Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009. 04. 29. (17. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Használóiérték-számítás a könyvtárban?! FEL

Az üzleti életben inkább: ügyfélérték-számítás. Az ügyfél kifejezés azonban már többször riadalmat okozott könyvtári viszonylatban, legalábbis hazai fórumokon. Profit környezetben az ügyfélérték azt jelenti, hogy egy adott ügyfélre mekkora valós vagy potenciális bevétel jut(hat). Ilyen módon megkülönböztethetők értékes és kevésbé értékes ügyfelek. A különböző vállalkozásoknak -- eltérő célcsoportjaik miatt -- eltérő ügyfélértéket jelent ugyanaz az ügyfél. A kisnyugdíjas értékes ügyfele a trappista sajt gyártójának, ugyanő nem értékes a floridai ingatlanokat értékesítők üzlete szempontjából. Közszolgálati vonatkozásban ügyfélértéket általában nem illik mondani. Ugyanakkor az ügyfelek -- legyen: olvasók -- megkülönböztetése mindennapi gyakorlat. 'Ha különösen szeretünk valakit, akkor -- a szakmai hiúságunk legyezgetése érdekében is -- neki kincseket, mélyebb ismereteket is adunk, sőt ajánlunk a rejtett, nehezebben meglelhető forrásokból is, sőt valamiféle beavatásban is részesítjük. Ezt azonban, mivel nem szabályozható és ellenőrizhető, nem feltétlenül tesszük meg mindenkivel.' (ld.: http://www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/260/index.php ) Visszatérve azonban a trappista--floridai analógiához, a könyvtár missziójában, SZMSZ-ében rögzített a célcsoport, mely az értékes ügyfelek halmazát jelentheti (bár cégek esetében ezt az üzleti érdek, közintézményben pedig valamely külső hatóság határozza meg). Az ezen kívül esők kevéssé értékes szegmenst alkotnak -- mondjuk, az akár az egyetemi könyvtár mellett is lakó nem egyetemi polgárok. A könyvtár az értékes szegmens érdekei szerint határozza meg szolgáltatásának paramétereit, benne a szerzeményezési politikát is. E célcsoporttól jó eséllyel várhat nagyobb aktivitást (használat, kölcsönzés stb.). Az ügyfélérték a projektek esetében is számít: nagyinet-rendezvény szervezésekor nem a fiatalokra fókuszálnak a könyvtáros szervezők. És ez így van jól. Inkább tudatosítani érdemes az ügyfélérték koncepcióját, mint tartani használatától. Eredményesebbé és hatékonyabbá teszi a szolgáltatást.
Hírforrás: MGTabularázás a magyar könyvtárügyben? FEL

... Nos akkor a lényeg. A magyar könyvtári nemtudommit egész egyszerűen meg kell szüntetni. Ebben a formációban a projektnek vége van. Érdemes készíteni egy záróelszámolást. Majd az összes információval a zsákunkban újra fel kell építeni valamit. Rombolás nélkül. Új projekt, új mérföldkövek, új költségtervek, új határidők. - F: ápr. 26.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkNem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 5. MEK FEL

A Magyar Elektronikus Könyvtárat 1994-ben hárman kezdtük csinálni -- mondja Drótos László. -- Leginkább a Project Gutenberg (gutenberg.org) volt az ötletadó. Moldován István a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Könyvtárából elkezdte a társadalomtudományi szakirodalmat gyűjteni, Kokas Károly a szegedi JATE Könyvtárából a bölcsész irodalmat és ő szerezte meg a szervert és tárterületet az IIF-nél, én meg a műszaki és természettudományi illetve a szépirodalmat próbáltam gyarapítani. Abszolút 'magánügy' volt, évekig nulla forintból készült, és a főnökeink nem is nagyon örültek neki, mert nem értették, hogy miért fontos ez. A kilencvenes évek közepéig az internetet csak maroknyi ember használta itthon és a többiek egyáltalán nem értették, hogy mi miért vagyunk olyan lelkesek és hogy micsoda hatalmas lehetőségek nyíltak meg többek közt a könyvtárak számára is. A sikert abban mérjük, hogy mennyi használója van a szolgáltatásainknak és hogy mennyire elégedettek velük - szerencsére egyikre sem panaszkodhatunk, így mindig van ösztönzés, hogy érdemes tovább csinálni és folyamatosan fejleszteni. Formális elismerést először 2000-ben kaptunk, amikor az NJSZT (www.njszt.hu) Kalmár-díját nekünk ítélték a MEK létrehozásáért. Az első és jelenleg is létező támogatónk a -- mai nevén -- NIIF Intézet (www.niif.hu), amelynek a szerverén a MEK első verziója működött és ahol ma is van egy biztonsági másolatunk (mek.niif.hu). 1999 óta az Országos Széchényi Könyvtár (www.oszk.hu) biztosítja a szervezeti és infrastrukturális hátteret, ami nagyon sokat számít a projekt stabilitása és fenntarthatósága szempontjából, és lehetővé tette, hogy a MEK mellett egyéb fejlesztésekbe is belekezdjünk, és nemzetközi kapcsolatokat építsünk ki. Fontos továbbá a közhasznú, Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület (mek.oszk.hu/egyesulet), ennek pályázati, 1%-os SZJA és szponzori bevételeiből tudunk plusz fejlesztéseket finanszírozni, nagyméretű szövegállományokat (pl. szótárakat, lexikonokat) megvenni és webre konvertálni, illetve az irodalmi szövegek hibajavításáért fizetni a bedolgozó korrektoroknak. -- A központi web-szerveren napi 40-50 ezer látogatás van (nyáron 25-30 ezer), ami egy év alatt 14 milliót tesz ki. A MEK-ből nőtt ki továbbá az EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis), a MIT-HOL (mai nevén: Libinfo) virtuális tájékoztatószolgálat, az eleMEK nyílt metaadat-kezelő rendszer. Tervezett projekt a Magyar Internet Archívum.
Hírforrás: Drótos LászlóImázs és 'porosodó' Miskolcon -- további szakmai tabutémák és görcsök FEL

Miskolci diskurzus Darvas Tóth Péterrel, Ládi Lászlóval, Fehér Miklóssal (kép nélkül) és HSD nélkül. - ápr. 28.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkA pehelysúlyú könyvtári segítőtárs: a libstats FEL

A libstats nem tartozik igazán a nagyágyú kategóriába, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Egy olyan kis programocskáról van szó, amely az elektronikus tájékoztatást és ügyfélszolgálatot, helpdesket kezeli, méri, számlálja szorgalmasan, sőt, a válaszokból még egy egyszerűbb tudásbázist is össze tud hozni. Ráadásul még egy naptár-widgetet is hozzá lehet csapni, hogy valami minimális határidő-kezelés is legyen benne. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkMit olvastok most? -- Kimutatja a figyelem megoszlását FEL

Egy magyar netes szolgáltatás valós időben mutatja meg, hogy melyik újságcikk mennyire népszerű: hányan olvassák, értékelik vagy kommentálják. A Hírmátrix http://www.hirmatrix.hu/ azt is megjeleníti, hogy a korábbi napokon mely híreire voltak a legtöbben kíváncsiak.
Jó megoldás, ha visszacsatoljuk a felhasználónak az olvasottsági adatokat. A NOL által elindított Hírmátrix nevű szolgáltatás egy olyan aggregátor nyitólap, mely kizárólag a felhasználók érdeklődését figyelembe véve vizualizálja a híreket. A megjelenítés azt veszi elsősorban figyelembe, hogy hányan kattintottak az adott cikkre, de az algoritmus azzal is számol, hogy hány értékelés és hozzászólás érkezett az adott témával kapcsolatban. Az oldalon az aktuális adatok fényében állandóan változó négyszögek mérete az olvasottsággal arányos, a szín pedig az érdeklődés változását jelöli. Ha a szín élénkebbé válik, az a nézettség növekedését jelenti, ha elsötétül, az a csökkenésre utal. A hétféle színkód pedig a rovatokat jelöli. A felület nagyon intuitív az egyes funkciókat pár kattintás után mindenki felfedezheti magának.
A készítők nem rejtették véka alá, hogy az alapkoncepciót a Maramushi Newsmap nevű alkalmazásában dolgozta ki 2004-ben. A magyar szolgáltatás a Newsmap-pel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány netes újság vette át az adott hírt, hanem a felhasználókra koncentrálva, az adott pillanat olvasottsági adatait követhetjük nyomon a segítségével. A Hírmátrix másik megjelenítési módja az un. idővonal, ahol az elmúlt időszak legolvasottabb híreit tudjuk végig nézni félnapos felbontásban. Mikor mi foglalkoztatta legjobban az olvasókat, mi számított szenzációnak egy adott nap. - F: Agent portál
Hírforrás: ápr. 23., linkIngyenes internet a könyvtárosok napján FEL

Ma, a Könyvek és szerzői jog világnapján, illetve a Romániai könyvtárosok napján indul a Biblionet program, amelynek keretében ingyenes internethozzáférést biztosítanak a romániai könyvtárak látogatói számára. A programot 26,9 millió dollárral finanszírozza a Bill & Melinda Gates Alapítvány. Romániában a lakosság 80 százaléka (főleg a vidéken élők) nem rendelkeznek folyamatos internethozzáféréssel -- főleg számukra jelent majd nagy előnyt a könyvtárak korszerűsítése. Romániában 2005 óta ünneplik ma a könyvtárosok napját: az intézmények arra használják ki az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet a könyvtár szerepének mibenlétére és fontosságára, az olvasási szokások változására, a könyvtárosok alulbecsült és kevéssé ismert mesterségének szerepére. A könyvtárosok napjának idei legfontosabb rendezvénye a Biblionet programra összpontosító, Bukarestben zajló konferencia. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Transindex, linkNetkönyv és papírjegyzet -- formátum és magyar tartalom e-bookra FEL

Mikorra várható az olvasási szokásokban a digitális áttörés? Milyen internetkönyv-projektekkel jelentkeznek hazai kiadók? - A Könyvfesztivál második napján az e-bookról beszélgettek a Könyvtáros Klubban. A kibertérben valószínűleg könnyebben és gyorsabban lehet tájékozódni, mint a fizikaiban: a Millenáris park komplexumánál legalábbis biztosan; ez járt a fejemben, amikor nagy nehezen végre megtaláltam a Könyvtáros Klubot, ahol az e-bookok, az elektronikus könyvolvasók magyarországi helyzetéről beszéltek. - F: Origo, ápr. 25., http://www.litera.hu/hirek/netkonyv-es-papirjegyzet Mint Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Dokumentum Központ Digitális Gyűjtemény Osztályának vezetője elmondta, az e-book fogalom jelenleg többértelmű lehet, annyi azonban bizonyos, hogy digitális eszközzel olvasható, alapvetően szöveges, lezárt dokumentumegységről van szó, amely letölthető és hordozható. Az OSZK osztályvezetője az elektronikus dokumentumok kínálatáról is szólt: elmondása szerint a nagy nemzetközi e-book áruházak jellemzően kevés magyar nyelvű digitális könyvet tartanak, míg hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár az e-book-kiadás. Előrébb járnak azonban a virtuális könyvtárak: a Magyar Elektronikus Könyvtár mintegy 7000 címet, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Hallgatói Információs Központ 700-700 dokumentumot kínál. - F: ápr. 27.
Hírforrás: Prím, linkDrága hobbi még az e-könyv FEL

Tucatnyi formátum, egymással csak részben kompatibilis készülékek, kevés magyar könyv és végtelen lehetőségek. Az elektronikus kötetek több évtizedes történetük ellenére is vadnyugatnak számítanak. Körképünk e-könyves kütyükről és olvasnivalókról. Csekély készülékválaszték és a slágerkönyvek hiánya jellemzi az e-könyvek hazai piacát. Bár világszerte több elektronikus könyves kütyüből lehet választani, a hazai vásárlónak nemzetközi rendelésekkel kell bajlódnia, ha e-könyvek olvasására alkalmas hardvert keres magának. Ráadásul a vadászat akkor sem ér véget, ha sikerült készüléket vásárolni, az e-könyves formátumok között csak a tapasztalt olvasó nem téved el. - F: ápr. 27.
Hírforrás: Origo, linkMese útja: olvasás-népszerűsítés az interneten FEL

Mese útja www.meseutja.hu címmel indult olvasásnépszerűsítő program az interneten; a gyermekek olvasóvá nevelésével foglalkozó szakembereket ötletekkel, játékokkal, óravázlatokkal, program- és könyvajánlóval segítő honlapot szombaton mutatták be a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjában. - F: jún. 25.
-- Vagy 15 éve mozifilm-népszerűsítő sorozat ment -- a tévében. Ugyanis e program a moziba szervezve nem váltott volna ki hatást. A szervezők ugyanis belátták -- nem volt nehéz a tényeket tekintve: a mozi jelentősen visszaszorult az otthoni videózás hatására. Visszaszorult, de nem szűnt meg, örülhetnek a párhuzamnak a Guttenberg-galaxis hívei. A hatás talán most is meglesz: az új kommunikációs csatornán bizalmat szerezni a réginek.
Hírforrás: Metropol, link , MGJó állás a válságban: legyél főállású blogger! FEL

Megdöbbentő, de az Egyesült Államokban legalább annyian próbálnak meg blogírásból megélni, mint ahány ügyvéd van az országban. Ma már több a főállású blogger, mint programozó, vagy tűzoltó. A legújabb trend nem a masszív, mindent elsöprő véleményformálókról szól, hanem a sok egyéni hang erejéről. Legyen szó zenéről, számítógépekről, divatról vagy épp a fogszabályzókról, sok ezer hang hallatja egyszerre magát, kialakítva egy sokoldalú véleményt egy-egy adott témában. Az országban egyébként 20 millióan írnak blogot, 1,7 millióan számottevően keresnek is vele, s 452 ezren vallják, hogy elsődleges jövedelmi forrásuk a blogírás. A felmérés szerint a bloggerek háromnegyede egyetemi végzettségű, a többség jól szituált, fehér férfi. Havi százezer egyedi látogató mellett éves szinten 75 ezer dollár bevételt hozhat az írójának a hirdetéseken keresztül. Ez közel a duplája a 40 ezer dollár körüli amerikai átlagkeresetnek. A profi blogolás másik formája a 'spokesblogging', amikor a bloggert a hirdető cég fizeti meg azért, hogy a termékeiről írjon. Egy-egy ilyen blogbejegyzésért 75-200 dollár közötti összeget lehet kasszírozni. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkInternetes nagykönyvtárak -- versenyhelyzetben FEL

Az UNESCO Digitális Világkönyvtárral háromra nőtt a nagy világhálós könyvtárak száma. A korábban indult Google Book Search 2005 óta, a nagy amerikai egyetemekkel kötött szerződések alapján működik, s jelenleg mintegy 7 millió cím érhető el. A szerzői jogok kérdése sokáig vitatott volt, de 2008-ban az internetes cég megállapodott a kiadók és szerzők képviseleteivel: 125 millió dollárt fizetne számukra annak fejében, hogy leállítják a Google ellen indított szerzői jogsértési pereket. Erre azonban még az amerikai igazságszolgáltatásnak is rá kell bólintania. Ha az megtörténik, a weboldalakon engedélyezni fogják a hirdetéseket, de a könyvek anyagában nem. Eddig a szerzői jogvédelem alatt álló művekből csak részleteket lehetett olvasni a hálón. A megállapodás érvénybe lépése után az internetezők a könyvek 20 százalékát ingyen olvashatják, a többit megvásárolhatják -- a bevételt ettől fogva megosztják a Google és a szerzők között. A szerzői jog elévülése után bármi ingyen letölthető lesz erről a könyvkereső programról. A másik nagy internetes nemzetközi könyvtár az Europeana, amely -- mint arra a neve is utal -- az EU létesítménye, és rögtön akkora sikere lett, hogy működésének első napján, 2008. november 20-án 10 millióan klikkeltek rá, és így már az első napon be kellett zárni. Karácsony előtt erősebb szerverrel kísérleti üzemelés céljából újraindították a portált, március óta pedig az úgynevezett bétaváltozatát is létrehozták; az utóbbi 2010-ig fog működni a tervek szerint. Az EU adatai alapján az utóbbi hetekben naponta 40 ezer látogatója volt a könyvtárnak, amely 4,6 millió könyvet, térképet, fotót, filmet, újságot és más dokumentumot tartalmaz. 2010-ig 10 millióra kívánják növelni a tárolt anyagok számát.
Hírforrás: MGKönyvtároskép Kárpátaljáról FEL

Rovatunk mai vendége Bodnár Ilona, a mezőkaszonyi könyvtár vezetője.
-- Több mint három évtizede él a könyvek között. Bölcs lett?
-- Ezt ilyen konkrétan nem jelenteném ki. Az tény, hogy ennyi idő alatt sok tapasztalatot szereztem, amit a mindennapi munkám során alkalmazni is tudok, és könnyebben eligazodom az élet dolgaiban.
-- A könyvtáros munka nem tartozik a stresszes foglalkozások közé, hiszen csend, nyugalom honol az olvasóteremben.
-- Eleve is nyugodt természetű vagyok. Ám a hozzám betérők többsége, elsősorban az idősebb korosztály, igényli a beszélgetést, s néha bizony hangosra sikeredik az eszmecserénk.
-- Sokféle ember megfordul ezen a helyen. Mindenkivel szót ért?
-- Bátran állíthatom, hogy igen. Az évek során ugyanis azt is megtanultam, kihez hogyan kell viszonyulnom, ki mit vár el tőlem, miként szóljak hozzá, esetleg mit szeretne hallani.
-- Pletykálkodásra is sor kerül?
-- Ettől elhatárolódom. Nem szeretem és nem megyek bele ilyen dolgokba. - F: ápr. 22.
Hírforrás: Kárpátinfo, linkKamaszkorba lépett a magyar netizen -- eDemokrata-e vagy? FEL

Megvalósult ötletek gazdái, optimista álmodozók és borúlátó szakemberek ültek egy asztalhoz azon a minikonferencián, ahol a szervezők arra voltak kíváncsiak: mit jelent ma Magyarországon az internetes demokrácia. László János, az eDemokrácia Műhely Egyesület elnöke szerint technológiailag minden a rendelkezésünkre áll, ennek ellenére sem az állam, sem pedig a civil szféra nem akar igazán élni az internet adta lehetőséggel, nehezen ismeri fel az abban rejlő erőt. - F: ápr. 24.
Hírforrás: NOL, linkJoseph Haydn és Magyarország találkozik májusban FEL

Az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma és az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára Joseph Haydn és Magyarország címmel emlékkiállítást rendez a zeneszerző halálának 200. évfordulója tiszteletére. - F: ápr. 27.
Hírforrás: Kultúra.hu, linkTízmillió: határon túli kötetek hazai könyvtárakba FEL

A határon túli magyar könyvkiadók köteteinek anyaországi könyvtárakba való eljuttatásáról is tartottak egy megbeszélést Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke és a Romániai Magyar Könyves Céh képviselőivel. Erdély, illetve a többi határon túli magyar terület kiadóinak kötetei nehezebben jutnak el a magyar könyvtárakba, hiszen ezeknek a vállalatoknak nincs anyaországi marketingjük, kevés róluk a hír, és nem mindig ismertek az íróik. 'Arra a következtetésre jutottunk, hogy megpróbálunk kidolgozni ebben az évben egy pilot-rendszert, megkíséreljük felmérni, hogy lehet-e a magyar könyvtári szektort külhoni magyar kötetekkel, illetve az ezekre vonatkozó információkkal ellátni' -- közölte. Az NKA elnöke hozzátette, a megállapodás szerint a Romániai Magyar Könyves Céh megfogalmaz egy javaslatot, majd az alap a tervek szerint ugyanígy fordul a többi külhoni magyar kiadóhoz, hogy adjanak egy válogatást a náluk eddig megjelent, de az anyaországba ismereteik szerint el nem jutó könyvekről. 'Ezt a listát bemutatnánk a hazai könyvtári szektornak, és utána a közös kapcsolatfelvétel határozná meg a példányszámot és az összeget. Úgy gondolom, az NKA néhány tízmilliót tud mozgósítani idén erre a célra.' - F: ápr. 26.
Hírforrás: NOL, linkAz idős emberek jelentik az internet jövőjét FEL

A születő internet sikerét a fiatalok biztosították, de ma egyre inkább az idősebb nemzedék az, amely a világháló áttörését lehetővé teszi -- mutattak rá egy Madridban rendezett nemzetközi kongresszus résztvevői. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Prím, linkBraille írásos e-könyv olvasó -- kész a prototípus FEL

Az elektronikus könyvolvasók forradalmasíthatják a gyengénlátók és vakok olvasási lehetőségeit is. Négy kutató (Seon-Keun Park, Byung-Min Woo, Sun-Hye Woo & Jin-Sun Park) megtervezte és bemutatta az első Braille e-könyv olvasót, melynek elektroaktív polimer felületén elektromágneses jelekkel dinamikus módon lehet előállítani a Braille írásra jellemző tapintható írásjeleket. Egy Braille írással készülő könyv átlag kétszer annyi lapot tartalmaz, mint a látoknak készülő változat, így előállítási költsége is az egekbe nő, ami nyilvánvaló korlátja jelenleg is annak, hogy fogyatékkal élő embertársaink akárcsak a legalapvetőbb irodalmi művek teljes választékát is elérhessék 'saját nyelvükön'. A még csak elképzelésként bemutatott e-Braille olvasó, -- ha valaha kapható lesz, -- az oktatásban is jelentős szerepet kaphat, valódi esélyegyenlőséget adva ezzel a hátránnyal élő gyerekeknek. - F: ápr. 23.
Hírforrás: OIT, linkKatalógus készült a püspöki könyvtár ősnyomtatványairól FEL

Katalógus készült az ország negyedik legnagyobb ősnyomtatvány-gyűjteményét őrző székesfehérvári püspöki könyvtár 1601 előtti ősnyomtatványairól. Az Országos Széchényi Könyvtárral közös kiadásban megjelent kötetet csütörtökön mutatták be. A 15-16. századi könyvek részletes leírását, s mintegy 1200 tételt tartalmazó katalógust 10 éves kutatómunka alapján állította össze Velenczei Katalin könyvtáros az Országos Széchényi Könyvtár kulturális emlékek feltárása és nyilvántartási programja keretében. - F: Székesfehárvár.hu, ápr. 23.
Hírforrás: Székesfehérvár.hu, linkHogyan bánjunk az örök kritikusokkal? FEL

Egy nyomtatógyártót bosszantott, hogy újabb és újabb terméküket annak piacra kerülésekor egy tapasztalt és ezért nagy figyelemnek örvendő szaki rendre lebarmolta. Ezáltal jelentősen csökkentette a gyártó marketing-erőfeszítésének eredményességét. A kifogások ráadásul többnyire jogosak voltak. Az eset többszöri megismétlődését látva, s károkat sorozatban elszenvedve a cég stratégiát váltott: új fejlesztéseiket prototípus-korukben eljuttatta a kritikushoz, aki észrevételeit a fejlesztőknek tette meg. Az ilyen módon javított nyomtató került a sorozatgyártásba, melyen -- talán innentől már kitalálható -- már nem köszörülte a kritikus éles nyelvét. Az esetet elemezve jogos a kérdés, hogy mekkora veszteséget kell elszenvednie egyes gyártóknak, míg be nem vonják külső vagy belső kritikusaikat a fejlesztésbe? Az ok feltehetően a kulturális orientációkban rejlik. Magas csoportkollektivizmus esetén (büszkeség a 'saját' csoportra, bizalmatlanság az azon kívüliekkel kapcsolatban) erre kisebb az esély. A magas intézményikollektivizmus-érték viszont (mely engedi, bátorítja a nem saját csoportokkal való gyakoribb és egyenrangú kapcsolatokat) ugyanakkor gyorsabbá teszi a stratégiaváltást, javítja a szervezeti rugalmasságot.
Hírforrás: MGÁrulkodó jelek: miből vehetjük észre, hogy kiégtünk? FEL

Ki ne érezte volna már, hogy elfáradt a motor, munkája már nem okoz örömet, kiégett? A burnout szindrómát évtizedek óta ismerik és kezelik, ám míg külföldön egyre több kutatás lát napvilágot a témában, addig a hazai helyzet aggasztó. Nem veszünk tudomást a tünetekről, legyintünk, majd megoldódik, és csak legvégső esetben kérünk segítséget. Mi vezet a teljes kiégéshez? Szakembereket kérdeztünk. - F: ápr. 24.
Hírforrás: HVG, linkA számvevőszék jelenti: pályázatok konkrét célok és hatékonyságvizsgálat nélkül FEL

Ezt állapította meg az Állami Számvevőszék a lakástámogatási rendszer hatékonyságát mérő vizsgálat során. A szakértői mustra szerint a vonatkozó miniszteri döntések nem dokumentáltak, számszerűsített célokat nem határoztak meg és nem volt kialakítva a megfelelő felügyeleti rendszer sem. - F: ápr. 28.
-- Vajon a könyvtári pályázatokról mit fog megállapítani néhány év múlva?
Hírforrás: Napi, Magyar Hírlap, link , MGMeteorológust alkalmaz a Tesco FEL

A brit Tesco áruházlánc szokatlan, de nagyon ötletes húzással próbálja tovább duzzasztani az értékesítésből származó árbevételét. A hipermarket egy hat főből álló meteorológus csapatot alkalmaz annak érdekében, hogy az üzletek árukészlete összhangban legyen a mindenkori időjárási viszonyokhoz tartozó vásárlói szokásokkal. - F: ápr. 28.
-- Lehet, hogy előbb-utóbb a közkönyvtárak állományának napi aktuális elrendezését segítő információs szolgáltatás jelenik meg a könyvtárakban?
Hírforrás: Pénzcentrum, link , MGSikeres tanfolyamtéma: internet haladóknak FEL

ápr. 28.
Hírforrás: Vincze Andrea, linkKönyvekkel támadják az ingyenes lapokat FEL

Egy brit szervezet tiltakozásul a többtonnányi kidobott papír miatt olyan akciót kezdeményezett, mely során a metrókon utazóknak könyveket adnak az ingyenes lapok helyett. Ingázóknak adnak díjmentesen könyveket a londoni metróállomásokon, abban a reményben, hogy ezt fogják az utazók olvasni a jövőben. Az akciót szervező Choose nevű non-profit szervezet reményei szerint sokan fognak a jövőben áttérni a könyvekre, ami ráadásul komoly környezetvédelmi lépés is lenne. - F: ápr. 20.
Hírforrás: Mfór, linkPályázz Könyvkockára! FEL

Az egységes formai megoldással, de különböző, a beépített könyvektől függő tartalommal készített 50x50x60 cm-es műtárgyakat bármilyen oktatási, művelődési, vagy civil szervezet ingyen kölcsönkérheti egy-egy évre. Az OSA Archívum célja az, hogy a kockákhoz beszélgetések, programok, akciók kapcsolódjanak. - F: ápr. 28.
Hírforrás: Litera, linkAmerikai szövetségi bíró adománya a Veszprém megyei könyvtárnak FEL

Négyezer angol nyelvű könyvet adományozott csütörtökön a Veszprém megyei könyvtárnak egy nyugalmazott amerikai szövetségi bíró. A Veszprémben élő London Steverson különböző témájú, angol nyelvű könyvállományt ajándékozott a megyei könyvtár Amerikai Kuckó részlegének április 23-án az 'Amerikai hét' alkalmából. A köteteket feldolgozás után kölcsönözhetik az olvasók. - F: ápr. 24.
Hírforrás: Hír6, linkProgramok a magyar nyelv jegyében -- Kazinczy-kampány FEL

Ősszel "tetőznek" A magyar nyelv éve programjai: a 250 éve született Kazinczy Ferenchez kapcsolódó kiállítások, programok mellett például az olvasást népszerűsítik a 250 millió forintos keretből -- hangzott el egy tegnapi sajtótájékoztatón. Kazinczy Ferenc emlékéve az idei: a nyelvújítás vezéralakja 250 éve született, ezért 2009 A magyar nyelv éve, amelyről programokkal, pályázatokkal emlékeznek meg országszerte. A 250 millió forintos keretből 100 millió forintot különítettek el pályázatokra. A Kazinczy-túrán, májusban középiskolás diákok járhatják végig a Kazinczy-emlékhelyeket Érsemlyénből kiindulva. Június végétől szeptember közepéig az Olvasó liget elnevezésű programsorozat keretében könyveket visznek ki közösségi terekbe: kávéházakba, parkokba, az utcára, a Balaton-parti strandokra, hogy azok is könyvet vegyenek a kezükbe, akik ezt még nem, vagy nagyon régen tették meg. Neves 'nagy öregek' és fiatal magyar írók, költők tartanak felolvasóesteket, író-olvasó találkozókat országszerte. - F: ápr. 25.
Hírforrás: NOL, linkLehúzza a rolót egy magyar hírportál FEL

Alig egy évnyi működés után megszűnik a Zoom.hu hírportál - erősítette meg az MTI értesülését szerdán Tarjányi Péter immáron volt tulajdonos. - F: ápr. 22.
Hírforrás: Mfór. linkKönyves -- olvasós vicc FEL

A tévések elmennek az erdőhátra, hogy bemutassák, hogyan élnek ott az emberek, hogy telik egy nap a községben. Megkérik az egyik gazdát, mesélje el, mit szokott csinálni reggeltől estig.
-- Hát, hajnalban fölkelek, oszt megiszok egy kupica pálinkát.
-- Állj, állj, ez így nem lesz jó! Csak nem mondhatjuk a nézőknek, hogy maguk már korán reggel ivással kezdik a napot. Tudja mit? Mondja helyette azt, hogy fölkel és elolvassa az újságot. Na tessék. Fölvesszük újra.
-- Hát, hajnalban fölkelek, oszt elolvasom az újságot. Adok enni a malacoknak, oszt kiolvasok még egy újságot. Délelőtt kint dolgozgatok a fészerben, oszt kiolvasok közbe két-három könyvet. Délben ebédhez elolvasok két magazint, aztán ebéd után körbejárom a birtokot. Közben elolvasok még egy könyvet. Este behajtom az állatokat, aztán kiolvasom az esti újságot. Utána átmegyek a könyvtárba, ott együtt olvasgatunk a haverokkal, de az csak 10-ig van nyitva. Utána még át szoktunk menni a Józsihoz, mert neki saját nyomdája van...
Hírforrás: FuverlevélKözérthető telivér üzleti lap lesz a Figyelő FEL

A bonyolult megfogalmazásokat kerülő, mindenki számára érthető üzleti lapot ígér Krecz Tibor, a Figyelő új főszerkesztője. A jövőben a hetilap mellékleteként jelenik meg a júniustól megújuló Üzlet és Siker. Krecz fontosnak tartja, hogy értékesítési munkatársai ne csak minőségi, de mennyiségi szempontokat is fel tudjanak mutatni, amikor hirdetőkkel, ügynökségekkel tárgyalnak. Ahogy fogalmazott: 'legyenek bármekkora viharfelhők a Gutenberg-galaxisban, növelni kell a példányszámot'. Legfontosabb feladatának a gazdasági és politikai folyamatokról való közérthető tájékoztatást nevezte az új főszerkesztő, aki április közepétől vette át a munkát az addig megbízott főszerkesztőként dolgozó főszerkesztő-helyettestől, Simon Ernőtől. 'Közéleti antidepresszáns is leszünk' -- jegyezte meg Krecz, arra utalva, hogy hangsúlyos témaként kezelik a válságkezelés, a perspektívaépítés kérdéseit. - F: ápr. 21.
Hírforrás: Kreatív, linkElkészült Magyarország természetes növényzeti örökségének leltára FEL

Bár nem a legfrissebb hír, tartalmát tekintve érdemes visszatérni rá: -- A világ harmadik legnagyobb botanikai adatbázisát készítették el a magyar kutatók. Ebből kiderülhet, hogy a növények miként reagálnak a klímaváltozásra. Az MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet (ÖBKI) kutatói és hazai botanikusok munkájával elkészült Magyarország természetes növényzeti örökségének első tudományos igényű leltára, a MÉTA http://www.novenyzetiterkep.hu/ . - F: márc. 30.
Hírforrás: MÉTA, link Index.hu, linkJárvány 2.0 -- Élőben követhetjük a sertésinfluenza terjedését FEL

A mexikói sertésinfluenza vélhetően az első olyan vész, amit percről percre követhetünk webes szolgáltatások és mashupok segítségével. - F: ápr. 27.
Hírforrás: MedIQ, link