Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

 

KIT hírlevél: 2009. 01. 14. (2. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Pozíciójukhoz ragaszkodó könyvtárvezetők vs. szakmai megújulás -- 1. Kontraszelekció és nyugdíj FEL

A közszféra intézményeiben felszaporodnak az olyan munkavállalók, akik problémamegoldás helyett jellemzően hárítanak. A szervezetnek ugyanis nehéz megszabadulnia tőlük, akik -- piacképtelenségüket érezve -- maguktól nem távoznak. A jogi szabályozás is védi őket, az elbocsátást maga után vonó fegyelmi vétséget pedig ritkán követnek el -- hangzott el egy a Demos által szervezett európai bizottsági tréningen. A leírt kontraszelekció hatása még súlyosabb, ha e munkavállalók már a vezetői rétegben is erősen képviseltetik magukat. A hazai könyvtári 'régi motorosok' közül sokan azért lettek 'nagy nevek', mivel nem volt konkurenciájuk. Legalábbis nem olyan, mint mondjuk a tudományos vagy a gazdasági életben lett volna. Ha pedig a vakok között félszemű a király, akkor a vezető előbb-utóbb nagyon büszke lesz a fél szemére: presztízsével védelmezi, kommunikálni meg nem kommunikál ott, ahol lelepleződne (pl. web2.0-s fórumokon, levelezőlistákon). A kontraszelekció most is működik, csak nem jó elvtársnak, hanem a pozíciókat elosztók barátjának, beszállítójának stb. kell lenni (= kapcsolati tőke). A kivételeknek, persze, mindig tisztelet. Kötelező is kivételeknek lenni, hiszen nélkülük túlságosan meztelen lenne az egész rendszer. A szakmai teljesítőképességet továbbá a mentális, nem pedig a szakmai életkor határozza meg. E cikkben tehát a csökkenő teljesítményt mutató, szakmai megújulásra egyre kevéssé képes vezetőkről esik szó -- nem általában az idősebb, nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló szakemberekről(!).

Azides párhuzamot von a szervezeti és emberi életkori jellemzők között: más erősségek és gyengeségek jellemzők rájuk különféle életszakaszaikban. S természetesen megoldást javasol a leszálló szakasz problémáinak kiküszöbölésére (vö. pl.: http://www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/030/egesz%20konyv/4fejezet/4-fejezet01.htm#4-4 )
Ám úgy tűnik, minden első számú vezetői pozícióból nehéz a nyugdíjba menetel, különösen laza felső szakmai kontroll esetén (ahol a döntések nem járnak súlyos következményekkel), s melyhez a könyvtári szektor is hasonlatos. Kevés a szép, követhető hazai minta a leköszönéshez, mely akár a szakmai vérkeringésben maradást is segíthetné. Sokan még ma is kudarcnak tartják a visszalépést az aktív korban. Következmények nélkül első számú vezetőnek lenni (akár pótolhatatlannak érzi magát, akár nem) álom, mert:
- A tényleges teljesítménymérést helyettesítik az összetett kapcsolati viszonyok: pl.: nem kéri számon a vezető az eredményességet, a beosztottak sem a szakmai kompetenciát. A helyzet megváltozása mindkét felet kellemetlenül érintheti.
- Szinte minden kellemetlen, fárasztó, látványos eredménnyel kevéssé kecsegtető munka átruházható a helyettesekre, középvezetőkre (= delegálás: és még jó fejnek is tartanak ezért, bár ezzel az őszintétlenség légköre is terjed).
- Kimazsolázhatók az érdekes, kellemes feladatok: aki utazni szeret, konferenciázik, aki az irodájában érzi biztosabbnak magát, az ott ténykedik (ezáltal csökken a tudásáramlás, rontva a tevékenységek színvonalát).
- Mindez javadalmi feltételekért, melyek csábítóbbak a szerény nyugdíjas létnél (korábban jellemző volt a vezetői fizetés + adómentes nyugdíj kombináció, újabban választani kell), most 'csak' a vezetői pótlékos fizetés áll szemben a nyugdíjjal.
- A nyugdíj szembesülés az életfolyamat leszálló görbületével is, mellyel sokan félnek szembesülni (vö.: új életmód és célok keresése, mely annál nehezebb, minél nagyobb a távolság a munkakör és a nyugdíjas perspektívák között, pl.: nem sok vezetőt ismerek, aki az utasítás 'ízét', a fontosság érzetét és a jó fizetést könnyen felcserélné munkahelyen kívüli tevékenységekért.
- A vezetők nagyon hálásak a fenntartóknak a 'plusz időért', s ezért szinte teljes lojalitásuk, hiszen könnyen meneszthetőek (ez azért probléma, mert szolgáltatóként hűséggel elsősorban használóinknak tartozunk, így viszont épp a célcsoportok érdekei sorolódnak leghátrébb: a 'túlkoros' vezetők nem közvetítenek többé a magasabb döntéshozók és a használók között, így a szükséglet--teljesítmény-olló tágra nyílik).
- Tovább örökíthetik a kontraszelekciót, gyengébb kapcsolati tőkéjük esetén szervezeten belül védik a trónt, úgy gyávák és / vagy tehetségtelenek lesznek a legbiztosabb támaszaik, helyetteseik (ha azonban erős a fenntartói hátterük, akár ambiciózus helyetteseket is választanak, hiszen azok veszélytelenek rájuk).
- Nincs akkora vesztenivalójuk, mint akiknek még sok aktív évük van nyugdíjig, ezért -- Utánam az özönvíz! -- könnyen elherdálhatják a szervezet maradék erőforrásait, illetve nem tesznek kemény intézkedéseket a közelgő csődhelyzet ellen (nyugdíjasként felállni egy tönkrement szervezetből / szakmából más, mint utcára került aktívként, gyerekekkel és hitellel).
- A vezető úgy vélheti: ő az egyedüli es üdvözítő gyógyszer es megváltás a szakma bajaira (valójában, ha nyugdíjba menne, azzal többet segítene). Sokakban előbb-utóbb kialakul a kiválasztottság-tudat (mértéke személyiségtől függ) és a döntésekkel kapcsolatos csalhatatlanság-érzet (vö. ha Isten hivatalt ád, észt is ád hozzá).
(Hazai könyvtáros szakemberek véleményét összegezve összeállította: MG) Folyt. jövő héten: 2. Generációk közötti párbeszéd; gátak és lehetőségek.
Egyetért az itt leírtakkal? Kiegészítené-e saját tapasztalataival? Írjon a KIT-nek! Pl.: mikulasg@gmconsulting.hu
Hírforrás: összeáll.: MG(Fájl)cseréljünk könyveket! -- Könyvtár sem kell hozzá FEL

A fájlmegosztás eddig két területen, a zene- és a filmiparban alakította át gyökeresen a 'közönségkapcsolatokat'. Újabban fölzárkózóban van egy harmadik szegmens is: a felhasználók milliói nyomtatott dokumentumokat (például könyveket, magazinokat vagy éppen kottákat) is megosztanak egymással az interneten. Magyar nyelvű tartalmakat is bőséggel találunk az Issuu.com oldalon. Ennek a portálnak valószínűleg a magazinmegosztás a főprofilja, kiváló minőségben beszkennelt, lapozható, nagyítható és remekül olvasható képes heti- és havilapok ezrei között válogathatunk. Könyvekre is: http://www.yudu.com/ , http://calameo.com/ , http://www.scribd.com/ . Egy-egy ilyen oldalon böngészve az ember a legjobb könyvtárak olvasótermében érzi magát, ráadásul a kiszolgálás gyorsabb, a szolgáltatásválaszték bőségesebb, mint a 'nem virtuális' világban. A médiamegosztó oldalak evolúciója nyomán hamarosan átgondolásra szorulhat majd a könyvtárak - és méginkább a különféle digitális archívumok -- jövője, illetve tevékenységi köre is. - F: jan. 10.
-- A könyvtárak szolgáltatáspolitikájának informális kritikáját jelentik az alternatív, önszerveződő illetve a profi könyves szolgáltatók dokumentumbeszerzési, kölcsönzési, 'katalógus'- vagy beszélgetős szolgáltatásai. Az is figyelemre méltó, szinte kizárólag magán (vagy üzleti) kezdeményezésből indulnak, nem igényelve állami támogatásokat. Ezért, és / vagy mert az igényekből és nem a meglévő hagyományos szolgáltatásokból indulnak, működőképesnek látszanak. Amelyek pedig nem, gyorsan és közösségi szívfájdalom valamint krokodilkönnyek nélkül kihullanak. Érdekes, hogy e szemlélet- és modellváltás lehetősége, szükségessége inkább csak jelzésszerűen érhető tetten a könyvtári diskurzusokban. Talán nem járok messze az igazságtól, hogy ha valaki ezeket az alternatív könyvtári szolgáltatásokat a weben egy ügyes felületen csokorba köti, kiválthatja vele a könyvtári szolgáltatások nagy hányadát cédulástul, épületestül, támopostul, könyvtárosostul. Talán már dolgozik is valaki rajta. (MG)
Hírforrás: NOL, linkHogyan olvasnád? -- Nyomtatva vagy elektronikusan? FEL

Társadalomkutatók, neurológusok és tech-szakemberek egész hada veti rá magát a friss digi-húsra, hogy kiderítsék kinek jó az online irodalom, és próbálják megjósolni, hogy a nyomtatott irodalom komplementerével, vagy helyettesítőjével állunk szemben. - F: jan. 9.
Hírforrás: Litera, linkHány kötetben és milyen betűnagysággal kéred a könyvet? FEL

Van olyan könyvesbolt Angliában, ahol a vásárló maga mondja meg, hogy például Thomas Mann József és testvéreit hány kötetben, milyen betűnagysággal, milyen színben kéri. A könyvet ráadásul néhány óra múlva át is veheti. -- Zentai Péter László szerint a Gutenberg-galaxisra nem ró akkora terhet a digitális kor, mint a zenepiacra, mert szerinte a könyv annyira jó termék, hogy 'ha most találnák ki, akkor is megverné a számítógépet.' Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy a neten forgamazott termékek között még ma is a könyv az első, körülbelül kétszer annyit adnak el belőle, mint például elektronikai eszközökből. Az igazgató komoly digitális forradalomra nem számít a könyvpiacon. 'A kiegészítők, a CD-k, DVD-k már most is nagyon elterjedtek, a hangoskönyvek is megtalálták a maguk vásárlóit. Komolyabb áttörés az E-booktól sem várható, aminek prózai oka van: még mindig kényelmesebb papírról olvasni.' - F: jan. 11.
-- Mekkora értelme (és költsége) van a könyvtári könyvállomány nagyobb részének, ha internetről az olvasó kérésének megfelelő könyvet egy kávé elfogyasztásának idején belül kézbe adhatja egy könyvesbolt? Vagy akár egy könyvtár? (MG)
Hírforrás: Vg.hu, linkTankönyvek helyett notebook-okat ad az egyetem FEL

Tankönyvek helyett hordozható számítógépeket vásárol diákjainak az ukrán Luhanszki Nemzeti Egyetem (LNE). A kelet-ukrajnai város egyeteme évente 500 ezer hrivnyát (körülbelül 15 millió forintot) költ tankönyvek beszerzésére. Ezek a könyvtár állományát gyarapítják. A diákok létszáma azonban évről évre növekszik, ezért a leendő szakemberek megfelelő szintű képzése érdekében bővíteni kellene az egyetemi könyvtár olvasótermeit. A tanintézet vezetése azonban megfelelőbb megoldásnak találta a könyvtár állományának digitalizálását -- írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása. Az egyetemisták tanulásának kényelmesebbé tétele érdekében az oktatási intézmény nem drága, hordozható számítógépekkel látja el 26 ezer diákját. - F: jan. 8.
Hírforrás: Prím, linkAz átalakuló könyvtári fizikai tér elméletben és a valóságban FEL

Dániában (de az egész északi régióban is) mostanában egyre inkább az kerül középpontba, hogy milyen módon formálják át a könyvtár fizikai tereit. A legújabb SPLQ szám ezt járja most körül. Ebben a bejegyzésben most Jens Thorhaugénak a Dán Könyvtári Hatóság vezetőjének bevezetőjére térek ki. Belőle itthon sajnos szinte biztos hogy szakmai közellenség lenne. Hiszen radikális szemléletváltást sürget, mondván, hogy a túlélés érdekében szakítani kell az állományközpontú szemlélettel. A dán könyvtári stratégia a tranzakcióktól a közösségi relációk felé való fordulásról szól. A fizikai könyvtárépület mint közösségi tér gyökeresen átformálandó, méghozzá nem csupán a nagy közkönyvtárakban hanem mindenütt. Tetszik nem tetszik olyan közösségi találkozóhelyet, dokumentum és médiakínálatot kell nyújtani a felhasználóknak, amiért szívesen ejti útba a könyvtárat. - F: jan. 3.
Hírforrás: Németh Márton Könyvtárügyi Blogja, linkMoly -- Mit olvasol éppen? FEL

2008. december 7-én hivatalosan megnyitotta kapuját egy új, magyar közösségi oldal, a Moly http://moly.hu/ . Mint az oldal blogjának első bejegyzéséből kiderül -- azért készült, mert a Moly készítője Nagy Bence vidékre költözött, emiatt többet kell utaznia -- és persze a hosszas zötykölődést a legjobb olvasással eltölteni. De mit olvassunk? Körülnézhetünk eladási listákon, hogy melyek a legnépszerűbb könyvek, vagy csak egyszerűen böngészhetünk a könyvtárban, de szerintem (is) sokkal szívesebben választunk olvasmányt barátaink, ismerőseink ajánlásai alapján. - F: jan. 9.
-- Bíztató, hogy az elsősorban könyvtárak katalógusaira, tudásbázisára építő Könyvtárportál, melyet a Könyvtári Intézet fejleszt, hasonló funkciókat igyekszik megvalósítani. (MG)
Hírforrás: Henrietta, linkVonjuk be a használókat a szolgáltatás tervezésébe! FEL

Pénz, idő és fejfájás takarítható meg, ha a használói jelzéseket folyamatosan figyelve alakítjuk a szolgáltatást -- jött rá a Google, ld. pl.: http://www.destinationcrm.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=51900 -- nem is elsőként. A Procter & Gamble már évekkel ezelőtt 2.0 alapra helyezte kutatásfejlesztését (vö.: Connect & Develop koncepció), és még a nagyon érzékeny gyógyszergyártás is megtalálta ennek lehetőségeit. Érdekes, hogy a hazai könyvtárak mintha inkább a pénzforrások megszerzésével lennének elfogalva a használói igények figyelése, és a használók kapacitásainak bevonása helyett. Akik e megszólítatlanság állapotában inkább kifejlesztik saját, könyvtárakat kikerülő alkalmazásaikat. Pedig jó eséllyel megtakarítható lenne az a pénz, melynek megszerzése most elvonja a figyelmet a használóról. S mely által jelentős részben nem használóbarát szolgáltatásokat fejlesztünk ki...
Hírforrás: Destination CRM. link MGBudapesti könyvtárkörkép rettegő vizsgázóknak -- összehasonlító táblázattal FEL

Január. Ez a szó egy átlagos földi halandónak nem jelent egyebet, mint az év eleji pénzügyi gondokat, a korcsolyázást és a hideget. De azoknak, akik a felsőoktatás igáját nyögik, a január -- kávé, álmatlan éjszakák, még egy kis kávé, és persze a könyvtár. Na de melyik? Hova érdemes menni, ha reggel vagy este nyolckor jön rá az emberre a tanulhatnék? Terítéken: FSZEK, BME-OMIKK, OSZK, ELTE EK - F: jan. 8.
Hírforrás: Origo, linkFogynak, akik örömből olvasnak FEL

Közel kétezerrel csökkent a regisztrált olvasók száma 2007-ben a 2006-os esztendőhöz képest - olvasható abban az összegzésben, melyet Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója terjesztett a megyei közgyűlés elé. Míg korábban közel hétezer, addig tavalyelőtt már csak 4871 olvasó vette igénybe a szekszárdi székhelyű intézmény szolgáltatásait. 2008-as adatok még nem állnak rendelkezésre. Liebhauser János elmondta: a csökkenés világjelenség, valamennyi könyvtár hasonló gonddal küzd. Ugyanakkor akik használják az intézményt, azok több dokumentumot kölcsönöztek ki az elmúlt években. Erre bizonyíték az a számsor, amely szerint 2006-ban 131 ezer 31, 2007-ben pedig 132 ezer 985 darabot vettek ki. Visszaszorulóban van, hogy az emberek örömből vesznek a kezükbe könyvet, mondta Liebhauser János. Döntő többségük valamilyen szakmai munka, vagy tanulmányi célból teszi. A könyvtárlátogatók jelentős része egy konkrét feladat megoldásának érdekében olvas, fogalmazott a megyei könyvtár igazgatója. - F: jan. 8.
Hírforrás: Tolnai Népújság, linkNövekszik a szépirodalomolvasók tábora az USA-ban -- az internetet is beleveszik FEL

Egyre növekszik az amerikai olvasók tábora, legalábbis a Nemzeti Művészeti Alapítvány 2008-as kutatása szerint. Az adatok 2002 óta növekednek, de még így sem érik el az 1982-es vagy 1992-es hasonló adatokat. -- ... A kutatás egyik eredménye, hogy 1982 óta először - amióta elkezdték az adatok gyűjtését - idén emelkedett meg azon felnőttek száma, akik a 2008-as évben elolvastak legalább egy regényt, novellát, verset vagy drámát. Az eredmény azért is érdekes, mert ebben az évben különösen nehéz pénzügyi helyzettel kellett szembenéznie a könyviparnak. ... A legérdekesebb különbségek a 2002-es eredmények és a tavalyi számok között vannak. 2002-ben még nem számított az eredményekbe az interneten olvasott irodalom, a 2008-as kutatásban már ezek az adatok is szerepeltek. Dana Gioia még sincs meggyőződve arról, hogy az interneten olvasott irodalom volna az oka annak, hogy nőtt az olvasási kedv. Jim Rettig, az Amerikai Könyvtárak Szövetségének elnöke szerint a 2008-as kutatás még nem reflektál az amerikai könyvtárak megnövekedett forgalmára, amely szerinte a gazdasági válság eredménye. Véleménye szerint 'az emberek kezdenek rájönni, hogy gyakorlatilag nem is kell költeniük könyvekre, ha van könyvtári kölcsönző kártyájuk.' - F: jan. 13.
Hírforrás: Litera, linkKönyv a könyvtári blogokról -- magyar szerzővel is FEL

A napokban megjelent a LibWorld -- library blogging worldwide (könyvtári blogok a nagyvilágban) című könyv http://blog.justhvk.hu/wp-content/uploads/2009/01/libworld.pdf , melyről blogunk olvasói is hallhatták már, amikor a könyv borítóját lehetett megtervezni. A szépséges kiadvány azt vizsgálja országról-országra több mint 200 oldalban, hogy miképpen alakultak ki a könyvtári blogok az egyes országokban, vagy hogy mi jellemzi a blogok és könyvtárosok viszonyát. A könyvben a magyarországi fejezetet Takács Dániel írta, akinek hála könyvtárunk blogjáról immár nyomtatásban is fennmarad egy oldal - ráadásul angol nyelven :) -- az örökkéválóságnak. Dani ugyanis két másik magyar könyvtári blog (a fiksz, és az ek) mellett a Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogját mutatta be részletesen az érdeklődőknek, amiért most nagyon hálásak vagyunk. - F: jan. 8.
Hírforrás: Könytárosháza, linkBerzsenyi Könyvtár: -21 millió -- elbocsátás igen, bevétel-növelés már nem FEL

Szombathely - A közös fenntartású Berzsenyi könyvtár 21 millió forinttal kevesebbet kap 2009-ben a megye tervezete szerint. Ha ezt a város is elfogadja, kevesebb munkatárssal, rövidített nyitvatartási idővel dolgozhatnak tovább. A fenntartói döntés a napokban születik meg. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez a mínusz hét státussal kevesebbet jelent a meglévőkhöz képest, és valószínűleg a nyitvatartási idő napi egy órával való lerövidítését. A könyvtár vezetése a fenntartóval való egyeztetés után hozza meg döntéseit, hogyan oldja meg a 21 millió forintos elvonás nyomán keletkező problémákat. Tulajdonképpen rájuk bízták, hogyan rendezik soraikat a kevesebb pénzből. Annyi elvárás van, hogy 15 millió forintot személyi (bér)költségből takarítsanak meg, 6 millió forintot pedig dologi kiadásokból. A könyvtár elvileg elmehetne a bevételek növelésének irányába is, gyakorlatilag azonban úgy érzik: már tavaly a felső határhoz érkeztek. A beiratkozási, késedelmi díjakat nem emelik, mert az a látogatószám visszaeséséhez vezetne. - F: jan. 9.
Hírforrás: Vas Népe, link43. legjobb szakma: a könyvtáros FEL

A felmérés szerint a legjobb szakma a matematikusé, de 43. helyen áll a könyvtárosé, olyan foglalkozásokat megelőzve, mint az orvos, építész, bíró, hotel menedzser. (ajánlja: Adománné Zolnai Dóra) - F: jan. 8.
Hírforrás: Nemlineáris blog, linkBattonya -- 75 e Ft-ból 25 dokumentum FEL

A Battonyai Népek Barátsága Közművelődési és Iskolai Könyvtár a rendelkezésére álló 75 ezer forintból huszonöt dokumentumot vásárolt. Gazdasági, jogi, környezetvédelmi témájú könyvekből több példányt vettek. - F: jan. 6.
Hírforrás: Békés M. H., linkIváncsa: faluházból iskolába költözik a könyvtár FEL

Az iváncsai oktatási intézményben 310 gyermek tanul, öt iskolaotthonos osztály működik, testnevelés és angol nyelvű emelt szintű tanítás folyik. Az esélyegyenlőség jegyében értelmi és mozgássérült gyermekek integráltan vesznek részt az oktatásban, az új épületben lift is készül majd -- az utóbbiak segítése érdekében. A lapostetőre magas tető kerül, újabb tantermekkel és kiszolgáló helyiségekkel növekszik a belső tér. A könyvtár kiköltözik a faluházból, korszerűbb, szélesebb szolgáltatásokat nyújt az iskolában új helyét elfoglaló részen. - F: jan. 7.
Hírforrás: Fejér M. H., linkTormás: félmillióból mozgókönyvtári szolgáltatás? FEL

Új igénylőként félmillióból indíthatták a mozgókönyvtári szolgáltatást, és 1,2 millióból fejleszthetik a helyi könyvtári ellátást is. - F: jan. 7.
Hírforrás: Dunántúli Napló, linkAz európai internetezők negyede az online hírekből tájékozódik FEL

Az Európai Unió 16-74 éves korú internet-felhasználóinak 25 százaléka online hírekből tájékozódott 2008 második felében - derült ki az unió statisztikai hivatalának felméréséből, amelyet a Hírügynökségek Európai Szövetségének (EANA) hírlevele ismertetett. - F: jan. 6.
Hírforrás: Prím, linkMagyarok a Wikipedia javára adakozók között FEL

Minden 20 ezer dollárnyi adományból egy magyar forintban érkezett a Wikipedia online enciklopédia július 1-jén induló gyűjtése során - számolt be a több mint 250 nyelven olvasható internetes lexikon számára hatmillió dollárt hozó nemzetközi akció hazai sikeréről Gervai Péter. A Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke azonban hozzátette, a gyűjtéssel kapcsolatos részletes adatok csak most kezdenek beérkezni, így még nem lehet meghatározni a Magyarországról érkező pontos összeget. Gervai Péter a lehetséges célok között említette, hogy német társszervezetük mintájára szűkített gyűjteményt adjanak ki DVD-n, így a Wikipedia olyanokhoz is eljuthatna, akik nem rendelkeznek interneteléréssel. Hosszabb távú cél, hogy létrejöjjön egy komolyabb minőségi kritériumoknak is megfelelő változat a magyar oldalon -- említett további példát az egyesület vezetője. Mint elmondta, jelenleg a magyar nyelvű Wikipedia szócikkeinek mintegy 30 százaléka úgynevezett 'megtekintett lap' -- ez az embléma szavatolja, hogy a szerkesztők kiszűrték a szócikkből a nagyobb hibákat --, de szeretnék, ha a jövőben tovább fejlődne az oldal megbízhatósága. - F: jan. 6.
Hírforrás: Prím, link'Gondolják meg, kollégák, hát nem mi, könyvtárosok vagyunk a könyvjelzők?!' FEL

'Nem, nem vettem ki a könyvből a Kálmánnak szánt cetlit. Azt gondoltam, e cédula éppúgy a regényhez tartozik, mint az olvasója, a betiltója, a kritikusa, az írója. A lapocskát visszacsúsztattam a lapok közé. Templomból nem lopunk Jézust, legföljebb perselypénzt! Aztán eszembe jutott az a vidéki könyvtáros-konferencia, melyet az előadó így fejezett be, idézem: 'Gondolják meg, kollégák, hát nem mi, könyvtárosok vagyunk a könyvjelzők?!' És én láttam, hogy a könyvtárosok meggondolják. Egytől egyig, öregek, fiatalok, nők és férfiak, mind azon tűnődtek, hová, hányadik oldalra vannak szúrva, mennyi pillantást kell még elvezetniük az utolsó mondatig, az utolsó mondaton sötétlő utolsó pontig. (Szív Ernő) - F: jan. 10.
Hírforrás: Délmagyar, linkMilyen az erős és rugalmas szervezeti kultúra? FEL

A versenyelőnyt eredményező, erős és alkalmazkodó kultúrával bíró szervezetek jellemzői és előnyei:
1. A vezetők mintát adnak a kultúrára.
2. A kultúrába beruháznak. Folyamatosan és gyakran elismerik a kultúrának megfelelő megnyilvánulásokat.
3. A munkatársak megerősítik a kultúra elemeit.
4. A jól definiált kultúrával rendelkező szervezetnek alacsonyabb a munkaerő-kiadásai: általában jó munkahelyek, ismertebbé válnak a munkaerő-piacon, magas a 'birtoklási szint' (az üzlet fejlesztésére vonatkozó munkatársi javaslatok és beszámolók aránya), egyszerűbb a kiválasztás a kultúra előzetes kommunikálása által, növekszik a lehetséges megfelelő munkatársak száma, alacsonyabb a kiválasztás költsége, csökken a kiválasztási tévedések száma.
5. Erősebb munkatársi és ügyfél-lojalitás, mivel az értékeket elfogadó munkatársak rugalmasabbak a belső akadályok elhárításában.
6. Az ügyfelek is szelektálódnak, ezért kevésbé terhelődnek a munkatársak.
7. Mindezek eredményeképpen a 'legjobbak szolgálják a legjobbakat' (Ritz-Carlton).
8. Gondos kultúra-karbantartás, nehogy dogmatikus kultuszba vagy rugalmatlanná váljon. Rendszeresen felülvizsgálják kultúrájukat és megerősítik alapértékeiket, illetve folyamatosan keresik a legjobb gyakorlatokat szervezeten kívül és belül.
9. Eredményes utódlási rendszer: egyaránt szerepel a szervezeten belülről és azon kívülről történő utódlás.
10. A kultúra be is savanyodhat. Egyik ok az egyediségének vagy változási képességének elveszítése, maga a teljesítménynél fontosabbá váló kultúra, a vezető gyengesége a kívánatos változások megvalósításában, a következetes kommunikáció abbamaradása, vagy a vezetők túlzott fontosság-tudata. (ref.: MG)
Hírforrás: 10 Reasons to Design a Better Corporate Culture / James Heskett and W. Earl Sasser. In: Harvard Business School Working Knowledge (December 22, 2008) linkKiszervezés -- a HR példájával FEL

Manapság divatos stratégiai elem a vállalatok életében az úgynevezett "non-core" tevékenységek kihelyezése, vagyis az 'outsourcing'. Ennek előnyeit és hátrányait vizsgáljuk két részes cikksorozatunkban mind a vállalat, mind pedig a munkavállaló szemszögéből. Mire figyeljünk, ha "outsourcing"-ra ítéljük a HR tevékenység részét vagy egészét? Tények és előnyök. - F: jan. 9.
Hírforrás: HVG, linkSegítene-e az ügyfélhívó-rendszer a könyvtárban? Hol, milyen esetben? FEL

Szűts Ildikó Posta-vezérigazgató szerint a bevezetésre kerülő ügyfélhívó rendszer a jövőben enyhítheti a postai sorban állás okozta kellemetlenségeket. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a sorban állás kellemetlenségeinek enyhítése érdekében a jelentős ügyfélforgalmat lebonyolító postákon a bankokból ismert ügyfélhívó-rendszereket vezetnek be, több hivatalt pedig nyitott pultokkal tesznek ügyfélbarátabbá. Szűts elmondta, hogy 2007-ben 13 olyan posta volt az országban, ahol az átlagos várakozási idő meghaladta a törvény által előírt negyed órát, így ennek leküzdésére konkrét feladatterv készült. - F: jan. 10.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkA Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének top15 CD kölcsönzése FEL

F: jan. 9.
Hírforrás: Katalist, linkEsélyegyenlőség; A könyvtári nosztalgia kerülése FEL

Az esélyegyenlőségért -- A gyermek- és ifjúsági könyvtárakban folyó munka; 'A modern, tudásalapú társadalmak nem hajlamosak a nosztalgiára' - F: jan. 9.
Hírforrás: Katalist, linkErősít online fronton a Pannon Lapok FEL

Helyi és országos portálok kialakításával, valamint "különböző üzleti modellek bevezetésével" erősíti pozícióját és ismertségét az internetes piacon az elkövetkezendő években a Pannon Lapok Társasága (PLT) -- jelentette be a négy megyei és egy városi napilapot kiadó vállalat. - F: jan. 8.
Hírforrás: Kreatív, linkKörnyezetszennyező a Google-használat is! FEL

Talán kevesen gondolnak bele, hogy az internet előtt töltött hosszú órák alatt bizony magunk is hozzájárulunk a környezetszennyezéshez, és a globális felmelegedéshez. Egy friss kutatás szerint két keresés a Google-n annyi energiát emészt fel, mint egy kanna víz felforralása! - F: jan. 12.
Hírforrás: Fn.hu, linkÉrdemes szétverni a használt számítógép merevlemezét FEL

Adatvédelmi okokból célszerű kalapáccsal szétverni a használt számítógépek merevlemezét, hívja fel a figyelmet egy brit fogyasztóvédelmi magazin. - F: jan. 12.
-- A könyvtárakban tárolt bizalmas adatok kezeléséről nem született eddig sem irányelv, sem szabályozó dokumentum. Lehet, hogy érdemes megvárni az első jogi botrányt az ügyben? (MG)
Hírforrás: Prím, linkEltitkolt nyavalyáink: mit okozhat az ülőmunka? FEL

Annak ellenére, hogy népbetegségként emlegetik, nem hogy pontos, de még hozzávetőleges adatokkal sem szolgálhatnak a szakemberek arról, mennyi beteget érint a szép nevű, ám még manapság is gyakran titkolt betegség, az aranyér. A vizsgált csoportoknál a kór előfordulási aránya a 4 és a 85 százalék között mozoghat: ha ez utóbbi értéket tekintjük mérvadónak, akkor bizony alig akad olyan, aki élete során legalább egyszer ne tapasztalná meg a betegség okozta kellemetlen panaszokat. - F: jan. 13.
Hírforrás: Medizóna, linkKisokos leépítések idejére FEL

Mi szabályozza az elbocsátás menetét? Hol nézhetünk utána jogainknak? Mikor jár végkielégítés? És mi az a csoportos leépítés? A legtöbb munkavállalónak csak homályos ismeretei vannak arról, milyen jogok illetik meg akkor, ha elveszíti a munkáját. Az FN munkajogi kisokossal próbál segíteni. - F: jan. 12.
Hírforrás: Fn, linkÖnnek milyen a politikai meggyőződése? -- Térképezze fel! FEL

Egy friss kutatás szerint a Fidesz és az MSZP szavazói értékrendjük alapján a politikai térképen http://www.politikaiterkep.hu/ szinte ugyanott helyezkednek el: a túlnyomó többség baloldali gazdaságpolitikát szeretne, értékrendje viszont inkább konzervatív. A voksolásnál azonban mégsem ez a döntő. - F: dec. 8.
Hírforrás: Fn, linkKeresettek az online autóstopos szolgáltatások FEL

A mostanában mérséklődött benzinárak és a gazdasági válság miatt különösen népszerűek a különböző internetes útitárs-ajánlatok. Ily módon nem kell egyedül utazni, és a költségek is megoszthatók. Hazánkban számos hasonló lehetőség létezik. A legjobb gyűjtőhely a www.autostop.lap.hu, ahol számos magyar, illetve külföldi autóstopos és útitárs honlap található. - F: jan. 10.
Hírforrás: Sg.hu, linkWeboldal a túlhalászat ellen FEL

Tudta-e, hogy Európa partközeli tengervizeiben kritikus mértékben csökkent a halállomány? A http://overfishing.org/pages/guide_to_good_fish.php honlap rendszeresen ad hírt a halhelyzetről, az egyes országokban (Európán kívüliek is) forgalmazott halászati termékekről -- melyek származnak kímélő halászatból, melyek nem. Vonatkozó magyarországi adatok egyelőre nincsenek.
Hírforrás: Overfishing, link MGPostai díjszabás 2009-től FEL


Hírforrás: linkFolytatódik a Torkos Csütörtök akció! -- Itt az éttermek listája FEL

A Torkos Csütörtök akciót a Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban indította el a Bor és Gasztronómia évében, a Nagy Ízutazás eseménysorozat részeként. Az akció sikerét jelzi, hogy tavaly csaknem 1100 étterem csatlakozott országszerte a kezdeményezéshez (az első évi 500-hoz képest) és mintegy 180.000 vendég 'torkoskodott'. A csatlakozott éttermek listája: http://www.menjunkenni.hu/
Hírforrás: linkTovább működik a filmnéző weboldal FEL

Két hét alatt több mint 77 ezer egyedi látogató mintegy negyedmillió műsorszámot tekintett meg a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) filmkülönlegességei közül. A nagy érdeklődésre való tekintettel a microsite januárban is elérhető marad. Játékfilmek és híradók a 30-as évektől mostanáig, az állami és kereskedelmi televíziók műsorai, főiskolás vizsgafilmek és dokumentumfelvételek képezik a www.nava.hu/77filmajandek című website tartalmát. - F: jan. 9.
Hírforrás: Fn, linkMagyar nóták FEL

Kották, dalszövegek, letölthető mp3-fájlok: http://hangtarnok.klog.hu/2009/01/09/magyar-notak/
Hírforrás: Hangtárnok, linkTe honnan szerzel tudomást az érkező viharokról? FEL

Magyarországon egyedülálló viharjelző szolgáltatást vezetett be az UNIQA Biztosító. A rendszer igazi különlegessége, hogy az ügyfél által megadott irányítószám alapján küld információt sms-ben és e-mailben a közelgő szélsőséges időjárási jelenség típusáról és annak mértékéről. - F: jan. 13.
Hírforrás: Pénzcentrum, link