Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008
KIT hírlevél: 2008. 06. 11. (24. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Könyvtári konfliktusok -- feszültség a bürokratikus struktúra és a szakmaiság között FEL

A könyvtárakban fellépő konfliktusoknak a vártnál gazdagabb irodalma van. Ebben szerepel, hogy a konfliktusok egyik fő forrása a könyvtárak többségében a bürokratikus struktúra és a szakmaiság szembenállása. Csoportközi konfliktusok forrása a feldolgozó részleg és az olvasószolgálat személyzetének felfogásbéli különbözősége, az az érzés, hogy az első csoport teljesítményétől függ a második. Ezt erősíti a legtöbb könyvtárosképző intézmény is, ahol lényegesen nagyobb hangsúlyt kapnak a feldolgozási feladatok, mint a közönség-(olvasó)szolgálati tevékenység.
Egy könyvtár napi rutinjában a konfliktustermő helyek: vezetőség-feldolgozó osztály, feldolgozó osztály-olvasószolgálat, olvasószolgálat-használó. A konfliktus létrejöttében pedig leginkább a kommunikáció, illetve annak hiánya vagy nem megfelelő volta játszik főszerepet. Többen mutatnak rá a szemantikai problémákra, az elégtelen információcserére, mint előre látható konfliktusok forrására. A főnökök-beosztottak közötti konfliktusok nagy része is a nem megfelelő kommunikációra vezethető vissza. A belső konfliktusok legtöbbször a megfelelő munkafolyamatok kialakításával, a munkatársak és a csoportok közötti viszonyok átalakításával megoldhatók. A külső - a könyvtár és az olvasó közötti -- konfliktusok legjobb ellenszere a megfelelő kommunikációs rendszer kialakítása. - F: Konfliktus a könyvtárban. Alapvető elem? / ref.: Mohor J
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: linkA webkettő életformává válik FEL

A blogok, mikroblogok, wikik, kép- és videómegosztók, kapcsolathálózati oldalak egyre inkább a mindennapok részévé váltak, miközben lassacskán a web legnépszerűbb szolgáltatásai közé emelkedtek. A YouTube egymaga akkora forgalmat generál 2008-ban, mint az ezredfordulón az egész internet. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ezek a szolgáltatások még további dinamikus fejlődés (mennyiségi és minőségi – új szolgáltatások megjelenése), majd várhatóan egy ezt követő konszolidáció előtt állnak, ami után feltehetően meg fogják találni azokat a gazdasági-társadalmi funkciókat, amelyekre a legalkalmasabbak.
A jelenlegi helyzet szerint több mint száz millió blog van a világban, több mint 10 millió szócikk a Wikipédiában és a legnagyobb közösségi oldalak felhasználóinak a száma is meghaladja egyenként a száz millió főt. Tömeges jelenségről van tehát szó, még ha egyúttal igaz is rá, hogy a legtöbb felhasználó csak kevés blogot olvas, a legtöbb blognak kevés felhasználója van, hogy kevesen írnak wiki szócikkeket, és a legtöbb felhasználónak csupán néhány száz ismerőse van a kapcsolathálózati oldalakon. A web 2.0-nak éppen az adja az egyik értékét, hogy sokszínű, és elérhetővé teszi, hogy a kevesek érdeklődésére számot tartó dolgok is kivitelezhetővé és fenntarthatóvá váljanak (long tail jelenség). - F: jún. 5.
Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, linkAz internet válik alappá a telefon helyett FEL

A technológia fejlődése miatt pár év múlva a farok csóválja majd a kutyát: míg eddig a telefon számított alap-infrastruktúrának, amin keresztül így vagy úgy, de internetezhetett egy háztartás, addig mostanság úgy látszik, ez az alap az internet lesz, s a neten telefonálhat, tévézhet vagy épp videózhat a jövő polgára, mindezt persze úgy, hogy az egyes eszközöket ugyanúgy kell kezelnie. - F: jún. 10.
Hírforrás: Nol, linkA hosszú farok szabályai -- nyerő lehet(ne) a könyvtár FEL

A hosszú farok koncepció (ld. Chris Anderson hasonló című könyvét) sok szempontból nyerő helyzetbe hozza a könyvtárakat, amelyek soha nem képesek elegendőt beszerezni a legkeresettebb dokumentumokból, de kevésbé használt kiadványok millió kilométereit tárolják polcaikon. A koncepció éppen ennek gazdaságtanát tárja fel. Érdemes az alapszabályokat és tanácsokat könyvtári környezetre lefordítani. (MG)
-- A hosszú farok területén mozgó virágzó vállalkozás létrehozásának két alapszabálya: 1. kínáljunk az ügyfeleknek mindent, 2. segítsünk nekik, hogy rátaláljanak arra, amit keresnek. És kilenc jótanács:
- Csökkentsük a költségeket!
1. Bővítsük, vagy helyezzük ki a készletet (Sears: központosított raktárkészlet, Amazon: virtuális készlet, iTunes: digitális készlet) [a könyvtári rendszer egészének kínálata és azon túli források becsatornázása].
2. Hagyjuk a vásárlókra a munkát (eBay, Wikipédia, MySpace: tömeges kiszervezés: a felhasználók önként és dalolva elvégzik a munkát, sőt, gyakran még jobb és a többi használó szemében hitelesebb munkát is végeznek, mint a fizetett alkalmazottak) [pl.: a katalógus megnyitása, hogy a használó címkéket helyezzen el benne].
- Gondoljunk a piaci résekre!
3. Nem mindenkinek jó ugyanaz a forgalmazási mód (változatos értékesítési csatornák, bármely időpontban) [hibrid könyvtár; otthonra, és -ról is].
4. Nem mindenkinek jó ugyanaz a termék (változatos formában ugyanaz és annak feldolgozásai) [különféle formátum és változat párhuzamos kínálata].
5. Nem mindenkinek jó ugyanaz az ár (eBay, iTunes, Rhapsody: más-más árazási taktikák) [több üzleti modell könyvtárakra is].
- Lazítsunk a gyeplőn!
6. Osszuk meg ügyfeleinkkel a rendelkezésünkre álló információt! (mert bizalmat szül) [pl. olvasói címkézés bátorítása].
7. A 'vagy' helyett 'és' (mert az egységesített kínálat elvileg korlátlan) [szolgáltatási alternatívák kínálata].
8. Bízzuk a piacra a döntést (mérés és reagálás helyett) [használók bevonása a könyvtári alrendszerek alakításába].
9. Értékeljük az ingyenesség hatalmát (az árak a nullához közelítenek, letölthető termékminták) [információs termékminták a könyvtár állományából].
Hírforrás: Hosszú farok : A végtelen választék felülírja az üzlet szabályait / Chris Anderson. HVG Kiadó, 2007.4 év, 10.000 közhasznú kérdés + 1 konferencia Salgótarjánban FEL

Közhasznú információs konferenciát rendeztek a salgótarjáni megyei könyvtárban június 9-én, a helyben működő, Info*Tár*Salgó nevű szolgáltatás 10. jubileumára. A kezdetektől ugyanaz a két könyvtáros látja el a feladatot: ismertették, hogyan épült be ez a rendhagyó terület a könyvtár struktúrájába; valamint az elmúlt négy év 10.000 kérdésének részletes elemzésével bemutatták, hogy maguk a felhasználók mit értenek a közhasznú információn. (Vidéki közegben a helyi szolgáltatók, kereskedelmi egységek adatainak saját feldolgozása gyűjtése kiemelt fontosságú.) A vendégelőadók témái a jövő irányába mutattak: erősíteni kell a kérdés-válasz internetes csatornáit, fokozódik az igény a jogi-igazgatási, ügyintézési tájékoztatásra, sőt, konkrét segítségnyújtásra. A betekintés egy multinacionális vállalat információellátásába többfajta inspirációt nyújtott a céges-üzleti információk hatékonyabb (jövedelmezőbb?) szolgáltatására. Az esemény részletes meghívója: http://www.bbmk.hu/e107/e107_images/itskonf.jpg
Hírforrás: Szűcs Margit, BBMKKI, linkVége a katalogizálásnak? -- Egyelőre még nem FEL

A katalogizálóknak manapság ijesztő kihívásokkal kell szembenézniük: a katalogizálandó dokumentumok/objektumok megnövekedett mennyiségével, az információforrások új fajtáival, a más típusú információközvetítők megjelenésével létrejövő versenyhelyzettel, a magas katalogizálási költség megtérülésének kérdésével, pénzügyi megszorításokkal, a hozzáértő szakemberek számának csökkenésével. Szükség van-e egyáltalán katalogizálásra? -- A válasz harsány igen. Hiszen a nyomtatott formában kiadott művek száma még mindig nő, a tömeges digitalizálás során a Google és Microsoft is erőteljesen támaszkodik a meglevő könyvtári katalógusokra, a legtöbb online áruház maga is rendelkezik katalógussal, tekintélyes internetes adatbázisok, mint például az IMDb (Internet Movie Database) komoly bibliográfiai háttértámogatással működnek, és egyre több internetes eszköz segíti a használók saját katalogizálási tevékenységét is. Minden okunk megvan tehát az optimizmusra, bizony szükség van a katalogizálásra. Méghozzá a szakszerű munkára. Mert szép dolog a keresőmotorok által biztosított kulcsszavas keresés, meg az előfordulások helye és gyakorisága szerinti rangsorolás, de vajon nyújtanak-e olyan előnyöket, amit egy jó katalógus kapásból tud: például egyetlen - akár különböző névalakokban előforduló - szerző összes művének megtalálhatósága? A második húsbavágó kérdés, hogy a megváltozott feltételek között hogyan maradhatunk versenyben, és hogyan felelhetünk meg legjobban a használók igényeinek? - F: Vajon mit hoz a holnap? Vége a katalogizálásnak? / ref. Fazokas E.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/1., Manci: linkFejtő Ferenc végső kívánsága: digitalizálás FEL

Egyetlen feladatot akart még teljesíteni Fejtő Ferenc, a Szép Szó évfolyamait szerette volna digitalizálva látni. A nem szakembereknek mondom, hogy a folyóirat közel negyven száma a legvacakabb papírból készült. A hitvány, olcsó alapanyag töredezik, a könyvtárak szabadpolcairól már tíz éve beszedték a példányokat. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, egy komolyan jegyzetelő, pláne fénymásoló olvasó gyakorlatilag megsemmisíti a példányt. Fejtő írt a baloldali kultuszkormányzat első emberének, kérve, adjon pénzt erre a külön keretéből. Válasz nem jött. Aztán írt még egyszer. Még egy telefon sem. Tudom, a leveleket az én számítógépemen írtuk, én nyomtattam ki, magam vittem a postára. A kormány, mint olvasom, Fejtő Ferencet saját halottjának tekinti. Koszorú és szép szó helyett arra kérem az illetékest, ha örökségét meg akarja őrizni, erre adjon pénzt. Hogy könnyű legyen neki a nagykanizsai föld. - F: jún. 9.
Hírforrás: Élet és Irodalom, linkKetten pályáznak Békésben a megyei könyvtár igazgatói székére FEL

Két jelölt nyújtotta be pályázati anyagát a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum igazgatói tisztségére. A fenntartó megyei közgyűlés pénteken dönt arról, hogy dr. Hajnal Lajos matematika-földrajz szakos tanár, pedagógiai értékelési szakértő, vagy Laurinyecz Zsolt informatikus könyvtáros töltheti be a tisztséget. Az új vezető várhatóan öt éven át vezetheti az intézményt. - F: jún. 2.
Hírforrás: BEOL, linkKétegyházi közkönyvtár -- az idén 39 kötettel növeli kínálatát FEL

Összesen 15 ezer 674 kötet áll az olvasók rendelkezésére a kétegyházi könyvtárban. A gyarapodás az előző évihez képest 39 könyvre rúg. - F: jún. 5.
-- A rövidhírben apasztásról nem esik szó. Talán majd legközelebb. (MG)
Hírforrás: Békés Megyei Hírlap, linkÚjabb nevekkel bővült a Széchényi Könyvtár márványtáblája FEL

Az Amor Librorum Klub éves gyűlésén újabb nevekkel egészült ki a mecénások márvány táblája hétfőn a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az intézmény több száz éves köteteiből válogató, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő hasonmás sorozat vásárlói minden kötet árából 5000 forinttal támogatják a könyvtárat - mondta el Szuba Jolanta, a Kossuth Kiadó könyvkiadási igazgatója. Monok István, az OSZK főigazgatója hangsúlyozta: az Amor Librorum Klub anyagilag és a presztízs szempontjából is fontos az OSZK-nak. 'A könyvtár egyre határozottabban próbálja megnyitni állományát, azt a biztonsági állományt, melyet közel két évszázada őriz: időnként kiállításokkal jelentkezünk és digitális formában is elkezdtük közzétenni fontosabb köteteinket' -- mondta el a főigazgató. - F: jún. 9.
Hírforrás: Ekho Tv, linkMegújult megyei könyvtári honlapok FEL

Somogyi-könyvtár, a győri Kisfaludy Károly, az egri Bródy Sándor, a szolnoki és a debreceni Méliusz megyei könyvtárak megújult honlapjait tekinti át a Polcológia-blog. - F: jún. 3.
Hírforrás: Polcológia-blog, linkHétvégén is nyitva lehet a békési mozgókönyvtár FEL

A hét eleje óta várja az olvasókat az örménykúti mozgókönyvtár. A település a Körösszögi Kistérség Többcélú Társulás keretein belül Csabacsüddel, Hunyával, valamint Kardossal közösen hozta létre a mozgókönyvtárat, amely a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum szolgáltatásait veszi igénybe. Az örménykúti olvasók tíz esztendő szünet után kaptak ismét könyvtárat. A helyiséget a polgármesteri hivatal emeleti termében alakították ki. Szakács Jánosné polgármester elmondta: a nyitvatartási rend egyelőre a hivatali munkaidőhöz igazodik, de ha igény mutatkozik rá, akkor a jövőben megoldják a hétvégi ügyeletet is. - F: jún. 7.
Hírforrás: Békés Megyei Hírlap, linkHová kerül a Benczúr Ház könyvtára? FEL

A Magyar Posta is megvonja támogatását a főváros egyik legpatinásabb művelődési intézményétől, a Benczúr Háztól, amely így a nyár közepétől bezár. Megszűnhet az épületben működő klub, könyvtár és zeneiskola. A milliárdokat érő Benczúr palotát eladják. Nagy kérdés, hogy mi lesz a könyvtár és a zeneiskola sorsa. A hírek szerint a könyvállomány a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházába kerülne. Szász Katalin úgy tájékoztatott: 'Nyilvános könyvtár megszüntetése esetén a fenntartó köteles gondoskodni a gyűjtemény további könyvtári hasznosításáról. A könyvtár elhelyezésére tárgyalások folytak, amelyek eredményeként lesz befogadó intézmény.' - F: jún. 5.
Hírforrás: Heti Válasz, linkSzakkönyvtár 2.0 FEL

Meredith Farcas prezentációja végigveszi, hogy egy tudományos; felsőoktatási könyvtár hogyan szolgálhatja használóit a virtuális falak ledöntésével, a 2.0-s gondolkodás és technológia által. A prezentáció angol nyelvű, és módszertanilag is figyelemre méltó. -- Takács Dániel ajánlásával
Hírforrás: linkKell-e félniük a közszolgáknak az új törvénytől? FEL

Mióta beterjesztették az új közalkalmazotti törvény módosítását, több szakszervezet is aggodalmának adott hangot. Szerintük ugyanis jelentősen megnyirbálhatják az ebben a szférában dolgozók számát, mivel állítólag a kormányzatnak lehetősége nyílna meghatároznia, milyen munkakörök tartozzanak ide. A szakminisztérium ezt cáfolja: szerinte a tervezet nem tartalmaz olyan előírást, amely alapján dönthetnének erről. Mfor.hu háttér. - F: máj. 28.
Hírforrás: Mfór., linkTizenötezer pluszt kapnak a közszolgák júniusban FEL

Véglegesen megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, hogy egyösszegű bérkiegészítést kapnak a köztisztviselők és a közalkalmazottak. A megállapodás értelmében a június havi bérrel együtt minden köztisztviselő, közalkalmazott, valamint költségvetési szervvel munkaviszonyban álló dolgozó fejenként bruttó 15 ezer forint bérkiegészítést kap. Erre azért van szükség, mert az idei évi ötszázalékos bruttó béremelést még az eredetileg tervezett ötszázalékos inflációhoz igazították, de már a szaktárca is 5,9 százalékos árnövekedést vár - olvasható a cikkben. - F: jún. 5.
Hírforrás: Vg., Mfór, linkRendszerszerű a korrupció Magyarországon -- a közszféra generálja? FEL

Szinte lehetetlen korrupciómentesen működni a magyarországi üzleti életben a Transparency International (TI) hétfőn bemutatott tanulmánya szerint. A nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet Korrupciós kockázatok az üzleti életben című helyzetelemző tanulmánya szerint sokkal nagyobb a korrupció az üzleti és a kormányzati, önkormányzati szektor között, mint az üzleti szektoron belül. A vállalkozásokra és a versenyre vonatkozó közvetlen jogszabályi környezet megfelelő, a tágabb jogszabályi környezet azonban 'sok esetben kifejezetten korrupciós mechanizmusokat generál' -- mondta Alexa Noémi, a TI magyarországi tagozatának igazgatója. A kutatás szerint a jelenséget a szoros személyi összefonódások, az önkormányzatok likviditási nehézségei, a politikusok és önkormányzati tisztviselők alulfizetettsége, a kulturális beidegződések és a korrupció letörésére irányuló politikai akarat hiánya is erősíti. A Transparency International becslése szerint a korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a közbeszerzéseket. A szervezet ajánlásában egyebek mellett a pártfinanszírozás átfogó reformját javasolja. - F: jún. 9.
Hírforrás: Hvg.hu, linkA delegálás hiánya a vezetői személyiségben és a képzetlenségben keresendő FEL

A vállalkozók és cégvezetők egy része képtelen delegálni. Egy ilyen cégnél tornyosulnak a feladatok, a középvezetők pedig elhagyják a fedélzetet. Delegálási modell: A toplistát nálam az a cégtulajdonos vezeti, aki képes szombaton délután bemenni visszáruszámlákat rögzíteni 1,5 milliárd forintos éves forgalmú kereskedelmi cégéhez, amelynek 10 fő a raktári személyzete. Amikor megkérdeztem tőle, miért nem inkább három gyermekével tölti a hétvégét, nem tudott értelmes választ adni. Keze időnként remeg, szeme vibrál, alig bírja magában tartani idegességét és a felgyülemlett feszültséget. Miért nem tudja ez az ember delegálni a feladatait? Az ok egyrészről a személyiségében keresendő, másrészről a képzetlenségében... - F: jún. 4.
Hírforrás: Fn.hu, linkJól neveltek -- szervezeti tehetséggondozás FEL

Nem az eminens tanulókat vagy a zseniket, hanem a cég filozófiájához akarva-akaratlanul igazodó, elhivatott munkavállalókat becsülik meg leginkább a vállalatok. 'Elsősorban nem a zsenik vagy az éltanulók kerülnek be egy-egy ilyen tehetségprogramba, hanem azok a szakemberek, akik képességeik, motivációjuk és hosszú távú elképzeléseik alapján passzolnak a cég üzleti stratégiájához' -- folytatja Matécsa Márta, a humánpolitikai tanácsadással foglalkozó Hudson Kft. tehetségmenedzsere. - F: máj. 24.
Hírforrás: HVG, 21. szám, p. 68-70., regisztrációval: linkTapscott: akkor érdekes számukra a szervezet, ha lehet benne tanulni FEL

HVG: Ön a netgeneráció alapos elemzésével került be újra a köztudatba. Mit lehet az ifjaktól tanulni?
Don Tapscott (a Wikonómia c. könyv szerzője): Például meg lehet tőlük tudni, hogyan élhetik túl a cégek a küszöbönálló földrengésszerű változásokat. Új munkakultúra kezd ugyanis kialakulni, és ez már korántsem a hagyományos kontrollról és főnöki tekintélyről, hanem sokkal inkább a 'beosztottak' lehetőségeinek kiterjesztéséről és a feltétel nélküli együttműködésről szól. Most éljük a világtörténelem első olyan korszakát, amikor a fiataloké a gyakorlati hatalom. Bemegy a friss diplomás az első munkahelyére, ahol a hagyományos főnök rögtön beavatja a munkahelyi táplálékláncba. Amin a szinte gyerek munkavállaló alaposan meglepődik, mert egészen addig, 11 éves korától kezdve övé volt a hatalom: ő állította be a szülei videóját, i-Podját, vírusirtotta az otthoni számítógépeket, és ezek után le akarják uralni? A jövő generációja igazságosabban, a képességek szerint szeretné megosztani a hatalmat. Ez pedig alapjaiban átírja a hagyományos cégvezetés 'alaprajzát'. - F: máj. 24.
Hírforrás: HVG, 21. szám, p. 70., regisztrációval: linkŐsztől Csíkszeredában is lesz könyvtárosi szak FEL

A Brassói Transilvania egyetem irodalmi karán belül működő könyvtár és információtudomány szak csökkentett látogatással ősztől megnyitja kapuját Csíkszeredában. Az iratkozás június végén és július elején zajlik. Minimum húsz személy kell jelentkezzen ahhoz, hogy ténylegesen beinduljon. Nagy lehetőség ez a Hargita megyei iskolai könyvtárosi továbbképzésben. Iratkozni a Csíkszeredai Octavian Goga Líceumban lehet. Fontos az idegen nyelv kiválasztása (angol, francia). A könyvtár és információtudomány szak magába foglalja a korszerű könyvtárosi elvárásokat. Segít az új könyvtárosi rendszer kialakításában, amely elengedhetetlen a mai könyvtáros számára. Az előadások román nyelven folynak. A könyvtár és információtudomány szak időtartama 6 félév (3 év). - F: jún. 9.
Hírforrás: Hargita Megyei Iskolakönyvtárosok, link9 éves a szegedi könyvkirálynő -- mennyiségre hajtanak FEL

Egy év alatt 55 könyvet olvasott el, ezért a városi könyvtár könyvkirálynő címmel tüntette ki délután a 9 éves Csizmadia Dórát. A betűbirodalom legbuzgóbb felfedezőit jutalmazta meg délután a könyvhét fő gyerekattrakciójaként a Somogyi-könyvtár. A könyvtárosok, vagyis a birodalom őrzői egy éven át 155 ifjúsági és gyerekolvasmányt ajánlottak a legifjabb olvasóik figyelmébe. Ebből a legtöbb könyvet olvasókat hívták meg a városháza dísztermébe. - F: jún. 6.
Hírforrás: Délmagyarország, linkRendhagyó digitális múltidézés az OSA Centrális Galériában FEL

Hétfőtől egy héten át különleges múltidézést tartanak az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizált hanganyagának segítségével, a magyar történelem egy korszakát élhetik át az érdeklődők valós időben. Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a Nagy Imre és társai elleni per ötvenedik évfordulóján rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervez. - F: jún. 8.
Hírforrás: Prím, linkVonalkódos nyilvántartás a szilágysomlyói könyvtárban FEL

Vonalkóddal látták el a szilágysomlyói Alexandru Streca Városi Könyvtárban a könyveket, hogy megkönnyítsék a kölcsönzéssel járó műveletet. Egyelőre a gyermek- és felnőtt olvasóteremben, illetve a raktárban található könyvekre kerültek vonalkódok. A könyvtár az elmúlt év óta internetes teremmel is rendelkezik, melyben hat számítógép áll a fiatalok rendelkezésére. A szilágysági kisváros könyvtár web-oldallal is büszkélkedhet, mely megtalálható a http://www.bibliotecasimleu.ro/ címen. - F: jún. 5.
Hírforrás: Árkád, linkCsaládi nyaralást szervez a madarasi könyvtár FEL

A kunmadarasi művelődési ház és könyvtár ismét családi nyaralást szervez. A jelentkezők Sopront és környékét fedezhetik fel a könyvtárosokkal. A június 23-26 közötti nyaralás alatt a résztvevők megtekintik a Fertődi kastélyt, hajókáznak a Fertő-tó környékén, ellátogatnak Sopronba, Kőszegre is. - F: jún.
Hírforrás: Szoljon, linkTippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak FEL

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az 'uralmat'. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek. - F: jún. 9.
Hírforrás: Hvg.hu, linkNem lesz hatósági könyvár? -- Az OKM legfeljebb egyeztetne az MKKE elképzeléséről FEL

Vitára alkalmasnak tartjuk a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által kidolgozott tervezetet, ám minden érintett bevonásával szakértői egyeztetések szükségesek arról. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) továbbra is ellenzi az MKKE törekvését, és). Véleményünk szerint a tervezett lépés nem célszerű és nem hatásos -- jelentette ki Torjákné Amberger Teréz, a szervezet szolgáltatási irodájának vezetője. Véleménye szerint miközben az elképzelés nem védi meg a kis könyvboltokat, aközben sok előnytől elesnének az árérzékeny emberek. Az MKKE javaslatának lényege, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő könyveket -- a könyv első megjelenésétől, illetve forgalomba hozatalától számítva – 180 napon belül a megjelentető kiadó (vagy az importáló) által megállapított fogyasztói áron lehetne értékesíteni. A tervezet tíz százalékban maximálná a kötött árból adható kedvezmények mértékét, azzal pedig csupán kétféle módon lehetne élni (internetes és törzsvásárlói kedvezmény). - F: Napi, jún. 3. Véleménnyel.
Hírforrás: Napi, link Vélemény: Caracalla, linkElső Blogger Online Könyvhét! FEL

Július 21-től 27-ig a verselo.freeblog.hu szerkesztője és támogatói megrendezik az első Blogger Online Könyvhetet (BOK). Az online könyvhét lényege az olvasás (különösön a blogok) népszerűsítése. Aki szeretne részt venni ebben a kezdeményezésben, pályáznia kell. ... Az online könyvhét végével a munkákat digitalizáljuk (digitális könyvvé szerkesztjük) és eljuttatjuk kiadóknak, digitális könyvtáraknak. - F: jún. 7.
Hírforrás: Sajtóközlemény.hu, linkEnciklopédiák küzdelme az internettel -- fontolva és fontolva sem haladók FEL

Lassan a világ legnagyobb enciklopédiakészítői is kénytelenek belátni: egyre kevésbé tehetik meg, hogy pénzt kérjenek az interneten elérhetővé tett tudásadatbázisért. Halálugrásnak tűnhet a francia Larousse kiadó május közepi lépése, amellyel több mint 140 éves hagyományú enciklopédiájának tartalmát ingyenesen hozzáférhetővé tette a világhálón. Ráadásul az odalátogatók nemcsak olvasgathatják a 150 ezer szócikket, hanem -- akárcsak a legnagyobb vetélytárs, a 2001 óta internetes kalákában szerkesztett Wikipedia oldalain -- szabadon készíthetik el kiegészítéseiket vagy önálló szócikkeiket is. ... A cikk végigveszi a francia, német, angol, olasz és orosz nyelvű enciklopédiákat és röviden bemutatja stratégiájukat; mennek-e vagy sem a webre. - F: HVG, 2008/22.
-- Versenyképesség a témával kapcsolatban: Kishíján megbukott… Információszolgáltatásról -- az Encyclopedia Britannica közelmúltjának tanulságaival.
Hírforrás: HVG, 2008/22., p. 53-4; regisztrációval: link linkE-book: Emberelőny! FEL

A közalkalmazotti törvény előírásai és a vezetői tájékozatlanság talán a legnagyobb akadályok a hazai könyvtárak személyi állományának megújításában. A munkaerő-kiválasztás technikája azonban fejleszthető, sőt fejlesztendő. Ezek -- a fenti problémákat leszámítva -- nem sokat különböznek kisvállalkozások és a méreteiben hasonló könyvtárak tekintetében. E terület fejlesztésében segít az Emberelőny c. e-book, mely regisztráció után térítésmentesen tanulmányozható. Tartalma: 'A 10 leggyakoribb téveszme a személyzet kiválasztásban, amelyek jó eséllyel bénítják meg az ön cégét is, elzárva így a fejlődéstől.' -- ajánlja: Nyiri Gyöngyvér.
Hírforrás: linkInfosarok, avagy a Pannon mint tartalomszolgáltató FEL

A Pannon mai budapesti sajtótájékoztatóján Ove Fredheim vezérigazgató bejelentette, hogy az infosarok.hu webhely és hirsarok.hu beágyazott hírportálja elindításával a mobilszolgáltató új üzleti szegmensbe, a tartalomszolgáltatás területére lép be. - F: jún. 3.
Hírforrás: Prím, linkVirtuális várak -- három dimenzióban a webrő FEL

Térhatású fotókon mutatja be a középkori magyar várakat egy nemrég indult honlap http://www.varak3d.hu/ , amelyet egy lelkes dunaújvárosi informatikus jegyez. Vígvári Tamás szponzorok nélkül, hobbiból készítette el és tette fel az internetre a romok 3D-s fotóit. A sztereófotók színszűrős papírszemüveggel nézve állnak össze térhatású képpé. Míg az így készült képek a várakhoz inkább a látvány, a romantika oldaláról közelítenek, a hivatásos várkutatásban számos új eredmény született a közelmúltban a légi fotózásos romkutatás révén. Azt korábban is tudtuk, hogy fentről nézve még akár a teljesen elszántott egykori építmények is észlelhetővé válnak, mert a növényzet, a talaj más rajzolatot mutat. 1990 óta azonban -- a különféle tilalmak megszűnésével - lényegesen egyszerűbbé is váltak a régészeti célú légi felderítés feltételei -- mondta a HVG-nek Miklós Zsuzsa régész, aki a 'várra utaló jelek' alapján nemrég minden eddiginél bővebb feldolgozását adta közre a Tolna megyében föllelhető erődítményeknek. A légi kutatással még az őskori földvárak, kuruc kori sáncok is föltérképezhetővé váltak. A munka most Pest megyében folytatódik. - F: jún. 4.
Hírforrás: Hvg.hu, link , linkPót-Petőfi: jó ebédhez is szól benne a nóta FEL

Nemcsak jó ebédhez szól a nóta, hanem éjjel-nappal hallható magyar nóta, cigányzene, operett, musical vagy akár Tánczenei koktél az egykori Petőfi rádió zenei szerkesztője által gründolt internetes rádió kilenc csatornájának valamelyikén. A Divéky Rádió az internetes rádiók (HVG, 2007. december 8.) hagyományosabbjaihoz tartozik: nem számonként szemezget a hallgató ízlése szerint, hanem folyamatos, szerkesztett műsort 'sugároz'. Kínálata jórészt azokból a műfajokból tevődik össze, amelyek hiányoznak a Petőfiről, mióta a sok vitát kiváltó, ugyanakkor a hallgatottságot fellendítő tavalyi átalakítás nyomán az MR-2 -- saját definíciója szerint -- 'a fiatal felnőtteket szólítja meg'. - F: jún. 4.
Hírforrás: Hvg.hu, link