Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009KIT hírlevél: 2009. 04. 22. (16. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

A könyvtári--információs tudástőke 'buborékja' is válságot okozhat FEL

Talán emlékszünk a dotkom-lufi kipukkadására, melyet az informatikai cégek tevékenységébe vetett, az indokoltnál nagyobbra nőtt bizalom megszűnése okozott. A mostani hitel- majd reálgazdasági válság kiindulását pedig a hitelfedezet értékének túlbecsülése, illetve az ezen alapuló felelőtlen hitelezés okozta. Tehát: nagyobb értéket tulajdonítottak olyan javaknak, melyek a piacon képtelenek voltak a korábban nekik tulajdonított fedezetként szolgálni. Hasonló helyzet az immateriális tőkejavakkal -- azaz a tudás-, szervezeti és ügyféltőkével -- is előállhat. Egyszerűbben fogalmazva: a munkatársaknak a képzőintézményekben, hétévenkénti és egyéb tanfolyamokon szerzett tudása és készségei, a szervezet hatékony működésébe és a használók elégedettségébe vetett bizalom sem biztos, hogy kiállja a gyakorlat próbáját. Könnyen lehet, hogy rés tátong a valós teljesítmény, valamint a törvényben előírt és díjazott, végzettséget igazoló papírokban, pozícióban, életkorban mért érték között. Ami persze kínos. Talán ezért fordul elő, hogy sokszor nem vagyunk következetesek e tőkejavak őszinte felmérésében. Vagy, ha az adatok mégis előkerülnek, akkor a helyzet alaposabb felmérése és javítása helyett az energia java a cáfolatra összpontosul. Ami, bár kommunikációs szempontból öngól, szakmán belüli eredménnyel kecsegtethet még egy darabig. Ám mikor összeomlik a sugallt arculat, még nagyobbat pukkan a lufi. S az önimázs megegyezik majd a valós imázzsal...
Hírforrás: MGNem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 5. Hangtárnok FEL

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár zenei részlegének a blogja 2007. októberében indult. A zenei részleg Észak-Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei gyűjteménye, melyet az olvasói igények alakítottak ilyenné. A blog specialitása is inkább a könnyűzene, a különböző zenei területeket pl. népzenei vonalat Abkarovits Endre írásai, a komolyzenei vonalat Petheő István gyermekgyógyász főorvos rovata képviseli, jó lenne találni egy ínyencet a jazz területéről is. Zsoldos Marianna zenei könyvtáros, a Zenei és Idegen Nyelvi gyűjtemény osztályvezetője, a blog szerkesztője úgy találta, hogy mivel számos zenei tárgyú kérdésre ő is blogokon találta meg a választ, a zenei részlegnek is kell egy blog, ahol személyesebben szólíthatják meg az internetezőket, s közben tudatosíthatják létüket, működésüket, újdonságaikat. A Könyvtár 2.0 gyakorlati alkalmazása konferencián Takács Dániel azonnal felajánlotta a klogot. Pár nap múlva már a közösség tagjai voltak. A Hangtárnok azóta védjegyükké vált. A téma: zene és a könyvtár. A szerkesztés tudatosan szubjektív. 'Olvasói igényre hoztam létre 'Az olvasóink ajánlják' kategóriát, ahol szóbeli, e-mailes vagy épp hozzászólásokban érkező zenei ajánlatokat teszünk közzé. Legfőbb célom a zenei információk eljuttatása olvasóinkhoz, igyekszem közvetíteni nemcsak a híreket, hanem azokat az alkalmazásokat, webkettes eszközöket, ingyenes forrásokat, amiket hasznosnak, érdekesnek találok. A blog pénzbe nem kerül, csak időbe, sokszor a szabadidőbe, lelkesedésbe. A blogot üdvözölték kollégáim, a visszajelzésekből pedig kitűnik, hogy országos elismertsége van. Leglátogatottabb bejegyzéseink az ingyenes kották és a jeles napokhoz kapcsolódó összeállítások: farsang, ballagási dalok stb. E vonalat erősítik. Legtöbben a farsang.lap.hu, digitaliskotta.lap.hu, brody.iif.hu, klog.hu linkekről jönnek, leggyakoribb keresőkérdés a kotta.' Statisztika: eddig 512.000 látogató, napi 1100 egyedi, több mint 2000 oldalletöltés/nap, a visszatérő látogatók: 220, az e-mail értesítőre 99-en iratkoztak fel.' A kommentelők száma nem túl magas. Amely bejegyzéshez írnak, azon típusúak számát igyekszik növelni. Nagy siker pl. az 'Itt a farsang' bejegyzés: tiszta online referensz során pedagógusok kérdéseire zenei tájékoztatóként tudott ötleteket adni. Az intézményi bloggal zeneszerető virtuális barátokra is szert tettek. Barátságok, kapcsolatok születtek, jó pár olvasó szóban referál a cikkekre, ötleteit osztja meg a könyvtárosokkal, vagy publikál a blogon.
Hírforrás: Zsoldos Marianna közlése nyomán. A Hangtárnokról bővebben: linkHogyan húzzunk hasznot a válságból? -- 7. Készülj fel a hasonló helyzetekre! FEL

A válság elmúlik, viszont a változás állandó. Érdemes tudatosítanunk, hogy milyen megközelítéssel, milyen módszerekkel hogyan sikerült megoldani a jelenlegi változási helyzetet, milyen értékek és tapasztalatok hasznosíthatók a más hasonló helyzetekben. Mindezeket érdemes rögzíteni, ezzel kialakítani a 'válságkezelési tervet' és megújítani a változás-menedzsment gyakorlatunkat. Így a mostani nehézségek és sikerek egyaránt hozzájárulnak a jövőbeni rugalmasabb működéshez, sikeresebb változáshoz, fejlődéshez. - F: márc. 3.
-- A változáshoz való folyamatos alkalmazkodás egyik legfontosabb eleme a marketing-orientáció. Az ilyen tudással és gyakorlattal rendelkező könyvtárvezetők -- friss felmérés szerint, az ilyennel nem rendelkezőkhöz képest -- nagyobb könyvtárhasználói elégedettséget tudnak elérni. A marketingorientációban élen járókat és a rajtuk kívüli többieket (jellemzően a többség) a proaktivitás, azaz a várható eseményekre való előzetes felkészülés -- megelőző szemlélet -- megléte emeli ki. A többiek jellemzője a reaktivitás: a bekövetkezett eseményt követően igyekeznek reagálni; inkább kevesebb, mint több sikerrel. (MG)
Hírforrás: Mfór, link9. MIBE-konferencia -- jún. 3., Keresés az interneten FEL

A MIBE június 3-án, szerdán rendezi 9. konferenciáját. Témája: keresés az interneten. Tervezett témák: tippek és trükkök a hatékony kereséshez, újdonságok az internetes keresések megkönnyítésére, adott szakmai célú internetes keresések eszköztára, speciális keresőeszközök, keresőszolgáltatások. A részletesebb program rövidesen a www.mibe.info -n lesz olvasható.
Hírforrás: MG, linkKönyvtárszövetség: snack, Starbucks, popzene -- növelik a könyvtári forgalmat FEL

Doraine Potts, egy 76 éves, volt oxfordi egyetemi tanárnő most panaszt emelt, amiért a Bishops Cleeve-i könyvtárban hangos zene szól: 'Szerettem volna választani egy könyvet a helyi könyvtárban, de nem tudtam koncentrálni, olyan hangosan dübörgött a Sugababes. Ez egyáltalán nem helyénvaló egy könyvtárban. Amikor a lakások amúgy is tele vannak popzenével, és a fiatalok a fülükbe ragadt iPodokkal sétálnak az utcán, olyan nagy kérés, hogy legalább a könyvtárak legyenek elkötelezve az olvasás iránt? Az jó, hogy olvasásra buzdítják a fiatalokat, de a hangos zene csak megakadályoz ebben' -- háborgott Doraine Potts. A Gloucestershire-i könyvtárszövetség szóvivője azonban máshogyan látja az ügyet: 'A Bishops Cleeve-i könyvtár népszerű és szép kis fiók, ráadásul nagyon forgalmas, amióta zene is szól ott. Csak halk háttérzenéről van szó, és a vendégeink többsége élvezi az atmoszférát. Ha pedig valakit zavar, akkor kérésre bármikor lehalkítjuk a zenét.' Az angol könyvtárak már más, hasonló újításokat is bevezettek, így például London Camden negyedében a könyvtárakban nem kell lehalkítani a mobiltelefonokat, sőt, italt és snacket is szabad fogyasztani, egy másik londoni negyedben, Hillingdonban pedig a Starbucks kávézólánccal kötöttek együttműködési megállapodást. - F: ápr. 20.
Hírforrás: Quart, linkDrágul a Digitális Közmű FEL

Alig három hónap alatt jelentősen megváltozott a Nemzeti Digitális Közmű munkanevű projekt költsége. Minden különösebb megjegyzés nélkül tessenek már megnézni ezeket a számokat. Computerworld -- 2009. január 26.'Baja Ferenc elmondta: a következő hetekben a koncepciót szakmai és politikai vitára bocsátják, mivel szeretnék, ha konszenzus alapján fogadhatnák el a Nemzeti Digitális Közmű programot. Az országos hálózat kiépítésének költsége a végleges tervektől függően elérheti a 10-100 milliárd forintos nagyságrendet -- tette hozzá.' Prím Online -- 2009. április 14.'Baja Ferenc, a MEH informatikai kormánybiztosa holnap a Szegedi Tudományegyetemen bejelenti a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) kiterjesztését a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjtemények országos rendszerére is. A fejlesztések költségének meghatározó hányadát -- az Európai Unióval folytatott egyeztetések alapján -- EU-támogatásból finanszírozzák. Az előzetes tervek alapján a rendszer kiépítése, annak mértékétől függően 60-90, hosszú távon 120 milliárd Ft nagyságrendben tervezhető.' Prím Online -- 2009. április 16. (Két nap múlva) 'A kormánybiztos az előadást követően az MTI kérdésre elmondta: a digitális közmű kiépítése az előzetes számítások alapján mintegy 150 milliárd forintba kerülne.' - F: ápr. 20.
Hírforrás: isite.hu, link'A bizonytalanságból egy új intézmény született' FEL

... jelentette ki Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára az Ex Libris Könyvtár avatóján. Az intézmény a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével jött létre egy sikeres együttműködés eredményeként. Az 'új' könyvtár megszületése igazi sikertörténet. A két elődintézmény, a több mint 130 éves múlttal rendelkező Postás Könyvtár és az 1945-től működő Írószövetségi Könyvtár helyzete már évek óta igen nehéz volt, fenntartási gondokkal küszködtek, bezárás, megszüntetés fenyegette létüket. A hatékony egyeztetéseknek köszönhetően hónapok alatt sikerült megoldást találni a két intézmény problémájára: a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete befogadta az Írószövetségi Könyvtárat, ami pedig helyet adott a Postás Könyvtár könyveinek. Az egyesülésnek köszönhetően az Írószövetségi Könyvtár újra nyilvános könyvtárrá alakulhat, lakossági szolgáltatásokat nyújthat, s így pályázati támogatásokhoz is hozzájuthat a jövőben, a Postás Könyvtár könyvállománya biztos helyre került, korszerű szolgáltató tevékenységét pedig az eredeti helyszín közelében folytathatja. Az egyesülés után egy szakemberek számára is izgalmas állományú könyvtár nyithatta meg kapuit. A két könyvtár nyilvántartásában nem olvadt össze, a két állomány egyébként is különböző, de épp ezért jól ki is egészíti egymást. Az összesen mintegy 200 000 dokumentumos gyűjtemény (60% írószövetségi, 40% 'postás') nagyságrendileg csaknem ötöde a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtári anyagának, s a fővárosban a húsz legnagyobb könyvtár közé tartozik. - F: ápr. 15.
Hírforrás: Magyarország.hu, link , Duna Televízió, linkA könyv -- új megközelítésben. Új elméletek az olvasói tanácsadás területén FEL

Az olvasói tanácsadás iránti érdeklődés napjainkban ismét fellendülőben van az Egyesült Államokban; ennek nyomán jobban ismerjük már a tanácsadás eszköztárát, ennek használatát (elsősorban az elektronikus segédletekét) és azokat a nehézségeket, melyeket a csökkenő költségvetések és az egyre változatosabb gyűjtemények miatt hárulnak a hagyományos tanácsadást végző könyvtárosokra. A mai gyakorlat túlságosan nagy hangsúlyt fektet a könyvekre, és kevéssé foglalkozik magával az olvasással - vélik a szerzők. A tanulmány arra vállalkozik, hogy bemutassa az olvasói tanácsadás gyakorlatának és eszközeinek jelenlegi állapotát. Megállapítja, hogy ezek a jelenlegi olvasói magatartás-vizsgálatokkal nincsenek összhangban, és kísérletet tesz annak megfogalmazására, milyen legyen a megreformált olvasói tanácsadás. Az olvasói tanácsadás a tájékoztatáshoz hasonló interaktív tevékenység, nehézségei a szépirodalom sokféle műfajából erednek. Ugyan sokféle segédlet ad útmutatást az amerikai gyakorlatban (kézikönyvek, kalauzok stb.), de túlságosan a művekre fókuszálnak. A mit olvas? helyett inkább a miért olvas? kérdésre kell a tanácsadónak összpontosítania. A szakirodalom az olvasás többféle okát feltárta már (menekülés, kikapcsolódás, gyakorlatias célok, a képzelet 'táplálása' stb.), de esetünkben az a lényeg, hogy az olvasás az olvasó életének fontos eleme: az olvasói tanácsadást nem az olvasmányok jellemzőiből kiindulva, hanem az olvasó tevékenységeinek a részeként kell felfogni. A továbbiakban a tanulmány részletesen vizsgálja az olvasást mint akciót (gyakorlati, társadalmi és mentális tevékenységként), majd mint az identitáskeresés és -megtartás funkcióját, végül ideológiai rendszerként is elemzi. (ref.: Murányi L.) In: Könyvtári Figyelő, 2008/4.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/4.iwiw-alkalmazások könyvmolyoknak FEL

Két alkalmazás várja majd szerdán a könyvmolyokat, a zeneőrülteket és lelkes moziba járókat. A Szemező segítségével a legutóbb látott mozit, olvasott könyvet vagy megvásárolt albumot lehet értékelni. Ha valamelyik ismerősünknek megtetszett az egyik jó értékelést kapott mű, akkor tovább is kattinthat annak weboldalára. Olvastam, de kölcsönkérném újra -- A Líra könyvklub alkalmazását felvevő felhasználók bejelölhetik, épp milyen kötetet olvasnak, melyik könyvet fejezték már be, mit vásárolnának meg szívesen és mit szeretnének kölcsönkérni, ha valakinek megvan. A miniprogram arra is lehetőséget ad, hogy pontozzanak egy-egy kötetet, feltüntessék saját könyveiket, ismerőseik figyelmébe ajánljanak műveket, vagy vásároljanak. Találtunk másik két minialkalmazást is: ezek közül Libr nevű adatbázisa jóval bővebb, mint az általánosabb célú Szemező-é, ez utóbbiba viszont nem csak könyveket lehet elmenteni.. Az alkalmazás könyvtárosi alapossággal sorolja fel a különböző kiadásokat, megtudhatjuk belőle, hány oldalas a kötet, még azt is, hogy mennyibe került. A Libr ráadásul kezel kívánságlistát is, ami karácsony előtt jöhet jól az ajándékötletekből kifogyott felhasználóknak. - F: ápr. 21.
Hírforrás: Origo, linkMegállapodott a YouTube a filmstúdiókkal FEL

A jogvédett zenei tartalmak után a teljes mozifilmek és televíziós műsorok sugárzásáról is megállapodott a portál a szórakoztatóiparral: jönnek az olyannyira kívánt hosszabb anyagok, egy bökkenővel. A YouTube oldalán a megállapodásnak köszönhetően a jövőben két külön fülön navigálhatunk, ezek egyike (Shows) közvetlenül az új, eddig nem elérhető tartalmakhoz vezet, a másik pedig (Subscriptions) az eddig megszokott módon kedvenc feltöltőink kínálatához mutatja az utat. A csütörtökön bejelentett egyezség a második nagy áttörést jelenti a portál számára, hiszen ezzel a zenei tartalmak után az igazi kincsesbányának tartott mozis és tévés anyagokat teszik elérhetővé a látogatók számára, egyelőre teljesen ingyen. - F: ápr. 19.
Hírforrás: Sg.hu, linkCsak egy klikk, és elolvashatja a világ legértékesebb könyvét FEL

A Digitális Világkönyvtárba 7 alapnyelven gyűjtötték össze a köteteket, de a kiegészítő anyagok más nyelveken is lesznek benne. Ritka könyvek, kéziratok, filmek és fényképek között böngészhetünk a World DigitalLibrary, azaz a Digitális Világkönyvtár hatalmas gyűjteményében. Ez lesz a világ harmadik legnagyobb digitális könyvtára a Google Book Search és az Európa Unió vállalkozása, az Europeana után. A digitális gyűjteményben felbecsülhetetlen értékű ókori kínai könyvektől kezdve, perzsa kalligráfiákon keresztül korai latin-amerikai fotókig sok kincs található meg. A Digitális Világkönyvtárat a UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a világ 32 partnerintézetével együtt hozta létre. Az ötlet James Billingtontól, a világ legnagyobb könyvtárának, az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetőjétől származik. A Digitális Világkönyvtárba 7 alapnyelven -- angolul, arabul, franciául, kínaiul, oroszul, portugálul és spanyolul -- gyűjtötték össze a könyveket, de a kiegészítő anyagok más nyelveken is lesznek benne. A www.worlddigitallibrary.org az év végéig 60-ra kívánja növelni a partnerországok számát. A digitális könyvtárat április 21-én indítják útjára Párizsban. - F: ápr. 20.
Hírforrás: Hirado.hu, link WDL linkKoobe e-könyv -- retikülbe is FEL

A hétvégi ProRead olvasáshatékonysági tréningen -- mellesleg -- e készüléket is bemutatta Glatz Tamás tréner. Az első magyar nyelvű e-könyv olvasó állítva és fektetve is éles, vibrálásmentes fekete--fehér képet mutat. Magyar tartalmat néhány könyvkiadótól, az Interaktív Oktatástechnikai Portálról és a MEK-ből lehet rá tölteni. A Könyvfesztiválon e könyv is látható lesz, pl. a MEK standján (MG) - F: ápr. 20.
Hírforrás: HUNRA-blog, linkAz internet valóban a szerzői jog ellensége? FEL

Egyre többen állítják: az internet és a szerzői jog jelenleg tökéletesen ellentétes alapokon nyugszanak -- vagyis a világháló a szellemi tulajdon ellensége. Molnár István, a BIOPOLISZ Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója: Amit én aggályosnak tartok az az, hogy mivel az internet valóban alkalmas eszköz a jogsértésre, a jogtulajdonosok gyakran inkább korlátozzák az ismereteknek a világhálón való megjelenítését. A konfliktus megoldásának azt tartanám, hogy a jogtulajdonosok és a felhasználók olyan méltányos egyezséget kössenek a szerzői jogokhoz fűződő felhasználási jogok ellenértékéről, amely után már nem éri meg a jogsértéssel járó kockázatot vállalni. Ilyenre akad példa, és úgy vélem, ezen a területen különösen fontos szerep jut a közös jogkezelő szerveknek. De hogyan menedzselhető jól a szellemi tulajdon? A szellemi tulajdon-menedzsment rendkívül összetett szakterület, és az hogy melyik a legmegfelelőbb menedzselési megoldás, esetről esetre változik. A jogtulajdonosok máig hajlamosak mellőzni a szellemi tulajdon-menedzsment stratégiai tervezését és a szellemi tulajdon specialistát már akkor keresik meg, amikor bekövetkezett a jogvesztés vagy a jogsértés. Általánosságban csak annyit tanácsolnék, hogy mielőtt valaki a szellemi alkotása hasznosításáról vagy publikációjáról dönt, tájékozódjon az oltalmazási lehetőségekről és az oltalomszerzés módjáról. - F: ápr. 15.
Hírforrás: Délmagyarország, linkA nagyvárosi nők olvasnak a legtöbbet -- magas kultúra és bulvár egyaránt FEL

A női lapok, a sztármagazinok, a regionális napilapok, az önállóan terjesztett tévémagazinok, illetve a hirdetési újságok voltak a legnépszerűbb sajtótermékek 2008-ban - állapítja meg a sajtópiac tavalyi jellemzőit összegző közös kutatásában a Szonda Ipsos és GfK. A Nemzeti Médiaanalízis szerint több mint három millióan olvasták az ezekbe a kategóriákba tartozó lapokat. Az országos közéleti napilapok a fiatalok körében nem kifejezetten népszerűek, ez a korosztály elsősorban a hirdetési lapokat, a sztármagazinokat és a női lapokat kereste tavaly. A tematikus lapok közül a 18-29 éves közötti olvasók leginkább autós lapokat, életmód magazinokat, sport-, valamint számítástechnikai lapokat vásároltak. A Médiaanalízisben mért lapok olvasótáborainak nagyságára az elmúlt évben továbbra is jellemző volt a polarizálódás a több, viszonylag alacsonyabb példányszámú, illetve néhány domináns lap között. Magyarországon 1,1 millió olyan olvasó van a 14 évesnél idősebb korosztályban, akik legalább öt különböző lap rendszeres olvasói, és a megjelenő lapszámok legalább kétharmadát elolvassák. A tipikus, intenzív lapolvasó magas társadalmi státuszú, magasabb iskolai végzettségű, jellemzően szellemi munkát végző, a 40-60 éves korosztályba tartozó nagyvárosi nő, aki nem veti meg sem a magas kultúrát, sem a bulvár műfajt. - F: ápr. 20.
Hírforrás: Napi Online, link kommentálható: linkA könyvpiaci válság néhány eleme FEL

Kolosi Tamás -- A könyvszakma válsága meggyőződésem szerint átmeneti jelenség a világban. A Gutenberg galaxis válsága ugyan évtizedek óta kedvenc publicisztikai téma, én azonban nem hiszek benne. A digitalizált világ jelent ugyan új kihívásokat, de a kiszorító hatás csak ott tud általában érvényesülni, ahol a matéria nem változik. (Ezért sokkal nagyobb az internet kihívása a zenei piacon, és a könyvszakmára nagyobb veszély az olcsó és tökéletesedő fénymásolás, mint az internet.) Persze minden piacellenes beavatkozás felgyorsíthat és megváltoztathat folyamatokat. A digitális tartalomszolgáltatás állami eszközökkel való támogatása és a nyomtatott tartalmaknak a támogatásból való kitiltása nagyon veszélyes folyamat, a magyar nyelvű tudományos és szakkönyvkiadás halálához vezethet. (Az már csak a dolog pikantériája, hogy ezt olyan értelmiségiek szorgalmazzák, akik különben ódákat zengenek a könyvek dicséretére.) Nemzetközileg a könyvpiaci válságjelenségek inkább a világgazdasági válsághoz kapcsolódnak. Ezek alól mi sem vonhatjuk ki magunkat, különösen akkor, ha tudjuk, hogy az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikája Magyarországon még nehezebbé teszi a válság kezelését: a magas kamatok és a hitelszűke nagyon erősen sújtja az erősen alultőkésített könyvszakmát, kumulálódnak a likviditási problémák, a gyenge forintárfolyam nagyon megdrágítja az üzletbérleteket és a külföldről vásárolt jogokat, a nemzetközi együttnyomásban készülő könyveket. - F: ápr. 14.
Hírforrás: Litera, linkMásfél évszázaddal később visszavitt könyvtári könyv FEL

145 év késéssel került vissza egy könyv az Egyesült Államokban egy egyetemi könyvtárba. Ráadásul sosem kölcsönözték ki: egyszerűen ellopta egy katona még a polgárháború idején a virginiai Lexington városában lévő, George Washingtonról elnevezett egyetemi könyvtárból. Most, 145 évvel később a néhai katona -- C. S. Gates -- egy leszármazottjának barátja szolgáltatta vissza a könyvet, melynek szerzője W. F. P. Napier, címe pedig: A háború története a félszigeten és Dél-Franciaországban 1807-től 1814-ig. A félszigeten az Ibériai értendő, a két háborúzó félen a napóleoni Franciaország, a másik oldalon pedig Spanyolország a szövetségeseivel. A könyv egyébként négykötetes, de a katona csak az elsőt lopta el. Precízen beleírta, hogy honnan van és mikor zsákmányolta, ezért sikerült könnyedén visszajuttatni. - F: ápr. 17.
Hírforrás: prae.hu, linkKisebbségek alkalmazásának aránya könyvtári munkakörben... FEL

'A könyvtárosi közösség összetétele [Kanadában] nem tükrözi a társadalmi változásokat: a szakképzett és egyéb könyvtári dolgozóknak csak 7%-a kerül ki a kisebbségek közül, 1%-a az őslakosságból, míg a kanadai munkaerő 14, illetve 3%-át teszik ki e csoportok.' - F: Napirenden a kanadai könyvtárak: teljesítmények és irányok, TMT, 2009/3.
Hírforrás: TMT, előfizetéssel: linkSzámítógép hőjével fűtik a lakásokat -- könyvtárak számára is lehetőség FEL

Egy londoni számítástechnikai központ üzemeltetői az energiatakarékosság jegyében a szervertermekben keletkező hővel akarják fűteni a környező épületeket. - F: ápr. 19.
-- Nagyobb könyvtári számítóközpontok légkondícionálására komoly összegeket fizetnek a könyvtárak. Új könytár építésénél, átalakítások alkalmával a londoni példa hazai könyvtárakban is alkalmazható. (MG)
Hírforrás: Prím, linkKönyvfesztivál MKE program FEL

ápr. 21.
Hírforrás: Nagy Anikó, linkJelentkezés és információk -- debreceni vándorgyűlés FEL

ápr. 19.
Hírforrás: Nádas Zsuzsanna, linkEgyéves az Öreg a nénikéd FEL

A múlt héten a Magyar Telekom székházban lezajlott konferencián - amely az 50+ korosztály és a reklám kapcsolatát boncolta -- sok szó esett az ötvenen felüliek internetezési szokásairól, a nekik készített weboldalakról is. A konferencián aktív szerepet vállaló, egyéves születésnapját most ünneplő www.oreganeniked.hu webmagazin sikere is bizonyítja, hogy ma már 600-700 ezer fő internetezik naponta e korosztályból. - F: ápr. 15.
Hírforrás: Prím, linkElhülyülsz a webkettőtől? -- vagy csak szimpla lustaság az ok... FEL

Az Ohoi-i egyetem kutatói a Facebook-tagok iskolai teljesítményének az alapos kivizsgálása után megállapították, hogy az oldalra regisztrált személyek jegyei koránt sem olyan jók, mint a közösségi portálokat nem látogatóké. A tanulmány készítői kijelentették, hogy ők nem kárhoztatni akarják a Facebook-ot, és nem állítják, hogy ez az oka annak, hogy az ide regisztráltak rosszabb jegyeket kapnak, ugyanis szerintük a probléma gyökerét magában az emberben kell keresni. Ha a diákot nem hajtja a tudásszomj, akkor még ha nem is léteznének közösségi oldalak, akkor is találna egyéb időrabló tevékenységet a lusta iskolás. - F: ápr. 16.
Hírforrás: Prím, linkEgy év börtön és 800 millió forintos bírság a fájlmegosztóknak FEL

Az online közösséget sokkolta a kemény ítélet, amelyet a legnagyobb fájlmegosztó perében hoztak meg első fokon. A tárgyalást az interneten követő felhasználók szerint a 30 millió svéd koronás bírság eredetileg 117 koronáról indult. További részletek hamarosan. - F: ápr. 17.
Hírforrás: HVG, linkMobilszámítógép-használat -- meghökkentő dimenziók a gyakorlatban FEL

AZ MIT kutatói olyan rendszert dolgoztak ki, amelynek segítségével bárhol, bármikor számítógépként használhatjuk saját kezünket és a minket körülvevő tárgyakat. A kamera tulajdonképpen digitális szemként működik, és ugyanazt látja, mint a felhasználó. Emellett követi a hüvelyk-, és mutatóujjak helyzetét is. A koncepció lényege, hogy a SixthSense nemcsak azt képes meghatározni, hogy valaki milyen tárggyal lép interakcióba, hanem azt is, milyen módon teszi azt. A szoftver ezután rákeres az interneten az adott szituációval kapcsolatos információkra. Innentől pedig a projektor veszi át a főszerepet. 'Bármilyen felületet interaktívvá változtathatunk' -- magyarázta Pranav Mistry, az egyik MIT-hallgató. 'Tegyük fel, hogy belépek egy könyvesboltba, és megfogok egy könyvet. A SixthSense felismeri a borítót és az Amazon online könyváruházból kikeresi a hozzá tartozó adatokat, a kritikákat, az árakat, és rávetíti a könyvre, amit a kezemben tartok.' Természetesen a rendszer testre szabható, így ha valaki más forrásból szeretne információt beszerezni például a könyvekről, tetszőlegesen átprogramozhatja a szoftvert. A prototípust szinte jelentéktelen összegből, 350 dollárból (81 ezer forint) rakták össze. - F: ápr. 21.
Hírforrás: HVG, linkRadnóti Miklós egyetemi éveit bemutató kiállítás nyílt pénteken a Tisza-parti városban FEL

Az egyetemi könyvtár aulájában június 26-ig megtekinthető tárlat látogatói számos korabeli dokumentum, fotó, levél segítségével ismerhetik meg a száz esztendeje született költő életének azt az időszakát, amikor a Ferenc József Tudományegyetem bölcsészkarán magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett. A kiállítás anyagából kiderül, hogy az egyetemre még Glatter Béla néven beiratkozó hallgató az első félévben több mint heti hatvan előadást vett fel, közülük később többet leadott, így végül tizenkilenc előadást hallgatott heti negyvennégy órában. A tárlat rendezői bemutatják Radnóti egykori szegedi professzorait, és külön kiállítás rész foglalkozik a költő és mentorai - Sík Sándor piarista tanár, irodalomtörténész, valamint a francia filológiát oktató Zolnai Béla -- kapcsolatával. - F: ápr. 19.
Hírforrás: Kuktúra.hu, linkMilyen az igazi női test? - Újabb önkéntes fotóadatbázisok FEL

A média által sugallt tökéletesség bűvkörében élve sokszor kiábrándítónak találhatjuk saját tükörképünk realitását, pedig bizonyos dolgokat jobb elfogadni. Ezt a folyamatot segítik azok a különböző testrészekre vagy élethelyzetekre szerveződő netes közösségek, amelyekben a tagok fotókkal és rövid önvallomással dokumentálják saját tökéletlenségüket. Akiknek kevés néhány 'leleplező' fotó a bulvárlapokban, az internetet felhasználva saját kezükbe veszik a kezdeményezést. Így jött létre például a női mell sokféleségével foglalkozó http://www.007b.com/ nevű oldal, amelyről már írtunk korábban. Ugyanennek a törekvésnek a gyümölcse a http://theshapeofamother.com/ című, mára egészen terebélyessé vált honlap is. A Shape of a Mother (SOAM - Egy anya alakja) a női test szülés utáni változásait mutatja be, a képek mellett a beküldő gondolatait is közölve. A SOAM valódi közösségként viselkedik, a megjelenő képekhez és szövegekhez érkező hozzászólások minden esetben támogatóak, együttérzőek, nem jellemző a türelmetlenség vagy a kritika. Sokan sorsfordítónak nevezték a fotók böngészése során szerzett élményt, aminek köszönhetően megváltozott saját testükhöz való hozzáállásuk. - F: ápr. 20.
Hírforrás: HVG, linkVeled utaztam.hu: közösségi oldal közösségi közlekedőknek FEL

A közösségi oldal http://www.veledutaztam.hu/ az ország bármely pontján utazóknak lehetőséget kínál új útitársak megismerésére, elvesztett ismeretlenek felkutatására. Az utasok munkába/iskolába menet naponta közel másfél órát töltenek átlagosan a közösségi közlekedés valamely járatát használva. Miért ne tölthetnék ezt az időt hasznosan? - F: ápr. 18.
Hírforrás: Prím, linkVízpiaci hírmagazin indult FEL

Hiánypótló céllal indította el egy kommunikációs tanácsadó cég az internetes Vízpiac Magazint. A site főszerkesztője a BBC-s tapasztalatokkal is rendelkező Láng Balázs. -- Magyarország dúskál ivóvizekben, ásványvízben, gyógyvizekben, vadvizekben. Az arab országok virágzó gazdaságot építettek a saját természeti kincseikre, ezért nagy hiba lenne, ha a víz ügyét Magyarország nem a súlyának megfelelően kezelné -- mondta el Láng Balázs, az április 15-én debütált online Vízpiac Magazin főszerkesztője. A szakember szerint egy ilyen portálra nagy szüksége van a vízzel foglalkozó szakmáknak, iparágaknak. A www.vizpiac.hu oldalon külön rovatot szenteltek a gyógyfürdőkkel, az ásványvizekkel és az ivóvizekkel kapcsolatos híreknek, de rendszeresen összefoglalják a vízzel kapcsolatos nemzetközi híreket is. Ezen kívül hetente hírlevelet küldenek a magyar vízpiaci szereplőknek. - F: ápr. 15.
Hírforrás: Kreativ.hu, linkHSD-blog -- soha ne mondd, hogy soha FEL

Több mint egy év szünet után újraindult Horváth Sándor Domonkos blogja. A szerző szerint a könyvtárigazgató is ember, minden látszat ellenére ;-)
Hírforrás: link