Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 03. 18. (11. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Mire használható a mobilkód a könyvtári tájékoztatásban? -- Szabad a gazda! FEL

A mobilkód olyan kétdimenziós vonalkód, amely rendkívüli népszerűségét a gyors visszafejtési sebességnek köszönheti. Az egyelőre elsősorban Japánban és Nyugat-Európában ismert kód felhasználását tekintve multifunkcionális: szinte bármilyen információ kódolására alkalmas akár nyomtatott (mint például könyvek, CD-lemezek borítóján, mozifilmek plakátjain stb.), akár online felületeken (portálokon), vagy elektronikus médiában (tévében) is. Nagy előnye az interaktivitás, a célzott elérés és az, hogy a felhasználó számára releváns információkat nyújtja. A mobilkódot a kamerás telefonnal lefényképezve a kódolvasó szoftver egy, a tartalommal szoros összefüggésben lévő helyre irányítja át a felhasználót, tehát egyfajta hidat képez az online és az offline tartalom között. A kódot a sarkaiban található jellegzetes négyzet alakú mezők miatt - amelyek egyébként szintén információhordozók - könnyű szkennelni, és szinte bármilyen szögből fényképezve (akár fejjel lefelé is) könnyedén azonosítható és feldolgozható jelet kaphat az eszköz. A mobilkód két használati módja: a push, illetve a pull. Push esetén a szolgáltató küldi ki a felhasználónak MMS-ben a kódot, mely számos célra alkalmazható, például jegyként a reptéren beszálláskor, vagy kuponként. Push esetén a felhasználó beszkenneli a (meghirdetett) kódot, mely átirányítja őt egy wapos vagy webes linkre, küldhet SMS-t, kódolt telefonszámot felhívhat, vagy elérhet szöveges információt is. - F: márc. 10.
-- A mobilkód a jövő tetkója. Néhány alkalmazás, videóval. - F: márc. 10.
Hírforrás: Prím, link ; Fn, linkA válság túlélésének kódja: CRM -- Nincs mááásik! FEL

Meg tudjuk-e mondani, hogy mostani olvasóink hány százaléka nem újítja meg tagságát jövőre? No és: kik azok, hogy megkereshessük őket? A használói lojalitás érdekében elengedhetetlen a személyes megszólíttatás. Melynek egyik hatékony eszköze a CRM. (MG)
-- A hazai szolgáltató szervezetek -- valljuk be -- egy kicsit elkényelmesedtek az elmúlt 10 évben. Ha elvesztettek egy-egy vevőt nem történt semmi baj. Ahogy a híres mondás is hangzik: VAN MÁSIK! Hányszor fordult elő Önökkel az elmúlt években, hogy elküldtek egy árajánlatkérést és nem érkezett rá válasz? Vagy csak hónapokkal később érkezett egy érdeklődő e-mail, hogy aktuális-e még az ajánlatkérés? A válság beköszöntése óta sokkal inkább visszanyerték a vevők a királyi címüket, ugyanis a cégeknek minden egyes vevőért meg kell küzdeni, mert NINCS MÁSIK! Sőt mivel mindenki keresi a költségcsökkentés lehetőségét a jelenlegi vevőink megtartása is egyre nehezebb feladattá vált. - F: márc. 9.
Hírforrás: Prím, linkHogyan húzzunk hasznot a válságból? -- 2. Nézz rá a kockázataidra! FEL

Az új helyzetben, az esélyek feltárásával párban célszerű időt szánni a kockázatelemzésre, kockázatértékelésre. A kockázatértékelés során a vállalatunkra, működésünkre jellemző kockázati csoportokban a kockázati tényezőket kell értékelni valószínűség és hatás szerint. A kockázati index alkalmas a kockázati tényezők rangsorba állítására, hogy a kockázatkezelés a legfontosabb kockázatokra irányuljon. A kockázatmenedzsment lényege a kockázatkezelési intézkedések meghozatala és végrehajtása. Váljon a kockázatmenedzsment rendszeres vezetői tevékenységgé. - F: márc. 3.
-- A könyvtárra leselkedő veszélyeket a KIT a válság kipattanása után röviddel vázolta: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9024 . Ismétlésképpen, hogy lássuk, mi az, ami már bejött:
* Veszélyek (amelyek nem a könyvtárosokon múlnak):
- Kiszámíthatatlan társadalmi--gazdasági környezet: a TIOP, ill. TÁMOP pályázatok megakasztása (a még meg nem kötött szerződésektől a források átcsoportosítása a vállalkozások fejlesztésére)
- Az állami költségvetés elfogadását követően az önkormányzati támogatások megnyirbálása miatt költségvetés-csökkenés, növekedés és a beruházások elmaradása, összevonások várhatók (elsőként a központi költségvetési intézményekre -- OSZK, OIK stb. -- csaphat le a bárd, utána az önkormányzatiakra, a vállalati szféra iparág-függően reagál)
- Romló forint esetén kevesebb külföldi folyóirat- és adatbázis-előfizetés
- Könyvtárosok anyagi nehézségeinek növekedése, elbocsátások, a 13. havi nyugdíj megvonása, a rövid távú motivációs lehetőségek csökkenése
- A Kjt. és a hatalmi szemlélet (szenioritás és végzettség prioritása a szakértelemmel szemben, urambátyám-kapcsolatok) miatt folytatódik a könyvtárakon belüli kontraszelekció, csökkentve a válság utáni regeneráció lehetőségét
- Gyenge társadalmi megítélés, csökkenő könyvtárhasználat, erős, internetalapú versenytársak
* Gyengeségek (amelyek a könyvtárosokon múlnak):
- Az elbocsátás miatti félelemre hivatkozva változtatásellenes hangulat; túlélésre játszás, az innovációk visszafogása
- A 2013-ig érvényes könyvtári stratégia bevallottan a pénzforrások megléte esetén valósítható csak meg
- Magas(abb) nyugdíjra játszó, széles és befolyásos könyvtárvezetői réteg
- A megszorítások miatt az innovatívabb, fiatalabb könyvtárosok léphetnek leginkább ki, akikre építeni lehetne a rendszer megújítását
- Az EU-s támogatások a meglévő, széttagolt szolgáltatórendszereket látszanak konzerválni. A helyi / regionális portálok kialakulása várható -- mikor országos is lehetne.
Hírforrás: Mfór. linkOpen social a könyvtárban? -- Könyvtári üzleti modell kerestetik FEL

Ami most van, az nagyrészt eseményekre való meghívók küldését jelenti, esetleg bizonyos esetekben hosszabbítani is lehet kölcsönzést -- azaz a könyvtár nem igazán integrált szolgáltatása a hálón való jelenlét. Vagy személytelenül küldi a spamet, levélszemetet, ki hogyan hívja - mert sajnos erről van szó, azzal hogy bejelölöm ismerősnek az intézményt, még nem biztos, hogy kérek tőle eseménynaptárat is a postafiókomba -, vagy onnantól kezdődik a személyes kapcsolat, hogy én megkeresem a könyvtárat, és innentől már tudja, hogy kiről, miről van szó. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az IKR-fejlesztőknek lesz-e, és ha igen, mi a válasza a megnyitott Open Social platformra, vagy reagálnak-e arra, ha a Facebookon egyre több magyar könyvtár fog megjelenni. Pont azért, mert ott most már lehetőség van a személyre szabott információküldésre, kapcsolattartásra. Szóval kérdések: ... - F: márc. 17.
-- Ötletek vállalkozások számára: Pénzcentrum-cikk
Ami most van, az nagyrészt eseményekre való meghívók küldését jelenti, esetleg bizonyos esetekben hosszabbítani is lehet kölcsönzést -- azaz a könyvtár nem igazán integrált szolgáltatása a hálón való jelenlét. Vagy személytelenül küldi a spamet, levélszemetet, ki hogyan hívja - mert sajnos erről van szó, azzal hogy bejelölöm ismerősnek az intézményt, még nem biztos, hogy kérek tőle eseménynaptárat is a postafiókomba -, vagy onnantól kezdődik a személyes kapcsolat, hogy én megkeresem a könyvtárat, és innentől már tudja, hogy kiről, miről van szó. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az IKR-fejlesztőknek lesz-e, és ha igen, mi a válasza a megnyitott Open Social platformra, vagy reagálnak-e arra, ha a Facebookon egyre több magyar könyvtár fog megjelenni. Pont azért, mert ott most már lehetőség van a személyre szabott információküldésre, kapcsolattartásra.
Szóval kérdések: ... - F: márc. 17.
Hírforrás: Pénzcentrum link Élet és Könyvtár, link ; Élet és Könyvtár, linkCorvina-kópia, ajándékba (nem nekünk kell digitalizálnunk ;-) FEL

Megkaptuk -- igaz, csak digitalizált változatban, de azt is köszönjük -- Mátyás király Missáléját a belgáktól. Cserébe olyan nyomtatvány-kópiákat adtunk, amelyek viszont a belgáknak nagyon fontosak. Az Országos Széchényi Könyvtár az utóbbi időben szoros munkakapcsolatot alakított ki a belga nemzeti könyvtárral. Az együttműködés mindkét intézménynek előnyös: a magyar nemzeti könyvtárban jó néhány belga (flamand és vallon) vonatkozású dokumentum is megtalálható, a Bibliotheque Royale Albert-ben pedig több hungaricumot őriznek. - F: márc. 17.
Hírforrás: NOL, linkParlamenti vita a digitalizációról FEL

A kulturális digitalizáció fontosságáról is szó esett a képviselők parlamenti napirend előtti felszólalásaiban. Pettkó András képviselő azt mondta, kell és érdemes költeni a kulturális értékek digitalizálására. Kiemelte, hogy a kormány megvonta a kulturális értékek digitalizálására fordított 100 millió forintot, pedig a program elindításához szükséges összes feltételt a résztvevők teljesítették. Burány Sándor államtitkár válaszában arra emlékeztetett, hogy a kormány 13 uniós projekt -- köztük a budai várnegyed felújításának elmaradása -- átcsoportosításáról döntött, és az átcsoportosított forrásokat a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére fordítja. Pettkó András úgy fogalmazott: a budai várfalak renoválása elmarad, ám szomorú, hogy a digitalizáció bástyái is bedőlnek. (ref. Kerekes Pál) - F. márc.16.
Hírforrás: Parlamenti Napló, Pettkó András felszólalása: link , Burány Sándor válasza: link1200 m2-rel bővül, és részben funkciót vált -- Békés Megyei Tudásház és Könyvtár FEL

Két lehetőség közül választhattunk: bezárunk a munkálatok idejére vagy szűkített nyitva tartással ugyan, de továbbra is kiszolgáljuk az olvasókat. Az utóbbi mellett döntöttünk - beszélt a beruházással kapcsolatos változásokról dr. Hajnal Lajos igazgató. Igaz, kisebb helyre pakolva, de valamennyi részleg állományai elérhetők az épület bővítése alatti időszakban. Átadása idején, mintegy negyedszázada, a 4500 négyzetméteres alapterületű épület a vidék legkorszerűbb könyvtárának számított. Mára elkerülhetetlenné vált felújítása, amelyet tulajdonosa, a Békés Megyei Önkormányzat egyéb fejlesztésekkel is kiegészített. Emeletráépítéssel 1200 négyzetméterrel bővül a hasznos alapterület. A kötelező könyvtári és humánszolgáltatásokat a tudásház 3000 négyzetméteren látja el ősztől. A fennmaradó részt vállalkozásoknak adják bérbe. Az épületben a bérbe adással hasznosítható területeket úgy kívánja az önkormányzat megépíttetni, hogy - a betelepülő vállalkozások igényeihez alkalmazkodva -- a szerkezetileg lehetséges legnagyobb egybefüggő irodákat alakítsanak ki. A mintegy 800 millió forintos beruházást a megyei önkormányzat finanszírozza. -- Épületkorszerűsítést, emeletráépítést és ezzel együtt funkcióváltást foglal magában a beruházás - mondta dr. Hajnal Lajos. - F: márc. 11.
-- Érdekes, hogy a könyvtár funkcióváltásával kapcsolatban megoszlanak a könyvtárosi nézetek. Vannak akik egyszerre veszteségnek élik meg, és panaszkodnak a könyvtárak kellő el nem ismertségére. Gyakori, hogy új könyvtár építésénél a fenntartó a könyvtárosok ellenében ragaszkodik a megosztott funkciókhoz. Talán ezzel jobban látja a könyvtár túlélésének lehetőségét? Kevés olyan modellről hallani, amelyben a könyvtár más (nem könyvtári) funkciókkal egy fedél alatt, és együtt cserkészi be célcsoportjait, szerencsésebben, mint külön-külön próbálkozva. Tud ilyen példát? Írja meg a KIT-nek! (MG)
Hírforrás: Békés M. H., linkEuropeana -- rekord letöltés és magyarul is használható keresőfelület FEL

Immár stabilan működik a tavaly novemberben pár óra alatt a túlterheléstől összeomlott Europeana portál. Az érdeklődés óriási volt: óránként 10-20 millió látogató próbált belépni az európai kulturális kincsek birodalmának számító honlapra. A www.europeana.eu című portál már most, kezdetben is több mint kétmillió 'tételt' -- könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket -- tesz hozzáférhetővé az európai országok nemzeti könyvtáraiból, illetve egyéb kulturális intézményeiből. A hátteret a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár biztosítja. Mint lapunkban már megírtuk, a Europeana a valóságban nem gyűjt és nem tárol digitális műveket: ezek a tagállamok intézményeinek tulajdonában, Magyarországon például a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) vannak. A Europeana portál az egységes (27 nyelvű, egyebek mellett magyarul is használható) keresőfelületet, vagyis a hozzáférés lehetőségét nyújtja. Ebben a projektben Magyarországot a BMTK képviseli. Mindezt digitális tartalmaink, metaadataink szabványosításával, az Európai Digitális Könyvtár, a Europeana számára 'szüretelhetővé', lekérdezhetővé tételével érjük el - mondta Vincze Andrea, a Békés megyei könyvtár informatikusa. A digitális tartalmak között megtalálható lesz a BMTK elektronikus könyvtárának gyűjteményén túl a projektben részt vevő valamennyi magyar partnerintézmény digitalizált állománya is, például folyóiratok, könyvek, magyar népmesék, képzőművészeti grafikák. - F: márc. 16.
Hírforrás: NOL, linkNáray-Szabó Gábor a könyvtárak privatizációjáról -- hatékonyság kontra hozzáférés? FEL

Könyvtáros.com: Miért örül annak, hogy a privatizáció elkerülte a könyvtárakat? Náray-Szabó Gábor: A piac lényege az, hogy az egymással versengő eladók a lehető legjobban igyekeznek kiszolgálni a vevők igényeit és győz a jobbik. Ezzel nyer a vevő, mert jobb áruhoz vagy szolgáltatáshoz jut, az eladó viszont haszonra tesz szert. Ha nincs haszon, nincs üzlet, nem működik a piac. Léteznek azonban olyan javak és szolgáltatások, melyek esetében nem szabad vagy nem lehet profitot realizálni. Ilyen például az emberi élet védelme (a szervkereskedelem igen jövedelmező, de mélységesen erkölcstelen), valamint a nyilvános könyvtár. - F: márc. 16.
Hírforrás: Könyvtáros.com, linkTerápia vs. coaching: nincs mitől tartani a vezetőknek FEL

Sok vezető tart attól, hogy a coaching során olyan dolgokról kell beszélnie, amikről nem igazán szeretne, vagy hogy a múltjában fognak vájkálni. Pedig erről szó sincs: a coaching sok mindenben különbözik a pszichoterápiától. Egyebek között nem kíván meg mély feltárulkozást, és gyógyulás helyett itt a teljesítménynövelés a cél. Néhány évvel ezelőttig a közép- és felsővezetők képzésében szinte kizárólag a tréning módszerét alkalmazták. Ma a vezetőfejlesztés általában összetettebb folyamatot takar és az így kialakított paletta egyre gyakoribb eleme a coaching is. - F: márc. 12.
Hírforrás: Mfór, linkAz etikai kódex jövője -- ALA-szempontok -- Rávilágít az értékkülönbségekre FEL

Harminc évvel ezelőtt csak egy maroknyi közlemény foglalkozott a könyvtárosi etikával. Ma sem sokkal jobb a helyzet. A Library Literature-ben végzett online keresés mindössze 726 találattal járt. Ez annak is a következménye, hogy szemben a jogászokkal és az orvosokkal, a könyvtárosoknak és az információs szakembereknek nincs kötelező érvényű etikai kódexük. ... A jövőt illetően négy kérdést vet fel a szerző. Továbbra is meg kell tartani az etikai kódexet. A kódexnek az a dolga, hogy feltárja a problémákat, de nem tőle várható az orvosság. Egy jól megfogalmazott kódex rávilágít a szakma különféle értékei között létező feszültségre is. Nem várható el, hogy egy kódex a különféle közösségeket kiszolgáló, más-más típusú könyvtárak valamennyi kérdésére válaszoljon. Ha semmi mást, a kódex paradigmatikus eligazítást és oktatási támpontot nyújt, és nem szükséges, hogy előfeltételezzen minden lehetséges problémát. Gyorsan változó információs korunkban azonban mindenképpen szükség van egy eléggé szakmaspecifikus és revideálható etikai kódexre. - F: febr.
Hírforrás: eTMT, előfizetéssel: linkFiesta-regisztráció -- most magunkat tisztelhetnénk meg FEL

A baj az, hogy bíztattak: regisztráljuk is a könyvtárunk programjait, mégpedig itt: http://193.224.242.5/fiesta/regisztracio.aspx. Az első izzadtságcseppet a Program típusa rovatnál töröltem le a homlokomról, de mivel volt "egyéb internetes programok" alternatíva is, azt választottam, ha bizonytalan voltam. A dátum megadásánál már határozottan ideges voltam: a rendszer képtelen elfogadni, ha két- vagy többnapos programot terveztünk, így azokat vagy naponként újra és újra beírtam, vagy a program leírásában jeleztem ezt (mind a kettőt kipróbáltam). Sírni csak akkor kezdtem el, amikor eljutottam a Célcsoport rovatig. A választási lehetőségek közül (kölyök, tini, felnőtt, nagyi) ugyanis csak egyet lehet választani, de egyet mindenképp muszáj. És ugyan mit határozzak meg az internetes tanfolyamok célcsoportjára? Vagy mi legyen a célcsoport a "Veszíts el" egyéves szülinapi programján? És a többi. Ezek a programok ugyanis mindenki számára nyitottak. Elvileg. Jó, lehet, hogy vannak ennél nagyobb problémák is az életben, de attól még figyelmesebben is el lehetne készíteni egy ilyen kérdőívet. Arról meg már nem is beszélve: ezt most könyvtárosok készítették könyvtárosoknak. - F: márc. 10.
Hírforrás: Könyvtárosháza, link'De mit tanulnak a könyvtárosok annyi éven keresztül?' FEL

Posztgraduális HR-képzésen (SZIE-GTK, emberierőforrás-minőség előadás) hangzott el e hallgatói kérdés a könyvtáros képzettségű előadónak. Az egyébként egy nagyvállalat szolgáltatójának középvezetője előtte persze udvariasan hozzátette, hogy semmiképpen nem kívánja megbántani az érintettet. A válaszban elhangzott: a kérdés nem megbántás, hanem gyakran hallható, hasznos figyelemfelhívás a könyvtáros szakma társadalmi kommunikációjának eredményét tekintve. S hogy mit tanulnak? Információs igények azonosítása, s a kapott profilokban információs és közösségi--rekreációs szolgáltatások kidolgozása az egyének és a közösség számára. Megjegyezte még, hogy a könyvtárosképzés lassan integrálódni látszik a business és marketing-, az informatikai, vagy éppen társadalomtudományi képzésekbe, egyre kevésbé említve a könyvtár kifejezést. A folyamat kedvez az információs és könyvtári tevékenységek társadalmi integrálódásának.
Hírforrás: MGVálság idején még fontosabb a vevőszolgálat -- a próbavásárlás könyvtárban is használható FEL

A vevőkkel való bánásmód, a vevőszolgálatok fejlesztése még inkább felértékelődik a mostani időszakban. Ennek ellenőrzésére bevett módszer a próbavásárlás intézménye, melynek tapasztalatait összegezték egy konferencián. ... A próbavásárlás témakörére összpontosító rendezvényen az ügyvezető hozzátette: a válság lehetőséget teremt minden cégnek, hogy újragondolja működését, tevékenységét, és értékelje vevő-kiszolgálási kultúráját. Kiemelte: azok a vállalatok, amelyek képesek vevőik bizalmát megőrizni, új szolgáltatásokkal többet, mást nyújtani, mint korábban, vagy mint a versenytársak, ott lesznek a piaci szereplők között a visszaesést követő fellendülésnél is. A vevőszolgálat fejlesztésének egyik leghatékonyabb eszköze lehet a próbavásárlás, amelynek segítségével a vállalatok valós képet kaphatnak szolgáltatásuk színvonaláról. - F: márc. 12.
-- Korábban, hazai könyvtári példával: 'Titokzatos Olvasók' -- összevetik az énképet a használói tapasztalattal, már itthon is http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8565
Hírforrás: Mfór. linkHány könyvtáros ér egy tűzoltót? FEL

Az Austin-i önkormányzat menedzsere, Mark Ott 20 millió dolláros költségvetés-csökkentési tervet dolgozott ki. Mint mondta, a végleges változatban már nincs szükség a könyvtári nyitva tartás heti 9,5 órával való csökkentésére. Ehelyett (egyéb módosítások mellett) a tűzoltók túlóra-pénze lesz kevesebb, és a könyvtári betöltetlen állást ideiglenes munkaerő alkalmazásával pótolják. A városban ugyanis nem lenne népszerű lépés a könyvtári nyitvatartás további csökkentése. Mike Martinez, korábban tűzoltó, ma képviselő megkérdőjelezte a döntés helyességét. Mint mondta, a meglévő három és a lehetséges négy tűzoltó között elég nagy a különbség a szívroham miatt a mentés közben földön fekvő ember szemszögéből. Ezért törekedni fog a döntés megváltoztatására. (ref.: MG) - F: márc. 6.
Hírforrás: Austin Chronicle, linkAz ok, amiért blogolok és mikroblogolok FEL

A web 2.0 számomra lényegében a visszajelzésről szól. Kiépítettem egy orvosokból, medikusokból, e-páciensekből álló Twitter közösséget és blogger partnereket, akiket nyugodtan tudok kérdezni. Nemrég a klinikán volt egy ritka eset, 16 éves fiút hoztak be, akinek hatodik alkalommal volt akut hasnyálmirigy-gyulladása. Minden felmerülő diagnózist kizártak. Gondoltam rákérdezek Twitteren, hátha mond valaki valami használhatót. 2 órán belül ezeket kaptam: ... (ajánlja: Takács Dániel)
Hírforrás: linkZenefelismerés és azonnali beszerzés mobiltelefonnal FEL

Az iTunes egyik népszerű kis szoftvere, a Shazam az iPhone segítségével képes másodpercek alatt felismerni a rádióban felhangzó zeneszámot, majd azon melegében felajánlja a letöltését is -- pénzért, az online zeneboltból. - F: HVG, márc. 14., p. 59
Hírforrás: HVGVirtuális folyóirat- és hírlaptár nyílt Spanyolországban FEL

A Történelmi Sajtó Virtuális Könyvtárát hozta létre a spanyol kulturális minisztérium, hogy minden kutató és érdeklődő ingyen és könnyen hozzáférhessen azokhoz a hírlapokhoz és folyóiratokhoz, amelyek az országban a 18. századtól kezdve megjelentek. - F: márc. 16.
Hírforrás: linkE-könyvek és e-jogok -- az e-könyvek várható karrierje FEL

A rohamosan terjedő elektronikus könyvek és azok olvasókészülékeik hamarosan épp olyan helyzetbe kerülnek, mint a zeneszámok, amik körül ádáz csaták dúlnak évek óta. A szerzői jogokról illetve azok tiszteletben tartásáról van szó - és persze a zenekiadók illetve az előadók pénzéről. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk ebbe, csak annyit: az internetes illegális vagy annak tartott letöltések, a fájlcserélők széles körű használata egy halom jogi kérdést vet föl, s ezekre máig nincsenek valódi válaszok. Az elektronikus könyvek dolgában sem egyszerűbb a helyzet. E-könyv, ekönyv -- nem könnyű eldönteni az írásmódot, annyira új az egész dolog. Az angolban is így vannak: használják e-book, ebook, eBook stb. formában egyaránt. Hasznos lenne közös nevezőre jutni -- kíváncsiak lennénk olvasóink véleményére ez ügyben! - F: márc. 16.
Hírforrás: IOT, linkLeckét vesznek -- online házifeladat-szolgáltatás FEL

Házi feladatok, házidolgozatok, kiselőadások készítésére a diákok szakértőket bérelhetnek a világhálón, pl.: www.domyhomework.com. Egy francia oldalon egyszerű matekpéldát 5 euóért oldanak meg, egy év végi házidolgozatért 80 eurót is elkérnek. E Franciaországban debütált interneten elérhető információszolgáltatás megosztotta az érintetteket. A tanárok attól tartottak, hogy az oktatás egyik alappillére inog, ha a diákok tanulás helyett vásárolnak. A www.faismesdevoirs.com -on az indulás másnapjától olvasható nyílt levél szerint Stéphane Bokuris üzletember belátta e problémát, és a szolgáltatást leállította. - F: HVG, márc. 14., p. 39
Hírforrás: HVGISO 9001 -- nőnek az eladások, foglalkoztatás, fizetések, bevétel, kevesebb csőd FEL

A világ 170 országának 900 ezer szervezete adaptálta az ISO 9001-es minőségirányítási szabványt. Ugyanakkor kevés a kimutatott közvetlen összefüggés a rendszer és a szervezeti gyakorlat és teljesítmény között. A megfelelő munkafolyamatok dokumentálása és oktatása csökkentheti a munkával kapcsolatban felmerülő problémák megkerülését. Kritika, hogy a (túl)szabályozott munkafolyamatok a rutin eluralkodásához és az ismétlődésből eredő fizikai terheléshez, sérülésekhez vezethet. Egy tavalyi felmérés szerint (1000 kaliforniai cég) az ISO9001-es szabványt alkalmazó szervezeteknél jobban nőnek az eladások, a foglalkoztatás, a fizetések, az átlagos éves bevétel. A szabványt alkalmazók között jóval kevesebb a tevékenységét beszüntető szervezet. Az alkalmazók jellemzően kevesebb kártérítést fizetnek munkavállalóiknak. Az átlagos vagy egész összeget tekintve azonban nem látszik összefüggés. - F: Quality management and job quality: How the ISO 9001 standard for quality management systems affects employees and employers. In: Harvard Business School Working Knowledge (December 11, 2008)
Hírforrás: Harvard Business School, linkGratulációk FEL

márc. 15.
Hírforrás: MKE, link , linkNapi töltelék: YouTube filmmentő FEL

Aki szeretné a maga számára lementeni asztali gépére a YouTube, Google Video, Yahoo Video és a hasonló videóportálok filmjeit, az tudja, hogy ez korántsem egyszerű feladat. Szerencsére létezik olyan szoftver, amellyel ez megoldható, sőt, a lementett fájlokat átkonvertálhatjuk egyéb videóformátumokba is, így azután rátölthetjük iPodunkra, iPhone-unkra vagy más mobiltelefonra.
Hírforrás: Prím, link'Ez egy printes ország' -- Kázmér Judit, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke FEL

Kemény év vár a nyomtatott sajtóra, ezért akár több vészforgatókönyvre is szüksége lesz a lapkiadóknak - tartja Kázmér Judit, a Magyar Lapkiadók Egyesületének negyedszer újraválasztott elnöke. Kázmér Judit a sajtónak nyújtandó állami támogatásokról, az online és a print újságírás viszonyáról és az ideális médiatörvényről is beszélt az eMasának. - F: márc. 14.
Hírforrás: Emasa, linkVékony újság -- személyre szabva. Internetes fejlesztések mentik meg a lapkiadókat? FEL

Idén másfél milliárd dolláros bevételt érhet el az Amazon internetes vállalat az elektronikus könyvek értékesítéséből annak köszönhetően, hogy tavaly piacra dobták az ezek olvasására alkalmas újabb eszközüket, a Kindle második verzióját. Az iparágnak bizony komoly oka van arra, hogy innovatív termékekkel keresse a túlélés lehetőségét. Korábban az elektronikus papírral kísérleteztek a cégek, amely mint találmány évtizedek óta létezik, ám csak az utóbbi években jutott el a fejlesztésnek abba a stádiumába, hogy a befektetők is érdeklődni kezdtek a felhasználási lehetőségek iránt. Kész van viszont az elektronikus könyvolvasó eszköz, s nem csoda, hogy ennek fejlesztésében pont az Amazon.com jár az élen: a cég internetes könyveladásokkal lett naggyá. Az egy centinél vékonyabb, mintegy 30 dekás eszközzel egy könyvet akár egy perc alatt is le lehet tölteni a 3G-s mobilhálózaton keresztül. - F: márc. 13.
Hírforrás: NOL, link20 éve született meg a Web FEL

Tim Berners-Lee éppen 20 évvel ezelőtt állt elő eredeti javaslatával, amelyben egy egységes információs rendszert ajánlott munkaadója figyelmébe, hogy megfelelő módon követhessék a korábban lejegyzett anyagokat. - F: márc. 14.
Hírforrás: Sg.hu, linkMetropolitan-produkciók Budapesten -- Eladják nekünk a saját európai kultúránkat FEL

Alkalmanként két mozijegy áráért szállít 'házhoz' világsztárokat a Művészetek Palotája, átvéve a legnagyobb New York-i operaház közvetítéseit. Mindezt tökéletes hangminőségben -- pattogatott kukorica nélkül. - F: HVG, márc. 14., p. 45-7
Hírforrás: HVGJogi alapismereteket tanulhatunk ingyen a neten FEL

Közelebb kell vinni a jogkövető magatartás gondolatát a fiatalokhoz, jelentette ki Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa abból az alkalomból, hogy immár nem csak tankönyv alakban, hanem mindenki által hozzáférhetően megjelent a Jogod van hozzá című mű internetes változata http://jogodvanhozza.hu/ is. A kormánybiztos szerint a fiataloknak szükségük van a jogaik és kötelezettségeik alapos ismeretére ahhoz, hogy azokkal élni is tudjanak. - F: márc. 13.
Hírforrás: HVG, linkMilyen az igazi női mell? -- Önkéntes fotóadatbázis FEL

A médiában látható emberi testrészek többsége hasonló, így sokan arra a következtetésre juthatnak, hogy mindannyiunknak ugyanúgy kellene kinéznünk. A felmérések szerint az emberek jelentős része elégedetlen saját külsejével, hiszen a színészekhez és modellekhez hasonlítva a legtöbb átlagos megjelenésű egyed csúnyának tűnhet. Különösen igaz ez a tendencia a nőkre: egy kutatás szerint a megkérdezettek fele elégedetlen volt külsejével, egy másik vizsgálat pedig arra jutott, hogy a nők közel 21 százaléka egyetlen vonzónak tartott testrészt sem tudott magán megnevezni. A http://007b.com nevű honlapnak az a célja, hogy megváltoztassa ezt a szemléletet és ráébressze a nőket, bármilyen legyen is a mellük, nincs okuk aggodalomra, hiszen, mint minden másban, ebben is hihetetlenül változatos az emberi faj, és pusztán a különbözőség egyáltalán nem jelent negatívumot. - F: márc. 9.
Hírforrás: HVG, link az adatbázis: linkIndul a közösségi fejvadászat! -- Premiumjobs FEL

A Premiumjobs.hu közösségi fejvadászportál Magyarországon egy új üzleti modellre, az ajánlói rendszerre épül, melyből a hirdetők, álláskeresők és ajánlók egyaránt profitálnak. De mit is takar az ajánlói rendszer? Az alkalmi fejvadászok, más néven ajánlók, az állásokat ismerőseiknek tovább ajánlva részesülnek az állásokért kitűzött sikerdíjból. A sikerdíj összege már a portál indulásakor 10 millió forintot tesz ki, ez a mintegy 100 állásajánlat között oszlik meg. Olyan egyszerű, munkajogilag rendezett pénzkereseti lehetőséget kínál tehát a portál az ajánlók számára, mellyel bárki élhet, aki hajlandó néhány percet áldozni idejéből az állásajánlatok átböngészésére és azok továbbajánlására. A www.premiumjobs.hu kizárólag prémium hirdetők prémium állásajánlatait teszi közzé, megkönnyítve az álláskeresést azon munkavállalók számára, akik prémium kategóriájú állást keresnek. Mivel az állásajánlatok elsősorban az ajánlók kapcsolati hálóján keresztül jutnak el a potenciális jelöltekhez, a hirdetéssel a munkaadók olyan munkavállalókat is megtalálhatnak, akiket az eddig megszokott úton nem tudnának elérni. - F: márc. 13.
Hírforrás: Prím, link Premiumjobs: linkInformációk hamis gyógyszerekről FEL

A hamis gyógyszernek a mai napig nincs egységes definíciója. Közös azonban a meghatározásokban, hogy forgalmazójuk valótlant állít hatásairól, hatóanyagáról és összetételéről vagy eredetéről. A friss információs portált a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működteti.
Hírforrás: linkStabat Mater, Nisi Dominus -- Lamieux-val és Jarousskyval (Vivaldi) FEL

Nálunk talán a Kodály- illetve a Pergolesi-féle Stabat Mater ismertebb, ám érdemes Vivaldiéval megismerkedni. A szerző Nisi Dominus művét és a Stabat Matert a YouTube-on lévő lemezbemutatón Jean-Christophe Spinosi vezényli, Philippe Jaroussky lenyűgöző hangú kontratenor és Marie-Nicole Lemieux énekli (Cum Dererit, Amen, Stabat Mater). A fájdalom hihetetlen finom és művészi kifejezése. Ugyanitt, ugyanez persze megtalálható Jaroussky helyett pl. Andreas Scholl-lal vagy Teresa Berganzaval. Kinek--kinek ízlése szerint :-)
Hírforrás: link , link