Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Miért félünk a változástól? -- Alacsony önértékelés
Twitter könyvtáraknak -- kezdőktól a 'Közösségi Központ' alkalmazásig
A közösségi keresés jövője -- a hozzám közel állók linkjei
Perszonalizált ügyfélmenedzsment a könyvtárban
Piacpótlék kiválasztott könyvtáraknak -- A kiadók tudják-e, mi kell a könyvtárnak?
Leszokni az államról -- túlélés: hatékonyabb szolgáltatás
KönyvtárIskola -- használókat szelidítenek
Könyvtár és antikvárium üzlete -- egymás között?
Jogi könyvtárosok cége: a weben ért sérelmeket orvosolják
Kapcsolattartás és önkifejezés: blogot és sms-t ír az Y generáció
A sweet 15 médiafogyasztása -- a gyerek- és ifjúsági könyvtár piaca!
'Nyitott könyvek éjszakája' Székelyudvarhelyen
Egyre kevesebben járnak könyvtárba -- gyerekkönyvek és folyóiratok kellenének
60+ Médiaműhely Kelenföldön -- a múlt a jelen gondjaival nem birkózhat meg
Vasvár -- megújult a könyvtár és programkínálata
Strandkönyvtár és olvasóligetek -- egyre több helyen nyílik szabadtéri ingyen könyvtár
Márciustól zárva Cserépváralja könytára
Könyvtár Maroshévízen -- új székhelyéről számol be a blogján
(Világ)hálószobát is terveznek az újra megnyílt kőröstetétleni könyvtárba
Biblionet adomány megyei könyvtári rendszereknek

Praktikus

Költséghatékony könyvtári marketingkutatás -- sms-ben és emailben

Analógiák

Legyen Ön is tudatos fogyasztó! -- EÜ-tájékoztatás
Régi könyveket nyomtat az Amazon -- akár néhány példányban

Kisszínes

Az Index sem bírja a versenyt a civil hírszolgáltatással
Kábelinternet, kapcsolt szolgáltatások és növekvő felhasználószám
A Sony lepaktált a Google-lal -- 700.000 kötet
Twitterezési irányelveket adott ki a brit kormány
Megosztanak vagy összehoznak a közösségi portálok?
Fényinformáció válthatja le a vonalkódot -- könyvtárban is
Könyvvel se szennyezzünk
Itt az önmegsemmisítő dokumentum! -- Megtakarítható az apasztás ;-)
Lassuló ütemben bővül az internet elterjedtsége
Digitalizálták az ország második legrégibb lapját

Információforrások

Fotelből a Harvardon: a legjobb egyetemek ingyenesen, online
Felvételi ponthatárok -- intézményenként
Goldenblog -- a tanácsadói kategória végeredménye
Goldenblog -- a Hírblog kategória végeredménye


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.
 

Miért félünk a változástól? -- Alacsony önértékelésFEL

A változás kockázatvállalással jár, és ellentmond a biztonság iránti vágyunknak, amely az emberi lélek természetes igénye. A pszichológus szerint nem vagyunk túl jók a változásmenedzsmentben, hiszen itt az élő példa, a válság, amely révén kiderül, hogy azok járnak-e jól, akik dobbantanak, vagy azok, akik kivárnak. A munkapszichológus arra az álláspontra helyezkedett, hogy hosszú távon a változtatni tudók lesznek a nyerők. A változás -- legyen az pozitív avagy negatív -- mindig előrevisz, általa tudunk csak fejlődni. Aki ezt belátja, az lehet a nyerő. A krízis utáni helyzetet alapvetően az határozza meg, hogy a krízis alatt mit teszünk a helyzettel. Ha csak passzívan kivárunk, akkor passzív elszenvedői leszünk a helyzetnek. Ha a mában élünk, és megpróbáljuk kihozni azt, amit ma megtehetünk a helyzettel, akkor a mai körülményeknek megfelelően viselkedünk, nem a tegnapi nap szerint élünk. A krízisekhez való viselkedést, a változásokhoz való hozzáállást alapvetően meghatározza az, hogy abban nőttünk-e fel, hogy a változások passzív elszenvedői vagyunk, vagy megszoktuk, hogy magunk alakíthatjuk az életünket, annak aktív irányítói vagyunk. Ha valaki képtelen elválni, és feldolgozni a veszteségeket, akkor számára nagyon nehéz megküzdeni a mindennapi kihívásokkal -- vezette le a pszichológus.
A félelem a bukástól és a sikertől két általános aspektusa a változásoktól való tartózkodásunknak. Mindkét esetben visszatükröződik az alacsony önértékelésről és önbizalomról kialakult -- egymáshoz hasonló negatív képzet. Ha az önértékelés foka magas, akkor a változás kedvező fogadtatásra talál, hiszen ebben az esetben mint a növekedés, az előrelépés egy lehetséges motívumként előtérbe kerül.

Hírforrás: HR Portál
2009. július 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=miert_felunk_a_valtozastol

Twitter könyvtáraknak -- kezdőktól a 'Közösségi Központ' alkalmazásigFEL

A könyvtárak tevékenysége többnyire a könyv körül forog. De mi lenne, ha Közösségi Központtá válna? A Twitter ehhez segítheti hozzá az intézményt olcsón és a korábbi ténykedésnél következetesebben. A kezdő könyvtári twitterező beszámol pl. a várható programokról. A kicsit bátrabb aktuális témákat figyelve azokkal kapcsolatban közöl mikrobejegyzéseket, linkkel a könytári katalógushoz. Nyáron mondjuk: a Napozás ABC-je kiadványhoz. További lépés, ha marketingkommunikációt is bevesz, mondjuk: az író--olvasó-találkozóról közvetít -- akár fotóra mutató linkkel (ami persze figyelemreméltó frissességet jelent). A mégbátrabbak már nem is a fizikai könyvtárba csábítják a nagyérdeműt: folyamatosan általános vagy tematikus harellek vannak a megrendelők mobilján vagy pc-jén,tapintatosan jelezve: tudod, hogy a könyvtár mindig rendelkezésedre áll. Profi szint már, ha a twitter-bejegyzéseket RSS-sel témára figyelve gyors segítséget kínálhat a közösségnek a könyvtár. Így a könyvtárba nem járókat lehet just-in-time célozni. Talán látszik, hogy egy közkönyvtárnak megéri külön twitter státuszt is teremtenie. (Vagy a tájékoztatói munkakörökbe integrálni?) (ref.: MG)


A közösségi keresés jövője -- a hozzám közel állók linkjeiFEL

A legtöbben már biztos olvasták Alex Iskold erről szóló cikkét, amely jól bemutatja a közösségi keresésben rejlő potenciált. Az ilyen jellegű keresés ugyanis egy újszerű megközelítését teszi lehetővé a relevancia számításnak. Számomra nem azok a legértékesebb cikkek, információmorzsák, amelyeket a legtöbben ajánlanak, hanem azok, amelyeket a hozzám legközelebb állók osztanak meg. Ezt lehet aztán kiegészíteni még mások megosztásaival, de szigorúan kevésbé fontosnak véve őket. Ha nem így tennénk, sok esetben azt tapasztalnánk, hogy az általunk követett emberek egy-egy témában meg sem nyilatkoznak, így nem is vezetne eredményre a keresésünk.


Perszonalizált ügyfélmenedzsment a könyvtárbanFEL

2008-ban fontolóra vettük egy perszonalizált ügyfélmenedzsment program beindítását (az "Ön Könyvtárosa" címmel). Lényege, hogy az olvasó által választott könyvtáros személyes, egyénre szabott információs tanácsadói, mentori szolgáltatásokat nyújt (a szakosított feladatellátás ellenére gyakorlatilag minden munkatárs végez tájékoztató tevékenységet). Ez azt jelenti, hogy lehetőleg mindig a választott szakember foglalkozik az őt választó olvasó kéréseivel, ami egy erősen szimpátia alapú olvasó és könyvtáros kapcsolatot feltételez (hasonlóan a szabad orvosválasztás igazi értelméhez). Az olvasó problémáinak mélyebb megismerése javíthatja a tájékoztató munka tartalmát is. A túlterhelődések elkerülését a maximált ügyfélkapcsolat számmal lehetne megoldani, akár minimum időkeret rendelhető az egyes ügyfelek "információs gondozására". Az ötletet az adta, hogy naponta tapasztaljuk: az olvasók egy része határozottan ragaszkodik bizonyos munkatársakhoz, esetleg olyannyira, hogy kérdéseit elhalasztva más segítségét inkább nem veszi igénybe. Az NKA 2139/0100 projektünk lehetséges fejlesztéseket tartalmazó kérdéssorában ezért szerepeltettük ezt az opciót, mely iránt az intézményi dolgozók tapinthatóan nagyobb érdeklődést mutattak (3,9) a hallgatókéval (3,1) szemben. A súlyozott szükséglet-átlag számításánál a középmezőny aljára (3,2) sorolták ezt a lehetőséget.


Piacpótlék kiválasztott könyvtáraknak -- A kiadók tudják-e, mi kell a könyvtárnak?FEL

Az Országgyűlés közelmúltban hozott döntése alapján 2010-től megnő a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatási kerete, immár az ötös lottó adóbevételének 90 százalékából. A többletből valósítja meg a kulturális tárca a könyvszakma Márai-programjának fontos elemét: a könyvtári könyvbeszerzés bővítését. Lista alapján az NKA egymilliárd forintért vásárol majd könyveket hazai és határon túli magyar kiadóktól, a köz- és szakkönyvtárak pedig előre meghatározott keretükből szabadon 'hívhatnak le' példányokat. Ezt tartalmazza a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) frissen elkészült javaslata. A program minden évben a kiadók pályázatával indulna, és az NKA szakkollégiuma döntené el, mely kiadványokat vesz föl a bibliotékák által választható művek listájára -- említi az igazgató. Az előzetes számítások szerint 400 ezer kötet kerülhetne így minden évben a kiválasztott mintegy 500-800 könyvtár polcaira.


Leszokni az államról -- túlélés: hatékonyabb szolgáltatásFEL

A gazdaság és a gazdasági szereplők túlélési és alkalmazkodási képességének legnagyobb próbatétele nem csupán az átmeneti pénzszűke, hanem a visszaszoruló állami támogatásokat és állami megrendeléseket kiváltani képes új piacok és fogyasztók elérése, megszerzése és megtartása. -- Üdítő színfolt például a kapolcsi nyári fesztivál, amely a korábbi évek állami támogatásának kényszerű elapadásával is képes volt fennmaradni. A helybeliek önkéntes munkája, a résztvevők, társulatok és művészek lelkesedése a korábbi költségvetés huszadáért is képes volt megvalósítani egy megjelenésében az eredetitől alig különböző rendezvénysorozatot.
-- Közszolgálati intézménynek leszokni az állam emlőjéről?! Jó lenne legalábbis arányaiban visszaterelni a szakmabeliek figyelmét a teljesítmények nyújtására. A szakmai pénzforrások csaposai évek óta lépten-nyomon orientálják a könyvtárosokat a mannavárásra. Ez ugyanis saját státusukat növeli (persze, nem a szakmait). Munkájuk kárt okoz. A bevételszerzésnek ugyanis egyik, és kevésbé szerencsés formája a többletpénzekért ácsingózás. Stratégiailag többet hoz a konyhára a meglévő források hatékonyabb kihasználása és a saját szolgáltatásokból való pénzszerzés. Tovább ld.: Gondolatok a pénzszerzésről és a hatékonyságról. (MG)


KönyvtárIskola -- használókat szelidítenekFEL

Mire való a könyvtár? Van-e olyan tudás, ismeret, ami csak modern nagy könyvtáron keresztül érhető el? Intézhetem-e hivatalos ügyeimet a könyvtárban, a könyvtár internetes szolgáltatásával, hogyan kaphatok segítséget? Mindehhez hozzájuthat-e szegénységben élő diák, felnőtt? A KönyvtárIskola honlap arról szól, hogy szociálisan vagy egészségi okokból hátrányos helyzetű, 14-20 éves diákokkal együtt keresik ezekre a kérdésekre a választ. A könyvtár kapu a világra: ezt szeretné bebizonyítani a program azoknak, akik még a könyvtár kapuját is félve lépik át. Ha a tíz témakörre, alkalomra bontott körutat bejárja valaki, otthonossá lehet számára a könyvtár tere, ismerőssé válhatnak a könyvtárosok, megszokottá a szolgáltatások. Az előre meghirdetett könyvtáriskolai napokon 9 és 16 óra között fogadták a csoportokat, akikkel 45 vagy 2x45 perces intenzív órát töltenek a könyvtárosok a nap témájával. A KönyvtárIskola működtetője a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár.

Hírforrás: Nagykar ; ReMeK-e-Hírlevél, 2009/8.
2009. augusztus 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvtariskola

Könyvtár és antikvárium üzlete -- egymás között?FEL

Miért ne vásárolhatnának nagyobb példányszámban a könyvtárak antikváriumokban, ha ott el is adhatnának könyvet? De nem az antikváriusnak, hanem saját jogon, mint eladó jelennének meg.
Erre is gondolt Vándor Kata, amikor a link -t megtervezte. Kis tételben megvalósított egy szokatlan üzletet, egy kisebb városi könyvtárral történt szóbeli megállapodás keretében. Mint antikvárius, elhozza a könyvtár fölösleges könyveit, és eladja, ha sikerül. A könyvtár pedig azt vásárolja meg nála, amire szüksége van.(A könyveket darabáron veszi, ezt dokumentálja. Ha szükség van valamire, a könyvtár nála e keretből gazdálkodhat.) Vándor Kata tovább is gondolja üzletét: ha a könyvtár saját maga tenné fel a weblapomra a duplum anyagát, és az olvasók által nagy számban a könyvtárnak ajándékozott könyveket (kiválogatva), nem kevés saját bevételi forráshoz jutna.

Hírforrás: Vándor Kata közlése nyomán
2009. július 28.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvtar_es_antikvarium_uzlete-egymas_kozott

Jogi könyvtárosok cége: a weben ért sérelmeket orvosoljákFEL

Az ADBS (francia könyvtári szervezet) éves találkozóján hangzott el a beszámoló egy új, jogi könyvtárosok által indított szolgáltatásról link : a weben ért sérelmeket orvosolják. Az iroda az ún. e-hírnevet védi. Pl.: X-ről írnak valamit, amivel nem ért egyet, kérésére a 'jogi iroda' közbelép, és megpróbálja elérni, hogy 'levegyék' a webről a nem kívánatos szöveget. Jellemző eseteik, a hazugságok, téves, rosszindulatú állítások, alaptalan rágalmazások esetében egyelőre 3 hónap a beavatkozási idő, de előkészítés alatt van a törvény, mely ezt 6 hónapra nyújtaná ki. A 3 hónap ugyanis gyakran túl rövid; szinte észre sem lehet venni ennyi idő alatt az esetleges rágalmakat. 6 hónap után már nincs lehetőség módosítani, jogi érvénnyel megsemmisíteni az inkriminált bejegyzést. A francia digitális adatvédelmi törvény (CNIL, Loi Informatique et liberté) megszegése esetén 5 év a beavatkozási idő. Nemcsak francia, hanem bármilyen nemzetiségű internetes tartalomszolgáltatókat felkeresnek (.eu; .com; .fr; stb.) és figyelembe veszik az érintett ország törvényeit.

Hírforrás: Grebot Ágnes
2009. július 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=jogi_konyvtarosok_cege_a_weben_ert_serelmeket_orvosoljak

Kapcsolattartás és önkifejezés: blogot és sms-t ír az Y generációFEL

A gyerekek elsős korukban megtanulnak írni-olvasni az iskolában, egy ideig gyakorolják is a betűk tudományát, majd lassan marad a tévé és a számítógépes játékok világa. Jancsi, Juliska és a hétfejű sárkány pedig visszatérnek a feledés birodalmába -- legalábbis sokan ezt állítják. Lássuk, hogyan vélekednek a szakemberek. Amennyiben még nem tudtunk volna róla, az Y-generáció korát éljük. A generáció tagjai a nyolcvanas években, illetve a kilencvenes évek elején születtek. Ők láthatták, ahogy a pop válik a legnépszerűbb zenei műfajjá, életük java részét mobiltelefonnal, számítógépek mellett élik le. Ők azok, akik társasági életük felét a kapcsolatépítő portálokon élik, akik fényképeznek a telefonjukkal, és akik -- kritikusaik szerint -- már elfelejtettek írni, olvasni.


A sweet 15 médiafogyasztása -- a gyerek- és ifjúsági könyvtár piaca!FEL

A Morgan Stanley egy 15 éves gyakornokát a cég megkérte, írja le saját és hasonló korú ismerősei médiafogyasztási szokásait. A rövidke tanulmány annyira megtetszett nekik, hogy publikálták. Az internethez való hozzáférés már nem gond senkinek - állítja a gyakornok-tinédzser: az iskolában is van, sokaknak otthon is van, a mobiltelefonban is van, de az utóbbit (mármint a mobil internetet) szinte egyáltalán nem használják, mert drága. Újságot nem vesznek (drága), az ingyen osztogatottakba bele-belenéznek, de úgy általában hosszabb szövegeket nem olvasnak el belőlük - minek, amikor a tévében mindent meg lehet nézni, az interneten mindent meg lehet találni. Ha mégis újság, akkor legyen "tabloid", mert azt ki lehet nyitni a metróban és nem kap bele a szél - ez így igaz, magam is ezt tapasztalom, ezek a gyerekek tudják, mitől döglik a légy.
-- Kirábbi KIT-hír: digitális bennszülöttek


'Nyitott könyvek éjszakája' SzékelyudvarhelyenFEL

Augusztus 6-án este 7 órakor kezdődik a Nyitott könyvek éjszakája a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Ezen az éjszakán bárki betérhet a könyvtárba, olvashat, filmeket nézhet, ha beiratkozott olvasó, akkor kölcsönözhet is, de akár be is iratkozhat. Ezen az éjszakán bármilyen rég elvitt könyvet büntetés nélkül visszahozhat az olvasó. Minden beérkező olvasónak felajánlják egy általános műveltségi kvíz kitöltésének lehetőségét, amely azonban nem kötelező jellegű, a megfejtésekhez pedig használhatják a könyvtár állományában lévő könyveket. Akik viszont helyesen válaszolnak a kérdésekre, könyvjutalomban részesülnek. Ezzel párhuzamosan elkezdődik majd a vetítés a látvány- és hangzóanyag részlegen.

Hírforrás: Városi Könytár, Székelyudvarhely ; ReMeK-e-Hírlevél, 2009/8.
2009. augusztus 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nyitott_konyvek_ejszakaja_szekelyudvarhelyen

Egyre kevesebben járnak könyvtárba -- gyerekkönyvek és folyóiratok kellenénekFEL

Mezőkaszonyban (Kárpátalja) a múlt század 40-es éveitől működik a könyvtár. Olvasnivalóban és látogatóban sem volt hiány. Ám jött a komputer, s vele az internet, és a helyzet alaposan megváltozott. Bodnár Ilona, a könyvtár vezetője, aki közel ötven éve dolgozik a szakmában, szomorúan konstatálja ezt a tényt. Az olvasótábor vegyes összetételű. Található benne nyugdíjas, iskolás, főiskolás és egyetemista. Hogy mégis miként lehet becsalogatni az embereket a tékába? Bodnár Ilona szerint minél több új könyvvel.
- Az iskolások általában a kötelező olvasmányokért jönnek magyarázza. Sajnos nagyon gyér a gyermekirodalom, a meglévő kötetek is rossz állapotban vannak, nagyon elhasználtak. Hála a magyarországi szponzoroknak, azért mindig sikerül néhány új kiadványra szert tenni.
-- A gyerekkönyvekre nagy igény mutatkozik - válaszolja arra a kérdésre, mire lenne a legnagyobb szüksége a könyvtárnak, és nem utolsósorban a kicsiknek szóló magyar nyelvű folyóiratokra.
60+ Médiaműhely Kelenföldön -- a múlt a jelen gondjaival nem birkózhat megFEL

Nem lettünk olvasó nép, bármekkorák voltak is az erőfeszítések! A múlt az múlt, a jelen gondjaival nem birkózhat meg. Első a megélhetés, a pénz, a fizetni való! Bár a villamoson, buszon némelykor újságot, könyvet tartó kéz mered előre, az emberek tekintete inkább az álláskínálatok után kalandozik. Pedig nyolcvanezer kötetünk van -- mondja Vargáné Vida Emília, a kelenföldi könyvtár vezetője. Ez is a Szabó Ervin-féle hálózathoz tartozik és Budán a második legnagyobb! A beiratkozottak száma 5 ezren felüli, s a nyugdíjasok -- mintegy 1300-an --, ennek a negyedét teszik ki. Ha azt tekintjük, hogy a kerület lakossága megközelíti a 140 ezret, s bizony az idősek majd harmadát jelentik, akkor bizony van még mit tenni a betű, a könyv megszerettetésében.


Vasvár -- megújult a könyvtár és programkínálata FEL

Megújult épületben, bőséges programkínálattal, képzőművészeti pályázattal várja látogatóit a hegyháti kisváros Dr. Bendefy László Városi Könyvtára. Az intézmény dolgozói már gőzerővel készülnek a megyei könyvtári napra, melynek idén Vasvár ad otthont. Összefogás a könyvtárakért -- ezt a címet viseli az az őszi programsorozat, melynek keretében évről évre életre hívják a megyei könyvtári napot. Az idei rendezvény központi témája az idősekről szól, így a vasvári szakmai programok is egytől egyig e gondolat köré szerveződnek.

Hírforrás: Vas Népe
2009. július 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=megujult_a_konyvtar_programkinalata

Strandkönyvtár és olvasóligetek -- egyre több helyen nyílik szabadtéri ingyen könyvtárFEL

Az Olvasóliget programhoz is több helyszín csatlakozott indulása óta, igaz, egy ki is esett; a Szabadság téri programokat a Margitszigeten tartják meg. Július 25-től viszont két új helyszínen lehet letelepedni olvasni: Pécsett a Szent István téren, Szentendrén pedig a Bükkös-patak hídjánál, a Kossuth Lajos, a Kucsera Ferenc és a Dumtsa Jenő utcák találkozásánál. A Káli-medencében fekvő Vigándpetend a Völgytalálka rendezvény ideje alatt, július 22-26. között függőágyakkal csábítja az olvasni vágyókat. A balatonalmádi Wesselényi strandon, a szigligeti Balaton-parton és a margitszigeti Holdudvarban pedig továbbra is nyugágyakkal, takarókkal, babzsákokkal és a kiadóktól kapott könyvkupaccal várnak mindenkit.
-- Strandkönyvtár üzemel a keszthelyi Balaton-parton. Egy figyelemfelhívó molinó, két műanyag asztal napernyővel és tíz székkel - ennyi a berendezése a keszthelyi Balaton-parton a hét elején megnyitott strandkönyvtárnak, amelyet a keszthelyi városi könyvtár igazgatója mutatott be szerdán. Az ötletet a Balatonalmádiban dolgozó kollégáiktól vették át még tavaly, amikor mindössze öt napon át, de nagy sikerrel működött a vízparti kölcsönzőhely. Akkor összesen kétszáz látogatója volt az alkalmi pultoknak, idén már az első nap 140, szerdán kora délutánig pedig már 180 potenciális olvasó fordult meg a kihelyezett könyvtárban -- árulta el Pappné Beke Judit.


Márciustól zárva Cserépváralja könytáraFEL

... Az utolsó jelzés áprilisban érkezett: egy reggel új lakat billegett a falu könyvtárának ajtaján, ahová a havi hatezer forintos tiszteletdíjért dolgozó Czeglédyné negyven év után többé nem tehette be a lábát. A falubeliek azóta is arra várnak, hogy visszavihessék a kikölcsönzött könyveket. A kisiskolásokat a tanév hátralévő hónapjaiban a házaspár saját, háromezer kötetes könyvtárából látta el a kötelező olvasmányokkal.

Hírforrás: NOL
2009. július 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=marciustol_zarva_cserepvaralja_konytara

Könyvtár Maroshévízen -- új székhelyéről számol be a blogjánFEL

Július 18-án 10 órától a Miron Cristea Napok keretében került sor a maroshévízi Városi Könyvtár épületének avatójára. Az intézmény a helyi születésű zeneszerző, George Sbârcea nevét vette fel. A polgármesteri hivatal épületében mintegy 350 négyzetméteren, új bútorzattal berendezett olvasóterem, tágas szabadpolcos kölcsönző, Internet-terem várja az olvasni, informálódni vágyókat, de rendelkezik az intémény belső raktárral is, benne fémpolcos rendszerrel. Az ünnepségen készült képek megtekinthetők a könyvtár blogján.

Hírforrás: Bákai Magdolna, ReMeK-e-hírlevél 2009/8. ; George Sbârcea Városi Könyvtár blogja
2009. augusztus 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvtar_maroshevizen-uj_szekhelyerol_szamol_be_a_blogjan

(Világ)hálószobát is terveznek az újra megnyílt kőröstetétleni könyvtárbaFEL

Kőröstetétlenen mintegy hatezer kötet tíz évig várt arra, hogy felüssék őket. Csak pár hete fogadja ismét az olvasókat a községi bibliotéka. - A könyvtárszoba a faluházán van, fel is újítottuk nemrégen a hivatali helyiségekkel együtt. Bíztunk abban, hogy egyszer majd kinyitunk.
- Ezek szerint ma már tudnak tartani egy könyvtárost?
- Sajnos nem állunk úgy, kistérségi ellátással oldottuk meg a problémát. A ceglédi könyvtár az úgynevezett mozgókönyvtári normatívát arra is felhasználja, hogy a rég bezárt könyvtárakban ismét megszervezi a szolgáltatást. Frissül az állomány, a keresett könyveket meghozzák. Lassanként rendszeresek a különböző kulturális foglalkozások, vetélkedők. Tervezünk internetszobát is, hiszen a világháló nélkül nincs modern könyvtár.


Biblionet adomány megyei könyvtári rendszereknekFEL

Hargita, Bihar és Máramaros megye is bekerült több más regáti megyével együtt a Biblionet
országos könyvtárfejlesztési program első körében kiválasztott 12 megye közé. Hargitában a 'Kájoni János Megyei Könyvtár mellett 20 másik könyvtár jut számítógéphez, szoftverhez és alakíthat ki internetes központot. A következő könyvtárakról van szó: Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Borszék, Maroshéviz, Székelykeresztúr - városi könyvtárak, illetve Gyergyótölgyes, Csíkszentdomokos, Gyergyóremete, Gyimesközéplok, Parajd, Salamas, Gyergyócsomafalva, Kászonaltiz, Csíkpálfalva, Csíkkozmas, Gyimesfelsőlok, Szentábrahám, Csikkarcfalva, Csíkszépviz - községi könyvtárak. -- A Biblionet 5 éves program, amely hozzásegíti a román állampolgárokat ahhoz, hogy ingyenesen jussanak információhoz, azzal, hogy elősegiti egy modern közkönyvtár rendszer kifejlődését Romániában.

Hírforrás: Biblionet ; RMKE-levelezőlista, Kopacz Katalin
2009. július 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=biblionet_adomany_megyei_konyvtari_rendszereknekPraktikus

Költséghatékony könyvtári marketingkutatás -- sms-ben és emailbenFEL

A Halis István Városi Könyvtár jól él a technikai vívmányok által kínált lehetőségekkel: SMS-ben, sőt, egyre gyakrabban elektronikus levélben küldik a felszólításokat. A kölcsönzött könyvek visszaszolgáltatásával késlekedő olvasóknak postázott felszólítások immár 70-80 százaléka megy ki SMS-ben.
-- Hosszú ideig csak akkor kerestük olvasóinkat, ha valamilyen szabályt megszegtek - magyarázta Czupi Gyula igazgató. - Azt már korábban sem akartuk, hogy e felszólító levél túl dörgedelmesnek hasson, ezért szerepeltettük benne aktuális ajánlatainkat is. Újabban olvasási szokásaik felől is érdeklődünk. Egy idő óta olvasóinknak, amennyiben megadják mobiltelefonszámukat, a maroktelefonjukra küldjük a felszólítót. Ennek révén megspórolhatják a postaköltséget.
Az igazgató jelezte: ahol lehet, már e-mailt küldenek SMS-helyett, melyet a lejárat napján postáznak. Így, ha a postafiók tulajdonosa rendszeresen figyelemmel kíséri beérkező leveleit, s még aznap visszaviszi a könyvet, a postaköltségen túl akár a büntetéstől is megmenekülhet...
Analógiák

Legyen Ön is tudatos fogyasztó! -- EÜ-tájékoztatásFEL

A tudatos fogyasztókért indít kampányt a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ). Az Észak-Alföld és Dél-Alföld régióban megvalósuló program a lakosságnak, a civil érdekvédőknek és a fogyasztóvédelmet hivatásukként gyakorlóknak egyaránt a javára válik -- derült ki a szövetség Békéscsabán, a Szent István Egyetem gazdasági karán tartott sajtótájékoztatóján.
-- Lehet, hogy a könyvtárak együttműködő partnere lehet a FÉBÉSZ? Illetve: lehet, hogy van értelme tudatos információ- és könyvtárhasználókat is nevelni, akik kiállnak fogyasztói jogaikért. (MG)

Hírforrás: BEOL
2009. július 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=legyen_on_is_tudatos_fogyaszto-eu-tajekoztatas

Régi könyveket nyomtat az Amazon -- akár néhány példánybanFEL

Többnyelvű kiadóvá válik az Amazon. A kereskedőház a Michigani Egyetem könyvtárával együttműködve lejárt jogvédelmű művek forgalmazásába kezd -- adta hírül a BBC. Négyszázezer, mára megszerezhetetlenné vált könyv kerülhet újra a piacra az amerikai kereskedőház és a Michigani Egyetem könyvtárának együttmüködése révén. A több mint kétszáz nyelvű - az Uganda egyes részein beszélt acholitól egészen a zuluig terjedő -- gyűjtemény könyvei két és kilencezer forint (10-45 dollár) közti áron lesznek megvásárolhatóak. A hamarosan újra piacra kerülő könyvek modern dizájnú, puha borítóval kerülnek fogalomba. Ez a megegyezés arra jó -- magyarázta Paul Courant, az egyetem könyvtárosa -- hogy egy évszázada, sőt még régebben megszerezhetetlen könyvek kerüljenek vissza a kereskedelembe, esetenként akár csak egy-egy példányt kinyomtatva. Lehetőség ez arra, hogy több ember férjen hozzá a közkincsnek számító kötetekhez.
Kisszínes

Az Index sem bírja a versenyt a civil hírszolgáltatássalFEL

Uj Péter: A blog.hu, az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása már négy éve van az indexen. Blumi, akivel még az Internetto idején együtt kezdtünk, létrehozta a blog.hu-t, mi meg gyorsan lecsaptunk, hogy behozzuk ezt a szolgáltatást. Amikor beemeltük címlapra, akkor azt reméltük, hogy elindítunk egy folyamatot, ami megsokszorozza majd az igazán értékes meg jó blogok számát, de azt nem gondoltuk volna, hogy ekkora lavinát indítunk el. Ma már elképesztően gyorsan fejlődik a blogoszféra. Maga az újság sem bírja már a versenyt a hírszolgáltatásban ezzel a nagy civil aktivitással.


Kábelinternet, kapcsolt szolgáltatások és növekvő felhasználószámFEL

A magyar felnőtt lakosság közel fele havi rendszerességgel internetezik -- derül ki a GfK Csoport által tizenhét közép- és kelet-európai országban, 2009. májusában készült felmérésből. Magyarországon az elmúlt évben 11 százalékponttal nőtt az internethasználók aránya, s a magyar háztartások körülbelül 48 százaléka rendelkezik valamilyen saját internetkapcsolattal -- olvasható a felmérés kommunikációjával megbízott cég MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A mobiltechnológia 2009 eleje óta látványosan terjed: a lakosság körében kezdetben népszerű ADSL-technológiát egyre inkább kiszorítja a kábelinternet. A távközlési piacon egyre nagyobb szerephez jutnak a kapcsolt szolgáltatások, vagyis a több távközlési szolgáltatást, egyebek mellett vezetékes telefont, mobiltelefont, televízió- és internetszolgáltatást is magukban foglaló úgynevezett triple vagy 4 play csomagok.


A Sony lepaktált a Google-lal -- 700.000 kötetFEL

A Google Books több mint egymillió, a szerzői jog által nem védett kötetét tette elérhetővé a Sony az e-könyv olvasójának tulajdonosai számára. A japán cég a Google-lal kötött megállapodás nyomán az internet legtöbb e-könyvet tartalmazó könyvtárát hozhatja létre.
A Barnes&Noble könyvkereskedő-lánc a múlt héten jelentette be, hogy több mint hétszázezer kötetet kínáló elektronikus könyvesboltot nyit, ahonnan a Google félmillió kötetét lehet majd letölteni. Az Amazon internetes boltjában körülbelül háromszázezer e-könyvet árusítanak, melyek között nincsenek a Google által digitalizált kötetek.

Hírforrás: Technet
2009. július 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_sony_lepaktalt_a_google-lal-700.000_kotet

Twitterezési irányelveket adott ki a brit kormányFEL

A brit kormány úgy gondolja, hogy a Twitter nagyon hatékony és hasznos eszköz lehet a hivatalnokok számára és segítheti munkavégzésüket, ezért ki is adták a jelszót: menjetek és twitterezzetek! Demi Moore, Ashton Kutcher vagy éppen Barack Obama után a brit hivatalnokok is kihasználhatják a Twitterben rejlő lehetőségeket. A hivatalok és minisztériumok dolgozói persze közel sem kaptak szabad kezet, pontosan rögzítették ugyanis, hogy mit tehetnek és mit nem. Az interneten is elérhető dokumentum nem kevesebb, mint 20 oldalas és meglehetősen részletes szabályozásnak tekinthető. A brit kormány nem sajnálta az időt és az energiát, hogy több mint 5000 szóban írja le, hogy a hivatalnokoknak "emberi és szavahihető" módon kell twitterezniük és emellett "a nem formálisan beszélt angol nyelvet kell használniuk."

Hírforrás: Sg.hu
2009. július 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=twitterezesi_iranyelveket_adott_ki_a_brit_kormany

Megosztanak vagy összehoznak a közösségi portálok?FEL

Vajon tényleg összehozza az embereket a közösségi média forradalma, vagy épp ellenkezőleg, csak tovább mélyíti a szakadékokat? Bár sokan azt vallják, hogy az internet összekovácsol, Dana Boyd, a Microsoft Research New England közösségi oldalakat kutató szakértője és kollégája, a Harvard Egyetem kutatója azt állítja, hogy ez csak önámítás. Boyd a Facebook és a MySpace látogatóinak összetételét elemezte, úgy, hogy elsősorban a tinédzser korú felhasználók körében végzett kutatásokat. Az utóbbi években leszűrt tapasztalatairól egy konferencián számolt be, amelyről a The New York Times tudósított. A 2006 és 2007 között készült felmérések szerint a felsőbb osztályokhoz tartozó, főiskolai tanulmányokra készülő fehér gimnazisták voltak azok, akik főleg a Facebookot használták. A kevésbé minőségi oktatásban részesülő, nem fehér bőrű diákok körében viszont a MySpace bizonyult népszerűbbnek.

Hírforrás: Sg.hu
2009. július 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=megosztanak_vagy_osszehoznak_a_kozossegi_portalok

Fényinformáció válthatja le a vonalkódot -- könyvtárban isFEL

Amerikai mérnökök olyan azonosítórendszert alkottak, ami hosszú távon a vonalkód működőképes alternatívája lehet. A bokode nevű technológia kis helyen tárol sok adatot, amit messziről le lehet olvasni. A bokode-ot a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói alkották meg és jövő héten mutatják be a New Orleans-i Siggraph konferencián írja a BBC hírportálja. A vonalkód riválisa egy három milliméteres átmérőjű mintázat, ami egy ledre feszül, fölötte pedig lencse található. A mintázat megszűri a világító led fényét, a bokode leolvasója pedig e fényt észlelve ismeri fel a mintázatba kódolt információkat. - Ez teljesen új út az azonosításban - fogalmaz dr. Ankit Mohan, a bokode egyik alkotója. Mohan szerint ha egy bokode-dal ellátott termékeket tartalmazó üzletben lefényképezünk a mobilunkkal egy polcot, egy megfelelő programmal könnyen összehasonlíthatjuk azok árait. De könyvtárban is elképzelhető hasonló rendszer, egy fényképpel a bokode alapján megtalálhatjuk azt a könyvet, amit keresünk.


Könyvvel se szennyezzünk FEL

Hiába közvetít kultúrát, nem szabad elfelejteni, hogy az újság, a könyv is komoly környezetszennyezéssel jár. A vásárlásnál mindig van jobb és tisztább megoldás - hulladéktippek az FN-en. Az olvasókörök mozgalma egyre nagyobb terepet nyer. Létezik köztük olyan, amely hely szerint szerveződik, például a városi olvasókörök, de találkozhatunk olyanokkal, amelyek könyvtárakhoz, egyéb kulturális intézményekhez kötődnek és mások pedig a közös ízlés, meghatározott irodalmi műfajok, szerzők köré szerveződnek. Magunk is kezdeményezhetünk összejöveteleket, ahol a résztvevők megosztják egymással könyveiket és azokkal kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.

Hírforrás: Figyelő
2009. július 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvvel_se_szennyezzunk_

Itt az önmegsemmisítő dokumentum! -- Megtakarítható az apasztás ;-)FEL

Amerikai számítástechnikai tudósok kifejlesztettek egy olyan böngésző Plugin-t, amely időzített önmegsemmisítővel látja el a begépelt szövegeket. A kutatók egyelőre a nyolc órás működési ciklust állították be, a későbbi verziók esetében azonban már maguk a felhasználók is meghatározhatják, hogy az aktiválás után mennyi idővel semmisüljön meg a megjelölt adat. Ha az internetezők ilyen üzeneteket akarnak küldeni egymásnak, akkor mind a küldő, mind pedig a fogadó PC-re fel kell telepíteni a szoftvert.
-- Ha a modellt sikerül könyvtári dokumentumokra is kiterjeszteni, megtakarítható lesz általa az apasztás tetemes költsége. (MG)


Lassuló ütemben bővül az internet elterjedtségeFEL

Míg a televíziókészülék a háztartások szinte mindegyikében fellelhető évek óta, változik a vételi eszközök megoszlása, a vezetékes telefonok jelenléte csökken, a mobiltelefoné és a számítógépé nő, és lassuló ütemben, de bővül az internetkapcsolatok száma -- áll a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) az ikt (infokommunikációs) eszközökről készített felmérésében.

Hírforrás: Prím
2009. július 27.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=lassulo_utemben_bovul_az_internet_elterjedtsege

Digitalizálták az ország második legrégibb lapjátFEL

Digitalizálták Magyarország második legrégibb lapját, az Erdészeti Lapokat; az összes számot, 115 ezer újságoldalt érintő projekt összköltségvetése 11,5 millió forint volt, amelyből 7,71 milliót a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) biztosított - jelentette be Pető József, a 4200 tagot számláló, a vállalkozáshoz önrészt adó Országos Erdészeti Egyesület elnöke Budapesten hétfőn sajtótájékoztatón.

Hírforrás: Prím
2009. július 28.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=digitalizaltak_az_orszag_masodik_legregibb_lapjatInformációforrások

Fotelből a Harvardon: a legjobb egyetemek ingyenesen, onlineFEL

Ha meg szeretnéd hallgatni a világ legjobb egyetemein a leghíresebb tanárok által tartott előadásokat, ma már nem kell mást tenned mint odaülnöd a számítógéped elé. Harvard, Princeton, Stanford, Yale vagy esetleg a Berkeley érdekel? Csak választanod kell szemináriumot és hátradőlni a fotelben. Ma már több oldal foglalkozik azzal, hogy online elérhetővé teszik különböző egyetemeken tartott előadásokat, ez persze nem csak nekünk, felhasználóknak hasznos, hanem az adott egyetemeknek is, akik ennél jobb reklámlehetőséget keresve sem találhatnának. A legnagyobb videómegosztó oldal, a youtube már külön aloldalt hozott létre link az oktatási témájú (elsősorban előadásokról, kerekasztal-beszélgetésekről létrehozott) videóknak. Itt megtalálhatjuk a legnagyobb amerikai egyetemek, főiskolák által feltöltött több ezer videót és kereshetünk akár intézmények, akár témakörök, tantárgyak szerint. Az iskolák saját profilt hozhatnak létre, így megnézhetjük, hogy melyek a legnézettebb előadások, kik a legnépszerűbb tanárok és akár kapcsolatba is léphetünk velük. A másik méltán népszerű hasonló oldal az Academic Earth link .


Felvételi ponthatárok -- intézményenkéntFEL

A maximális 480-ból 469-et kellett szerezni a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán. Mintegy kétszáz szakon nem volt elég a kitűnő érettségi sem, és négyszáz körül van azoknak a szakoknak a száma, ahová a minimális pontszámmal is be lehetett kerülni. Az összes intézmény ponthatárát elolvashatja már az FN-en is!

Hírforrás: Figyelő
2009. július 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=felveteli_ponthatarok-intezmenyenkent

Goldenblog -- a tanácsadói kategória végeredményeFEL

A közönségzsűri és szakmai zsűritagjaink ítélete alapján összeállt a tanácsadói kategória top10-es listája. Íme:
1. Rabbit | online media blog link
2. SEO blog - Longhand link
3. Startup Blog link
4. Blogvilág link
5. Karmamédia link
6. Mit vegyünk a gyereknek? link
7. JabJab link
8. Palócz István link
9. Ergománia link
10. Gazdagmami link

Hírforrás: HVG
2009. július 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=goldenblog-a_tanacsadoi_kategoria_vegeredmenye_

Goldenblog -- a Hírblog kategória végeredményeFEL

A közönségzsűri és szakmai zsűritagjaink ítélete alapján összeállt a tanácsadói kategória top10-es listája. Íme:
1. Börtönblog link
2. Antagon link
3. Az oroszok már nincsenek a spájzban... link
4. MedIQ link
5. Adrenalin link
6. Jégkorong link
7. Megint Állunk Vazze link
8. Hadtörténelem és rendvédelemhistória link
9. politika 2.0 link
10. Sírásók Naplója link

Hírforrás: Goldenblog
2009. július 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_hirblog_kategoria_vegeredmenye_goldenblog