Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 06. 03. (22. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Átláthatóbb struktúra kéne, valami reform FEL

Nagy könyvtárakban túl merev hierarchikus rendszer alakul ki, sokszor a legnagyobb könyvtárak nem is tudják, hogy hány munkacsoport létezik házon belül, így nem tudják hatékonyan koordinálni az egyes feladatokat. (A jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal.) Átláthatóbb struktúra kéne, valami reform. Az iskolai könyvtárakban pedig a könyvtáros legyen tudatában, hogy kitől mit követelhet. - F: jún 1.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkEBSCO otthonról -- egyelőre a FSZEK-ből FEL

Az, ami az ELTE Egyetemi Könyvtárnak nem sikerült, megvalósult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban: mától(?) bármelyik beiratkozott felhasználó akár otthonról is elérheti az EBSCO Host adatbázis által kínált csomagokat, ehhez csak a vonalkódját kell bepötyögni. Ennek örülök, csak kis kérdés motoszkál a fejemben: miért csak most? (Jó, persze nálunk sem lehet otthonról, de ennek tudom az okát.) - F: máj. 28.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkAlternatív internetes források megismerése -- ezzel is karcsúbb lehet az állomány FEL

Időnként félfüllel hallom, amint tájékoztató könyvtáros a referenszkérdés felmerülésénél zsigerből a helyi katalógust kezdi el böngészni. Megértem, annó én is ezt csináltam. Olyan korban azonban, melyben a könyvtárban elérhető dokumentumok köre töredéke az interneten akár térítésmentesen, fulltextben lévőnek is, meghökkentő lehet a használó számára is. Ha az interneten elérhető források között otthonosan mozog a könyvtáros, tájékoztatása kurrensebbé válik, figyelme a nyomtatott dokumentumok felől az elektronikusak felé fordul. (vö.: http://www.konyvtaros.com/2009/05/az-informacioszerzes-elsodleges.html ) Persze, olvasási célra továbbra is ott marad a könyvek állománya, mely a használói informálódási szempontokat figyelembe véve immáron jóval karcsúbb lehet.
Hírforrás: linkNem sért jogokat a digitalizált olvasóterem FEL

Bírósági döntés szerint nem sérti a könyvkiadók szerzői jogait a könyvtárakban található elektronikus olvasótermek működése Németországban -- határozott a frankfurti törvényszék. A bíróság gyorsított ügymenetben tárgyalta az Eugen Ulmer Verlag által benyújtott keresetet. A kiadó a darmstadti műszaki egyetemet akarta visszatartani attól, hogy továbbra is ingyenesen elérhető elektronikus formában kínálja az általa kiadott tudományos műveket a könyvtártagok számára. A bírák ugyanakkor a szerzői jogok megsértésének látják azt a lehetőséget, hogy a könyvszövegek és -tartalmak részben, illetve egészében kimenthetők adathordozóra. Ebben a pontban helyt adtak a kiadó keresetének. A tanács elnöke az ügy során már korábban is utalt arra, hogy a könyvek tartalmának elektronikus formában való felhasználása szerzői jogi szempontból mindaddig lehetséges, míg nem születik ellenkező tartalmú szerződés. A jelenlegi álláspont szerint csak a könyvek letöltése és másolása érinti a szerzői jogokat. Az ügy tárgya egyébiránt Winfried Schulze történész Einführung in die neuere Geschichte (Bevezetés az újkori történelembe) című munkája volt. - F: máj. 15.
Hírforrás: Kultúrpart, linkLottópénzre váró tékák FEL

Várhatóan csak a magánadományokból származó könyvek gazdagíthatják ebben az évben a városi és községi közkönyvtárakat, ha a művelődési minisztériumnak nem sikerül előteremtenie a könyv- és folyóirat-vásárlásra szánt támogatási összeget. -- Még az alkalmazottaknak sem tudunk ivóvizet vásárolni, annyira szegények vagyunk -- panaszkodott kedden a Művelődési és Vallásügyi Minisztérium főtitkára, miután kijött a romániai kiadókkal folytatott megbeszélésről. Mircea Staicu egyébként aligha örvendeztette meg a találkozón részt vevőket, amikor szembesítette őket azzal a ténnyel, hogy a szaktárca kasszájában egyelőre nincs anyagi forrás a közkönyvtárak könyv- és folyóirat-beszerzési programjának a finanszírozására -- ez pedig nagy érvágásnak számít mind a kiadók, mind pedig a könyvtárak és azok olvasótábora számára. Az évi nettó profitjának 0,4 százalékát erre fordító Román Lottótársaság pedig még nem közölte, mennyivel támogatja a programot, így a tékák meglévő állományukból gazdálkodhatnak. - F: máj. 27.
Hírforrás: Erdély.ma, linkMegszűnik a kulturális járulék -- finanszírozás: szerencsejáték FEL

Megszűnik a kulturális járulék, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételét ezután az ötös lottóból befolyó szerencsejáték-adó 90 százaléka adja -- jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter az InfoRádió beszámolója szerint. - F: máj. 28.
Hírforrás: Portfolio, linkAz NKA szerint nincs összeférhetetlenség -- saját portálját támogatja FEL

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egy éve közöl kritikákat a támogatott programokról a honlapján. A Revizor nevű szájtnak meglepő módon évi 30 millió támogatást ítél meg az a szervezet, amely működteti. A főszerkesztő és az elnök szerint nincs összeférhetetlenség. Szó lesz még további 8-9 milliárdnyi lottóadóról. - F: máj. 29.
Hírforrás: Index, linkE-könyveket árulna a Google FEL

A keresőcég jelezte, hogy elindítaná saját szolgáltatását, amelyen keresztül a legújabb könyvek digitális másolatait szerezhetnék be az internetezők. A kiadók érdeklődve várják a javaslat részleteit. A kiadók egyetlen ilyen részlet miatt nem elégedettek a digitális piacot saját szolgáltatásával és a Kindle olvasókkal uraló Amazonnal, a cég ugyanis ragaszkodik a 10 dolláros árhoz, amely pedig jóval alacsonyabb, mint az új, keményfedeles kiadványok esetében megszokott 25-26 dolláros szint. - F: jún. 2.
Hírforrás: Sg.hu, linkNemzeti Digitáis Közmű: pusztába kiáltott internet. Újabb állami pénzköltősdi FEL

Az állam beletenyerel egy versenypiacba, és közpénzek elköltésével bizonyos szereplőket helyzetbe hoz. -- A magyar NDK egy grandiózus állami infosztráda-építési terv, amely a Baja Ferenc vezette elektronikuskormányzat-központ bugyraiból -- hosszas érlelődés után -- az elmúlt hetekben gejzírként tört elő. E szerint döntően európai uniós támogatásból cirka 100-150 milliárd forintért egy országos, nagy sávszélességű távközlési gerinchálózat épülne. ... A magyar községek lakosságának 42 százaléka ma, NDK nélkül is rendszeresen internetezik az NRC piackutató cég 2008 második félévi felmérése szerint. Lehet, hogy nem otthon, hanem a munkahelyén, az iskolában vagy a teleházban. Lehet, hogy ezek az emberek nem képesek otthon filmeket online letölteni, de azt sem lehet mondani, hogy el lennének zárva az internettől. Az egyelőre nem internetező 58 százalék többségét vélhetően nem érdekli a net, és/vagy nem tud, illetve nem akar érte fizetni. Akkor ténylegesen hány magyar állampolgár esélyegyenlőségi problémáját kell megoldani ezzel a százmilliárdos, piactorzító beruházással? - F: máj. 28., p. 50-51
Hírforrás: Figyelő, linkKönyv megszerettetése -- Nógrádi lépcsőt jelent az iskolai könyvtárban FEL

A szülők, a pedagógusok tapasztalják, nem olvasnak a gyerekek. Hogyan lehetne a könyvet megszerettetni velük? Erről beszélgettünk Adoryán Emese könyvtárostanárral.
-- Az ötödik-hatodik osztályosok még gyakran előfordulnak a könyvtárban, lelkesek. Azt látjuk viszont, hogy a hetedik-nyolcadikosoknak mindez már ciki. Őket legjobban a vetélkedőkkel lehet bevonni a könyvtár életébe.
-- Mit tehetnek a szülők, hogy rábírják csemetéjüket az olvasásra? -- Ajánlhatom, hogy a felsős gyerekeknek is olvassanak. Ez a korosztály még elfogadja, és mintegy esti meseként igényli is a gesztust, ezt gyakran hallom a diákjaim szüleitől. De említhetek példát a családomból is, ahol az egyik rokon fiú nyolcadikos koráig nem vett a kezébe könyvet. Az anyukája olvasott fel neki. Most pedig már szoros barátság fűzi az irodalomhoz. Tehát lehet változtatni...
-- Mi a helyzet a kötelező irodalommal? -- A mai gyerekeknek nem jön be az Egri csillagok, vagy A kőszívű ember fiai. Nem értik, s főleg a nyelvezete miatt. A János vitéz történetét élvezték, de például olyan szavak akadályt jelentettek számukra, mint a csillámló vagy a segedelmére... Mi is beszereztünk a Nógrádi Gáborék által átdolgozott, rövidített regényváltozatokból. Úgy tapasztaltam, aki ezek valamelyikét elolvasta, utána érdeklődéssel fordult az eredeti mű felé. - F: máj. 27.
Hírforrás: Zalai Hírlap, linkKönyvtári fejlesztés -- pr és meglepő pr-hiány FEL

Több megyei település könyvtára korszerűsödik a Hajdúsági Könyvtári Kapuk program keretében. Az olvasók 24 órában, korlátlanul hozzáférnek majd a digitális dokumentumokhoz és a szolgáltatásokhoz. -- Az európai uniós forrásból számítógépeket, szoftvereket vásárolnak és közös megyei könyvtári portált alakítanak ki. Emellett a fogyatékkal élők számára nagyító-olvasógépet, illetve felolvasógépet is beszereznek a jövő év végére. Az intézmények vezetői és Halász János alpolgármester közös sajtótájékoztatón ismertették a projektet. A Méliusz Juhász Péter és a Benedek Elek Könyvtár mellett még másik 6 megyei települési gyűjtemény pályázott a fejlesztésekre közösen. Az intézmények összesen 100 millió forintot nyertek. - F: máj. 27.
-- A cikk többféle gondolatot válthat ki. Egyrészt, a lead ('líd', azaz a bevezető, vastaggal szedett összefoglaló szöveg) kicsengése, hogy a digitális dokumentumok napi 24 órában lesznek hozzáférhetőek.
-- No és, ez eddig is természetes volt, könyvtáraktól, könyvtári pénzektől függetlenül. Mindez persze lehet újságírói tudatlanság is. A hír másik oldala viszont elgondolkodtató. Az elmúlt hetekben százával kaptak könyvtárak pénzeket. Ugyanakkor a tervezett fejlesztésekről alig esik szó a napi- és hetisajtóban. Mintha a könyvtárak saját magukról a kellemes híreket sem szeretnék közreadni. Vajon miért? (MG)
Hírforrás: DTV, link21 tonnányi idegen nyelvű könyv a Bod Péter-könyvtárba FEL

Idegen nyelvű részleg létrehozását tervezi a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Az intézmény tavaly megkapta a svájci Marco Botta 33 ezer kötetet tartalmazó magángyűjteményét. A tavaly elhunyt férfi végrendeletében a laussane-i önkormányzatot bízta meg, hogy keressen gazdát gazdag könyvtárának, a svájci elöljárók a sepsiszentgyörgyi könyvtárnak adományozták a 21 tonnányi könyvgyűjteményt. Az adomány francia, angol, német és olasz nyelvű szépirodalmi könyveket, klasszikusokat, történelmi és földrajzi munkákat tartalmaz. Mielőtt azonban az új részleget megnyitnák, előbb fel kell újítani az erre kijelölt termeket. Szonda elmondta, jelenleg a kivitelezőkkel tárgyalnak, de egy esetleges negatív költségvetés-módosítás miatt leállhat a projekt. - F: jún. 2.
Hírforrás: Transindex, linkÍme az ország legjobb és legrosszabb állami honlapjai FEL

A magyar állam intézményeinek honlapjai egészen elszomorító színvonalúak, a törvényi előírásoknak sem felelnek meg - derül ki az Átlátható Állam Kezdeményezés keretében megvalósult kutatásból. A Tóth István János vezette Kivele-2009 program rávilágít: a jogkövető magatartás valószínű hiánya még olyan intézményekre is nagyon jellemző, amelyeknek feladata a törvények védelme és a jogbiztonság megteremtése lenne. - F: máj. 29.
Hírforrás: Portfolio.hu, linkÜnnepi könyvhét Győrben, Szegeden, Székesfehárvárott FEL

Neves művészek fellépéseiről, számos kísérő rendezvényről ad hírt a június 4-én kezdődő győri könyvhét programfüzete. A megyei és városi könyvtár közös szervezésében megvalósuló eseménysorozat fő helyszíne a két intézmény mellett a Richter-terem illetve az Arany János utca sátorsora lesz. Ebben az évben a szervezők a gyermekeknek szóló kiadványoknak és előadásoknak a korábbiaknál nagyobb szerepet szánnak és valamennyi rendezvényt ingyen látogathatják az érdeklődők. - F: máj. 27.
-- A tavalyi debütálás után idén is a Somogyi-könyvtár kapta a jubileumi, 80. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek szervezési feladatát június 4-12-ig- tudtuk meg Andóczy Balogh Évától, a Somogyi könyvtár munkatársától. - F: máj. 28.,
Hírforrás: Revita TV, link ; Promenad, link Székesfehérvár: linkSzervezeti kultúra -- versenyelőnyt biztosíthat (vagy tüntethet el) FEL

A legsikeresebb vállalatok [és könyvtárak] olyan szervezeti kultúrával bírnak, amely egyszerre szolgálja a vásárlókat, az alkalmazottakat és a tulajdonosokat. A szervezeti kultúra pénzbeli értékének mérhetővé tételére számos próbálkozás történt. Össze lehet adni a szervezet fizikai és pénzügyi vagyonának értékét, azonban nagyon sok szervezetnél (pl. az egyetemeken) óriási értéket képvisel a humán és a szervezeti tőke. Ha ez összhangban van a szervezet stratégiájával, akkor fenntartható versenyelőnyt biztosít. Erre alapul az egyik mérési módszer, amelynek lényege, hogy nem a szervezeti kultúra jó vagy rossz voltát vizsgálja, hanem azt, hogy illeszkedik-e a célokhoz. - F: Milyen fontos a szervezeti kultúra? / ref.: Tóth M., In: Humanus
Hírforrás: Humanus, linkMásolásvédelem: a látássérülteket és a könyvtárakat sem kíméli FEL

Évekig tanulmányozta Patricia Akester cambridge-i jogprofesszor a másolásvédelemmel kapcsolatos eseteket, tanulmánya szerint súlyos problémákkal szembesülhet bárki, aki nem rendeltetésszerűen használná a jogvédett tartalmakat. Sokat szenvedhetnek emiatt a látássérültek is, írja mindezt az Ars Technica hírportál. Naponta találkoznak problémákkal a British Library könyvtárosai is, akik képtelenek a másolásvédelem miatt archiválni az egyes könyvek vagy DVD-k anyagait. Hasonló problémákkal küzdenek azon egyetemi előadók is, akik filmművészettel foglalkoznak. Míg a törvény biztosítja számukra annak lehetőségét, hogy előadásaikhoz egyes filmek részleteiből egy válogatásDVD-t készítsenek, mindezt nem képesek legálisan megtenni, mivel aki a DVD-k másolásvédelmét kikerüli, törvényt szeg. - F: máj 28.
Hírforrás: HVG, linkMilyen a magyar munkaerő? -- Ismerős? FEL

A vállalatvezetők szerint a magyar munkaerő nem eléggé mobil; munkájával nem azonosul igazán, számára a 'pénz az egyetlen motiváló erő'; nehezen, vagy sehogy sem vállal felelősséget saját munkájáért; passzív, még akkor is, ha saját érdekei kerülnek veszélybe; konfliktuskerülő, szereti a problémákat a szőnyeg alá söpörni; jellemző rá a 'nyitottság hiánya', fél a hibák beismerésétől; nem igazán lojális – bár fontos számára a cég híre és jó hírneve, de munkájánál a magánéletét és a családját sokkal fontosabbnak tartja; nem jellemzi életútja megtervezése, a munkát nem tekinti az előrejutást kínáló, tanulást biztosító lehetőségnek; jellemző viszont a stabil értékrend hiánya; a nyílt véleménynyilvánítástól való idegenkedés még a külön e célból szervezett vállalati fórumokon is; a magyarok nem jó csapatjátékosok, a vezetőket inkább elszigetelik, mintsem együttműködnének velük a közös célok érdekében; rugalmatlanok, hiányzik belőlük a gyorsan változó munkafeltételekhez való alkalmazkodó készség. Továbbá a vállalatvezetők egybehangzó véleménye a nem megfelelő nyelvtudás, illetve a szakmai gyakorlatok hiánya vagy elégtelensége. -- A megkérdezettek ennél jóval kedvezőbb képet festettek önmagukról, talán valamiféle elvárásnak megfelelve. Néhány ponton különösen szembetűnő a különbség a megkérdezett menedzserek válaszaival összevetve. - F: máj.
Hírforrás: Consultation Magazin, linkTaktikák a tehetséges munkatársak megtartására FEL

Richard Florida szociológus többek között a kreatív osztály elmélet megalkotásáról híres. (Managing for Creativity, 2005 -- magyarul: Kreativitásmenedzsment). Eszerint az innovációban jeleskedő alkalmazottak az ún. kreatív osztály. A gazdasági fejlődés a metropolisokban abból adódik, hogy ott sokkal több magasan képzett humán- és műszaki értelmiségi és művész él. Imponáló társaságuk pedig egyrészt még több kreatív embert vonz, másrészt az üzleti lehetőségek gyarapodásával jár, és ezzel a gazdagodást is segíti. -- A kreatív osztály, vagy általában az alkalmazottak megtartásának oka egyebek között: egyre nehezebb intellektuális kihívásokkal bombázzák őket, miközben elhárítják előlük azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik számukra a kibontakozást. (Jim Goodnight) SAS Institute, vezérigazgató. Az előbbit például úgy érik el, hogy a jól végzett munkát sokszor nem pusztán pénzzel honorálják, hanem egy még bonyolultabb, a jól teljesítőknek még nagyobb produkciót lehetővé tevő feladattal is elismerik. - F: Ötletrohamosztag. In: HVG 31 (2009. május 20.) 21 p. 47-51
Hírforrás: HVG, link (regisztrációval)Ha kreativitásra vágysz, építsd le a védekező egódat! FEL

Van védekező és van felfedező egó. És különbség van a kettő között. A védekező egó valójában a kreativitás ellen munkál, mert egy feladatot ismer: megvédeni az ént -- úgy, ahogy van. Ezzel szemben a felfedező egóban pozitív erő van, mivel azt szolgálja, hogyan lehet ötletünket, elképzelésünket megvalósítani. Az utóbbi két és fél ezer évben az emberi gondolkodás elsősorban az egymásnak feszülő érvek ütköztetésére épült. Szerintem viszont fontos, hogy ne csak valami ellen, hanem valamivel párhuzamosan is képesek legyünk gondolkodni -- ezt értem az egó, de csakis a védekező egó leépítésén. - F: Párhuzamos gondolatok : Interjú a főkreatívval / [Edward de Bono]. In: HVG 31 (2009. május 20.) 21 p. 51
Hírforrás: HVG, link (regisztrációval)Elektronikus polccímke garantálja az árakat Biatorbágyon FEL

A CBA Krupp biatorbágyi üzletében teszt jelleggel bevezették az elektronikus polccímkét. A tesztidőszak alatt az édességrészleget látták el közel 800 darab normál méretű digitális polccímkével. Két hónapon keresztül vizsgálják a CBA munkatársai a vásárlók visszajelzéseit, az árváltozások sikerességét és a kétféle sín strapabíróságát, praktikus kezelhetőségét. - F: máj. 30.
Hírforrás: Prím, linkKérdezd a könyvtárat -- svéd országos internetes szolgáltatás (azonnali üzenetküldéssel!) FEL

F: máj. 28.
Hírforrás: Larsson Mária, linkWeboldalfejlesztés: hagyományos és innovatív módszerek FEL

A weboldalak tesztelése a fejlesztés korai szakaszában jóval költséghatékonyabb, mint a későbbi, negatív visszajelzések kapcsán történő alakítgatásuk, újratervezésük. Kérdés azonban, hogy a weboldalak készítésekor pontosan mikor és milyen módszerekkel érdemes tesztelni azokat. Az alábbi írásban mindenekelőtt áttekintést nyújtok a weboldalak tervezésének egy lehetséges és ideálisnak mondható folyamatáról, majd bemutatom, hogy hol, milyen fázisokban alkalmazhatók a különböző hagyományos, illetve innovatív tesztelési módszerek. Az utóbbiak közül részletesen foglalkozom a tekintetkövetéses és az online fókuszcsoportos vizsgálattal: egyrészt ezek elméleti alapjaival, másrészt gyakorlati alkalmazhatóságukkal, amelyet magam is kipróbáltam a magyarorszag.hu oldal tesztelése során. - F: 2008. tél
Hírforrás: Médiakutató, linkÍme az ország legjobb és legrosszabb állami honlapjai -- itt az ETI FEL

A magyar állam intézményeinek honlapjai egészen elszomorító színvonalúak, a törvényi előírásoknak sem felelnek meg - derül ki az Átlátható Állam Kezdeményezés keretében megvalósult kutatásból. A Tóth István János vezette Kivele-2009 program rávilágít: a jogkövető magatartás valószínű hiánya még olyan intézményekre is nagyon jellemző, amelyeknek feladata a törvények védelme és a jogbiztonság megteremtése lenne. Tóth István János beszámolója szerint a kutatás során két meglepő eredmény is adódott:
1) A magyar állami intézmények jelentős része nem jogkövető - nem tartja be az elektronikus információszabadságról szóló törvény (2005. évi XC törvény az elektronikus információszabadságról) rendelkezéseit és több ott felsorolt információt nem tesz elérhetővé honlapján.
2) Tanulságos az is, hogy a kutatók sehol nem találták a nyomát egy olyan listának, amely az összes állami intézményt, háttérintézményt és felügyeleti szervet, állami tulajdonú cég nevét és elérhetőségét tartalmazná. Ha van ilyen lista, akkor ez a magyar állampolgárok számára nem elérhető az interneten, ha nincs, akkor az még furcsább. Hogyan lehet gondolkodni a hatékony államról, a közszolgáltatások hatékonyságának javításáról, ha azt sem tudjuk, hogy hány állami intézmény gazdálkodik a központi költségvetés pénzéből, illetve az állami intézményeknek tulajdonában hány cég működik jelenleg? Az állami intézmények átláthatóságának, a jogkövető magatartás teljesülésének világosabb megragadásához a kutatók létrehoztak egy összefoglaló mutatószámot, az 'Elektronikus információ-szabadság Törvény-tisztelet Indexét' (ETI). Az ETI azt méri, hogy egy adott állami intézmény honlapja mennyiben felel meg az Eitv által meghatározott követelményeknek. Az így létrejött index tehát pontosan azt méri, hogy a törvény által előírt információknak hány százalékát közli az adott honlap. - F: máj. 29.
Hírforrás: Portfolio.hu, linkA szélessáv az információs társadalom motorja FEL

portugál példa is azt mutatja, hogy a szélessávú internet-elérés az információs társadalom fejlődésének fontos motorja - hívja fel a figyelmet a hétfőn megtartott 'Portugál--magyar best practice exchange' konferencia egyik tanulságára az Informatikai Vállalkozások Szövetsége. - máj. 27.
Hírforrás: Hírszerző, link'Kiszállt' a Bod Péter Megyei Könyvtár FEL

Könyvtárunk pénteken, május 15-én délután, 15 és 18 óra között ismét 'kiszáll' az Erzsébet-parkba. A Könyv-tér, hang-tár programba illeszkedő újabb akció során a pavilonban lehetőség lesz az állományunkban lévő hangoskönyvek "kóstolgatására", gyermekkönyvek böngészésére, érdekes könyvek, albumok lapozgatására, és helyben beiratkozhatnak az érdeklődők. Mindenkit szeretettel várunk! - F: máj. 15.
Hírforrás: Konyvtarunk, linkEgyre divatosabb a munkaerő-toborzás a közösségi oldalakról FEL

A munkaerő-toborzás átalakulását támasztja alá a Jobvite kutatása, amelyből az derül ki: egyre több amerikai cég választ új munkatársat az interneten nagy népszerűségnek örvendő közösségi oldalakról. Ráadásul az új módszer igencsak sikeres, hiszen a cégek kétharmada kiváló munkaerőt talált ezen az úton. - F: máj. 31.
Hírforrás: Prím, link1018 olvasó 33 717 könyvet olvasott Kisteleken FEL

Időutazás a Délmagyarral: A tömegek szocialista nevelése. -- ... Mozgalom az olvasás is: 'Szeressétek a könyvet, a tudás forrását! -- tanította Gorkij, s Kisteleken sokan magukévá teszik ezt a szép intelmet' -- állítjuk február 18-án. A statisztika szerint '1958-ban például 1018 olvasója volt a könyvtárnak, köztük 305 paraszt. (...) Elolvastak összesen 33 717 szépirodalmi, történelmi, ismeretterjesztő és egyéb könyvet'. - F: máj. 30.
Hírforrás: Délmagyar, linkInternet-használatot tanít a Magyar Telekom Baranyában FEL

Digitális Híd Fest néven kétnapos rendezvénysorozatot szervez 2009. május 29-30-án a Magyar Telekom Baranya megye több kistelepülésén. A Magyar Telekom önkéntesei a kísérő programokban gazdag rendezvények keretében az internet használatára tanítják a települések lakosait, ezzel is elősegítve a digitális felzárkózást. - F: máj. 28.
Hírforrás: Prím, linkGoogle Wave -- az online kommunikáció jövője FEL

A Google lerántotta a leplet Wave névre keresztelt szolgáltatásáról, amely az e-mail egy továbbfejlesztett, számos webkettes tulajdonsággal kibővített változata. A Wave egyesíti az előbb említett kommunikációs megoldásokat, és felfrissíti azt a fotó-, videó- és dokumentummegosztás képességével, sőt alkalmazások vagy internetes keresések is beilleszthetők valós időben az innovatív platformba. A felhasználók meghívhatnak az aktuális beszélgetésbe másokat, csetelhetnek egymással, válaszolhatnak a régebbi bejegyzésekre, megoszthatják másokkal fotóikat, videóikat, előhívhatják egy kis ablakban a Google Maps-et, vagy akár közösen szerkeszthetnek egy dokumentumot, ám külső szoftverek is integrálhatóak. - F: máj. 29.
Hírforrás: Prím, linkÚjabb uniós vizsgálat indulhat a Google ellen -- ezúttal a digitális könyvek miatt FEL

A 2009. május 28-án összeülő Versenyképességi Tanács -- Németország kezdeményezésére -- várhatóan felkéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a Google könyvdigitalizálási programját, mivel egyes országok szerint az megsérti a szerzői jogokra vonatkozó európai előírásokat. - F: máj. 28.
Hírforrás: Műszaki Fórum, linkFunkcionális analfabetizmustól az olvasási stratégiákig FEL

Az olvasás kis kézikönyve szülőknek, pedagógusoknak -- A funkcionális analfabetizmustól az olvasási stratégiákig címmel jelent meg kiadvány a minap. A kiadvány az olvasási funkció tudatosodásáról szól. - F: jún. 1.
Hírforrás: Steklács blog, link100 ezer példányszámos kiadvánnyal jelenik meg az MNB, a PSZÁF és a GVH FEL

Az ingyenes kiadvány az Est lapok szokásos terjesztési helyszínein érhető el Budapesten és a nagyobb vidéki városokban. A 100 ezer példányban megjelenő 'Pénziránytű' közérthető formában tájékoztat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk. A füzet olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint például: mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártya-használatról, mikor melyik hiteltípus lehet hasznos, milyen megtakarítási formák léteznek, miért fontosak a nyugdíjpénztárak stb. A kiadvány megtalálható a három intézmény honlapján (www.gvh.hu, www.mnb.hu, www.pszaf.hu) is. - F: máj. 28.
Hírforrás: Portfolio, linkOrvoskeresők online -- konkrét példák FEL

A kockablog fontos kérdést vetett fel a minap arról, hogyan kereshetünk és egyáltalán hol keressünk orvost, ügyeletet online. Mert ugye nem kérdés, egyre többen keresnek orvost az interneten, hiszen hova máshova is fordulhat gyorsan az ember ilyen információért. Igyekszem néhány konkrét példával szolgálni, hol lehet ma Magyarországon orvost keresni. - F: máj. 31.
Hírforrás: Mediq, linkBing -- Indul a Microsoft új keresője FEL

Jövő szerdán indul a Microsoft új keresője. A Bing utazáskor, vásárláskor és helyi üzletek keresésekor segítene leginkább, és barátságosabb lenne a Google-nél. Kibővített találati listával, jobb relevanciával, új megjelenéssel és felhasználó élménnyel indul június 3-án a Microsoft keresője, amelyet Bing névre kereszteltek -- írja az MTI. Európában eleinte "beta" megjelöléssel fut majd a csütörtök este bemutatott szolgáltatás, azonban ez nem félkész, hanem kevesebb és alacsonyabb szintű szolgáltatást jelent, míg az USA-ban szélesebb szolgáltatáskészlet lesz elérhető. A redmondi cégóriás fontos célkitűzése, hogy a felhasználónak jóval kevesebbet kelljen klikkelnie azért, hogy egy konkrét információt megtaláljon. A comScore Inc. nevű internetes kutatóintézet szerint a keresések 30 százaléka megválaszolatlanul marad, illetve kétharmaduk igényli, hogy finomítsuk a keresési paramétereket. - F: máj. 29.
Hírforrás: Kreatív, linkA stratégiai térkép önmagában mérsékelheti a szervezet kiadásait -- David Norton Budapesten FEL

A múlt pénteken Budapesten járt David Norton, aki Robert Kaplannal együtt a kiegyensúlyozott teljesítménymutatók és az erre épülő stratégiai térképek rendszerének (ld. pl.: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=hircsokrok&id=5#a9 ) atyja. A számos üzleti, közszolgáltató szervezetet, sőt kormányokat referenciái közé soroló rendszer azért is érdekes, mert képes elérni, hogy a megálmodott stratégiák végre is hajtassanak. Mert 10-ből 9 szervezet esetén nem ez történik. Ennek okai: a munkatársak 95%-a nem ismeri, nem érti a szervezeti (vagy ágazati) stratégiát, a vezetők 85%-a havonta egy óránál is kevesebbet foglalkozik a stratégiával, a szervezetek 60%-a nem kapcsolja össze mindennapos tevékenységét a stratégiával. 70%-uknál a vezetők ösztönzése nincs a stratégiával összekapcsolva. A HR-szervezetek 55%-a csak operatív prioritásokkal foglalkozik, a szervezetek vezetőinek 44%-a nem tudja azonosítani szervezetének legfontosabb teljesítménytényezőit. -- Vajon mennyiben ismert és komolyan vett a hazai könyvtárakban a stratégiai terv, rendelkeznek-e számszerűsített célokkal, teljesítménymutatókkal -- jut az ember eszébe a kérdés. Mint az előadó a számos példák egyikében kifejtette: a New York-i St. Vincent kórház pusztán azért tudta mérsékelni kamatterheit, mert világos, hitelezői számára is reális és átlátható tervet szolgáltatott számukra (is), mely által 17 millió dollárral -- azaz a kockázati felárral -- kevesebbet kellett törlesztenie.
Hírforrás: MG