Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 02. 18. (7. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Korábban könyvtárban dolgoztak. -- Tapasztalatok volt könyvtárosoktól 1. FEL

A KIT-nek öt szakembert sikerült megszólaltatnia, sajnos kevesebbet a tervezettnél. Ennek ellenére közreadjuk az alábbi kérdésekre kapott válaszokat, összefoglalva illetve idézetekkel. A munka célja egyfajta, későbbi tapasztalatokkal is kibővített kilépési interjú végzése, mely arra szolgál: a távozó kötöttségek nélkül beszámolhat addigi munkahelyi tapasztalatairól. A (Google kilépési interjúinak tapasztalatai, Miért lépnek ki a Google-alkalmazottak:
http://www.techcrunch.com/2009/01/18/why-google-employees-quit/ ) A kérdéseinkre kapott válaszok semmilyen szempontból nem reprezentatívak. A válaszokat adták: Babosné M. Rita és további szakemberek.
1. Milyen típusú könyvtárban dolgozott? Közalkalmazott vagy más státuszban? Most milyen munkakörben / intézményben dolgozik? -- A válaszadók vegyesen rendelkeztek közalkalmazottként köz- és szakkönyvtári tapasztalatokkal. Mostani státuszuk: újságíróból nyugdíjas, fuvarszervező, tanácsadó, nyugdíjasként borszaküzletben, információs szakember.
2. Miért távozott a könyvtári munkából? Pl.: fizetéskülönbség, költözés, új tudás hasznosítása stb. Anyagi és szakmai fejlődési lehetőséget hárman illetve négyen emlegettek. Volt akinek a munkahelye lehetetlenült el, és volt családi ok is. 'Úgy éreztem, hogy nem fejlődök tovább, a főnököm nem tudott több lehetőséget nyújtani. A levegő 'fullasztóvá' vált.'
3. Mely személyes tulajdonságok, külső körülmények tették lehetővé vagy nehezítették a váltást? Mennyiben segítették a könyvtári ismeretek, tapasztalatok? -- A könyvtárosi szakismeret könyvtáron kívül is erősséget jelentett. 'A könyvtárosi ismeretek mindig segítettek az egyéb szakképesítések (közgazdász, szociológus, újságíró) megszerzésében, és alkalmazásában is.' 'Nehéz volt a váltás, mert bejáratott munkáról és igen jó kollégákról volt szó. Megkönnyítette, hogy a különféle rendezvények, olvasótáborok, mindenféle időt raboló értekezletek olyan kapcsolati tőkét jelentettek, ahol lehetőség volt egy olyan munkahely találására, ahol a kisiskolás kort ki lehet húzni kedvező munkabeosztással. Gyakorlatilag nem volt szükségem a könyvtári ismeretekre, ugyanakkor iszonyatos előnyt jelentett, hogy tudtam, hogy hol lehet utánanézni dolgoknak és soha nem derült ki, hogy nem értem, hogy éppen miről beszélnek, stb.' 'Ausztriában egy katolikus privát gimnáziumban voltam, ahol nemcsak nyelvet tanultam, hanem a gimnázium könyvtárát is vezethettem valamint az intézményhez tartozó kolostor könyvtári munkájába is besegíthettem, így nem éreztem nehéznek a távollétet, mert azt csinálhattam, amit szerettem.' -- A további kérdésre kapott válaszokat következő számunkban ismertetjük.
(4. Van-e olyan dolog, ami által maradt volna könyvtári munkakörben?
5. Megérte-e a váltás? Visszamenne-e könyvtári munkakörbe?
6. Támogatná-e a könyvtár és nem könyvtári, könyvtáron kívüli munkakörök közötti mobilitást? Miért? 7. Egyéb észrevétel, megjegyzés a témával kapcsolatban.)
Hírforrás: Összeáll.: MG; Techcrunch linkHűtsd le magad FEL

'Azé' hűccsed má' le magad hülyegyerek, ez könyvtár!' -- hallottam az imént életemben először egy könyvtár szakos hallgató szájából. Akire rászólt, az egy hangoskodó, külsős kissrác volt. Ijesztő... Remélem, hogy az illető nem tervezi, hogy jövőre master képzésre megy... mondjuk ezzel kapcsolatban lassan már semmi sem ér meglepetésként. - F: febr. 10.
Hírforrás: Henrietta, linkReakció FEL

Mikulás Gábor interjút adott a Népszabadságnak. Ez egy olyan mondat, amivel egyszerűen nem tud mit kezdeni a szakma, és ezért aztán már mi, fiatalok sem nagyon. Azért megpróbálom mégis, mert hátha egy kis gondolkozás segít a helyzeten. Azt szeretném leszögezni, hogy én sem tartom jó ötletnek, hogy most és ebben a formában megjelent ez az interjú, ráadásul ott, ahol. Sőt, bizonyos szempontból egyértelműen elítélendőnek tartom. Viszont: ideje lenne végre szembenézni a ténnyel: megjelent ez a cikk, és most már höröghetünk véres torokkal, de ezek után bármit fog tenni a szakma, az már csak reakció. Sajnos megtettük azt a szívességet Mikulás Gábornak, hogy annyi időt adtunk neki, míg a KIT-es, levelezőlistás figyelmeztetései, beszólásai stb. túljutottak egy határon, és megjelentek az országos sajtóban. És nem azért, mert Gábor az ősgonosz, hanem mert ez volt a folyamat természetes fejlődési útja. Ha nem tetszik törődni a problémákkal, akkor azok túlnövik a t. társaság hatókörét. - F: febr. 12.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkOlvasói közösség létrehozása egy közkönyvtár honlapján: a BookSpace példája FEL

A HCL megyei könyvtári rendszere, amelyet nemrégen összevontak a minneapolisi városi könyvtárral, 1,1 millió használót szolgál ki ötmilliós állománya alapján. A megye lakosai évente átlagosan 17 dokumentumot kölcsönöznek; ez kétszerese az országos átlagnak.
A HCL korábbi, korszerűtlen weboldalait, amelyek az olvasók számára olvasnivalót kínáltak, a Web 2.0 elveire alapozott megoldásokkal váltották fel. Egy ötfős fejlesztő team munkájának eredményeként 2007 februárjában indult el a BookSpace szolgáltatás (bookspace.org). Céljuk olyan, a legkülönbözőbb műfajokat egyesítő olvasói tanácsadó webhely létrehozása volt, amely:
- tetszetős,
- a használók közreműködésével és a használók-könyvtárosok együttműködésével épül,
- a könyvtár által létrehozott tartalmat vonzóan kínálja,
- lehetővé teszi a tartalom testreszabását,
- a könyvtárosok számára egyszerűen frissíthető.
A BookSpace oldalain van:
- műfajok szerint rendezett könyvajánló (Find a Good Book), amely blogokat is tartalmaz a legfrissebb kínálatról, a szerzőkkel kapcsolatos újdonságokról, a kiadói trendekről, a helyi rendezvényekről,
- egy sor annotált könyv-, CD- és DVD-jegyzék, amelyek egy részét a könyvtárosok szerkesztik (naponta frissítve), egy részét pedig a használók,
- audio és e-audio források,
- könyvkereső és
- figyelőszolgálat e-mailben, szöveges üzenetekben és RSS-ben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a használók szívesen veszik az áttekinthető, egyszerűen használható lehetőségeket, ezek birtokában szívesen bekapcsolódnak a tartalom fejlesztésébe. A következő tervek ezért: a könyvklub-oldal bővítése, a használók által beküldött tartalom láthatóbbá tétele. (ref.: Hegyközi I.). In: Könyvtári Figyelő, 2008/4.
Hírforrás: Manci: linkVan időd egy kérdésre? -- kíméletes felmérések a New York Public Libraryban FEL

A New York Public Library nekem már örök etalon marad, és a legújabb 'húzásuk' is csak ezt erősítette. Most, hogy tele van a web usabilityvel meg hőtérképpel (még a Google sem rejtegette az ez irányú felméréseit), a new yorki közkönyvtár sem szeretne lemaradni, ráadásul ahogy készítik a felmérést, az nagyon ügyes csomagolásban van tálalva: Van időd egy kérdésre? És ha van, miért ne lenne, akkor sem kell irkálni, csak egyet kattintani - egy olyan típusú kérdésre, hogy az adott (weblap-) képen hol tudnád elképzelni az adatbázisok / folyóirat / események menüpontot, vagy te hogy hívod a könyvtárhasználót stb. És ha megválaszoltad a kérdést, újra a kiinduláshoz jutsz, ahonnan visszamehetsz a kezdőlapra vagy rászánhatsz még 20 másodpercet egy újabb kattintásra. - F: febr. 17.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkNyereményjáték a RefWorks népszerűsítésére, Szegeden FEL

Az Egyetemi Könyvtár az SZTE valamennyi hallgatója, PhD hallgatója számára RefWorks versenyt hirdet.
A verseny résztvevői a 2008 szeptemberétől elérhető új on-line szolgáltatás, a RefWorks ismeretében, használatában mérik össze tudásukat. Szakirodalom, hivatkozások gyűjtésére, kezelésére, bibliográfia készítésére alkalmas eszköz, a RefWorks a kutatómunka, a dolgozatírás, a publikációk előkészítésének nélkülözhetetlen segédeszköze mind a hallgatók, mind az oktatók, kutatók számára. - F: febr. 17.
Hírforrás: SZTE Egyetemi Könyvtár, link(In)aktív állományok és ráfordítások FEL

Az állománnyal kapcsolatban -- legyen kihasznált vagy kihasználatlan --, legalább háromféle költséggel számolhatunk. Tárolási, feldolgozási és beszerzési költség. A tárolásiba beletartozik a tárolóhely-négyzetméter piaci ára (a közkönyvtárak sok esetben települések értékesebb ingatlanain kapnak helyet, a válság hatására csökkentek ezek az árak), mozgatási munkaerő-költség (ez az inaktív állománynál értelemszerűen kisebb költséget jelent) és állományvédelmi dologi és munkaerő. Feldolgozási költséget jelentenek a szerzeményezéssel, esetleg retrospektív konverzióval, adminisztrációval illetve kivonással kapcsolatos döntően munkaerő-ráfordítások. A harmadik a beszerzési összeg.
Hírforrás: MGA technológiai innováció kudarcai FEL

Az emberek nem szeretnek kudarcaikról beszélni, és ez különösen igaz, ha valamilyen félresikerült könyvtári technikai újításról van szó. Az innováció mindig úttörő vállalkozás, és néha későn derül ki, hogy tévútra kerültünk. A technikai újítások emellett igen sok pénzbe és fáradságba kerülnek, s ha valamilyen ok miatt nem sikerülnek, még az éves beszámolóba sem kerül be ez a tény. A bakikról tehát hallgatunk, pedig a hibákból is tanulunk, és jutunk el a jó megoldásokhoz.
Napjaink egymillió dolláros kvízkérdése, hogy az új Könyvtár 2.0-ás technológiák például a nyertesek vagy a vesztesek közé kerülnek-e majd. Könyvtárba valók-e az úgynevezett 'társas technológiák', a wikik, blogok, a Facebook, a YouTube és a virtuális világok (pl. a Second Life) vagy sem? Az egyetemi könyvtárban dolgozó tájékoztató könyvtáros számára használható-e a Facebook? A válasz itt egyértelműen nem, mivel ebben a környezetben professzionális, nem pedig személyes kapcsolatok kiépítésére van szükség. (Ne feledjük, a technikai újdonságok csupán eszközök: a forma és a funkció elemzése után dönthető csak el, hogy alkalmazhatók-e a könyvtárban.) A továbbiakban három tanulságos kudarcáról számol be a szerző, a Montclair State University Library munkatársa. (ref.: Murányi L.) In. Könyvtári Figyelő, 2008/4.
Hírforrás: Manci: linkKönyvre még futja, felújításra nem -- Az olvasók a könyvtárra szánt idővel takarékoskodnak FEL

A múlt héten segítségért kiáltott a kaposvári megyei könyvtár; a hétéves épület egyre több helyen beázik. Úgy fest, a fiókkönyvtárak állapota sem szívderítő. A látogatók számának alakulásáról nem is beszélve. 2006 óta évente 80 ezerrel(!) kevesebbszer térnek be látogatók a kaposvári könyvtárakba. A megyei és városi könyvtárban több mint hatvanezerrel, a tíz kaposvári fiókkönyvtárban összesen tizenötezernél is többel csökkent éves szinten a használatok száma. - F: febr. 12.
Hírforrás: Sonline, linkKaposvár: 'száz beszerzett dokumentumra 68 leselejtezett jutott' FEL

... Az Egyesült Államokban már húsz éve a 'nulla növekedés' az irányadó elv -- folytatta Varga Róbert --, ami azt jelenti, hogy annyi könyvet ki is selejtez egy könyvtár, mint amennyit vásárol. Most már nálunk sem a minél nagyobb raktárra törekszenek az intézmények, sokkal inkább a mind szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtó térre. A könyvtár ugyanis ezeréves hagyomány, agóra, a kölcsönzésen túl közösségteremtő helyként is funkcionál. Amúgy nálunk tavaly száz beszerzett dokumentumra 68 leselejtezett jutott, azaz nem állíthatja senki, hogy feleslegesen gyűjtögetnénk az elavult példányokat. A szűkösebb büdzséből adódóan a megyei könyvtár szakemberei igencsak meggondolják, milyen dokumentumokkal bővítik az állományt. A feladatokat felosztják a központi és a fiókkönyvtárak között: előbbi beszerzi az értékesebb példányokat is, míg utóbbiak a populárisabb műveket helyezik előtérbe vásárláskor. A felmérés készítői szerint az elmúlt fél évtizedben a vizsgált könyvtárakból a teljes kölcsönözhető állomány körülbelül negyven százalékát vitték ki legalább egyszer, harmadukat minimum kétszer. A legtöbbet a szépirodalmi könyvek mozognak, a szakirodalom ennél -- érthetően -- kevésbé kelendő. - F: febr. 16.
Hírforrás: Sonline, linkA sikerkönyvklub Kaposváron -- legfrissebb kötetekhez is azonnal hozzájuthatnak a klubtagok FEL

A lehangoló látogatottsági adatok ellen minden könyvtár a maga módján igyekszik tenni. Internet-hozzáférési lehetőséggel, a legfrissebb, sokszor meglehetősen borsos árú folyóiratokkal, magazinokkal, a nehezen hozzáférhető kötetek mielőbbi megszerzésével igyekeznek becsábítani az olvasót a tékákba. A Petőfi könyvtár országos minta alapján Kaposváron egyedüliként sikerkönyvklubot működtet, ami úgy tűnik, ténylegesen vonzza a közönséget. A téka ugyanis magasan a legtöbb beiratkozott olvasóval dicsekedhet a fiókkönyvtárak között, s számuk folyamatosan emelkedik. A sikerkönyvklub-tagság lényege -- tudtuk meg Wágner Zita könyvtárvezetőtől --, hogy a legfrissebb kötetekhez is azonnal hozzájuthatnak a klubtagok. - F: febr. 12.
Hírforrás: Sonline, linkBevételnövelő megoldás tartalomszolgáltatóknak FEL

Affiliate partnerprogramot indított a Depo.hu online piactér. A programhoz a tesztidőszak során az Axel Springer, az Inform Média, valamint a Ringier Kiadó is csatlakozott. A korábban elsősorban szórakoztatóelektronikai, illetve számítástechnikai termékeket kínáló Depo.hu az elmúlt 2-3 évben folyamatosan bővítette a piactérben elérhető terméktípusok körét. Így ma már 234 forgalmazó közel 90 ezer terméke -- a műszaki cikkektől kezdve a lakberendezési termékeken át egészen az élelmiszerekig -- vásárolható meg az online piactéren. 'A termékkategóriák és kínálat bővülésével párhuzamosan új látogatói réteget kellett megcéloznunk, s erre kézenfekvő megoldásnak tűnt az affiliate rendszer kifejlesztése. Ennek köszönhetően új vásárlókat érhetünk el más tartalomszolgáltatók segítségével úgy, hogy a sikerből ők is részesednek' -- ismertette a program elindításának okait Szabari László, a Hírek Média Depo.hu üzletágának igazgatója. - F: febr. 12.
Hírforrás: Prím, linkKönyvtári gyűjtemény az aukciós piacra megy FEL

Egy igen ritka leletet, egy héber könyvekből és kéziratokból álló 11 ezer darabos gyűjteményt mutatott be a Sotheby,s aukciósház. A vevőre váró kollekciót a legnagyobb magánkézben lévő judaisztikai gyűjteményként tartják számon. A Valmadonna Trust Library olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat is magában foglal, mint az a 16. századi héber bibliamásolat, amely egykor a Westminster Abbey tulajdonában volt. Egyes példányokon égés- és víznyomok, illetve a vallási üldözés más jegyei láthatók. A könyvtár, amelynek értékét 40 millió dollárra (több mint 9 milliárd forintra) becsülik, először tekinthető meg teljes egészében a Sotheby,s manhattani galériájában február 19-ig. A gyűjteményt kezelő alapítvány arra kérte az aukciósházat, hogy együtt adja el a kollekciót, így azt nem fogják megbontani, nem lehet majd egy-egy darabot megvásárolni. A Valmadonna könyvtár a 88 éves londoni Jack Lunzer gyűjtői 'életműve'. Lunzer, aki részt vett a Shoteby,s New York-i kiállításának hétfői megnyitóján, azért megjegyezte: szeretné, ha a gyűjteményt a Kongresszusi Könyvtár vásárolná meg. 'Az igazán nagy öröm lenne számomra' -- mondta. Sharon Mintz, a legnagyobb amerikai judaisztikai közgyűjteményt birtokló Jewish Theological Seminary zsidó művészetet felügyelő kurátora szerint bárki veszi is meg a könyvtárat, az azonnal a 'héber kultúra tanulmányozásának egyik toplistás helyén találja magát'. A gyűjteményben szereplő kézzel írt kötetek között található a Valmadonna kódex I., az 1189-ben készült héber biblia az egyetlen példány, amely fennmaradt a középkori Angliában. Az Egyesült Államokon kívül a British Library, az oxfordi Bodleian Könyvtár, a Francia Nemzeti Könyvtár és az Izraeli Nemzeti könyvtár birtokában találhatók jelentős judaisztikai gyűjtemények. - F: febr. 12.
Hírforrás: Új Könyvpiac, linkInterneten a sepsiszentgyörgyi könyvtár állománya FEL

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár állománya is tanulmányozható ezután az interneten. A majdnem teljes állomány (könyvek, CD-k, DVD-k) elérhető a világhálón. A könyvtár Romániában az elsők között kezdte el a számítógépes katalogizálást, így vált lehetővé, hogy a számítástechnika fejlődésével megvalósult az internetre való kilépés. A honlapon majdnem teljes állományuk studírozható a számítógép segítségével. A katalógus javításán folyamatosan dolgoznak. A könyvtár állományában levő újságok, folyóiratok feldolgozását a közeljövőben tervezik. - F: febr. 16.
Hírforrás: Erdély ma, linkÉletre kelhetnek a rég elveszett fájlformátumok FEL

Rég elveszett fájlformátumok kelhetnek új életre egy páneurópai kutatásnak köszönhetően -- A 4 millió eurós program célja egy univerzális emulátor létrehozása, amellyel elavult fájlformátumokat olvashatunk és játszhatunk le. Dr Anderson szerint, az emuláció hosszú távon sokkal használhatóbb megoldás, mint a megszokott megőrzés, konvertálás, mert az adatok új formátumokba való migrálása során megnő az adatromlás, és az adatvesztés esélye. - F: febr. 15., febr. 16.
Hírforrás: ITmánia.hu, link zett_fajlformatumok ; PrimOnline, linkDigitális könyvek olvasásának terjedéséért FEL

Ebook olvasás mobiltelefonokon -- Az Adobe bejelentett egy szoftverfejlesztői csomagot, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan mobiltelefonokat és kézi eszközöket kínáljanak, amelyekkel egyszerűen letölthetők, kezelhetők és megjeleníthetők a PDF-tartalmak és az elektronikus könyvek. Ez támogatja az áttördelhető PDF-fájlok technológiáját, ahol a szöveg automatikusan a képernyő méretéhez igazodik, így a digitális tartalmat az olvasók számos eltérő eszközön jeleníthetik meg úgy, hogy közben megmarad az elrendezés egységessége és javul az olvasási élmény. Az EPUB fájlformátum újonnan elérhető támogatása révén világszerte felgyorsulhat az elektronikus könyvek megjelenési üteme a mobileszközökön. A Reader lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy számos forrásból, köztük könyvtárakból is beszerezhessék az elektronikus könyveket. Cél, egy nyílt tartalomkörnyezet kialakulásának segítése. Az Adobe tartalomvédelmi technológiájának beépített támogatásával a kiadók megbízhatnak az elektronikus könyvek és más digitális kiadások másolásvédelmében. - F: febr. 17.
Hírforrás: Terminal.hu, linkOlvasás- és zeneszeretetre buzdít a kitüntetett FEL

Az újság susogását, a régi könyv illatát semmi sem pótolhatja -- vallja a Bibliotéka Emlékérem-díjjal kitüntetett nyíregyházi könyvtáros, dr. Gál Józsefné. A Móricz Zsigmond megyei könyvtár osztályvezetője, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei területi szervezetének titkára örömmel mesélt munkásságáról és az őt ért megtiszteltetésről. -- A Bibliotéka Emlékérem-díjat idén is 10 olyan könyvtáros kapta meg hazánkban, akik munkájával jelentősen hozzájárult a könyvtári kultúra fejlesztéséhez. Több mint harminc esztendeje dolgozom a könyvek birodalmában, első munkahelyemen, melyet voltaképpen második otthonomnak tekintek. A főiskolai évek után folyamatosan továbbképeztem magam a szükséges szakterületeken (zenei szakkönyvtáros, katalogizálási, szakozási tanfolyam, minőségmenedzsment, minőségirányítási belső auditor), példamutató munkámat 1987-ben Miniszteri Dicsérettel ismerték el. Előbb a megyei könyvtár feldolgozó osztályán, majd az olvasószolgálaton dolgoztam. 1999-ben létrehoztam a megyei Zenei Könyvtárosok Munkacsoportját, gyümölcsöző együttműködést alakítottunk ki a város zenei képzést nyújtó intézményeivel. A munkaköri feladataim mellett 'szívügyemnek' tartom a fogyatékos olvasókkal való foglalkozást, és hogy átadjam az embereknek az olvasás és az igényes zene szeretetét. Mai modern világunkban egyre inkább a digitális olvasás a divat, de hiszem, hogy az újság susogását, a régi könyv illatát, mindezek varázsát semmi sem pótolhatja! A Bibliotéka emlékérem kollektív érdemünk, a megyei könyvtárban dolgozó kiváló szakmai közösség munkájának méltó elismerése. - F: febr. 13.
Hírforrás: Szabolcs Online, linkDíjazás-diskurzus a romániai magyar könyvtárosok között FEL

Az elmúlt közel egy hónapban felizzott a RMKE-levelezőlista a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete által évente adományozott RMKE- és a Monoki István-díj odaítélése kapcsán. Évek óta felmerül, hogy szabályozni lenne érdemes a kiosztás mikéntjét pl. ki szavazzon (könyvtáros, valakik által meghatározott szakmai grémium vagy könyvtárhasználók), nyíltan a levelezőlistán, vagy bizottság számára eljuttatni a javaslatokat; életmű-jeleggel, vagy fiatalok ambícióit is elismerve. A különféle álláspontok mérkőzése még tart, miközben már a lehetséges díjazottak nevei is elhangzottak. Első ízben 1992-ben adták át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület művelődési díjait. (A Monoki István-díjat a könyvtárügy terén folytatott tevékenységéért Tavaszi Hajnal kapta.)
Hírforrás: (az RMKE-levelezőlista bejegyzései alapján: MG), Transindex, link i%20Istv%C3%A1nÚjság -- papírár alatt FEL

Egyre-másra születnek a csőd szélén álló nyomtatott lapok megmentését célzó tervek. Most éppen az vetődött fel, hogy az online kiadásokat is fizetőssé kellene tenni, azonban az olvasók nem hajlandók fizetni a hírekért. Az online kiadások miatt ugyanis csökken a nyomtatott lapok előfizetőinek száma és a lapok reklámbevétele -- írja Michael Kinsley amerikai publicista az International Herald Tribune-ban. A csőd szélén álló újságok megmentésével kapcsolatban szinte hetente újabb ötlet kerül elő. A Jürgen Habermas, filozófus azt indítványozta, hogy a közszolgálati szerepet betöltő lapokat -- a közszolgálati rádió- és tévécsatornák mintájára -- részesítsék állami támogatásban. Egy tekintélyes amerikai értelmiségi felvetette, hogy az egyetemi diákok ösztöndíját ki kellene egészíteni napilap-előfizetéssel. Talán Nicolas Sarkozy francia elnök is tőle kölcsönözte az ötletet, hogy minden francia állampolgár napilap-előfizetést kapjon az államtól a 18. születésnapjára. Két amerikai pénzügyi elemző szerint gazdag emberbarátoknak kell megmenteniük a sajtót -- és a demokráciát. - F: febr. 14.
Hírforrás: Metazin, linkTérképeket és Terry Pratchett könyveit lopkodják leginkább az angolok FEL

A Times összegyűjtötte Nagy Britannia legtöbbször ellopott könyveinek listáját. Az első helyezést a London A-Z útikönyv érte el. Az emberek nemcsak azért lopják el inkább az ilyen könyveket, mert szükségük lehet egy hasznos és naprakész várostérképre, hanem mert egy ilyen 'személytelen' kiadvány elcsenése nem okoz akkora lelkifurdalást, mint egy regényé például. - F: febr. 11.
Hírforrás: Könyvesblog, linkWebkapu a nagy generációnak FEL

Az 50 fölötti generáció még nem született bele az informatikai eszközökkel segített korszakba, bevonásuk mégis szükséges a digitális világba, hiszen tudásukat, tapasztalatukat a fiatalabb korosztály sem nélkülözheti. Fontos, hogy az érettebb korosztály is éljen az információs, kommunikációs és digitális eszközök szolgáltatásaival, hiszen a tájékozódás, a kapcsolatok ápolása, az ügyintézés, a tanulás, a szórakozás könnyebbé válik számukra -- s nekik még nagyobb szükségük van ezekre az előnyökre. Nekik készült az 50plusz.NET portál, ami kaput nyit a digitális világba való belépésükhöz. A portál felvállalta a 'szívességcsere' önkéntes mozgalom terjesztését is, mellyel segítheti az érettebb generációk társadalmi bevonását. A Magyarországon nem elterjedt, de máshol Európában és az amerikai kontinensen sokak számára örömöt hozó szívességcsere egyszerűen csak azt jelenti: érdek nélkül adni valakinek ugyanolyan jó és emberi, mint segítséget kapni, ha arra van szükségünk. Az adományozók és adományozottak bármikor válthatják egymást. Erre hozták létre a portálon a 'szívességbankot', amibe bárki betehet, vagy kivehet onnan szükség szerint. Az 50plusz.NET lehetőséget nyújt részletes bemutatkozásra, a hobbikhoz társak keresésére, apróhirdetések közzétételére, újságok személyre szabott ingyenes előfizetésére. - F: febr. 12.
Hírforrás: Prim Online, link'Netre, te gyerek!' -- a biztonságos internetezésért gyermek internetklub-hálózat FEL

A Budapesti Művelődési Központ újonnan induló programja, a 'Netre, te gyerek! -- országos gyermek internetklub-hálózat a biztonságos internetezésért' azt a célt szolgálja, hogy a web a digitális bennszülöttként számon tartott legifjabb generáció számára ne mumus vagy csapda, hanem az ismeretek tárháza és a tanulás hatékony segédeszköze lehessen. A kezdeményezést a UPC szponzori segítségével a Budapesti Művelődési Központ indította útjára, építve az országos nyugdíjas-internetoktatási hálózat, a 'Kattints rá, Nagyi!' kifejlesztésében és terjesztésében szerzett tapasztalataira. A gyermek-internetbiztonsági foglalkozások anyagának fejlesztője a CERT Hungary Központ -- módszertanuk kialakításánál speciálisan a korosztály igényeire koncentráltak, és a valós veszélyhelyzetekre figyeltek. Többek között kitérnek a személyiségi jogok védelmére, a letöltés és megosztás buktatóira és lehetőségeire, a spamvédelemre -- mindezt a 9 órás (3 alkalmas) klub a gyerekek számára is emészthető, őket szórakoztató módon tálalja. Félévenként egyszer a klubhálózat iskolásai vetélkedőben mérik össze a tudásukat, ahol egy internetes akadálypályán kell célba érniük. - F: febr. 16.
Hírforrás: ERIKANET.hu, linkTöbb háztartásnak van internet-hozzáférése, mint vezetékes telefonja FEL

Több háztartásnak van internet-hozzáférése, mint vezetékes telefonja, igaz, az otthon netező háztartások 8,5 százalékában továbbra is tárcsázni kell a világhálóra való csatlakozáshoz -- többek között ez derült ki a KutatóCentrum és MASMI Hungary Piackutató Intézet közös kutatásából. - F: febr. 17.
Hírforrás: Prim Online, linkJó hír a könyvtáraknak: tanulni vágynak a magyarok FEL

Az emberek nagyobbik fele úgy gondolja, hogy a munkaerőpiacon történő érvényesülés lehetőségét a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás biztosítja, de azok aránya is számottevő (41 százalék), akik szerint a boldogulás inkább a jó kapcsolatokon múlik - áll a Szonda Ipsos legfrissebb tanulmányában. -- F: febr. 16.
- A könyvtárak használóinak derékhadát az oktatási rendszerben részt vevők jelentik. (MG)
Hírforrás: Világgazdaság Online, linkHangulat- és imázsjavítás a tömegközlekedésben -- lesz egyszer Miss Könyvtáros is? FEL

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Miss BKV szépségverseny mai díjátadója a közlekedési vállalat dísztermében. A győztes hölgy egy jegyárusító lett. A hatalmas médiaérdeklődés minden bizonnyal a 12 hölgynek szólt, akik a múlt ősszel meghirdetett versenyre jelentkeztek. Szavazni rájuk egy hónapon keresztül, 2008. december 31-ig lehetett sms-ben, e-mailben vagy levélben. A hölgyekre összesen 1102 szavazat érkezett. A nyertes, Bak Erzsébet munkaidőben jegykiadó pénztáros a Jegy- és Bérletértékesítési Szakszolgálat pesti pénztári csoportjánál - nyereménye egy wellness-hétvége. - F: febr. 12.
-- A Romániai Magyar Könyvtárosegyesület levelezőlistáján a múlt hónapban más felmerült a könyvtáros szépségverseny ötlete. (MG)
Hírforrás: Pénzcentrum, link pes_beszamolo_a_miss_bkv-dijatadorolPanasz-intenzitás, kultúrák és verseny FEL

Az unióban a fogyasztók alig hatoda tesz írásos vagy telefonos panaszt valamely kereskedőre, szolgáltatóra. A skandinávok, a britek, a németek és a hollandok a legaktívabbak (a svédek 34 százaléka emelt panaszt), a bolgárok, a románok, a portugálok és a baltiak közül pedig mindössze 4-8 százalék jelezte kifogásait. A panaszok gyakorisága azonban nem függ össze szorosan a fogyasztói elégedettséggel, a tudatosság mértéke is befolyásolja. Belgiumban, Luxemburgban vagy Észtországban például keveset reklamálnak, a fogyasztók zöme mégis úgy érzi, tiszteletben tartják a jogait. Brüsszel arra is felhívja a figyelmet, hogy minél zökkenőmentesebb a szolgáltatóváltás, annál élénkebb a verseny, alacsonyabbak az árak, ritkábbak a panaszok. - F: febr. 11.
-- A cikkből (és más hasonló, témával foglalkozók alapján) úgy tűnik, a panaszok. észrevételek gyakorisága nemcsak a szolgáltatásminőséggel függ össze, hanem egyfajta polgári tudatossággal, igényességgel. Ha az ügyfélelégedettséget szeretnénk növelni, feltehetően a szolgáltatók közötti versenyhelyzetet, rugalmasságot érdemes fokozni. (MG)
Hírforrás: HVG, linkÉszaki könyvtárak képekben FEL

- febr. 14.
Hírforrás: (Larsson Mária), linkBeszélgetni jó FEL

- febr. 9.
Hírforrás: (Kardos András), linkÖsszefogás a könyvtárakért AVAGY forog-e eléggé a könyvtári állomány? FEL

- febr. 17.
Hírforrás: (Haraszti Pálné), linkFapados fordítóirodát nyitott 70 szakfordító – új üzleti modell FEL

A fordítóirodákra is átterjedt a légitársaságok költségcsökkentő üzleti modellje, a fapados szolgáltatás, amely a Google Translate nyersfordításával szemben kínál professzionális alternatívát. Villámfordítás címmel nyitott meg az első, teljes mértékben internetre alapozott ügyfélszolgálatot működtető fordítószolgáltatás. A fordítóirodák jellemzően széles szolgáltatáskínálata helyett csupán egyetlen dolgot ígér: fordítást. Azt viszont olcsón és minimális adminisztrációval. Az új modellben elmarad a személyes igényfelmérés, a papíralapú megrendelőlap, a postázás és szkennelés, faxolás és visszaküldés, pénztári befizetés. Ezek helyett van viszont internetes kalkulátor, amellyel előre kiszámolható a fordítás díja és határideje. A megrendelő interneten tölti fel a fordítandó dokumentumot, majd ugyan így tölti le az elkészült fordítást. Mindeközben bankkártyával fizet és elektronikus számlát kap. Az ügyintézési teher a lehető legkevesebb, és ez tükröződik az árakban is. A www.villamforditas.hu címen elérhető iroda egy 70 szakfordítóból álló virtuális közösség munkaerejét állítja a megrendelők szolgálatába, így 32 nyelvet és az általános fordításon túl 16 szakterület ismeretét kínálhatja. - F: febr. 17.
Hírforrás: Prim Online, linkOtthoni energiafogyasztást nyomon követő alkalmazás a Google-tól FEL

A Google egy izgalmas új alkalmazás tesztelését kezdte meg PowerMeter néven. Segítségével követhetjük otthonunk áramfogyasztását, akár háztartási készülékekre lebontva. - F: febr. 11.
Hírforrás: Prím, linkA Google Magyarországon is támogatja a távmunkát FEL

Egy közhasznú alapítvány a Google Magyarország támogatásával kívánja felhívni a figyelmet az internetes munkavégzés előnyeire és buktatóira. A program keretében tájékoztató előadásokat tartanak, és díjazzák az online munkavállalókat foglalkoztató cégeket. Az I-Work Internetes Munkavégzést Támogató Alapítvány önkormányzati partnerprogramot is hirdet, amely keretében felméri a településeken felmerülő, internetes munkavégzéssel is megvalósítható munkalehetőségeket. Ugyanakkor céljuk, hogy felhívják a figyelmet az interneten hirdetett munkavégzési lehetőségekkel kapcsolatos visszaélésekre. - F: febr. 13.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkA Google Reader-ről egyszerűen FEL

Azt hiszem sokan jártak hozzám hasonlóan. Amikor elkezdtem követni néhány blog és online újság RSS értesítőjét, először a számítógépre telepíthető programokkal próbálkoztam. Mindegyikkel volt valami bajom. Azután következett a webes Bloglines. Ezzel el is voltam szépen, de elcsábított személyre szabható dobozkáival a Netvibes. Hamar rájöttem azonban, hogy éppen a túl sok információ, a rengeteg lehetőség az, ami miatt a mindennapi munkámhoz nem jó a Netvibes. Ekkor követtem a nálam már két lépéssel előbbre tartókat és átköltöztettem akkorra már tekintélyes RSS gyűjteményemet a Google Reader-re. A GR ma persze már sokkal több, mint egyszerű RSS olvasó. A kapott és küldött linkajánlások, a ráépülő szolgáltatások révén megkerülhetetlenné vált. - F: febr. 16.
Hírforrás: Médiablog, linkYouTube: ingyenes és fizetős letöltések FEL

A jelek szerint a videómegosztó portál üzemeltetői nem elégednek meg a reklámokból származó bevételekkel, az oldal tartalmának egy részét ugyanis letölthetővé teszik - ehhez a jelenleginél több partnerre van szükség. A YouTube hivatalos blogjában olvashatunk a lépés részleteiről - az írásból kiderül, hogy első körben néhány amerikai egyetemmel kötöttek megállapodást, amelyek ezáltal offline módon is elérhetővé teszik saját felvételeiket. Ez persze csak a kezdet, és máris további partnerekkel szeretnék bővíteni a kínálatot, idővel eljutva oda, hogy a felhasználók fizessenek is a letölthető anyagokért. -- F: febr. 14.
Hírforrás: SG.hu, linkJelentette károkozását könyvtárának a kapitány... FEL

... A kapitányról [Schullenberger, a Hudsonban landolt repülőgép pilótája] azóta kiderült, hogy rendkívül szerény is, az első tévéinterjúját például csak most adta a napokban. De hogy most már a könyvtári vonalra is rátérjek "Az NBC Los Angeles tudósítása szerint Sullenberger első dolgai között volt, hogy felvegye a kapcsolatot a könyvtárával, mivel a kikölcsönzött könyvét egy kis kár érte. A könyv ugyanis ott volt nála a gépen" Hogy egy ekkora trauma -- és a dicsőséggel járó elképesztő sajtóérdeklődés -- mellett még eszébe jutott a könyve és a könyvtára, az valóban mindent elmond erről az emberről. Persze a könyvtár vezetői -- az első döbbenet után -- rögtön elengedték minden tartozását a hős, és rendkívül figyelmes olvasójuknak. - F: febr. 11.
Hírforrás: Könyvtárosháza, linkOktatási feljelentő -- ha a közszféra saját maga nem képes kezelni a problémákat... FEL

Packázik veled a tanulmányi osztály? A prof helyett rendre évfolyamelsők tartják meg az előadást? Semmiért cserébe húzzák le rólad a tandíjat? Sírva jár iskolába a gyerek? Esetleg téged néznek hülyének? Kényelmetlen a katedra? Eleged van a tömény agresszióból? Akkor írj nekünk! Ha tudunk, segítünk. Beszerezzük az infókat, illetékesekkel értelmeztetjük saját rendelkezéseiket, mert így nem mehet tovább! A feljelentések -- a személyiségi jogok védelme miatt -- szerkesztői kontroll után kerülnek fel a honlapra.
Hírforrás: Origo, linkIfjúságvédelmi megállapodást kötöttek nagy internetes cégek FEL

A tizennyolc évesnél fiatalabb internethasználók világhálón való biztonságát és védelmét hivatott javítani az a megállapodás, amelyet tizenhét nagy, úgynevezett közösségépítő weboldalakat üzemeltető internetes cég írt alá az Európai Bizottság kezdeményezésére. Olyan nemkívánatos jelenségek elleni fellépésről van szó, mint az online zaklatás (gyermekek zaklatása internetes oldalakon vagy sms-ben), internetes csábítás (amikor egy felnőtt szexuális zaklatás elkövetése céljából barátkozik gyermekekkel), illetve a személyes adatok másoknak való átadásával járó kellemetlenségek. A megállapodás értelmében az érintett internetes oldalakon könnyen használható és hozzáférhető gombot hoznak létre a visszaélések bejelentésére, biztosítják, hogy a 18 évesnél fiatalabbként regisztrált felhasználók összes online adata és kapcsolatrendszere alapértelmezésben ne legyen publikus, személyes adataik pedig ne legyenek kereshetők sem. - F: febr. 11.
Hírforrás: Prím, linkSzervereket foglalt le a BRFK, 14 ezer filmet találtak FEL

Több internetes portál szervereit foglalták le a BRFK nyomozói szerzői jogsértés gyanújával, a lefoglalt gépeken mintegy tizennégyezer filmet találtak. - F: febr. 17.
Hírforrás: hvg.hu, linkÖtszörösére gyorsítja a webezést az Opera Turbo FEL

Az Opera a mai napon jelentette be, hogy Turbo márkanév alatt hamarosan megkezdi mobil böngészőjében már régebb óta használt webes gyorsítótechnológiája asztali változatának forgalmazását Internet-szolgáltatók és OEM-ek részére. A hagyományos asztali Opera böngészőkkel együttműködő megoldás akár 80 százalékkal képes csökkenteni a hálózaton átpasszírozandó adatmennyiséget, ami azt jelenti, hogy ideális esetben akár ötszörösére tudja növelni a webes böngészés sebességét.- F: febr. 12.
Hírforrás: PC Fórum, linkA szerelmes levél rejtelmeire tanít egy XII. századi kódex FEL

Hogyan írjunk szerelmes levelet? Veronában rátaláltak egy Guido nevű pap által írt XII. századi kódexre, az első kézikönyvre, amely ennek rejtelmeire tanítja az olvasót. A kéziratot a sienai Káptalani Könyvtárban találták a helyi egyetem munkatársai, amikor kiadatlan retorikakönyvek után kutattak. A kézikönyv latin nyelven íródott, pergamenre, és mindenféle levél megírásához ad tanácsokat; a negyedik fejezet a szerelmeslevelekkel foglalkozik. A kézikönyv javaslatai között az szerepel, mindenképpen dicsérni kell a szeretett hölgy szépségét, a levélíró hasonlítsa drágakövekhez kedvesét, és a levélben hivatkozzék mitológiai szerelmespárokra, például a trójai Helenére és Páriszra. A mű a testi szerelemről, csókokról, ölelésekről és vágyról is említést tesz. A kódex -- ahogy modern változatai is -- illusztrálja tanítását, a legtöbb példa az akkoriban Toszkána és Emilia-Romagna urainak, a Guidi grófoknak a levelezéséből származik. 'A szeretete azt teszi, drága barátném, hogy szerelme illatáért hegyeket másznék meg, átúsznám a tengert, és halálos veszedelemtől sem riadnék vissza' -- áll a kézikönyv egyik legszebb példájában, melyben egy nemesember ír a feleségének.
Hírforrás: linkBana Éva: Olvasókörök rendhagyóan FEL

Az Olvasókörök szervezése és vezetése c. tréningen a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 2009. február 9-án hangzott el a címben jelzett előadás.
Hírforrás: Ppt: linkElindult az első magyar nyelvű Google Blog FEL

A Google elindította első magyar nyelvű blogját, amelyet a keresőcég hazai munkatársai jegyeznek. A blog elsődleges célja az egyre nagyobb érdeklődéssel övezett, ámde sokak számára még némileg misztikusnak tűnő online marketing, azon belül is a keresőmarketing alapos bemutatása, de emellett hasznos és érdekes tippekkel és trükkökkel ismerkedhet meg minden felhasználó és webhely-tulajdonos is. Az Inside AdWords Magyarország blog az alábbi címen érhető el: http://adwords-hu.blogspot.com - F: febr. 22.
Hírforrás: PrimOnline, linkVirtuális könyvtárban a középkori kéziratok FEL

Fantasztikus vállalkozásba fogtak a Kaliforniai Egyetem kutatói: a csoport a világ összes, korábban digitalizált középkori kéziratát, oklevelét és kódexét teszi elérhetővé és kutathatóvá egy közös internetes adatbázisban. A csoport tevékenysége 2008 decemberében vált láthatóvá: a Középkori Oklevelek Digitalizált Gyűjteményében jelenleg 193 szerző közel 1000 oklevelét és kéziratát böngészhetjük, 20 különböző nyelven. A kollekció 59 könyvtár anyagából állt össze, amely a látogatók számára akár azt is lehetővé teszi, hogy egyetlen egérkattintással egy svájci kolostor virtuális állományába csöppenjen. - F: febr. 15.
Hírforrás: Múlt-kor, linkHogyan kerülhetjük el a gerincfájdalmakat? -- edzéstervek FEL

A gerinc betegségei korunk népbetegségeinek számítanak. Szinte nincs olyan ember, aki ne szenvedett volna életében legalább egyszer nyaki vagy deréktáji fájdalmaktól. Nem véletlenül, hiszen az életmód, vagyis az üléssel eltöltött idő az életkor előrehaladtával drámaian nő. - F: febr. 17.
Hírforrás: medizona.hu, link