - fény kép szem le link


Hírforrás: Goldenblog
2009. augusztus 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=goldenblog-celfoto_a_fotoblog_kategoriaban_

Egyszerű webfordítás: Google Toolbar Internet ExplorerhezFEL

A hasznos kiegészítővel link egyetlen kattintással lefordíthatjuk a különböző weboldalak szövegét 41 nyelvről magyarra. Az új Google Toolbar automatikusan érzékeli a böngésző nyelvi beállításait és erre a nyelvre fordítja az idegen nyelvű oldalak szövegét. Más kérdés az így megjelenő szöveg minősége, de professzionális fordítást, egyelőre legalábbis, úgysem várhatunk az ilyen szoftverektől. További hasznos funkció, hogy a már lefordított oldalon az ugyanahhoz a domain-hez tartozó linkeket megnyitva automatikusan fordításban jelennek meg a kívánt oldalak. A program a weboldalakon található szöveg nagy részét lefordítja, kivételt szinte kizárólag a logókba és más képi részekbe bevitt szövegek képeznek.
Információforrások

Grafikai híroldal indultFEL

Grafikai témákkal foglalkozik az Activium Kommunikációs Tervezőiroda által elindított szakmai híroldal. Híreket, elemzéseket, tematikus összefoglalókat közöl majd heti többszöri frissítésben az Activium Kommunikációs Tervezőiroda által elindított híroldal, az Alkotoelem.hu. A cég közleménye szerint azért hozták létre az oldalt, hogy összefoglalják a tervezőgrafika és a webdesign lényegét, és folyamatosan beszámoljanak a terület legújabb trendjeiről.

Hírforrás: Kreatív
2009. augusztus 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=grafikai_hiroldal_indult

Jamie Oliver gasztroblogja -- magyarulFEL

A Mindmegette.hu gasztrooldalon minden pénteken új Jamie Oliver receptet lehet elolvasni. Az angol sztárszakács blogja magyarul olvasható a site-on, a recepteken kívül egyébként személyes történeteket is közöl.

Hírforrás: Kreatív ; Mindmegette
2009. augusztus 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=jamie_oliver_gasztroblogja-magyarul

Amerikai kurzustematikák az újságírás, blogolás és új média témakörébenFEL

Mint 10 évig aktív egyetemi oktató mindig izgalmasnak tartottam benézni a kulisszák mögé és mások kurzusainak tematikáját, felépítését, olvasmányjegyzékét böngészgetni. Ebből ugyanis kiderül, hogy más oktatók, kutatók hogyan látják a világot, az adott témát, honnan építik fel magukat, mit tartanak fontosnak, mit mivel kötnek össze, szerintük mi miből következik és kiknek a véleménye mérvadó a számukra. (Jómagam 1999 óta tartok kurzusokat, vendég-előadásokat hazai főiskolákon és egyetemeken, a saját tematikáim elérhetők a link oldalon.) A most ajánlott amerikai bevezető kurzusok link éppen azt a (média)környezetet mutatják be, abba vezetik be a hallgatókat (ebben az esetben a látogatókat), ami az online térrel foglalkozó kutatások tárgya. Emiatt érdemes megnézni őket. Egyrészt, mivel 100 ilyen kurzus van, amik 9 témakörbe sorolva rengeteg témát feldolgoznak (az új médiától kezdve a kapcsolódó technológián és média politikán át az információ-szabadságig), másrészt mivel elvezetnek rengeteg olvasmányhoz, amik garantáltan használhatóak, hiszen ezek segítik hozzá a tanulókat az adott témákban való elmélyüléshez.