Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamokKIT hírlevél: 2009. 02. 04. (5. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Előadások hang-, vagy videóanyagai a könyvtárban -- vagy a YouTube-on? FEL

A KIT-ben többször voltak olyan példák, melyek az egyetemi, főiskolai előadások rögzített anyagainak könyvtári szolgáltatásait ismertették. Magyarországon az ebben rejlő lehetőségeket még nem használtuk ki. Példával akár hazai könyvtárosképző tanszékek is elől járhatnának, akár aktuális pályázatok segítségével. A könyvtár pedig felajánlhatja a felsőoktatási intézmény döntéshozóinak gyűjtési és prezentálási kompetenciáit. Az alábbiakban e lehetőségre vonatkozó -- nem reprezentatív -- válaszok olvashatók:
Lehetséges problémák:
- szerzői jogi kérdések (csak oktatási célra felhasználható anyagok külső felhasználók számára is elérhetővé válnak)
- az oktató és az intézmény közötti szerzői jogi viszony is tisztázandó
- ha az oktatónak kisebb a személyes varázsa, a hallatók nem biztos, hogy bemennének órára
- ismertté válik a csekélyebb előadói készség, a szakmai vagy oktatás-módszertani tudás
- félelem: a néző hallgató fésületlennek tarthatja az előadást (mert az nem írott, rendezettebb műfaj)
- szerzői jog oktatói oldalról (pl. mert publikálás előtt nem akarja közzétenni anyagát)
- technikai igények és költségek (kamera, felvételkészítő, vágás, tárolás) (bár egyszerűbb felállásban rögzített kamera / diktafon is megteszi)
Lehetőségek:
- a hallgató többször meghallgathatja, nézheti az anyagot (jobban rögzül)
- vizsgán a hallgató nem hivatkozhat arra, hogy "nem hangzott el"
- távoktatás alapja is lehet a gyűjtemény
- dokumentáltan átadott ismeret (minőségirányítási szempont)
- hatékonyabb tudásmegosztás, szélesebb diskurzust generálhat
- az oktatók személyes ambíciói (büszkeség a többféle megjelenésre)
- részleteiben felhasználható egy kurzus külső vagy belső ismertetéséhez, reklámjához (web, CD, DVD)
- alaposabb felkészülésre ösztönzi az oktatót (veszély a gyengébb oktatónak)
- fejleszti az oktatói önismeretet, alapja lehet az egyéni vagy közös fejlesztésnek
- újraértelmezhető és egyértelműbbé válik az oktatók révén az iskolák kiválósága (nyomás HR-oldalról)
- rögzített anyagból könnyebben lehet publikációt készíteni
- javítja a vizuális kultúrát, prezentációs készséget
- elválasztja a tudósi és előadói kvalitást
- újdonság- és reputációs értékkel bír (új hallgatók vonzása)
- értékesíthető termékké válhat (hangoskönyv, DVD)
- tartalomszolgáltatási pályázati pénzek csíphetők el rá.
Kapcsolódó anyagok Szedlák Ádám és Paszternák Ádám ajánlásával: Egyetem az iPodon - tananyagok a neten, Origo, OpenCourseWare - egy gyönyörű szó, Check your iPod!. -- További szempontjai vannak? Ítja meg a KIT-nek! -- mikulasg@gmconsulting.hu
Hírforrás: MG, Origo link eten.html; FIKSZ link linkKönyvtár és / vagy internet -- itt a http://konyvtar.info -- nagyon igyekeznek FEL

Vajon melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy a nyitva tartási időn kívül szeretett volna kutakodni a könyvtárban. Bár közös magyar könyvtári adatbázis létezik a neten, de ezen csak azt tudhatjuk meg, hogy az ország melyik könyvtárában található meg az a mű, amellyel akkor éppen semmit nem tudunk csinálni. Pedig milyen jó is lenne kölcsönzésre előjegyezni a kötetet, netán nem lemaradni arról a csöppet sem mellékes információról, hogy aznap este lesz író-olvasó találkozó a szerzővel, ráadásul egy közeli antikváriumban akciósan ötszáz forintért beszerezhető a mű. Ezeket a problémákat igyekszik majd orvosolni az a projekt, melynek információs oldala a könyvtár.info címen érhető el. A leendő, valószínűleg a konyvtar.hu címen elérhető oldal 'könyvtári ügyfélkapu' kíván lenni, iwiw, wikik, könyvesboltok, antikváriumok és elektronikus szolgáltatások becsatornázásával. - F: febr. 2.
-- Korábbi hír ugyanerről: -- Nagyjából mi lesz a könyvtári portál célja? -- Karesz: Összekötni az olvasókat, a könyvtárakat, és a könyveket. Magyarországon több mint 3000 könyvtár van, és bár vannak kialakult hálózatok, mégse jelenik meg az egész egy rendszerként. A weben különösen nincs ilyen felület. Elképzeltünk egy ideális világot, ahol ha az ember könyvtárba akar menni, könnyű dolga van. Egy csomó szolgáltatást központilag érdemes megcsinálni, mert úgy elérhető és takarékos is lesz. Például ha a zánkai könyvtárban borkóstolással egybekötött könyvbemutatót tartanak, az valószínűleg érdekelhet olvasókat a szomszédos Balatonakaliból is. Vagy nézzük a könyveket: Stanisław Lem Solaris- több száz könyvtárban megtalálható az országban, de ha egyenként írna hozzá minden könyvtár könyvismertetőt, sokat kéne gépelni (legalábbis másolni) feleslegesen. Illetve, ha ugyanerről a könyvről véleményt ír egy szombathelyi lakos, azt miért ne lássa a nyíregyházi olvasó?
-- A könyvtárak nagyon igyekeznek, hogy meg tudjanak felelni az elmúlt években a felségterületükön egyre-másra felbukkanó kihívásoknak. Tulajdonképpen a web egy csomó könyvtári feladatot lát el, vett át, szóval éppen ideje, hogy a könyvtáraknak is legyen méltó helyük az weben -- Olvastam valahol, hogy a gazdasági világválság majd visszavezeti az embereket a könyvtárba, mert nem lesz pénzük könyvet venni. Jobban örülnék, ha inkább egyszerűen a praktikum és az egyszerűség lenne ennek az oka -- bár kétségtelenül a könyvtárból kölcsönzés mellett szól az is, hogy gazdaságos.
- F: dec. 3.
Hírforrás: Zoom, link , Publik, linkFittyet hány a válságra az Amazon.com: növekvő online-könyvtár, növekvő bevétel FEL

Története legjobb karácsonyi szezonjának köszönhetően az elemzői várakozásokat meghaladó nyereséggel zárta a tavalyi negyedik negyedévet az Amazon.com Inc., a világ legnagyobb internetes áruháza. A könyvek, a cd-k és a dvd-k eladásából származó bevétel 9 százalékkal nőtt, a fogyasztói elektronikai termékeké és más tartós fogyasztási javak forgalma 31 százalékkal ugrott meg. A gazdasági recesszió csak mutatóban éreztette a hatását: a bruttó nyereségráta 20,1 százalékra esett a 2007. negyedik negyedévi 20,6 százalékról. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint ennek hátterében a vevőkért harcoló kereskedők árengedményei állnak. Az Amazon 45 ezerrel gyarapította online-könyvtára, a Kindle 230 ezres állományát. - F: febr. 2.
Hírforrás: Sg.hu, linkNem tudjuk, hogy vonzóbb-e a könyvtárospálya, de a szakmai identitásunk megerősödött FEL

Hogy ténylegesen vonzóbbá vált-e a könyvtáros pálya a 2002-2007. évi stratégiai időszak erőfeszítései következtében, nehéz lenne megítélni. Keveset tudtunk tenni a könyvtárosok közérzetét javító intézkedések terén, az egzisztenciális biztonság fokozása terén, az egyenlőtlen munkafeltételek kiigazítása terén, és még sorolhatnám. Úgy érzem azonban, hogy a szakmai-erkölcsi követelményrendszer letisztulása révén szakmai identitásunk megerősödött, s ennek következtében szakmánk presztízsének emelésében is sikerült előre lépnünk. - F: Bartos Éva: Vonzóbbá vált-e a könyvtáros pálya? Számvetés a célokról, a szándékokról és az eredményekről egy stratégiai időszak végén. In: A József Attila Megyei Könyvtár Évkönyve, 2008
Hírforrás: A József Attila Megyei Könyvtár Évkönyve, 2008Mától a Kongresszusi Könyvtár is követhető a Twitteren FEL

Ugye az nem új, hogy a Library of Congressnek van blogja. Úgy gondolták, hogy itt az ideje meghódítani a Twittert is. Ennek eredményeképp regisztráltak is gyorsan méghozzá egy kissé megcsonkolt de azért érthető nicket: Librarycongress. Jelen pillanatban 460 személy követi őket, ami valljuk be nem is olyan rossz, ahhoz képest, hogy csak ma kezdték. Ígérnek mindenféle szépet és jót a közeljövőre nézve az eredeti blogbejegyzésben, így tehát aki nem akar lemaradni ezekről az vagy iratkozzon fel a blog hírcsatornájára, vagy kövesse őket twitteren. Mindemellett találtam egy jó kis tanulmányt, amit Lindy Brown írt a csiripelő könyvtárakről.
Hírforrás: linkSzereted a munkahelyed? Akkor mentsd meg! FEL

Egyre többen érzik úgy, hogy veszélybe került a munkahelyük, hogy az általános leépítések miatt holnap már be sem kell jönniük dolgozni. Összehúzzák magukat, hátha nem kapja el őket a fűnyíró. Ahelyett, hogy a sarkukra állnának és megmutatnák a főnököknek: képesek a cégért dolgozni. - F: jan. 28.
Hírforrás: Pénzcentrum, regisztrációval: linkTeljesítményértékelés a könyvtárban -- kérdőjelek, gondolatok FEL

Habár Domonkos azt írja, hogy 'első olvasatra elégedett' (kieg.: mint megtudtam, az elégedettség kodifikációs és alkotmányossági szempontból értendő), én egy ilyen pesszimista, kákán is csomót kereső figura vagyok (kieg.: nem kodifikációs és alkotmányossági szempontból). Amikor meghallottam, hogy a Kjt-be bekerült a teljesítményértékelés, nagyon megörültem. Végre! Azután elgondolkodtam, hogy ha nekem kellene kiviteleznem az értékelést, akkor hogyan csinálnám. Meg kell mondjam, bármivel is próbálkoztam gondolatban, mindenhol falakba ütköztem. Az alábbiakban néhány olyan ponton morfondírozok, amik problémát jelenthetnek abban az esetben, amennyiben valóban objektíven szeretnénk értékelni. - F: jan. 29.
Hírforrás: FIKSZ, linkJogod van kérni! -- Bátortalan fiatalok megszólítása a könyvtárban FEL

Bármi, amit kérsz, megtehető számodra a könyvtárban! A YALSA blogján eszmecsere indult a fiatalok lelkivilágáról és a 'neeeem, köszönöm, semmi baj, nem nagy ügy' mögött rejlő okokról. És persze a lehetséges megoldásról. A YALSA blogján Sarah Ludwig tett közzé vitanyitó -- és egyben a megoldást kereső -- bejegyzést a fiatalok 'nem, köszönöm'-jeiről. Sarah állítása szerint többször is találkozott az alábbi jelenetekkel: Fiatalunk soká-soká bolyong a polcok labirintusában -- szemmel láthatólag keres valamit. Amikor a könyvtáros úgy találja, hogy lejárt az az idő, amit mintegy udvariasságból a nem kérdezősködés megkövetel, odalép hozzá és megkérdezi, segíthet-e. A válasz csaknem minden esetben 'nem, köszönöm'. - F: jan. 30.
Hírforrás: FIKSZ, linkA Google nem vár arra, hogy az emberek megkeressék; tudni akarja, hogy hol vannak az emberek FEL

Jeff Jarvis médiakutató úgy véli, hogy a hagyományos médiák, mint a napilapok csak akkor oldhatják meg gazdasági problémáikat, hogy ha ugyanazt az utat járják végig, mint a Google. 'A hírszolgáltatóknak már régóta meg kellett volna próbálniuk megérteni, hogy mit csinál a Google. A gazdasági recesszió súlyosbítani fogja a napilapok, a rádiók és a televíziók válsághelyzetét, egyúttal pedig felgyorsítja az internet irányába való áttörésüket. A Google ilyen szempontból jelenleg egy online kereső, a hirdetésértékesítés és kiegészítő szoftverajánlatok kombinációjával rendelkezik. Amíg a klasszikus médiák ma is ellenőrizni akarják az információ terjedését és a reklámpiacot, addig a konszern azt tekintette a legfontosabb feladatának, hogy az információkat mindenhol szabadon hozzáférhetővé tegye. A különbség a két fél között, hogy a Google nem vár arra, hogy az emberek megkeressék, hanem tudni akarja, hogy hol vannak az emberek. A vállalat megértette, hogy a szolgáltatásaival nem csak támogathatja a felhasználókat a világhálón, de gazdaságilag is sikeressé teheti.' - F: jan. 29.
Hírforrás: Sg.hu, linkÜzleti modellek az internetes tartalomszolgáltatásban -- egymás területére lépnek FEL

... Érdekes volt látni például, hogy a beszélgetés mindhárom szereplője 'médiavállalkozásként' és nem újságként vagy tévéként definiálta magát, vagyis egy újrapozícionálásról van szó. Például a Népszabadság videókat gyárt, és az online irányában erősít; a TV2 webre is kirakja a tartalmait; az MTV meg kifejezetten webes híradót készít. Nincs már olyan, hogy csak TV, csak rádió, csak újság, az internet lehetővé teszi, hogy bárki viszonylag kis befektetéssel bemerészkedhessen egy másik média területre is - bár azt fontos kijelenteni, hogy ahhoz viszont rengeteg pénz kellhet, hogy mindezt profin is csinálja (készíthet egy újság híradót a videóiból, de ahhoz, hogy ez napról-napra aktuális, friss, ütős és a legfontosabb hírekkel legyen megtöltve, az majdhogynem elérhetetlen). De hogy a beszélgetés címében megfogalmazott kérdésről is írjak (A tartalom a webre megy, de hol az üzleti modell?), úgy tűnik továbbra is eléggé lehatárolt, hogy hogyan lehet a tartalomból pénzt csinálni a weben. Leggyakrabban marad a jól ismert keresztfinanszírozás, vagyis az internet viszi azt a pénzt (vagy egy részét), amit nem az interneten termeltek meg. -- Mindent összevetve nincsenek egyszerű helyzetben a médiavállalkozások, ha pénzt akarnak idehaza csinálni a netből, az áttörést és az igazi nagy durranást hozó üzleti modelleket még nem találták ki -- a jó hír(?), hogy egyelőre tőlünk nyugatabbra sem. - F: jan. 29.
Hírforrás: CAWI, linkÉrzelmi biztonságot ad a mese -- foglalkozás a könyvtárban FEL

Ajka - Fejlettebb a szókincse, érzelmileg kiegyensúlyozottabb, jobban tud koncentrálni az a kisgyermek, akinek szülei rendszeresen mesélnek. A baba-mama klubban Müller Magdolna gyermekkönyvtáros beszélt a mesék, mondókák szerepéről. Az előadáson elhangzott, a kicsik a mesét érzelmileg és értelmileg is átélik, segít a lelki feszültség levezetésében. Ha a mesélő szülő összebújik a gyerekével, a kicsi biztonságban érzi magát. A mese jótékonyan hat a szókincs fejlődésére is. A szülő már a csecsemőjéhez is beszéljen, tanácsolta a könyvtáros. Ekkor a gyereket körbevevő tárgyakról és a család tagjairól érdemes mesélni, majd következhetnek a dallamos rövid versek, mondókák. - F: febr. 3.
Hírforrás: Napló, linkADBS szakmai nap -- európai mobilitás információs és dokumentációs szakemberek számára FEL

Az ADBS (francia dokumentációs szövetség) dec. 5-i párizsi szakmai napján főleg frissen végzettek, fiatal, állást változtatni akarók ill. egyetemisták vettek részt. A téma 'Az információs és dokumentációs szakemberek versenyképessége és álláslehetőségei. Érvényesülés útjai Európában' volt. Az előadók megvizsgálták: mennyire szabad a munkavállalás Európában, a valós helyzet az információs és dokumentációs szakemberek körében. Megállapították: a minősítések és a kompetenciák számos előnyt nyújtanak, amikor idegen országban kell helytállni. Felmérték a munkavállalást megkönnyítő tényezőket s azok meglétét vagy hiányát az oktatásban. Kiemelték a szakmai gyakorlat, a nyelvtudás és a referenciagyűjtemény szerepét. Míg a francia egyetemeken többségben gyakorlat az ERASMUS és hasonló 4-6 hónapos külföldi mobilitások, a könyvtárszakosokon nincs ilyenről kimutatás. Nem terjedt el, vagy nagyon kevesen veszik igénybe, esetleg egyénileg bonyolítják. A kreditrendszeren alapuló cserét (ERASMUS-on kívül) veszik igénybe a hallgatók a MA-képzésnél, ill. ennek kettős diplomát adó változatánál is. Ehhez hasonló a két különböző országban végezhető doktori munka. A néhány hónapos kötelező szakmai gyakorlat külföldi vállalatoknál is végezhető. A mobilitás finanszírozására szociális támogatások vehetők igénybe. Külföldön a nagyfokú kulturális alkalmazkodó készség, idegen országokban szerzett tapasztalat, és nyelvtudás fontosabb, mint a diploma. Továbbra is nehézkes azonban a diplomák elismertetése. Könnyítő rendelkezések a CEC (Cadre européen de certification / European Qualification Framework), mely 2010-től átláthatóbbá teszi egyes országokban alkalmazott szakmai szinteket és titulusokat, és a már hatályos CERTIDoc, mint állandóan bővülő minősítőeszköz. A szakmai nap kettős kezdeményezése: európai adatbázis építése a mobilitás megkönnyítésére, európai ill. nemzetközi jellegű MA dolgozat díjazása inf+dok témában, melyre a jövő évi szakmai napon kerül majd sor.
Hírforrás: Grebot Agnes, ADBSCsak tinédzser társaságában! -- Könyvtári plakát FEL

Bukok a könyvtári plakátokra, főleg és elsősorban azokra, amelyek jópofa és humoros módon "szólítják le" a fiatalokat. Az alábbi gyöngyszem is ilyen -- Szabadfordításban: 'Ez a terület kizárólag fiatalok számára van fenntartva! Felnőtteknek belépés szigorúan tinédzser kísérővel!' - F: jan. 30.
Hírforrás: FIKSZ, linkZalai Közművelődésért Díjat kapott a Városi Könyvtár kollektívája Lentiben FEL

A színvonalas közművelődési és közgyűjteményi munkáért, példaértékű kulturális
és szervező tevékenységért.
Mindössze hét fős könyvtárosi létszámmal, a rendelkezésre álló tárgyi feltételek és a közgyűjteményi állomány folyamatos javításával, bővítésével szolgálja több mint 1200 olvasóján kívül a város és vonzáskörzete könyvtári-információs igényeit. A Lenti Többcélú Kistérségi Társulás 48 településén végeznek mozgókönyvtári ellátást, további két önálló községi könyvtár módszertani segítése mellett. A kollektíva a változó igényekhez igazodva minden könyvtárhasználónak szakszerű segítséget nyújt különféle közhasznú információval, ill. dokumentum és internet használati, kutatási, témafigyelési kérdésekben. Gyermekkönyvtári foglalkozásaikat, könyvtári óráikat szívesen látogatják a város iskolásai. Jó kapcsolatot ápolnak a társintézményekkel, szakmai szervezetekkel. Az intézmény dolgozói segítőkészen, szakmailag felkészülten, magas színvonalon végzik munkájukat. - F: jan. 30.
Hírforrás: Monitor Magyazin, linkInnováció -- a könyvtári szolgáltatásokhoz és azok felhasználása által FEL

Az Európai Bizottság 2008 decemberében Luxembourgban, majd Brüsszelben tartott konferenciát Könyvtárak és innováció címmel. Ezzel az eseménnyel kívánták megünnepelni az Európai Bizottság Központi Könyvtára megalapításának 50. évfordulóját és hozzájárulni a 2009-es európai évhez, amely a kreativitás és az innováció európai éve. A konferencia előadásainak középpontjában álló témák voltak:
- a könyvtárak innovációhasznosítása, szolgáltatásaik igazítása a globalizált információs világhoz és a változó felhasználói igényekhez;
- hogyan használja a kreativitás és az innováció ezeket a szolgáltatásokat a legújabb ötletek megvalósítására, illetve arra, hogy ezeket társadalmaink gazdasági és szociális fejlesztésére fordítsa.
Az interneten meghatározhatatlan mennyiségű információ áll rendelkezésünkre. A könyvtáraknak abban van fontos szerepük, hogy megbízható információkat nyújtsanak, és segítsék, tanácsokkal lássák el a kutatókat. Így olyan tudásbázissal szolgálhatnak, amire bizalommal támaszkodhat a kreativitás és az innováció. Az Európai Bizottság Központi Könyvtárát 1958-ban alapították az uniós intézmények alapításának évében. Gyűjteménye történeti és kortárs áttekintést nyújt az európai integrációról. (Kálvinné Jenei Ágnes ajánlásával)
Hírforrás: Szakoktatás, 2009/1., p. 34Minden jó a húszéves könyvtárban Keszthelyen FEL

Aki gyermekkorában könyvtárba jár, vagy szüleitől látja otthon, hogy rendszeresen olvasnak, maga is szeretni fogja az effajta elfoglaltságot később, idősebb korában is. Ezt többek között Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár és gyermekkönyvtárának igazgatója árulta el nekünk a minap. Az intézményvezetőt annak kapcsán kérdeztük: az ifjúság által közkedvelt, városközponti elhelyezkedésű gyermekkönyvtár éppen húsz éve szolgál programokkal látogatóinak, s ad hasznos és érdekes olvasnivalót a diákoknak. - F: febr. 3.
Hírforrás: Zalai Hírlap, linkAz év svéd könyvtárbusza, képekkel FEL

A svéd könyvtárosszövetség adta ezt a címet. A sarkköri régióban Kirunában szolgál ki 32 települést, 4 iskolát és 2 óvodát. Kínálata könyvekből, hangoskönyvekből, folyóiratokból, videokazettákból, dvd-kből és egy kis mozihelyiségből áll. Helyet kapnak rajta netes szörfölésre alkalmas terminálok is. Minden célpontot 4 hetente meglátogat legalább. A busz designjáért Peter Thuvander és Martin Hedenström a MUUNGANO design csoport tagjai felelnek. A VOLVO busz külső megjelenése a THEY GRAPHICS-nál dolgozó Peter Forsberg munkája. (Tóth Péter és Németh Márton ajánlásával)
Hírforrás: linkKönyvtárkörkép: a Corvinus könyvtára és az OGYK a vizsgázók szemével FEL

A vizsgaidőszak a végéhez közeledik, egy hét, s a diákok elkezdhetik újra hozzászoktatni a szemüket a természetes fényhez. Ilyenkor már mindenkinek az összes neuron sejtje sikítva könyörög kegyelemért, ha ki kell nyitni egy könyvet vagy egy jegyzetet, de népi megfigyelések szerint a változatosság a tanulásban is segíthet. - F: jan. 26.
Hírforrás: Origó, linkKönyvtár 2.0 Hämeenlinnában. Az Ön könyvtára FEL

A fiatalokat, akik már a 'digitális világ' szülöttei, 'anyanyelvükön' kell megszólítania a könyvtárnak: látszódnia kell az interneten is; ezért a valóságos könyvtár mellett annak virtuális változatát is létre kell hozni, amely lehetővé teszi az aktív részvételt, a közösségi tevékenységet és a szükséges információk megtalálását is - véli a Helsinki és Tampere között fekvő város, Hämeenlinna könyvtárának vezetője. Itt már meglévő hálózati szolgáltatásokat építenek be az internetes könyvtárba, és a legszélesebb közösséget próbálják kiszolgálni (http://www.hameenlinna.fi). Egy város internetes könyvtárának kiépítése folyamatos feladat, melybe a könyvtárosok mellett az olvasók is bekapcsolódhatnak. Az új virtuális könyvtár jelenleg az alábbi elemekből épül fel: a könyvtári tér, az olvasók saját tere, a hírközpont, a Hämeenlinna-wiki a link-könyvtár (csemegék")
Az olvasók minden részhez megjegyzéseket fűzhetnek, és maguk is írhatnak ezekbe. A szolgáltatás lelke az internetkönyvtár, ahová az olvasók különböző utakon juthatnak el. A könyvtárosok által gondozott részben található az internetkönyvtár, a könyvtári információk, a virtuális kiállítások, ajánló jegyzékek és blogok. (Újdonság az olvasók számára biztosított ajánló szolgálat, amelyet a korábbi kölcsönzéseket figyelve a rendszer automatikusan készít.) - F: Könyvtár 2.0 Hämeenlinnában. Az Ön könyvtára / ref.: Murányi L., Könyvtári Figyelő, 2008/4.
Hírforrás: Manci: linkBlogolni kezd a KSH Könyvtára? FEL

Legalábbis ennek első lépése látható a weben. - F: febr. 2.
Hírforrás: KSH Könyvajánló, linkBarna öves cselgáncsozó könyvtáros várja vissza a köteteket... FEL

Egy csillagász mondta egyszer: sosem láttam még olyan könyvtárat, ahol az olvasóknak kellett rászólni a könyvtárosra, hogy 'vegyen vissza kicsit'. Ugyanis 'a nevetésem közismert, hangos, harcias, és kifejezetten jellemző rám' -- mondja a szerző, aki a Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT) csillagászati kutatóintézet könyvtárosa, és rendkívül fontosnak tartja a jó munkahelyi légkört. A munkahelyi klíma jelentős hatással van a teljesítményre. Kutatások szerint egy vállalat eredményessége 20-30%-ban függ ettől. A dolgozók kiégettsége 85%-ban a kollégákkal való elégtelen kapcsolatra vezethető vissza. A jó személyzetisek pedig tudják, hogy a humorérzék olyan tulajdonság, amely segít az emberek közti kapcsolatok kiépítésében és karbantartásában, a humor oldja a stresszt, és kifejezetten hasznos eleme például az értekezleteknek. Egy vidám és sikeres könyvtáros serkentő tényező lehet a szervezet életében, a produktív környezet létrejöttében. ... Az elveszett könyvek visszaszerzésére a következő üzenetet tűzte ki: 'Könyvek hiányoznak a könyvtárból! Keressük a bűnösöket! Vigyázat, ennek a könyvtárnak egy harcedzett könyvtáros a gazdája.' Alá pedig azt az oklevelet biggyesztette, mely igazolja, hogy barna öves cselgáncsozó. Azóta egyszer sem volt problémája a vissza nem hozott könyvekkel. - F: Hogyan legyen a könyvtáros humoros és egyben kompetens / ref.: Fazokas E., Könyvtári Figyelő, 2008/4.
Hírforrás: Manci: linkÍnhüvelygyulladás és ismétlődő megterhelés ártalom FEL

A számítógép egyre szélesebb körű felhasználásával szaporodik azoknak a száma, akik az állandó gépelés, illetve egérhasználat miatt kéz- és alkarpanaszokkal küszködnek. Gyakori az emiatt kialakuló ínhüvelygyulladás, amely a megfelelő kezelés nélkül krónikussá válhat és úgynevezett ismétlődő megterhelés ártalommá alakulhat. Cikkünkben ismertetjük a gyógyítás lehetőségeit, valamint praktikus tanácsokat adunk a napi munkavégzés okozta ártalmak kiküszöböléséhez. - F: jan. 26.
Hírforrás: Origó, linkTúlélhető az elbocsátás, megkönnyíthető az álláskeresés FEL

Az egész világban jelentkező válság negatív következményei közül talán a legrosszabb, ha valaki elveszíti a munkahelyét. Sajnos, ezzel a nem várt eseménnyel több munkavállalónak Magyarországon is szembesülni kell a közeljövőben. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre abban az esetben, ha valaki elveszíti munkahelyét? A válság következtében a 8 százalék körüli hazai munkanélküliség egyes pesszimista jóslások szerint akár a duplájára is növekedhet. Így az olyan fogalmakkal, mint az átszervezés, rendkívüli szabadság, leépítés, elbocsátás egyre többeknek kell kényszerűen találkozniuk, együtt élniük (és mint jelenségeket az egész társadalomnak el kell fogadni). A munkaviszony megszűnése esetén az anyagi források időleges megcsappanása mellett a tehetetlenség, a tanácstalanság érzésével, egyfajta kudarcélménnyel, illetve a jövő bizonytalanságával is szembesülhetünk. De ilyen esetben sem kell(ene) kétségbe esni, hisz számos megoldás létezik. - F: jan.
Hírforrás: Consultatio Magazin, linkLábukkal szavaznak a közszolgálat igénybevevői FEL

Bokros Lajos: A gazdaság akkor tud jól fejlődni, ha az állami szolgáltatók is kielégítik az igényeit, nem pedig a saját maguk fontosságát megőrzendő és emelendő, minden teljesítménykövetelmény nélkül az állami költségvetés köldökzsinórjára vannak fűzve. Amíg az állam kifizeti a kórházak, egyetemek költségvetését, és cserébe nem állít teljesítménykövetelményt, ezek az intézmények, mint ördög a tömjénfüsttől félnek attól, hogy a piac igazolja a teljesítményeket, és Isten ellen való véteknek számít ilyen intézmények bezárásáról beszélni. ... Még mindig nem törtünk ki abból az ördögi körből, hogy az állam határozza meg a teljesítménykövetelményt, és az állam ismeri is el. Vegyük ki a közoktatást a csomagból. Az összes többi intézmény, kórház, rendelőintézet, főiskola, egyetem esetében az a kérdés, hogy maga a piac, a fizetőképes kereslet megjelenik-e szolgáltatásai iránt. Nem az a kérdés, hogy az állam finanszírozza-e a kórházat, hanem hogy a beteg hajlandó lesz-e elmenni oda, vagy inkább utazik kétszáz kilométert, mert tudja, hogy ott jobban meggyógyítják. Ezt egyébként ma is sokan megteszik. - F: febr. 2.
Hírforrás: NOL, linkMese egy kávézóról, ami megduplázta vendégkörét a Twitterrel FEL

Egyszer volt hol nem volt, volt egy városi kávézó, egészen pontosan a Texas állam béli Houstonban. Ebben az időben meg éppen egyszer volt hol nem volt, volt a Twitter is. Ennek a kávéháznak Houstonban - amit egészen pontosan CoffeeGroundz-nak hívtak, és még ti is találkozhattok vele ha arra jártok -, a vezetője akkoriban J.R. Cohen volt, talán még ma is az. A kávézó egész jól működgetett, és ekkoriban JRC egyre többet hallott a Twitter nevű dologról vásárlóitól. Akkor még nem is gondolta, hogy a Twitternek köszönhetően megduplázza majd a vendégkörét és a közösségépítés egy egész új módját fedezi majd fel. (Takács Dániel ajánlásával) - F: jan. 30.
Hírforrás: Mikvannak, linkHasználói elégedettségvizsgálat szakmai beszámolója [BGF PSZFK Zalaegerszegi Intézet Könyvtára] FEL

F: jan. 28.
Hírforrás: Katalist, link (Szabó G. Tibor)A gyerekek egyre kevesebbet olvasnak. Ha kötelező, még kevesebbet. FEL

'Megújítható-e a kötelező olvasmányok listája?' A kérdést megvitatva, neves szakemberek, pedagógusok és írók nyilvánítottak véleményt a nemrégiben alakult Gyermekmédia Egyesület első gyermekmédia szalonján, a budapesti Centrál Kávéházban.
Jelenleg Magyarországon nincs olyan oktatási előírás, amely meghatározná, hogy hány évesen milyen könyveket kell olvasniuk a gyerekeknek. Nincs kész és kötelező lista, a tanároknak mégis kell kötelező irodalmat adniuk. Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke szerint az a tény, hogy bizonyos művek irodalmi értékeket képviselnek, nem jelenti azt, hogy ezeket 8-10-18 éveseknek tanítani is kellene, lehetne vagy éppenséggel szabad. Sokuk véleménye szerint azonban az ötven éve ránk maradt magyar kötelező könyvek gyermek-főszereplőinek jórésze a mai gyerekek számára csak 'lúzer', akikkel nem tudnak azonosulni. Tény, hogy a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak. Ha kötelező, még kevesebbet. - F: febr. 1.
Hírforrás: Infovilág, linkMagyarra és magyarról is fordít a Google FEL

Hét új nyelvet integrált a Google fordító segédprogramjába http://translate.google.com/ : albán, észt, galíciai, magyar, máltai, thai, török. (Tóth Péter ajánlásával) - F: jan. 31., febr. 2.
-- További észrevételek vele kapcsolatban: Könyvtárosháza, febr. 2., http://blog.justhvk.hu/?p=1099 , Élet és Könyvtár, febr. 2., http://ek.klog.hu/2009/02/elet-es-konyvtar-in-english
Hírforrás: Googlesystem, link , HVG, linkKinek az élete? -- Személyes nyomok a világhálón FEL

Állítólag pusztán pedagógiai célja volt, hogy az internetről szerzett információkkal a legapróbb részletekbe menően rekonstruálta egy francia fiatalember magánéleti és szakmai életrajzát a Le Tigre kéthavonta megjelenő lap. A cikk szerzője szerint a 29 éves Marc L. annyi nyomot hagyott maga után a világhálón -- a többi között 17 ezer képet a Flickr fotómegosztó oldalon és élménybeszámolókat a Facebook közösségi portálon -- hogy gyerekjáték volt pontos, illusztrált leírást adni utazásairól, szerelmeiről és egyéb kapcsolatairól, hobbiból űzött zenészkedéséről, belsőépítészi munkájáról. Még a mobilszámára is könnyedén rá lehetett találni. A szó szerint ijesztően valósághű portré sokkolta Marcot. Éjszakákon át nem aludt a cikk elolvasása után, és persze minden képet, információt leszedett az internetről. Felbolydult a francia internetezők világa is, hiszen csak Franciaországból és egyedül a Facebookon nap mint nap 6 millióan jelentkeznek be, és sokan hasonlóképp kitárulkoznak. Egyáltalán nem lepődtek meg viszont a fejvadász cégek munkatársai. Ők már rutinból a világhálós keresőkön kezdik az adott munkakörre becserkészendő jelöltek feltérképezését, ahogy egyébként magyar újságírók is rendszeresen hivatkoznak cikkeikben például az iwiwen talált információkra. - F: jan. 21.
Hírforrás: HVG, linkOnline antikváriumok pozícióharca FEL

Az internetes könyvesboltok felfutása a használt könyvek online kereskedelmét is húzta magával: mostanra a nagyobb online antikváriumok igen komoly forgalmat bonyolítanak. Gyakran találni friss megjelenéseket is az antikváriumok kínálatában, így sokszor akár a bolti árnál ezer forinttal olcsóbban is hozzá lehet jutni egy könyv egyszer vagy akár egyszer sem olvasott példányához. Egy online könyvesboltban pedig csak eggyel arrébb kell kattintani, hogy ezeket tegyük a kosarunkba az új helyett. Fischer Tamás szerint azonban az új könyvek kereskedelmét nem fenyegetik az antikvárpiacon is hamar felbukkanó új kiadások, ugyanis sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a kötet új legyen, meg egyébként sem tűnnek fel akkora mennyiségek, hogy ez számítson. 'Ha az új Harry Potterből felbukkan egy, az nem számít, a ritkább kiadványoknál már probléma lehet, de ezeket meg nem nagyon veszik meg az antikváriumok, hiszen éppen a ritkaságuk miatt félő, hogy a nyakukon marad' -- magyarázta Fischer. - F: jan. 27.
Hírforrás: Kreatív, linkAz orvosok nehézsúlyú internethasználók FEL

Minden tizennegyedik orvos állítja, hogy hatékonyan tud dolgozni Internet nélkül. A magyar orvosok 96 százaléka rendelkezik Internet-hozzáféréssel (2004-ben ez csak 65 százalék volt), döntő többségük a munkahelyén és otthon is eléri a világhálót. Vannak orvos-csoportok, mint például a kardiológusok, radiológusok, neurológusok, ahol az internet-hozzáférési és felhasználási arány 100 százalékos, de még a legkevésbé aktív onkológusoknál is eléri a 83 százalékot. Az Internet szerepe meghatározó, 'rendkívül jelentős' az orvosok munkájában, kisebb-nagyobb mértékben szinte mindannyian használják. Az életkor szerinti bontás szerint a fiatalabb orvosok körében közel 100 százalékos az Internethasználat. - F: jan. 31.
Hírforrás: Gondola, linkTöbb számítógép, kevesebb halál FEL

Alacsonyabb volt a halálozási arány, a komplikációk száma és kisebbek a költségek azokban a kórházakban, ahol a betegadatokat számítógépek kezelték - olvasható egy több mint negyven texasi kórház statisztikáit összesítő elemzésben. A felmérés eredményei igazolják az amerikai kormány egészségügyi reformtervét. Az Obama adminisztráció jelentős összeget fog áldozni a kórházak informatikai rendszerének fejlesztésére a közeljövőben. - F: jan. 27.
Hírforrás: Hírszerző, linkNem őrzi meg adatainkat egy internetes kereső FEL

Egy holland internetes kereső azzal igyekszik kiemelkedni a hasonló megoldások közül, hogy a jövőben nem tart igényt látogatóinak adataira - az IP-címek mellett a süti fájlokat sem tárolják el. Az Ixquick Metasearch oldalán jól látható a szlogen, miszerint itt egyetlen IP-címet, illetve egyéb adatot sem tárolnak el jövőbeni felhasználás céljából. Ez meglehetősen apró és jelentéktelen változtatásnak tűnik, a portál azonban ezzel a lépéssel valóban kiemelkedik a vetélytársak mezőnyéből, hiszen elsőként mondtak le az adatok megtartásáról, miközben minden más kereső esetében bele kell nyugodnunk a böngészés során használt adatok eltárolásába. A portál korábban 48 órán keresztül őrizte meg a fenti adatokat, ám az idei adatvédelmi nap alkalmából változtattak politikájukon és a jövőben semmilyen információra nem tartanak igényt a felhasználók részéről. - F: jan. 31.
Hírforrás: Sg.hu, linkMagyar hangoskönyv-piac: a szépirodalom megy FEL

A hangoskönyvek hazai piaca még mindig kicsi, de a szakemberek további fejlődést várnak. A legkelendőbb kiadványok a lektűrök és a klasszikus szépirodalom. Az illegális terjesztés veszélye csak csekély mértékben érinti a piacot. A Bookline számításai szerint a hazai fogyasztók elsősorban a magyar irodalmat keresik a hangoskönyvekben is, ezek részesedése az eladásokból 44 százalék. Utánuk a gyermekeknek szóló kiadványok és a világirodalom remekei következnek 22 és 21 százalékkal. Az ismeretterjesztő irodalomnak négyszázalékos részesedés jut. 'A külföldi tapasztalatokkal szemben Magyarországon elsöprő fölényt élvez a szépirodalom -- mutatott rá Mojzer Márta, majd hozzátette: Egyre inkább az igényes hangoskönyveket keresik a vásárlók, és sokszor a színész/előadó neve alapján választanak.' Szabó Ágnes viszont kiemelte, hogy a Hangoskönyvek.hu vásárlói nagyon szeretik az igényes szórakoztató irodalmat is: Rejtő Jenő művei például töretlen népszerűségnek örvendenek körükben. - F: jan. 27.
Hírforrás: Kreatív, linkSzemélyre szabott orvosi konzultáció tévékészüléken keresztül? FEL

Az európaiak többsége nehezen olvassa a tévéképernyőn jelenleg megjelenő feliratokat, teletext-szövegeket. Ezért komoly igény mutatkozik olyan szolgáltatások iránt, amelyek "akadálymentesítik" a televíziózást -- derült ki a UPC felméréséből. A kisméretű, alig látható feliratok egyébként hazánk polgárait zavarják a leginkább. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az egészségügyi valóság érdekesebb a kórházi sorozatoknál. Sokan még valódi műtéteket is szívesen végignéznének. A tévékészülék sokak szerint alkalmas lenne orvosi távkonzultációk közvetítésére is. - F: febr. 2.
Hírforrás: Prím, linkKell-e félni a hírszerzéstől? A könyvtáros 'turbósítható' FEL

Az ismeretlen dolgoktól félünk inkább, s azt ezért gyakran igyekszünk korlátozni -- sokszor indokolatlanul is. Feltehetően igaz az is, hogy aki többet tud, az megengedőbb, mert képes a lehetséges kockázatok kezelésére. Így kevésbé fél. Ha azonban 'jobb félni, mint megijedni', akkor az üzleti hírszerzés hiányától érdemes tartani. Vagy általában: az elhanyagolt környezetfigyelés -- environment scanning -- következményeitől, attól, hogy csak a megszokott forrásokra figyelünk, mint a legtöbben. Az inspiráló, most még gyenge jeleket nem látjuk meg. S mások talán igen. Ám félelem helyett érdemes megelőzni a bajt. A látókör módszeresen tágítható, vagy önképzéssel, információszerző szakember alkalmazásával, a meglévő könyvtáros 'turbósításával', vagy külsősök, hírszerzők, infobrókerek szakértelmének bevonásával. A versenyképesség leginkább a kevéssé lemásolható kulturális tőkében rejlik: alacsonyabb hatalmi távolság és csoportkollektivizmus, fejlettebb forrásmegosztás, jövőorientáció stb. Abban, hogy ugyanabban a környezetben, ugyanazokból a forrásokból ki-ki más gondolkodással és magatartással igyekszik értéket előállítani. Míg a konkurens beszállítói listája viszonylag könnyen megszerezhető, szervezeti kultúrája alig másolható. Hiába látom tehát, hogy kutatói jobban kombinálnak, csapatuk összetartóbb, vagy képesebbek a kockázatkezelésre, ezzel önmagában még nem tudom felruházni saját csapatomat. - jan. 25.
Hírforrás: IT Business, linkSzigorodhat az angol nyelvű Wikipédia szerkesztési szabályzata FEL

Szigorodhat az angol nyelvű Wikipédia szerkesztési szabályzata: a szavazók többsége elfogadta, hogy kiadás előtt ellenőrizzék a szócikkekbe kerülő változtatásokat, de az ellenzőknek még van esélye alternatív javaslatra. - F: jan. 29.
Hírforrás: Prím, linkHallgass előadásokat az Stanford Egyetemen! FEL

Lehet nem csak én vagyok kíváncsi arra, hogy milyen előadásokat hallgathatnak a Berkeley, Harvard, MIT, Princeton, Stanford vagy éppen a Yale egyetemeken. Eljött a mi napunk. Az Academic Earth http://academicearth.org/ előadás-keresőn többn ezer előadásvideó között kereshetünk, akár kulcsszavakkal, akár téma vagy egyetem alapján böngészve. Ízelítőül egy előadás Guy Kawasakitól. Szerezzünk MBA-t, vagy nem. - F: jan. 29.
Hírforrás: Kereső Világ, link