Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009/26., 7. 8.

Tartalomjegyzék

Hogyan amortizál tehetséget, munkatársakat és rendszert a hatalomkultúra?
Szabálytalan talentumokat keresik a globális versenyben -- És a könyvtárügyben?
Módszerek a szervezeti tudástőke-gyűjtögetésre -- 2.0-ás gyakorlat
Nehéz időkben különösen nagy hiba kihasználatlanul hagyni az információvagyont
Differenciáláson túl: adaptivitás -- pedagógiában és könyvtárban is lehetőség
Konferenciára készülve 2.
Mystery shopping, panaszkezelés és önkormányzati információellátás
Tehetségnevelésben és -megtartásban az oroszok mögött vagyunk
Az első Magyar nyelvű e-book olvasó
Újságíróképzés a YouTube-on -- lesz dokumentumleírás, tájékoztatás modul is fenn?
Keress 110 km-nyi könyvben, folyóiratban és újságban!
MTA: Magyar Tudományos Művek Tára, felülről... -- könyvtárat nem említenek...
Közös rendszert építenek a vásárhelyi könyvtárak
Kibővített valóság -- testreszabott tájékoztatás mobilra
Bemutatták az elbújtatott könyvtárat
Norvég pályázati alap pénzéből újulhat meg az OPKM
Megmenthetné a román kultúrát egy új szponzortörvény?
Erősít a Firefox
Célkeresztben a Facebook
Könyvautomata a sokat utazóknak
Wikipédia könyvben
Digitalizálva a Sínai-kódex!
Orvosi--egészségügyi tájékoztatás -- műhibák ellen
Összezár, meg mundérbecsület...
Gyalogosok és kerékpárosok mérik a légszennyezettségi adatokat
Franciaországi könyvtári állások blogja
Képernyőnagyító szoftver gyengén látóknak magyarul
Adatok az internetes pornóról -- stílusos tálalásban
Leggazdagabb támogatója egy református iskola könyvtárának volt
Alapelv főnököknek: ne légy túl barátságos!
Gyermekoldalt indított a Magyar Rádió
Magyarország legjobb strandjai: a teljes kékhulám-lista
Goldenblog 2009: ők lettek a gasztroblog kategória győztesei


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.
 

Hogyan amortizál tehetséget, munkatársakat és rendszert a hatalomkultúra?FEL

Több könyvtári rendezvény témája a tehetség és gondozása. Sok téma felmerül, s majd kiderül, hogy a lényegi problémák előkerülnek-e, vagy maradnak a felszín simogatásánál. A KIT is igyekezett legutóbbi számaiban és a mostaniban több szempontból megközelíteni a kérdést. Most a szervezeti értéklánc felől közelít. A tehetséget, kreativitást, motivációt elhelyezi a kulturális-szakmai környezetben, és igyekszik áttekinteni a rá ható tényezőket. Hogyan hatnak a jogszabályok, a munkaerő-kiválasztási gyakorlat és az oktatás a munkatársak és a vezetők teljesítési képességére, a könyvtári munka eredményességére, a szakma imázsára. Széchenyit követve -- Nem az cselekszik bölcsen, ki hazaszeretetét abban helyezheti, hogy minden idejét annak dicséretére pazarolja, hanem inkább az, ki hátramaradását fejtegetni, s boldogításban elősegélleni fáradozik -- a könyvtári, közszférabeli menedzsment értékvesztési láncát vázolja, hogy könnyebben azonosítani lehessen a rendszerbe programozott aknákat. Hogy azután könnyebb legyen hatástalanításukon gondolkodni, és főként: cselekedni. A link -n található anyag több könyvtári, közszférabeli szakember tapasztalatán alapul. Készítője egyúttal várja a kapcsolódó kritikákat, kiegészítésre vonatkozó javaslatokat.


Szabálytalan talentumokat keresik a globális versenyben -- És a könyvtárügyben?FEL

Az Európai Unió egyebek mellett ezt szem előtt tartva kiáltotta ki 2009-et a Kreativitás és az innováció évének. Magyarországról az a kép él polgárai fejében, hogy géniuszok sorát adta a világnak. Ez igaz, ám hazánk, ahogyan a múltban, úgy ma sem elég vonzó ahhoz, hogy megtartsa a tehetségei többségét. A következmény: komoly versenyhátrány az egyre inkább tudásalapúvá váló globális gazdaságban. Vajon lesz-e, aki rátaláljon a jövő zsenijeire? Míg korábban a tehetséget az iskolai sikerrel vagy a magas intellektussal azonosították, utóbb kiderült, hogy kivételes társadalmi teljesítmény akkor várható, ha a megfelelő értelmi képességek, egy speciális terület ismerete, valamint a motiváció és a kreativitás egybeesnek -- magyarázza Czeizel Endre orvos-genetikus. Nemzetközi szinten érdemi változás tapasztalható a tehetségképben: az iskolában sikeres kiválóságokkal szemben az úgynevezett szabálytalan talentumok felé fordult az érdeklődés, akik az új összefüggések megteremtésével képesek értékeket teremteni -- mondja Gyarmathy Éva. Az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint nálunk még mindig csak a szabályos, versenygyőztes tehetségeket próbáljuk meg segíteni. Pedig a kiemelkedő kreativitás rendkívül szabálytalan gondolkodással jár. Gyarmathy Éva szerint a biztonságos társadalmi háttér hiánya miatt nem vonzó Magyarország a tehetségek számára. Nehéz úgy szabálytalannak lenni, hogy nincsenek szabályok -- fogalmaz a pszichológus. Úgy tapasztalta, a híres magyar kreativitás megreked abban, hogy kiskapukat keres a bürokráciában, például a korrupt pályázati rendszerben vagy a bebetonozott egyetemi állások megpályázása során.- F: jún. 25.


Módszerek a szervezeti tudástőke-gyűjtögetésre -- 2.0-ás gyakorlatFEL

Felszínre hozza az alkalmazottak rejtett tudását, s ezáltal megkönnyíti a döntéseket a hírpiac vállalati alkalmazása. Árgus szemekkel figyelte a tőzsdei mozgásokat néhány hétig a General Electric (GE) kutatórészlegének 85 munkatársa, akik azonban nem a nemzetközi piacon kereskedtek, hanem a vállalat belső rendszerén. A részvényeket olyan javaslatok helyettesítették, amelyek közül egyet megvalósítanának. A dolgozók abból a pakettből vásároltak, amelyben a legnagyobb potenciált látták, vagyis amelyiket a leghasznosabbnak tartották a cég számára. Végül a vezetőség a legmagasabb értékű ötlet mellett döntött. A döntéshozók számára nem csak egy tőzsdezárás eredménye hordoz információt, hanem a beosztottak spekulációs tevékenysége is. A cégvezetők tudástérképet kaphatnak arról, mely alkalmazottak foglalkoznak egy adott témával. Így ha egy releváns csoport azt jelzi, hogy egyértelműen csúszik egy termék bevezetése, akkor az fontos jelzés -- említ egy példát Neszveda Gábor, a hírtőzsde itthoni bevezetésével foglalkozó Prediction Market Kft. ügyvezetője. Szerinte Magyarországon ez a módszer még ismeretlen a cégek körében, de reményeik szerint az idén néhány vállalat már elkezdi használni. - F: Figyelő (2009. jún. 25.) 26 p. 48-9.
-- Hasonló alapú, könyvtári eljárás volt, amikor a British Library javaslatokat kért a britektől gyűjtőköri szabályzatának újragondolásához, ld.: link

Hírforrás: Figyelő
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=modszerek_a_szervezeti_tudastoke-gyujtogetesre-20-as_gyakorlat

Nehéz időkben különösen nagy hiba kihasználatlanul hagyni az információvagyontFEL

-- hívja fel a figyelmet a profit és nonprofit szervezetek által egyaránt gyakran elkövetett hibára számos friss tanulmány. Sokkal könnyebb persze a rossz üzletmenetre, a fenntartó rossz értékrendjére panaszkodni, vagy azt bizonygatni, hogy milyen fontosak is az én szolgáltatásaim -- csak mindezt a használók nem veszik észre. Vagy: majd én megmondom, honnan kellene pénzt elvenni. A könyvtárak az utóbbi években tettek lépéseket saját vagyonuk feltérképezésére. Most már többé-kevésbé megtudhatjuk, hogy milyen adatbázisok találhatók a hazai nyilvános könyvtárban. A könyvtárosi kataszter ügyében is született egy-két bizonytalan lépés. A használati adatok továbbra is ellentmondásosak: nem sikerült feloldani a könyvtárak által jelentett és a használók megkérdezésével szerzett adatok közötti markáns különbséget. A használat jellegével és az elégedettséggel kapcsolatban szórványadatok vannak. Úgy tűnik ezek összegzése alapján, hogy a könyvtárhasználat Magyarországon az utóbbi években enyhén csökken. Vagy legalábbis, ha vannak az átfogó adatok nyilvánossága korlátozott.


Differenciáláson túl: adaptivitás -- pedagógiában és könyvtárban is lehetőségFEL

Új irány jelent meg a pedagógiában a differenciáláson túl. Nem megszüntetve, hanem pontosítva a korábban használt diszciplinát. Az adaptivitás arra utal, hogy a szolgáltató (pedagógus) tanulmányozza és emelje be a gyakorlatába a gyerekek ismeretekkel kapcsolatos egyéni és otthoni szokásait, gyakorlatát. Mondjuk ahelyett, hogy tanuljuk meg a medve-betűt: Milyen szavakat tudtok már leírni? E szemlélet könnyen megfeleltethető a marketingből ismert ügyfélorientációnak -- a szolgáltatás- vagy termékorientációval szemben. Könyvtári vonatkozásban: a használó nem a most kifejlesztett, átdolgozott pedagógiai / mezőgazdasági / stb. témájú adatbázisunkra kíváncsi. Hanem pedagógiában / gyümölcstermesztésben szeretne tájékozódni, aktuális problémájára megoldást találni. S e célhoz rendelhető egyik eszköz lehet új, könyvtári adatbázisunk. Eszerint -- a használóink érdeklődési portfóliójának felmérése után -- kínálatunk lehet: pedagógiai / gyümölcstermesztési információk csokra. Benne: 2.0-s források, szakmai hírlevelek, könyvtári dokumentumok, szakportálok stb.


Konferenciára készülve 2.FEL

Előző számunkban ALA-mintára közöltünk konferenciára való felkészülési javaslatokat link . A sort most folytatjuk:
- Tervezzük el, kivel találkozunk, s akár: melyek lesznek fő témáink -- ugyanakkor hagyjunk lehetőséget a meglepetéseknek is. A tervezést a helyszínen is folytathatjuk, ha nem várt arcok és témák kerülnek elő.
- Ha van érdekes előadástéma vagy előadó, jól tesszük, ha áttekintjük a téma adatait, az előadó fontosabb korábbi megnyilvánulásait. Ez a tudás jól jön társalgás vagy vita közben. Jó esetben a konferenciaszervező ezeket az adatokat előre megadja honlapján vagy blogján, tehát az előadás így egy szakmai párbeszéd csúcspontjává válik. -- Persze, ha tényleg érdekes a téma, és hozzá tudnak, hozzá mernek vagy akarnak szólni a résztvevők.
- Nem mindig csak a szó szerint elhangzó szöveget érdemes figyelni. Ennél a legtöbbször sokkal tanulságosabb azokat a metajeleket felfedezni -- legyen az előadás vagy egyszerű beszélgetés -- melyek a beszélő rejtett(ebb) szándékaira utalnak. Pl. hogy mennyire hisz abban, amit mond. Az egyes érvek -- ha vannak -- érzelmeken vagy érveken alapulnak. Milyen utalásokat tesz. Használ-e mások által korábban elhangzott jellegzetes kifejezéseket, és kiét? E metajelek alátámaszthatják, vagy akár hitelteleníthetik is a mondandóját. (egy korábbi vándorgyűlési elemzés: Vándorgyűlési pontok -- nagyító alatt link )
- Térképezzük fel a helyszín közelében a kávézókat, kocsmákat, melyek alkalmasak a kötetlen beszélgetésekre. Ha gyengék az előadások, ilyen módon hasznosabban is lehet tölteni az időt. A protokoll jellegű előadásokon ritkán hangzik el egetrengető dolog, vagy ha mégis, a híradásokban később majd úgyis ezek lesznek olvashatók.
- Rutinos, mondandójukban biztos előadók reagálnak a hallgatók belekérdezéseire, sőt akár provokálják az interakciót. Ezt konzervatívabb hagyományok között inkább neveletlenségnek veszik, és gyakran az előadás utáni kérdésekre sem hagynak időt. A kereteket azonban érdemes feszegetni. Akkor szóljunk közbe, ha feltehetően másoknak is segítünk -- pl. pontosítás kérésével.
- Névjegycsere után jegyezzük fel a kártya hátára, hogy az illetővel hol találkoztunk, esetleg hogy miről beszéltünk (fél év múlva nem biztos, hogy emlékszünk már a részletekre).

Hírforrás: MG
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konferenciara_keszulve_2

Mystery shopping, panaszkezelés és önkormányzati információellátásFEL

A TMT friss júniusi száma három tanulmányt is közöl, melyek az ELTE-n posztgraduális diplomát szerzett fiatal szakemberek tollából származik. Az általuk vázolt kurrens menedzsment-témákról már szóltunk a KIT-ben, és érdemes anyagaikat teljes terjedelemben elolvasni. Tematikájukban örömteli az a felismerés, hogy a könyvtárak -- mint minden működő szervezet -- hibákat (is) követ el működés közben. Mindezeket azonban nem palástolni, hanem feltárni, elemezni érdemes. Ugyanis ez szavatolhatja a tanulás kultúrájának terjedését és a ténylegesen minőségi, folyamatosan javuló szolgáltatást. A cikkek:
- Juhász Éva: Titokzatos olvasók: a mystery shopping alkalmazása könyvtári környezetben link
- Horváth Sarolta: Gondolatok a könyvtári panaszkezelésről link
- Tóth Gabriella: A közkönyvtári szolgáltatások új dimenziói: az önkormányzati információellátás link (a linkek megnyitásához előfizetői regisztráció szükséges)


Tehetségnevelésben és -megtartásban az oroszok mögött vagyunkFEL

A két évvel ezelőttihez képest egy helyet előrelépve, a közép-európai rangsor negyedik helyén végzett Magyarország az amerikai Heidrick and Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economy Business Unit által végzett Talent-index felmérésén -- közölte a tanácsadó cég. Az indexet először 2007-ben számították ki, ezt az eredményt frissítették most a 2009-es adatokból kiindulva. Az index azt mutatja meg, hogy 2012-ben az egyes országok várhatóan milyen színvonalon állnak majd a tehetséges szakemberek, vezetők nevelése és megtartása terén -- olvasható a közleményben. - F: jún. 24.


Az első Magyar nyelvű e-book olvasóFEL

A világpiacon és főképp a tengerentúlon számos e-book olvasóval találkozhatunk, ám immár itthon is kaphatunk, hivatalosan forgalmazott és hazai terméktámogatással rendelkező olvasót… A Koobe Magyar nyelvű, egyszerű kezelőfelületének köszönhetően nagyon kényelmesen és könnyen használható a készülék. Egy gombnyomással lapozhatunk, így téve az olvasást egyszerűbbé. Kényelmesebben, mint egy hagyományos könyv esetében. A Koobe többi társához hasonlóan egyszeri feltöltéssel több, mint 7000 oldal megjelenítését teszi lehetővé, vagyis több mint tíz könyvet kiolvashatunk, míg egyszer fel kellene töltenünk a készüléket. - F: jún. 29.

Hírforrás: ITextreme, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=az_elso_magyar_nyelvu_e-book_olvaso

Újságíróképzés a YouTube-on -- lesz dokumentumleírás, tájékoztatás modul is fenn?FEL

Az újságírók szakmai képzésére külön oldalt nyitott a YouTube. Videótanfolyamot tart Bob Woodward, Katie Couric és Ariana Huffington is. A YouTube reporterscenter néven nyitott az újságírók számára egy külön oldalt, ahol az újságírószakma több neves amerikai képviselője számol be például a tényfeltáró újságírás, az állampolgári média, a szakmai etika vagy az interjúkészítés technikájáról. - F: júl. 1.
-- Semmi különösebb technikai akadálya nincs annak, hogy a könyvtári szakterület egyes oktatási egységei felkerüljenek a YouTube-ra. Lényegében csak akarat és bátorság kell és némi pénz szükséges hozzá. (MG)


Keress 110 km-nyi könyvben, folyóiratban és újságban!FEL

-- alatta persze be lehet állítani, csak könyvekben / folyóiratokban / képek között / weblapokon stb. kívánom-e a keresést. Mindez a holland nemzeti könyvtár -- Koninklijke Bibliotheek -- weblapjának főoldalán link . A háttérben váltakozó képek sugallják az imázst: a könyvtár belső tere, miniatúra egy kódexben, aprónyomtatványok és webes szolgáltatás fényképei. A KIT 24. számában volt hír: Nemzeti könyvtári honlap -- értékelése marketing szempontból link . E téma továbbgondolásában is segít a nemzeti könyvtárak honlapjainak közel 180 linkes gyűjteménye link . Összeállította: Horváth-Militicsi Attila, Szabadka.

Hírforrás: Horváth-Militicsi Attila; link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=keress_110_km-nyi_konyvben_folyoiratban_es_ujsagban

MTA: Magyar Tudományos Művek Tára, felülről... -- könyvtárat nem említenek...FEL

Az Akadémia létrehozza a Magyar Tudományos Művek Tárát, amelyet hiteles publikációs adatbázisnak szánunk -- közölte Pálinkás József, az MTA elnöke. Tájékoztatása szerint az adatbázis létrehozását az Akadémián kívül négy szervezet -- a Magyar Akkreditációs Bizottság, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA), a Rektori Konferencia, valamint az Országos Doktori Tanács határozta el. A programhoz immár 19 további intézmény is törzstagként csatlakozott. 'Ez azt jelenti, hogy ezen intézmények valamennyi kutatója tudományos munkásságát, tudományos teljesítményét jellemző adat ellenőrzött módon bekerül az adatbázisba. Ugyancsak bekerülnek e tudományos munkákra vonatkozó hivatkozások is, valamint minden olyan adat, amelyeket figyelembe vesznek különböző döntéseknél, legyen az pályázat elbírálása, egyetemi tanári kinevezés, akadémia doktori cím odaítélése, vagy az Akadémia új tagjainak a megválasztása. Reményeink szerint ebben az adatbázisban lényegében minden magyar tudományos munka megjelenik -- akár személyekre, akár eredményekre vonatkozóan' -- magyarázta Pálinkás József. Hozzátette: ez egy nagy vállalkozás, sokszor próbálkoztak már ilyen adatbázis létrehozásával. Most az MTA Elnöksége döntése nyomán megkezdődtek ennek a munkálatai. - F: jún. 26.


Közös rendszert építenek a vásárhelyi könyvtárakFEL

A Németh László Városi Könyvtár vezetésével tizenkét vásárhelyi intézményi könyvtár kapcsolódik össze informatikailag abban a projektben, amelynek megbeszélését hétfő délután tartották a városi bibliotékában. Középiskolai, önkormányzati, főiskolai, kórházi könyvtárak mellett a levéltár és kollégium könyvtárai is összefogtak Vásárhelyen, hogy állományukat azonos rendszer szerint dolgozzák fel. Ehhez szakmai segítséget a projektvezető Németh László Városi Könyvtár munkatársai adnak, ezáltal lehetősége van a részt vevő intézményeknek a Huntéka rendszerének használatára is. Az egységesen feldolgozott könyv- és dokumentumállomány az interneten keresztül bárki számára elérhető lesz, és akár otthonról megkereshető, hogy egy adott könyv melyik vásárhelyi könyvtárban található meg. Emellett a könyvtárak együttműködnek a könyvek és dokumentumok digitalizálásában és mindenki számára közzétételében, azonban ezt a folyamatot is azonos módszerek mentén végzik, hogy a kialakuló rendszer részei egy szisztéma mentén illeszkedjenek egymáshoz. - F: jún. 29.

Hírforrás: Promenad, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kozos_rendszert_epitenek_a_vasarhelyi_konyvtarak

Kibővített valóság -- testreszabott tájékoztatás mobilraFEL

Olyan lesz a jövő, mint a tartalmainkkal teleszórt Google Maps, csak három dimenzióban. Az augmented reality, azaz kibővített valóság segítségével megváltozik többek között a játékipar, az építészet és a harctéri kommunikáció is, mindennek pedig az új iPhone megjelenése adhat lendületet. ... Ha mindezt még kombináljuk egy olyan rendszerrel, ami megjegyzi preferenciáinkat (egy hasonló japán rendszerről pedig már korábban is beszámoltunk), keresési vagy böngészési előzményeinket, akkor elég egy AR-programot elindítani egy ismeretlen nagyváros főutcáján, hogy meglássuk: a számos mellékutcákban elrejtett bolt között mi lehet az, ami igazából kellhet nekünk. Aki akarja, bekötheti last.fm-en tárolt zenehallgatási listáját is, aminek alapján arra is kaphatunk találatokat, hogy hol lehetnek olyan zeneboltok vagy koncertek, amiket nem szabad kihagynunk látogatásunk során. A kellő elemző- és szűrőtechnikák alkalmazásával a felhasználókhoz tényleg csak azon információk jutnak el, amelyekre szükségük is van -- a másik oldalról nézve viszont a cégek igen specifikus érdeklődési (és egyben hirdetői) profilra tehetnek szert. - F: jún. 26.

Hírforrás: HVG, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kibovitett_valosag-testreszabott_tajekoztatas_mobilra

Bemutatták az elbújtatott könyvtáratFEL

Szatmárnémeti egyik legbecsesebb könyvtára, amely számos középkori ritkaságot, köztük ősnyomtatványt is őrzött, a Ferenc- rendieké volt. Joggal féltették gazdáik a kommunista rendszertől, ezért az államosítást megelőzően elrejtették a mintegy 1700 kötetes állományt. Templomtornyok zugaiba eldugva élték túl a vallásellenes évtizedeket, s a rendszerváltás után is hosszú évekbe telt, amíg minden példányt restauráltak, és ismét összeállt a gyűjtemény. Tegnap nemcsak a felújított gyűjteményt láthatták az érdeklődők, de bemutatták azt a kötetet is, amelyet Enyede István és Stier Gyula kutatók írtak a könyvtár hányatott történetéről. - F:júl. 1.

Hírforrás: Új magyar szó, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=bemutattak_az_elbujtatott_konyvtarat

Norvég pályázati alap pénzéből újulhat meg az OPKMFEL

Egy valódi iskolában, az egykori Tündérpalotában működik a magyar pedagógia múzeuma. Egyelőre kevesen ismerik, de hamarosan minden megváltozhat. A potyogó vakolatú Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum egy 1,9 millió eurós felújítási támogatás várományosa. A direktorhelyettes, Munkácsy Gyula főigazgató-helyettes az reméli, hogy a metamorfózis, amin a kéttagú intézménynek a Magyar Pedagógusok Házává való átalakuláshoz keresztül kell mennie, sikerül. Rajtuk nem fog múlni, annyi biztos. -- A kiállítótereket korhű tantermeknek, a raktárakat szertáraknak rendeznénk be. A mellékhelyiségekbe régi típusú WC-ket, a folyosókra ivókutakat tervezünk. Lesz konyhakert, a portát átkereszteljük pedellusfülkévé, ahol szuvenírnak palatáblát és indigókék füzetbekötőt árulunk majd. Külön kiállítást kapnak a puskák és a falfirkák -- lelkendezik a muzeológus. -- Az ilyesmit pedig eltüntetjük -- mutat a fizikaraktár porzó szőnyegpadlójára, korhadó ablakkeretére, penészes plafonjára. - F: jún. 29.

Hírforrás: Népszabadság, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=norveg_palyazati_alap_penzebol_ujulhat_meg_az_opkm

Megmenthetné a román kultúrát egy új szponzortörvény?FEL

A mecenátus vagy szponzorálás törvénye a román kulturális miniszter, Theodor Paleologu érdeklődésének középpontjában áll, a miniszter szerint ameddig a kultúra számára kiutalt állami költségvetés évről évre csökken, egy megfelelő támogatási, szponzorálási törvény kidolgozása menthetné meg a román kultúrát. Jelenleg a romániai közművelődés majdnem teljes egészében az állami költségvetés függvénye. Idén a kultúra 0,25 %-át kapta a Bruttó Hazai Összterméknek. A miniszter szerint Romániának olyan szponzortörvényre van szüksége, amely lehetővé tenné, hogy a privát szférából is jelentős összegeket fordítsanak a kultúra támogatására. A jelenlegi törvénykezés szerint ugyanis semmilyen előnyt nem élveznek a kulturális intézményeket és rendezvényeket támogató magánszemélyek és cégek. Theodor Paleologu azt is kijelentette, hogy szándékában áll javítani a kulturális örökség megőrzését szabályzó törvénykezésen is. -- F: júl.

Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=megmenthetne_a_roman_kulturat_egy_uj_szponzortorveny

Erősít a FirefoxFEL

A Chrome, a Safari, az Opera és az Internet Explorer böngészők társaságában a Firefox előkelő pozíciót tudhat magáénak az Index cikke alapján. A privát böngészés lehetőségét is nyújtó Firefox 3.5 versenyképes helyet ért el a memóriaigényre, a webes szabványok betartására, valamint a két típusú sebességmérésre irányuló teszteken. A cikk írójának következtetése szerint: 'A 3.5-ös Firefox annyira azért nem jó, hogy lendületből felborítsa a piacot, annyira viszont igen, hogy folytassa az eddigi trendet, és havonta töredékszázalékokat faragva a hátrányából, vagy száz év alatt megsemmisítő csapást mérjen az Internet Explorerre és megnyerje a böngészőháborút.' -- F: júl. 1.
-- Korábbi cikkünk a témában: Chrome 2.0: gyorsabb és stabilabb, link ; Ötszörösére gyorsítja a webezést az Opera Turbo, link ; Alig található szabványos weboldal az interneten, link

Hírforrás: Index, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=erosit_a_firefox

Célkeresztben a FacebookFEL

A virtuális bűnözésnek tökéletes kiindulópontját jelenti a 200 millió felhasználó adatait tartalmazó közösségi portál. A bűnözők elfeledett régi barátnak adják ki magukat, majd személyes adatokat csalnak ki a kiszemelt áldozattól, vagy kéretlen levelekkel, vírusokkal bombázzák őket. A Facebook felvette a kesztyűt: a biztonsági rendszer a felhasználókra veszélyes spamek 99%-át képes kiszűrni a cég szóvivője szerint. A felhasználók számának növekedésével azonban a sikeres támadások száma is nő. -- F: júl. 5.

Hírforrás: metropol, link Korábbi cikkünk a témában: Kinek az élete? -- Személyes nyomok a világhálón, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=celkeresztben_a_facebook

Könyvautomata a sokat utazóknakFEL

A Könyvkolónia blogján olvasható bejegyzés szerint a Heathrow repülőtéren lehet könyvautomatából vásárolni könyvet. A bejegyzés szerzője bevallja, szívesen vásárolna így, mert minden utazása második felére elfogynak a könyvek, nincs mit olvasnia, és annyira sok könyvvel nem lehet utazni, mint amennyi ideális lenne. Persze, teszi hozzá, csak egy lépés lenne, hogy használt vagy olcsó könyveket is lehessen ily módon venni, és természetesen krimit meg thrillert érdemes automata révén eladni, jegyzi meg, majd azon töpreng el: mennyibe kerülhet egy könyv az automatában?

Hírforrás: Könyvkolónia, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=konyvautomata_a_sokat_utazoknak

Wikipédia könyvbenFEL

Könyvalakot öltött az önkéntesek által írt internetes Wikipédia. A kiadvány ötezer oldalas és 47 centiméter vastag. A kötet, amelyet Rob Matthews állított össze, 437 fő szócikket tartalmaz a népszerű internetes forrásból. A 2001-ben indult Wikipédiában olyan ismertetések találhatók, amelyeket bárki formálhat és szerkeszthet, aki hozzáfér a szájthoz. -- F: jún. 17.

Hírforrás: Erdély.hu, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=wikipedia_konyvben

Digitalizálva a Sínai-kódex!FEL

Az internetes világ újabb tudományos diadalához érkeztünk el: nemzetközi összefogással, több éves munkával gépre vitték és közzétették a Sínai-kódexet. A világ legrégebbi teljes újszövetségi textusát és az Ószövetség nagy részét is tartalmazó kódex mostantól világszerte hozzáférhető. A Sínai-kódex honlapja: link - F: júl. 7.

Hírforrás: gondola.hu, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=digitalizalva_a_sinai-kodex

Orvosi--egészségügyi tájékoztatás -- műhibák ellenFEL

Információhiány és kiszolgáltatottság. E két szóval lehetne leginkább jellemezni, mi az, ami jó néhány beteg helyzetét jellemezheti, ha valamilyen egészségügyi gondja támad. S bár a páciens megfelelő informálása időigényes feladat, az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a betegek legnagyobb része alapvetően tájékozatlan a bajával kapcsolatban. A jogairól nem is beszélve. Szakértőkkel beszélgettünk. - F: jún. 24.

Hírforrás: Medizóna, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=orvosi-egeszsegugyi_tajekoztatas-muhibak_ellen

Összezár, meg mundérbecsület...FEL

A szemtanú szerint hazudik a buszvezető, a BKV mégsem tehet semmit. -- A BKV a szabálytalankodó dolgozókkal sajnos nem nagyon tudnak mit tenni, még akkor sem, ha szeretnének. Hiába érkezik egy dolgozóra több tucat panasz, ha nincs bizonyíték a BKV nem tudja kirúgni, de még csak megbüntetni se, mert a szabálytalankodók 99,9 százalékban minden letagadnak, és még a szakszervezet is védi őket. Többször előfordult már, hogy a BKV kirúgta egy dolgozóját, de az bíróságra vitte az ügyet, és a cég kénytelen volt visszavenni (és/vagy) kártérítést fizetni. - F: jún. 17.

Hírforrás: BKV-figyelő, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=osszezar_meg_munderbecsulet

Gyalogosok és kerékpárosok mérik a légszennyezettségi adatokatFEL

A leginkább a járókelők és a kerékpárosok vannak kitéve az autókból kiáramló káros anyagoknak, így logikus ötlet, hogy ők mérjék a légszennyezettségi adatokat. Azt általában megbecsülni is nehéz, hogy egy városban egy főút mellett mennyi káros anyagot is lélegez be egy sétáló gyalogos. A Cambridge-i Egyetem kutatói mindenesetre kíváncsiak voltak a pontos értékekre, ezért szenzorokkal láttak el járókelőket és a kerékpárosokat. A Cambridge Mobile Urban Sensing (CamMobSens) programot Mark Calleja vezeti. A beérkező információkat valós időben az OpenStreetMap (OSM) nevű térképes szolgáltatáson jelenítik meg, így az internetezők azonnal láthatják, hogy melyik útvonalon mennyi káros anyagot lélegeznek be. - F: jún. 29.

Hírforrás: Sg.hu, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=gyalogosok_es_kerekparosok_merik_a_legszennyezettsegi_adatokat

Franciaországi könyvtári állások blogjaFEL

F: júl. 3.

Hírforrás: Nagypál László, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=franciaorszagi_konyvtari_allasok_blogja

Képernyőnagyító szoftver gyengén látóknak magyarulFEL

Honosították a gyengén látók számára kifejlesztett MAGic képernyőnagyító szoftver 11.0 verzióját, amely számos új funkcióval segíti a gyengén és alig látó emberek számítógép-használatát. - F: jún. 26.

Hírforrás: Prím, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kepernyonagyito_szoftver_gyengen_latoknak_magyarul

Adatok az internetes pornóról -- stílusos tálalásbanFEL

Tudja, hogy a weboldalak hány százaléka tartalmaz pornót? A keresések közül mennyi vonatkozik pornográf tartalomra? Minden egyes másodpercben hányan néznek pornó szájtokat? Hány új pornó oldal indul naponta? Most mindezt eláruljuk és a száraz adatokat stílusosan be is mutatjuk. - F: jún. 12.

Hírforrás: Infonapló, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=adatok_az_internetes_pornorol-stilusos_talalasban

Leggazdagabb támogatója egy református iskola könyvtárának voltFEL

Tavaly 22 375 civilszervezet jutott pénzhez a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából. A legtöbbet, csaknem négyszázmilliót a Gyermekrák-alapítvány kapott, a legkevesebbet, 145 forintot a Kiskassáért Német Egyesület. A leggazdagabb támogatója egy református iskola könyvtárának volt, a legkevesebb adót a faluszövetségnek pénzt felajánlók fizetik. Hatszáz szervezet csak egy embertől kapott pénzt, tizenegy viszont több mint tízezertől. - F: júl. 1.


Alapelv főnököknek: ne légy túl barátságos!FEL

Manapság, amikor az emberek sokkal több időt töltenek a munkahelyükön, mint a családjuk vagy a barátaik körében, elkerülhetetlen, hogy kialakuljanak közeli kapcsolatok, barátságok akár főnök és beosztott között is. Azonban az sem célravezető, ha a főnök túlságosan jóban van dolgozóival, az pedig még inkább kerülendő, hogy baráti alapon különböztesse meg őket -- írja a Forbes magazin. - F: jún. 19.

Hírforrás: Mfór, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=alapelv_fonokoknek_ne_legy_tul_baratsagos

Gyermekoldalt indított a Magyar RádióFEL

A gyermekműsorok és gyermekprogramok iránt érdeklődők számára indított aloldalt honlapján a Magyar Rádió (MR). A link címen elérhető új szolgáltatás az MR gyermekek számára készült műsorait és az MR Zenei Együttesek legfiatalabbaknak szóló programjait fogja össze. - F: jún. 26.

Hírforrás: Kreatív, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=gyermekoldalt_inditott_a_magyar_radio

Magyarország legjobb strandjai: a teljes kékhulám-listaFEL

Kékhullám Zászló: a legjobb balatoni, Fertő tói, Velencei-tavi és Tisza-tói strandok. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a napokban adta át az idei idén a Kékhullám Zászlókat. 29 strand és 5 vitorlás kikötő kapta meg 2009-ben a minősítést. A Pénzcentrum most megmutatja, hol érdemes strandolnod idén nyáron, a legnagyobb hazai tavaknál. - F: jún. 30.

Hírforrás: Pénzcentrum, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=magyarorszag_legjobb_strandjai_a_teljes_kekhulam-lista

Goldenblog 2009: ők lettek a gasztroblog kategória győzteseiFEL

A tavalyinál nagyobb mezőnyből -- 85 nevezés közül -- számos új blog közül választotta ki háromfős zsűrink és a közönség a legjobb tíz gasztroblogot. - F: jún. 24.

Hírforrás: HVG, link
2009. július 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=goldenblog_2009_ok_lettek_a_gasztroblog_kategoria_gyoztesei