Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008
 

KIT hírlevél: 2008. 07. 09. (27. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Egyre többen töltenek le könyveket -- a szerzői jog védi még a könyvtárat... FEL

A P2P-rendszerekben a filmek és a zenék mellett napjainkban az elektronikus és a hangoskönyvek a legkeresettebb művek. Ha az átlagos mobilokon is olvashatók lesznek, az lavinát indíthat el. 'Úgy véljük, hogy ez a probléma a jövőben még súlyosabb lesz' -- közölte Gudrun Bolduan, a Német Könyvkereskedelmi Szövetség Kiadói Bizottságának vezetője. Björn Frommer müncheni ügyvéd hozzátette: a folyamat leginkább a hangoskönyvek tekintetében figyelhető meg. Németországban csak a Harry Potter könyvekből 2006 óta 250 000 példány talált gazdára a BitTorrent és az eDonkey hálózatában. A helyzetet súlyosbítja, hogy a P2P-rendszerek sajátosságai miatt a letöltések száma folyamatosan nő és így könnyen kialakulhat a lavinaeffektus. ... A film- és a zeneiparral ellentétben azonban a legfontosabb különbség az, hogy a kiadók a letöltőket nem tekintik bűnözőknek, nem akarják beperelni őket, hanem leendő vásárlóiknak tekintik őket. Talán ennek köszönhető, hogy az udvarias e-mailek után sokan utólag befizetik a könyvek árát és még csodálkoznak is, hogy nem bírósági idézést kaptak, hanem egy kulturált hangvételű, szimpatikus, érvelő levelet. Hiába, ügyet intézni így is lehet... - F: júl. 4.
Hírforrás: Sg.hu, linkJön a legális brit fájlcserélés -- megrendítő kihívás könyvtáraknak? FEL

Némi kormányzati nyomás után tárgyalóasztalhoz ültek a szórakoztatóipar és a szolgáltatók képviselői, hogy kidolgozzák a legális zenemegosztó szolgáltatások alapjait. A BT eközben fájlcserélő előfizetőit fenyegeti. A szigetországból érkező hírek szerint a kormányzat -- Shriti Vadera, a BERR (Department for Business, Enterprise & Regulatory Reform) korábbi tanácsadójának tevékeny részvételével -- rábírta a két oldalt a tárgyalások megkezdésére. A cél a jövőben létrehozandó legális zenemegosztó platformok alapjainak kidolgozása, amelyek a most még bizonytalan státuszú, a zeneipar által illegálisnak tekintett szolgáltatások mintájára épülnének ki. - F: jún. 28.
Hírforrás: Sg.hu, linkHirdetés -- Monguz FEL

Hirdetés

Összekötjük a könyvtárakat -- http://www.monguz.hu/kit
------------------------------------------------------------------

TIOP-1.2.3, nyilvános könyvtárak számára
Monguz -> Virtuális Könyvtár a meglévő integrált rendszerekből
Csatlakozás országos rendszerekhez (pl. MOKKA, ODR)
JaDOX -> Elektronikus Könyvtár
Portál24 -> Könyvtár2.0 portál
HunTéka -> A jövő integrált könyvtári rendszere

OKM akkreditáció, iskolai könyvtárak
-> Normatívából finanszírozható iskolai HunTéka

Innovatív könyvtári megoldások minden könyvtárméretre!
------------------------------------------------------------------
Monguz Kft. - MTA SZTAKI Konzorcium http://www.monguz.hu/kit
Hírforrás: linkP2P: fokozódó háborúzást mutatnak a friss trendek -- létükért küzdő tartalomszolgáltatók FEL

A P2P alkalmazások és a torrentezés népszerűsége vitathatatlan, de vajon miről üzennek az elmúlt évek történései és a legfrissebb nemzetközi, illetve hazai adatok? Ennek járunk utána az NHIT IT3 projektjének keretében készülő tanulmány segítségével. Elöljáróban röviden csak annyit, hogy a repkedő adatokból egy folyamatos adok-kapok rajzolódik ki a tartalomipar és a p2p felhasználók között, de miközben a felhasználók javarészt semmit sem veszíthetnek (leszámítva azon keveseket, akiket sikeresen bepereltek a kiadók), a tartalomipar egyes szereplői a puszta létükért küzdenek. - F: máj. 29.
Hírforrás: Infinit, linkTotális tévúton a hazai szerzői jogvédők FEL

Elkészült a hamisítás elleni nemzeti stratégia tervezete, amely 2010-ig szólóan határoz meg cselekvési programokat. Három ágazat, a gyógyszer-, az élelmiszer-, és az informatikai ipar lehet leginkább kitéve hamisításnak, ezért a stratégia ezekre fókuszál. A kalózkodás, vagyis a szerzői jogi védelem alatt álló alkotások illegális felhasználása az elmúlt évek során olyan méreteket öltött Magyarországon, ami közvetlenül veszélyezteti a teljes szerzői jogi ágazat létét - kezdődik a hamisítás elleni stratégia tervezetének a kreatív és az informatikai iparra vonatkozó része. Három éve a szerzői jogokhoz kapcsolódó bűncselekmények száma meghaladta a 35 ezret. Az elrettentőnek szánt adatok -- emlékezzünk csak bármely hírhedt bankper kárértékére -- felsorolása után az előterjesztés felsorolja és részletesen elmagyarázza, hogy milyen módokon sértik meg a szerzői jogokat. - F: jún. 30.
Hírforrás: Sg.hu, linkÖnkényes a szerzői jogok szabályozása? -- észrevételek a MIBE-konferencián FEL

A neten fellelhető információk és a velük kapcsolatos szerzői jogok, illetve érvényesíthetőségük ügyében megjegyzendők: a szerzői jogi trv. Preambuluma utal az adatrögzítő és reprodukáló eszközökre (printerek, merevlemezek, stb.), illetve az internetszolgáltatók által 'logozott' (ellenőrzött) előfizetői letöltésmennyiségekre hatályba léptethető, de még nem kimunkált szabályozásra. Ez az elképzelés a reprográfiai jogdíj szabályozásához hasonló módon próbálná meg átalánytípusú sarccal sújtani az internethasználókat azt feltételezve, hogy a letöltéseik adott %-a kétséget kizáróan szerzői jogokkal védett anyagok lopása. Ezt a bizonyos %-ot a szerzői jogvédő egyesületek határoznák meg, amelyek egyébként hatóságként festik magukat, és úgy is igyekeznek működni, pedig dehogy…! Olyan fonák szereposztás ez, mintha a bíró írná a törvényt. Gyakorlati megvalósulása ennek a szemléletnek a sajtó tartalomtulajdonosok ún. 'Csak tiszta forrásból' mozgalma, ami a sajtófigyelők piacának szereplőit revolverezi már évek óta, hiszen a szerzői jogsértés gyanúja esetén a BTK azonnali rendőri intézkedést tesz lehetővé. A dolog gyakorlati értelme viszont eddig annyi, hogy a szolgáltatásokat megdrágították, miközben a dolog a sajtótermékek töredékére terjed csak ki, peres eljárásra eddig nem került sor, mert az igazságszolgáltatás halogat bármilyen eljárást lefolytatni és befejezni. A hazai helyzet, és a jövőbeni kilátások eléggé zavarosnak tűnnek, miközben a netes tartalmak növekedése exponenciális tempóban vágtat, az információ és tudásmegosztás web2-es típusú tendenciái pedig merőben anakronisztikussá teszik az ilyen típusú 'szabályozási kísérleteket'. -- A MIBE-konferenciáról terjedelmesebb összefoglaló készül a TMT számára, az előadásokról addig is részletek: www.mibe.info (MG)
Hírforrás: MGA kép azé, aki megműveli -- a vállalkozás hozza az értékesítési képességet a könyvtárhoz FEL

Egy magánképügynökség értékesítené az interneten a vele szerződő közgyűjtemények digitális repróit. A múzeumi színtéren sokan sokfélét gondolnak arról, hogy kinek jó ez, s mi keresnivalója egy magáncégnek a közgyűjteményekben s viszont: versenyezzen-e egy múzeum kemény üzleti terepen? Bánkeszi Katalin, OSZK: 'Lehet úgy értelmezni egy képügynökség megjelenését, hogy valakik 'elveszik' a lehetőséget a múzeumok elől, merthogy a 60 százalék helyett 100 is lehetne az övék. De értelmezhető úgy is, hogy a múzeum számára is áll a lehetőség. Forgalmazhatja a digitális képeket maga is, ha megvan a technikai, infrastrukturális és marketing háttere. Ebben az együttműködésben ezt átvállalják tőle. A 60 százalékot pedig vissza is forgathatja akár egy hasonló tevékenységbe, fordíthatja további digitalizálásra vagy a szolgáltatásai bővítésére' -- összegez a szakember. Ő valószínűnek tartja, hogy a közgyűjteményi digitalizálás eredményeire kereskedelmi szolgáltatások is ráépülnek, amikhez majd nem kell harmadik szereplő. 'Talán nem is olyan sokára' -- teszi hozzá. - F: jún. 25.

Hírforrás: HVG, linkA FSZEK idén a tinédzserekre koncentrál, és automatikus kölcsönzésben gondolkodik FEL

Fodor Péter: Tavaly babaolvasó-programot hoztunk létre, így kismamák olvashattak föl gyermeküknek, és vehették igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Idén pedig a tiniket helyezzük a középpontba, merthogy ebből a korosztályból, akik nem jutnak be a felsőoktatásba, szinte kiesnek a könyvtári kultúrából. -- Metro: ... a digitális sokszorosítást lehetővé tennék az olvasóknak, amolyan do it yourself módszerrel: CD-írás, szkennelés, miegymás. -- Fodor P.: Biztos, hogy ez lesz a következő pár év fordulata, most még nagyon a kezdetén vagyunk. Kérdés azonban, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek vagy térítésesek legyenek, mit lehessen és hogyan sokszorosítani. Továbbá nekem nagy álmom az automata kölcsönzés megvalósítása, ami lehetővé tenné, hogy nyitvatartási időn kívül is működjön a könyvvisszavétel és -kiadás. Amszterdamban, Bécsben vagy Szingapúrban ez már nem újdonság. Ettől persze még horribilis összegbe kerülne. - F: júl. 4.
Hírforrás: Metro, linkVeszíts el egy könyvet! -- 600 kötet kering! FEL

Ha netán találnánk egy gazdátlan könyvet, feltétlenül nézzünk bele, lehet, hogy egy vándorló könyvvel van dolgunk. Elolvasni kötelező, de megtartani szigorúan tilos. -- A játék szervezői létrehoztak egy fórumot http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk is, ahol az elveszteni szándékozott, már elvesztett, vagy épp megtalált könyveket be lehet jelenteni. A kezdeményezéshez kapcsolódóan beindult az Elveszett könyvek blogja http://blogkonyvtar.freeblog.hu/ is. A könyvek tehát vándorútra indultak és egyre többen csatlakoztak a mozgalomhoz és veszítettek el egy-egy számukra sokatmondó kötetet valahol. 'Kicsit fura érzés volt, mert egy olyan könyvet veszítettem el, ami a szívemnek kedves. Talán azért, mert csak ilyen könyveim vannak. Mikor ott hagytam, izgatott voltam, meg minden, de kicsit azért fájt a szívem' -- számolt be az elveszítés élményéről a Manó nicknevű játékos. 'Tisztára gyerekes izgalom volt úgy kivitelezni, hogy véletlenül se hozhassa utánam senki' -- mesélte el egy másik tag, Posy, milyen érzés volt a metrón elveszíteni egy könyvet. - F: júl. 4.
Hírforrás: Borsa, linkKönyvtár a strandon -- és a Híradóban FEL

A Fejér György Városi Könyvtár szeretettel várja kedves régi és leendő olvasóit a Városi Strandon július 7-e és 18-a között, hétfőn, szerdán és pénteken a 11 órától 15 óráig kihelyezett strandkönyvtárában, a strand főbejáratától 100 m-re, a kabinoknál. A standon lehetőség van újságolvasásra, könyvkölcsönzésre, valamint a könyvtár állományából kivont könyvek megvásárlására is, 200,- Ft-os darabáron. A könyvkölcsönzés feltétele 500,- Ft kaució fizetése vagy a könyvtárba való helyszíni beiratkozás. - F: A Fejér György Városi Könyvtár szeretettel várja kedves régi és leendő olvasóit a Városi Strandon július 7-e és 18-a között, hétfőn, szerdán és pénteken a 11 órától 15 óráig kihelyezett strandkönyvtárában, a strand főbejáratától 100 m-re, a kabinoknál. A standon lehetőség van újságolvasásra, könyvkölcsönzésre, valamint a könyvtár állományából kivont könyvek megvásárlására is, 200,- Ft-os darabáron. A könyvkölcsönzés feltétele 500,- Ft kaució fizetése vagy a könyvtárba való helyszíni beiratkozás. - F: júl. 2.
Hírforrás: Monitor Magazin, link ; Híradó: linkAz internet és a kávézó is elvárás ma már egy budapesti fiókban -- nem működik a kultúrfölény FEL

Óriási vívmány volt 1910-ben, hogy a főváros könyvtárában Szabó Ervin bevezette a kölcsönzés rendjét. Ma sokan azért keresik fel a bibliotékákat, hogy információs központként, szórakoztató és közösségi térként használják -- mondja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Péter újpalotai fiókjuk megnyitójának apropóján. -- Fontos tapasztalatuk, hogy a pár évvel ezelőtt népszerű DVD- és CD-kínálatukra ma a letöltések miatt egyre kisebb az igény, így arra nem érdemes sokat költeniük, kultúrfölényre hivatkozva nem úszhatják meg a szórakozni kívánók lektűr- és bulvárlap-éhségét, folyamatosan fejleszteniük kell a szakkönyvállományt -- drága áruk miatt manapság az jelenti a könyvtár egyik legnagyobb vonzerejét ugyanis. -- Kevesebb a kölcsönzés, de egyre több a beiratkozott olvasó, ami nem azt jelenti, hogy egyre többet olvasnánk. Sokan gyors információért mennek könyvtárba, vagy találkozási pontnak használják - összegez Fodor. Talán már az az idő sincs messze, mikor plázák tetején nyílnak majd könyvtárak, mint Amerikában, Sanghajban meg Szingapúrban. - F: júl. 4.
Hírforrás: NOL, linkA használóval való kapcsolat minősége: főnök a minta FEL

Az igazi vevőközpontúság nem máshol áll össze először, mint a tulajdonos, a vezetők fejében: ők azok, akik -- ha komolyan gondolják vállalkozásukat -- minden tevékenységüket úgy alakítják, hogy az minél jobban szolgálja ügyfeleiket. Az erős vezetői elkötelezettség azután vállalati filozófiában, stratégiában, kommunikációs rendszerben is testet kell, hogy öltsön. A munkatársak bevonása tehát fontos feladat. Nem spórolható meg a közösen megbeszélt üzletmenet, a vállalkozás, vagyis végső soron minden tulajdonos és alkalmazott közös sorsa, annak perspektívái. Nem elég, ha valaki ért ahhoz, amit csinál -- egy óráshoz a legritkábban fog betérni újra a vevő, ha annak arcán a mérhetetlen unalmat és ellenszenvet látja viszont. Egy kávézóban [vagy könyvtárban] a kedves szó sokszor jobban esik a vendégnek, mint a gőzölgő fekete, hiszen van, hogy nem koffeinért ugrunk csak be, hanem egy élményért, egy kellemes fél óráért, egy beszélgetésért. - F: júl. 3.
Hírforrás: Haszon, linkVersenyképesség könyvtárosoknál -- Újra kell fogalmazni a könyvtárosi feladatokat FEL

A Versenyképes ország -- versenyképes könyvtárossal rendezvénysorozaton az országban hat helyszínen több mint 900 könyvtáros vett részt. Arra voltam kíváncsi, vajon mit fogalmaztak meg, milyen a ma versenyképes könyvtárosa. - F: júl. 3.
-- A témában korábban hallott nyilatkozatokhoz (pl.: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8429 ) képest üdítő volt olvasni: hogy az interjú a versenyképesség humán oldalának említésével kezdődik. A 2.0 koncepciója azonban még várat magára; a digitalizálnivalót pl. a könyvtári hierarchia csúcsán priorizálják. Vagy: a kistérségi szolgáltató rendszeren belül a megyei könyvtár leosztja a feladatokat. Ahhoz, hogy versenyképes könyvtárosok fogadják az Olvasókat, a szakma tanfolyamokat szervez, a lobbizásról, hogy fenntartóit győzze meg... A nyilatkozat alapján úgy vélhetnénk: a könyvtári célokért való lobbizással lehetnek a könyvtárak jó partnerei a fenntartóknak. Mindezzel kapcsolatban egyetérthet a (sorok között is) olvasó: Újra kell fogalmazni a könytárosi feladatokat -- mely mondatot a lap szerkesztője emelte ki. (MG)
Hírforrás: Metro, link MG'Titokzatos Olvasók' -- összevetik az énképet a használói tapasztalattal, már itthon is FEL

A magyar könyvtári rendszer berkeiben alkalmazható modern menedzsment eljárások köré szerveződött több, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén az idei évben dr. Kiszl Péter egyetemi adjunktus témavezetésével benyújtott szakdolgozat. E heti példánk: Juhász Éva 'Új menedzsment eljárások: Mystery shopping a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában' dolgozata.
-- A 'mystery shopping' (megbízott tesztelői szolgáltatás igénybevétele) alkalmas a könyvtári munkatársak szakértelmének és az ügyfélkapcsolat minőségének vizsgálatára. A vezető 'titokzatos vásárlót' küld a megfigyelni kívánt egységbe, legyen az étterem, áruház, vagy könyvtár. Az eljárás nem tévesztendő az ellenőrök akcióival, melyet a hatóság rendel el, és törvényszegést hivatott feltérképezni. Az előbbi célja a magas színvonalú ügyfélszolgálat. Az englewood-i (USA Colorado) könyvtár célja volt összevetni, mennyiben fedi egymást a munkatársak saját munkájukról kialakított önképe, és az olvasók általi értékelés (imázs). A megbízott cég külön kérdőívet készített a telefonálásra és a személyes találkozásra. A vizsgált szempontok között volt az első benyomás, az ügyféllel való bánásmód. Az értékelés általában kedvező volt, de javítani kellett a számítógépes felhasználói képzés színvonalát. A menedzsment felállított egy új, minőséget javító követelményrendszert. Például: minden munkatárs viseljen névtáblát, hagyja abba a beszélgetést, ha olvasó érkezik a kölcsönzőpulthoz, a telefonhívásra 3-5 kicsengés után válaszolni kell. Kidolgoztak egy használóképzési programot is. Hasonló vizsgálat a Bromley Library-ben (UK) is lezajlott, amelyet a helyi önkormányzat indítványozott, és több helyi könyvtárat 'versenyeztetett'. Auckland-ben (Ausztrália) is jártak a titokzatos olvasók. Itt a könyvtár műszaki állapotát érte a legnagyobb kritika, amely viszont elég 'muníció' volt ahhoz, hogy a helyi hatóságoktól támogatást kérjenek a felújításhoz. Hazánkban Takács Dániel kereste meg e-mailen a megyei könyvtárakat (ld.: Könyvtári Lev/lap, 2006/márc.; KIT: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=2543 ). A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárába is ellátogattak a 'Mystery Reader-ek'. A kölcsönzős / olvasószolgálatos munkatársak kedvező kritikát kaptak. Az apróbb hiányosságokat a visszajelzések alapján pótolták: jól látható helyekre kerültek a térképek, és az eligazító táblák, valamint az étkezési lehetőségekről szóló információk. Egy intézmény fennmaradása, működése, jóléte sikere az elégedett, visszatérő felhasználóktól függ. A módszer az adott pillanat használói tapasztalatát feltárva a folyamat egészére is rámutat. Mivel az olvasó és könyvtáros fizikai és szellemi közérzete változó, fontos, hogy a 'titokzatos olvasók' rendszeresen és kontroll jelleggel is járjanak könyvtárba.
Hírforrás: Juhász ÉvaA főnökökön is lehet változtatni -- 360 fokos felmérés FEL

Futótűzként terjednek el a 360 fokos felmérések a cégeknél, amelyek a vezetők teljesítményét hívatottak mérni. Ennek során a nagyfőnök, a beosztottak és más vezetők is véleményt mondanak a menedzserről, aki így választ kap arra, mit képes megmutatni magából a környezetnek, és hogy mely területeken kell még fejlődnie. Milyen területeken érdemes feltétlenül mérni a vezetőt?
- Odafigyelés másokra,
- Információ feldolgozása,
- Hatékony kommunikáció,
- Bizalmat ébreszt,
- Irányt mutat,
- Átruházza a felelősséget,
- Alkalmazkodik a körülményekhez,
- Kreatívan gondolkodik,
- Személyes kapcsolatokat épít,
- Elősegíti a csoport sikerét,
- Hatékonyan dolgozik,
- Hozzáértően dolgozik,
- Cselekvőképes,
- Eredménycentrikus,
- Támogatja az egyéni tehetséget,
- Sikeresen motivál,
- Elkötelezett,
- Fejlődésre törekszik. - F: jún. 25.
Hírforrás: Mfór., linkEsélyegyenlőségről a könyvtáros egyesületben FEL

Az amerikai könyvtárosoknak csak 0.5%-a fekete férfi -- hangzott el a sokkoló adat az Amerikai Könyvtárosok Egyesületében. - F: jún. 30.
Hírforrás: Special Library Association Blog, link'A személyesség az, ami felismerhetővé tesz egy házat' FEL

Beszélgetés Balázs Mihállyal, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építész tervezőjével. 'Azért tetszik nekem különösen a könyvtár, és nagyon örülök, hogy éppen ezt a pályázatot kezdtük el tervezni, mert úgy tűnik, hogy a könyvtár nem egy látványos akció, amivel aztán majd kérdés, hogy mi fog történni, hanem létező intézmények új élettere. Tehát az a közel egymillió kötet könyv, ami ebben a házban lesz, megvan már a könyvtárakban, megvannak a könyvtárosok, megvannak a városlakók, a megye lakói, az egyetemisták, mind jelen vannak, és használni fogják. Azt remélem, hogy ez nem a 2010-es év nagy durranása lesz, hanem az azt követő mondjuk 100 év egy fontos középülete. És ez meghatározza a lelkesedésemet. Másrészt mi ezt a pályázatot azért vettük ki, mert a könyvtár mint téma engem már körülbelül harminc éve izgat, már az egyetemen is könyvtárat terveztem harmadéves koromban, és azóta nem volt mód arra, hogy végiggondoljam, mit jelent nekem ez, mint építészeti probléma.' - F: júl. 2.
Hírforrás: Építészfórum, linkCsináldmagad RSS az érdeklődés szerinti új könyvekről FEL

A hamburg-harburgi Technische Universität (TUHH) könyvtárának van egy speciális, ámde rendkívül egyszerű szolgáltatása: a myBibRSS. Ez arra jó, hogy az egyszerű felhasználó saját hírcsatornát állíthat össze adott témák könyvtári gyarapodásaiból, ennek nevet adhat, megjegyzést fűzhet hozzá, ajánlhatja másoknak, és kérheti levelezőládába. Annyi a hátránya, hogy az e-bookok nem jönnek át egy-az-egyben. - F: jún. 28.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkENRICH: kattintós könyvrégiségek -- 34 corvinát visz bele az OSZK FEL

Hamarosan magyar nyelvű ősnyomtatványokat és régi kéziratokat is lehet majd olvasni az európai összefogással készülő manuscriptorium.com virtuális gyűjteményben. Az EU az ENRICH (gazdagítás) program keretében a nemzeti könyvtárak digitalizált "régiségeinek" legalább 85 százalékát szeretné közzétenni az interneten. Magyarország egy hasonló próbálkozással már megelőzte az uniót: a Széchényi Könyvtár corvinaállományának nagyobbik fele a világhálón is hozzáférhető. Az ENRICH program legalább ötmillió oldalnyi digitalizált nyomtatvány, kézirat és ritkaság feltöltésével számol. A projektben Magyarországot a Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) képviseli. Az online gyűjtemény legfőbb infrastruktúrája, a manuscriptorium.com már elkészült, ám egyelőre csak angol és cseh nyelven használható. Keresni cím, szerző és tárgyszó alapján is lehet. A közzétételre szánt magyar nyelvű anyagok - XIV-XVIII. századi kiadványok - digitalizálása nagyrészt már megtörtént, erre a célra 50 ezer euró támogatást kapott a BME OMIKK. (A teljes ENRICH program várhatóan hatmillió euróba kerül.) - F: júl. 3.
Hírforrás: NOL, link2010-ig halasztják a prágai Nemzeti Könyvtár ügyét FEL

Egyik fél sem könyvelheti el győzelemként a prágai Nemzeti Könyvtár körül kialakult vita legújabb fordulatát. Egyelőre annyi biztos ugyanis, hogy 2010-ig halasztják a döntést: megépüljön-e Jan Kaplicky és a Future Systems zöld épületpolipja, vagy sem. - Takács Dániel ajánlásával. - F: júl. 30.
Hírforrás: hg.hu, linkHasználóképzés: információfelhasznlás 2.0-ás eszközökkel FEL

Előző lapszámainkban szóltunk már Németh Márton blogbejegyzéséről, de megéri újra rátérni; van még benne kakaó ;-)
-- A 23 Things nem csupán Dániában hanem Svédországban is nagy sikerrel futott mostanában. Ez egy amerikai modell északi implementálása. Célja a web2-es közösségi információs készségek és képességek elsajátíttatása azokkal akik nem rendelkeznek ezekkel, de nyitottak feléjük. A programhoz csatlakozóknak 12 héten keresztül 23 különféle feladatot adtak a könyvtárosok, megfelelő segédanyagokkal körítve, elsajátíttatva a konkrét online technológiák használatát (pl. Last FM. Flickr), valamint az online kollaboratív munka minden csínját-bínját is. Jól felhasználható volt ez könyvtáros szakmai körökben annak bizonyítására, hogy az új közösségi online szolgáltatási környezetek legitim lehetőségeket nyújtanak az információ és tudásközvetítésre. Az első tanfolyamot 3 könyvtár 600 résztvevője végezte el akik aztán újabb 30 könyvtár személyzete számára szerveztek tanfolyamot. - F: jún. 16.
Hírforrás: Németh Márton könyvtárügyi blogja, linkRomániai magyar könyvtárak is bekapcsolódhatnak az ODR-be FEL

A Könyvtári Intézet honlapján érhető el A Határon túli könyvtárak fejlesztési programja című dokumentum. A Könyvtári Intézet által kidolgozott koncepció szerint a határon túli könyvtárakkal való hosszú távú stratégiai együttműködés egyik kulcsterülete a rendszerszerű együttműködésben megvalósuló könyvtári tevékenység. Ennek egyik megvalósulási területe az információ- és dokumentum-ellátás a határ mentén, illetve az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) kiterjesztése a határon túlra. Az ODR kiterjesztése azoknak az infrastrukturálisan megfelelő fogadókészséggel rendelkező könyvtáraknak a rendszerbe való bekapcsolását jelenti, akik az elektronikus dokumentumküldő szolgáltatást fogadni és továbbítani tudják. Rendelkeznek szélessávú Internet kapcsolattal, biztosítani tudnak egy külön számítógépet csak erre a célra, szkennerrel rendelkeznek, munkatársat tudnak biztosítani. A jelenlegi tervek szerint legalább 10 helyszínt vonnának be, amely már rendelkezik ezekkel a feltételekkel. A szolgáltatásba bekapcsolódó határon túli könyvtárak alkalmassá válnak a magyarországi könyvtáraktól kapott elektronikus dokumentumok továbbküldésére saját környezetükben, de egyidejűleg viszontszolgáltatásra is, valamint fokozatosan megkezdődhet a saját adataik betöltése is az ODR adatbázisba, ezáltal széleskörű nyilvánosságot kaphatnak. A Könyvtári Intézet és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár két napos Ariel-tanfolyamot szervezett határon túli magyar könyvtárosok részvételével júniusban Nyíregyházán. A romániai magyar könyvtárakból csíkszeredai, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi könyvtárosok vettek részt a tanfolyamon. A romániai magyar könyvtárak közül a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei könyvtár is be fog kapcsolódni a rendszerbe. - F: 2008/7.
Hírforrás: Könyvtári Intézet link , Jakab Anna, Csíkszereda, Kájoni János Megyei Könyvtár, ReMeK-e-hírlevél, 2008/7.Modern információs központ a Hunyad Megyei Könyvtárban FEL

Június 19-én nyitották meg Déván a megyei könyvtár ingyenes információs központját, amelynek teljes felszerelését: 13 ultramodern számítógépet és a hozzávaló szoftvereket a Global Libraries Romania program keretében a Bill&Melinda Gates Alapítvány finanszírozta. 'E program célja, hogy minél több romániai polgár számára elérhetővé tegyük a világhálót, ezért alapítványunk első lépésként öt romániai megyét (Iaşi, Ilfov, Szilágy, Tulcea és Hunyad) választott ki a pályázók közül, ahol egy vagy két ingyenes informáló központot hozunk létre' -- magyarázta a megnyitó alkalmával Cati Vasile, az alapítvány romániai képviselője. A Hunyad megyei befektetés összesen 21 100 dollárra rúg, amiből Déván 13, Nagybáron 4 számítógépet helyeztek működésbe. Valamennyit csatlakoztatva a világhálóra is. Az internet havi bérletét a helyi, illetve megyei önkormányzatok vállalták fel. Emellett azonban elég nagy teher hárul magukra a működtetőkre, a programban részt vevő könyvtárakra, ezek alkalmazottaira -- hangsúlyozta Cati Vasile. A gépek ugyanis önmagukban még nem sokat jelentenek egy közösség számára, hiszen számtalan esetben tapasztaljuk, hogy drága pénzen felszerelt ingyenes internet-klubokban, informatika-laborokban porosodnak a számítógépek, vagy csupán játékra, levelezésre szolgálnak. Ezért elsősorban tudatosítani kell a helyiekben ezt a lehetőséget, másrészt segíteni kell az ide betérőket abban, hogy okosan használják ki az ingyenes szolgáltatást. A könyvtár ugyanis manapság már nem csupán kultúrahordozó kell legyen, hanem kiapadhatatlan információ-forrás is. Törekednie kell arra, hogy hasznos információval szolgáljon az érdeklődőknek, akár társadalmi, egészségügyi vagy egyéb problémákban -- hangsúlyozta az alapítvány képviselője. Továbbá szóvá tette azt is, hogy a gépek karbantartását, illetve az internetszolgáltatást az alapítvány és az önkormányzatok öt éves határidővel vállalták fel. Ez idő alatt a könyvtár vezetői meg kell találják azokat a forrásokat, amiből hosszútávon üzemeltetni, sőt bővíteni tudják ezt a rendszert. Hiszen a könyvtár számára a nyomtatványokat kiszorító digitális világban ez jelentheti a túlélés lehetőségét. De az ingyenes szolgáltatást használó közösségek is fel kell ismerjék e központban rejlő lehetőséget és adott esetben támogatniuk kell ennek a fenntartását. - F: jún. 20.
Hírforrás: Erdély.ma, link , ReMeK-e-hírlevélInternetadó: a minisztérium a szolgáltatókkal tárgyal FEL

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbővítéséről szóló törvényjavaslat jelenleg átdolgozás alatt áll: nem terhelik járulékkal a szolgáltatókat, ha azok saját maguk támogatnak egyes projekteket. 2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internet-szolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúra támogatása alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése érdekében. A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg az aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak a fenti célok megvalósításában. A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internet-szolgáltató vállalkozások és civil szervezetek részéről a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) -- az 1300-1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet - új elnöke, Bölcskei Imre írta alá. - F: jún. 25.
Hírforrás: Sg.hu, linkAgatha Christie-t ajándékoztak a börtönkönyvtárnak FEL

Agatha Christie-krimiket is kaptak a kaposvári börtön fogvatartottai a megyei könyvtártól. A téka 140 darab könyvvel lepte meg a somogyi fogvatartottakat. Lőttek az unalomnak -- a megyei és városi könyvtár jóvoltából lebilincselő élményben lesz része a raboknak. Varga Róbert, a szervezet igazgatója azt mondta: a Nemzeti Kulturális Alaphoz pályáztak, s 200 ezer forintot nyertek. Különféle kedvezmények révén csaknem 300 ezer forint értékű könyvet adtak át a megyei büntetés-végrehajtási (bv) intézetnek tartós letétbe. Az ajándékozási ceremónián csaknem húsz fogvatartott jelent meg. - F: júl. 5.
Hírforrás: Sonline, linkMegismerni a mindennapi reneszánszt -- gyerekeknek, Lentiben FEL

A reneszánsz év jegyében rendezte meg idei olvasótáborát a város könyvtára. A 3. és 4. osztályos gyerekek egy hetet töltenek az intézményben, sok hasznos ismeretre téve szert közben. - F: júl. 2.
Hírforrás: Zalai Hírlap, linkA jövő a hibrid munkavállalóké FEL

Az IBM prognózisa szerint világszerte egyre több olyan pozícióba keresnek majd munkaerőt, amelyben egy ember egészen különböző, mégis egymással kapcsolatban lévő területekért felel. Néhány tipp a keresett állásokhoz: forgalomelemző statisztikus-szociológus, információelemző bölcsész-mérnök, mérnök antropológus, orvos-informatikus. - F: jún. 26.
Hírforrás: HR Portál, linkIrodakommandó: van mit alakítani munkakultúránkon FEL

... kultúránk leragadt az íróasztal, szék, számítógép, kávéfőző kombinációnál, azt gondolva, minden megvan a munkához. Lássatok hozzá! És a szürke kis alkalmazott szó nélkül hozzálát. Azonban fél év múlva hátfájásra panaszkodva elmegy majd táppénzre, vagy ínhüvelygyulladással/valamilyen betegséggel a bírósághoz fordul munkaügyi perrel fenyegetőzve, melyet a helytelen munkaszék/asztal/ billentyűzet/ a kitisztítatlan klíma okozott. Érdemes tehát venni a fáradtságot, és kihívni egy ergonómiai szakembert, vagy bevonni a dolgozókat a munkahely kialakításába, valamint lecserélni az elavulttá váló munkaeszközöket. Mert a szakemberek egyben egyetértenek: sokszor nem a pénzen sikkad el a probléma, hanem a kényelmességen, közömbösségen. És az sem utolsó dolog -- főleg a cégvezetők figyelmébe ajánljuk -, hogy a munkateljesítmény látványosan nőhet attól, ha a dolgozók jobban érzik magukat. - F: júl. 2.
Hírforrás: Építinfó.hu, linkMesszire ér a blogger keze FEL

Magyarország is felkerült a blogvilág térképére a Budapesten megrendezett Global Voices konferenciának köszönhetően. A világ legismertebb bloggerei gyűltek össze hazánkban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és kicsit a magyarokat is inspirálják. A blogok egyre nagyobb jelentőséget kapnak: valaki arra használja, hogy beszámoljon a napjáról, valaki viszont kétségbeesett segítséget kér rajta. A konferencián az mfor.hu is részt vett. - F: jún. 27.
Hírforrás: Mfór, linkRogánhoz fordulnak a bicikliző jegybankárok FEL

A Magyar Nemzeti Bank egyre növekvő számú kerékpárosai ma azzal a kéréssel fordultak az V. kerületi önkormányzathoz, hogy a két intézmény közösen alakítson ki egy nagy kapacitású kerékpártárolót a Szabadság téren. A kérést tartalmazó nyílt levelet ma az MNB kerékpárosainak nevében Király Júlia alelnök adta át Rogán Antalnak. - F: júl. 3.
-- Júliustól őrzött kerékpártárolók Kecskeméten: ... Megyei könyvtár és az SZTK közötti tároló ... - F: júl. 2.
Hírforrás: Portfolio.hu, link BAON, linkAz öt legkevésbé férfias szakma FEL

Harmadik közülük: a könyvtáros. A nők rendkívül jól boldogulnak a férfiasnak titulált területeken, úgymint a gazdasági, pénzügyi szektorban, a politikai életben és a hadseregben, míg legalább ugyanennyi férfi körében népszerűek a tipikusan nőiesnek tartott hivatások -- derül ki egy, az Amerikai Munkaügyi Hivatal által készített felmérésből. Könyvtáros -- A 110 ezer hivatásos könyvtárosnak mindössze 18 százaléka férfi az Amerikai Egyesült Államokban. A közkönyvtárak és az egyetemi könyvtárak a legnépszerűbbek a férfi könyvtárosok körében -- állítja egy szakmai szervezet felmérésében. - F: júl. 7.
Hírforrás: HVG.hu, linkA kolozsvári Egyetemi Könyvtár jól felszerelt olvasóterme közvetlenül az átadás után FEL

Mivel az év eleje óta eltelt idő fényesen igazolta, hogy a letűnt századot a magyar sajtó főbb közleményei alapján bemutatni szándékozó portál munkatársait nem szalmaláng fűti, hanem a körültekintő, hosszú távú építkezés vágya, velük egyetértésben döntöttünk úgy, hogy a honlap anyagából időről időre kiemelünk egy-egy évtized történéseit taglaló érdekes, ma is figyelemre méltó tudósítást. Egyik példa: A kolozsvári Egyetemi Könyvtár jól felszerelt olvasóterme közvetlenül az átadás után tudósítást. - F: júl. 4.
Hírforrás: Új Magyar Szó, linkHova utazunk? A Google előtt nincs titok! FEL

A Google minden hónapban nyilvánosságra hozza a legnépszerűbb és a legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezések listáját. Az országonkénti és témánkénti bontás alapján érdekes trendeket és területi jellegzetességeket figyelhetünk meg. Májusban az utazás felé fordult a figyelmünk. - F: júl. 2.
Hírforrás: Pénzcentrum, link (regisztrációval)Mátyás Király Corvinája a reneszánsz könyvkiállításon Győrött FEL

2008. június 25.Reneszánszkori művészeti és könyves emlékekből nyílt kiállítás a győri Egyházmegyei Kincstárban és Könyvtárban kedden. A tárlaton bemutatják a győri Corvinát, Európa könyves történetének egyik legféltettebb emlékét, amely Mátyás király könyvtárának többi fennmaradt értékével együtt 2005-ben felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. - F: jún. 25.
Hírforrás: Kultúra.hu, linkOptikai lemez-helyreállító Japánból FEL

A japán Sanwa elektronikai cég egy olyan eszközt hozott forgalomba, amely képes újra olvashatóvá tenni a fizikailag sérült felületű optikai lemezeket. - F: júl. 2.
Hírforrás: Prím, linkKódexmásolás mérgezhette meg a szerzeteseket FEL

Hat különböző dániai temető középkori leletei bizonyítják, hogy a kódexmásolással foglalkozó szerzetesek a munkájukhoz szükséges, a vörös tinta egyik alkotóanyagát adó higany áldozatai lettek. A jelenség azonban nem számít egyedinek: a holt-tengeri tekercsek készítői is belehalhattak munkájukba. - F: jún. 30.
Hírforrás: Múlt-Kor, linkÍme a Kultúra kategória győztesei! (Goldenblog) FEL

Több mint 70 kulturális témájú blog közül kiválasztottuk a 10 legjobbat.
1. Ingyenpia
2. ART and STYLE
3. Könyvesblog
4. Kultplay
5. Endless
6. Brünnhilde színháza
7. KultWatchDog
8. GregJazzBlog
9. Hétköznapi helyesírás
10. Ex ponto
- F: júl. 2.
Hírforrás: Goldenblog, linkNem gyerekes weboldalak gyerekeknek FEL

Még nyáron is a gép előtt üljön a gyerek? Sok szülő gondolja, hogy na, ez az, amit igazán kerülni kéne, de többségük azért mégis engedékeny, amikor legalább egy-két perc nyugalomra vágyik. Csakhogy, nem is olyan egyszerű olyan oldalakat találni, amit legalábbis mi felnőttek jó szívvel ajánlunk gyerekeink számára. Némi segítség lehet ez az összeállítás. Pl.: Gyerekstartlap, Napocska, Kölyökúzeum stb. - F: júl. 4.
Hírforrás: FN.hu, linkNehogymárkimaradjunk!!! -- nemzetközi könyvtárosblog-gyűjtemény (magyar is) FEL

A LISWiki (the Library and Information Science Wiki, a free encyclopedia that anyone can edit) Weblogs - Non-english szócikke jó néhány ctrl/c és ctrl/v lenyomása után (az én kezem bánta :)) mától tartalmazza a magyar nyelvű könyvtárosok és könyvtárak weblogját is. Bárki, aki hibát talál vagy bővítené, esetleg szűkítené a listát (ha lusta) szóljon, vagy javítson nyugodtan. - F: júl. 4.
Hírforrás: nnn, júl. 4., link ; linkWellness-fogalomtár -- straching, kenbiki és sóbarlang FEL

Kis útbaigazító a wellness kifejezések útvesztőjében:
Hírforrás: Termálfürdő, link