Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008
KIT hírlevél: 2008. 04. 30. (18. szám)

Mi 'megy át' a KIT-olvasóknak?

Április elején végzett felmérésünkben azt is kérdeztük Olvasóinktól, hogy mi volt számukra a KIT-ben legutóbb olvasott érdekes cikk? Nem meglepő, hogy az akkor legutóbbi, 14. szám említettsége nagy volt. A legemlékezetesebb cikkek:
- Az édes tiltott gyümölcs -- olvasásra ösztönzés (14. szám, 21 említés),
- közszférát érintő elbocsátások (14. szám, 15),
- Veszíteni kötelező (15. szám, 11),
- Corvinus-tapasztalatok, sorozat (10) 
- Magyar Wikimedia-szócikk (14. szám, 7),
- 12 ezerrel kevesebb potenciális könyvtárhasználó (14. szám, 6),
- Hungarikaanyagok Nyugat-Európában, sorozat (5),
- Senki többet: harmadszor -- árverés a gyulai könyvtárban (14. szám, 5). 

Érdekes megfigyelni, hogy régebbi számokból is voltak említések, mely mögött mélyebb benyomások gyaníthatók:
- A meggyökeresedett információs szakemberek napjai meg vannak számlálva (12. szám, 3)
- HUMANUS, Matarka és EPA -- kapcsolat? -- együttműködés? (11. szám, 3)
- Web 2.0 a könyvtárosképzésben -- átjárja-e a stúdiumot? (11. szám, 3), vagy:
- 'Ami nagyon bennem maradt, az az ELTE Kvt vezetői pályázata körüli kérdések...'
- 'készítsünk plakátot olvasóinkról'. 
E kérdésben is tapasztalat, hogy olvasóink számára fontos kérdés az információtechnológia (ezen belül hangsúlyosan a web2), és a menedzsment (kiszervezéstől a hatékonyságig és személyzetfejlesztésig).

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

IT-stratégia 2007-15: Minden könyvtártípus egyetlen nemzeti adatbázis keretében FEL

Finnországban nyilvánosságra került a nemzeti információs társadalmi stratégia a 2007 és 2015 közötti időszakra. A célt az információs társadalom nyújtotta 'jó életminőségben' határozták meg, ahol 'a munka, a családi élet és a szabadidő eltöltése harmonikus egységben, egyensúlyban van.' Az innováció, a megújulás és a versenyképesség gyakorta ismétlődő szavak a tervezetben. Az új tudástársadalmi stratégiára valószínűleg lelkesítően hathatott a közismert 'Finnország jelenség' pozitív megítélése, mivel az 'Új Finnországot' egy nemzetközi szinten is húzóerővel bíró, emberközeli és versenyképes társadalomként értelmezi. Nem pusztán egy információs társadalmat vizionál a tanulmány, hanem egy tudásalapú, egyben szolgáltató társadalomról is szól. - F: A 'Finnország jelenségtől' a 'finn álomig'. A finn nemzeti stratégia 2007-től 2015-ig. Ref.: Kránitz Lné.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1. Manci: linkAz év fiatal könytárosa: Jakab Anna FEL

Az idén április 24-25. között rendezték meg Gyergyószentmiklóson a könyvtárosok napját 'Értékek és értékmegőrzés a XXI. Századi könyvtárakban' címmel. Április 24-én játék és olvasás, azaz bekapcsolódás a 'Veszíts el egy könyvet!' című játékkal kezdődött. 'Az év fiatal könyvtárosa' díjat az idén Jakab Anna, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dolgozója vehette át Kiss Jenőtől, az RMKE elnökétől. Anna munkáját a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója Kopacz Katalin méltatta. - F: ápr. 27.
-- A méltatás részleteiről sajnos nem szól a forrás. (MG)
Hírforrás: Hargita Megyei Iskolakönyvtárosok, linkA fiatal könyvtárosok utazzanak... FEL

és akkor lehet azt mondani, h költsük a fiatal könyvtárosok utaztatására, meg idegen nyelvi képzésére. h ösztöndíjjal küldjünk ki könyvtárosokat németországba, meg hollandiába, meg mindenfelé európába. tanulja meg a németet rendesen, a hollandot meg úgy ahogy. és akkor jöjjön haza. és akkor az lesz a dolga, h beszámoljon arról mi történik azon a nyelvterületen. ezért a közalkalmazotti bértáblában magasabb besorolást kap, és ha jól végzi a dolgát, akkor jutalmat. ha rosszul végzi, akkor meg leminősítenek. a könyvtár szak a fiatalok számára is vonzó legyen. mert nem csak üldögélni lehet, hanem utazgatni is. egyfajta kultúrmisszióvá válhat. lehet, h az idősebbek azt mondanák, h ők már nem akarnak nyelveket tanulni, és utazgatni. akkor venni kell v alakú szkennereket. a diákok beszkennelik a könyveket, folyóiratokat, és az idős könyvtárosok meg üldögélnek, olvasgatják ezeket és hibát javítanak. - F: ápr. 25.
Hírforrás: komment a Webisztánon, linkInformációtechnológiai trendek és azok figyelése FEL

... megakadt a szemem azon a térképen, ami 2008 legjellemzőbb webes alkalmazásait, helyeit mutatja be, metróhálózat-szerűen (még csak másfél hónapos, nem is csúsztam le annyira róla). Az egyes vonalak bizonyos szempontot jelentenek, a megállók nevének nagysága meg a torta szeletének méretét. Emellett pedig van két kisebb méretű térkép, az egyik időjárás-előrejelzés, a másik pedig márkaértékelés. Végül pedig van klikkelhető verzió is http://informationarchitects.jp/start/, napi trendfigyeléssel. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, linkCorvinus-tapasztalatok 8. -- Egy kattintással: Meebo, RSS és dinamikus könyv- és forrásajánló FEL

A Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának honlapjáról http://www.lib.uni-corvinus.hu különösebb elmélyülés, 'mélyebbre kattintgatás' nélkül is elérhető néhány olyan szolgáltatás vagy grafikus menüpont, mely az először idelátogatók érdeklődésére is számot tarthat.
- Könyvajánló. A nyitólap jobb felső sarkában egy három másodpercenként cserélődő képekből álló ablakra kattintva érhetjük el a legfrissebb könyvajánlókat. Az éppen megjelenő könyvborító a könyvismertető oldalra navigál minket, ahol a könyvtár frissen beszerzett, vélhetően sokak számára érdekes köteteiről olvashatunk rövid leírást.
- Heti forrásajánló. A kezdőoldal bal felső sarkában lévő futó szöveges ablakban -- heti frissítéssel -- válogatást találunk a könyvtár által előfizetett e-folyóiratok tartalomjegyzékeiből. Ha egy cikk felkeltette érdeklődésünket, csak rá kell kattintani a kívánt címre, és a böngészőnk új ablakban a teljes szöveget tartalmazó oldalt nyitja meg.
- RSS hírcsatorna. A lap bal alsó sarkában lévő narancssárga-szürke RSS ikonra kattintva a honlap főoldalán megjelenő híreket köthetjük be RSS-olvasónkba. Így azonnal - a hír megjelenésekor - értesülhetünk a legfontosabb könyvtári hírekről, adatbázis-bővülésekről, tesztelési lehetőségekről.
- Meebo csevegőfelület. A honlap bal alsó részén csevegőablakot találunk, melyben -- ha a 'könyvtárnok is online', nemcsak mi - információt kérhetünk a könyvtár szolgáltatásairól és állományáról; hétköznapokon kilenctől este hétig, hétvégén pedig déli 12-ig. A csevegő másik oldalán minden esetben valamelyik tájékoztató könyvtáros segít minket.
Hírforrás: Ság ZoltánKoltai Dénes: Szívem csücske a Tudásközpontó FEL

'A szívem csücske a Tudásközpont, melyben közel 12000 négyzetméter áll majd rendelkezésre egy nagy, integrált könyvtár létrehozására, a megyei és a városi, a központi egyetemi könyvtár, valamit az ÁJK–KTK könyvtárak egyesítésével, modern, a XXI. század első évtizedének megfelelő informatikai rendszerrel ellátva, kiszolgálva nemcsak a városlakók, hanem az egyetem igényeit is. Ugyanakkor remélem, hogy a PTE FEEK könyvtár-szakosainknak is kiváló gyakorló tér lesz.' - F: ápr. 7.
Hírforrás: Univ Pécs, linkKönyvfutár-szolgálat Gádoroson -- csütörtökön viszik FEL

A kalocsai intézetben csekély létszámú osztályokban tanulnak a gyerekek, személyre szabott nevelés folyik egyéni fejlesztéssel, a felkérdezhető tananyag átadása mellett a kommunikációs képesség javítására helyezik a hangsúlyt. Sokat elárul, hogy a könyvtár legutóbbi olvasóversenyén -- melyen harminc könnyen fogyasztható ifjúsági regény egyikének kiolvasásával lehetett értékes jutalmat nyerni -- a résztvevők egyikének sem sikerült a megadott határidőre a könyv végére érni. - F: ápr. 24.
Hírforrás: Nol.hu, linkEgyre több könyvet veszünk, egyre kevesebbet olvasunk FEL

Mostanra azonban elérkeztünk arra a szintre, hogy már nem folytatódhatott az eddigi bővülés, ezért mára nagyjából valóban stagnál a könyvpiac. Zentai hozzátette azt is, hogy könyvet nem kötelező venni (kivéve bizonyos esetekben a tankönyveket), ez egy másodlagos fogyasztási termék. Egy olyan időszakban, amikor jövedelem-visszafogás történt, nem csoda, hogy mérséklődik a vásárlási kedv. -- Érdekes az is, hogy a könyvpiac bővülése fordított tendenciát mutat az olvasási hajlandósággal. Az olvasásstatisztikai adatok szerint egyre kevesebb időt töltünk olvasással, egyre kevesebb könyvet olvasunk évente. Akkor miért vásárolunk egyre több könyvet? -- Zentai Péter László szerint e látszatellentmondásban az olvasási kultúra megváltozása tükröződik. Manapság mindenütt a világon előretörtek a praktikus ismereteket közvetítő, ismeretterjesztő könyvek. Ez ma Magyarországon is a könyvpiac vezető területe. Olyasfajta könyveket vesznek az emberek, amik a képzésükhöz, ismeretszerzésükhöz szükségesek. És jellemzően nem a teljes könyvet olvassák el, hanem csak azt a részt, amire szükségük van. - F: ápr. 24.
Hírforrás: FN.hu, linkSopron: kistérség van, könyvtárbusz nincs FEL

A Sopron–Fertőd kistérség tavaly 11,7 millió forint (településenként 1,3 millió) mozgókönyvtári normatívát igényelt. A pénz első részlete már meg is érkezett az érintett önkormányzatokhoz. A programhoz eddig 12 település csatlakozott, de két további község már érdeklődik, hogy miként tudna jelentkezni. -- A mozgókönyvtári szolgáltatást eredetileg a megyei könyvtár által üzemeltetett könyvtárbusz látta volna el úgy, hogy körbejárja a településeket, kiszállítja az igényelt könyveket és biztosítja az internethasználatot -- mondta el érdeklődésünkre Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója. - F: ápr. 29.
Hírforrás: Kisalföld, linkTanárértékelő honlapok: a legjobb és legrosszabb oktatók -- és melyik a legbátrabb könyvtár? FEL

Szaporodnak azok a honlapok, amelyeken a diákok értékelhetik tanáraikat. Az úttörők ebben is amerikaiak, de a jelenség egész Európában elterjedt. Olaszországban a legfelkapottabb 'szociális szolgáltatás' lehetővé teszi az egyetemi hallgatóknak, hogy elmondják, hogyan viselkednek oktatóik, amikor vizsgáztatnak, milyen a felkészültségük, a magatartásuk, fogadóóráikon a diákok rendelkezésére állnak-e, válaszolnak-e az e-mailjeikre, rendben megtartják-e előadásaikat, stb. A legtöbbre értékelt tanár egy tízes osztályozás alapján megkaphatja a Top 10 minősítést, a legkevesebbre tartott pedig a Flop 10-t. A honlapon jelenleg 700 tanár kartotékja nézhető meg, a hozzájuk csatolt több mint 1500 értékeléssel, naponta körülbelül ezer látogatója van. Többségük 18-21 éves, akik általában korrektül viselkednek. Vannak negatív értékelések is, olyan tanár is van, akit diákjai teljesen megbízhatatlannak tartanak. De, mint a jogász elmondta, van egy szigorú magatartási kódexük és megpróbálnak megszűrni minden beérkező kommentárt. Emellett nemcsak a hallgatóknak, a tanároknak is van lehetőségük jelezni a diákok túlkapásait. - F: ápr. 23.
Nekem mindenről a könyvtár jut eszembe. E hír kapcsán pl. hogy a tanárok, kórházak értékelése után jó eséllyel a könyvtárak is sorra kerülhetnek. És ha egy ilyen értékelő portál elindul, elképzelhető, hogy a könyvtárak, könyvtárosok eleve defenzívába kényszerülnek. Így megfontolandó egy könyvtárosok / könyvtárak által a használók számára készített nyílt értékelő rendszer megalkotása. Miért is ne? (MG)
Hírforrás: Hvg.hu, linkMaguk digitalizáljanak, a könyvtárak, vagy jobb multival boltolni? FEL

A könyvtárak végtelen információtartalmának digitalizálása egyre nagyobb méreteket ölt, ám a hatalmas munka mellett felmerülnek olyan kérdések is, hogy ki fogja kontrollálni a létrejövő virtuális könyvtárakat és hogy mennyire lesznek ezek nyitottak a felhasználók számára. -- A bostoni városi könyvtár igazgatója elmondta: minden a könyvtárban található könyv eddig a bostoniak tulajdona volt csupán, ezen változtatva, szeretnék a könyveiket az egész világon ingyenesen elérhetővé tenni. Tizennyolc másik könyvtárral együttműködésben folyamatosan maguk digitalizálják a szerzői jog alá már nem eső könyveiket, amely bár több évbe, és nem utolsó sorban több milliárd dollárba kerül, az egész világ számára, bármely internetes keresővel elérhetővé lesz. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Litera, linkDigitalizált kulturális javak -- Centralizált célmeghatározás és digitalizálás-kiszervezés FEL

Az év végére elkészülhet a közgyűjtemények digitalizált anyagának nyilvántartása, az adatbázis létrehozásának egyik célja, hogy a könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban folyó digitalizálási munka összehangoltabbá váljon. Jelenleg ugyanis a nemzet kulturális vagyonát őrző intézményekben kevéssé összehangolt, szigetszerű digitalizálási munka folyik. Így például az Egri csillagok című regényt már vélhetően legalább tízszer digitalizálták különböző helyeken, míg Gárdonyi Géza más munkáit egyszer sem -- mondta Dippold Péter, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgató-helyettese a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, pénteken. Hozzátette: 2007-től kezdve hét éven át összesen 3,25 milliárd forint fordítható a kulturális értékek digitalizálására az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a cél a közgyűjteményi vagyon átfedésektől mentes és sokoldalú felhasználást biztosító digitalizálása, megőrzése és publikálása. A költséghatékonyság is fontos szempont, magát a digitalizálási munkát ezért pályázat útján gazdasági társaságokkal érdemes elvégeztetni, mert így sokkal olcsóbb, mint minden egyes közgyűjteményt felszerelni a szükséges berendezésekkel és betanítani a munkatársakat -- jegyezte meg az OSZK főigazgató-helyettese. - F: ápr. 28.
Hírforrás: Prím, linkMéregdrágán internetezünk, legalábbis más országokhoz képest FEL

Az elmúlt években jelentősen átalakultak telekommunikációs szokásaink. A növekvő internethasználatnak kedvez a telefonhasználati szokások változása is, hisz a mobilkommunikáció előretörése mellett egyre gyakoribbak az internetes hívások. De hiába az egyre több szolgáltató, még mindig nagyon drága mulatság az interneten való szörfölés. Az OECD adatai alapján 10 év alatt több mint ötszörösére nőtt a vezetékes és mobil internetet használók száma. Nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig a lemaradók között vagyunk. Az EU tagországok közül egyedül Lengyelország, Szlovákia és Törökország rendelkezik kevesebb telekommunikációs kapcsolattal. Internet használatért, szolgáltatótól függően átalány, illetve adatforgalom alapján fizetünk díjat. Ha megnézzük, hogy más országokkal összehasonlítva mennyibe kerül itthon az adatforgalom, már nem olyan meglepő a magyar lakosság alacsony internethasználata. - F: Pénzcentrum, ápr. 27.
Hírforrás: Pénzcentrum, linkKönyvtár--média megfelelés? FEL

Érdekes párhuzamra bukkantam nemrég. Magam is meglepődtem, hogy a média és a könyvtár némely dolgai ilyen durván megfeleltethetők egymásnak… Háttér: a Médiablog szerkesztőjét a HVG delegálta a Magyar Lapkiadók Egyesületének idei kongresszusára. Ott azután hallott sok szépet(?) és jót(?), mely dolgok velejét azután megosztotta a blogon, ahogy illik. Tudom, hogy kissé furcsának tűnik, mit keres a Médiablog a könyvtárban, de van némi párhuzam az ott olvasható érdekességek és a könyvtárverzum között. 1. Elaludták a digitalizációt. 2- Az elveszett print közönség felbukkan online. 3. [Nyíltan] egyik témához sem akart senki hozzászólni. 4. A közönség egy része még mindig azt hiszi, hogy egy 'átmeneti zavarról' van csak szó, az olvasókat “vissza lehet szoktatni” a nyomtatott médiára. - F: ápr. 27.
Hírforrás: FIKSZ, linkAz állambácsi határozza meg a könyvtárak helyét?! -- Proaktivitás helyett skanzenkönytárak FEL

A könyvtárak szerepéről, az internet egyre szélesebb körű térnyeréséről tartottak beszélgetést a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében. A kultúra metamorfózisa című eszmecserén Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke elmondta: a kulturális kormányzat nem határozta meg pontosan a könyvtárak helyét, a teleházaknak adott támogatást, míg a könyvtárak fejlesztésére nem. Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója azt hangoztatta, hogy a könyvtár ma 'skanzen', holott 'információs szökőkútnak' kellene lennie. Mint mondta, a digitális világ felé tartanak a könyvtárak, és ebben a közegben az olvasó szerepe is átértékelődik. - F: ápr. 25., ápr. 26.
Hírforrás: Origo, link , Ma.hu, linkAz NKA szerint az NKA tudja, mi kell a digitális fogyasztónak FEL

A 24-i NKA-sajtótájékoztatón nem hangzottak el meglepő kijelentések, talán csak a digitális kultúra enyhe lesajnálása volt érezhető. A szervezet álláspontja szerint a törvénymódosítási javaslatot az internetszolgáltatók és egyes civil szervezetek részéről ért kifogás önmagában érthető, az érvelés nagyobbik része viszont, amely az internet elterjedésének megtorpanását, a digitális szakadék elmélyülését vizionálja, hamis. Magyarországon ugyanakkor az emlegetett digitális szakadék mellett azonos, vagy még égetőbb problémát jelent a kulturális szakadék -- hívja fel a figyelmet az NKA. Ezen csak tudatos kultúrpolitikai lépésekkel lehet változtatni, a szakadék legfőbb áthidalója pedig éppen az NKA működésében rejlik, hiszen a járulékbővítésből származó többletbevétel alkalmas lehet a kulturális esélyegyenlőség megteremtésére -- fogalmaz a Nemzeti Kulturális Alap közleménye. - F: ápr. 24.
Hírforrás: IT Café, linkNAVA 120:0-ra kikapott a YouTube internetes videomegosztó oldaltól FEL

György Péter esztéta arra mutatott rá, hogy 'Magyarországon mindig kitalálunk valamit, aztán hagyjuk kimúlni, ilyen volt az Olvasás Éve, amely mára nincs sehol.' Véleménye szerint a politikai elit nem értette meg, hogy hiába van infrastruktúra, ha nem foglalkoznak a tartalommal. Ezért 'modortalanságnak' nevezte az 'internetadó' bevezetését. Hozzátette: nincs még valamennyi könyvtárban széles sávon elérhető adatbázis; és van ugyan Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) a könyvtárak mellett, de nincsenek egy rendszerben. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy a kulturális tartalomban az elérhetőség a bűvszó, és sportnyelven szólva a NAVA 120:0-ra kikapott a YouTube internetes videomegosztó oldaltól, amelyet globális tévének nevezett. Példaként említette, hogy erre az oldalra a magyarok számtalan Antal Imre-felvételt tettek föl, így a világban terjesztik a magyar kultúrát. - F: ápr. 25., 'Elég az álságos liberális anything goes-ból' , ápr. 28.
Hírforrás: Origo, link Hírszerző, linkAláírások az internetadó ellen -- a könyvtári lobbi az információs társadalom ellenében? FEL

A jelen nyilatkozat aláírói szerint a kulturális járulékfizetés rendszerének az internetes hozzáférés-szolgáltatásra, illetve hálózatfejlesztésre történő kiterjesztése (vagyis az úgynevezett 'internetadó' bevezetése) elhibázott és az információs társadalom fejlesztésére, illetve a gazdasági versenyképesség javítására irányuló uniós és hazai kormányzati szándékkal alapvetően ellentétes. Az aláíró civil és szakmai szervezetek -- a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezzel egyező szakmai álláspontjával egyetértve -- felkérik az Országgyűlés tagjait, hogy ne támogassák a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosításáról szóló T/5395 számú törvényjavaslatot. - F: ápr. 24.
Hírforrás: Sg.hu, link , Nol, link , tiltakozások és diskurzus: linkLesz bútoradó is -- elemző gondolkodással felismerhetők a kommunikációs manőverek FEL

Nap mint nap találkozunk próbálkozásokkal, melyekben arról szeretnének meggyőzni minket, hogy ez vagy az mindannyiunk közös érdeke. Kevés sikerrel. Az emberek csak töredékét ismerik fel azoknak a kommunikációs manővereknek, eszközöknek, melyekkel hatni próbálnak rájuk, de ösztönösen reagálnak ezekre. Nagyon gyakori, hogy a stratégia az indulás pillanatában nevetségessé válik. -- A teljes hazugság rossz stratégia. A szakember szerint lehetséges, hogy sikeresen tüntetnek föl üzleti érdekeket össztársadalmi érdeknek, de hosszútávon nem lehet sikeres az olyan stratégia, amely teljes hazugságra épül. A legjobb út egy üzenet valós tartalmának megértéséhez az elemző gondolkodás, az üzenet értelmezése -- vélte Nemes Attila. Egy társadalom minél tudatosabban fogyasztja a médiát, annál jobban kell dolgoznia a kommunikátorok mögött álló szakembereknek. Befogadóként folyamatosan mérlegelnünk kell érdekeinknek megfelelően épp úgy, mint kommunikátorként a politikusoknak vagy a gazdasági szereplőknek- tanácsolta a PR szakember. - F: ápr. 25.
Hírforrás: Fn.hu, linkRFID: a Nagy Testvértől a tökéletes logisztikáig FEL

Bizarr Nagy Testvér-kísérlet zajlik Washingtonban, pénztárosok nélkül működik a jövő áruháza, könnyedén lekövethető az elveszett háziállat, golflabda és értéktárgy: a hvg.hu azt vizsgálta, mi is a mindezen rendszerek alapját biztosító RFID-chip és mire használható még fel. - F: ápr. 29.
Hírforrás: HVG.hu, linkElektronikus információszabadság: részletes vita FEL

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításának részletes vitáját folytatta le az Országgyűlés hétfőn délután. A javaslat megteremti az egységes hivatalos lapot, mivel a Magyar Közlöny részévé teszi a Hivatalos Értesítő után a Határozatok Tárát is, illetve abban elrendeli, hogy abban tegyék közzé az eddig csak a szűk közönséghez eljutó tárcalapokban elhelyezett közleményeket. A papíralapú kiadás lehetőségének fenntartása mellett a javaslat az egységes hivatalos lap, a Magyar Közlöny esetében az elérhető legmagasabb biztonsági szintű védelemmel ellátott elektronikus kiadást teszi hitelessé, illetve az elektronikusan rendelkezésre álló Magyar Közlöny számok, illetve a Törvények és Rendeletek Hivatalos Gyűjteményeinek korábbi számait is hitelesítve közzétenni rendeli. - F: ápr. 29.
Hírforrás: Napi, linkMagyarok tanítják tájékozódni a világot FEL

Tömörítéssel lepték meg a világcégeket, na és azzal, hogy sokkal ésszerűbben használhatók navigációs szoftvereik, mint a versenytársakéi. Az újdonság ereje pénzben is mérhető volt, egy év alatt megötszörözték árbevételüket. Hogyan lehet 2-3 év alatt hatalmasat robbantani a piacon, bekerülni a nagyok közé, s meg is őrizni a pozíciót – ennek titkát osztotta meg a FigyelőNet olvasóival Fazakas András, a Nav N Go operatív igazgatója, az Üzlet&Siker tavalyi fődíjasa. - F: ápr. 27.
Hírforrás: Fn.hu, linkKönyvként is elérhető lesz a Wikipedia FEL

A népszerű internetes lexikon néhány hónapon belül megvásárolható lesz könyv formátumban. Azonban, ha ez meg is valósul bizonyos dolgok mindenképpen hiányozni fognak belőle: a linkek. Ezúttal a Bertelsmann Lexikon Intézet vette a fejébe, hogy ha törik, ha szakad, megjelenteti a Wikipedia nyomtatott változatát. Az új, lexikális évkönyvnek nevezett műben minden szöveg szabadon felhasználható, idézhető lesz és összesen 50 000 címszót fog tartalmazni -- szemben a német internetes változattal, amelyben 700 ezer van. A kiadványban a 2007-es és a 2008-as esztendő legnépszerűbb témái kapnak helyet, azonban nem teljes szövegeket fognak átvenni, hanem azok tömörített verzióit szerkesztik össze. - F: ápr. 24.
Hírforrás: Sg.hu, link , Fn.hu, linkKönyveket daráltak az UNESCO-nál -- felelőtlenség, vagy éppenhogy felelős tudatosság? FEL

Az UNESCO nagy jelentőséget tulajdonít a könyveknek. Honlapján a Könyv Világnapja alkalmából így fogalmazott: "A könyvek az emberi társadalom oktatási és kulturális rendszereinek felbecsülhetetlen mérföldkövei". Ugyanakkor kiderült, hogy 2004-2005-ben 100 ezer kötetet semmisítettek meg, amikor szűkké vált archívumuk egy részét Párizsból áttelepítették Brüsszelbe. A felelősöket egyelőre még keresik. - F: ápr. 25.
-- Úgy tűnik, hogy a cikk írója nem ismeri a nagyon is szükséges tervszerű állományapasztást, a dokumentumok életciklusát, a használati adatokat, az állomány tárolási költségét és mindezek eredőit. (MG)
Hírforrás: Múlt-kor, linkBuksi -- Gyerekkönyv-sikerlista indult az interneten FEL

Elindult az interneten a Buksi, az első magyar gyerekkönyves sikerlista, amely több kiadó köteteit rangsorolja; a honlapot a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be szombaton. Magyarországon korábban nem volt olyan összesített könyvsikerlista, amelyet az olvasóközönség alakíthat. Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel elindult együttműködés alapján már folyamatban van az olvasottsági népszerűségi sikerlista kialakítása is, amelyen a megyei könyvtárak által gyűjtött gyerekkönyvtári kölcsönzési adatok alapján rangsorolják a köteteket. A következő fél évben kereskedői sikerlistával is kiegészül a Buksi, amelyhez remélhetően csatlakoznak a nagy könyvkereskedő-hálózatok. A weboldal http://www.napocska.hu/buksi/site/index.php a könyvfesztiválra vált elérhetővé. A gyermekkönyvek iránti érdeklődés folyamatosan és dinamikusan növekszik Magyarországon. Alátámasztja ezt az Egyszervolt.hu látogatói körében végzett friss felmérés eredménye, amely szerint a gyermekek és szüleik keveslik a gyerekkönyvek világáról elérhető információkat. Ezt erősíti a Magyar Olvasástársaság által összeállított internetes gyermekirodalmi adatbázis sikere. - F: ápr. 26., ápr. 28.
Hírforrás: Metró, link , Infovilág, linkNagy e-Könyv 3 -- Az elektronikus könyvszekrény FEL

Közeleg a valódi 3D e-könyvek generációja? Ahogy a Nagy Szeged e-Könyvet 'lapozgattuk', az az érzésünk támadt, hogy tényleg küszöbön a csoda. Tápai Csabát, A Nagy e-Könyv Programiroda vezetőjét megkértük arra, hogy e kiadvány segítségével mutassa be, hol áll ma a világ a szoftver típusú e-könyvek tekintetében. - F: ápr. 25.
Hírforrás: IT Pages, linkInfolánc -- környezeti öntudatot támogató információs rendszer Győrött FEL

Megkezdte működését az az internetes honlap www.infolink.hu , amely a nyugat-dunántúli régió: Gyór--Moson--Sopron, Vas és Zala megye, valamint a szomszédos osztrák tartományok: Burgenland és Alsó-Ausztria aktuális környezeti állapotáról ad áttekintést -- közölte Ottófi Rudolf alpolgármester, a projektzáró bemutató sajtótájékoztatón kedden Győrött. A magyar--német--angol nyelvű honlap célja, hogy tájékoztassa a régióban élő polgárokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket. Az információ birtokában az érintettek nagyobb eséllyel tudnak beleszólni az őket, illetve a környezetüket érintő döntésekbe. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Prím, linkrec.iti: az MTA Irodalomtudományi Intézetének recenziós portálja FEL

A portál elsődleges célja szerint recenziókat és könyvismertetéseket közöl. A recenziók nem haladhatják meg a 10.000 leütésnek, a könyvismertetések pedig a 2.500 leütésnek megfelelő terjedelmet. Fontosnak tartjuk, hogy mind a recenziók, mind a könyvismertetések tartalmát kb. 1.000 leütés terjedelemben angolul, németül, franciául vagy olaszul is közzétegyük, felhívva ezzel a nemzetközi tudományos közvélemény figyelmét a hazai, illetve a magyar nyelvű kutatási eredményekre. Az idegen nyelvű összefoglalók jelentősen növelik az internetes keresők portálunkra mutató találatait. - F: http://rec.iti.mta.hu/rec.iti
Hírforrás: linkÚj nemzetközi hallgatói portál FEL

A közösségi honlap célja, hogy segítse a különböző országokban élő és tanuló diákok, egyetemisták és főiskolások kapcsolatteremtését. A Studymee nevű oldal valóban nemzetközi, ugyanis számos anyanyelvű tanuló lehet a tagja és ismerkedhet meg másokkal a világ minden tájáról. A hallgatók ezenkívül összehasonlíthatják oktatási rendszerüket, megismerhetik társaik kultúráját, nyelvét, szokásait, de lehetőség van külföldi szemeszterekre való bekerülésre, tanulmányi utak és diákcsereprogramok szervezésére is. - F: ápr. 25.
Hírforrás: Sg.hu, linkWebkettes linkek iskolai könyvtárosoknak FEL

Mindig azt akarom írni, hogy 'ifjúsági könyvtárosok', azután elszontyolodok, hogy olyan itt nincs, úgyhogy “iskolai könyvtárosok” lesz belőle. Ezúttal azonban nem volt ilyen problémám, hiszen az sldirectory kimondottan a webkettő iskolai könyvtárakban történő alkalmazására tesz javaslatokat, illetve ahhoz ajánl forrásokat. A nem túl hosszú linkgyűjtemény a “Web 2.0 in School Libraries” névre hallgat és sajnos az elejétől a végéig angol nyelvű (ha valaha sikerül befejeznem életem első szakkönyvét, az ugyanezt a témát fogja feldolgozni magyarul, szóval türelem, tornaterem). A gyűjtemény teljesen logikus felépítésű, több témában ajánl linkeket, úgymint
- gyakorlati példák a webkettő használatára (iskolai könyvtári blogok, wikik stb.),
- ismerkedés a webkettővel,
- blogok és blog-szolgáltatók,
- könyvjelző-gyűjtemények (értelmük és használatuk),
- wikik,
- közösségi hálók és “felhasználási módjaik”,
- egyebek (pl. widget-ek, podkasztok, hírlevelek stb.) és
- ajánlott könyvek a témában (Amazonos linkek).
Angolul tudó könyvtárostanároknak szeretettel. - F: ápr. 27.
Hírforrás: FIKSZ, link