Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok 


KIT hírlevél: 2009. 05. 20. (20. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Miért osztjuk / nem osztjuk meg információvagyonunkat? FEL

A KIT 2009-es szerkesztőségi témanaptárának májusi témája: Miért osztjuk / nem osztjuk meg információvagyonunkat? 2008-ben felmérés készült könyvtári és oktatási szakemberek körében: melyek a tudásátadást elősegítő, illetve gátló tényezők. Az eredmények halszálka-diagram mutatja be. A tényező-csoportok: egyéni tudás és képesség, az egyén társas kapcsolatai, fizikai környezet, elektronikus környezet, szervezeti kultúra, a vezető és a befogadó. Először a segítő tényezőket mutatjuk be.
Hírforrás: MG, linkÓda egy keresőmezőhöz -- ...rögtön keresni támadt kedvem FEL

Mivel szeretem a szépet, ezért fel vagyok iratkozva a libSite.org hírcsatornájára. A libSite 'könyvtári és könyvtárakkal kapcsolatos oldalak ajánló oldala', néha felbukkannak rajta igen érdekes, igen esztétikus és igen jól használható könyvtári weblapok is. Én pedig az ilyenektől mindig extázisba zuhanok, lásd a Pitkin Megyei Könyvtár oldala, amelyről régebben már írtam, sőt, anno még freeblog-sablont is szültem belőle. De hogy visszatérjek az eredeti témához: ma reggel szembejött az Arlington Heights Memorial Library honlapjának ajánlója, a maga gigantikus és felettébb esztétikus keresőmezőjével (egyébként az egész oldal nagyon szemrevaló). A katalógus keresőmezője igencsak központi helyen szerepel. Nem tudom már, hogy hol olvastam (kommentben megköszönném, ha valaki, aki tudja, megírná a forrást), hogy a könyvtári honlapok látogatóinak legnagyobb hányada azért érkezik az oldalra, hogy a gyűjteményben keressen, azaz használja a katalógust. Ezek szerint az Arlington Memorial a látogatók legnagyobb hányadának kedvére tett, amikor a brutális méretű search fieldet oda tette, ahová. Amikor megláttam, rögtön keresni támadt kedvem. - F: máj. 13.
Hírforrás: FIKSZ, link'ReMix Culture und Bibliotheken' -- avagy miért van szükség Könyvtár 2.0-ra? FEL

'ReMix Culture und Bibliotheken' -- avagy miért van szükség Könyvtár 2.0-ra? címmel tartott a regensburgi Egyetemi Könyvtárban május 14-én előadást a 'Creating libraries for the future' sorozat keretében Patrick Danowski, a genfi CERN 'Scientific Information Service' tudományos könyvtáros-informatikusa. A 'remix' kifejezés a könnyűzenei életből ismert, míg a 'remix culture' Lawrence Lessig harvardi jogászprofesszor kifejezése a 'read culture' és az 'original' ellentétére. Lényege, hogy (remélhetőleg szabad licenszű) kép-, film-, szöveg- és zenerészleteket olyan módon vágnak össze, hogy azok új, gyakran gyökeresen más jelentéssel telnek meg, a LEGO-elv alapján. Danowski ebből következtetve rámutatott, hogy a hagyományos tájékoztatás módszertana többé nem kerülheti meg, hogy olyan új kommunikációs csatornákkal bővüljön, amelyek már a könyvtártól függetlenek. A CERN munkatársának előadása polarizálta a hallgatóságot; sajnos erősen a Könyvtár 2.0-elmélet elfogadására vagy elutasítására ösztönzött, nem pedig a Lakatos Imre-i tudományos szintű kutatási program kísérletére.
Hírforrás: Lea-Katharina StellerAz IWIW felől is kereshető az OSZK Digitális Könyvtára -- Négyszeresére nőtt a DK forgalma FEL

Alig egy hónapja, mikor az IWIW megnyitotta kapuját a külső alkalmazások előtt -- lehetőséget biztosítva egyedülálló vagy már meglévő szolgáltatáshoz kapcsolódó, hasznos programok (pl. ún. gadget-ek) futtatására --, az OSZK Digitális könyvtárának (link: http://oszkdk.oszk.hu/ OSZKDK) keresője már ott volt az először elérhető 26 kisalkalmazás között. Azóta mintegy 10.000-en vették fel saját profiljukba a keresőt -- ezzel mintegy 4-szeresére növelve a virtuális bibliotéka korábbi látogatottságát --, melynek segítségével az IWIW-en belül, egyszerű keresés indítható az OSZKDK-ban, a kapott találati listából pedig egyetlen kattintással el lehet jutni a kiválasztott dokumentum DK-beli oldalára és nyilvánossági szinttől függően letöltést lehet indítani. A hamarosan periodika modullal bővülő digitális könyvtár keresője mellett rövidesen elérhető lesz a nemzeti könyvtár internetes katalógusának (NEKTÁR) keresője is az IWIW alkalmazások között.
Hírforrás: Bíró SzabolcsTudósok és könyvtárosok az információszabadságért -- OA FEL

A könyvtárosok és tudományos szakemberek azt akarják elérni, hogy a közpénzekből támogatott kutatások eredményeihez minden felhasználó szabadon hozzáférhessen. A tudományos lapok kiadói nem örülnek. Gyakran úgy tűnik, hogy az Open Access mozgalom szélmalomharcot folytat, viszont a kutatók optimisták és úgy vélik, erőfeszítéseiket végül siker koronázza majd. A kezdeményezést a tudósok egy része is támadta, mivel attól tartanak, hogy az információkhoz való szabad hozzáférés több kárt okozna, mint hasznot hozna. Jellemző példa, hogy az ingyenesen beküldött publikációkat közlő tudományos folyóiratok többségébe csak komoly előfizetési díjak kifizetése után tekinthetnek be az emberek. Az Open Access tagjai ezen a gyakorlaton akarnak változtatni. - F: máj. 14.
Hírforrás: Sg.hu, linkKiadókkal szerződik az online könyvmegosztó -- otthonról letölteni egyszerűbb FEL

A Scribd internetes oldala ugyanazt a szerepet töltené be az írásos művek online piacon, amelyet az YouTube mondhat magáénak a videók esetében. Ingyenes szolgáltatásuk most egy fizetős modellel bővül. Nem véletlen, hogy a cég a YouTube portálhoz hasonlítja magát, a kétéves múltra visszatekintő oldal ugyanis eddig minden hat hónapban megduplázta látogatói táborát, terjeszkedésének mértékét pedig sokszor említették már egy lapon a videómegosztó növekedési pályájával. Eddig a különböző könyvek, dokumentációk és rövidebb szöveges művek feltöltését és megosztását tették lehetővé a mintegy 60 millió olvasó számára, a jövőben azonban fizetős online boltot indítanak a kiadók támogatásával. - F: máj. 18.
Hírforrás: Sg.hu, linkAz internetes keresési idő és tudás kiszámlázása FEL

A térítésmentes interneten bárki 'ingyen' kereshet. Ezért első hallásra talán meglepő, de mégis van lehetőség az onnan szerzett információ értékesítésére. Térítésként fizetőképes ügyfele számára felszabadult idő, valamint a nála meg nem lévő a keresési szakértelem megszerzésére fordított energiák ellenértékét kapja. Emellett az információs tanácsadó a telefon által, térítéses és térítésmentes adatbázisokból, illetve akár offline forrásokból egyaránt szerzi az információt, tehát az interneten meglelt adatokat ellenőrzi, pontosítja, kiegészíti, és a keresést magát is dokumentálja. E munkák összességét már senki nem gondolja térítésmentesen végeztetni. -- E témáról (is), részletesebben: a Magyar Információbrókerek Egyesületének 9. konferenciája, 2009. jún. 3., Budapest, Fortuna Szálló- és Étteremhajó. További információ: www.mibe.info
Hírforrás: linkOrvoslás 2.0 -- orvosi és gyógyszer-információk FEL

Az orvosok hajlamosak hetente elmenni egy könyvtárba, és átolvasni néhány folyóiratot. És meghökkenve hallják, ha valaki otthoni gépe mellől több tucatnyi folyóiratot képes áttekinteni és olvasni. -- Interjú http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8079 Jóföldi Endrével http://kereses.blog.hu/ és Meskó Bertalan orvostanhallgató, bloggerrel http://mediq.blog.hu/
Hírforrás: MGFrusztráció szülte: blog megmosolyogtató, porosodó könyvekről FEL

Mary Kelly és Holly Hibner michigani közkönyvtárosok. Képtelenek felfogni, hogy a könyvtárosok miért nem válogatják le a kölcsönözhető állományokból a semmire sem kellő ('junk') anyagokat. A szerzők komolyan remélik, hogy a közkönyvtárosok elkötelezettekké válnak a minőségi állomány létrehozásában és megosztják példáikat a szörnyű könyvtári könyvek blogján: http://awfullibrarybooks.wordpress.com/
Hírforrás: librarian, linkE-papír a (könyves)polcokon -- Távolról vezérelhetők a polcfeliratok FEL

Megjelent Magyarországon az e-papír kereskedelmi felhasználása, a digitális polccímke rendszerek új fajtája. A boltokban központilag vezérelhető, vezeték nélküli adatátvitellel frissíthető árcédulák megbízhatóbbá és hosszú távon olcsóbbá teszik a vevőtájékoztatást. A technológia egyik úttörője hazánkban a székesfehérvári Laurel Kft. - F: máj. 14.
Hírforrás: Prím, link'Nem a közönséget viszik a könyvtárakba, hanem a könyveket viszik ki közösségi terekbe... ' FEL

A Magyar Nyelv Éve keretében idén nyáron a Hungarofest Kht. a Balassi Intézet támogatásával Olvasóligeteket hoz létre Budapesten, a Margitszigeten és a Szabadság téren, illetve a Balaton partján, a strandokon azzal a céllal, hogy azok is könyvet vegyenek a kezükbe, akik ezt nem, vagy már rég tették. Az Olvasóligetekben az érdeklődők könyveket, újságokat kapnak kölcsön, melyeket a helyszínen olvashatnak, lapozhatnak. Ezekbe az 'ideiglenes könyvtárakba' várják a kiadók könyvfelajánlásait azoknak, akik vágynak az olvasás örömeire. 'Nem a közönséget viszik a könyvtárakba, hanem a könyveket viszik ki közösségi terekbe, kávéházakba, parkokba, az utcára'. - F: máj. 13.
Hírforrás: Új Könyvpiac, linkHova lettek a könyvek? FEL

Ijesztően hiányoznak a jó könyvek. Egyesek talán vitába szállnak velem, mondván, ott az internet. Ennek előnye vitathatatlan. De ... Nem adják meg az olvasás élményét, nem bontakoztatják ki a képzelőerőt, nem gazdagítják a gyermek szókincsét. Magyarország már jó ideje nem érdekelt a könyvek exportálásában. Bizonyára ez is pénzkérdés. Volt ugye a magyarországi könyvtámogatás a pedagógusok számára. Sajnos, újból a pénzszűke szólt közbe. - F: máj. 18.
Hírforrás: Karpatinfo.net, linkLesz-e e-könyv az Új-zélandi könyvtárakban? FEL

Egy cikk szerint Új-Zélandon nagy a vita (és a tanácstalanság): kölcsönözzenek-e a szigetország könyvtárai e-könyveket? Ha nem, miért nem? Ha pedig igen, akkor milyen feltételekkel? A cikkben közöltek megfontolandóbbak, mint gondolnánk - előbb-utóbb tudniillik minden ország szembesül majd a kérdéssel. - F: máj. 19.
Hírforrás: FIKSZ, linkSzabad internethasználat érettségin Dániában? FEL

Szabad internethasználat érettségin? Valószínűleg Európa számos országában már magát az ötletet is hajmeresztőnek tekintenék, Dániában azonban az oktatási miniszter komolyan mérlegeli: engedélyezi az írásbeli érettséginél, hogy a diákok hézagos tudásukat a világhálóról egészítsék ki. Tervüket a szakértők azzal is indokolják, hogy az írásbeli érettségi célja éppen annak megállapítása: képes-e a diák rendszerezni tudásanyagát és világos értekezést készíteni belőle. A diákok mindenesetre nagyon lelkesek, meggyőződésük, hogy ily módon az érettségi sokkal közelebb áll majd ahhoz, ahogy nap mint nap információkat gyűjtenek házi feladataikhoz. Amennyiben a kísérlet sikerül, 2011-től már általánossá is válhat a web-érettségi Dániában. - F: máj. 18.
Hírforrás: Prim Online, linkA digitális univerzum várhatóan minden 18 hónapban megduplázza önmagát FEL

Miközben a digitális információk bővülésének üteme 2008-ban növekedett, az informatikai költségvetések szűkültek; így egyre nagyobb a szakadék a létrehozott információ mennyisége és az ennek kezelésére megvásárolt és telepített IT-erőforrások száma között. Ez a trend megerősíti, hogy olyan eszközökre és technikákra (pl. virtualizáció, adatduplikáció-elkerülés és egyéb adatmennyiség-csökkentő eljárások) van szükség, amelyek révén kevesebb forrással is több feladat végezhető el. A 2009-es IDC Digital Universe tanulmány legfontosabb megállapításai alapvető elmozdulást mutatnak az információbővülés, biztonság, megfelelés és felügyelet területén. A következő négy évben igen jelentősen növekedni fog az információt generáló technológiák száma és az interakció mennyisége. A mobilfelhasználók száma hármas szorzóval növekszik. A következő négy évben 600 millió ember válik majd Internet-felhasználóvá. Az összes Internet-felhasználó kb. kétharmada mobileszközöket fog használni, legalább az idő egy részében. Emellett a nem hagyományos IT-eszközök, például a vezeték nélküli mérőműszerek, ipari berendezések, FRID-olvasók és intelligens érzékelővezérlők száma 3,6-es szorzóval fog növekedni. Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy az emberek közötti interakciós események (e-mail, üzenettovábbítás, közösségi hálózatok stb. használatával) növekedésének aránya nyolcszoros lesz. - F: máj. 18.
Hírforrás: Terminal.hu, linkAdományok a könyvtáraknak és levéltáraknak civilektől és nem civilektől FEL

Családi irattártól ex libris-gyűjteményig sok mindent adományoznak a polgárok a közgyűjteményeknek Kapitulációs röpirat Budáról, szállodai vendégkönyv Svédországból a német, a szovjet és a román parancsnok köszönetnyilvánításával, Tompa Mihály-kötet Ausztráliából. Az adományozók többnyire idős, jobb módú magánszemélyek, de mindegyikükre jellemző az erős értékmentő szemlélet. Emigráns magyarok már nagyon ritkán kopogtatnak ajándékkal. Megható volt az az eset, amikor egy '56-ban Ausztráliába emigrált magyar férfi az átmeneti, bécsi táborban kapott és egész életében kincsként őrzött díszkötéses Tompa Mihály-verskötetét, már öregemberként, hazaküldte a nemzet könyvtárának. - F: máj. 18.
Hírforrás: Népszabadság Online, linkHarry Potter vagy Egri csillagok? FEL

Az irodalomtanárok véleménye is megoszlik, hogy milyen olvasmányokat ajánljanak az általános iskolás gyerekeknek a nyári szünetre. Az egyik nézet szerint a képességeknek megfelelő mennyiségű, főként magyar történeti témájú könyvrészleteket, mondákat, mások szerint a Harry Potter típusú könyveket kellene olvasni a vakáció alatt. A szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a szülők már az iskolás kor előtt mutassanak jó példát, meséljenek, beszélgessenek könyvekről a gyerekekkel. - F: május 19.
Hírforrás: Szombathelyi Televízió, linkPozícióféltés: tünetek és... -- van egyáltalán megoldás? FEL

A pozícióféltés egy frusztrált személy irreális félelmein alapuló egyszemélyes hadjárat a láthatatlan ellenséggel szemben. Legtöbbször a szervezet kritikus időszakában és azzal összefüggésben üti fel a fejét, és tovább ront a szervezet amúgy sem rózsás helyzetén. A pozícióféltő célja megtartani az eddig megszerzett pozíciót annak minden hatáskörével és privilégiumával mindenáron. És minél fenyegetőbbnek érzi helyzetét, annál durvább eszközökhöz folyamodik pozíciója védelmében. Tünetek: gyenge munkavégzés, látszateredmények, felelősséghárítás, mások akadályozása, információvisszatartás, tehetségek elüldözése (a cikkben részletezve). A pozícióféltés is gyorsabban felismerhető egy külső szakember számára és orvoslása is legjobb elfogulatlan, a szervezeten kívül álló szakember bevonásával. Attól függően, milyen korán ismerik fel, a pozícióféltés különböző módszereket kíván. Korai stádiumban elég lehet az is, ha az érintett személy biztonságérzetét növeljük, magasabb szinten vezetői készségeit fejlesztjük. Míg később tréning és/vagy coach segítségével lehet oldani a problémát. Súlyosabb esetben azonban az illető szervezetből való eltávolítása marad az egyetlen járható út. - F: máj. 11.
-- Maurice Line észrevétele: A hibák elkövetése nem csak a főnök privilégiuma. Az erős főnök elfogadja a korlátokat. Minél óvatosabb a csípés, annál jobban hat. Az amputálás jobb, mint a lassú rohadás. (Maurice's management maxims / Mauriuce B. Line. In: Library Management 20 (1999) 1 p. 10-11)
Hírforrás: HR Portál, linkKárt okoz a felelősségvállalásra képtelen vezető: kerüli a rendszeres visszacsatolást FEL

A vezető elzárkózása a visszajelzéstől: mintha azt feltételezné, hogy csak az ő véleménye számít. A menedzserek sokszor nem figyelnek oda, hogy mondandójuk eljutott-e a többiekhez, megértették-e azt. Adottnak veszi azt, amit ő válaszreakcióként feltételez. A kölcsönös kommunikációs láncolat elakadása gátolja a teljesítményt. 'Ha nem adunk visszajelzést munkatársainknak, akkor csorbul, torzul az önismeretük.' A visszajelzés teljes megtagadása: az illető kényelmes pozíciójából nem kíván előbújni és kerüli a felelősségvállalást. (Könnyebb bizonytalanságban hagyni valakit, mint nyíltan vállalni az esetleges konfrontációt és annak következményeit. - F: ápr. 30.
Hírforrás: HR Portál, linkMilyen hibákat ne kövessünk el leépítéskor? FEL

A vezetők és a HR szakemberek többségének nincs tapasztalata abban, hogyan kezeljék a válság miatt kialakult helyzetet, az első számú intézkedés, amire ilyenkor egyetlen megoldásként tekintenek, az általános létszámcsökkentés. A felmondás közlése viszont egy vezetőnek sem kellemes szituáció, nem véletlenül bízzák ezt a feladatot sokszor a személyügyre. A csoportos létszámcsökkentésről megoszlik a HR-vezetők véleménye, de abban egyetértenek, hogy nem érdemes titkolózni a dolgozók előtt, mert a leépítés ténye előbb-utóbb úgyis kiszivárog. Néhány gyakorlati tanács a II. Országos HR Benchmark konferencia résztvevőitől. - F: máj. 14.
Hírforrás: HR Portál, linkMásfél millió forintot hoz egy Auchan-négyzetméter FEL

Az Auchannál a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó forgalom, míg az Aldi egyelőre a sor végén áll. A Tesco hiába hozza a legnagyobb éves árbevételt, egy négyzetméterről annyit árul ki, mint a Spar -- derült ki a Napi összesítéséből. - F: máj. 11.
-- Mely könyvtárra / állományrészre / jut nagyobb forgalom vagy használói elégedettség? És miért? -- Hangozhat 'könyvtárra' fordítva a fenti probléma. Ha átlagon aluli eredményt kapunk valamely egységre, érdemes magyarázatot találni rá. Amely vagy elfogadható, vagy helyesbítő intézkedést vonhat maga után (analógiák és bencharkok ismerete esetén inkább az utóbbi). Kérdés persze, hogy van-e bátorság megmérni. Ha igen, kimondani az eredményt. Ha az is megtörtént, akkor intézkedést is hozni... (MG) -- 'A könyvtárak inkább büntető, mint jutalmazó attitűddel figyelik a teljesítményeket, ám az is igaz, hogy akár költségvetési, akár szabályozási okokból nincs meg a kellő rugalmasság sem a pozitív, sem a negatív reagálásra.' (Cataloguing production standards in academic libraries / C. L. Bénaud, S. Bordeinau, M. E. Hanson. In: Technical Services Quarterly 13 (1999) 3 p. 43-67)
Hírforrás: Mfór, linkMiért nem tudjuk azt, amit kérnek? FEL

'Nálam számos külföldi érdeklődő megfordul, pénzük is lenne, ám olyan projekteket és azokhoz megfelelő minőségű menedzsmentet keresnek, amilyenekkel nem tudunk szolgálni' mondta egy szakállamtitkár az eü minisztériumból. Vajon mit jelenthet, hogy nincsenek megfelelő projektek? Csak nem azt, hogy az egészségügyből sikeresen kiszavaztunk minden változási lehetőséget? Vajon a nem megfelelő minőségű menedzsment nem azt jelenti, hogy akinek csöpp esze és tehetsége van, az messze elkerüli a magyar egészségügy vidékét? Mert azt azért nem hiszem, hogy mi magyarok nem értünk a projektvezetéshez. A cikk írásakor eszembe jutott, hogy a győri kórház készíttet évente egy amolyan hangulatjelentést, amit a betegeknek adott kérdőív kiértékelésével állítanak össze. A hírt a helyi napilapban olvastam, de annak archívumában nem találtam a cikket, gondoltam megnézem a kórház honlapján a Rólunk írták rovatot. Ott meglepetésemre a legújabb bejegyzés 2007-es volt, pedig szinte havonta van róluk cikk... A Sajtóanyagok menüpontban sem jártam nagyobb sikerrel, ahogy a Minőségbiztosítás pontban sem. Kár, mert a jelentés szerint a betegek nagy része úgy általában elégedett a kórház által nyújtott szolgáltatásokkal. Mivel én távolról sem, már megint úgy látom, én szorultam ki arra a bizonyos perifériára... Lehet, hogy a magyar egészségügynek sokat segítene, ha nagy számban jelennének meg a jogaikat és kötelességeiket jól ismerő betegek és hozzátartozók... - F: máj. 5.
Hírforrás: Kaizen blog, linkBezárt VilágKépző FEL

F: máj. 13.
Hírforrás: Farkas Ferenc, linkEgy amerikai egyetemen kötelező az iPhone FEL

A Missouri University médiatudományok fakultása 2005-től előírja a WLAN-képes laptopok használatát az előadásokon, a következő tanévtől viszont már egy iPhone-al vagy iPod Touch-al is ki kell bővíteniük a diákoknak a digitális eszközpalettát. Brian S. Brooks, a felsőoktatási intézmény dékánja a közelmúltban megjelent tanulmányokra hivatkozva elmondta, hogy a fiatalok háromszor több információt jegyeznek meg, ha másodszor is meghallgatják az előadásokat, ezért az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a tananyagot Podcast-ek formájában elérhetővé teszik az iTunes-on, és a diákok onnan letölthetik majd a hanganyagokat. - F: máj. 12.
Hírforrás: Prím, linkGépkönyvtáros: WolframAlpha FEL

Mindenhol a WolframAlpha az új slágertéma. Nagyon menő cucc, ugyanis az összes eddigi keresőmotor közül ez áll legközelebb a robotkönyvtáros fogalmához. Konkrétan kérdésekre, fogalmakra tud válaszolni (sajnos csak angol nyelven), úgy, hogy előbb értelmezi azt, majd az összes lehetséges választ végig veszi. Természetesen azt is elárulja, hogy milyen értelemben válasz az adott kérdésre az eredmény. - F: máj. 18.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkMájus 18, az internet világnapja FEL

Kevés technikai vívmány dicsekedhet saját világnappal, de a világháló kétségkívül megérdemli, hogy neki szenteljünk egy napot: létezése alapjaiban változtathatja meg a XXI. századi ember mindennapjait. A kutatók szerint míg az ipari társadalom legfőbb vívmánya az emberi fizikai munka helyettesítése volt, az információs társadalom fő célkitűzése a szellemi munka helyettesítése. A számítógépek segítenek megtöbbszörözni agyi kapacitásunkat, ami az információs termelőerő gyors növekedését, az emberiség tudásanyagának megsokszorozódását hozza. A tudás a gazdagság és hatalom fő forrásává válik, vagyis valamely ország gazdaságának teljesítőképességét már nem elsősorban a felhasználható földterület nagysága, a nyersanyagok bősége vagy a népesség száma fogja meghatározni, hanem a lakosság képzettsége és tudása. Míg az ipari társadalom jellemző tendenciája a tömegesítés volt -- például tömegtermelés, tömegkommunikáció, tömegoktatás --. az új kor nagyobb teret ad az egyéniségnek. A nagy csatornák helyét a jövőben átveszik a kisebb közönségréteget megcélzó, speciális érdeklődésű 'kicsik'. - F: máj. 18.
Hírforrás: Szabad Föld, linkHaydn-kéziratgyűjteményét láthatjuk az OSZK-ban FEL

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában őrzik a világ legnagyobb, elsődleges forrásnak tekinthető Haydn-kéziratgyűjteményét, ezekből válogatott Mikusi Balázs osztályvezető a közelmúltban megnyílt kamarakiállításhoz. - F: máj. 15.
Hírforrás: Kultúra.hu, linkNKA Kávéházban összegeztek -- támogatási tendenciák, pályázati lehetőségek FEL

Az NKA az elmúlt évben jelentős szerepet vállalt a digitális múzeumi adatbázisok létrehozásában. Támogatásával 2008-ban megvalósult Magyarország első, ingyenesen elérhető Digitális Múzeumi Könyvtára, amelyben 1237 kötet, 350 ezer oldal, 8 millió karakter, 100 ezer kép áll a nagyközönség és a szakma rendelkezésére. A programot az NKA 2009-ben is kiemelten támogatja. A Múzeumi Szakmai Kollégium 2009. márciusi döntése, amely meghívásos pályázat alapján 14 nagy múzeumi projektre (kiemelt kiállítások, vándorkiállítások) összesen 270 millió forintos támogatást nyújt, szintén mutatja azt a törekvést, hogy elaprózás helyett az NKA a színvonalas programok nagy összegű, a teljes megvalósítást lehetővé tevő támogatására törekszik. - F: máj. 19.
Hírforrás: Kultúra.hu, linkÚjabb keresőeszközökkel rukkolt elő a Google FEL

A Google több hasznos eszközzel bővítette piacvezető online keresőszolgáltatásának repertoárját, köztük olyanokkal is, amelyek a számítógépes és a mobiltelefonos keresések jobb szinkronizálását segítik elő. - F: máj. 13.
Hírforrás: Prím, linkElindult a Google-gyilkos tudományos webkereső FEL

A Wolfram Alpha megnyitotta kapuit az internetezők előtt, akik tegnaptól már tesztelhetik a számos elemző által a jövő intelligens webkeresőjének titulált megoldást. - F: máj. 17.
Hírforrás: Prím, linkElkészült Szabadka honlapja FEL

Elkészült Szabadka város képviselő-testületének három nyelvű - magyar, szerb és horvát - hivatalos honlapja. - F: máj. 16.
Hírforrás: Prím, linkInternetes oktatás és szótár a magyarul tanulóknak FEL

Tíznyelvű szótár és internetes tananyag segíti mostantól azokat, akik magyarul
akarnak tanulni. - F: máj. 18.
Hírforrás: Prím, link