Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok




 


KIT hírlevél: 2008. 05. 21. (21. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Könyvtár helyett információra koncentrálnak a 'könyvtár'-tanszékek... FEL

Európa egyik legnevesebbje, a koppenhágai királyi könyvtárosképző is már csak dán nevében tartja a könyvtárközpontú megnevezést: Danmarks Biblioteksskole. S ez nyilván komoly szakmai jelzés. És sok helyen a könyvtárosi ismeretek képzését valamely másik, rokon iránnyal vonják össze. Leggyakrabban információtudománnyal, de van, ahol újságírással. A leggyakoribb kombinációk: School of / Institution of Library and Information Science, Library and Information Studies, Communication and Information. Vagy: Information Studies, mely praktikusan szabad teret enged a különböző irányú fejlődésnek. Az amerikai és ausztráliai képzőintézményeknél a folyamat a 90-es években megindult: ott a legtöbb esetben a menedzsment-, információs vagy szociális ismeretek képzés alá rendeződtek a könyvtáriak. E látszólagos sorvadás azonban lehetőségként is megélhető: a képződő szakemberek így szélesebb tevékenységkörben kamatoztathatják tudásukat. Az is megfigyelhető, hogy a képzésben a tehetséges hallgatók is más, rokon irányok felé orientálódnak.
Hírforrás: Irene Wormell



Levéltárak -- a hazai status quo Galambosi Andrástól FEL

A Libinfo Klubban -- a szegedi könyvtáros hallgatók, oktatók levelező rendszere, és hozzá kapcsolódó klubja -- a félév utolsó összejövetelének témája az e-levéltár, melynek előadója Galambosi András, az NDA szakmai igazgatója volt. Előadásának rövid összefoglalóját két részben közöljük. -- A 72-73 hazai levéltár mai helyzete:
1. Alacsony az érdeklődés, 10 ezer emberből, 1 az, aki legalább egyszer megfordul a levéltárban életében.
2. Hangsúly a megőrzésen, kevésbé a szolgáltatáson. Az állam még nem ismerte fel a szolgáltatás lehetőségeit, így a technikai fejlesztésére nem áldoznak, pedig lakossági részről pl., a családfakutatásban, a kárpótlás alapjául szolgáló dokumentumok felé van/volna érdeklődés.
3. Az anyagok feldolgozásában is van lemaradás, kis túlzással: a 'mohácsi csata előtti' anyagok gondozottabbak, mint az első választások idejéről szóló dokumentumok.
4. A levéltári körbe tartozó intézményeknek 15 éves iratmegőrzési kötelezettségük van. Majd kötelesek átadni a levéltáraknak anyagaikat, selejtezésre eztán csak selejtezési terv szerint.
5. Az irat keletkezésétől eltelt 15 év a mai technológiák vonatkozásában generációváltásokat jelent, az adatokat tároló eszközök (mágnesszalagok/streamerek, 5,25-3,5 colos mágneslemezek, 1,44 Mb-os lemezek) és kiolvasó egységeik már elavultnak számítanak, esetleg teljesen használhatatlanok.
6.A tárolási (helyhiány, papírok savasodása, lemezek sérülékenysége),
visszakeresési nehézségek (soros elérés) mellett a helyzetet nem könnyíti.
7. Az intézmények munkája gyakran összehangolatlan, esetenként párhuzamos.
(A Libinfo Klub közelmúltbeli témái voltak: könyvkiadás, antikváriumok -- e-antikváriumok, könyvtári dizájn - könyvtári berendezések. Az utóbbi előadás máj. 14-én volt.)
Hírforrás: KÖÉ



'Meghalt a dokumentumküldés, éljen a digitális könyvtár!' FEL

David Baker a TMT áprilisi számában az egyetemi könyvtári szolgáltatások, különösen az információelérés terén, elsősorban az internetalapú eszközök és tartalmak növekvő használata miatti változásokat tekinti át:
- A finanszírozó retorikája nem az akadémiai, védett burokban lévő szolgáltatásokról szól, hanem a szabadpiacon életképes üzleti modelleket támogatja. A haszon éppen olyan fontos, mint az eredmény: a szabad elérés filozófiáján alapuló felhasználói gazdaság a használat szempontjából, ahol csak lehet, olyan szolgáltatásokat követel meg, amelyeket anyagilag is nagyra értékelnek azok, akik finanszírozták.
- A 'könyvtár' lassan elemeire bomlik, és digitális jövővel épül újjá. A digitális könyvtárak nem szükségszerűen kötődnek egyetlen fizikai helyhez vagy szervezethez, bár sok nő ki -- és folyamatosan fog kinőni -- egyfajta egyedi, esetleg fizikai alapon, gyűjteményeken és szolgáltatásokon nyugvó, ám digitális elemeket is tartalmazó létből. A legtöbbször összefésüli a kereskedelmi és a nem kereskedelmi beszállítók által nyújtott tartalmat és szolgáltatásokat. A digitális könyvtárban a fizikai elhelyezkedés lényegtelen, a formátumok különbözőek.
- A használóknak nyújtott digitális segítség kritikus sikertényező lesz: az egyéni tanulást segítő, és az egyéni gondolkodást fejlesztő útjelző tábla, ami az újítást és a szélesebb körű kezdeményezést egyaránt bátorítja.
- A tárhelyfejlesztés fontos része lesz a jövő digitális könyvtári fejlesztéseinek.
- A használók leginkább a népszerű keresőmotorokat kedvelik: a Google-t, a Yahoot, az Amazont és a hasonló kereskedelmi kínálatot. A könyvtárak feladata e szolgáltatások széles körű használatából adódó felhasználói elvárások integrálása, nem utolsósorban azért, mert a felkínált felületek használata kényelmes, és az eredmények remekül igazolják a szándékot.
- Megfelelő portálrendszerre irányuló szabványok fejlesztésével és támogatásával a keresőeszközöket apró bejáratként, portletként illesztik be, ezek jól megférnek egymás mellett egy intézményi portálon belül.
- A korábbi elektronikus és digitális könyvtári fejlesztések összesítő jellegűek voltak -- fokozódó és egyedi előnyökkel jártak, amelyek azonban nem jelentettek teljes körű innovációt. Többnyire csak utólag gondoltak az integrációra. Tekintettel arra, hogy ma az egykor elkülönült diszciplínák egymásba áramlanak -- például a tartalomkészítés területén --, döntő fontosságú, hogy mielőbb integrált megközelítést alkalmazzanak a digitális könyvtári fejlesztésben. - F: A digitális könyvtár jövője: a brit felsőoktatás és továbbképzés szempontjából. ref.: Vida. A.
Hírforrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2008/4.



Ifjúsági közösségépítő blog a FSZEK-től FEL

Múlt heti felhívásunkra http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8345 érkezett a hír:
A FSZEK régóta működő gyerekhonlapja -- http://www.fszek.hu/gyerekeknek -- mellett figyelmébe ajánlom a Börzsöny utcai könyvtár tizenéveseknek szóló közösségi blogját: http://www.fszek.hu/tizplusz . A 10+ célja egy tizenévesekből álló közösség létrehozása helyi szinten, akik valamennyire megtartó erőként, és bevonódva a könyvtári hétköznapokba lelkes csapatként vonzanák a könyvtárból már kimaradozó korosztályt. Mindezt találkozókkal, tizenéves (és könyvtáros) blogírók bevonásával. Számos külföldi példa van az ilyen kezdeményezések életképességére, de az is tény, hogy még igencsak gyerekcipőben járunk. Reméljük, hogy példánk másokat is bátorít a tizenévesek helyi aktivizálására.
Hírforrás: Varga Lilla, FSZEK; link



Ballmer: a könyvtárak nagyon szépek, de a jövő az online fogyasztásban van FEL

Szerencsés vagy szerencsétlen fordulat, hogy Steve Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját a Corvinus Egyetemen egy elvakult idióta tojásokkal dobálta meg. A szerencse talán az lehet az esetben, hogy óriási médiavisszhangot kap az esemény, a szerencsétlenség, hogy az elmondott lényegre senki sem fog emlékezni. ... Ballmer beszédének végén kontrasztba helyezte a papír és a mai monitor világát is. Szerinte 'a könyvek és könyvtárak tényleg nagyon szépek, de a tutit megmondva, a jövő az online fogyasztásban van!' Sok-sok sci-fi szerű megoldást vizionálnak, idén éppen a közösségek, a tartalom, a szolgáltatás és a klasszikus médiafogyasztás összekapcsolása a trendi. Pár évvel ezelőtt még a hardverben látták a kiugrási lehetőséget, Bill Gates a lelkét is kitette a Tablet PC népszerűsítésért, ami valljuk be nem váltotta meg a világot. Ballmer szerint egyszerűen azért, mert a népek jobban szeretnek ma már billentyűzettel írni, mint kézzel. - F: máj. 19.
Hírforrás: Sg.hu, link



ALA: költség--haszon-elemzés könyvtáraknak FEL

A könyvtáros szakma sohasem volt még ennyire értékközpontú, mint most. Ennek több oka is van: egyrészt a konzervatív politikai légkörben a döntéshozók folyton arról beszélnek, hogy a kormányzati munkát (a könyvtárakat is) 'hatékonyabbá' kell tenni, 'többet kell tenni kisebb ráfordítással'... Ezért az amerikai könyvtáros egyesület (ALA) úgy döntött, hogy a hangulatváltozás miatt az 'érték' legyen a könyvtári kommunikáció kulcsszava. Ez hivatalosan 2006 januárjában az ALA új stratégiai tervében (ALA Ahead to 2010) jelent meg, ahol az alábbi fontos célokat fogalmazták meg:
- a könyvtárak értékének és befolyásának erősítése,
- a kutatás és értékelés erősítése a könyvtárak értékének és hatásának bizonyítása révén,
- a könyvtárosok és a könyvtári személyzet értékének és befolyásának az erősítése.
Ezek a célok összecsengenek a könyvtárvezető egyre fokozódó növekvő értéknyilvánító törekvéseivel, amit jól összegez az a tanulmány, melyet az Americans for Libraries Council adott ki Worth their weight: an assessment of the evolving field of library valuation (http://www.actforlibraries.org/pdf/exec%20summary%20worth%20their%20weight.pdf) címmel 2007 júniusában. 2006 végén készült el az IMLS (Institute of Museum and Library Services) támogatásával a könyvtári költség-haszon elemzés (cost-benefit analysis = CBA) módszertanáról egy tanulmány (Measuring your library's value http://www.worldcat.org/oclc/70219762 ), melynek segítségével tényszerűen kimutatható a könyvtári szolgáltatások értéke, illetve a ráfordítások megtérülése. - F: Hogyan mutassuk be könyvtárunk értékét? / ref.: Murányi L.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1. Manci: link



Kék Notesz 2008: az eBefogadás éve FEL

Megjelent a kilencedik Internethajó helyzetjelentése a magyar információs társadalomról. A Kék Noteszt 2006 óta az Internethajó szervezői adják ki - a köznyilvánosság számára mindenkor hozzáférhető adatok felhasználásával - a magyar információs társadalom állapotáról. A Noteszt az Internethajó szakmai vezetésével a BME-UNESCO ITTK kutatói készítik, 2007-től a GKIeNET Kft. partnersége mellett. Az idei jelentés itt érhető el: http://internethajo.hu/media/Kek_Notesz_2008.pdf - F: máj. 9.
Hírforrás: INFINIT, link



'Red rocksolid restless' -- oda, ahol innovatív munkatársak kellenek FEL

A Vodafone hazai Shared Service Centerében -- képzeljük el: mintha a hazai könyvtári rendszernek lenne egy profi pénzügyi központja -- a címben szereplő kifejezés az új munkatársak 'hívószava'. Szabadfordításban magyarul: lelkes / vörös (vö. még: a Vodafone színe), sziklaszilárd és nyughatatlan. Szóval, ilyet keresnek a Vodafonnak. Aki nem ilyen, menjen máshová.
Hírforrás: MG



A szakmai elismerés -- a cégstratégia és a 2.0 alapján FEL

A vállalati könyvtárakat működtető és üzleti információkat szolgáltató Infodok Kft-ben két díjat osztanak ki évente: az egyiket a cégalapítás évfordulóján tartott kis ünnepségen adják át a cégvezetők az utóbbi évben a legjobb teljesítményt nyújtó, a cég üzleti sikereit leginkább támogató munkatársaknak. A másik az ún. Harmónia díj, amit az évzáró ünnepségen kap az a két munkatárs, akikkel a többiek a legszívesebben dolgoztak együtt abban az évben (a munkatársak jelölik egymást).
Hírforrás: Kóródy Judit



A könyvtáros egyesület a közösségi oldalra csábít FEL

A Special Libraries Association -- az amerikai könyvtárosok talán leginnovatívabb egyesülete -- blogján ajánlja tagjai számára, hogy jelenjenek meg a Facebook közösségi portálon (amerikai / nemzetközi iwiw). Egymás megismerésén túl a szervezet nem jelöl meg célt. - F: máj. 6.
Hírforrás: SLA Connections, link



Elöljárók fogadták a kölcsönzőket a Bunyitay könyvtárban FEL

A könyvtárosok világnapja alkalmából a nagyváradi RMDSZ elöljárói fogadták a
kölcsönzőket a Bunyitay Vince könyvtárban.
Hírforrás: Nagyvárad.ro, link ReMeK-e-hírlevél, 2008/5.



Könyvtári sajtóközlemények gyűjtője: LISWire FEL

Kezdetben vala a NewsWire, mely sajtóközleményeket tett elérhetővé bárki érdeklődő számára. Hasonló hazai pl.: http://www.sajttaj.hu/. A nemrégiben alakult LISWire http://liswire.com/ hasonló feladatot lát el, csak a könyvtárral kapcsolatos hírek terén. Könyvtárakkal kapcsolatos és az őket célzó híreket elvileg bárki beküldhet, illetve ezek ott nézegethetők. Előnye -- és egyben hátránya --, hogy a küldők határozzák meg a tartalmat. (MG); - F: ápr. 29.
Hírforrás: FIKSZ, link



Nemzeti Web Könyvtár 2.0. Készen állnak-e a nemzeti könyvtárak az új verzióra? FEL

A Web 2.0 és a Library 2.0 egyaránt központi kérdésként kezeli a közösségépítést és a közösség által kialakított tartalmat. Mind ez idáig csak a közkönyvtárak és néhány felsőoktatási könyvtár ilyen irányú tevékenységéről beszéltek, a nemzeti könyvtárakról nem esett szó ebben a tekintetben. Ez azzal is magyarázható, hogy amíg egy felsőoktatási vagy közkönyvtár jól meghatározható közösséget szolgál - az egyetemi hallgatókat és oktatókat, illetve a helyi lakosságot - addig ezt egy nemzeti könyvtár korántsem mondhatja el magáról. Ez a tanulmány rámutat arra, hogy a nemzeti könyvtárak már sok gondolatot átvettek a Web 2.0, és a Library 2.0 célkitűzéseiből, de csak a belső szakmai kör számára, és mindezt a web felhasználása nélkül. - F: Nemzeti Web Könyvtár 2.0. Készen állnak-e a nemzeti könyvtárak az új verzióra? (autoref.)
-- Nagy kár, hogy a KF-ben csak autoreferátumként jelent meg a cikk. Tartalmának ugyanis nagy lehetőségei vannak idehaza is. A témáról korábban a KIT-en: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=6770 , http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7256 (MG)
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1.



Elindult a Google egészségügyi szolgáltatása FEL

Még csak Amerikában használható jogszerűen a keresőóriás orvosi és egészségügyi információkat tároló rendszere, a szolgáltatás azonban elméletileg már minden Google-felhasználó számára elérhető. A már két éve fejlesztés alatt lévő Health egyfajta digitális gyűjtőhelye lenne az egyéni orvosi és egészségügyi információknak. A felhasználók felvihetik orvosi vizsgálataik eredményét egy központi adatbázisba és ott egy saját profilt hozhatnak létre, amelyben személyes adataikat, betegségeiket, allergiáikat, műtéteiket, teszteredményeiket tárolhatják többek között, majd ezt hozzáférhetővé is tehetik orvosaik számára. Idővel majd az is lehetővé válik, hogy a felhasználók akár cipőikből vagy pedométerükből is feltölthessék releváns adataikat a rendszerbe, hogy még pontosabban tudják követni egészségi állapotukat és annak változásait. - F: máj. 20.
Hírforrás: Hvg.hu, link



Idén nem lesznek elbocsátások a közszférában FEL

A kormány idén már nem tervez a közszférát érintő létszámcsökkentést, a bérek pedig szinten maradnak - közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénteken a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének budapesti kongresszusán. - F: máj. 16.
Hírforrás: Hvg.hu, link



Változnak a közalkalmazotti béremelések feltételei FEL

A kormány módosítaná a közalkalmazottak minősítési szabályait. A szociális és munkaügyi miniszter változtatni szeretne a közalkalmazottak minősítésére vonatkozó szabályokon -- idézi a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényjavaslatot a Világgazdaság. Elsősorban a vezetők minősítésére határoznának meg kötelező szabályokat, de lehetővé tennék a beosztott közalkalmazottak értékelését is. A garantált illetménynél magasabb összegű béremeléshez általában elengedhetetlen a minősítés. Az újonnan létesített jogviszonyok esetén minősítés nélkül is lehet a garantáltnál magasabb bért adni, de egy év után minősíteni kell a közalkalmazottat. - F: máj. 14.
Hírforrás: Napi, link



Óvódás-rádió -- Lehet-e majd a Vacka Rádiót könyvtárban (újra)hallgatni? FEL

A Kossuth Rádió május 19-től új, óvodásoknak szóló mesesorozatot indít Vacka Rádió címmel. 'Mind az MR történetében, mind pedig a magyar elektronikus médiában egyedülálló ez a vállalkozás, hiszen eddig még senki nem gyártott napi gyakoriságú folytatásos meseregényt óvodásoknak', mondta Kerényi György, a mostanában MR1-Kossuth Rádiónak nevezett csatorna adófőszerkesztője. A mesesorozat forgatókönyvének elkészítésére az MR 2007 végén írt ki pályázatot, amelyre több mint 65 pályamű érkezett. A beküldött írások közül Gaál Zsuzsa alkotását találta a legjobbnak a bíráló bizottság. A történet egy mesebirodalom rádiójában és körülötte játszódik, erőszakmentes, hétköznapi élethelyzetekre épülő, fordulatos és színes epizódokban bontakozik ki – legalábbis a rádió tervei szerint. A meséhez illő zenei anyagot Bujdosó János, Darvas Kristóf és Rutkai Bori komponálták. 'Mind a rádióban, mind a televízióban hiánycikk a klasszikus gyermeki gondolkodásmódra épülő játékos, a figurák jellemét és kapcsolatait hangsúlyozó műsor, amely nem a versengésről és az erőszakról, hanem a gyermeklélekhez közelálló karakteres szereplők mindennapi életéről, nevetni- és szeretnivaló apró kis bolondságairól szól' mondta a Vacka Rádió indulása kapcsán Dr. Ranschburg Jenő klinikai gyermekpszichológus. - F: máj. 16.
-- A rádió honlapjáról letölthetők és hallgathatók a műsorok. Kérdés, hogy a könyvtáros rendelkezik-e e lehetőség kihasználásának tudásával. (Emelett szükséges még: hangkártyás számítógép, praktikusan szélessávú internet-kapcsolat, eszköz a hallgatásra: fejhallgató vagy hangszóró.) (MG)
Hírforrás: Fn.hu, link



A zeneipar egyetlen esélye: együttműködés a nettel -- És a könyvtáraké...? FEL

A legnagyobb problémát a nemzetközi zeA legnagyobb problémát a nemzetközi zenei élet, a kiadók számára az elmúlt években a feleslegesen, az online terjesztés elleni szélmalomharccal elvesztegetett idő jelenti. Jól bizonyítja ezt, hogy napjainkban gomba módra szaporodnak a különböző zenei portálok. A zeneipar most már szívesen bekapcsolódna a fejlesztésekbe és a programokba, azonban sok helyen közel sem várják tárt karokkal. Jó példa a fejlődésre a djtunes.com nevű honlap, amely nemcsak letöltőhely, de megjelenési lehetőség és közösségi portál is egyben a pályakezdő zenészek számára. - F: máj. 17.
Hírforrás: Sg.hu, link



Mi lesz az OPNI könyvtárával? FEL

Az OPNI-ban volt az ország legnagyobb pszichiátriai könyvtára, amelynek a sorsáról semmit sem tudunk, vagyis annyi azért kiderült (A Lipótmezei csata, április 24.), hogy milyen veszteséget és nehézséget okoz az OPNI pszichiátriai múzeumának elhelyezése. A Pszichiátriai Képtár és Múzeumban nem csupán betegek 'alkotásai' szerepelnek, hanem a pszichiátria történeti dokumentumai is. A 140 éves OPNI hatalmas kórrajzanyaga sem zsúfolható össze néhány szobában. Tehát a helye a pszichiátriai intézetben van! Odavaló, miként a világhírű Prinzhorn-gyűjtemény a heidelbergi klinikán, a párizsi a St.-Anne-ban, a londoni a Maudsley kórházban található. - F: máj. 19.
Hírforrás: Nol, link



A Larousse is bevonja a felhasználókat -- versenyben a Wikipediával FEL

A lexikonjairól híres francia Larousse könyvkiadó kedden bejelentette, hogy larousse.fr honlapon létrehozza az interneten 'az első felhasználói közreműködéssel készített enciklopédiát', amely -- a Wikipediával versenyben -- lehetővé teszi állandó anyagának megtekintését és az internetezők szócikkeinek feldolgozását. - F: máj. 14.
Hírforrás: Prím, link



Kerékpárosbarát település -- a könyvtár is hozzájárulhat FEL

A címre falu, város, megyei jogú város, fővárosi kerületi önkormányzat pályázhat önállóan, illetve ha az önkormányzat nem kíván pályázatot benyújtani, abban az esetben a településen működő civil szervezetek is pályázhatnak a település nevében, természetesen az önkormányzat hozzájárulásával. Fontos kritérium, hogy olyan település pályázhat, melyek településfejlesztési koncepciójában, településrendezési tervében a kerékpáros infrastruktúra kellő hangsúllyal szerepel. - F: máj. 16.,
-- A téma korábban a KIT-ben pl.: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8337
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Apeh-es segítség ma és holnap -- Gyerünk a könyvtárba kitölteni az adóbevallást FEL

Jó magyar szokás, hogy az utolsó pillanatban teljesítjük kötelezettségeinket, így az adóbevallás elkészítésével, illetve beadásával is legalább 60 ezren küzdenek még a dél-alföldi régióban. Az adóhatóság a hibás bevallások elkerülése érdekében kihelyezett ügyfélszolgálatokat hozott létre Kecskeméten és Szegeden a könyvtárban, Békéscsabán pedig a hatóság hivatali épületének aulájában. A személyi adóbevallások beadásának határideje május 20-a. - F: ápr. 16.
Hírforrás: Hír6, link



MTI: sokoldalúbbá vált az adatbázis-szolgáltatás FEL

Az eddiginél sokoldalúbbá váltak a Magyar Távirati Iroda (MTI) adatbázis-szolgáltatásai: keddtől egyetlen gombnyomással egyszerre kereshetnek a felhasználók több adatállományban is. Így A magyar közélet kézikönyve és az Évfordulónaptár adatbázisában keresők a másik elektronikus tárban, valamint a Híradatbankban szereplő, témába vágó találatok listáját is áttekinthetik. - F: máj. 14.
Hírforrás: Prím, link



A világ összes könyvének digitalizálása FEL

A Google könyvkereső projektje azt a célt tűzte maga elé, hogy digitalizálja a világ 50-100 millióra becsült könyvállományát, köztük a legrégebbi és legtörékenyebb könyveket is, majd ingyenesen hozzáférhetővé tegye őket mindenki számára. A projektben több száz könyvtár dolgozik Minnesotától Angliáig. - F: máj. 11., máj. 14.
Hírforrás: Múlt-kor, link Kultúra.hu, link



A Debreceni Egyetem könyvtára kétmillióból digitalizál FEL

Kilenc sikeres pályázattal közel 8 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alapból a Debreceni Egyetem könyvtára. Az egyik projekt segítségével a jövőben 2 millió forintot fordíthat az intézmény képek digitalizálására. Aranyi Éva történész-hallgató, Debreceni Egyetem: 'Én történész vagyok, nekem a XIX. századi Életképek kellenének, és ezt a matarkán sem találtam meg, sehol sem, pedig jó lenne hogyha az interneten tudnám olvasni.' Hamarosan akár ezeket a folyóiratokat is digitalizálhatja az egyetemi könyvtár. A közelmúltban ugyanis a bibliotékákban található magyar kulturális képörökség megőrzése céljából írt ki pályázatot a szaktárca. Egyebek mellett ezen is sikerrel járt a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Így hamarosan Nyírő István egykori könyvtárigazgató grafikusok és festőművészek alkotásait tartalmazó gyűjteménye is hozzáférhető lesz az interneten. De nemcsak ezeket a képeket digitalizálja be az intézmény. Most készülnek ugyanis az egyetem centenáriumi ünnepségére. - F: Híradó, máj. 14.
Hírforrás: Híradó, link



Mennyit vagyunk hajlandóak olvasni a weben? FEL

Jakob Nielsen mérései szerint nagyon keveset. Egy átlagos netező egy átlagos weboldal-látogatásnál a szavak 20 százalékát olvassa el. Akik kifejezetten olvasni szeretnének, azok sem olvasnak sokkal hosszabb textusokat. Náluk az arány 28 százalék. - F: máj. 5.
Hírforrás: Webisztán, link



Nem olvasnak nyomtatott sajtót az internetezők? FEL

Az internetezők közel fele semmilyen nyomtatott lapot nem olvas. Akik olvasnak, azok körében a Blikk és az ingyenes Metro a legnépszerűbb: előbbit 12, utóbbit 20% olvassa rendszeresen -- derül ki az NCR Piackutató legújabb felméréséből, amely a médiahasználat átalakulását vizsgálta a magyarországi közönség körében. - F: máj. 15.
Hírforrás: OrientPress, link



Személyre szabható keresés a Yahoo-val FEL

A Yahoo informatikai óriás bemutatta azt az új fejlesztésű webfejlesztői programot, amelynek segítségével a felhasználók saját igényeik szerint csoportosított formában használhatják a világhálós keresések találati listáját. - F: máj. 16.
Hírforrás: Prím, link



Fan-funding -- új üzleti modell tartalomszolgáltatáshoz? FEL

A lemezszerződéssel nem rendelkező zenészeknek nincs igazán sok lehetőségük, ezért sokan az interneten jelentetik meg a műveiket. Van azonban egy új megoldás, amit a szakemberek egyszerűen Fan-Fundingnak neveztek el. A megoldás lényege egyszerű: ha nincs pénzed lemezre, kérj a rajongóktól. A módszer sikeres. Jill Sobule amerikai énekesnő például az idei év elején így gyűjtött össze 53 nap alatt 75 000 dollárt. Sobule az 1990-es években az "I kissed a girl" című slágerével hívta fel magára a figyelmet. Azonban változnak az idők és - kiesve a kiadók kegyeiből - kénytelen volt új lehetőségek után nézni. Az előadóművész azonban nem kéregetett, inkább üzletet ajánlott a rajongóknak a hivatalos honlapján, a Jillsnextrecord.com-on. - F: máj. 16.
Hírforrás: Sg.hu, link



Megvásárolja a Mohamed-karikatúrákat a dán királyi könyvtár FEL

A dán királyi könyvtár meg akarja vásárolni a 2005 őszén a Jyllands-Posten című dán napilapban megjelent tizenkét Mohamed-karikatúrát -- áll a könyvtár vasárnap kiadott közleményében. - F: máj. 18.
Hírforrás: Pret, link



Jog.klog -- új fórum a könyvtári és kulturális joghoz FEL

A máj. 20-án indult blog gazdája, Horváth Sándor Domonkos (a www.kuturalisjog.hu gazdája, aki korábban, zárásáig a http://hsd.klog.hu/ -ot vitte, civilben a MKE elnökségi tagja) írja: E blog célja a könyvtári, kulturális jog újdonságainak ismertetése, ill. az azokkal kapcsolatos töprengések közzététele. Szívesen válnék aktuális problémák vitafórumává is.
Hírforrás: link



Befogadó Információs Társadalom -- új havi hírlevél FEL

INFONIA Alapítványunk új hírlevelének témája a befogadó információs társadalom. A hírlevél havonta megjelenő, ingyenes kiadvány, mely szándéka szerint egyaránt szól a téma iránt érdeklődő szakmának és a laikus érdeklődőknek. A hírlevél pdf formátumban és html formátumban (szövegfelolvasó szoftverek miatt) letölthető: http://www.infonia.hu/einclusion/index.html . Feliratkozni a következő címen lehet: enclusion-regisztracio@ittk.hu . A szerkesztők örömmel várják az észrevételeket, saját híreket, javasolt információkat, cikkeket a hírlevélbe.
Hírforrás: Kapcsolat: Rab Árpád, szerkesztő, rab.arpad@ittk.hu , link



Romániai közkönyvtárak kalauza FEL

Több mint 2900 romániai közkönyvtárról találunk hasznos információt az áprilisban megjelent Románia közkönyvtárak kalauzában (Ghidul bibliotecilor publice din România). Constantin Bostan, a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületének alelnöke, a kötet főszerkesztője, az egyesület félixfürdői csúcstalálkozóján mutatta be a könyvet, ahol megemlítette azokat a nehézségeket is, amelyekkel a 2005-ben elkezdett adatgyűjtés során meg kellett birkóznia, egyben kérve a könyvtárosokat, hogy jelezzék az esetleges hibákat, vagy az időközben bekövetkezett változásokat, adatmódosulásokat. A könyv megyék szerint rendezve mutatja be a megyei, városi, valamint a községi könyvtárakat. Minden könyvtár esetében fel van tüntetve az alapítás éve, megnevezve azt az intézményt is - ha van ilyen -, amelynek tevékenységét átvette. A könyvtárak székhelyére vonatkozóan fel van tüntetve azok tulajdonjoga, és fel vannak sorolva a székhelyváltoztatások, bővítések, névváltoztatások időpontjai. Találunk információt a könyvtárak elérhetőségére, vezetőjének nevére, személyzetére, állományának nagyságára és összetételére vonatkozóan. ... A Romániai közkönyvtárak kalauza - sok hasznos információ mellett - rövid történeti keresztmetszetét nyújtja a romániai közkönyvtáraknak, valamint azok tecnhikai felszereltségéről is részletesen tájékoztat.
Hírforrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós, ReMeK-e-hírlevél, 2008/5.



Közösségi portálok a környezetvédelemért -- pl.: Footprintfriends.com FEL

A Web 2.0 az elmúlt években fontos eszközzé vált a környezetszennyezés és a klímaváltozás elleni harcban. Különösen a fiatalok fogékonyak a két téma iránt. A zöld informatika, a környezet óvása slágertéma lett és ebben óriási szerepe van az internetnek. A világhálón egyre gyakrabban találkozik az ember különböző, a környezetvédelemmel kapcsolatos kampányokkal és tartalmakkal, legyen szó fórumbejegyzésekről, cikkekről vagy e-mailekről. A tengerentúl emellett egy új divat is megfigyelhető: fokozatosan nő a környezetvédelmi közösségi portálok száma. Jelenleg a 11 és 18 év közötti amerikaiak 96 százaléka tagja valamelyik közösségi oldalnak és sokuk szeret foglalkozni a környezetvédelemmel. Jó példa erre a Footprintfriends.com, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a környezet megóvása iránt érdeklődők és tenni akarók kapcsolatba léphessenek egymással. - F: máj. 16.
Hírforrás: Sg.hu, link



Heti Válasz -- angolul is olvasható online FEL

Angol nyelvű válogatást közöl cikkeiből a Heti Válasz Online. Az elsősorban presztízsokokból lefordított tartalmakat főleg külföldi újságíróknak és nagykövetségeknek szánja a kiadó. Május 14-étől angol nyelven is elérhető a Heti Válasz Online cikkeinek válogatása. A kiadó elsősorban Magyarországra akkreditált külföldi újságírók, külföldi újságok munkatársai és nagykövetségek számára szánja a tartalmakat, és közleményük szerint hosszabb távon fórumot is kíván teremteni a külföldi tudósítóknak. - F: máj. 16.
Hírforrás: Kreatív, link



Kincset, aknát rejthetnek a honlapok -- PMOG FEL

Kalandozások terepévé változtatja a webet egy frissen megjelent sokszereplős játék. A net bátor felfedezői értékes kincseket áshatnak el a weblapokon, csapdát hagyhatnak a következő arrajárónak és küldetéseket teljesíthetnek. A PMOG -- Passzív Többjátékos Online Játék -- használatához mindössze egy kiegészítőt kell telepíteni a Firefoxba, és ingyenesen regisztrálni. A PMOG egy a számítógépes szerepjátékokból ismert eszköztárat ad hozzá a böngészőhöz, ezen lehet követni a karakter fejlődését, és ezen keresztül adhat ki parancsokat a játékos. Az egyes oldalakon ládákat lehet elásni, híreket lehet címkékkel ellátni, a következő olvasó dolgának megkönnyítéséül, de alá is lehet aknázni a weboldalakat, értékes játékpontoktól megfosztva a többieket. A legjobb funkció mégis a portál létrehozása, amivel további érdekes cikkekhez irányíthatja át a lelkes kalandozó a játékostársakat. - F: máj. 14.
Hírforrás: Origo, link





impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról