Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/27., júl. 22.

E lapszám szerkesztője: Kelemen-Molitorisz Anikó

Tartalomjegyzék

Vándorgyűlési impressziók -- tehetség kívántatik
További vándorgyűlési impressziók, észrevételek, gratulák
Keresetlen gondolatok döntésekről, díjakról és pénzekről
Hol itt a stratégia? -- TIOP-TÁMOP nyerési mintázatok és anomáliák
Így is lehet hatékonyan -- Többen kölcsönöznek kevesebb könyvet Miskolcon
Piactér a friss könyvtári szürkeállománynak
Egyházi könyvritkaságok kerülnek a világhálóra
Játékkal csábítják a fiatalokat a könyvtárba
Interaktív olvasás, avagy lépjünk be a történetbe
Amint csatlakoztak az online bolthoz, könyvtárukból eltávolították a könyveket
Az EU-biztos a felhasználóbarát digitális tartalomkezelésre helyezi a hangsúlyt
A digitális tartalmak védelmének gyakorlatilag semmilyen értelme sincs
Nyílt forráskódú rendszerek segíthetnek a könyvtárakon -- az osztrákok már tudják
A digitális szocializmus valóban működik?
Mégsem volt jó ötlet blogújságot nyomtatni
Jó lenne a könyvtári zene-modell -- de képesek-e a magyar könyvtárak a bevezetésére?
Nemnövekvő állomány: igen, felülről jövő hálozatosodás és törvény: nem -- bajor tapasztalatok
Könyvtár a kamionos pihenőkben és a pékségben
A volt polgármesteri hivatal felújított épületébe költözött a csákvári könyvtár
Viharkár a Széchényi könyvtár bádogtetején
Birtokviszonyok a Gutenberg-galaxisban
Katalógus-digitalizálás Sárospatakon -- az olvasók eddig nem használhatták az általunk épített adatbázist

Praktikus

Fénymásolás, nyomtatás helyett ...

Analógiák

Multiplatformos tartalomszolgáltatásokat indít a Magyar Telekom Csoport
Diákoknak: hogyan készítsünk YouTube-ot? -- Tini-szlogen nélkül

Kiemelt Katalist-hír

Spanyolországi könyvtári gyakorlat

Kisszínes

Idegen nyelvű weboldalak fordítása egy kattintással az új Google Toolbar-ral
Már elérhető az új internetes szolgáltatás, a webolvasó
A kórház nem nyilvánítható könyvtárrá
Zám-ünnepség Ártándon
A fiatalok szerint nem trendi a Twitter sem
Hogyan lehet jó a testtartásunk?
Veszélyben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Szószavazó kampány indult
A hírműsorok anyagaiban is keresgélhetünk az elhangzott szavak alapján

Információforrások

Nyelvvizsga-körkép: hol, mennyiért?
Júliustól interneten is hívható a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ
Képzőművészeti könyvek jelentek meg kisgyermekeknek
Szabadstrandok: az INGYENES balatoni fürdőhelyek listája


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.
 

Vándorgyűlési impressziók -- tehetség kívántatikFEL

Példás kommunikációs offenzíva a konferencia előtt lépésről lépésre. A konferencia-füzet használhatósága évről évre kívánnivalókat hagy maga után. Hát, pedig ez is tájékoztatás... A díjazottak kiválasztásának indoklásának elérhetősége szintén példásan naprakész (apró malőr mindig becsúszik). A laudációk minősége link azonban még javulhat, pl.: több tény, kevesebb jelző. És mintha nem minden esetben a legfontosabb dolgokat emelték volna ki a díjazottakról. A szakmai felhozatal -- az izgalmas tehetség-téma ellenére -- eddig talán összességében még mindig jobb volt, már amennyire az előzetesekből és a visszafogott értékelésekből olvasható ki számomra. Tanulságosak voltak az alternatív sörkerti szemináriumok (s persze a frissítő a fürdőzés és a tánc). A tehetség témával kapcsolatos, ténylegesen húsba vágó, sorsdöntő kérdések (ld. pl.: módszerek a tehetségek azonosítására, becserkészésére, támogatására, megtartására, a könyvtáros tehetségek sorsa, vagy: Hogyan amortizál tehetséget, munkatársakat és rendszert a hatalomkultúra? link ) nem, vagy csak kevéssé kerültek elő. Vajon miért? (Aki máshogy látja, cáfolatát, észrevételeit szívesen közöljük itt.) Öröm, hogy van a vándorgyűlési honlapon visszajelzési lehetőség: link , és hogy e felmérés közzétételét ígérik a szervezők. Kissé meglepő azonban, hogy a vándorgyűlés honlapján még mindig elérhetők ez előzetes információk (jelentkezés stb.), ugyanakkor jó, hogy videók már elérhetők. És talán lesznek ppt-k is.
Frissítés (júl. 23.): lekerültek a vándorgyűlési honlapról a jelentkezési információk, vannak ppt-k, és fényképek is.

Hírforrás: MG
2009. július 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=vandorgyulesi_impressziok_--_tehetseg_kivantatik

További vándorgyűlési impressziók, észrevételek, gratulákFEL

- Konferencia.klog link ; különösképpen Georg Ruppelt előadása: link
- Könyvtárosháza, link , (érdekes azonban, hogy e klogon az előző vándorgyűlés óta a mostani konferencia anyaga az első bejegyzés).
- Hangtárnok, link ,
- Németh Márton könyvtárügyi blogja, link
- ELTE SZEKH, link


Keresetlen gondolatok döntésekről, díjakról és pénzekrőlFEL

Könyvtáros.com: Paszternák Ádám díjáról Spohn Ádám mondja el a véleményem. -A tudományos karrieredet inkább külföldön képzeled el, vagy az egyetem befejezése után visszatérsz Magyarországra? -Azt tartom valószínűbbnek, hogy külföldön folytatom. A legfőbb problémát abban látom, hogy Magyarországon a komoly kutatómunkához szükséges pénzügyi források sajnos rosszul strukturáltak. A hazai tudományszervezési és támogatási rendszer tekintélyelvű, és javarészt önös érdekek mentén működik. Amikor én az eddigi pályafutásom során laboratóriumi támogatást kaptam valahonnan, az csak az adott intézmény vezetőinek jóindulatán múlott. Ha a későbbiekben jelentősebb pályázati pénzeket szeretnék elnyerni az MTA-tól vagy az NKTH-tól, akkor az csak úgy lenne lehetséges, hogy bemegyek a Roosevelt térre, és valakinek jó alaposan kinyalom a seggét. -Keményen fogalmazol. Nem tartasz attól, hogy pont az ilyen nyilatkozatok miatt esel majd el az állami támogatástól? -Ott már sajnos eleve baj van, ha a szimpátia, az egyéb önös érdekek és nem a várható tudományos eredmények alapján osztogatják a pénzeket.
Checkpoint Charlie: -A *-gal jelzett pályázatok esetében egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt -- az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -- , a támogatás odaítélése minősített többséggel történt. -- Vajon a minősített többség mit szűr ki? Éppen ez a gyakorlat teszi teljessé az NKA-források körüli korrupciót, hiszen -- ha te megítéled nekem, majd én is megítélem neked --. Aki pénzosztó kuratóriumban ül, az ne pályázzon annak forrásaira, mert ez minden esetben összeférhetetlen!


Hol itt a stratégia? -- TIOP-TÁMOP nyerési mintázatok és anomáliákFEL

Ma megjelent a TÁMOP-expressz eredménye, amint látom, tíz könyvtár nyert, közöttük egyetlen dunántúli. Úgy tűnik, hogy az irányzék megint keletre húzott, ahogyan az a TIOP-expressznél is volt, amúgy sok bajom nincs a preferált tízzel, ahogyan a másik pályázatnál sem -- igaz most egynéhány meglepő befutó mellett volt meglepő nem befutó is. ... Az egész finanszírozási struktúrát átgondolva, úgy tűnik, hogy a nagy vesztesek a megyei könyvtárak lettek. A TIOP-TÁMOP pályázatok a megyei konzorciumokon keresztül viszonylag nagy területen éreztették volna a hatásukat, az első TIOP nyertesei, mint konzorciumvezető megyei intézmények, fejlesztési szempontból többszörösét tudják felmutatni, mint amit a második TIOP-tól remélhetnek az első körben nyeretlenek. Persze akkor, ha megint be nem indul a keleti vonzerő ... Nos, lesz, ahogyan lesz, a könyvtári stratégia súlyát veszítette. A szakmai szervezetek pedig vagy lereagálják a részben dühöngő, részben apátiába süllyedt tagságuk reakcióit, vagy nem. Viszont, ha a TIOP kettőnél megint ugyanezt a kört futja a bíráló grémium, akkor kaszára-kapára kap a nép. De lehet, hogy nem kap. Ez esetben valóban azt kapjuk, amit érdemlünk.


Így is lehet hatékonyan -- Többen kölcsönöznek kevesebb könyvet MiskolconFEL

Miskolc a kultúra magyar városa, 2008 címmel jelent meg a KSH kiadványa. A statisztikák alapján a három miskolci önkormányzati közművelődési könyvtárban 2007-ben 955 ezer könyvtári egységet tartottak nyilván. Míg a leltári állomány és a kölcsönzött könyvtári egységek száma csökkent, addig a beiratkozott olvasók száma negyedével nőtt az előző évhez képest. Ezer lakosra 5583 könyvtári egység jutott, 36-tal több, mint 2006-ban.


Piactér a friss könyvtári szürkeállománynakFEL

2009. szeptember 15-én az ELTE BTK campusán Könyvtári Napot tart az ELTE BTK könyvtáros Szakos Hallgatói Érdekképviselete, ahová az ELTE BTK hallgatóit érdeklő budapesti könyvtárakat hívják meg. Kitelepül standjaival például az ELTE Egyetemi Könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Idegennyelvű Könyvtár vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára. Ezeknél lehetőségük lesz a hallgatóknak beiratkozni, tájékozódni a szolgáltatásokról, fölöspéldányokat vásárolni. A rendezvény ideje alatt a résztvevők előadásokat, kerekasztal beszélgetést hallgathatnak meg, amelyben a szakma képviselői vesznek részt. Délután Kóródy Judit (Infodok Kft.) vezetésével zárt körű szakmai program lesz könyvtárosoknak és könyvtáros hallgatóknak, ahol a számunkra szükséges kompetenciákról lesz szó.

Hírforrás: Habók Lilla
2009. július 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=piacter_a_friss_konyvtari_szurkeallomanynak

Egyházi könyvritkaságok kerülnek a világhálóraFEL

Megkezdődött a Bibliotheca Laurenziana könyvtár gyűjteményének digitalizálása. A 2007 novemberében indult projekt célja a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ritka helytörténeti és lelkiségi forrásmunkáinak elektronikus formában való elérhetőségének biztosítása. A digitalizálási projekt második szakaszában hiánypótló kiadványok kerülnek fel a könyvtár honlapjára. Mostanáig több mint 30 könyv, dokumentum, kiadvány közzététele történt már meg, amelyek ingyenesen le is tölthetőek.
Korábbi cikkünk a témában: A Szatmári Római Katolikus Püspökség egyházmegyei könyvtára, link

Hírforrás: Erdély ma
2009. július 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=egyhazi_konyvritkasagok_kerulnek_a_vilaghalora

Játékkal csábítják a fiatalokat a könyvtárbaFEL

Zöld parókás és macskaálarcos tinik öltöztek be kedvenc anime és manga hőseiknek és játszottak egy texasi könyvtárban. A Techneten olvasható hír alapján a Forest Hills-i könyvtár nem elsősorban olvasással csábítja be az intézménybe a fiatalokat, hanem életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelően többek között a videojátékokra építve szervezik meg a Karakteres nyár programot. A könyvek szereplőit szeretnék így közelebb hozni az ifjabb korosztályhoz, még akkor is, ha az Dickens helyett Batman.

Hírforrás: Technet
2009. július 13.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=jatekkal_csabitjak_a_fiatalokat_a_konyvtarba

Interaktív olvasás, avagy lépjünk be a történetbeFEL

Klasszikus regényeket rongyosra olvashatunk sokféleképpen, hűvös szobában, strandon, és persze korszerűen, egy asztali számítógépen vagy hordozható e-book-ként is. Egy interaktív történetmesélésre specializálódott kis brit honlap fejlesztésével azonban még ennél is eredetibb formában, internetes oldalon, klikkelgetve mélyedhetünk el a regények szereplőivel együtt átélhető térben és időben. A We Tell Stories -- link oldalán klasszikus regények olvashatók, úgy hogy különféle -- a sztorihoz kapcsolódó -- igen eredeti kezelőfelületeken a megfelelő pontokra klikkelgetünk. ... Még 2006-ban jelent meg az első interaktív film Magyarországon, Jumurdzsák gyűrűje címmel, aminek apropóját a híres Gárdonyi regény adta. ... Több irodalmi kezdeményezés is van még, ami az internetet használja, hogy az olvasás, a könyvek, az irodalom világába csalogassa, és ott le is kösse a felhasználókat. Ilyen pl. a Petőfi Irodalmi Múzeum 2008-as kezdeményezése, a Nyugat című folyóirat 100 éves évfordulója alkalmából rendezett interaktív internetes játék. link Az évenkénti Összefogás a könyvtárakban című rendezvény is használja a digitális bennszülöttek bevonására az internetet. Ha azt mondjuk egy tinédzsernek, hogy menjünk a könyvtárba és olvassunk, akkor nem fognak sokan elmenni. De ha úgy kezdjük, hogy érdekes dolgokkal foglalkozhatsz a többiekkel a neten a könyvtárban, akkor máris érdekelni fogja őket a hely. Ilyen volt a tavalyi Tini Könyvtári Napok országos játéksorozata, is link , de találhatnak, sőt kezdeményezhetnek is a mai fiatalok izgalmas programokat maguknak. Akár a könyvtárban is. (Van, amelyik kifejezetten jó hűvös...)

Hírforrás: NOL
2009. július 20.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=interaktiv_olvasas_avagy_lepjunk_be_a_tortenetbe

Amint csatlakoztak az online bolthoz, könyvtárukból eltávolították a könyveketFEL

Élesedik a harc az elektronikus könyvpiacon. A világhírű Barnes & Noble könyvkereskedő-lánc elektronikus könyvesboltot nyit, a megvásárolt könyveket számos készüléken lehet majd olvasni. A lépéssel a könyvkereskedő az Amazon sikereit próbálja követni. ... Az Amazon a napokban törölte a Kindle e-könyv olvasókról George Orwell 1984 és Állatfarm című műveit, a céget a Nagy Testvérhez hasonlítják. A céget a szerzői jog birtokosai keresték fel, mert Orwell regényeit engedély nélkül árusították. -A könyveket harmadik fél töltötte fel katalógusunkba, és amikor a jogtulajdonosok megkerestek minket, a kínálatból, és fogyasztóink eszközeiről eltávolítottuk a kifogásolt termékeket, és kárpótoltuk ügyfeleinket -mondta el az Amazon szóvivője. Néhány felhasználó azonban nem volt elégedett az eljárással. A cég nem magyarázta el a történteket, csupán a pénzvisszatérítésről kaptak egy értesítő emailt. Amint a felhasználók a Kindle készülékkel csatlakoztak az online bolthoz, könyvtárukból eltávolították az említett könyveket.


Az EU-biztos a felhasználóbarát digitális tartalomkezelésre helyezi a hangsúlytFEL

Pragmatikus és újító szemléletre szólította fel az európai kormányokat Viviane Reding, az Európai Bizottság Távközlési Biztosa az internetes tartalmak és az illegális fájlcsere kezelésének tekintetében. Az európai uniós szabályozás célja a hatékony verseny és a fejlesztések ösztönzése kell, hogy legyen. A Google Books kapcsán véleménye szerint a könyvek digitalizálásának kérdésében is szükséges az egységes európai szabályozás, hiszen sok esetben korlátozóak és elavultak a különböző országok szerzői jogi törvényei, amelyek akadályozzák az életképes üzleti modellek megvalósíthatóságát. Várhatóan az európai felhasználók is a tengerentúli projekteket részesítik majd előnyben, ha a helyzet nem változik.


A digitális tartalmak védelmének gyakorlatilag semmilyen értelme sincsFEL

Ajánlom olvasásra Chris Anderson (a híres long tail írója) legújabb, Free című könyvét. Feltétlenül érdemes végiggondolni a saját piaci területünkre vonatkozólag. A könyv végén 10 alapelvben foglalja össze az ingyenesség törvényeit, amit megosztok tanulság kedvéért:
1. Ha digitális, előbb-utóbb ingyenes lesz
2. Az atomok is ingyenesek szeretnének lenni, de ott nem megy ilyen könnyen (pl. ingyen repülőjegyek, ingyen autó(!)).
3. Az ingyenességet nem tudod megállítani
4. Lehet pénzt keresni az ingyenesből
5. Definiáld újra a piacodat
6. Kerekítsd le az árat
7. Előbb-utóbb az ingyenessel kell majd, hogy versenyezz
8. Fogadd el a -- pazarlást --
9. Az ingyenesség más dolgokat még értékesebbé tesz
10. A bőséget menedzseld, ne a hiányt
- A pontok kifejtve: Keresés blog


Nyílt forráskódú rendszerek segíthetnek a könyvtárakon -- az osztrákok már tudjákFEL

A könyvtárak számára egyre nehezebb a drága szakfolyóiratok és a tudományos anyagok beszerzése. Emellett az archiválási és licencköltségek is komoly terhet jelentenek. A szakemberek úgy vélik, hogy a nyílt forráskódú rendszerek jelenthetik a megoldást. Osztrák egyetemek kutatói már az új online publikálási irányelvek kidolgozásán fáradoznak.


A digitális szocializmus valóban működik?FEL

Az internetes technológiákat felhasználó emberek társadalmi helyzettől, életkortól és kontinenstől függetlenül összekapcsolódva olyasmire képesek, amire eddig egyetlen államforma és politikai rendszer sem tudott választ adni. Az IT-ipar eredményeiből nemcsak a politikusok és társadalomtudósok, de a gazdasági szakemberek és a mamutcégek vezetői is sokat tanulhatnak.

Hírforrás: HVG
2009. július 10.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_digitalis_szocializmus_valoban_mukodik

Mégsem volt jó ötlet blogújságot nyomtatniFEL

Mindössze hat hónapot élt meg a The Printed Blog című, napilap-formátumú nyomtatott kiadvány, amiben Josh Karp alapító különféle, általa válogatott blogok bejegyzéseit jelentette meg Chicagóban és San Franciscóban összesen mintegy 80 000 példányban. Az online üzleti modell offline nem működött. -Tavaly támadt egy ötletem: vajon mi történik, ha egy olyan üzleti modellt próbálok bevinni a problémákkal küszködő nyomtatott sajtópiacba, ami online már bizonyított. Mindenki lehülyézett, de mindenképpen megcsináltam. -- írta a vállalkozás blogján az alapító Karp. Az üzleti modell egyébként meglehetősen egyszerű volt, a bloggereknek nem fizetett az utánközlésért (habár természetesen engedélyt kért tőlük), s helyi hirdetések értékesítésével kívánta finanszírozni az előállítást.

Hírforrás: Origo
2009. július 09.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=megsem_volt_jo_otlet_blogujsagot_nyomtatni

Jó lenne a könyvtári zene-modell -- de képesek-e a magyar könyvtárak a bevezetésére?FEL

A track.hu felszámolása is intő jel lehet az internetes zenepiac szereplőinek a régóta esedékes változáshoz -- írja a Világgazdaság összeállításában. Az online magyar zenepiacon az értékesítés formájával és az árazással is probléma van -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Horváth Szabolcs, a Songo.hu zeneáruház vezetője. A piac szereplői számára intő jel az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező szereplő, az Origo Zrt. zeneáruházának, a track.hu-nak a beszüntetése is. Az már évek óta látható, hogy a hagyományos hanghordozókra szakosodott kiadók rövidesen lehúzhatják a rolót, ha nem találnak megoldást a CD-k iránti keresletcsökkenés ellensúlyozására -- írja a lap. A Songo.hu szerint átmeneti megoldást az előfizetéses modell jelenthet, melynek értelmében egy összeg befizetésével korlátlanul tölthetők le zenék meghatározott ideig. A megoldást külföldön már alkalmazzák, szeptembertől a Songo.hu-nál is bárki előfizethet korlátlan zeneletöltésre.
Korábban a témáról: Északi könyvtárak 10. - Online zenei kölcsönzés -- közkönyvtárban link


Nemnövekvő állomány: igen, felülről jövő hálozatosodás és törvény: nem -- bajor tapasztalatokFEL

-- A könyvtárak állományára az aktualitás a jellemző. Betartva az IFLA normát évente annyit selejteznek, amennyi a beszerzésük. Würzburgban például, ha két évnél tovább nem visznek el egy dokumentumot, annak csak kivételes esetekben kegyelmeznek meg. Ezáltal évente az állomány 14,6%-a kicserélődik. A polcok lazák, nincsenek teletömve, sok a kiemelés, ajánlás, a szembefordított könyv. (Fekete Ildikó, Bródy Sándor Megyei Könyvtár, Eger)
-- ...Annak ellenére, hogy a könyvtárak között viszonylag kevés kapcsolat van, hálózatiságról nem beszélhetünk, nem rögzíti könyvtári törvény a lakosság könyvtárellátási követelményeit, mégis egy jól szervezett, könyvtártípusonként jól körülhatárolt, korszerű szolgáltatásokat nyújtó, kevés, de jól képzett könyvtárossal működtetett könyvtárakat látogathattunk meg. (Ramháb Mária, Katona József Könyvtár, Kecskemét)
-- Kérdés persze, hogy a külföldi tapasztalatokat mennyire felszínesen vagy mélyen tudták magukévá tenni a látogatók. A beszámolóban olvasottak nagyobb része évtizedek óta olvasható a szaksajtóban is, csak valami miatt nem akaródzott megismerni, megvalósítani. Sajnos évtizedek óta hallható könyvtárvezetői szakmai utakat követően, hogy odakint mindez megy, de nálunk egészen más a helyzet... Mellyel a felelősséget és a változtatást is el lehet odázni. Vagy most lesz az áttörés? :-) (MG)


Könyvtár a kamionos pihenőkben és a pékségbenFEL

Norvégiában és Svédországban a közúti fuvarozók szakszervezetei és a könyvtárosok összefogtak az aggasztó olvasáskultúrával bíró kamion és teherautósofőrök könyvtári ellátásának bővítésében. Hangoskönyvekkel szolgálnak nekik az útra, a sűrűn használt pihenőhelyeken pedig mini fiókkönyvtárakat hoznak létre, ahol újságok, könyvek, magazinok olvasására is lehetőség nyílik. Valamint ezekről a szolgáltatási pontokról lehet elvinni és visszahozni a hangoskönyveket. Dániában Horsensben pedig városi könyvtár a város legnagyobb pékségében nyitott fiókkönyvtárat a cég és a szakszervezet támogatásával. Olyan emberekhez juttatják itt is el a kultúrát akiknek többsége egyébként soha be nem tette volna a lábát a könyvtárba. A könyvtárosok pedig izgalmas lehetőségként festik le, hogy kiválasszák a pékeknek megfelelő olvasmányokat filmeket, s elérjék azt, hogy szívesen látott vendégek legyenek kínálatukkal a szűkös ebédszünetekben. Megint csak oda lyukadunk ki, hogy ha a könyvtár ideálisan a teljes helyi célközönségét le akarja fedni, akkor nem állhat ölbe tett kézzel arra, hogy maguktól támad a pékekben vagy a kamionsofőrökben igény a könyvtárba járásra.


A volt polgármesteri hivatal felújított épületébe költözött a csákvári könyvtárFEL

A pályázati pénzből felújított épület ad helyet a 23 ezer kötetnek, de a civil programoknak is. A kölcsönző pult mögül büszkén jön felénk Mészárosné Ágoston Ildikó, a könyvtár vezetője. -Két hónap alatt mozgattuk meg a 23 ezer kötetet. A felújított épületben raktárat alakítottunk ki, a bejárattal szemben kölcsönzőpultot. A réginél nagyobb területen külön helyre kerülhetett a felnőttek és a fiatalok olvasóterme, a kézikönyvtár, 21 féle újság jár ide, és van babaszoba -mondta. A barátságos kuckóban a négyéves Gulyás Merse rakosgatta a játékokat, ez a legkisebbeket hatalmas kosárban várja. Mellette könyvespolc leporellókkal, és közben magnóról szól Süsü sárkány vidám kalandja.


Viharkár a Széchényi könyvtár bádogtetejénFEL

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz riasztották a tűzoltókat hétfőn délelőtt, ugyanis az épület tetejét mintegy 150 négyzetméteren károsította meg a hétvégi vihar. A tűzoltóság a lógó bádogot visszahelyezte és biztosította. Személyi sérülés nem történt -közölte honlapján a Fővárosi Tűzoltóság.
Képek a langlovagok.hu-n láthatóak.


Birtokviszonyok a Gutenberg-galaxisbanFEL

Rendőrségi dossziékban is olvashatunk a magyarországi ex librisek történetéről: botrányosnak ítélt erotikus könyvjelei miatt bezárták ugyanis az Iparművészeti Múzeum 1913-as kiállítását. A századforduló óta műtárgyként gyűjtött lapokból most Debrecenben rendeztek kortárs nemzetközi tárlatot. III. Amenophis egyiptomi uralkodó lelkes könyvtárosai 3500 évvel ezelőtt fajansz táblácskákat tűzdeltek gyűjteményük papirusztekercseire, Assurbanipal legendás ninivei könyvtárának agyagtábláin tulajdonosi jegy függött, ahogy ez idő tájt Japánban is megjelentek a -- birtokos jelzők --. A könyvtáralapítók kései leszármazottja, Mátyás király pedig egyszerűen láncra verte méregdrága kódexeit, hogy tovább nehezítse a kézzel írott kötetek borítótábláira festett, ragasztott, préselt családi címer, arckép és monogram ellenére felbukkanó tudománytolvajok dolgát.

Hírforrás: NOL
2009. július 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=birtokviszonyok_a_gutenberg-galaxisban

Katalógus-digitalizálás Sárospatakon -- az olvasók eddig nem használhatták az általunk épített adatbázistFEL

A Sárospataki Művelődés Háza könyvtára folyamatosan végzi könyvállománya katalógusrendezésének digitalizálását. Ez azt jelenti, hogy hamarosan online elérhetővé teszik az olvasók számára a mintegy 70.000 kötetből álló állományát. A dolgozók ebből már közel 50.000-et fel is dolgoztak, így néhány héten belül elérhető lesz a teljes kínálat.
Praktikus

Fénymásolás, nyomtatás helyett ...FEL

Debreceni könyvtárlátogatás közben juthatott az ember eszébe: a vaskos DVD-kínálat -- kinyomtatott, összefűzött kötete láttán. Kétoldalas nyomtatás esetén olcsóbb és könnyebben kezelhető ugyanaz a kínálat. Ha a Word-ben pl. két oszlopba tördelünk ilyen listákat, már majd negyede a terjedelem. Persze az is lehet, hogy az érdekelt célcsoportok saját email-postafiókjukba kapják a frissítéseket -- egységre eső minimális ráfordítással.

Hírforrás: MG
2009. július 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=fenymasolas_nyomtatas_helyett_._._.Analógiák

Multiplatformos tartalomszolgáltatásokat indít a Magyar Telekom CsoportFEL

Idén ősszel újszerű, úgynevezett multiplatformos digitális tartalomszolgáltatások indításával bővíti
médiaportfólióját az Origo Zrt. és anyavállalata, a Magyar Telekom. Az új tartalmi és üzleti logikára épülő szolgáltatások tematikus televízió csatornák, weboldalak és mobil tartalomszolgáltatások integrált tervezésén és működtetésén alapulnak, amelyek egységes vizuális és tartalmi arculattal, ám az egyes megjelenítési platformok igényeire szabott megjelenéssel valósítják meg a médiakonvergenciát. 2009-ben két csatorna indítását tervezi a vállalat, amelyek közül az egyik az időjárás, a klímaváltozás, a természet és az ember mindennapi kapcsolatának tematikája, a másik pedig az egészség, az egészséges életmód köré szerveződik.
-- Könyvtári stratégia kérdése: indítsanak-e olyan kompakt szolgáltatás megjelenési formákat, melyek egyébként a hagyományos könyvtári szolgáltatások erős konkurensei? Vagy: az elegendő menedzselési kompetencia miatt inkább társuljanak be ilyenbe? Vagy: a profitot hozó témákban hagyják meg a terepet az üzleti szolgáltatóknak, s a megmaradó réspiacokon próbáljanak érvényesülni? Vonatkozó stratégia hiánya persze a piacvesztést fokozza. -- Apropó, a hatályos könyvtári stratégia tartalmazza saját maga rendszeres felülvizsgálatát. De én legalábbis nem látom ennek dokumentált nyomát.


Diákoknak: hogyan készítsünk YouTube-ot? -- Tini-szlogen nélkülFEL

Az egyedülálló online képzést megvalósító IT Factory nyári kínálatában a kriptográfia iránt érdeklődők és a fejlesztők is találhatnak kedvükre való tanfolyamot. Utóbbiak megismerkedhetnek az új Silverlight 3.0 keretrendszerrel, amelynek segítségével gyakorlásképpen mini Youtube-ot készíthetnek.
Kiemelt Katalist-hír

Spanyolországi könyvtári gyakorlatFEL


Hírforrás: Groholy Milan
2009. július 20.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=spanyolorszagi_konyvtari_gyakorlatKisszínes

Idegen nyelvű weboldalak fordítása egy kattintással az új Google Toolbar-ralFEL

A Google kiadta népszerű, böngészőbe épülő keresőjének legújabb verzióját, egyelőre csak az Internet Explorerhez. A hasznos kiegészítővel egyetlen kattintással lefordíthatjuk a különböző weboldalak szövegét 41 nyelvről magyarra.


Már elérhető az új internetes szolgáltatás, a webolvasóFEL

Már elérhető a kétmillió forintos ráfordítással kifejlesztett új szolgáltatás, a webolvasó, amely az interneten található weboldalak írott szövegének hallható formája -- közölte a fejlesztő WEB-Multimédia Kft. A cég által kínált program egyszerűen beilleszthető a már meglévő weboldalba. A szolgáltatással a vakok és gyengén látók számára is szélesebb lehetőség nyílik az internet használatára, a webolvasó emellett fontos szerepet játszhat a nyelvoktatásban, illetve az E-learning-gel foglalkozó cégek is hasznosíthatják.


A kórház nem nyilvánítható könyvtárráFEL

-- Az őrmester alkonyatkor nyilatkozott, hogy ügyes beszéddel a kórház nem nyilvánítható könyvtárrá, csak mert zongoráznak benne. -- A mondat valamennyi főneve, igéje, mellékneve Kazinczy találmánya. (A Szép és a Jó -- A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Kazinczy Ferencről)

Hírforrás: NOL
2009. július 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_korhaz_nem_nyilvanithato_konyvtarra

Zám-ünnepség ÁrtándonFEL

Születésének 80. és halálának 25. évfordulója alkalmából a település szülöttéről, Zám Tibor íróról, szociográfusról nevezték el az idén 50 éves könyvtárat. Az ünnepségen megjelent az író özvegye és lánya.

Hírforrás: DEOL
2009. július 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=zam-unnepseg_artandon

A fiatalok szerint nem trendi a Twitter semFEL

Egy 15 éves londoni diák írása foglalkoztatja a média üzleti világának képviselőit, akik szerint a fiatalok médiaszokásait feltáró beszámoló volt az eddigi leghasznosabb, amelyet valaha olvastak. A tinédzser nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Twitter korántsem olyan trendi, mint azt a középkorú médiamogulok gondolják.

Hírforrás: Sg.hu
2009. július 16.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_fiatalok_szerint_nem_trendi_a_twitter_sem

Hogyan lehet jó a testtartásunk?FEL

Szinte naponta ránk szólnak, hogy húzzuk ki magunkat, vagy már fáj a hátunk a rossz tartás miatt? Ne keseregjünk, egy apró méretű elektronikus szerkezet ugyanis segíthet abban, hogy megtanuljunk egyenes gerinccel járni-kelni. Igaz, nem ez az egyetlen módja a helyes tartás megtanulásának.

Hírforrás: Medizóna
2009. július 07.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=hogyan_lehet_jo_a_testtartasunk

Veszélyben a Vajdasági Magyar Művelődési IntézetFEL

Csak az első negyedévre utaltak át az idén pénzt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI link működésére a vajdasági tartományi költségvetésből, mentőövet a magyar kormánytól várnak -- értesült a Magyar Szó című délvidéki napilap. A pénztelenség miatt az alkalmazottak fizetésének folyósítása is kérdésessé vált.


Szószavazó kampány indultFEL

A Magyar Nyelv Éve alkalmából Hagyj egy szót magad után! felhívással indította el szószavazó.hu internetes kampányát a Balassi Intézet a július 15-én megtartott sajtótájékoztatón. A link honlapon először két színész, Csákányi Eszter és Hollósi Frigyes adta le szavazatát a neki leginkább tetsző és megőrzendő magyar szóra. Szavazatukat indokolniuk is kellett. Csákányi Eszter a gyöngyhalászt választotta, mert két éve Sanghajban találkozott egy csupa mosoly gyöngyhalásszal, és kedvessége annyira megfogta, hogy ragaszkodik a szó megtartásához. Hollósi Frigyes a pitypangra szavazott a szó zenéje miatt.

Hírforrás: magyarnyelveve.hu
2009. július 15.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=szoszavazo_kampany_indult

A hírműsorok anyagaiban is keresgélhetünk az elhangzott szavak alapjánFEL

Az internetes közönség már a legtöbb csatorna hírműsorának hanganyagában is kereshet az elhangzott szavak alapján. A mindroom.hu oldalt a Digital Natives Szolgáltató Kft. indította el: a program beszédfelismerője a hangfájlokból szöveges fájlt készít, így a látogatók ugyanúgy tudnak keresni a video- és hanganyagokban, mint egy cikk szövegében -- közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel. Például az ingatlanadó szóra keresve a mindroom.hu-n megtalálhatók azok a híradóanyagok, amelyekben az ingatlanadó elhangzott, sőt az egyes műsorrészeket a szavak elhangzásától lehet lejátszani. A szófigyelő szolgáltatás díjmentesen értesíti a felhasználót, ha az általa megadott kifejezések elhangoztak az elmúlt 24 órában, a heti értesítő pedig tömör, átfogó képet ad a hét kiemelt témáiról.
Információforrások

Nyelvvizsga-körkép: hol, mennyiért?FEL

Mi számít államilag elismert nyelvvizsgának? Hol, mennyit kell fizetnünk, ha számot akarunk adni nyelvtudásunkról? Megnéztük, hogyan változott a nyelvvizsgapiac az elmúlt években. Gyakorlati kérdések, hasznos információk.

Hírforrás: HVG
2009. július 10.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nyelvvizsga-korkep_hol_mennyiert

Júliustól interneten is hívható a Kormányzati Ügyféltájékoztató KözpontFEL

Ingyenesen, internetalapú hanghívással is tájékozódhatnak az állampolgárok az őket érintő ügyekben a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központnál. A híváshoz internetkapcsolattal felszerelt számítógépre, hangkártyára, Adobe Flash Player 8-ra, fejhallgatóra és mikrofonra van szükség. (link


Képzőművészeti könyvek jelentek meg kisgyermekeknekFEL

Békefi Eszter Gyerekek és Andorka Júlia Dolgok című, egytől négyéves korú kisgyerekeknek szóló képzőművészeti könyvek jelentek meg a Corvina Kiadó gondozásában. A kötetek művészettörténész szerzői a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből válogatták a képanyagot. A képzőművészeti sorozat első darabjaiban az a közös, hogy a műalkotások gyerekeket ábrázolnak. A könnyen felismerhető gyerekszerepeket a könyv grafikai eszközök segítségével emeli ki és teszi játékossá. A sorozatban szereplő művek többsége folyamatosan látható a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán, a könyvek ismerete élményszerűvé teheti a családi múzeumlátogatást.


Szabadstrandok: az INGYENES balatoni fürdőhelyek listájaFEL

Ki mondta, hogy strandolni csak pénzért lehet? A magyar tenger igenis gazdag kínálatot nyújt ingyenes strandokból, az ezekben a napokban 25 fokos vízhőmérséklet pedig sokakat vonz, az északi és a déli parton egyaránt. A Pénzcentrum most megmutatja, hova menj, ha ingyen akarsz fürdeni!