Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 05. 27. (21. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Könyvtár és az online keresők versenye -- ki nyer ma? FEL

Kérdezhetnénk, ki nyer ma? A Mosman Könyvtár nagyszerű ötlettel állt elő. 5 napon át, minden nap megküzd egymással a könyvtár egyik könyvtáros szakembere, aki csak a könyvtár forrásaiban keresgélhet és egy online szakember, aki csak mindenki által elérhető keresőket használhat. Mindkét félnek 45 perce van a kereséseket végrehajtani és mi szavazhatunk a jobbikra. A hét végén a győztes díjat kap. Na de miről is szól valójában a versengés? Óriási online hírnevet szerezhet magának a könyvtár egy olyan versennyel, aminek megszervezése szinte semmibe sem kerül. Le a kalappal előttük! - F: máj. 26.
Hírforrás: MedIQ, linkBiztosan állományba kell venni, vagy jobb megszabadulni a kötetektől? FEL

A könyvtárak többségébe érkeznek ajándékkönyvek, melyeknek jellemzően töredéke jelent valóban értéket a könyvtár használóinak. Az ajándék lónak -- közpénzből fenntartott terekkel gazdálkodó szervezet esetén kiváltképp -- meg kell nézni a fogát. Emellett persze az is igaz, hogy kínos lehet a kapott ajándékkönyvektől rövidúton megszabadulni, pl. a problémát exportálva más könyvtáraknak továbbadni. Segíthet a kellő pillanatban felmutatott gyűjtőköri szabályzat, mely az elutasítást vagy a 'selejtezést' indokolja. Több legyet is üthetünk a régóta be nem leltározott dokumentumok eltávolításával: kevésbé tevékeny munkatársak által bármikor előhúzható alibije szűnhet meg, lehetőséget adva a feladatvégzés legalább részbeni átcsoportosítására. A be nem leltározott anyagok felmérésével és róluk való döntéssel azon túl, hogy hely szabadul fel, munka csoportosítható át, átláthatóbbá válik a könyvtár, lehetséges kríziseknek is elejét vehetjük (vö.: OSZK, dokumentumégetés ügye, 2005.) (MG)
Hírforrás: OSZKA karcsúság legjobb receptje... FEL

A veszteségek közül a termelő vállalatoknál az egyik legnagyobb potenciál a készletekben van. A költségek kb. 60%-a anyagköltség. A Lean menedzsment (karcsúsító menedzsment) mindezt a Kaizen (folyamatos tökéletesítés) módszerének szisztematikus alkalmazásán és a cégnél dolgozók széles körének probléma megoldási folyamatba való bevonásán keresztül éri el. Ennek James Womack és Daniel Jones által megfogalmazott alapelvei:
1. Meghatározni, melyek a hozzáadott értéket tartalmazó és nem tartalmazó tevékenységek a vevő [használó] szempontjából
2. Az összes tevékenységláncolat, az értékáram és a veszteségek azonosítása.
3. Az értékáram folytonossá, eltérítések, megállások nélkülivé tétele.
4.Csak azt szabad előállítani, amit a vevő [használó] igényel: húzó rendszer kialakítása.
5. Folyamatosan törekedni kell a tökéletességre, a veszteségek folyamatos felderítésén és eltávolításán keresztül.
A szabályozott és szabványosított folyamatokban megkülönböztethető egymástól a normális és abnormális állapot, azaz szűkül a maszatolás, félrebeszélés lehetősége. A munkatársak bevonása azonban paradoxont hordoz. Nehéz olyan feladatba bevonni embereket, mely akár elbocsátásukkal is járhat. Válságos helyzetben a lassú szenvedést megelőzheti:
1. az értékáramok Lean szemléletű feltérképezése és elemzése lehet, amellyel viszonylag gyorsan azonosítani lehet a főbb veszteségcsökkentési potenciálokat, fejlesztési lehetőségeket.
2. Azokkal az intézkedésekkel elindulni, amelyek gyorsan eredményt (megtakarítást) hoznak (Quick Win). Rövid távú és néha radikálisabb beavatkozás (átszervezés, összevonások, racionalizálás).
3. Kaizen jellegű szisztematikus fejlesztési mechanizmus és programok működtetését a szervezeten belül egy hosszú távon is működőképes és folyamatosan fejlődő, az emberek által is elfogadott rendszer kialakítása érdekében. - F: márc. 31.
Hírforrás: Mfór, linkMég nem érezhető, hogy a válság hatására könyvtárba mennének az emberek FEL

A gazdasági válsággal együtt élve mindenki más praktikákat talál ki a túlélésre. Lapunk arra volt kíváncsi, hogyan spórolnak az emberek öltözködésükben és olvasási szokásaikban. Használtruha- és használtkönyv-kereskedésekben érdeklődtünk, jól jártak-e a válsággal; a válasz mindenütt egyértelmű nem volt. ... Felmerül a kérdés, hogy vajon a könyvtárak jól vagy rosszul járnak a gazdasági válság hozadékaival, több vagy kevesebb lesz-e a beiratkozó. Sóron László, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettese azonban azt mondta lapunknak: erről még korai bármit mondani, nincsenek még szemmel látható változások. - F: máj. 21.
Hírforrás: Hírszerző, linkMegújult a korszerű menedzsment technikák oldala FEL

A Menedzsment-eljárások, eszközök címmel a KIT-portál jobb oldalán kattintva http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=hircsokrok&id=5 olvashatók az alábbi témák rövid, könyvtárközpontú összefoglalói frissített irodalmakkal: Gördülő tervezés, Karcsú menedzsment, Újjáalakítás (reengineering), Kiszervezés, Szervezeti kultúra, Adatbányászat, CRM -- ügyfélkapcsolat-menedzsment, Tudásmenedzsment, BSC -- kiegyensúlyozott teljesítménymutatók rendszere, IAM -- Nem tárgyiasuló vagyon figyelése, Az ISO 9000-es szabvány alkalmazása, TQM -- teljes körű minőségirányítás, Coaching, Mystery shopping -- álcázott szolgáltatás-megfigyelés, Web 2.0-s alkalmazások. A friss tételek a KIT közel tízezres rekordállományából, illetve a háttérként szolgáló közel 700 tételes annotált menedzsment-bibliográfiájából származnak. A témához kapcsolódott a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által máj. 22-én szervezett 'Korszerű eljárások -- korszerű könyvtárak' című konferencia. Itt többek között a hírcsokorból merített szemináriumi, illetve szakdolgozataik alapján a hallagtók ismertették kutatásaik eredményeit. Az előadókat Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén az elmúlt években készítette fel.
Hírforrás: MGÉrtékhozzáadott szolgáltatások készítése és kínálata -- az internetről is FEL

E címmel is hangzik el előadás a jún. 3-i MIBE-konferencián. Hidvégi Péter, az ISI Emerging Markets ügyvezetője bemutatja a hazai és nemzetközi, interneten elérhető tartalmakat is beépítő hír- és információszolgáltató vállalkozások kínálatának főbb trendjeit, vonásait. Kitér a térítésmentes, illetve fizetős kínálat közötti tartalmi és feldolgozottságbeli különbségekre. Bankszektorbeli és építőipari példával ismerteti, hogy a szolgáltatók hogyan készítik elő az üzleti döntéseket megalapozó információt.
Hírforrás: linkMiért tartjuk vissza a tudást? Hálózati vagy pozícionális információ? FEL

Múlt heti számunkban volt szó az információ- és tudásátadást segítő tényezőkről. Most a tudásvisszatartásról szóló ábra is elérhető. Egyik motívum, hogy hatalomféltés miatt nem adják át a felek az nformációt. Az átadással csökkenő értékú információt nevezik pozícionálisnak. Az átadással értékesebbé válót pedig hálózatinak.
Hírforrás: GMconsulting.hu, linkMyLibrary -- információforrások és könyvtárosok együttműködése FEL

A My Netscape, My Yahoo és hasonló népszerű alkalmazások mintájára hozták létre a nyílt forráskódú MyLibrary -t 1997-ben, a North Carolina State University Library-ben. Célja adatbázisok, elektronikus szövegek és könyvtári linkek felhasználóbarát módon való hozzáférhetővé tétele volt. A bejelentkezett használó az őt érdeklő tudományterületet kiválasztva használhatta, és saját kedvenc linkjeivel társíthatta ezeket a forrásokat. A rendszert kb. kéttucatnyi könyvtár vette át részben, egészben vagy saját elképzelései szerint átalakítva. A MyLibrary lényege, a használók, az információforrások és a könyvtárosok együttműködése. - F: MyLibrary: digitális könyvtári eszköztár (ref.: Fazokas E.)
Hírforrás: Humanus, linkA fizikai dokumentumok mellett ma már ugyanolyan fontos az elektronikus formátum FEL

Téma: Munkát keres Földi Tamás. Tájékoztat: Földi Tamás. Hat és fél évig távol a kontinenstől. Tamás Oxforban szakszerű könyvelhelyező főnök munkakörben dolgozott, könyvtári túrákat vezetett és angolul Moyolt. Önéletrajz itt. -- Könyvtáros.com: Miért jöttél haza? -- Földi Tamás: A hazatérésnek rengeteg oka van, és nem egy hirtelen felindulás eredménye. Továbbra is szeretem Angliát, az ott töltött 6 és fél év alatt nagyon sok mindent láttam, tapasztaltam. A család és barátok hiánya mellett a legfontosabb a szakmai továbbfejlődés igénye. Elérkeztem egy olyan ponthoz, ahonnan nem olyan egyszerű a továbblépés. Úgy érzem, váltanom kell, de nem anyanyelvűként itt hátrányból indul az ember. A verseny Oxfordban, Londonban nagyon nagy, és azt látom, otthon több lehetőségem van a fejlődésre. - F: máj. 25.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkMiért és hogyan működtessünk könyvtárat kórházban? -- franciaországi körkép FEL

Napjainkban az önkéntesek munkája és az intézményesített könyvtári szolgáltatás egyszerre, különböző formában van jelen, melynek fokozatait hat város kórházának példáján ismerhetjük meg. A Montpellier-i Egyetemi Kórházi Központ és a megyei Könyv és Olvasási Igazgatóság (DDLL) között 2000-ben kötött együttműködési megállapodás értelmében a gyermek endokrinológia betegszobáiban egy könyvtáros mesélt a kicsiknek, majd 2005-től még egy könyvtáros segítségével ezt a szolgáltatást az egész pediátriára kiterjesztették. ... E médiatárak legjellemzőbb tulajdonsága az olvasói sokszínűség, "emberközeliségüket" igazolja, hogy 2007-ben szolgáltatásaik 15 %-kal nőttek, miközben a betegek kórházban töltött ideje egyre rövidebb.
Hírforrás: Humanus, linkA sikeres könyvtári honlap -- beszélgess a használókkal és végezz használhatósági teszteket! FEL

A szerző, aki a Johnson Megyei Könyvtárban (JoCoLibrary, Kansas) a honlap tartalmáért felel, közel tízéves tapasztalat birtokában a felhasználó-centrikus honlapkészítés titkait osztja meg olvasóival néhány gyakorlatias és jól bevált megoldást ismertetve. A titok kulcsa egyszerű: használhatósági vizsgálatokat kell végezni. Ha azonban nagyobb változtatásokat akarunk -- netán teljesen át akarjuk alakítani a honlapunkat -- előtte sokat kell beszélgetni az olvasókkal és a kollégákkal, ezek alapján módosítani a megoldásokat, és azután folyamatosan tesztelni az eredményeket.
Hírforrás: Humanus, linkBár a könyvtárban nincs -- ott az internet FEL

... A Fábián Ernő Községi Könyvtárban azt kérdeztük Balázs Emesétől, találunk-e a polcokon olyan könyvet, amelyből Szent Illés prófétáról tudhatna meg néhány dolgot az illyefalvi olvasó. Végül is kiegyeztünk: a világháló, az internet az, ahonnan a falu névadójáról tájékozódhat a kíváncsi olvasó. - F: máj. 26.
-- A példából látszik, hogy sok esetben nem a fizikai dokumentum hozza meg a használói elégedettséget, hanem, hogy a könyvtáros tudja- e a keresett információt előteremteni. Fizikai dokumentum helyett egyre inkább a keresési képesség a sikertényező az információszolgáltatásban. (MG)
Hírforrás: Erdély.ma, linkMellbedobással az olvasókért -- lengyel imázsjavítás FEL

Közismerten sok mindent el lehet adni egy formás női test kíséretében, ám a nyugat-lengyelországi Szczecínben mégis szokatlannak mondható célok érdekében vettek igénybe női idomokat. A helyi könyvtároskisasszonyok rendeztek merész fotóikból kiállítást az olvasóteremben, hogy így próbálják visszacsalogatni az olvasókat. A kísérlet remekül sikerült, egyik napról a másikra jelentősen emelkedett a könyvtárba látogató szczecíniek száma, s a könyvtárosok külön örültek annak, hogy végre megcáfolhatják azokat az állításokat, melyek szerint csak 'szürke egerek' dolgoznak a szakmában. - F: HVG, 21. sz., máj. 23., p. 32
-- Korábbi cikkünk a témában: Milyenek a lengyel könyvtárosnők?
Hírforrás: HVG; KIT portál, linkBeatles-kincsek Győrben! FEL

Több tucatnyi bakelitlemez, könyv, fotó, jó pár Lennon-típusú szemüveg, rengeteg CD és videó tekinthető meg azon a tárlaton, mely egy örökifjú, győri Beatles-rajongó relikviáit mutatja be a legendás gombafejűekről. A Városi Könyvtár Galgóczi Erzsébet Klubjában 'Május első napjaiban nyitottuk meg a tárlatot, s örömömre szolgált, hogy rengetegen jöttek el. Olyan ötvenes éveik végén, hatvanas éveik elején járó Beatles-rajongók tették tiszteletüket, akik anno gyermekkorukban élték át a négy legendás liverpooli hőskorát' mondta a kisalfold.hu-nak Szilágyi György. - F: máj. 22.
Hírforrás: Kisalföld, linkHaydn emlékkoncert a Somogyiban FEL

Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából emlékhangversenyt rendez a Somogyi-könyvtár szerda délután. Az Ünnepi könyvhét előkészületei is megkezdődtek, erről is szól a Könyvbarát klub rendezvénye a Tarjáni fiókkönyvtárban. - F: máj. 26.
Hírforrás: Szeged ma, linkEurópai elektronikus könyvtárhálózat -- 1.8 milliót kaptak FEL

Az Európai elektronikus könyvtárhálózat című program 1,8 millió euró támogatást kapott az EU Kultúra programjának 2009-re szóló felhívásában. A projekt célja a történelmi könyvekhez való online hozzáférés elősegítése; magyar résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia és a Széchenyi Könyvtár. - F: máj. 21.
Hírforrás: KultúrPont, linkKihirdették a Janikovszky Éva meseíró pályázat díjazottjait FEL

Kovács Ráchel az I. kategóriában, Orbán Éva a II. kategóriában érdemelte ki az első helyezést a VI. Janikovszky Éva meseíró pályázaton; az eredményt pénteken hirdették ki Budapesten. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) áprilisban VI. alkalommal hirdette meg 'Az úgy volt' címmel a Janikovszky Éváról elnevezett meseíró pályázatot. A szervezők két kategóriában várták a 6-10 éves gyerekek és 11-16 éves fiatalok írásait, akiknek az írás és olvasás iránti szeretetüket, alkotókedvüket kívánták ösztönözni. - F: máj. 22.
Hírforrás: Metropol, linkChrome 2.0: gyorsabb és stabilabb FEL

A Google Chrome végre kilépett a béta stádiumból, és nagykorúvá vált. A keresőóriás kiadta a szoftver 2.0-s változatát, ami jóval gyorsabb, mint elődje. A Google már két hónappal ezelőtt kiadta a böngésző tesztverzióját, a napokban azonban elkészült a végleges változat is, melynek V8-as motorja 30 százalékkal gyorsabb. A sebességnövekedést kifejezetten a JavaScripttel működő weboldalaknál érzékelhetik a felhasználók.
Hírforrás: Sg.hu, linkParkolópályán a MÁV -- porosodó állomástelkek rekultiválása FEL

Síneket selejtez és bérlőivel egyezkedik ingatlanjai hasznosítása előtt a vasút. A parkolási piac vezető vállalkozásának címére tör a MÁV: elővárosi állomásain 13 ezer gépkocsi számára alakítana ki parkolót. A 130 ezer telket, épületet kezelő vasút ingatlanhasznosítási tervében irodaházai eladására, pályaudvarai fejlesztésére koncentrál. Ingatlanalapja nem lesz. - F: máj. 22.
-- Elfekvő vagyonát teszi értékessé a mamutszervezet az értéket nem hozó vagyoneszközeinek hasznosításával. Eközben az autós társadalom vasút felé terelését is serkenti. (MG)
Hírforrás: NOL., linkInternetes szavazás a múzeumokról FEL

Lezárult egy több mint egy hónapig tartó internetes szavazás, ahol 2009 Vendégbarát Múzeumát keresték. Három kategóriában, 26 múzeumra lehetett szavazni. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága szervezte az Vendégbarát Múzeum-szavazást. Az éves látogatottságtól függően három kategóriában összesen 26 múzeumra lehetett voksolni. A versenyben olyan intézmények vettek részt, amelyek vendégbarát szolgáltatásaikkal programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív, interaktív bemutatási módszerekkel várták látogatóikat. Az internetes szavazófelületről 78 ezren látogattak el a pályázó múzeumok honlapjaira, és több ezren adták le szavazataikat. - F: máj. 19.
Hírforrás: Kreatív, linkMár több mint 3,6 millióan interneteznek Magyarországon FEL

Fél év alatt a 15-69 éves hazai lakosságon belül 3 százalékpontot nőtt az internetezők aránya, így a legfrissebb kutatási adatok szerint 49 százalékos az internetpenetráció -- áll az NRC piackutató cég legújabb felmérésében. Ez annyit jelent, hogy több mint 3,62 millióan kapcsolódnak havi rendszerességgel a világhálóra, a legalább hetente internetezők aránya pedig 45 százalék. - F: máj. 20.
Hírforrás: HVG, linkMonopoly mobiltelefonon -- lehet, hogy lesz majd könyvtári feladvány is? FEL

A több évtizedes múltra visszatekintő stratégiai játék ezúttal nem csak az asztal mellé ülve, hanem mobiltelefonon is elérhető. - F: máj. 21.
Hírforrás: Prím, linkNyári könyvtári gyakorlat Tatán FEL

F: máj. 24.
Hírforrás: Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, linkSosem arról folyik a késhegyre menő vita... FEL

'Ebben az országban sosem arról folyik késhegyre menő vita, hogy hogyan reagáljunk egy problémára, hanem, hogy tudomásul vegyük-e egyáltalán. Sosem merül fel, hogy mi a valóságalapja bárminek, csak hogy ki vette elő a kérdést.' Legyen ez a végszó -- Kettős Mérce - Különvélemény a Demokratikus Charta tüntetéséről.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkNemzeti információs kultúrák -- tünetek az EU-s döntéshozatalban FEL

-- Melyek a meghatározó nemzetek az EP-ben, amelyek a szálakat mozgatják? -- O. P.: Némileg leegyszerűsítve az alapfelállás a következő. A bizottságban a jogszabálytervezeteket német ízlés szerint vetik papírra. Amikor a szöveg bekerül a parlamentbe, a britek felékesítik az anyagot a saját cirádáikkal. Aztán általában a szavazás előtt pár perccel felébrednek a franciák, a spanyolok meg a kelet-európaiak, és megpróbálnak még valamit módosítani az anyagon. Vannak persze olyan nemzeti ügyek, amelyekre riadóztatják az egyes országok képviselőit, és akkor a franciák, a spanyolok, a hollandok vagy a svédek is nagyon komolyan tudnak hatni a folyamatra. Mind a németek, mind az angolok hihetetlenül felkészültek, ami a mögöttük álló közigazgatást jellemzi. Amikor beülök egy-egy bizottsági ülésre, viszonylag felkészültnek gondolva magam, mindig pironkodom, amikor a német kolléga benyúl a táskájába, és elővesz egy köbméter háttéranyagot. Náluk az állam nem rest, hogy kutatóintézetek sokaságát tartsa fenn, és mire az EU-ban napirendre kerül egy kérdés, nekik már van három kész forgatókönyvük. Ettől mi, magyarok, fényévekre vagyunk. Nálunk a kérdés az, tudunk-e valamin az utolsó pillanatban úgy változtatni, hogy mérsékeljük a kárt. - 'Megpróbáltunk közel férkőzni a láthatatlan belső hálózathoz' In: HVG (2009. május 13.)
Hírforrás: HVG, link (regisztrációval)Az igényes netezők döntő többsége egyben igényes olvasó is FEL

Körmend - Kár temetni a könyvet, a betűvetést. A korszerű, tartós és nem felszínes műveltség alapfeltétele mindig az olvasás marad. Amit az írott betű közvetít. A Faludi Ferenc Könyvtár nehézfegyver e küzdelemben. Igen, küzdelemben, mert az internet alapvetően írta át olvasási, s ezzel műveltségi szokásainkat, ez irányú mutatóinkat. A net ezerarcú; olyan szabad eszköz, amellyel ha jól él valaki, akkor hasznos kiegészítő barátra, társra lel benne. - F: máj. 20.
Hírforrás: Vas Népe, linkŐsszel jön Európába a Hulu FEL

Brit források szerint a Hulu idén ősszel, egészen pontosan szeptemberben rajtolhat el a kontinensen, mégpedig elsőként a szigetországban, ahol az amerikai tartalmak mellett helyi alkotásokat is megszereznének. A Telegraph a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva ír arról, hogy a tengerentúlon igen népszerű, ám a YouTube felhasználói bázisától egyelőre méreteiben elmaradó portál minden erejével a nemzetközivé váláson dolgozik, itt pedig az első lépés az Egyesült Királyságban történő megjelenés lesz, ahogy azt már megszokhattuk az amerikai fejlesztések esetében. A nagy filmstúdiók által birtokolt, csúcskategóriás tartalmakat ingyen kínáló oldal helyi alkotásokra is igyekszik szert tenni. - F: máj. 24.
Hírforrás: Sg.hu, linkAz interakció jövője avagy a jövő interakciója FEL

Két lélegzetelállító klipremek a (nem is oly távoli?) jövőről... A Microsoft, Surface Computerének megjelenése óta hangoztatja, hogy ma már rendelkezésre állnak azok a technológiai megoldások, amelyekkel gyakorlatilag bármilyen felület interaktívvá lesz tehető. Aki nehezen tudja elképzelni, hogy milyen is lesz az a világ, az nézze meg ezt az 5 perces Microsoft Office Labs Vision 2019 montázst, amely remek ízelítőt nyújt az interaktív technológiák lehetséges mindennapi alkalmazásából. - F: máj. 21.
Hírforrás: IOT, linkKonyv-e.hu -- Elektronikus könyvek FEL

Ezen az oldalon ingyenesen letölthető vagy akár közvetlenül olvasható elektronikus könyveket, tanulmányokat, dokumentumokat, folyóiratokat találhat. A honlap nemcsak elektronikus kiadványok kiadója, hanem könyvtárként egyedülálló módon elérhetővé teszi a világháló kínálkozó lehetőségeit. Elektronikus könyvtárunk levélcíme: level@konyv-e.hu Péli Zoltán Gábor. - F: máj. 20.
Hírforrás: Erdély.ma, linkVasalóteszttel hajt a nőkre a Haszon FEL

Műfajteremtő kiadványnak szánja a Haszon Nőknek magazint a Haszon Lapkiadó. A 92 oldalas, időszakosan -- de a tervek szerint később havi rendszerességgel -- megjelenő lap megjelenéséről Stipsicz Károly kiadóigazgató elmondta: 'Bármennyire kutattuk a nyugati újságárushelyeket, bármennyire böngésztük az internetet, kifejezetten a női célcsoport igényeire szabott gazdasági magazint a világon sehol sem találtunk'. A 23 ezer példányban megjelenő első lapszám több sikersztorit, követendő életstratégiát, autó-, karrier-, és még vasalótesztet is tartalmaz. Körbejárja, mennyibe kerül egy esküvő, stílus és marketingtippeket ad, valamint utánanéz a világ gazdasági trendjeinek is. - F: máj. 22.
Hírforrás: Kreatív, linkBudapest 3D-ben a Google Earthön FEL

Virtuális városépítésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzat és a T-Mobile. A virtuális Budapest projektnek köszönhetően első lépésben a főváros 22 nevezetességének 3D-s, körbejárható, valósághű modellje már felkerült a Google Earthre, és hamarosan újabb 146 épület modellezésével a teljes Andrássy út is bejárható lesz a világhálón. - F: máj. 22.
Hírforrás: Prím, linkA ledarált csirkétől a spermás gíroszig -- fél évtizednyi legendavadászat FEL

Az Urbanlegends.hu legendavadász blog ma ünnepli ötödik születésnapját. Ennek örömére a szerző összeszedte az elmúlt fél évtized legnépszerűbb legendáit, átveréseit, tévhiteit, nem beszélve egy sor érdekes statisztikáról. - F: máj. 26.
Hírforrás: HVG, link