Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009


KIT hírlevél: 2009. 04. 01. (13. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Szeretne 8%-kal nagyobb használói lojalitást a könyvtárban? FEL

Előző lapszámunkban már idéztünk az Allegiance szolgáltató hírleveléből. Ám talán érdemes mégegyszer. Ugyanis azt a régi igazságot említi, hogy a sikeres panaszkezelésen átesett használó vagy ügyfélek csoportja 8%-kal lojálisabb azoknál, akik nem is panaszkodnak. Akik vagy egyébként is elégedettek a szolgáltatással, vagy nem is volt nagyobb elvárásuk, vagy csak akkora, amekkorát a szolgáltató kielégített. Az összefüggés ismét rámutat arra, hogy nem a panaszok számát érdemes csökkenteni, hanem információtartalmukat minél hatékonyabban begyűjteni és visszaforgatni azt a szolgáltatásfejlesztésbe. A lojális használó azon túl, hogy visszatér a könyvtárba, másoknak is szívesen ajánlja annak szolgáltatásait. (MG) - F: márc
Hírforrás: Allegiance, linkNem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 1. Veszíts el egy könyvet! FEL

A KIT áprilisi témája: Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek. -- Akár egy új szakmai öntudat kifejeződése is lehet, hogy a könyvtári rendszerben -- könyvtárakon belül vagy kívül -- a szervezeti kötöttségekkel alig bíró és sikeres kezdeményezések indultak az utóbbi években. Mivel döntően nem költségvetési támogatásra, alapítványi pénzekre alapozottak, rugalmasan igazodhatnak a külső és belső használói igényekhez. Hatásuk túlnő helyi viszonylatokon.
1. Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyorsan népszerűvé vált könyvvesztési akciójának főszervezője az Év ifjú Könyvtárosa díjat is elnyert Buzai Csaba. (Interjú: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8203 ) A projekt publicitására jellemző, hogy legutóbbi akciója több mint negyedszáz sajtómegjelenést generált, mellyel minden más könyvtári eseményt megelőz, hozzájárulva az orosházi könyvtár és a hazai könyvtárak társadalmi elismertségéhez. Mint Csaba elmondta: 'némi érdemünk ebben talán annyi van, hogy most tudatosan küldtük el a korábban velünk már kapcsolatba lépett újságíróknak az előre elkészített sajtóanyagot. Amíg egy éve a blogok repítették világgá a hírét a játéknak, most már inkább a média segített a könyvelhagyó nap népszerűsítésében. Az is közrejátszhatott a nagyobb érdeklődésben, hogy immár neves (és konkrét) támogatókat tudtunk felvonultatni (ráadásul a Concorde saját sajtóközleményt is kiadott a saját vezetőik elvesztéséről). Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy mellettünk 19 másik könyvtár is beszállt a játékba, kiragasztotta a plakátot, felvette a kapcsolatot a helyi sajtóval, szóval rengeteget segítettek az előkészítésben és az elveszítésben egyaránt. Amikor a Katalisten ezt megköszöntük, az nem csak egy egyszerű gesztus volt, hanem komolyan is gondoltuk. Reméljük, erre az összefogásra építhetünk majd később is.' A projekt költségvetési támogatottsága elhanyagolható, amellett, hogy szponzorokat vonz. (összeáll.: MG)
Hírforrás: MGKétszázötven könyvet veszítettek el FEL

Sikerrel zárult a Nagy Könyvelhagyó Nap, a legfrissebb összesítés szerint csaknem kétszázötven könyvet 'veszítettek el' szerdán az olvasók országszerte - árulta el az akció ötletgazdája, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársa. Buzai Csaba a részletekről szólva elmondta: a Nagy Könyvelhagyó Napon a legnépszerűbb író Szabó Magda volt, de Gárdonyi Gézától, Jókai Mórtól, Agatha Christie-től, Moldova Györgytől és Rejtő Jenőtől is legalább négy-négy könyvet veszítettek el szándékosan tulajdonosaik. - F: márc. 26., márc. 27.
Hírforrás: Metropol, link ; Új Könyvpiac, link51 db könyvtár Kecskemétről -- út a közös dokumentumvagyon felé? FEL

Példaképpen városom könyvtárára kerestem és a meghökkentő 51 db könyvtárat találtam. Egyelőre nem tudok még mindegyikben keresni, de egy béta alkalmazásként a folyamatos fejlesztés alapeset. A portál előrevetíti (keresés a közelben funkciója), hogy a környékemen lévő, érdeklődési köröm szerinti legjobb könyvtár szolgáltatásait vegyem igénybe. Nyilvántarthatom saját kölcsönzéseimet több könyvtárban is. A 'Polcok' szolgáltatás jelentségét még nem használtam. Mint írják: 'Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, rákereshetsz, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.' Egyéb, közvetített szolgáltatásai mellett kíváncsi vagyok még a wikire. A könyvtár kifejezésre egyelőre a meglehetősen elavult 'A könyvtár a könyvek célszerűen gyarapított, rendezett és használatra szánt gyűjteménye', a Könyvtárosok kézikönyvének 3. kötetéből (2001) származó definíciót használja, bár ennek felelőssége nem a portál szerkesztőit terheli, hanem akár engem is, hogy miért nem javítottam még ki ;-)
Hírforrás: MGHogyan húzzunk hasznot a válságból? -- 4. Vedd észre a pénzt az 'áramlásban'! FEL

Változtak, változnak az elvárások, ehhez tudatosan vagy tudatosság nélkül alkalmazkodnak a működési folyamatok is és a szervezés, mozgatás is. Gyakori, hogy ez a változás nem a 'legrövidebb utat' találja meg. A 'legjobb gyakorlat' nem feltétlenül alakul ki magától. Érdemes auditálni a helyzetet: hol vannak elakadások, hurkok, lelassulások, működési bizonytalanságok. Az audit alapján célirányosan, folyamatorientáltan lehet fejleszteni a működést, szem előtt tartva a 4 kulcsszempontot:
- hozzáadott érték növelés,
- minőségjavítás, minőségirányítás,
- költségcsökkentés,
- gyorsaság. - F: márc. 3.
-- Hozzáadott érték kapcsán pl.: egy közelmúltbeli felmérés tapasztalata volt,
hogy a kistelepülési könytárosok nem érik el a helyi vezetők, döntéshozók, vezető értelmiségiek szféráját. Sehol nem támaszkodik a fenntartó a könyvtárból szerezhető információkra, ismeretekre. Pedig feltehetően a települési döntéshozók örömmel vennék a vonatkozó közlönyük sajtófigyelésétől, sőt. Akkor is, ha a közlöny nem jár a könyvtárba, hanem a vonatkozó anyag linkjét küldi csak tovább a könytáros köremailben a megjelenés délelőttjén. (MG)
Hírforrás: Mfór. linkNem elég a válság, még Hiller is itt van a kultúrának -- Az NKA és a holdudvar FEL

A gazdasági válság a kulturális életben is kikényszerít változásokat. A sokszor szociális ellátóként működő rendszerben a kultúrpolitika spórolás ürügyén kénytelen lesz olyan régen halogatott problémákkal szembenézni, mint a Nemzeti Kulturális Alap szerepe, az önkormányzati finanszírozású kulturális intézmények fenntarthatósága, valamint a cél nélküli kultúrpolitika érvényessége. 2009 nem a kultúra éve, talán 2010 sem lesz az. Politikailag nem éri meg a kulturális területen bármit is változtatni, mert rögtön nagy visszhangja lesz az ügynek. A magyar kultúrafinanszírozásban mennyiségi és szociális szemlélet uralkodik. Márpedig fel kellene hagyni azzal, hogy az államnak mindenkit el kell tartania, mert ez már nem a szocializmus. NKA: 'Szociális ellátóként működik' -- mondta a tizenhét kuratórium munkáját belülről is ismerő szakértő. Alapvető probléma, hogy az NKA csak látszólag független az OKM-től. Az OKM az NKA kulturális járulékának 25 százalékát költheti el, ez az a miniszteri keret, amiből az aktuális kulturális miniszter igazán érvényre juttathatja a kultúrpolitikáját. Valójában a holdudvar támogatása, a korábbi lyukak betömése folyik belőle. - F: márc. 21.
Hírforrás: Index, linkPárbeszéd a könyvtárostanári pályáról a pálya iránt érdeklődőknek... FEL

2009. március 26-án Könyvtárostanár pályanapra invitálta a Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szépen felújított Pedagógiai Információs Központjába azokat az egyetemi hallgatókat, akik érdeklődnek a könyvtárostanári hivatás iránt.Ehhez igyekeztek szakmai bemutatkozással -- sőt egy számukra összeállított kiadvánnyal -- kedvet, megerősítést adni a diákoknak, akik szakirány választás előtt állnak. A házigazda, Hock Zsuzsanna, könyvtárpedagógiai szakértő, bevezetőjében felvillantotta e hivatás kettős kötődését: a könyvtárszakmai igényesség és a tanári munka szépsége egyaránt jelen kell, legyen a könyvtárostanár munkájában. Lázárné Szanádi Csilla, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnökeként ismertette az Egyesület szerepét a szakmai érdekképviseletben. (Többek között, hogy a felsőoktatásban minél hamarabb megoldódjon az az anomália, miszerint könyvtárostanár szakirányt könyvtár-informatika szakos BA képzésben résztvevők nem választhatják.) Dömsödy Andrea, az OFI -- OPKM iskolai könyvtári referense a könyvtárostanár képzés hazai lehetőségeit összegezte a hallgatóságnak. Jelenleg Magyarországon csak Debrecenben , Pécsett, Szegeden van könyvtárostanár szakirány BA szinten. Ám könyvtár -- informatika szakos hallgatók csak igen 'leleményesen' indulhatnak el e hivatás felé.
Hírforrás: Terdik István közlése alapjánRégi és új vezetők az RMKE élén -- stratégiát is fognak készíteni FEL

A múlt héten tisztújítás volt a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének VI. vándorgyűlésén. A tagok a rendezvényt megelőzően az egyesület levelezőlistáján többnyire nem titkosan szavaztak. A korábbi elnök, Kiss Jenő visszalépett, de tiszteletbeli elnöknek javasolták, és ezzel egyet is értett a tagság többsége. További tisztviselők: elnök: Kopacz Katalin (Csikszereda), alelnök: Róth András Lajos (Székelyudvarhely), tanügyi alelnök: Kiss Laszló (Sepsiszentgyörgy), titkár: Csergő-Benedek Csilla (Sepsiszentgyörgy), számvizsgáló bizottság: Okos-Rigó Ilona (Kolozsvár), Csiki Emese (Marosvásárhely), Szabó Károly (Székelyudvarhely). A közgyűlés jónak látta az egyesületi alapszabály módosítását. Ennek lényege: legyenek területi képviselők. Ezt a feladatkort 3 személy fogja ellátni, nevezetesen: Okos-Rigó Ilona -- Kolozs, Bihar, Hunyad megyékben, Valean Erika (Nagykároly) -- Szatmár és Szilagy megyékben, Szabó Karoly: Temes es Arad megyékben. Beszterce megye egyelőre kérdéses, mert az egyesületnek egyetlen tagja sincs ebből a megyéből. 'Köszönöm mindenkinek, aki jelölt az elnöki tisztségre, bízott abban, hogy az erdélyi magyar könyvtárosok érdekeit megfelelően tudom képviselni. A magam részéről mindent megteszek es igyekszem megfelelni az elvárásoknak. Örülök, hogy a vezetőségbe olyan embereket javasoltatok, akik valóban tevékenyek és akikről hiszem, hogy igazán segítségemre lesznek a továbbiakban. Tervem, hogy a közeljövőben összehívom a vezetőtanácsot és kidolgozunk egy stratégiai elképzelést az egyesület működését, terveit illetően. Természetesen a tagságot minden megmozdulásról, minden eseményről tájékoztatom a megfelelő időben.'
Hírforrás: Kopacz Katalin levele nyomán; RMKE-levelezőlista'Intelligenssé' válik a keresés a Google-ön -- verseny hajtja az innovációt FEL

A világ legnépszerűbb internetes keresőlapja, a Google megváltoztatta kedden a keresési technikáját, hogy megértve a szavak közti (szemantikai) kapcsolatot is, még jobban segítsék a felhasználókat. Arra törekednek, hogy a hosszabb keresőszavak alkalmazásával az emberek tényleg azt kapják, amit keresnek. Mindezt úgy érik el, hogy a szavak jelentését is figyelembe veszik. A kedden működésbe lépett 'új' Google 37 nyelven működik. Wilder és Allon példaként említi, hogy a jóslás kártyából orosz szókapcsolat beírása után az eredmények között a tarot-hoz és a jövendöléshez kapcsolódó találatok is megjelennek. Angolul a fizikai alapelvekre való rákeresés eredményeként az ősrobbanás és a kvantummechanika is felbukkan. A Microsoft is a napokban fejlesztette ki Kumo.com nevű új keresőprogramját abban a reményben, hogy ez népszerűbb lesz, mint az eddigi Live Search, amely a Google és a Yahoo után csak a harmadik helyen áll. - F: márc. 26.
Hírforrás: Prím, linkHogyan takaríthatunk meg több időt a hasznos munkára? -- pl. IVR-rel FEL

A költségtudatos innovatív megoldásokban élen járó amerikai Fairfax County Public Library szerint a könyvtárba érkező rutinkéréseket -- pl. a könyvtár működésével kapcsolatosakat -- érdemes a legolcsóbban lepasszolni. Honlapján a bejelentkezések és az egyes oldalak látogatottságának statisztikai adataival kiegészítve a könyvtárosok így releváns információkhoz juthatnak elektronikus szolgáltatásaik hatékonyságáról, megfelelőségéről. Ezeknek az adatoknak az elemzése hozzájárult, hogy bevezessék az automatikus telefonos információ-szolgáltatást (Interactive voice response - IVR). Az IVR segítségével a könyvtár nyitvatartási idejéről, megközelíthetőségéről, internet-címéről nyújtanak tájékoztatást. Ez legalább havi 9000 kérdéstől mentesíti a tájékoztató szolgálat munkatársait, akik így felszabaduló idejükben érdemi információkat nyújthatnak ügyfeleiknek. - F: A számokon túl -- Hogyan mérhető a könyvtári szolgáltatások valódi értéke? / ref.: Fazokas E., In: Könyvtári Figyelő, 2006/3.
Hírforrás: Manci: linkKönyvtárak és múzeumok a 'kilapított Földön': virtuálissá válnak a közgyűjtemények? FEL

Amikor az 1980-as években a hagyományos cédulakatalógusokat kezdték felváltani az online katalógusok, megtörtént az első lépés a könyvtárak virtuálissá válása felé. A folyamatot felerősítette az elektronikus folyóiratok, majd az e-könyvek megjelenése. A könyvtárak távoli hozzáférést igyekeztek nyújtani ezekhez a forrásokhoz. Az olyan kezdeményezések, mint az Open Access vagy a Google Book Search újabb elmozdulást jelentettek a virtualizáció irányába, amiként a katalógusok közötti 'átjárást', a közös keresőfelületek létrehozását lehetővé tevő Z39.50 protokoll megjelenése is.
A felhasználók elvárásai is változtak: az Amazon-éhoz és a Google-éhez hasonló szolgáltatásokat várják el a könyvtáraktól, amelyek most már nemcsak a bibliográfiai leírásaikhoz nyújtanak hozzáférést a világhálón keresztül, hanem elkezdték gyűjteményeik digitalizálását és más intézmények felhasználóival való megosztását az Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) protokoll és az OpenURLszabvány alkalmazásával. Sőt lehetővé teszik, hogy a kereskedelmi célú keresőmotorok (pl. a Google) indexeljék digitális gyűjteményeiket. A könyvtáraknak el kell érniük, hogy megkerülhetetlen tényezővé váljanak az internetes keresők számára, ezért szükséges, hogy állományukat és szolgáltatásaikat a világhálón keresztül is elérhetővé tegyék, valamint hogy a versenyképesség növelése érdekében újraértelmezzék, átstrukturálják önmagukat. - F: TMT 2009/3., jelszóval:
Hírforrás: TMT, linkMonumentális könyvtári épületek az internet korában: a közkönyvtárak jövője FEL

Miért emelnek monumentális épületeket? A szakemberek egybehangzó véleménye ellenére mégis egyre épülnek az 'emlékművek'. A legtöbbek szerint azért, mert a nemzeti vagy városi büszkeség forrásai. Valamivel kevesebben az építtető, a vállalkozó vagy az építész dicsőségvágyát vélik hajtóerőnek. Ugyanennyien az archiválás szempontját, a meglévő anyag megőrzését látják a nagy épületek indokoltságának, s csak kevesen gondolják azt, hogy az információrobbanás, az automatizáció előrehaladása késztet az épületek nagyságának növelésére. Néhány futurológuson és szociológuson kívül senki nem gondolja, hogy a monumentális könyvtár gazdasági erőforrást is jelent.
A cikkben ismertetett felmérés kimutatta, hogy az új, nagy és ragyogó könyvtárak telve vannak élettel. Látogatóik száma legalább is megkétszereződött olyan időkben, amikor általában csökken a könyvtárak forgalma. Érdeklődés mutatkozik irántuk a turisták részéről is, és sokan keresik fel őket csupán azért, mert kellemes környezetet nyújtanak találkozókhoz, megbeszélésekhez. Ez egyébként a könyvtári koncepció megváltozásának lehetséges irányát is jelzi. - F: Monumentális könyvtári épületek az internet korában: a közkönyvtárak jövője / ref.: Papp I. In: TMT 2009/3.
Hírforrás: TMT, Előfizetői jelszóval: linkGenerációs különbségek -- ahogyan az internetet használják FEL

Jeff Schick, az IBM közösségiszoftver-csoportjának alelnöke három csoportra osztotta a munkavállalókat a tavaly januárban megrendezett Lotusphere nevű konferencián.
1. Az első csoport, akik dokumentum-központúan végzik a munkájukat, ami a papíralapú irodai munkavégzés digitális megfelelője. Az ebbe a csoportba azok tartoznak, akik karrierjük nagy részében nem dolgoztak számítógéppel, csak az utóbbi 10-15 évben ültek komputer elé. Ők e-mailben küldözgetik dokumentumaikat, prezentációikat, és ennyiben ki is merítik az internet adta lehetőségeket.
2. A második csoport az emberközpontú együttműködést részesíti előnyben. Ők napjaink 25-40 éves korcsoportja, akik már szinte személyi azonosítóvá változtatták a mobiltelefonjuk számát. Ők szélesebb spektrumot vesznek igénybe az online szolgáltatásokból. Egyszerre többféle feladattal is foglalkoznak (multi-tasking), és a mobil mellett azonnali üzenetváltást lehetővé tévő, úgynevezett üzenőszoftverek segítségével is tartják egymással a kapcsolatot. Ez a módszer amellett, hogy azonnali kommunikációt tesz lehetővé, megengedőbb a telefonos kapcsolatnál, két üzenetváltás között akár hosszú percek is eltelhetnek, míg a két beszélgető fél a legsürgősebb feladatokra tud koncentrálni.
3. Míg az első két csoport között fejlődési kapcsolat figyelhető meg, a harmadik kategória tagjai már más hozzáállással kommunikálnak az interneten. Ők azok a fiatalok, akik mostanában lépnek majd be a munkaerőpiacra, és akik már gyerekkorukban találkoztak az internet adta lehetőségekkel. Ezek az emberek már a közösségi oldalakon szocializálódtak, és megszokták, hogy az effajta kommunikáció transzparenssé teszi az egyének szociális hálózatát, az eszmecserék, viták publikus térben zajlanak. 'Ez a csoport a munkahelyen is olyan eszközöket fog keresni, amelyek az ilyen típusú információcserét lehetővé teszik' -- tette hozzá Schick. Lényeges, hogy ez utóbbi generáció -- illetve a technológiát gördülékenyebben adaptáló idősebb korosztály -- tagjai számára biztosítva legyen a lehetőség, hogy ápolják szociális hálójukat. Ez ugyanis nemcsak a szabadidő eltöltésére, HANEM -- mint feljebb említettük -- professzionális együttműködésre és új ötletek születésére is alkalmas terep. - F: márc. 27.
-- Egy szolgáltatónak sem érdemes azon álmodoznia, hogy az adott korosztályt ne a célcsoport által kedvelt kommunikációs hálózaton keresztül próbálná meg 'befogni'. (MG)
Hírforrás: HVG, linkAz interneten is elérhetők az Akadémiai Kiadó szótárai FEL

A hazai piacon elsőként internetes hozzáférést is biztosít papír szótárai teljes anyagához a CD-korong mellett az Akadémiai Kiadó Zrt. -- tudatta a kiadó szerdán közleményben az MTI-vel. Mint a dokumentum kiemeli, a kiadó, lépést tartva a kor technikai követelményeivel, s igyekezve kielégíteni a fogyasztói igényeket, a szótárvásárlók számára plusz szolgáltatásként internetes hozzáférést is biztosít. Az egyes szótárak teljes szóanyaga elérhető a kiadó új portálján, a www.szotar.net oldalon. - F: márc. 26.
Hírforrás: Prim Online, linkGyermekfelügyelet a szentesi könyvtárba FEL

Nemcsak könyveket kölcsönöz, hanem gyermekfelügyeletet is vállal február óta a szentesi gyerekkönyvtár. Az óvodáskorú lurkókkal szakember foglalkozik, amíg a szülők ügyes-bajos dolgaikat intézik. A vásárhelyi, a makói és a csongrádi könyvtárban nem vállalnak külön felügyeletet, de a gyerekeket rendszeresen színes programokkal várják. - márc. 26.
-- 2006-ban, a Katalist nyári 'sörpult'-diskurzusában még több könyvtárosi ellenérzésnek lehettünk tanúi gyermekmegőrzés-témában. Van hazai könyvtár, ahol utána csöndben beszereztek gyerekágyat, pelenkázási lehetőséget biztosítanak, vagy éppen gyermekmegőrzést vállalnak. Talán a szentesiek példájára ők is kommunikálni fogják fejlesztésüket. :-) (MG)
Hírforrás: delmagyar.hu, linkDrámai jelentés a leszakadó 50+ generációkról -- be nem fogott nagyik FEL

A Magyarországon élő közel 4 millió ötven éven feletti személy alkotta generációnak mindössze 16 százaléka részesül az információs társadalom előnyeiből. A nyugdíjasoknak mindössze 4 százaléka (kb. 75 ezer fő) tekinthető rendszeres internetezőnek, ami nemzetközi összehasonlításban megdöbbentően alacsony arány. Ezeket a drámai aktuális adatokat is tartalmazza az Inforum és a BME-UNESCO ITTK által második alkalommal elkészített e-Befogadás éves jelentés, amelyet tegnap ismertetett Molnár Szilárd, az ITTK kutatási igazgatója, az Inforum alelnöke. - márc. 25.
Hírforrás: Prim Online, linkUnokával lóghatnak a netnagyik FEL

Vállalkozó kedvű nagyszülők kaphatnak lehetőséget arra, hogy unokájukkal karöltve bebizonyítsák, az internet nem csak a fiatalok privilégiuma. A IX. Unoka-nagyszülő verseny az idősebb generáció informatikai társadalomba történő integrációját hivatott elősegíteni. Ismét unoka-nagyszülő informatikai versenyt hirdetett az Inforum. A 2003 óta megrendezett versenysorozat kilencedik alkalommal új, bővített formában jelenik meg. A verseny új eleme, hogy szeretnék a könyvtárakat és teleházakat is bevonni a verseny lebonyolításába: azt kérik, hogy a könyvtárak ajánlják fel látogatóiknak ezt a szórakozási lehetőséget; cserébe jutalmazzák majd a legaktívabb intézményeket. A verseny regisztrációja az 50plusz.net portálon történik, április végéig. - F: márc. 29.
Hírforrás: Szabad Föld Online, linkDebrecen -- Pénz könyvekre FEL

Legfeljebb 800 ezer forintot nyerhet a városi könyvtári könyvek, folyóiratok vásárlására a kulturális tárca pályázatán. A támogatás összege folyamatosan csökken. A városi könyvtár idén 190 millió forintból gazdálkodik. Könyvek, folyóiratok, CD-k, DVD-k vásárlására, állománygyarapításra ebből 14 millió forintot költhetnek. Emellett állami támogatást is kap az önkormányzat. Az utóbbi 3 évben ez 2 és fél millió forint volt. Ennek egy része automatikusan érkezik az önkormányzathoz, a másik részére pályázni kell -- tájékoztatott Szentei Tamás kulturális osztályvezető. A pályázathoz a város önrészt biztosít. Idén csakúgy, mint tavaly 1 millió forintot. Az állami támogatás pályázati része az elmúlt években csökkent. 2005-ben még meghaladta az 1 millió forintot, tavaly és idén is már csak 800 ezer forintot lehet nyerni. - F: márc. 27.
Hírforrás: DTV, linkA versenytárs jelenléte több bevételt és nagyobb hatékonyságot is jelent FEL

Egy volt Bell-munkatárs: 'a munkatársak -- engem is beleértve -- meg voltunk győződve arról, hogy a lehető legjobban dolgozunk, és hogy ügyfeleink érdekei szerint cselekszünk. A versenykörnyezetbe kikerülve azonban rájöttünk, hogy tevékenységünk nem feltétlenül találkozott ügyfeleink igényeivel, a használt technológia sem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna, és a gyártás sem volt olyan hatékony, mint amilyennek gondoltuk.'
-- Sok könyvtár nem, vagy kevéssé ismeri a könyvtáron kívüli versenytársait. Így nem számol velük, nem figyel tevékenységükre, nem tanul tőlük -- és nem is vesz el vagy vissza tőlük használókat. A könyvtári értéklánc szinte minden elemének -- dokumentumbeszerzés, feldolgozás, tájékoztatószolgálat stb. -- megvannak a rendkívül tőkeerős szolgáltatói. (MG)
Hírforrás: What your competition is telling you / David Stauffer. In: Havard Business School Working Knowledge (May 26, 2003), linkMilliárdokat spórolhatna az állam informatikai fejlesztésekkel FEL

Korszerű informatikai megoldások alkalmazásával legalább 30-50 milliárd forintos kiadáscsökkentésre van lehetőség a 8-10 éves technológiai lemaradásban lévő közigazgatásban -- mondta K. Szabó Imre, a Megatrend Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten. - F: márc. 25.
Hírforrás: Prím, linkGoldenblog 2009 -- mi történt a tavalyi győztesekkel? -- Igény a visszatekintés FEL

A hvg.hu hagyományos éves blogversenye hamarosan indul, ezért úgy gondoltuk, körbenézünk a tavalyi díjazottak háza táján: mivel foglalkoznak, hogyan blogolnak a verseny óta eltelt időben. - F: márc. 24.
-- A HVG eljárása olyan, mintha Az év ifjú könyvtárosa, az Év Könyvtára díjazottjait egy év múlva a díjazó felkeresné és beszámolna az azóta történt dolgokról. Ez egyfajta visszajelzés a díjazásra magára is. (MG)
Hírforrás: HVG, linkNAVA FEL

F: márc. 29.
Hírforrás: Murányi Péter, linkKulcsszavakkal taggelik az Origo tartalmait (tárgyszavazás saját hatáskörben) FEL

Az Origo cikkeit március 17-étől a szerkesztők kulcsszavakkal címkézik, így könnyebben rendszerezhetővé válik a hírsite tartalma. A portál szerint ez a fejlesztés a tudatos hírolvasóknak és a hirdetőknek is kedvez.
Hírforrás: Kreativ. hu, link10+1 ingyenes program a régi PC-k felturbózásához -- hatékonyságnövelés költségkereten belül FEL

Bár a számítástechnika rohamosan fejlődik, nem mindenki engedheti meg magának a legújabb hardvereket. Az összeállításunkban szereplő programok segítenek felturbózni a régebbi PC-ket. - F: márc 30.
Hírforrás: Techline, linkMinden második nagyvállalatnál van céges újság FEL

A legnagyobb hazai vállalatok közel fele működtet a dolgozóinak szóló vállalati lapot -- derül ki a Picasso Média Tanácsadó Kft. 2008 őszén végzett felméréséből. A lapok ötödét a vállalat dolgozói kedvtelésből, szabadidejük terhére készítik. A legnagyobb magyar vállalkozások 49,5 százaléka (123) működtetett 2008 második felében vállalati lapot (korábbi elnevezés szerint: üzemi lapot). A megkeresésre válaszoló lapok legnagyobb része (34 százalék) negyedévente jelenik meg, amit a havonta megjelenő lapok csoportja (27,6 százalék) követ. Nem elhanyagolható a kéthavi lapok aránya sem (14,63 százalék), a vállalati lapok negyede pedig rendszertelenül vagy nagy időközönként kerül az olvasók kezébe. A jelenleg saját lappal nem rendelkezők 26,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy korábban létezett náluk céges újság. - F: márc. 19.
Hírforrás: Mfór, linkKik lopják az írásaidat? Eszközök FEL

Egyesek tévesen értelmezik a webes tartalom ingyenességére vonatkozó elvet. Az ugyanis a tartalom fogyasztásának, nem pedig felhasználásának ingyenességét hirdeti. Sokan tehát lopják a webre kirakott anyagokat, ahogy csak bírják. Akik pénzt fizetnek a tartalom előállításért, érthetően zokon veszik, hogy mások az ő rovásukra potyáznak. A web mérete és a 'kölcsönzések' száma miatt az eddigi módszerek (keresés, ügyvédi felszólítás) már nem működnek. A cikkek vándorlásának követésére az utóbbi időben több eszköz is született. Közülük az egyik legígéretesebb az Attributor, ami nem csak a bitorolt tartalmak felkutatásában, hanem a rend helyreállításában is segít. Érdekes lehet kipróbálni az Attributor ingyenes 'kistestvérét' A FairShare -t. Ennek a programnak a segítségével követheted, hogy ki, hogyan használja Creative Commons alatt publikált anyagaidat. - F: márc. 25.
Hírforrás: HVG, linkWashingtonpost.com: feltérképezett hírek -- kellemesebb és érdekesebb FEL

A Washingtonpost.com TimeSpace néven fejlesztett interaktív online hírtérképet, melyen a felhasználók egy világtérképen tekinthetik át az egyes helyekhez -- adott időben -- kapcsolódó eseményeket. Interaktív grafikai fejlesztésekkel egyre gyakrabban találkozhatunk az angolszász online újságírásban: az ilyen alkalmazások célja legtöbbször az, hogy az információt a megszokott szöveges formátum mellett látványos, jól áttekinthető grafikák, animációk, vagy más képi megoldások -- például térképek -- segítségével tálalja az olvasóknak. A Washingtonpost.com ez utóbbi eszközt választotta egy önálló, interaktív tartalom alapjául: a TimeSpace http://specials.washingtonpost.com/timespace/world/ segítségével a felhasználók egy világtérképen tekinthetik át az egyes helyekhez az adott időben kapcsolódó eseményeket. A Washingtonpost.com magukat csak "web-ninjáknak" nevező csapata (Dan Berko, Jesse Foltz, Chris Buddie és Steven King) által fejlesztett oldal elindításának ötlete természetesen az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódott, mondta el az eMasának Steven King, a lap innovációs és termékfejlesztési vezetője. - F: febr. 24.
Hírforrás: Emasa, linkWikipédiát és blogolást tanítanának -- könyvtárosok is elkezdhetik / folytathatják :-) FEL

Az internet felhasználásra oktató tanórákat is bevezetnek az angol általános iskolák számára készülő új alaptantervbe a The Guardian című brit napilap értesülése szerint. A tíz éve a legnagyobb szabású tantervi átszervezéstől azt remélik, hogy a diákok jobb és nagyobb áttekintéssel fognak rendelkezni az olyan internet nyújtotta lehetőségek felett, mint a blogolás, a podcasting, a wikipédia, vagy a Twitter közösségi hálózat használata. A tervezett változtatások a brit általános iskolák (tizenegy éves kor alatti tanulók) diákjait fogják érinteni. - F: márc. 27.
Hírforrás: Origó, linkTesti örömök a munkahelyen -- Egy kicsi mozgás FEL

Egy kis kocogás munka előtt, ebédszünet a relaxációs szobában, esetleg egy frissítő masszázs délután? Utánanéztünk, hogyan alakul a munkahelyi egészségvédelem itthon, mit tesznek a cégek, hogy hozzájáruljanak dolgozóik testi és lelki épségének megóvásához? Elmélet és gyakorlat. 'Az ülőmunka, az ülőmunka' -- sóhajt fel az 55 éves Katalin, aki egy nagyvállalat titkárságán dolgozik. 'Van ugyan három-négy cigiszünet, ilyenkor kimegyek az irodából, de mivel az ebédet is rendeljük, csak meg kell melegíteni a konyhában, úgyszólván minden az irodához köt. Munka után már nincs kedvem mozogni, hiába fáj a nyakam, a derekam' -- mondja a kétgyermekes Katalin, harmincéves munkaviszonnyal a háta mögött. Cége lehetőséget biztosít ugyan a testmozgásra -- a dolgozókat fitneszbérlettel lepte meg --, de mint mondja, ő már öreg az edzéshez, a futópadon nem tudja felvenni a versenyt a fiatalokkal. - F: márc. 27.
Hírforrás: HVG, linkIngyenes telepítési támogatás a Dokumentumszabadság Világnapja alkalmából FEL

Magyarország a jelenlegi beszerzési gyakorlat következtében négyévente 100 milliárd forinttal költ többet elektronikus szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és bemutatókészítésre, mint amennyiért szabad dokumentumok használatával, s ezzel az irodai szoftverek piacán a verseny megteremtésével tehetné. Ez, különösen a jelen pénzügyi és gazdasági helyzetben, megengedhetetlen pazarlás - mutatta ki a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata (ODFA Magyarország). - F: márc. 26.
Hírforrás: Prim Online, linkIngyenzenét kínál a Google FEL

A Google a nagy lemezkiadókkal együttműködve ingyenes zeneletöltéseket kínál a kínai felhasználóknak úgy, hogy a reklámbevételeken megosztozik a kiadókkal. A megoldást sajnos aligha látjuk viszont Európában, mivel leginkább a kényszer szülte. Kínában ugyanis becslések szerint a hallgatott zenének alig 1 százalékát szerzik be legálisan, vagyis vásárolják meg, a globálisan abszolút piacvezető internetes keresőnek számító Google pedig a helyi piacot 60 százalékos részesedéssel uraló Baidu mögött csak a második helyen áll Kínában. Ennek egyik oka éppen az, hogy a Baidu-n igen könnyű illegális ingyenes zeneletöltésekhez linkeket találni, ez ellen pedig, bármennyire is tiltakoznak a lemezkiadók, túl sokat nem tehetnek. Márpedig a világ legnépesebb online közösségének számító Kína igencsak fontos piac ahhoz, hogy akár a Google, akár a kiadók annyiban hagyják a dolgot; a reklámbevételekből származó jövedelem még mindig többet hozhat a konyhára, mint a mostani legális zeneforgalmazás az országban, amely a milliárdos népesség mellett a globális zenepiac kevesebb mint 1 százalékának felel meg. - F: márc. 31.
Hírforrás: PrimOnline, linkElfér az internet egy konténerben FEL

Ötvenötször lehetne felmásolni az elveszett netes anyagokat kutatók kedvenc lelőhelyének számító Archive.org új szervereire az amerikai Kongresszusi Könyvtár teljes állományát. Kiderült, hogy az egész internet elfér egy konténerben. Az új szerverekre az Archive.org legzseniálisabb szolgáltatása, a weboldalak régi verzióiban való kutakodást lehetővé tevő Wayback Machine költözik be. A gyűjtemény keresőjét használva mára már többnyire nevetségessé vált, régies dizájnú weblapok mellett -- az [origo] így nézett ki 1998-ban ( http://web.archive.org/web/19990423201157/http://www.origo.hu/ ) -- elveszett, törölt csodákat is meg lehet keresni. Arról nem is beszélve, hogy a váratlanul megszűnő szolgáltatásokkal eltűnő fontos adatok visszaszerzésére is remek hely az archívum. - F: márc. 27.
Hírforrás: Origo, linkOnline szimfonikus zenekart alapított a YouTube FEL

Megalakult a YouTube Szimfonikus Zenekar, a világ első online klasszikus nagyzenekara, amelybe beválogattak két magyar muzsikust, Bencze László nagybőgőst és Bátki Viktor brácsást is. A mintegy kilencven zenészt több mint háromezer jelentkező közül választották ki. A mezőnyt először híres zenekarok képviselőiből álló zsűri szűkítette, majd a YouTube felhasználói szavazhattak a videómegosztó portálra feltöltött bemutatkozó anyagokra. A jelentkezőknek két felvételt kellett beküldeniük. Az egyik témája szabadon választott, a másik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző egy művének részlete. - F: márc. 3.
Hírforrás: Menedzsment Fórum, linkElső online médiás könyvem FEL

A hajdan az Internetto és az Index elindításában is közreműködő Gerényi Gábor 'Internetes tartalomszolgáltatás' címmel írt rövid bédekkert az online médiaszakmához. A tartalomtípusoktól a lehetséges szabályozási rendszerekig ívelő kötet ideális bevezető lehet mindazoknak, akik éppen ismerkednek az interneten fogyasztható szövegek, képek, videók és még ki tudja mi minden világával. A Föld azon kulturális szegletében, melyben még pár éve az informatikai minisztérium politikai államtitkára úgy blogolt, hogy egy posztot bővített folyamatosan; ahol sokan azt hiszik, hogy amit a kommentelők írnak, az a cikk szerzőjének, és az írást lehozó oldal szerkesztőinek a véleménye is egyben; vagy ahol a 'kommunisták' által eltérített Google a gyanakvás tárgya, igen nagy szükség van minden olyan könyvre, ami világosan, logikusan és érthetően beszél az interneten elérhető tartalomtípusok valódi természetéről, használatáról és összefüggéseiről. - F: márc. 24.
Hírforrás: Emasa, linkMeseklasszikusok az interneten FEL

A Magyar Televízió archívumának kincsei, klasszikus rajz-, báb- és ifjúsági filmek nézhetők meg az interneten az MTV Online és az Egyszervolt.hu csoport együttműködésében. Doktor Bubó, a Mézga család, Vízipók, Pityke, Kukori és a többiek az internetre költöztek, kalandjaikat immár a Mese.tv is közvetíti. A köztelevízió régóta tervezte, hogy fél évszázados archívumában őrzött kincseivel, kifejezetten gyerekeknek szóló tartalmakkal bővíti az alapvetően hírszolgáltatásra és internetes tévézésre épülő online portfólióját. Az Egyszervolt.hu oldalcsoport pedig műsorokat keresett az értékteremtés és értékőrzés céljával 2004 karácsonyán indított, a máig egyedülálló internetes gyermektelevízió, a Mese.tv fejlesztéséhez. A két, azonos filozófiát képviselő szolgáltató az összefogás mellett döntött, így a Mese.tv oldalon klasszikus magyar alkotások, gyermek és ifjúsági művek, rajz- és bábfilmek, sorozatok és egész estés filmek folyamatosan bővülő kínálata várja az óvodásokat és a kisiskolásokat. - F: márc. 26.
Hírforrás: Prim Online, linkA magyar közoktatás teljesítménye -- lesz előbb-utóbb könyvtárosi is? FEL

Az utóbbi hónapokban több cikk jelent meg a közoktatás rendszerének folyamatosan romló teljesítményéről. Érdemes ezért áttekinteni azokat a mutatókat, amelyek -- nem cáfolják, hogy vannak az átlagosnál rosszabbul teljesítő intézmények, és nem cáfolják azt sem, hogy vannak tanulók, akik idő előtt kilépnek a közoktatásból, illetve, akik nem kapnak megfelelő szolgáltatást a közoktatásban - nem támasztják alá az említett állítást. - F: márc. 26.
Hírforrás: OKM, linkA Biblia és a menedzsment FEL

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 'Biblia és a menedzsment' címmel előadássorozatot indít a Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék Szakmai Műhelyének keretében. Az öt előadásból álló sorozat 2009. április 8. és június 3. között, kéthetente szerdán 16:00-17:30 kerül megrendezésre Tatabányán a MÜTF 'A' épületének Nagyelőadójában.
Hírforrás: MÜTF, linkAlbérletügyi Homár-klón indult FEL

A Tékozló Homár 2.0-s panaszblog. Népszerűsége, látogatottsága a nyilvánosság erejével a nagy szolgáltatókat is rákényszeríti ügyfélkapcsolataik átgondolására, javítására.] Csak most kezdték az első poszttal, így fogalmunk sincsen, élő, izgalmas dolog lesz-e Babapiskóta blogja, az albérletek ijesztő világáról szóló, helyesírási hibás Albérlet mesék http://alberletmesek.blog.hu/ , de drukkolunk neki. - F: Tékozló márc. 27.
-- Vajon mikor érik meg a helyzet arra, hogy könyvtári Homár-klón induljon? (MG)
Hírforrás: Homár, link