Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 02. 25. (8. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? -- a teljesítményt követheti az elismerés FEL

A webkorszakban megújul a könyvtári szakma. Az 54 éves Rosalia, a New York-i 225-ös Public School iskolai könyvtárosa a 21. századi multimédia-specialisták gárdájának tagja, aki a diákokat az információ digitális óceánján kalauzolja. 'Az ilyen új könyvtárosok hiszik, hogy az információs műveltség magába foglalja, de túl is lépi a könyvek birodalmát. A könyvek pakolászásának napjai már elmúltak.' E könyvtárosok elektronikus prezentációkat készítenek a gyerekekkel, mások a szociális hálózatok világába kalauzolják őket történelmi oktatás vagy a kreatív írás gyakorlatai közben. 'Noha ezek a könyvtárosok nem csak az iskolában szükséges ismeretekre oktatják a diákokat, hanem a munka és a mindennapok kívánta készségekre is, gyakran mégis ők az iskolai költségvetés megroppanásának első áldozatai.' Rosalia korábban férjével szépségszalont vezetett, és önkéntes is volt fia iskolájának könyvtárában. 'Rosalia előtt a könyvtárat könyvtári végzettség nélkül vezették. Az akkori állomány néhány egysége szerint Németország még két részből áll és létezik a Szovjetunió. Rosalia százával selejtezte le a könyveket.' Ugyan beszerzési kerete csak kb. fele a nemzeti átlagnak, a hip-hop-ról, varázslatos és népszerű témákról szerzett be könyveket, így pl. az undokságok enciklopédiáját is. Rosalia új kollégának az információs műveltség oktatójaként mutatkozott be. 'Az újat régivel ötvözendő, Rosalia a gyerekeket könyvismertetések írásához invitálja, melyeket azután a könyvtár online katalógusába töltenek fel. A matematikatanárt osztályblog készítésében segítette. A diákokat a könyvtári katalógusból is elérhető adatbázisok készítésére ösztönzi.' Mindezek mellett nem kérdőjelezi meg a könyvek szerepét. Rosalia iskolájába többnyire Oroszországból, Grúziából, Kínából és Jemenből bevándorlók gyerekei járnak. - F: febr.
-- Hazai ismertetés és kommentár: Könyvtárosháza, http://blog.justhvk.hu/?p=1194 , KönyvtárosTanár http://konyvtarostanar.klog.hu/2009/02/konyvtarostanar-a-the-new-york-times-cimlapjan/ , http://katalist-to-feed.blogspot.com/2009/02/katalist-egy-iskolai-konyvtaros.html
-- A cikk nagy hazai idézettsége arra utalhat, hogy a magyar (iskolai) könyvtárosok is szeretnének hasonló módon címoldalra kerülni. Feltehetően ennek semmi komolyabb külső akadálya nincs. Hasonló dolgokat érdemes végrehajtani, mint a csodált New York-i könyvtáros: üzleti tapasztalat szerzése, gyerekek igényeinek figyelése és szolgálata, kíméletlen állományfrissítés, kurrens információs műveltség megszerzése és oktatása, nagyfokú kreativitás, kimászkálás a könyvtárból, kollégákkal való együttoktatás. Rosalia előbb teljesített, és ezt követte az elismerés. (MG)
Hírforrás: New York Times, 15., link , MGMorális szürke zóna -- és annak megítélése FEL

Morális szürke zóna: a szervezet hallgatólagosan lehetővé teszi munkatársai számára, hogy megtörjenek bizonyos szabályokat. Ha ezek a fennálló rend megbomlása nélkül helyeződnek hatályon kívül, a beosztottak és vezetők közötti kimondatlan paktum lehetővé teszi a szakmai identitás és a szervezet céljainak elérését. A morális szürke zónák a bizalmon alapulnak. Tesztelik a középvezetők képességeit a bizalommal való visszaélések elkerülésében. Erős szakmai közösségeknek megvannak a kimondatlan irányelvei a morális szürke zóna biztosítására. A vezetői engedékenység a vezetői eszköztár része, és akár életet is menthet. Általa valamennyire csökken a szervezeti kontroll, illetve a beosztottak feletti vezetői hatalom. (Pl.: az eladók félretesznek nekik tetsző árukat, megvárva az árleszállítást, amikor is saját célra megvásárolják.) E zóna lehetővé teszi a munkatársak és vezetőik számára a hivatalosan tiltott, ám a gyakorlatban még tolerált eljárások körültekintő és rendszeres alkalmazását. Akkor jelenik meg, ha a szervezeti normák ismétlődően sérülnek a felettesek hallgatólagos tudomásával. A szakemberek szakmai identitásukat építik e szürke zóna segítségével is. A szürke zónák léte és azok változása hozzájárulhat egy szakmai közösségen belül a megkülönböztető jegyek alakításához. Nem minden elemük van a morális határon belül. A választóvonalak meghúzását nem a beosztott és felettese, hanem nagyobb közösség határozza meg. Ehhez szükséges a környezet ismerete, az érintettek kikérdezése, mely azonban esetükben akár elbocsátáshoz is vezethet, ha a szervezet ragaszkodik a szabályok betű szerinti alkalmazásához. Minden ember tud példákat hozni a munkáját illető morális szürke zónákra. (ref.: MG) - F: What's good about quiet rule-breaking? : Q&A with Michael J. Anteby. In: Harvard Business School (Febr. 17, 2009)
-- Ismer az információs és könyvtári szolgáltatásban morális szürke zónákat? Írja meg; a KIT összefoglalva szívesen közli azokat! (MG)
Hírforrás: Working Knowledge, linkKistelepülések aktív és inaktív kölcsönözhető állománya, 2003-2005 FEL

A megközelítőleg 20.000 lakossal rendelkező átlagtelepülés könyvtára esetén a
2003 és 2005 között vásárolt, ki nem vitt tételek száma:
17,10% - egyszer sem kölcsönzöttek
13,36% - egyszer kölcsönzöttek
10,30% - 2x kölcsönzöttek
14,40% - 3-4x kölcsönzöttek
25,70% - 5-10x kölcsönzöttek
16,70% - 11-19x kölcsönzöttek
2,20% - legalább 20x kölcsönzött dokumentumok aránya a közkönyvtári állományban. (össz.: 100%). [Vigyázat: összefüggésekbe nem helyezett adatok!]
Hírforrás: Rommie Eisma, HollandiaHasznált könyvek börzéje a Somogyiban, folyóiratok a Justh-könyvtárban FEL

Közel 3 ezer darab szépirodalmi kötetet vásárolhatnak meg az érdeklődők a szegedi Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárának gyűjteményéből. Azokat a műveket árusítják, amelyekből az elmúlt évtizedekben több példányt szereztek be. - F: febr. 20. febr. 24.
Hírforrás: Radio88, link , Most már elviheti, linkHavi 50 fontot is megtakaríthatsz a könyvtárral! FEL

Havi 50 fontot is megtakaríthatsz a könyvtárral! -- olvasható egy norfolki könyvtár kampányában. Alison Circle hívja fel erre a figyelmet -- még néhány angolszász könyvtári kampányszlogen társaságában -- könyvtármarketing-blogjában. A szlogenek kimondottan válságos időszakra szólnak. Rövidnek és figyelemfelkeltőnek kell lenniük. Céljuk, hogy a könyvtárat, könyvtárhasználatot az emberek szorult helyzetükben méginkább jó befektetésnek tekintsék.
Hírforrás: linkKöltségcsökkentési lehetőségek az informatikában -- könyvtári szerverek esetében is? FEL

Az informatikai üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők az informatikai háttértárolók kihelyezésével, egy ilyen befektetés 12-16 hónap alatt megtérül. - F: febr. 18.
Hírforrás: Prím, linkA falnak is van füle -- a könyvtárnak meg pláne FEL

Egy baráti beszélgetés során, valamikor néhány szemeszterrel korábban, szóba kerültek azok, akik minket figyelnek. Nem lesik ugyan minden mozdulatunk, de tudják mit olvasunk, mit tanulunk, mi érdekel minket, a nagy általánosságot, ami egy embert felületesen jellemez. Összeesküvéselmélet-párti, sőt állítása szerint ebben egyenesen holtáig hősiesen kitartó ismerősöm véleménye, hogy erre a legjobb példa a könyvtár. Azaz, mit sem sejtve besétál az átlagember, kivesz néhány, az érdeklődési körét tárgyaló művet, ezt rögzítik és már 'tudják' róla azok, akik ezen (és a személyes) adatokat megszerzik, hogy a célszemélyt mi köti le annyira, hogy akár a szabadidejét is feláldozza annak érdekében. - F: febr. 18.
-- A témával foglalkozó egyik korábbi figyelemfelhívó cikkünk: Érdemes szétverni a használt számítógép merevlemezét, http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9284 vagy: Kiadhatják-e a könyvtárak olvasóik adatait a nemzetbiztonságiaknak? http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7525
Hírforrás: Espresso, linkKorábban könyvtárban dolgoztak. -- Tapasztalatok volt könyvtárosoktól 2. FEL

4. Van-e olyan dolog, ami által maradt volna könyvtári munkakörben? -- Az erkölcsi és anyagi elismerés megtarthatta volna a piacképes szakembereket. 'A könyvtári munkából mindig a 'mozgalmas' rész érdekelt, ügyfélszolgálat, módszertani munka, talán ha ebből az irányból jött volna szembe egy szimpatikus lehetőség, vagy szimpatikus vezető. Osztályvezetői állást hagytam ott, a rang nem érdekelt, de tekintettel, hogy férjem pedagógus, kisebb fizetésért nem mehettem el.' 'Igen, ha több lehetőséget kaptam volna a kibontakozásra. Több önálló feladat, és főleg a hierarchikus szervezeti kultúra megszűnése. Érdekesség, hogy főnököm elismerte: nem tud nekem megfelelő színvonalú munkát adni.
5. Megérte-e a váltás? Visszamenne-e könyvtári munkakörbe? -- A válaszadók örülnek, hogy megmérették magukat könyvtáron kívül. Van, ki visszamenne, persze más feltételek közé, van, akinek elege volt. 'Minden munkahelyen addig dolgoztam, amíg azt nagy lelkesedéssel, hittel és erődobással tudtam csinálni, ha nem éreztem jól magam a bőrömben, váltottam. Volt kollégáim nem mindig szerettek, mert sokat dolgoztam, és ezt elvártam mástól is. De a volt ügyfeleim a mai napig nagyon örülnek, ha találkozunk. -- Azt hiszem, nagyon idegen lenne számomra ma egy könyvtár légköre, a könyvtáron kívüli életben nincs az a 'búra', ami a könyvtárban akkoriban volt.' 'Igen, mert van 'mozgásterem'. Még nem múlt el teljesen a 'fojtó' közeg emléke. Nem hiszem, hogy jó lenne 'visszalépni'. 'A váltással új dimenziók nyíltak meg. Akkor mennék vissza, ha ténylegesen lehetne szolgálni a használókat. És tudásomnak megfelelő fizetésért.' (összeáll.: MG) - F: A válaszokat adták: Babosné M. Rita és további szakemberek.
Hírforrás: Babosné M. Rita és további szakemberekAutomatikus újdonságfigyelés a könyvtáradban? FEL

A The Distant Librarian blogon találtam a hivatkozást. A Wowbrary szolgáltatásának lényege, hogy emailben vagy RSS-en keresztül értesít a helyi és környékbeli könyvtárak új beszerzéseiről, legyenek azok könyvek, zenei CD-k vagy filmek. - F: febr. 22.
Hírforrás: FIKSZ, linkA közösségi oldalakon figyelni és tájékoztatni... FEL

Szerintem így nagyon jó tájékoztatni: csak fent kell lenni a fiatalok által leggyakrabban használt közösségi oldalakon és figyelni kell az ottani életet -- aztán amikor felmerül valami könyvtári, könyvtár közeli téma, akkor kell nekifutásból ráugrani jól. - F: febr. 19.
Hírforrás: Henrietta, linkKönyvtárhasználati segédvideók -- fél nap alatt FEL

A PTE Egyetemi Könyvtár már nem az első videó oktatóanyagot bocsátja használói rendelkezésére. Ezek az anyagok egyrészt tehermentesítik a könyvtárosokat a rutinkérdésektől, másrészt könyvtáros aktuális hiányában, pl. a kollégiumi szobából is használható. Egyik új anyag a 12 perces 'Segédlet az Oxford Art Online használatához' című. Kicsiny méretben, menüvezérelten: http://www.lib.pte.hu/main.php?menu=news&article=mokus/OxfordArtOnline/index.html, 1027*678-ban, de itt csak folyamatos flash videóban: http://www.lib.pte.hu/mokus/OxfordArtOnline/OxfordNagyban/OxfordArtOnline.html. A korábban készült 'Segédlet a CORVINA kölcsönző moduljához' http://www.lib.pte.hu/main.php?menu=news&article=mokus/konyvhosszabbitas/index.h tml anyag videójának elkészítése, otthoni amatőr videós előgyakorlatokat követően kb. 5 percet vett igénybe (Camtasia program). Ezt követte a zoomok beállítása, az effektek, majd a felirat hozzáadása, összesen kb. 30 perc alatt. A hangfelvétel készítése (füles mikrofon + Audacity ingyenes program) már hosszabb folyamat -- a beszédtévesztések miatt. Ám ez akár mondatonként is felvehető, majd lementhető mp3-ban, s a videóanyag alá illesztve kb. 40-60 percet vesz igénybe. Végül az aláfestő zene időre méretezése, majd új audiósávba illesztése, renderelés (P.III 1G Ram alatt), webszerkesztés kb. 1 óra. A 12 perces anyag esetében nagyjából 6-8 órára érdemes számítani. A KIT-nek nyilatkozó Ambrus Attila József elmondta, hogy hamarosan elkészül az a videó is, mely bemutatja lépésről lépésre, hogyan lehet elkészíteni egy ilyen video-helpet.
Hírforrás: MGFizessen elő a könyvtár helyett! -- csongrádi példa + kultúrafinanszírozási kérdés FEL

Csongrád - Ha manapság egy elefántot örökbe lehet fogadni, egy folyóiratot miért ne lehetne -- véli Orbán István, aki rendhagyó támogatási ötlettel rukkolt elő a csongrádi könyvtárban. A költővé lett egykori politikus a bibliotéka kiadásait átvállalva egy évre, 16 ezer forintért előfizet a Heti Világgazdaságra. A csongrádi könyvtár jelenleg 137 különböző kiadványra és folyóiratra fizet elő, pedig többre is volna igény. Horváth V. Margit igazgatónő szerint a makói vagy a szentesi állomány ennek duplája. Orbán István szerint az egész magyar kultúrfinanszírozás elhibázott. A költővé lett egykori politikus -- aki a megyei közgyűlés alelnöke is volt, most pedig a csongrádi önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagja -- nem érti, ha az uszodahasználatért vagy egy színházi előadásért a szolgáltatás teljes vagy majdnem teljes ellenértékét meg kell fizetni, a könyvtárhasználat miért ingyenes. A város 36 millióval támogatja az intézményt, mégsincs elég pénz állománybővítésre. Horváth V. Margit igazgatónő örömmel fogadta a kezdeményezést, és megígérte, minden támogatójuk nevét feltüntetik az olvasóterem folyóiratos polcain. - F: febr. 19.
Hírforrás: linkMiki egér törvénye -- elavult a szerzői jog FEL

A ma használt szellemi tulajdonvédelmi szabályozás alapjai nagyrészt a XVIII. században alakultak ki. A folyamat párhuzamosan haladt az ipari forradalommal, amelyben a szellemi tulajdon mint innovációs hajtóerő és végső soron profitforrás védendő értéknek számított. ... A jogi megítélés bonyodalmait jelzi az is, hogy Európában még soha nem sikerült olyan szabályozást elfogadni, amely egyértelműen tiltaná a nem profitvezérelt fájlcserét (itt a felhasználók egymás számítógépeiről tölthetik le a tartalmakat, tehát például a filmeket vagy a zenéket). Egyre több kiadó és szerző látja be, hogy a nem fizetős online csatornák is fontos színterei a zeneművek és a filmek marketingjének. Tanulságos a Metallica példája: az amerikai zenekar eddig tűzzel-vassal harcolt a letöltések ellen, legutóbbi lemezének bevezető kampányát viszont már nagyrészt a YouTube-ra építette. - F: febr. 21.
Hírforrás: NOL, linkWisconsini csapás -- megadóztatják a könyvek letöltését is FEL

Megadóztatják Wisconsin államban a digitális letöltéseket - október elsejétől kezdve minden csengőhang, zeneszám, játék, könyv és egyéb szórakoztatóipari termék digitális letöltése után 5% adót kell fizetnie az internetezőknek. Hasonló adózási törvény az USA további 15 államában van érvényben, írja a Journal Sentinel Online. - F: febr. 23.
Hírforrás: HVG, linkA Google könyvkereső monopóliuma -- megvalósul az egyetemes számbavétel! FEL

Május elejéig dönthetik el a kiadók és a szerzők, hogy perelik-e a Google-t könyvkeresője, a Book Search funkció miatt, vagy belemennek a könyvszakma egy részével kialkudott egyezségbe. Az internetes világ (egyik) bajnoka novemberi adatok szerint eddig hétmillió könyvet digitalizált. Ezek közül mintegy egymillió szabad felhasználásúnak számít az Egyesült Államokban, szerzői jog már nem védi. A szabad felhasználású tételeket a Google ingyen olvashatóvá, letölthetővé és kinyomtathatóvá teszi. A többi hatmillió tételt ellenben védi a jog, legnagyobb részük azonban nem érhető el nyomtatásban - az ez utóbbiakhoz való hozzáférés a könyvkereső körül kialakult polémia fő eleme. A csaknem százmilliárd dollár piaci kapitalizációjú kaliforniai cég a jogvédett anyagot pénzért tenné hozzáférhetővé, a bevételek 37 százalékát tartva meg, és 63 százalékot fizetve a jogok birtokosainak. A Google vállalja, hogy 34,5 millió dollár költségen létrehoz egy könyvregisztert, egy hatalmas adatbázist, ami a könyvek és a jogok helyzetét, valamint a kifizetéseket áttekinthetővé teszi. Legalább 45 millió dollárt ígér összesen azoknak, akiknek jogvédett anyagát még a megállapodásból való kilépés májusi határidejéig beszkenneli. - F: febr. 21., febr. 24.
Hírforrás: NOL, link , Bebetonozódhat az e-book piac HWSW, linkHelyi és regionális tartalomipar -- Innovatív K+F informatikai projektek a Debreceni Egyetemen FEL

Összesen több mint 800 millió forintnyi támogatást nyert el a Debreceni Egyetem Informatikai Karának és partnereinek két projektje a felhasználás orientált K+F tevékenység támogatására kiírt Nemzeti Technológia Program 2008 pályázaton. A cukorbetegség szemszövődményeinek szűrését lehetővé tevő, valamint a helyi és regionális tartalomipar fejlesztését célzó informatikai projektek megvalósítására konzorciumi formában kerül sor. - F: febr. 18.
Hírforrás: Prím, linkMagyar elektronikus bibliotékák FEL

Magyarországon két közpénzből finanszírozott program gondoskodik az értékes művek digitalizációjáról és a világhálón való közzétételéről. A Petőfi Irodalmi Múzeum irányítása alá tartozó Digitális Irodalmi Akadémia (www.dia.pim.hu) mint digitális könyvtár a magyar irodalom elitjébe tartozó DIA-tagok életművének digitalizálását és internetes publikációját tűzte ki célul. Az Országos Széchényi Könyvtár részeként működik a Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.oszk.hu). A valamikor internetezők kezdeményezése alapján létrejött MEK a mai napig elsősorban gyűjti a digitális könyveket, csak mellékesen foglalkozik a könyvtár állományának digitalizálásával. A gyűjtött művek egy részét szerzőktől vagy kiadóktól kapják, honlapokról kérik el engedéllyel. - F: febr. 21.
Hírforrás: Népszabadság, linkNAVA-hozzáférés -- abszurd feltételezésre alapozva? FEL

Nem jelent igazi megoldást a jelenlegi törvényi szabályozás, amely a könyvtárakban és oktatási intézményekben megtalálható 'NAVA-pontokra' korlátozza a tartalom elérhetőségét. Abszurd feltételezés, hogy az állampolgárok tízezerszám fognak könyvtári számítógépek képernyője elé zarándokolni, hogy olyan tartalmakra kereshessenek, amelyekről adott esetben azt sem tudják, hogy léteznek. A mindenhonnan nézhető válogatás nézőszámai viszont azt teszik egyértelművé, hogy ha van lehetőségünk, alkalmunk ezekkel a tartalmakkal találkozni, akkor szívesen meg is nézzük őket. Az 'odamegyek, és kikeresem az archívumból' logikát követő gyűjtemények szükségesek, de csak az otthonról elérhető, tematikus válogatások köré szervezett, felhasználóbarát archívum lesz a digitális környezetben élő, sikeres szolgáltatás. A NAVA legfontosabb feladata tehát ez utóbbi modell bevezetése a magyar tartalompiacra, akár úgy, hogy maga megteremti az otthoni elérés jogi, anyagi és szerkesztői feltételeit, akár pedig úgy, hogy lehetőséget ad a rajongóknak, megszállottaknak, kutatóknak, diákoknak, illetve a tartalmak újracsomagolásában üzleti lehetőséget látó vállalkozásoknak arra, hogy az archívumban eltemetett kincset a felszínre hozzák és elérhetővé tegyék. Ez az elvárás messze nem csak a NAVA-val szemben fogalmazandó meg. A Magyar Televízió, a Magyar Rádió archívumai, a magyar filmvagyon, a múzeumok és a többi közgyűjtemény is ugyanezeknek az elvárásoknak kell hogy megfeleljen. Nemcsak azért, mert adóforintokból működnek, s nemcsak azért, mert adóforintokból elkészített, megvásárolt kulturális javak felett rendelkeznek, de azért is, mert a felhasználóknak, állampolgároknak elementáris igényük van saját (audiovizuális) örökségük digitális megőrzésére és elérésére. - F: febr. 21.
Hírforrás: Népszabadság, linkSárvár -- széles célcsoport, hatókör-bővítési cél FEL

Bődi Piroska, a közkönyvtár vezetője elmondta, hogy továbbra is arra törekednek, hogy az intézmény olyan hely legyen, ahol a különböző korosztályú és érdeklődési körű használók megtalálják a számukra szükséges információkat, élményt nyújtó programokat és az esélyegyenlőséget nyújtó partnerséget. Kiemelte, hogy a könyvtár nem szorítkozhat kizárólag az állománymegőrzésre és a kulturális értékek reprezentációjára, ezért olyan szerepeket kell vállalnia, amelyek kitágítják az információs és könyvtári szolgáltatások hatókörét. Bődi Piroska elárulta, céljaik között szerepel, hogy a lakosság minél szélesebb rétegét vonják be az ellátottak körébe, így a könyvtár valóságos és virtuális közösségi térré válhat. A jól bevált szolgáltatások népszerűsítése mellett többletértékekkel bírókat szeretnének bevezetni. Mindezen célok és feladatok megvalósítása érdekében a könyvtár állományát folyamatosan gyarapítják, gondozzák. Olyan dokumentumokat igyekeznek beszerezni, amelyek az olvasói igényeknek minél jobban megfelelnek. A sárvári könyvtár hiánypótló szerepet tölt be az elektronikus kultúra terjesztésében és szolgáltatásában, ezért segítik az olvasóikat a számítógépes ismeretek elsajátításában. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi civil szervezetekkel, sőt bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak nekik. - F: febr. 20.
Hírforrás: Vas Népe, linkHarc az egyetemi plágium ellen FEL

A dolgozatot író diákok az internet segítségével igyekeznek csalni. A tanárok szintén a modern technikát hívják segítségül a visszaélések kiszűrésére. 'Ha a diákok kihasználhatják a modern technikát az olcsó és egyszerű csaláshoz, akkor miért ne próbálnák a tanárok is a technika nyújtotta lehetőségek révén elkapni őket?' -- olvassuk az American webmagazinban. A cikk szerzője Charles Euchner, a Yale angol tanszékének professzora. Ősidők óta előfordul, hogy a diákok dolgozataikban más tollával ékeskednek. Plagizálni azonban régen kockázatos volt: mivel a folyóiratok és könyvek csak korlátozott számban álltak rendelkezésre, nagy volt a lebukás veszélye. Az internet elterjedésével azonban megváltozott a helyzet. A nagy keresőoldalak segítségével szinte bármilyen témában találunk kész dolgozatokat. Ha mégsem, akkor online bér-dolgozatíró vállalkozások szolgáltatását vehetjük igénybe: némi anyagi ellenszolgáltatás ellenében könnyen találunk valakit, aki megírja a szemináriumi dolgozatot, sőt akár a disszertációt is. De az internet nem csak a plagizálást és a dolgozatvásárlást könnyíti meg, hanem a visszaélésekre vadászó tanárok munkáját is. A Google segítségével bárki ellenőrizheti, hogy egy könyv szerzője nem plagizál-e. Sőt, a diákok dolgozatainak ellenőrzésére nagy adatbázisokkal rendelkező internetes vállalkozások alakultak. A legnagyobbak az amerikai Turnitin.com, a SafeAssign.com és a Blackboard.com. - F: febr. 11.
Hírforrás: NOL, linkAz online referenszszolgáltatások értékelése FEL

A tájékoztató szolgáltatás értékelése az irányítás kritikus pontja. A referensz, különösen annak online változata erősen forrásigényes mind a könyvtáros által ráfordított idő, mind a könyvtár állománya szempontjából. Az értékelés ezeknek a forrásoknak a hatékony használatára összpontosít. Az eTMT cikke a könyvtár és a használó szempontjait egyaránt bemutatja. - F: eTMT 2009/1.
Hírforrás: eTMT, linkMindig tele a megyei könyvtár folyóiratolvasósarka Nyíregyházán FEL

Szinte mindig tele a megyei könyvtár folyóirat olvasósarka, ahol számtalan újság és magazin közül csemegézhetnek az olvasni vágyók. - F: febr. 24.
Hírforrás: Szabolcs Online, linkHogyan kerülhetjük el az ülőmunka ártalmait? FEL

Vajon hány ember él a Földön, aki irodában, asztal mellett, számítógép előtt tölti hétköznapjainak legalább harmadát? Megbecsülni is lehetetlen, azonban korunk nyugati társadalmaiban, így itthon is meredeken emelkedik az irodában dolgozók száma. A monitor elektroszmog kibocsátását, a billentyűzet többszöri leütését, az egéren nyugvó kéz és ujjak tartós feszülését, a merev testtartást szinte észre sem vesszük. Mégis létezik, sőt idővel komoly fájdalmakhoz vezet. Íme néhány tanács, hogyan előzhetjük meg ízületeink és izmaink túlerőltetését, merevségét, és a fájdalmat. - F: febr. 23.
Hírforrás: Medizóna, linkAkinek sikerült: nem azt figyelte, hogy mi lesz holnap, hanem azért tett, hogy öt év múlva jobb legyen FEL

Elsősorban arra kellene figyelni, mit tegyünk, hogy öt év múlva jobb legyen -- így vélekedik a magyar válságkezelésről és a szlovák gazdaság lehetőségeiről Ódor Lajos, a szlovák jegybanktanács tagja, az ottani reformok egyik kidolgozója. -- A politikusok sosem találják megfelelőnek az időt. Ha jól megy a gazdaság, azt kérdezik: minek? Ha nem, akkor meg: biztos, hogy éppen most kel lefaragni a kiadásokat? Pedig strukturális reformokról szerintem mindig érdemes gondolkodni. Ha rossz a helyzet, nem arra kell figyelni, hogy mi lesz holnap, hanem azért kell tenni, hogy jobb legyen öt év múlva. - F: HVG, 2009/8. febr. 21., p. 44-45
Hírforrás: HVGA diplomák továbbra sincsenek összhangban a munkaerő-piaci igényekkel FEL

A felsőoktatási intézmények vezetői, az oktatási kormányzat, s leginkább a cégek vezetői csak remélik, hogy a fiatalok az idén a jelentkezéseknél -- hétfőn járt le a határidő -- jobban figyelembe vették a munkaerő-piaci igényeket, mint az elmúlt években. De sajnos valószínűbb, hogy folytatódik a negatív trend, s még mindig kevesen szeretnének mérnöknek, informatikusnak, természettudományos szakembernek tanulni. - F: febr. 19.
Hírforrás: Vg, linkHelyet adtak [a Kokas-pressnek] FEL

F: febr. 21.
Hírforrás: Kokas Károly, linkAz EBSCOhost adatbaziscsomag (ERIC kontra Educational) FEL

F: febr. 19.
Hírforrás: Szigeti Gábor, linkKönyvtárportál hírek #2 FEL

F: febr. 18.
Hírforrás: Kardos András, linkHogyan tartsuk karban agyunkat? Agytorna szoftver -- könyvtárba is? FEL

A számítógépesített elmesport nemcsak a gyártóknak jó üzlet, hanem valóban segíthet frissen tartani az idősödő emberek szellemét. A londoni taxisofőröknek szinte megizmosodik az agyuk a munkájukkal járó mindennapos edzés hatására, azaz van miben bízniuk azoknak, akik szépen szeretnék eltölteni életük alkonyát. Egyszerűbben szólva: az agytorna hatásos lehet. Legalábbis nem mondhatóak tudományosan megalapozatlannak az elmeélesítő számítógépes játékok, amelyekkel az utóbbi években egyre jobb üzletet csinál több cég. - F: febr. 21.
Hírforrás: HVG, regisztrációval: linkTakarékosságra szoktathat az internet -- megtérül a hálózat használatának költsége FEL

A 46 százalékos magyarországi internet-penetráció nem csak a digitális világban barangolást teszi mind hétköznapibbá, de ha ügyesen használjuk a www kínálta lehetőségeket, spórolni is segíthet. Jóval többet is, mint amennyibe egy átlagos internetvonal kerül. Válságban -- mondják -- az a célszerű, ha az ember kevesebbet költ. Azonban a magánmegszorításoknak is van ésszerű határa. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány, a hétköznapi életben reflexszerűen kifizetett tételt, ami olcsóbban (vagy akár ingyen is) beszerezhető online. - F: febr. 23.
Hírforrás: Zoom, linkAz ombudsman akadálymentesítené a közszolgáltatásokat FEL

'A fogyatékossággal élő emberek számára biztosítani kell, hogy másokkal egyenlő eséllyel férjenek hozzá a közszolgáltatásokhoz. Ez a közszolgáltatások teljes körű akadálymentesítését, vagyis a fizikai, az információs és a kommunikációs akadályok teljes lebontását jelenti' -- tartalmazza Szabó Máté közleménye. A fogyatékos személyek jogait rögzítő ENSZ-egyezmény elismerésével hazánk kötelezettséget vállalt a közszolgáltatások teljes akadálymentesítésére, aminek 2013. december 31-éig meg kell történnie. Szabó Máté egy beadványból értesült arról, hogy egyes közüzemi szolgáltatók csak akkor hajlandók elfogadni az ügyfél telefonos bejelentését, ha megadja ügyfélszámát. Mivel azonban a panaszos rosszul lát és nem tudja leolvasni a számláján szereplő ügyfélszámot, elesik a telefonos ügyintézés lehetőségétől. 'Ezekben az esetekben a fogyasztó telefonos azonosítására alternatív módszereket kellene keresni.' Ilyen lehetne néhány személyes adat, vagy a banki szolgáltatások esetében már bevált jelszó használata. Elképzelhető lenne továbbá egy kártya is, amelyen a szolgáltató Braille-írással tünteti fel a telefonos ügyintézéshez szükséges adatokat. - F: febr. 19.
Hírforrás: Fogyasztók, linkOrvos a zsebben: akár életet is menthet a mobilunk FEL

Már nem csak telefonálásra, üzenetküldésre, fényképezésre vagy internetezésre használhatjuk mobiltelefonjainkat: a gyártók olyan termékeket és szolgáltatásokat dobnak piacra, amik hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, sőt, akár a felhasználók életét is megmenthetik. - F: febr. 19.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkA British Library vette meg a könyvtárellenes könyvet FEL

Az olasz avantgárd művészeti mozgalom idén ünnepli centenáriumát, ebből az alkalomból vásárolta meg a Futurista kiáltvány egyik bádogból készült példányát a londoni British Library. Az intézmény 83 ezer fontot (28,5 millió forint) fizetett a könyvért. 'Le akarjuk rombolni a könyvtárakat, az akadémiák minden fajtáját, és harcolni akarunk az erkölcsösködés, a nőmozgalom és minden megalkuvó vagy hasznos hitványság ellen' .- hirdette a kiáltvány. Stephen Bury, a londoni könyvtár európai és amerikai gyűjteményének vezetője elmondta: a részleg tízezer darab, az avantgárd mozgalomhoz kötődő nyomtatott művel rendelkezik. 'Nálunk található a három legfontosabb futurista könyv, és így együtt tanulmányozhatjuk őket' -- tette hozzá a kutató. - F: febr. 22.
Hírforrás: Zoom, linkHitelező portál közösségi alapon -- bank 2.0 FEL

Az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában népszerűvé váltak az online kölcsönző honlapok, ahol a felhasználók egymásnak nyújthatnak hiteleket vagy támogathatják a nekik szimpatikus elképzeléseket. A pénzügyi segítségre váró emberek egyre kevésbé bíznak meg a bankokban. Ezt a helyzetet felismerve számos portál kínál kölcsönzési lehetőségeket. Az egyik ilyen oldal a smava, ahol mindenki maga dönti el, hogy kitől kér kölcsön, milyen időre, mekkora kamattal fizeti vissza az összeget, vagy kinek ad kölcsön, mekkora kamatra és milyen hosszú időre pénzt. A honlap fájlcserélő elven működik. A legtöbb felhasználó kis összeget kér kölcsön, persze van olyan is, aki több ezer vagy tízezer eurót szeretne kapni. A kamat átlagosan 4,25 százalék, míg a nyereség 14,35 százalék. A kölcsönkérőket kategóriákba sorolják A-tól H-ig, így mindenki azonnal tudja egy bejegyzés megtekintésekor, hogy az illető mennyire van eladósodva és mennyire jó adós. - F: febr. 18.
Hírforrás: Sg.hu, link'Könyvmolygörény' -- bűz miatt zárva a könyvtár FEL

Sok könyvmoly helyett egyetlen 'könyvgörény' keseríti meg az életét egy könyvtár alkalmazottainak az Egyesült Államokban.
Az állat valahogy beszökött az allensville-i megyei könyvtárba. Senki sem látta, de mindenki érezte -- bűzét. A könyvtárosok eredménytelenül vadászgattak a görényre, amely annyira fertelmes szagot produkált, hogy a könyvtárat be kellett zárni. Ugyanakkor nincs tűzszünet, mert nincs bűzszünet. Most hivatásos tőrvetőt -- csapdával vadászót -- szerződtetnek a probléma megoldására. Nem biztos, hogy sikerrel. Egyes vélemények szerint nincs is görény a könyvtárban, csak -szag, amely a szellőző rendszeren át érkezett és érkezik. - F: febr. 23.
Hírforrás: Népszava, linkPálinkáról a könyvtárból FEL

A pálinkakultúra terjesztésében nagy szerep hárul a szaküzletekre. Mi megtaláltuk az egyik leghitelesebbet, ahol az igazi szakértőnek bizonyult Jónás József navigálása mellett valóban a legjobb párlatok között válogathatunk. ... Arra gondolt, könyvet ír a pálinkáról. Hamar megszületett a szinopszis, kiadót is talált. Három hónapig csak anyagot gyűjtött könyvtárakban és levéltárakban, további három hónapig a főzdéket járta, tízezer kilométert utazott. Útjai során ő maga is rácsodálkozott, milyen előrehaladott állapotba került a pálinkakultúra. - F: febr. 19.
Hírforrás: Deluxe, linkMedpedia: új egészségügyi online lexikon FEL

Az új portál hivatalos bétaverziója 7000 egészségügyi és gyógyszerekkel kapcsolatos bejegyzést tartalmaz. A leginkább a Wikipediára hasonlító Medpedia jelenleg csak angol nyelven érhető el. A fő különbség a népszerű internetes lexikonhoz képest az, hogy a megjelenő írásokat kizárólag szakemberek (orvosok, szakápolók stb.) szerkeszthetik. A téma iránt érdeklődő látogatóknak ugyanakkor lehetőségük van javasolni bizonyos változtatásokat és ezáltal befolyásolhatják, hogy milyen tartalmak és milyen formában jelenjenek meg. A 7000 bejegyzést 166 személy írta, illetve szerkesztette. - F: febr. 19.
Hírforrás: Sg.hu, link

impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról