Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok 


KIT hírlevél: 2009. 01. 21. (3. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Pozíciójukhoz ragaszkodó könyvtárvezetők vs. szakmai megújulás -- 2., Generációk közötti párbeszéd; gátak és lehetőségek FEL

Az állatvilágban természetes, hogy a vezetőt (Alfát) alulról folyamatosan támadják, kihívják, állandó bizonyítási kényszerben él (ellenben kedvére táplálkozhat és szaporodhat). Az Alfa idősödése kegyetlen kilátásokat nyújt, de egy pávián- vagy farkashordában nincs leköszönés, mert a leköszönés halál. Emberi közösségekben azonban lehetséges a tudatos, a közösség egésze és a vezető számára egyaránt gyümölcsöző hátrébb lépés. A vezetői teljesítőképesség csúcshoz közeli szakasza pedig megnyújtható. Pl. a generációs párbeszéd által. Ugyanis:
- a fiataloknak lendületük, friss szemléletük és adrenalinjuk van,
- az idősek pozícióval (háttér), tapasztalattal és érszűkülettel :-) bírnak.
Egy fiatal szakember mondta: 'nagyon jó példák vannak a fiatalokat támogató, sőt váró 'öregekre', akik álláspontjukat még képesek is a képünkbe mondani. Kíváncsiak, érdeklődőek. Ja, hogy nem vezetők, azt elfelejtettem. Bár talán a vezetők között is van néhány ilyen. Sokaknak viszont tényleg lealacsonyodás szóba állni velünk, szerintem ilyen XX és YY. Látszik, hogy kíváncsiak és féltékenyek is, de érdeklődni, az ciki lenne nekik. Félő, hogy az 'új generációnak' elmegy a kedve egy idő után az ugrálástól, és betagozódik, megtanulja az alázatosságot.' A generációk kultúrája és nyelve eltérő (vö.: Bretter Gy.: Hipotézis a nemzedékek kettős nyelvéről), ezért gyakori a meg nem értés. Ehhez képest gyönyörű, hogy mégis lehetséges közös nézet is. Van szakmai párbeszéd pl. a húszasok, és a harmincasok es a negyvenesek között, inkább, mint az idősebbekkel. A szakmai párbeszéd alapja, hogy nem gondolom: jobb vagyok, mint a fiatalok / idősebbek, s érdemes kihasználni a komparatív előnyöket. Pl.: a jelentős szakmai specializációban nem tudnék lépést tartani az informatikai tudással / tapasztalattal. S ez nem is nagy baj, ha elismerem: nem szégyen kérdezni.
Az idős vezető nem vén vezető. A kérdés inkább a szakmai generációs párbeszédre -- szellemi vérkering(et)ésre -- való hajlandóság. Ennek gátjai:
- Félszeműség (mármint a vakok között), azaz nincs igazából minőséget segítő verseny
- Presztízs, rangkórság (mint a szakmai butaság leplezése; kisebbrendűségi érzés)
- Időhiány (mely a delegálás vezetői képességének gyengeségére utal).
A generációs párbeszéd segítője:
- Önismeret; állandó, belső önvizsgálat, mely azonban a visszacsatolás nélküli hierarchiákban nehezen alakul ki (a felelős vezetőnek nem feltétlenül szakértőnek kell lennie, hanem működtetnie kell a rendszert). A fiatalok pár tízezer forintos ösztönzésért, egy-két tanulmányútért, vállon veregetésért megcsinálnák a csodát. Ha hagynák őket.
- A fiatalabb generációk képviselőinek véleményét is folyamatosan kikérni (ez kockáztatja ugyan a szakmai mindenhatóság képzetét, ugyanakkor növeli a vezető hitelességét)
- A szakmai ismeretek és kapcsolatok (mint tőke) megosztása (az ilyen vezető gyakran viszi rendezvényekre munkatársait -- vö.: shadowing --, akik jelenlétében, előzetes kontroll nélkül meg is szólalhatnak).
- Az utódkiválasztás rendszere nem korlátozódik belső munkatársakra.
- A szellemi és szakmai teljesítményei csúcsán a staféta átadása (a csúcs után kezd el erősödni a szánalom-faktor, mely jellegéből adódóan informális, és gyakran párhuzamosan jelentkezik a hivatalos szakmai elismerésekkel).
(A vezetők megítélését mindazonáltal nehezíti, hogy könnyebb egy idegent számonkérni, mint a helyébe képzelni magunkat. Másrészt gyakori, hogy maga a vezetői attitűd a probléma fő oka: 'Vagy látod a problémát, vagy magad is a probléma része vagy.' Azaz maga képtelen a megoldásra, ám távozásával gondok is megszűnnek.)
E módszerekkel az idősödő vezető nagyobb eséllyel arathatja le a közalkalmazotti juttatásokon túl szerezhető, a következő generációktól az őszinte elismerést -- azon túl, hogy hozzájárul a szakma egészének frissüléséhez. (Hazai könyvtáros szakemberek véleményét összegezve összeállította: MG)
(Hazai könyvtáros szakemberek véleményét összegezve összeállította: MG)
-- Egyetért az itt leírtakkal? Kiegészítené-e saját tapasztalataival? Írjon a KIT-nek, pl.: mikulasg@gmconsulting.hu .
Hírforrás: összeáll.: MGEgyesületi tagoknak ingyenes online-kurzus a válság hatásainak kivédésére! FEL

A SLA (Special Library Association -- szakkönyvtárosok amerikai szervezete) által szervezett, egyébként térítéses és oklevelet adó Click University oktatási szolgáltatása a válságban segítséget kínál tagjainak: hogy tagjaik megőrizhessék versenyképességüket, ingyenes online kurzust kínál számukra. Az SLA elnökének, Gloria Zamoranak bejelentését viharos taps követte -- ahogyan az SLA híre fogalmaz. Mint mondta: logikus lehet visszavenni a szervezet kiadásaiból válságos időszakban, ám az SLA-tagság értékének ilyetén növelése emeli a tagság elégedettségi szintjét. Január 22-étől a szervezet tagjai térítésmentesen férhetnek hozzá az online kurzusok anyagaihoz. (ref.: MG) - F: jan. 15.
-- Baráti beszélgetésen hangzott el a párbeszéd: -- Túl nagy az MKE-tagdíj! -- Szerintem lehetne akár 60 e Ft/év is. -- Marhaság; ekkora összeget egy tag se fizetne! -- Már miért ne?! Ha az MKE évi mondjuk 65 e Ft értékű szolgáltatást nyújtana, évente ötezernyi nyereséget még is zsebre tehetnénk! -- Mire az MKE szolgáltatásainak értékére terelődött a beszélgetés. A beszélgetés még a válság előtt zajlott le. Azóta még fontosabbá vált a szervezet lehetséges szakmai kínálata. (MG)
Hírforrás: SLA, link (A Click Universityről korábbi hírünk: link )Közös webkatalógust szolgáltat a könyvtáros egyesület FEL

Az Osztrák Bibliotékák Szövetsége (OBVSG) új programjának köszönhetően az eddiginél könnyebben megtalálhatják az őket érdeklő információkat a látogatók. Az alkalmazás a szervezet meglévő webkatalógusát bővíti ki új funkciókkal és segítségével egységesebb könyvkeresés valósulhat meg. Az OBVSG az Ex Libris izraeli cég Primo nevű szoftverét vásárolta meg. A program első része, amely az eltérő könyvtári katalógusok egységesítését foglalja magában, körülbelül 200 000 euróba kerül. Ehhez jönnek még az egyes bibliotékák licencköltségei. Az új rendszer várhatóan idén őszre készül el. A Primo beszerzésével egyidejűleg a korábbi Aleph nevű rendszer is megmarad. Utóbbi feladata azonban a jövőben már kizárólag a könyvállomány rendszerezése lesz.
A könyvtárak szerint az új program megfelel a jelen kor kihívásainak, testre szabható, képes alkalmazkodni az egyes látogatók keresési és könyvtári szokásaihoz és nem utolsósorban együttműködik az internetes alkalmazásokkal is. A klasszikus online katalógusokkal szemben a Primo nem csak a könyvek metaadatait tudja megkeresni, hanem a már digitalizált művek teljes szövegét is képes megjeleníteni. Emellett kezeli a jelenleg más rendszerben összegyűjtött újságokat, e-könyveket, valamint az egyetemi és más folyóiratokat és támogatja a bennük való keresést. Ehhez egy egységes webes kezelőfelület áll a felhasználók rendelkezésére.
A rendszer a kutatások során kimutatja nem csak a konkrét találatokat, hanem a hasonló irodalmi tartalmakat is, így az olvasók gyakorlatilag olyan dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, amelyeknek nem ismerték a címét. A Primo funkciói között megtalálható a mentés, az értékelés, a letöltés, a könyvrendelés, illetve -foglalás, de szintén elérhetők az intuitív navigáció, az automatikus irodalmi javaslatok, a saját recenziók készítésének lehetősége. Az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár és a Bécsi Állatgyógyászati Egyetemi Könyvtár már aláírta a Primo használatára vonatkozó licencmegállapodást. A rendszert az OBVSG működteti. - F: jan. 14.
Hírforrás: Sg.hu, linkNEKTÁR -- megújult kezdőlap, új szolgáltatások FEL

Megújult az OSZK katalógusának NEKTÁR http://nektar.oszk.hu használói felülete a múlt év végén. A 2008-as háttérfejlesztéseket tükrözi, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a keresés funkció. Kiemeltük a beépített szolgáltatásokat, pl.:
- e-könyv rendelés funkció bekötése,
- kiadói adatok elérhetővé tétele,
- Google Books borító, melyre kattintva a Google Könyvkereső szolgáltatásait érhetjük el,
- Permalink, ami biztosítja, hogy egy adott dokumentum a katalógusba való belépés nélkül, mindig elérhető legyen,
- Zotero nevű egyszerű és ingyenes Firefox-kiegészítő, amely kutatási források gyűjtését, kezelését és hivatkozását teszi lehetővé (a hazai katalógusok között elsőként!). Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a katalógusrekordot elmentjük a telepített Zotero programba, mely a kívánt tételekről szabványos hivatkozásokat képes exportálni, pl. RTF-formátumba (részletek: a NEKTÁR kezdőlapján található ismertető, ill. screencast tutoriál),
- W3C-konformitás (a webes technológiák kifejlesztésével foglalkozó nemzetközi konzorcium vonatkozó ajánlásainak való megfelelés) forráskód terén,
- a keresés támogatásához számos segédprogramot készítettünk -- widgetek, gyorskereső, OpenSearch --, melyek ismeretségi hálózatokba (pl. FaceBook), könyvtári weboldalakba, blogokba vagy akár a böngészők 'azonnali kereső mezőjébe' épülve könnyíthetik meg munkánkat. - F és további inf.: Bíró Szabolcs, biro.szabolcs@oszk.hu
Hírforrás: Bíró SzabolcsA digitális könyvtárak vizuális megjelenése FEL

A digitális könyvtárak növekvő mérete, az általuk egyidejűleg szolgáltatott információk óriási mennyisége újfajta követelményeket jelent a könyvtárak számára. Ezek közül kritikus fontosságú a szolgáltatott tartalmak felhasználóbarát megjelenési felülete, amely a felhasználók hatékony információkeresését segíti. Az információ képi megjelenítésének technikáját egyre inkább alkalmazzák a digitális könyvtárak hathatós kiaknázására. A keresési eredmények, nagy mennyiségű információk átláthatóbbá tételére, a vizuális megjelenítésre számos példa olvasható a következőkben. - F: 2008/11-12.
Hírforrás: e-TMT, link (bejelentkezéssel)Internetes tájékoztatási gyakorlat -- hallgatóknak és már régóta dolgozóknak egyaránt FEL

Ficzkó Ildikó jan. 15-ig várta a hallgatói megoldásokat a http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/tanitas/Int_taj_08/zaro_0809.htm oldalon elérhető tájékoztatási feladatsorára. A hallgatókon kívül saját örömére, tudása felmérésére a határidőn túl is megmérheti magát. Akár ingyenes megfiatalodási lehetőség :-)
Hírforrás: SZTE, link MGNémet egyetemek az iTunes U-programban FEL

Három német elitegyetem is ingyen hozzáférhetővé teszi az Apple iTunes University (iTunes U) platformján összegyűjtött tudásanyagot. A potsdami Hasso-Plattner Intézet (HPI) mellett így döntött ugyanis az Aacheni Rajna-Vesztfáliai Műszaki Főiskola, a freiburgi Albert Ludwigs Egyetem és a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem. Az iTunes U-n jelenleg 200 észak-amerikai, brit és ír felsőoktatási intézmény előadásait és más feljegyzéseit lehet olvasni. A programban részt vesz többek között a Stanford, az Oxford és a Cambridge-i Egyetem, valamint a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT). Ahhoz, hogy valaki letölthesse az angol és a német nyelven egyaránt elérhető anyagokat, nem feltétlenül kell egyetemi vagy főiskolai hallgatónak lennie. A dokumentumokat bárki ingyen felhasználhatja. - F: jan. 16.
-- Az előadásanyagok elérhetővé tétele nem új ügy. Hazai követői ugyanakkor mintha nem lennének. A projektet könyvtár is kezdeményezheti. Szerverén tárolhatók az előadások hang- vagy videóanyagai, a korábbi vizsgák kérdéssorai (ahol ez utóbbit elérhetővé teszik, a könyvtár legkeresettebb állományrészévé válik). Egy magát megnevezni nem szándékozó oktató tart attól, hogy kollégái előadásaik kevésvé színvonalas volta miatt feltehetően tartózkodnának a közzétételtől, főként, ha azt az intézményen kívüről is elérhetővé tennék. (MG)
Hírforrás: Sg.hu, linkVillanuevai könyvtár, Kolumbia -- kis költségvetés, nagy kreativitás FEL

A villanuevai könyvtár megépítése a kolumbiai építésztársaság által kiírt tervpályázatnak köszönhető, amelyet a bogotai Javeriana Egyetem fiatal építészei, Miguel Torres, German Ramirez, Alejandro Pinol és Carlos Meza nyertek meg. A huszonéves építészek az összesen 3000 m2 alapterületű könyvtár, annak olvasótermei, előadóterme, gyermekkönyvtára, irodái és szabadtéri agórájának megtervezésére kaptak lehetőséget. A szűk költségvetés és a szoros ütemterv következtében a tervezés olyan komplex kihívás volt, amely során a program adta követelményekre kreatív és jó minőségű megoldásokkal adtak választ a tervezők. A terv és a kivitelezés maximális hatékonysága érdekében speciális építészeti stratégiát kellett kidolgozni, pl. a helyben megtalálható anyagok, így a helyi faanyag és a folyami kövek használatára azért, hogy a szállítási költségek minimálisra csökkenjenek. - F: jan. 15.
Hírforrás: Építészfórum, linkSpórol a kaposvári könyvtár -- szombatonként zárva lesz FEL

A fűtési idény végéig nem lesz nyitva szombatonként a Megyei és Városi Könyvtár. A megyei önkormányzat általános takarékoskodást hirdetett csaknem 40 intézményében. Eszerint a fűtési idény végéig arra kérik őket, ne rendezzenek hétvégi programokat, és a munkaidő végeztével csak annyit fűtsenek, amennyi feltétlenül szükséges. A könyvtár most szombaton még 9-13-ig nyitva lesz. - F: jan. 16.
Hírforrás: Kapos, linkKiugró béremelkedés volt a közszférában FEL

A magas inflációt magas béremelkedés kísérte 2008-ban. A költségvetési szférában novemberben 13 százalékot meghaladó bruttó keresetemelkedés volt, ami nettóban is 11 százalék feletti növekedést jelentett. Ilyen magas fizetésemelkedés nem volt 2008 során a költségvetési szférában. Mindez éves alapon majdnem 4 százalékkal kisebb létszám mellett adatott meg a köz alkalmazottainak. A magánszférában az államinál alacsonyabb, 6,7 százalékos bruttó keresetemelkedés volt, itt már lehettek következményei a pénzügyi válságnak a hónap során, de főként a decemberben esedékes év végi juttatások csappanhattak meg. - F: jan. 20.
Hírforrás: Vg.hu, linkDunaújváros: több a távhasználó és egyre keresettebbek a hangoskönyvek FEL

A távhasználók száma nő, a helyben használók száma csökken - vonja meg a 2008-as esztendő mérlegét a József Attila Könyvtár igazgatónője, Szécsenfalviné Lukács Mária, majd hozzáteszi: - Azt kívánom, ez az év se legyen rosszabb, mint a tavalyi. Gondos gazdálkodás mellett még mindig be tudtuk szerezni azokat a dokumentumokat, amikről úgy ítéltük meg, hogy a dunaújvárosi könyvtárhasználóinknak fontos lehet. Mind e közben egyre nagyobb igény mutatkozik a nem hagyományos dokumentumok, így a DVD-k és a hangoskönyvek iránt. Ez utóbbiakat először a fogyatékkal élők és idősek keresték, mára viszont mind szélesebb körben kedvelik. Szívesen hallgatják vezetés közben, munkavégzés, vagy egyéb elfoglaltság mellett. - F: jan. 14.
Hírforrás: Dunaújvárosi Hírlap, linkNőtt a látogatók száma a szedresi könyvtárban FEL

Egy éve kötött megállapodást a szedresi községi és iskolai könyvtár az Illyés Gyula Megyei Könyvtárral, a mozgókönyvtári szolgáltatások fogadására -- tudtuk meg Barteczka Mária könyvtárostól. Az egy év alatt 830 ezer forintot költöttek az intézmény megújítására: újracsiszoltatták a parkettát, polcokat, székeket, szőnyeget, számítógépet vásároltak, öt újságot, illetve folyóiratot rendeltek meg, közösségi rendezvényeket támogattak és új könyvekkel bővítették az állományt. A pozitív változások hatására nőtt a könyvtárlátogatók száma és elégedettsége is. - F: jan. 20.
Hírforrás: Tolnai Népújság, linkTarnaméra -- 2008 az írók, olvasók és Pöttyös Panni nevében FEL

Az olvasni szerető tarnaméraiak igazán nem panaszkodhattak a tavalyi esztendőre. A helyi bibliotékában hét olyan eseményt is rendeztek, amelyek főszereplői könyvek, író és olvasó emberek voltak. -- Az esztendő Bakacsi Ernő könyvének bemutatásával kezdődött -- elevenítette fel a történteket Mucsi Istvánné könyvtáros. -- Az író történelmi témájú regénye új megvilágításba helyezte az 1956-os eseményeket. E délutánon Tímár László polgármester olvasott fel részleteket a kötetből. Szepes Mária írónő gyermekkönyvei, a Pöttyös Panni-kötetek pótlására jelentősebb összeget fordítottam, hogy a fiatalabb nemzedék is kézbe vehesse e remekeket. - F: jan. 15.
Hírforrás: Heves M. H., linkZalaegerszeg -- 'Mindenkinek kellene könyvtárba járni' FEL

Zalaegerszeg -- 'Mindenkinek kellene könyvtárba járni' -- Mindenkinek kellene könyvtárba járni, de szabadidős olvasás miatt inkább az idősebbek járnak, az iskolások pedig a tankönyveket keresik, nem a szépirodalmat. Pedig az olvasás fontosságára országos kampányok hívják fel a figyelmet - mondta Tóth Judit, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, és hozzátette, hogy túl sok az információ, amivel a mai kor embere szembe kell, hogy nézzen, ebben el kell tudni igazodni, itt segíthet a könyvtár. -- Kevés ember tudja, hogy a jó könyv megfog, az élet egy darabja, ablak a világra. Nem mellesleg pedig társ is. -- A József Attila Városi Könyvtár olvasószolgálatosa, Kereki Judit is megosztotta a tapasztalatát velünk: az aktív dolgozói rétegnek csak nyáron van ideje olvasni. -- Inkább a nyugdíjasok járnak könyvtárba, és persze az iskolások. Sok rendezvényt szervezünk a legkisebbeknek, hogy becsalogassuk őket a könyvtárba, ezt már kis korban el kell kezdeni. De a középiskolások már nem nagyon járnak: úgy látszik, el lehet úgy is végezni egy gimnáziumot, hogy a diák egy kötelezőt sem olvas el. -- Internetes tanfolyamot is tartanak a könyvtárban, ahol szóba került az on-line könyvrendelés is, mint alternatíva. Judit szerint kezdetben félnek tőle az emberek, de amint kipróbálták egyszer, azonnal megszeretik ezt a fajta könyvbeszerzési formát. - F: jan. 15.
Hírforrás: Zalai Hírlap, linkÉrdemes-e állományba venni gyerekek által készített könyvet? FEL

Áll egy csapatnyi 5-es gyerkőc a katalógusgép előtt és nagyon kuncognak, sutyorognak. Persze kíváncsi leszek, mi az a nagyon érdekes. Nézem, beírja a tárgyszóhoz, hogy Ádi. Mire a másik: Te, inkább a szerzőhöz írd! Rájön, hogy az Ádi nem lesz jó, beírja a szerzőhöz, hogy Ábrahám. Nagy ujjongás, kap egy csomó találatot: ennyi könyvet írtam! Merthogy Kovács Ábrahámnak hívják a kis drágámat. De ezzel nincs vége, mert megígérem nekik, hogy ha írnak egy könyvet, azt feltétlenül meg fogom venni a könyvtárnak, beleveszem a húszéves tervbe. Mire Maja félrehív, hogy nem kell ám húsz évet várnom, mert ő már ír egy könyvet, s szerinte hamarabb készen lesz vele. - F: jan. 15.
-- Érdemes-e állományba venni gyerekek által készített könyvet? -- Hasznos eljátszani a gondolattal: milyen hatást gyakorolna mondjuk 10-20 db, gyekekek által készült könyv a... nézzük csak sorra: a készítő gyerekre, társaira, a gyerek szüleire, az állományra, a könyvtár látogatottságára, a könyvtárvezetőre, a katalogizáló osztályra, a helyi sajtóra stb. Tehát megéri-e, akár már most, a holnapi könyvtári foglalkozáson ilyeneket készíteni, rajzokkal, rövid szövegekkel, beragasztott képekkel? (MG)
Hírforrás: CSBK, linkSétarepülés és könyvtári szolgáltatás -- mindkettő üdülési csekkért FEL

Tovább bővül az üdülési csekk felhasználhatósága: felnőttképzésen, autópályán és moziban is fizethetünk az utalvánnyal. Idén további öt szolgáltatást is igénybe vehetünk ily módon: könyvtári és internet szolgáltatásért, sétarepülésért és egészségbiztosításért is lehet ezzel fizetni. - F: jan. 16.
Hírforrás: Mfór., linkKiszerveznek, mi lesz velem? FEL

Milyen változásokat hozhat az érintett munkavállalók életében az outsourcing? Mennyire lesznek elkötelezettek a változtatásra? Sorozatunk második részében erre keressük a választ. Az outsourcing (kiszervezés) lehetőségét nem lehet elég korán az érintett munkavállalók tudomására hozni, és még így sem biztos, hogy fájdalommentes lesz a szervezeti átalakulás. Miután az előzetes felmérésekhez is szükség van az érintett dolgozók aktív közreműködésére és adatszolgáltatására, ezért még ezelőtt célszerű ismertetni velük, hogy felmerült az outsourcing lehetősége, s ez milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat a számukra. Mint minden változás, ez is érzékenyen érinti a munkavállalókat; minél több a bizonytalan tényező, annál nagyobb ellenállásra számíthatunk. - F: jan. 19.
Hírforrás: HVG.hu, link'Istennek tetsző' keresőgép -- Google-keresés ideológiai alapon FEL

Keskeny határmezsgye választja el a jó szándékú szűrést az ideológiai cenzúrától -- hívta fel a minap újfent a világhálón barangolók figyelmét egy, a legnagyobb internetes kereső szűrőjét használó katolikus próbálkozás. A magyar katolikusoknak egyelőre várniuk kell a gépi segítségre: a nem sokkal karácsony előtt indított internetes felekezeti kereső, a Cathoogle csak angolul szűri ki a hívők szeme elé nem való oldalakat. Így sem tökéletesen. - F: jan. 14.
Hírforrás: HVG, bejelentkezéssel: linkMagyar könyveket is visznek magukkal a 'bamakósok' -- mozgókönyvtár Maliig FEL

A nyugat-afrikai Mali fővárosában élő egyetlen magyar arra kérte a szombaton elindult Budapest-Bamako rali résztvevőit, hogy vigyenek neki néhány könyvet, mert arrafelé hiánycikk a magyar nyelvű olvasmány. A budapesti indulók azonban mindössze három könyvet tudnak magukkal vinni, mert az autókon leginkább csak a versenyhez szükséges felszerelések férnek el - tájékoztatta az MTI-t Szabó Gál András főszervező. A szervezők választása Az Év novellái és Az év versei 2008 című antológia mellett a Jancsiszög című könyvre esett, amely az 1980-as években játszódik és egy budapesti bankrablásról szól. A könyvek a főszervező guruló versenyirodájában jutnak el a sivatagos ország fővárosáig. A versenyiroda egyben mozgó könyvtár is lesz, amelyet a ralin indulók is használhatnak. - F: jan. 18., jan. 19.
Hírforrás: Gondola, link , Forródrót, linkA legkeresettebb könyvek Veszprémben FEL

Naponta 5-600 olvasó tér be a megyei könyvtárba, hogy könyvet kölcsönözzön, belelapozzon az aznapi újságokba, vagy tanulmányaihoz keressen szakirodalmat. De pontosan mit akarnak? - F: jan. 13.
Hírforrás: Vehír, linkKompetencia és impotencia: döntések laikus vélemények és érdekcsoport-egyezkedések alapján FEL

A csatazaj ellenére valódi reformok nem voltak a közoktatásban -- állítja Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének vezetője, a közoktatás megújítását szorgalmazó Zöld könyv társszerkesztője. A döntések, mondja, gyakran tudományos megalapozás nélkül: laikus vélemények alapján, illetve érdekcsoportok közötti egyezkedések eredményeként születnek.
Hírforrás: HVG.hu, linkKeressük 2008 Legjobb Főnökét -- szavazzon Ön is! FEL

A mai naptól lehet szavazni az mfor.hu által meghirdetett Legjobb Főnök 2008 versenyen a szakmai zsűri által kiválasztott tíz jelöltre. A megmérettetésre idén is összességében közel száz jelentkezés érkezett. A benevezett főnököknek ezúton gratulál a szerkesztőség. - F: jan. 7.
Hírforrás: Mfór, link'S hogy sorsotok előre nézzétek...' -- 85 millióval csökkentették a Nemzeti Színház költségvetését FEL

A kormány a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt tavalyi pályázaton garanciát vállalt arra, hogy az intézmény három évig évi 1,7 milliárd forintos költségvetési támogatást kap. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) most azt jelentette be, hogy a Nemzeti költségvetését 85 millió forinttal csökkenti. - F: jan. 15.
Hírforrás: Index, linkA 13. havi bér ára -- a könyvtári területről további elvonások várhatók FEL

jan. 20.
Hírforrás: link (Horváth Sándor Domonkos)Könyvtári kedvezmények a fogyatékkal élőknek -- összefoglaló beszámoló FEL

jan. 17.
Hírforrás: link (Preysing Frigyes)Online orvosi ügyeletet indít Hawaii FEL

Az USA állama közül elsőként Hawaii üzemeli be az online vizsgálatok platformját, amely lehetővé teszi, hogy számítógépen vagy telefonon folytatott beszélgetésekkel váltsuk fel a rendelői megjelenést. A héten elinduló rendszert Hawaii legnagyobb biztosítója, a HSMA, valamint a bostoni American Well közösen építette ki, azzal a céllal, hogy a kevésbé fontos találkozók akár az interneten keresztül létrejöhessenek az orvosok és a betegek között. A megoldás révén az egyszerűbb vizsgálatokra, rövidebb beszélgetésekre, illetve könnyebb diagnózisok felállítására immár online is sor kerülhet, ezzel pedig mindkét fél időt és pénzt spórolhat meg. - F: jan. 15.
Hírforrás: Sg.hu, linkHatezer kötet ajándékba -- erdélyi gyülekezeteknek FEL

Decemberben felszámolta Faraktár utcai könyvtárát a debreceni Vasutas Egyetértési Művelődési Központ, s az ottani mintegy 40 ezer kötetes állományból 2 ezret ajándékoztak a Józsai Református Hitközösségnek. -- Négyezer könyvet pedig, amit szintén ajándékba kaptunk, tavasszal a Görgényi Református Egyházmegyének fogunk elvinni -- mondta Mohácsi László, református lelkész. - F: jan. 14.
-- Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? - http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=hircsokrok&id=8
Hírforrás: HAON, linkÚj e-papír technológia, többszörös sebességgel FEL

A torontói egyetem kutatói tízszeresére növelték az új színváltó e-papír anyaguk sebességét. Az anyag, amely fotonikus kristályokat használ, fényesebb, erősebb fényt bocsát ki minden szín esetében, a vöröstől a kékig - a színváltás mértéke az alkalmazott elektromosság erősségétől függ. Az alkalmazott technológia fényesebb hajlékony színes lapok készítésére alkalmas elektronikus olvasókhoz vagy éppen hirdetőtáblákra. Az e-olvasók, mint az Amazon Kindle, a Sony Reader vagy a Plastic's Logic új olvasója fekete-fehér e-papírt használnak a bostoni "E-Ink" e-tintával. Az e-papírok visszaverik a fényt, ahelyett, hogy elnyelnék azt, így kisebb az energiaigényük, s könnyebb az olvashatóságuk napsütésben is. A színes E-Ink készülékek is piacra kerülhetnek pár éven belül, azonban ezekben minden pixelnél három részpixelt használnak vörös, zöld és kék szűrőkkel. Az így kibocsátott fény kevert és változó erősségű színeket produkál.
Hírforrás: Interaktív Oktatástechnika Portál, linkKözépkori kéziratok nyomában a pergamen DNS-ével FEL

A korai középkori kéziratoknál alkalmazott állati bőrök olyan genetikai anyagot tartalmaznak, mely képes megoldani a műveket érintő, hosszú ideje fennálló rejtélyeket -- állítja egy új kutatás. Mielőtt a papír széles körben elterjedt volna, az európai könyveket pergamenre írták, melyet borjak, fiatal juhok vagy kecskék bőréből készítettek. Timothy Stinson professzor elmondta, olyan módszert keresett, melynek segítségével korban és térben elhelyezheti a kéziratokat. 'A múltban a kézírás és a dialektus elemzését alkalmaztuk', már ami a műve lejegyzőjét illeti -- mondja a kutató. 'Ám ezek igen pontatlanok voltak' -- teszi hozzá, kiemelve, hogy az így meghatározott időpontok akár ötven évet is csúszhatnak. - F: jan. 14.
Hírforrás: Híradó, linkGéppuskák -- plágium a dolgozatírásban FEL

Az ingyenesen elérhető magyar plágiumkereső program csatasorba állásával a diákok számára is veszélyesebbé vált a másolás+beillesztés parancssor használata, de a plagizálók számára még így is bőven maradt játéktér. Az egyetemek nem lebuktatni, inkább elrettenteni akarnak. - F: HVG, 2009/3., jan. 19. p. 50. 53.
Hírforrás:Hírlevél friss internetes forrásokról -- könyvtárosoknak is FEL

Az Internet Resource Newsletter havonta számol be a weben elérhető újdonságokról. Az ingyenes kiadvány megrendelhető: http://www.hw.ac.uk/libwww/irn/irn169/irn169.html
Hírforrás: link (MG)Kommunikációtudományi wikipédia indult FEL

Az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet gondozásában elkészült a Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédia http://ktnye.akti.hu/ alapgyűjteménye, amely mindenki számára olvashatóvá és hivatkozhatóvá válik. Szerkesztését kommunikációs szakemberek végzik. A kommunikációtudományi szakemberek munkájával összeállt tudástár jelenleg közel 450 szócikket tartalmaz. Az enciklopédia tulajdonképpen a 'kommunikációtudomány wikipédiája', azzal a jelentős különbséggel, hogy hitelességéhez nem férhet kétség, mert a szócikkek szerkesztését csak szakemberek végezhetik, külön jogosultság megszerzése után. Az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet gondozásában készülő Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédia Magyarországon egyedülálló, a kommunikációtudomány és médiaelmélet szaktekintélyei által útjára indított online enciklopédia, kommunikációs tudástár. A szerkesztők célja szerint az enciklopédia megbízható információforrás, a kommunikációs képzést támogató, hivatkozható eszköz, szakirodalom, a szakmai sztenderdek megteremtésének egyik legfontosabb fóruma lesz. - F: jan. 15.
Hírforrás: Fn.hu, linkEgyre több világirodalmi sorozat verseng az olvasók figyelméért FEL

Zavart és bizonytalanságot érez a könyvesboltokba betérő vásárló, ha igényes szépirodalommal szeretné meglepni magát vagy ismerőseit. Nem csoda: a rendszerváltás előtt két-három világirodalmi sorozat jelentette a biztos pontot. Ma már haragosabb a víz és egyre kisebbek a bóják: a legtöbb kiadó önálló sorozattal próbálkozik megnyerni a mind élesebbé váló versenyt. - F: jan. 16.
-- Kissé érthetetlen számomra, hogy tájékoztató könytárosok, akik feltehetően saját szakterületük friss irodalmával tisztában vannak, miért nem indítanak könyveket minősítő blogot / adatbázist. Ki lehet jobb e területen, mint a szakértők és a könyvtárosok? Persze, biztosan van a kérdésemre magyarázat. Vagy indítottak, csak a publicitása nem az igazi? (MG)
Hírforrás: NOL, linkA takarékos élelmiszerfelhasználás portálja FEL

Az Egyesült Királyságban a megvásárolt élelmiszer több mint 1/3-a végzi a szemetesben. A válság óta azonban ez már feltehetően nem így van. Az angolokat portál is segíti a tudatformálásban és a pénztárcakímélésben. Tartalma pl.: receptek, takarékossági tippek vásárláshoz és főzőcskézéshez. A kampány portáljának magyar fordítása talán: Éljen az étel, fenébe a hulladékkal: http://www.lovefoodhatewaste.com/
Hírforrás: link (MG)Digitalizálódik a Heti Válasz FEL

Útjára indította a Heti Válasz Kiadó a lap digitális változatát. A formátummal elsősorban a határon túli olvasókat célozzák. Ezentúl a hetilap csütörtöki megjelenésével egy időben digitálisan is elérhető lesz a Heti Válasz, ami a nyomtatott kiadvánnyal mindenben megegyezik majd. - F: jan. 13.
Hírforrás: Kreatív, link