Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 02. 11. (6. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Az okos telefontulajdonosok már útközben is belelapozhatnak kedvenc regényükbe FEL

A Google a mai napon elérhetővé tette népszerű könyvkereső szolgáltatásának mobilváltozatát is. A felhasználók 1,5 millió könyv közül válogathatnak. Mostantól az okostelefon-tulajdonosok akár útközben is belelapozhatnak kedvenc regényükbe, ehhez csupán csatlakozniuk kell a keresővállalat szerverére. A szolgáltatás iPhone és Android-alapú készülék kompatibilis is. A felhasználók közel húsz kategóriából választhatják ki a számukra legszimpatikusabb művet, egyelőre azonban túlnyomórészt angol nyelven írott könyveket listáz az adatbázis. A Google olyan klasszikusokat tett elérhetővé, melyek szabadon terjeszthetők, s nem ütköznek a szerzői jogi törvényekkel. A mobilképernyőn nem a beszkennelt fájlok jelennek meg, hanem egy az OCR szövegfelismerő alkalmazással szöveggé alakított dokumentum, így előfordulhat, hogy tévesen beolvasott szavakkal is találkoznak majd a felhasználók. Mintegy 1,5 millió könyv áll az amerikai lakosok rendelkezésére, az USA-n kívül azonban csupán az állomány harmadából válogathatnak a mobiltulajdonosok. - F: febr. 6.
Hírforrás: Prím, linkVeszíts el... + könyvtárportál -- interjú Buzai Csabával, Kardos Andrással: előre lépnek FEL

Buzai Csaba és Kardos András nyilatkozik a HírTv-nek. - F: febr. 7.
Hírforrás: HírTv, linkAz amerikaiak felfedezték a könyvtárakat -- növekvő forgalom és fiókbezárás FEL

Népszerűbbé váltak a könyvtárak az Egyesült Államokban a recesszió miatt -- derült ki a CBS televízió tudósításából. Los Angelesben sok helyen sorok állnak a bibliotékák előtt, amire korábban nem volt példa. A nyugati parti nagyváros közkönyvtárainak 2008-ban 18 millió látogatójuk volt, ez 2 millióval több mint a megelőző évben. A könyvtárak számítógépeit folyamatosan használják, sok a munkanélküli, aki a terminálokon az álláskereső oldalakat böngészi, a könyvtárosok szinte munkaügyi tanácsadókká vedlettek át. Nem csak az állásukat vesztő, több szabadidővel rendelkező és új munkahelyet kereső emberek látogatják gyakrabban a könyvtárakat. Olyan friss diplomás szakemberek is a könyvtár csöndjében találnak nyugalmat, akik az egyetem elvégzése után nem kaptak munkát. Miközben a könyvtárak látogatottsága emelkedik, a központi támogatást sok városban drámai módon csökkentették a költségvetés szorult helyzete miatt. Egyes közkönyvtárak csökkenteni kényszerülnek a nyitva tartás idejét, Philadelphiában 11 könyvtár bezárásáról döntöttek. - F: febr. 5.
Hírforrás: HVG, linkÁllománygazdálkodás a Google-nél és az Amazonnál -- Az iPhone vagy a T-Mobile G1-en is elérhetőek FEL

Több e-könyvet tesz elérhetővé a Google és az Amazon. A Google csütörtökön bejelentette, hogy a már PC-ken elérhető másfél millió könyvet magában foglaló digitális könyvtárát elérhetővé teszi olyan mobileszközökön is, mint például az iPhone vagy a T-Mobile G1. Szintén csütörtökön jelentette be az Amazon, hogy népszerű e-könyv olvasója, a Kindle után mobiltelefonokon is elérhetővé teszi könyveit, ám azt még nem tudni, mikor. A Google lépése jelentősen kibővíti a mobileszközökön elérhető könyvek számát. Az Amazon Kindle olvasóján jelenleg 230 ezer könyv olvasható. - F: febr. 6.
Hírforrás: Ma.hu, linkGyakorlati marketing vállalati könyvtárakban -- a nyugalom szigeteit nem finanszíroza a cég FEL

... Az a viselkedéskultúra, amelyet a könyvtár tudatosan alkalmaz, nagyon fontos üzeneteket képes eljuttatni a fenntartónak és a felhasználónak. Gyakori panasz vállalati könyvtárosok részéről, hogy a fenntartó szervezet nem becsüli értékén a munkájukat, nem figyel oda rá, sokszor nem is ismeri. Az elmúlt két évtizedben nagyon sokszor a könyvtár megszüntetésével kezdték a költségcsökkentést, ami ugyan szűklátókörűségre vall a fenntartó részéről, de fel kell tenni a kérdést, hogy a könyvtár mindent megtett-e azért, hogy hasznosnak bizonyuljon, s hogy értékei közismertek legyenek a szervezetnél! A fenntartónak sok oldalról célszerű pozitív információt kapnia a könyvtár értékéről, tehát a pozitív megítélésnek általánosnak kell lennie a szervezetben. A könyvtárnak hangulatával, a könyvtárosoknak viselkedésükkel azt az üzenetet kell közvetíteniük, hogy egyenrangú szakmai partnerként vesznek részt a fenntartó üzleti sikereinek elérésében, a vevők megszerzésében, a pénzügyi eredmény megteremtésében. Egy vállalati könyvtárnak el kell szakadnia attól, hogy a könyvtár a 'nyugalom szigete', a 'jó kis otthonos hely', ahol el lehet bújni, régi dolgok között búvárkodni, ahol mindenre bőven van idő. Ezzel már nem lehet megbecsülésre szert tenni, habár mindez pozitív lenne a felhasználók és a könyvtárosok lelki békéje szempontjából, de nem vezet afelé a cél felé, amiért a fenntartónak megéri finanszírozni ezt a területet. A könyvtár feladata a vállalati értékteremtésnek, a fenntartó szakmai és üzleti céljainak költséghatékony támogatása, minden erőforrását ennek érdekében kell bevetnie.
Hírforrás: Gyakorlati marketing vállalati könyvtárakban / Kóródy Judit. In: TMT 2009/1., regisztrációval: linkPolcon porosodó kötetek (A reformok ára mindig kisebb, mint a halogatásé) FEL

Egy felmérés szerint baj van a magyar könyvtárak állománygazdálkodásával: a kölcsönözhető könyvek fele nem forog. Milliárdok folynak el, pedig a könyvtárak kimutatható nyereséget is termelhetnek -- állítja egy szakember. - F: febr. 6.
Hírforrás: Népszabadság, linkJászberényben nem hagyják porosodni a könyveket FEL

Mai rövid híreink között szerepelt egy, a hazai könyvtárak kölcsönzési, forgalmi adatairól szóló felmérés néhány érdekes pontja. Természetesen a cikk alapján terveztük, hogy a helyi állapotokról megkérdezzük a jászberényi Városi Könyvtár vezetőit, ám hála annak a jó szokásuknak, hogy rendszeres olvasói honlapunknak, időközben már reagáltak is a napilapban megjelent, szakmai körökben felháborodást kiváltó írásra. - F: febr. 6.
Hírforrás: JBO, linkJól forognak a könyvek a szombathelyi könyvtárakban FEL

Nem forognak a könyvek az ország nagyobb könyvtáraiban. A Népszabadság cikke szerint a könyvek mintegy 40 százalékát nem kölcsönzi ki senki. Szombathelyen jó a kihasználtsága a Savaria Egyetemi Központban működő könyvtárnak -- mondta el rádiónknak Janzsóné Sipos Melinda. A Forrásközpont tájékoztató-könyvtárosa hozzátette: napi 1.500 olvasó létszám mellett nem jellemző, hogy a könyvek a polcokon porosodnának. - F: febr. 6.
Hírforrás: Rádió Szombathely, linkGoogle kontra európai kiadók -- az új információs modellben kiadók és könyvtárak kikerülve? FEL

Német és svájci kiadók, illetve szerzők közös állásfoglalást intéztek a legnépszerűbb internetes keresőoldal üzemeltetőjéhez, mondván: a vállalat könyvkeresője, a Google Book Search szerintük jogellenesen működik. A Google-t korábban amerikai könyvkiadók és szerzői egyesületek is beperelték, ám ott a jogi eljárás megegyezéssel zárult. A hasonló próbálkozások egyelőre szélmalomharcnak tűnnek: a hasonló internetes szolgáltatásokból napról napra több van. A történet valamikor 2004-ben kezdődött, amikor az amerikai cég elindította a Google Library Projectet, és elkezdte az USA jelentősebb könyvtári állományainak digitalizálását. -- A vita valójában arról szól, hogy a digitalizálás és az internetes olvashatóvá tétel engedély nélküli másolásnak, illetve közzétételnek minősül-e. A kiadók szerint igen, a Google viszont vitatja ezt, mondván: ő csupán olyasmit csinál, mint a könyvtárak (ráadásul a Google Book Searchről nem is lehet elvinni a könyveket). A PDF-formátumban rögzített könyvek valóban csak korlátozott felhasználást tesznek lehetővé, hiszen egy oldalanként kinyomtatott kötet minden bizonnyal drágább, mintha ugyanazt a kiadványt egyszerűen megvásároljuk. Így a szolgáltatás akár egyfajta reklámként is felfogható. Ráadásul a tiltakozás kevés eredménnyel kecsegtet már csak azért is, mert hasonló szolgáltatást nemcsak a Google, hanem például a Yudu és a Scribd is működtet. - F: febr. 5.
Hírforrás: NOL, linkA jövő pénzeit is elköltik az önkormányzatok -- Csíkszentmihályi: hozzunk létre sejteket FEL

Az Állami Számvevőszék újra fölhívta a figyelmet a magyar önkormányzati rendszer felelőtlen pénzügyi működésére. A magyar önkormányzati rendszer pénzügyi gazdálkodása túlzottan szabadjára engedett -- derül ki az Állami Számvevőszék Kutató Intézete tanulmányából, amelyet annak szerzői sajtótájékoztatón is ismertettek. A tanulmány többek között rávilágít arra, hogy az állam feladatokat ad az önkormányzatoknak, azonban a feladatokhoz évről-évre kevesebb pénzt ad (reálértéken). Ha nem is most, de előbb-utóbb nyilván elkezdik kérdezgetni egy-egy eladósodott magyar város lakói, amikor már bőrükön érzik a csődhelyzetet: hogyan juthattunk idáig? A világhírű magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály, a Flow szerzőjének ez nem ismeretlen probléma. Csíkszentmihályi szerint ha az emberek elfordulnak a közélettől, akkor annak eredménye nem lehet más, mint hogy a politika önző érdekeket szolgál ki. A pszichológus a kis, néhányfős helyi csoportok, 'sejtek' létrehozásában látná a megoldását a politika elidegenedettségének. - F: febr. 3.
Hírforrás: Fn.hu, linkA könyvtárközi kölcsönzés új feladata: közvetlen vásárlás. Vegyük vagy kölcsönözzük a könyveket? FEL

A könyvtárközi kölcsönzésben az egyik legvitatottabb kérdés, mi a jobb: megvenni egy könyvet vagy kölcsönkérni. Egy egyetemi karon a kutatások folytatásához elengedhetetlen, hogy a könyvtár a szükséges könyveket minél gyorsabban megszerezze. Az olvasókat nem érdekli, ez hogyan történik. Nekik az a fontos, hogy a könyvet gyorsan megkapják, és náluk lehessen, amíg szükségük van rá. A Bringham Young Egyetemen működő Harold B. Lee Könyvtár (Harold B. Lee Library = HBLL) politikájában rögzítette: ahol a pénzügyi és tárolási lehetőségek megengedik, a könyvtárnak teljesítenie kell a vele szemben támasztott elvárásokat. A könyvtár vezetése hangsúlyt helyez a könyvtárközi kölcsönzési politika és eljárások finomításához, és forrásokat is kijelöl e célokra. A könyvtárközi kölcsönzésben dolgozó munkatársak egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a kért könyv gyorsabb és költségkímélőbb megszerzéséhez a gyorsított vásárlás a célravezetőbb.
Hírforrás: TMT, 2008/1., regisztrációval: linkMilliós nagyságrendű kár a váci könyvtárban FEL

Hajnalban egy meghibásodott főnyomó cső miatt a Katona Lajos Városi Könyvtár földszintjét elöntötte a víz, amely reggelre mintegy 15 centiméter magasságban állt a helyiségekben. Több, értékes és pótolhatatlan irat, dokumentáció vált használhatatlanná, továbbá a könyvtár számítógéptermében található tíz darab számítógép is vízben állt. -- Az anyagi kár milliós nagyságrendű, az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen - nyilatkozta szerkesztőségünknek Mándli Gyula igazgató. - F: febr. 6.
Hírforrás: Vác Online, linkMédiatár -- Egyetemi események a PTE Egyetemi Könyvtár weblapjan FEL

Előző lapszámunkban írtunk felsőoktatási könyvtárak lehetőségéről, a helyi előadások hang- illetve videófájljainak kínálatáról. A Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának weblapján a Médiatár ha nem is előadásokat, de egyetemi eseményeket kínál: http://www.lib.pte.hu/main.php?menu=electro&article=elektkonyvtar/hangtar/hangta r.html . A filmek wmv formátumban vannak, a flash konverziót nem készítették el, de valószínűleg hamarosan sort kerítenek rá. A filmeket elvileg bárki elérheti. Mint Ambrus Attila József webmester kifejti, technikailag bármely könyvtárban kivitelezhető az ilyesmi. Ám az online tananyagok készítésére nem elégséges a spontán oktatói előadás-felvétel, mert az vágatlanul, szerkesztetlenül nem igazán mutat jól. A jó anyaghoz utómunkálatra mindenképpen szükség van, ami idő, pénz és szakértelemfüggő. Nem is beszélve a szerzői jogokról. A PTE Könyvtár weboldalán próbálják összegyűjteni azokat a hang- és videóanyagokat, melyek kapcsolatban vannak a mi könyvtárunkkal, ill. a könyvtárüggyel. A médiatár anyagait a webmester gyűjti, vágja meg és tartja karban. Egyetemi könyvtárként Ambrus szerint többet nem igazán lehet megvalósítani a jelenlegi szűk anyagi keretek közt.
Hírforrás: Ambrus Attila József közlése nyomán: MGRMKE: Kihívások előtt -- szakmai konferencia FEL

2009 március 27-28. között szervezi a következő nagy találkozót a Romániai Magyarok Könyvtáros Egyesülete. Címe: Kihívások előtt a könyvtári szakma. Helyszín: Csíkszépvíz, Kishavas Panzió. Kifejezetten azokat a könyvtárosokat hívjuk meg, akik tagjai a könyvtáros egyesületnek, tehát válaszoltak felhívásunkra és megújították tagságukat, illetve beléptek újonnan az egyesületbe. Még most sem késő, még lehet jelentkezni. Jelenleg 166 tagot tartunk nyilván. - F: febr. 26.
Hírforrás: RMKE-levelezőlistaÚj kölcsönzési szabályok a gyergyószentmiklósi könyvtárban FEL

Új kölcsönzési szabályok léptek életbe a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár felnőtt részlegén az év kezdetétől: a könyvek kölcsönzési ideje két hétről 30 napra változott, egy alkalommal pedig öt dokumentumot kölcsönözhet ki a felhasználó. A változásokat a számítógépes kölcsönzésre való áttérés tette indokolttá. A BiblisI kölcsönzési programra való áttérés fokozatosan történt, az elmúlt évben egy számítógépen csupán az olvasók adatait vezették be a könyvtárosok, és próbakölcsönzéseket is végeztek. Az elmúlt év végén két új számítógéppel és egy nyomtatóval látták el a kölcsönzési részleget, és indították el az elektronikus kölcsönzést. Egy harmadik számítógépen pedig az olvasóteremben használt dokumentumokat tartják nyilván. Újdonságnak számít még, hogy sms-ben is meg lehet hosszabbítani a könyvek kölcsönzési idejét. Az elmúlt évben az elektronikus dokumentumok száma is jelentősen nőtt (bár az elmúlt év szerzeménye csupán 108 új DVD és CD, az elektronikus állomány növekedése több mint háromszoros), és ezek nagy részét kölcsönözhetik is az olvasók.
Hírforrás: Bákai Magdolna, ReMeK-e-hirlevél 2009/2.Többé nem omlik össze a Europeana -- magyar állománya főként a MEK-ből FEL

A Europeana, az unió ambiciózus digitális könyvtára és múzeuma itthon eddig kétszer lépte át az ingerküszöböt: először amikor tavaly november végén megnyílt, majd amikor két nappal később a látogatók rohamától összeomlott. Ilyesmi többet nem fordul elő, mondja Bram van der Werf. A projekt új technikai igazgatója január elseje óta dolgozik a Europeanánál, és most csütörtökön Budapesten tárgyalt a digitális adatvagyont menedzselő Neumann Kht.-val. Bár a Europeana felállítását kezdeményező 2005-ös levelet hatodmagával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is aláírta, egyelőre csak egy magyar intézmény, az Országos Széchényi Könyvtár vesz részt benne. Az OSZK a Europeanán elérhető összes tartalom nagyjából 0,5 százalékát adja, jórészt a Magyar Elektronikus Könyvtár dokumentumai révén. - F: febr. 6.
Hírforrás: Index, linkA Nemzeti Digitális Adattár alig ismeri Békés megyét FEL

A Körösök, a kolbászfesztivál és a Viharsarok érte el a legjobb találati arányt a megyére jellemző kulcsszavak közül az interneten a Nemzeti Digitális Adattárban (NDA). Milyen kép alakult ki a megyéről? Erre a kérdésre kerestük a választ a Nemzeti Digitális Adattárat böngészve. Az NDA-t az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2004-ben azért hívta életre, hogy a magyar nyelvű, digitalizált tartalmak elsődleges forrása legyen. - F: febr. 6.
Hírforrás: BEOL, linkNemzeti Digitális Közmű: szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül FEL

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) mint az információs társadalom iránt elkötelezett és annak építésében aktív szerepet vállaló szolgáltatók szakmai szervezete haladéktalanul szakmai és társadalmi párbeszédet sürget a Nemzeti Digitális Közmű tervének témakörében. - F: febr. 4.
Hírforrás: Prím, linkZalai Közművelődésért Díjat kapott a Városi Könyvtár kollektívája Lentiben FEL

Előző számunkban tévesen közöltük a lenti Városi Könyvtár elismerésének nevét. Helyesen: a Zala Megyei Közgyűlés a Zalai Közművelődésért Díjat adományozta a könyvtári kollektívának. (MG) - F: jan. 30.
Hírforrás: Monitor Magazin, linkLeállt a marosvásárhelyi Teleki Téka felújítása FEL

Leállt a ritkaságokat őrző marosvásárhelyi könyvtár, a Teleki Téka felújítása, mivel a megyei önkormányzat egyelőre nem tud több pénzt adni az idei munkálatokra -- írta a Népújság. A Teleki Téka teljes felújítását 2008-ban kezdték el, és az eredeti tervek szerint 2009-re is futotta volna a pénzből a munkálatok befejezésére, de az intézmény fenntartója, a megyei tanács még nem fogadta el az idei költségvetését. Spielmann Mihály, a közgyűjtemény igazgatója a lapnak elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy bármekkora is lesz a tanács idei költségvetése, az épület felújítására, tatarozására, belső terének teljes renoválására és új polcokra is kapnak majd elegendő pénzt. A félig restaurált épületben jelenleg áll a munka. - F: febr. 4.
Hírforrás: Transindex, linkBélyeg a szakkönyvtáros egyesületről FEL


Hírforrás: linkKönyvtáros imázsról ismét FEL

-- volt szerencsem (sic!) nagyon sok konyvtarost megismerni eletem soran, de egy dologra nem jottem ra: miert jo valakinek egy ilyen teljesen teren és idon kivuli palyat valasztani? mi a motivacio? nekem inkabb menekulesnek tunik -- valahogy egy megakadt kereskedo es egy nagyon rossz altalanos iskolai tanito koze esik a szakma -- egy kozepesen muvelt ember onmaga is meg tudja talalni az informaciokat, amire szuksege van -- akar a konyvtarban, akar a neten -- miert jo ez?' -- Erre a 'véleményre' egy blogban találtam rá, és hangulata nagyon hasonló azokhoz a megszólalásokhoz, kérdésekhez, amiket huszonéves könyvtárosként hozzám is intéznek néha. Volt, aki megkérdezte, hogy mit csinálok akkor, amikor nem vagyok a kölcsönzőpultban [!], és olyan, aki arra volt kíváncsi, hogy mi visz rá egy ilyen fiatal lányt arra, hogy könyvtáros legyen? Egy korombeli lány biztosított arról, hogy neki nyugodtan elmondhatom, ha unatkozom. Sokat gondolkodtam azon, hogy mit is válaszoljak az ilyen kérdésekre, vajon lenne-e értelme elkezdeni magyarázni, hogy mit is csinál valójában egy könyvtáros, hinne-e nekem, és meg tudnám-e győzni az így gondolkodókat arról, hogy én tényleg nem unatkozom.
Hírforrás: Rólunk írták -- Egy fiatal könyvtáros gondolatai a könyvtárosságról In: A József Attila Megyei Könyvtár Évkönyve, 20081%-os bércsökkenés jön a közszférában FEL

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a világméretű recesszió mélysége és befejeződésének időpontja egyelőre teljesen bizonytalan. A hazai infláció a korábban gondoltnál is jobban csökken, noha a forint sokkal gyengébb a tavalyinál. A versenyszektorban a bruttó bérek 4 százalék körüli emelkedése, a költségvetésiben 1 százalékos csökkenése várható, ami összességében a reálkeresetek minimális csökkenését jelenti. - F: febr. 9.
Hírforrás: Napi, linkElbocsátás után -- hogyan kezdjük újra? FEL

Munkánk egyfajta keretet ad életünknek, meghatározza életritmusunkat, beépül a személyiségről alkotott képbe, így az elbocsátás során munkánkkal együtt identitásunk egy darabja is elveszni látszik, az anyagiakról nem is beszélve. Mit tegyünk, ha most jelentették be, hogy megválnak tőlünk? A munkapszichológus tanácsai segítenek elkerülni a pszichés összeomlást. - F: febr. 5.
Hírforrás: HR portál, linkA reformok ára mindig kisebb, mint a halogatásé FEL

Parragh László: ... Az okok egészen a rendszerváltásig vezethetők vissza, ekkor ugyanis jobbára elmaradt a gazdaság körüli struktúrák átalakítása: ezek ma egyszerre működnek pazarlóan és hiányokkal terhelten. Eddig csak reformnak nevezett, ám alapvetően a költségvetés egyensúlyát javító intézkedések, jobbára megszorítások születtek. Ebben az állapotban találta az országot a pénzpiaci bizalmi válság. Nagyon nagy hibának tartom, hogy a magyar társadalom az elmúlt években -- a Bokros-csomag után -- úgy élte meg a reform kifejezést mint megszorítást. Pedig a valódi reformoknak mindenki nyertese lenne; ezek ugyan rövid távon általában érdeksérelmekkel járnak, de egy-két év távlatában már az egész ország számára rendkívül előnyös hozadékai vannak. Ugyanakkor nyilvánvaló: reformot csak úgy lehet végrehajtani, ha közmegegyezés születik, és ha társadalmi támogatottsága van. - F: febr. 4.
Hírforrás: Vg.hu, linkTovábbra sem vonzó a részmunkaidő -- lehetőség-e a könyvtáraknak? FEL

Magyarországon az európai átlagnál sokkal kisebb arányban fordulnak elő rugalmas munkaidőt megengedő szerződések. A felmérések szerint kevesen dolgoznak otthon; kevesen vesznek részt felnőttképzésben és még kevesebben a munkaidőbe beszámított képzésben. ... A felmérések szerint az alacsony részmunkaidős arány elsősorban a közép-európai volt szocialista országok (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia) sajátja. A rendszeresen 1-35 órát dolgozó részmunkaidős nők aránya Lengyelországban (20,4 százalék) és a balti országokban (13-17 százalék) lényegesen magasabb, bár így is elmarad az EU-15-ök csoportjában mért értékektől. - F: febr. 10.
Hírforrás: Napi, linkKéptártól való távozás után-- FEL

-- A múzeum trezor, nem pláza, ahonnan kiárusítható a nemzeti vagyon -- mondja a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Bereczky Loránd. Eközben Európa több országában pedzegetik az állami múzeumok anyagának felülvizsgálatát és a kevésbé értékesnek ítélt darabok pénzzé tételét. Aukciós házak kalapácsa alatt és a legnagyobb virtuális agórán, az ebayen végezték holland állami múzeumok műtárgyai az elmúlt években. Persze nem Van Gogh kaliberű munkákról beszélünk. Az eladásokat szabályozó, 2000-es, és 2007-es előírások értelmében a holland múzeumok felmérték állományukat, internetes oldalon tették közzé azoknak az alkotásoknak a listáját, amelyeket "gyengébb minőségük, vagy gyűjteményidegen jellegük" miatt nem kívántak megtartani. A Holland Kulturális Örökségi Hivatal által felügyelt, miniszteri ellenjegyzéssel támogatott, és bárki által nyomon követhető folyamat során társmúzeumok igényelhették a "kitett" darabokat. A maradék pedig ment a piacra.- F: febr. 10.
Hírforrás: NOL, linkKontrollert a könyvtárba! FEL

F: február 8.
Hírforrás: (Monok István, OSZK) linkAz élő web és a videó veszélyezteti a status quo-t FEL

Az utóbbi időben többen is foglalkoztak azzal a problémával, hogy minél élőbbé válik a web, annál kevésbé tűnik könyvtárnak és annál kevésbé dolgozható fel abban a formában, ahogy egy katalógust feldolgoznánk. Ez pedig a jelenlegi kereső rendszereknek nem túl jó hír. A keresés ugyanis a múltra épít, nagyjából arra a technikára, hogy ki milyen fontosságot tulajdonít egy tartalomnak. A friss, élő események közül egyedül a híroldalak keresése megoldott, mert ott nagyjából az oldalakhoz erőteljes hitelességi faktor is kapcsolható, így nagy linkelési sűrűség hiányában is elég jól meg lehet mondani, hogy mi fontos. - F: febr. 10.
Hírforrás: Doransky, linkKeresi a webes szövegkörnyezetet is -- szakértői kérdésekre keres választ FEL

Az ismert internetes kereső- és a kulcsszavazó adatbázisprogramok a hagyományos könyvtári katalógusok srófjára járnak. A beírt szavak alapján a szoftverek (szakargóban: motorok) a kulcsszavakkal előre felcímkézett dokumentumokat (weboldalakat) találják meg és tálalják -- többnyire ömlesztve. További keresésekkel szűkíthetők ugyan a találatok, ám azokból már alapvetően a felhasználónak kell kihüvelyeznie a kívánt információt. A szövegbányászati alkalmazások ezzel szemben nem konkrét dokumentumokat keresnek, hanem válaszokat a használójuk által feltett kérdésekre. Például arra, hogy egy kutatóorvos eredményeit hol, kik és hányszor használták fel a világon. A folyamat hasonlít a vírusirtó programok technológiájára. Vagyis a szövegbányászmotor is "rárepül" a kezelője által kijelölt szöveges adathalmazra, és az előre meghatározott szűrőkifejezések mentén átrágja magát a betűtengeren. Csakhogy -- a beépített speciális algoritmusok révén --- nem csupán azt jelzi, hogy hol és hány kifejezésre bukkant, hanem azok szövegkörnyezetét is felméri, osztályozza, hierarchiába állítja, majd kiértékeli őket például a gyakoriság vagy a szöveg-összefüggés alapján. A Kampis Györgyék fejlesztette eszközzel állítólag vizsgálható lesz az is, milyen változásokat generál a társadalomban egy-egy kormányzati döntés. Az internetes fórumok, blogok és hírportálok szövegtengeréből kimutatható a pozitív és negatív vélemények aránya, az elutasítás és az elfogadás mértéke, a különféle irattári nyilvántartások forgalmából és az adatbázisok tartalmi változásaiból pedig az, hogy szokatlanul nagy forgalmat generált-e a döntés az államgépezetben, keletkezett-e több peres ügy, vagy épp fordítva. Mindez akár egyből kördiagram vagy grafikon formájában. A kutatóknak szánt alkalmazás használata bonyolultabb lesz, mint egy átlagos keresőé, hiszen az említett kérdéseket egy áttekinthető, ámde összetett szűrő segítségével a különböző adatbázisok nyelvéhez kell igazítani.
Hírforrás: HVG, jan. 28., linkVárosi menetjegy és bérlet mobiltelefonon! FEL

Az országban elsőként, Pécsett már mobiltelefonon is megvásárolhatók és bemutathatók a helyi közlekedési menetjegyek és bérletek, lehetővé téve ezzel sok utas számára, hogy elkerüljék a jegyárusító helyeken való sorban állást. - F: febr. 5.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkA romániai iskolák felébe sem jut el az internet FEL

A romániai iskolák felébe se jut el jelenleg a világháló -- ahol pedig van, ott is csak a pedagógusok örülnek a vívmánynak -, miközben az Európai Unió iskoláinak 96 százalékában van internetkapcsolat -- írja összeállításában a bukaresti Új Magyar Szó. - F: febr. 5.
Hírforrás: Prím, linkPolgárbarát közlekedésinformációs rendszer Bajorországban FEL

Éles üzemben működik már a VIB (Verkehrsinformationsagentur Bayern) országos közlekedésinformációs rendszer, amelyet a Bajor Szabadállam megbízásából a Siemens Mobility divíziója által vezetett konzorcium fejlesztett ki és helyezett üzembe. A VIB naprakész, minden közlekedési eszközre és útvonalhálózatukra kiterjedő információs megoldás, amely a közlekedés résztvevői számára optimálja az utazás megtervezését és az útvonal megválasztását. Ehhez az egyéni és közösségi közlekedési eszközökről (a személyautótól a vasúton át a kerékpárig) minden információt összegyűjtenek, 'kötegelnek', kiértékelnek, és a közlekedés résztvevői számára a Bayerninfo.de internetplatform közvetítésével ingyen vagy fizetős szolgáltatás keretében rendelkezésre bocsátanak. Ezzel segítik az utazókat, közlekedőket a túlterhelt útvonalak és időszakok (csúcsidők) elkerülésében, és a közlekedési eszközök optimális kombinációjának megválasztásában. - F: febr. 7.
Hírforrás: Prím, linkVálságkalauz FEL

A gazdasági válság Magyarországot, így állampolgárait és vállalkozásait is sújtja. Az alábbi gyűjtemény tájékozódási pont kíván lenni a gazdasági válság által mindennapi életünket érintő területeken.
Hírforrás: link1989 dokumentumai a TTE honlapján FEL

A Történelemtanárok Egylete és az OSA Archívum új sorozatot indít, amelynek célja a politikai rendszerváltás évének, 1989-nek a felidézése eddig kevéssé vagy egyáltalán nem ismert eredeti történeti források segítségével. - F: febr. 8.
Hírforrás: TTE, link Helye: link