Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008
KIT hírlevél: 2008. 02. 20. (8. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

British Library -- kiszervezve is digitalizál FEL

Az Egyesült Királyság nemzeti könyvtárának épületében, egy ablaktalan, klimatizált helyiségben, nagy gondossággal készül több millió könyv és dokumentum digitális másolata. Minden alkalmasnak talált mű egyedi kódot kap, később ennek segítségével lehet kikeresni a könyvtár rendszeréből és így biztosítják azt is, hogy a szkennelési folyamat során egyetlen irat se vesszen el. Ezután minden esetben először a könyvek bibliográfiai jellemzőit rögzítik, majd két kamera és két, számítógépekkel összekötött szkenner segítségével megtörténik maga a digitalizálás. Az oldalak lapozását robotkar végzi. Végül minden beszkennelt alkotást megvizsgálnak, majd hozzájuk fűzik a könyvtári katalógusban található adatokat. Minden digitális kópia három formátumban elérhető, ezek közül az egyik a JPEG2000, a második a PDF, a harmadik pedig a METS/ALTO-XML változat. Érdekesség, hogy nem ez a British Library egyetlen digitalizálási programja, hiszen korábban már megkezdte a weboldalak és a XIX. századi brit újságok archiválását, valamint több bibliotékával közösen részt vesz az 1600 éves, kézzel írt Codex Sinaiticus vagy más néven a Sínai Biblia digitalizálásában is. A szigetország nemzeti könyvtára tavaly pedig úgy döntött, hogy létrehozza az e-mailek archívumát. - F: febr. 15.
Hírforrás: Sg.hu, linkAz 5 legjobb könyvtár a fővárosban -- lehet még majd könyvtárteszt is? FEL

Az olvasás egyik legpraktikusabb és költségkímélőbb formája, ha az ember könyvtárba jár. Érdemes jól kiválasztani a helyet, ahova betelepszünk okosodni, mert jellegük eléggé eltérő. Íme a segítséglista. Az egyetemi évek egyik legnépszerűbb közösségi helye a könyvtár, illetve annak büféje, ami a legtökéletesebb atmoszférát szolgáltatja a nagy vizsgák előtti kollektív parázásokhoz, búfelejtő kávézásokhoz, esetleg a rituális végkimerültségben történő bealvásokhoz. De természetesen az iskolapadból kinőve is érdemes ellátogatni a bibliotékák nagy- és kismenőihez, mert az olvasás mellett egyrészt nyugodt szívvel nosztalgiázhatunk, nézegetve a szenvedő diákságot, másrészt rendkívül pénztárcabarát és praktikus könyvtári könyvekből építeni a szürkeállományt, és tágítani a látókört. Olvasni még mindig menő dolog, és a legtöbb könyvtárban jó a kávé. Feltérképeztük a főváros favoritjait, íme a mi ötös listánk! - F: febr. 14.
Hírforrás: Borsa, linkVállalkozás indítása a könyvtár szakon... FEL

'Bár még csak 2 napja vagyok információbróker szakirányon, de azt kell, hogy mondjam, eddig minden várakozásomat felülmúlta az a két tárgy, amit már hallgathattam belőle. Az egyik az Információ-gazdasági, vállalkozói ismeretek, a másik pedig az IB szakmenedzsment volt. (Egyébként ezeket hallhattuk ma -- azaz már tegnap -- távoktatásban… ) Iszonyat jó beadandó feladatokat kaptunk! A legszuperebb az, hogy kisebb csoportokat alkotva létre kell hoznunk egy vállalkozást, egészen az alapító okirat és az üzleti terv stb. elkészítéséig. Szóval igazából beindítható állapotba kell hoznunk. A félév végén a többieknek be kell mutatnunk a vállalkozásunkat. Hát oda meg vissza vagyok, nagyon imádom az ilyesmit! Szerintem ez egy nekem való feladat. Mindig IB-s szerettem volna lenni, de mostmár nem 100, hanem 110%-ban biztos vagyok ebben. Már most látom a dolog szépségét. Yep. - F: febr. 13.
...'véresen komoly', vagyis komoly feladatokat kaptunk. Könyvtár szakon például alapítanunk kellett egy céget, és azzal dolgozni, majd félév végén bemutatni a cég munkáját a többieknek. Mondjuk hasonló gyakorlat nekem volt 5. éven középsuliban (Tanirodai Gyakorlat), és ott még saját irodát is kaptunk (Taniroda), ahol annak idején a duplaórában úgy kellett dolgozni, mintha élesben menne rendes irodában. Érdekes és hasznos dolog volt. Nos, ez is valami hasonló, csak talán jóval komolyabb. - F: febr. 15.
Hírforrás: Henrietta, link ; Koczy, linkMilyen könyvtári portált komálnak a tinik? -- Készítsék el, majd meglátjuk! FEL

Könyvtárunk webdesign pályázatot hirdet tiniknek -- Kedves Fiatalok! Weboldalunkra szeretnénk készíteni egy olyan alportált, ami kifejezetten Nektek szól, hasonlóan a gyerekoldalakhoz. Ahhoz, hogy ez igazán szuper legyen, kell a Ti segítségetek is. Ezért, ha tudsz honlaptervet készíteni, és szeretnél beleszólni, hogyan nézzen ki egy Neked szóló honlap, akkor készíts egy pályázatot! ... - F: márc. 12.
Hírforrás: FSZEK, linkA fiatal könyvtárosok elképzeléseit vizsgálják FEL

Az Egyesült Államokban megfigyelték, hogy az első öt évben a pályakezdő könyvtárosok közül -- különösen az X-generációhoz tartozók (az 1964 és 1980 között születettek) -- sokan saját akaratukból, esetenként többször is állást változtatnak. A jelenségnek nevet is adtak, úgy hívják, hogy a 'kritikus ötödik év'. A változtatás oka, hogy az érintettek változatosabb pozícióra és perspektívára, jobb tanulási lehetőségekre vágynak, szeretnék magukat különböző területeken kipróbálni. Az idősebb korosztály, amely több évtizede dolgozik egy helyen, mindezt értetlenkedve szemléli, és úgy véli, hogy a fiatalok esetében nem működik a munkahely iránti lojalitás. Az okok pontosabb megismerése érdekében 2005-ben szakmai levelezőlistákon felmérést kezdeményeztek azok körében, akik 1996-ban vagy annál később végeztek a képzőintézményekben. A kérdőívvel az első álláshelyről, a váltás okairól, a szakmai fejlődéssel és a továbbképzéssel való elégedettségről kérdezték a legkülönbözőbb típusú könyvtárakban dolgozókat. Az állásváltoztatásnak három kategóriáját különböztették meg: előléptetés, váltás hasonló munkakörbe és hasonló fizetéssel (laterális váltás), szerepváltás (egészen más feladatkör). Mindez történhetett akár az intézményen belül, akár más intézménybe átlépve. - F: A kritikus öt év. Elveszítik-e a könyvtárak a legértékesebb erőforrásukat? / ref.: Hegyközi I.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: link'Terjeszkedik' a balatonfüredi könyvtár FEL

Tavaly júniusban tizenkét kistérségi könyvtár csatlakozott a füredi könyvtárhoz, hogy állami normatíva segítségével emeljék szolgáltatásaik színvonalát. A közös munka állapotfelméréssel, selejtezéssel kezdődött. A kis könyvtárak nagy része az 50-60-as években jött létre, sokukban azóta nem történt semmi, előfordult, hogy négy-ötszáz éves, muzeális értékű könyvek kerültek elő. Sok helyen festésre, újrabútorozásra is szükség volt. Ezután felmérték a község igényeit, mit szeretnének olvasni, milyen nyitva tartást szeretnének. Legtöbb helyen nincs önálló könyvtárépület, a könyvtár a faluházban, teleházban, iskolában működik, a könyvtárosi feladatokat pedig pedagógusok, falugondnokok látják el. A munka idén is folytatódik, öt új település csatlakozásával. A normatíva megosztása változatlan marad, viszont 2008-ban a balatonfüredi könyvtárra vonatkozó rész csaknem kétharmadát dokumentumok beszerzésére, a többit pedig fejlesztésre, szakmai továbbképzésre kívánják fordítani. - F: febr. 19.
Hírforrás: Napló, linkFSZEK -- folyamatos átstrukturálódás, pl. videó és cd helyett internet FEL

Óriási mértékben emelkedett a távszolgáltatást igénybe vevők száma -- jegyezte meg Fodor Péter. -- Két éve összesen 4,1 millióan látogatták a könyvtárat, tavaly már 5,2 millióan vették igénybe szolgáltatásainkat. A személyes látogatás egy év alatt 100 ezerrel csökkent, ugyanakkor a távhasználat 1,4 millióról 2,6 millióra kúszott föl. Ennyien töltötték le az elérhető adatokat saját számítógépükön. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kidolgozta 2013-ig szóló stratégiáját. Az elképzelések között szerepel néhány nagy könyvtár építése, az elavultabbak korszerűsítése és a kevéssé kihasználtak integrálása. A központi könyvtáron kívül 56 tagkönyvtár található Budapesten, s ezek száma csökkenhet majd néhány intézménnyel. Az elkövetkező években az informatikai infrastruktúrát is fejleszteni kell. Rendkívül fölgyorsult a technikai váltás: gyakorlatilag lefutott a videó, de már a CD iránt is megcsappant a kereslet a DVD még tartja magát, de a stratégiánkban alapvetően fontos szempont a gyűjtemény digitalizálása -- mondta Fodor Péter. - F: febr. 19.
Hírforrás: Népszava, linkMennyire várjuk a kisebbségi könyvtárosokat? FEL

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület 2003-ban végzett felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgált 842 könyvtárosi állásból mindössze hetvenötöt töltött be valamely etnikai kisebbséghez tartozó személy. Ez azt jelenti, hogy hiába szorgalmazzák már jó ideje a szakmai fórumokon, hogy a könyvtáros-társadalom képezze le az őt körülvevő közösség összetételét, a jelenlegi helyzetből egy ideig biztos nehéz lesz elmozdulni. Sőt, az 1978 és 1988 között mért adatok óta tovább csökkent a kisebbségek aránya. Pedig a tendencia alapján a következő 10 évben egyre több nyugalomba vonuló kollégával számolnak a tengerentúlon. Amennyiben tehát nem sikerül vonzóvá tenni a könyvtárosi életutat, nemsokára még borúsabb lesz a kép. Megoldás lehet az e pályát választók célzott támogatása: így segítették ösztöndíjakkal a törvénybe is foglalt 'négy támogatott kisebbséget' (afro- és ázsiai amerikait, hispanot, valamint az őshonosokat) a Spectrum nevű kezdeményezéssel, vagy egy másik programmal az Arizonai Egyetemen. A projekteknek köszönhetően mintegy 250-en jutottak szakképesítéshez. - F: Egy esettanulmányról: valóban érvényesül a gyakran emlegetett sokféleség? / ref.: Vasbányai F.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: linkMit lopnak a könyvtárosok? FEL

Minden szakmának megvannak a szégyenfoltjai, eltitkolt ügyei, melyeket az intézményvezetők úgy kezelnek, mint a 'forró krumplit'. Hiszen számos kellemetlen következménytől lehet tartani a nyilvánosságra kerüléstől a bírósági eljáráson át a támogatók bizalmának elvesztéséig. Ahogy azt az utóbbi időben megjelent több figyelemre méltó publikáció is jelzi, a munkatársak által elkövetett lopások a könyvtárakban sem ritkák. A cikk szerzője saját tapasztalatai alapján tesz javaslatokat arra, hogyan lehet és kell helyénvalóan kezelni a jelenséget. Mit is lehet lopni egy könyvtárból? Mindenekelőtt könyveket. Egy nagy egyetemi könyvtárban fordult elő például, hogy egy második emeleti lakását bérbeadó hölgy telefonált be a könyvtárba. Aggódott a bérlője által felhalmozott rengeteg könyv miatt - félt, hogy súlyuktól beszakad a födém. A kolléga ugyanis több mint 7000 kötetet hurcolt haza munkahelyéről. Még a hűtőszekrényében is könyveket tárolt. Kifejezetten könnyen elemelhetők a CD-k és DVD-k, és kelendő bármilyen használati cikk, a papírtól a bútorokig. Természetesen veszély fenyegetheti a fénymásolásból és egyéb szolgáltatásokból befolyó kézpénzt, de lopás az adatok eltulajdonítása is: az olvasók személyes adatainak összegyűjtése és eladása üzleti cégeknek, vagy a késedelmi díjak, elveszett könyvek 'eltüntetése' a számítógépes rendszerből. És mivel az idő pénz, a naplopás is ide sorolható. Körömreszelgetés vagy szex munkaidőben, Avon termékek terjesztése, vagy egyéb üzleti tevékenység, nem a könyvtár céljait szolgáló adományok gyűjtése... -- mind veszteséget okoznak az intézménynek. Az éves beszerzési keret három százalékára becsülik a könyvtári lopásokból eredő kárt. - F: Mit lopnak a könyvtárosok? / ref.: Fazokas E.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: linkHatékonyabb könyvtári gazdálkodás -- kis lépésekben FEL

Nagy pénzek vannak kilátásban a magyar könyvtárügyben. Költségtudatosságról és hatékonyságnövelésről azonban jóval kevesebb szó esik, akár az országos stratégiát, akár az egyes könyvtárak közleményeit vagy gyakorlatát vizsgáljuk. Kivétel azonban itt-ott akad, és érdemes fellhívni rá a figyelmet, akár a kisebb projektekre is. Egy ilyen, viszonylag kis értékű projekt volt a nagykanizsai ruhatári számok esete, melyek a KIT-portál www.kithirlevel.hu címoldalán láthatók. A könyvtár által korábban már foglalkoztatott helyi vállalkozó térítésmentesen készítette el ezeket a könyvtár számára. Egyik oldalon a könyvtár, másikon saját üzenetével. A marketing co-brandingnak -- egymást erősítő márkajelzéseknek -- nevezi az ilyen megjelenést. A könyvtár ilyen attitűddel nem új források bevonását, hanem a meglévőek ésszerűbb felhasználását (esetünkben a pénz ki nem adását) végzi, miközben növeli gazdálkodási kompetenciáit.
Hírforrás: MGEgyre népszerűbb az internetes cserebere -- eladomakonyvem.hu -- könyvtáraknak is? FEL

A fájlcserélés mellett virágkorát éri az általános csereberélés is, legyen szó a megunt könyvek, bútorok vagy éppen ajándékok továbbadásáról. Az online hirdetési magazinok átböngészése meglehetősen fárasztó és hosszadalmas munka és nem mindenki szereti átnézni az internetes aukciós portálok kínálatát sem. Ennek oka, hogy sokan bizalmatlanok, okkal-joggal tartanak a csalóktól, illetve nincs sok pénzük és inkább egy használt, de ingyen beszerezhető terméket keresnek. A kereslet miatt egyre több online cserebere oldal érhető el világszerte, amelyeken megtalálhatók a kidobott bútorok vagy akváriumok éppúgy, mint a megunt és rongyosra olvasott klasszikus könyvek. - F: febr. 18.
-- Magyar p2p (társas) könyvkereskedelmi portál, melyet Vándor Katalin, nyugalmazott könyvtáros alapított: Eladom a könyvem http://eladomakonyvem.hu/ . Vajon a könyvtárak értékesítik-e könyveiket ilyen és hasonló fórumokon? Ha igen/nem, miért? (MG)
Hírforrás: Sg.hu, linkOKM: nem szükséges könyvtári hírekkel frissíteni a kulturális portált FEL

122 millió forintért (2 év) rendelt meg tartalomszolgáltatást a minisztérium tizenöt kulturális témakörben: gyermekeknek, populáris zene és film, komolyzene és jazz, történelem, múzeumok és kiállítások, mozi, színház, koncert, fesztivál, kulturális cikkek és vizuális tartalmak, idegen nyelvű szerkesztés. Könyvtár -- sem témaként, sem tartalomszolgáltatóként -- nincs benne a projektben. - F: febr. 19.
Hírforrás: TED, link _curr.htm&docnumber=46689-2008&docId=46689-2008&StatLang=HUAz OSZK regisztrálta az europeana.hu-t FEL

Az európai digitális könyvtár http://www.europeana.eu/ 2008 novemberében indul, az OSZK ennek feltehetően magyar változatát fogja készíteni. Az egy portálon könyvtárakból, múzeumokból, levéltárakból származó multimédiás európai örökség-tartalmakat megjelentetni kívánó szájt létrehozására a BNF 2006-ban 3,375 millió euró (830 milliárd forint) támogatást kapott és idén a francia kulturális minisztérium további 10 millió eurót irányzott elő. Mire Moldován István 2007. áprilisában a Kataliston: 'Néhány millió eurót a németek is elköltöttek hasonló célokra. Azt azonban ne kérdezd, hogy mi mennyit kaptunk, arra rövidebben tudnék válaszolni, mennyit nem. Örülünk, hogy az elektronikus könyvtári szolgáltatásainkat éppenhogy még fenn tudjuk tartani :-(' - F: MG
Hírforrás: Katalist, link 9_EN.pdfKulturális értékek digitalizálására 100 millió FEL

Kiemelt projektekről döntött a kormány: http://www.nfu.hu/kiemelt_projektekrol_dontott_a_kormany . Jelenleg részletes kidolgozás (megvalósíthatósági tanulmány, engedélyes tervek) zajlik az OSZK-ban. A szerződéseket dec. 15-ig kell megkötni. Keret: 100 millió Ft.
Hírforrás: MG ?Az USA-ban 62% a könyvtárhasználó (helyesbítés) FEL

Előző lapszámunkban tévesen adtuk meg a címben szereplő adatot. Helyesen tehát 62% látogatott könyvtárat az elmúlt évben az Illinois Egyetem és a Pew kutatóintézet új jelentése szerint. - F: 2007. dec. 30.
Hírforrás: Pew, linkA tavaly avatott könyvtár telekuckóval bővülhet Kákicson FEL

Azzal, hogy az 1970-es évekre funkcióját vesztett hajdani iskolaépület faluházzá alakul át, a közösségi életnek újabb terei jöhetnek létre. Nemcsak az új rendezvényteremben, de az önkormányzati irodától megszabadult kultúrházban is helye lehet a klubéletnek a fiatalok és az idősek számára egyaránt. Ugyanakkor a kultúrház terme továbbra is fogadja az utazó kereskedők alkalmi vásárait is. Az önkormányzat irodája helyén tavaly júliusban könyvtár létesült. A polgármester asszonytól tudunk arról az önkormányzati szándékról, hogy a könyvtár még több helyet kap a kultúrházban: három-négy számítógéppel, teleházszerű kuckóval kívánják bővíteni, hogy a gyerekek, fiatalok, de akár az idősebb korosztály is internethasználó lehessen. A könyvtár vezetője, Egres Zsanett huszonéves fiatal. Az érettségi előtt informatikát tanult emelt óraszámban, tehát segítséget tud majd nyújtani a teleházba látogatóknak is. Egyébként azt tervezi, hogy könyvtárosnak tanul tovább. - F: febr. 15.
Hírforrás: Dunántúli N., linkAudiovizuális könyvtár a Cervantes Intézetben FEL

Elkészült a budapesti Cervantes Intézet Ernesto Sábato könyvtár újabb terme. A Vörösmarty utcai épület könyvtára egy új, speciális olvasóteremmel bővült, mely nem egy hagyományos, csöndes könyvtárszoba, hanem egy audiovizuális olvasóterem. Egy plazmatévén látható a nap 24 órájában sugárzott CervantesTv, melyen a világ Cervantes Intézeteinek hírei, újdonságai láthatók (az interneten eddig is elérhető volt a http://cervantestv.es/ címen). A teremben a látogatók számítógépeket használhatnak böngészésre, vagy dvd lejátszóra kapcsolt gépen filmet nézhetnek. A pihenni, beszélgetni vágyókat spanyol nyelvű kiadványok, kényelmes kanapék és fotelek várják. Akinek szüksége van rá, a teremben elhelyezett fénymásológép segítségével archiválhatja az érdekesnek talált cikket. - F: febr. 14.
Hírforrás: Educafé, linkMeddig nyílik a magyar digitális olló? FEL

Az információs-kommunikációs eszközök használata már régóta közismerten nem csak esélyegyenlőségi kérdés, hanem gazdasági is. 2008 az e-befogadás éve, és az ország gazdasági helyzete és európai összehasonlításban vett versenyképessége is múlik azon, hogy sikerül-e felzárkózniuk azoknak a szociális vagy társadalmi hátrányokkal küzdő, lakóhelyi vagy egyéb okok következtében kirekesztetten, elzártan élő embereknek -- gondolunk itt most különösen az idősekre, fogyatékkal élőkre, romákra, szegényekre -- akik ma még kimaradnak az információs társadalom nyújtotta előnyökből. - F: febr. 13.
Hírforrás: Infinit, linkZsákbakönyv Egerben -- de mi lesz, ha Courths-Mahler?(?) FEL

Ez nagyon jó. Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár különféle huncutságokat talált ki, hogy a Valentin-napi érzelemhullámokat meglovagolva (de szép) becsábítsa olvasóit a könyvek közé. Az ötletek között van egy zseniális is: zsákbamacska könyv. A mellékelt kép, melyet a képtárukról loptam, mindent megmagyaráz. Állítólag újabb könyvek kerültek a 'zsákba', na de azért kockázat még így is van. Az még a jobbik eset, ha egy olyat választok, amiről otthon kiderül, hogy már olvastam, de el sem tudom képzelni, hova szaladnék kétségbeesésemben, ha mondjuk egy Courths-Mahler vagy egy Havas Henrik-riportkötet bújna ki a csomagolás alól… Mert ne legyenek kétségeid kedves olvasó: ha Orosházán valami hasonló zsákbamacskát mi is megvalósítunk, biztos lesz köztük ilyen is, már csak az izgalmak miatt is. Gratulálok az egrieknek! További képek, miegymás a Hangtárnoktól http://hangtarnok.klog.hu/ . - F: febr. 14.
Hírforrás: Könyvtárosháza, linkA könyvtáros, mint az információhoz való szabad hozzáférés garanciája FEL

A könyvtárosok világszövetségének FAIFE (Free Access to Information and Freedom of Expression) választmánya tíz éve küzd az információhoz való szabad hozzáférésért és a véleményszabadságért. Barbara Schleichagennel az IFLA/FAIFE munkájáról beszélgettünk. -- A könyvtárakban igazából két dolog jelenthet problémát: egyik a belső ellentmondás a személyes meggyőződés és értékek, valamint a szakmai felelősség és cselekedetek között. Mindenkinek megvan ebben a sebezhető pontja: van, aki szeretné megóvni a könyvtárlátogatókat a háborús és horror könyvektől, mások az orvosilag erősen vitatott információktól, megint mások az extrém jobb- vagy baloldali irodalomtól. Gyakran bizonyos vallási csoportokról és szektákról szóló dokumentumok váltanak ki érzelmi ellenállást. A gyermekek és az ifjúság védelme a nem nekik való művektől több országban a könyvtárosok fontos és szüksége ügye, amelyben sokszor túllőnek a célon. Például amikor felnőttek is csak filter-szoftverrel ellátott Internet terminálokon dolgozhatnak és akaratlanul is megtagadják tőlük a szabad hozzáférést az információhoz, mivel a filter-szoftverek sohasem dolgoznak kielégítően. -- Az IFLA 'Nyilatkozat a könyvtárakról és a szellemi szabadságról' dokumentuma azt kívánja meg a könyvtáraktól, hogy 'állományuk kiválasztását és hozzáférhetőségét csak szakmai szempontok, és ne politikai, erkölcsi vagy vallási nézetek határozzák meg'. - F: febr.
Hírforrás: Goethe Intézet, linkA nyugati szórvány 'magyar' könyvtárai -- II. Ostkirchliches Institut, Regensburg -- kapcsolatait kínálja FEL

A keleti kereszténység kapcsán ritkán gondolunk az ókeleti (azaz nesztoriánus és monofizita), illetve a keleti egyesült (tehát a Róma joghatósága alá visszatért, ősi rítusukat megőrzött) egyházakra. E hiányra figyelt fel 1960-ban két fiatal német papnövendék, Albert Rauch és Nikolaus Wyrwoll a római Collegium Germanicum et Hungaricumban. Görög tanulmányútjuk során majd mindenhol németül tökéletesen beszélő keleti szerzetessel, pappal találkoztak, akik német protestáns egyetemeken tanultak, keverve tradíciójukat a liberális protestáns teológiával. Wyrwoll és Rauch a paderborni Lorenz Jäger és az olasz Ottaviani bíborosokat meggyőzve elfogadtatták Németországban a keleti egyházak teológiai végzettségeit, így téve szabaddá a keletiek útját a német katolikus egyetemekre. Amikor 1965. decemberében a pápa és a pátriárka kölcsönösen visszavonta az 1054-es kiközösítést, a regensburgi katolikus püspök, dr. Rudolf Graber újévi beszédében dialógust sürgetett, s megnyitotta az 1966-67-es tanévtől a regensburgi egyetemre az ösztöndíj-lehetőséget a keleti fiatalok számára, amelyet az Ostkirchliches Institut Regensburg http://www.oki-regensburg.de ; http://www.oki-regensburg.de/homepage.htm azóta is szimpóziumaival, tudományos ülésszakjaival, kiadványaival koordinál. Az intézet könyvtára egyházi szokás szerint zárt, de előzetes bejelentkezés után látogatható. Mentalitása a könyvtári pecsétjén is tükröződik: Regensburg XII. századi, Dunán átívelő 16 lyukú Kőhídján az alapító Graber püspök jelmondata olvasható: 'a szeretet primátusa' (Primat der Liebe). A könyvtár állománya nem túl jelentős -- bőven felülmúlja azt a würzburgi hasonló nevű Keleti Egyházi Intézeté -- ám hatalmas internetes adatbázisát, nemzetközi kapcsolatrendszerét, szeretettel és segítőkészséggel bocsátja rendelkezésre. (A cikkben nyújtott szakmai segítségért köszönetet mondok dr. Lea-Katharina Stellernek.)
-- A cikk eredeti, teljesebb változata: http://www.szabadcikk.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=53
Hírforrás: VAKatalinPusztaföldvári könyvtár -- számítógép lett FEL

A községi önkormányzat az eMagyarország-pályázaton 300 ezer forint vissza nem térítendő forrást nyert informatikai eszközök beszerzésére. A pénzt számítógép vásárlására fordították. A pályázat egyik kitétele volt a nyitvatartási idő módosítása, amit februártól változtattak meg.
-- Kár, hogy a várható nyitvatartási idő nem szerepel a hírben (MG)
A battonyai Népek Barátsága Iskolai és Közművelődési Könyvtárban szerb és román nyelvű folyóiratokat is olvashatnak az érdeklődők. Az újságok előfizetését a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatja. - F: febr. 17.
Hírforrás: Békés M. Hírlap, link'Mobilsűrűség' alapján jelzi a dugókat a navigációs készülékek új nemzedéke FEL

Vége a dugókban töltött, idegőrlő óráknak? Lehetséges. Legalábbis a Science et Vie címu francia tudományos havilap februári száma szerint a TomTom cég, a világ egyik legnagyobb, navigációs készülékeket gyártó vállalkozása egy olyan új berendezést dobott a piacra, amely forradalmasítja a közlekedési információszolgáltatást. Nem kellenek hozzá forgalomfigyelő kamerák, vagy úttestbe beépített érzékelők: bárhol, a legeldugottabb kis útszakaszon is pontos képet ad a közlekedés alakulásáról, s ráadásul -- mivel három percenként frissíti adatbázisát -- mindig az aktuális helyzetet mutatja. - F: febr. 18.
Hírforrás: Prím, linkWeb 2.0 Symposium a Millenárison FEL

A tavalyi Web 2.2 Symposium sikerét követően az Agria Produkció Kft. idén március 4-én, a budapesti Millenáris Park Teátrumában rendezi a Web 2.0 Symposium című rendezvényét. - F: febr. 19.
Hírforrás: Prím, linkFeltárulnak az egyetemi pornókönyvtár titkai FEL

A Cambridge Egyetem tanulói évtizedeken át fantáziáltak a könyvtár titkos, szinte mindenki elől szigorúan elzárt viktoriánus pornórészlegéről. A jelenleg is folyó digitalizálás azonban lerántotta a leplet az ott őrzött művek valós tartalmáról. A toronyba az elmúlt száz év során sokan próbáltak meg bejutni, hogy kilessék az ott őrzött illetlen titkokat; az egyetem tanulói közül azonban korábban senki nem nyert hozzáférést a könyvtár titkos állományához. 1934-ben maga Neville Chamberlain, a későbbi miniszterelnök is a 'nagyszerű erekció' névvel illette az elzárt tornyot. Mostanra azonban kiderült, hogy kár volt strapálni magukat. - F: febr. 19.
Hírforrás: Múlt-kor, linkOlvasói hírportált indít a CNN FEL

A CNN egy olyan új online hírújságot indít, melynek tartalmát teljes egészében az olvasók információi, cikkei teszik ki, az új rendszernek azonban hátulütője is van. - F: febr. 13.
Hírforrás: Prím, linkInterneten a Raoul Wallenberggel kapcsolatos dokumentumok FEL

A svéd kormány Raoul Wallenberg eltűnésével kapcsolatos több mint 1000 dokumentumot tett fel az internetre. A kutatható adatbázis http://raoul.dev.bazment.se/ , amelyben megtalálhatóak a korábban nyomtatásban megjelent írások, megkönnyíti mind a kormány, mind a magánintézmények kutatói számára a munkát, akik a II. világháború idején több ezer zsidó életét megmentő svéd diplomata ügyét kívánják tanulmányozni -- közölte a kezdeményezés vezetője, Harald Hamrin nyugalmazott diplomata. - F: febr. 28.
Hírforrás: Prím, linkA legjobb egyetemi képzések Magyarországon FEL

A hallgatók elégedettek a műszaki, informatikai és természettudományos képzésekkel: e szakok jól hasznosítható tudást és piacképes diplomát adnak a hallgatóknak, s bekerülni sem túl nehéz -- derült ki az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. felméréséből. - F: febr. 14.
Hírforrás: HVG.hu, linkIKO - elindult a magyar horgász- és vadászcsatorna FEL

Az IKO Kábeltévé The Fishing & Hunting Channel néven új csatornát indított el. A nap 24 órájában jelentkező magyar nyelvű csatorna elsősorban a horgászat és vadászat iránt érdeklődők számára ajánl programokat. A The Fishing & Hunting Channel elsősorban a hazai horgász- és vadásztársadalomnak szól, de azokat a potenciális nézőket is megcélozza, akik csupán a természetfilm adta kikapcsolódási lehetőségeket keresik a tévében. - F: febr. 14.
Hírforrás: Kreatív, linkElkészült az Erdészeti Lapok 1863. januári számának digitális változata FEL

Az Országos Széchenyi Könyvtárral folytatott hosszas munka és tesztelések után, az Erdészeti Lapok (EL) digitális archívuma, az 1863. januári számmal élesben kikerült a világhálózatra, és elérhető bármely felhasználó számára -- tájékoztatta a ForestPress-t Nagy László, az Ipolyerdő Zrt munkatársa. - F: febr. 18.
Hírforrás: ForestPress, linkMOHA -- mindent az oktatásról hallgatóknak FEL

A Geomédia a felsőoktatásban tanulók számára indít ingyenes lapot MOHA néven, amely a 'mindent az oktatásról hallgatóknak' rövidítése -- tudta meg a Kreatív Online. Az új magazinért Vékey Zoltán, a cég korábbi marketingmenedzsere felel lapigazgatóként. - F: febr. 18.
Hírforrás: KreatívItt a Színházi Évkönyv -- szövegkönyvek pedig a könyvtárban FEL

Megjelent az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondozásában a 2006/2007-es évad színházi eseményeit, bemutatóit tartalmazó Színházi Évkönyv; a kiadvány tanúsága szerint az elmúlt évadban 500 felnőtt, 105 gyerek és 117 táncszínházi premiert tartottak. Mint azt Radácsi Anikó, az intézet könyvtárának és információs osztályának vezetője megjegyezte, könyvtáruk fontos gyűjtőhelye a színházi szövegkönyveknek. Minden példány értékes, de egy rendezői szövegkönyv színháztörténeti jelentőséggel bír - hangsúlyozta az osztályvezető. A 2006/2007-es évad évkönyve felsorolja a színházi szervezeteket, a felsőfokú színházi tárgyú képzéseket, valamint a színházakat, a repertoáron lévő darabokat, helyenként még a helyárakat is. Az évad bemutatói cím szerinti ábécé-sorrendben találhatók: ezek szerint 500 felnőtt, 105 gyerek és 117 táncszínházi premiert tartottak. - F: febr. 19.
Hírforrás: Hírextra, link