Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok
KIT hírlevél: 2008. 01. 30. (5. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Az év legjobb főnöke -- könyvtárban is? FEL

Kmetty József, a KÜRT Zrt. vezérigazgatója lett a 2007-es év legjobb főnöke -- derült ki a Menedzsment Fórum -- mfor.hu internetes gazdasági portál szavazásából. Az olvasók és a szakmai zsűri egyaránt a legtöbb szavazatot adták a professzionális adatmentési technológiájáról és információbiztonsági szolgáltatásairól világszinten elismert KÜRT Zrt. vezetőjének. Kmetty József január 26-án veheti át a díjat a Menedzserek Országos Szövetsége által szervezett XIV. Menedzserbálon a Budapest Marriott Hotelben. - F: jan. 25.
-- A könyvtárakban tapasztalható vezetési és menedzselési gyakorlatról régóta nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok (egyik legutóbbi: Barlai--Csapó: Szervezetfejlesztés és stratégiai vezetés : A módszer https://www.epa.hu/00100/00143/00022/barlai.html ), ezért az ezzel kapcsolatos történetek leginkább folyosókon keringenek. Pedig a vezető személyisége és gyakorlata alapvetően -- 80%-ot szoktak emlegetni -- határozza meg a könyvtár versenyképességét, mégha e téma nem is nagyon kerül szóba a versenyképességi ródsón. A nemrég kihirdetett stratégiai terv is visszavett az emberi erőforrások fejlesztéséből a korábbihoz képest. A vezetői személyiségfejlesztés pedig nem került elő témaként. Viszont a fenti cikkben említetthez hasonlító vezetői megmérettetés segíthetne a helyzeten. (MG)
Hírforrás: Prím, link


Ellenőrzik a közszolgákat -- értékelési rendszer, egyelőre a minisztériumokban FEL

Tavaly csak a minisztériumokban dolgozókat ellenőrizték, idén további 12 ezer közszolga teljesítményét mérik. Jövőre működik az integrált személyügyi rendszer. A magyar vezetők nem tudnak konstruktívan kritizálni.
A kormányzati személyügyi államtitkárság képzésekkel, tanfolyamokkal, és tanácsadással is segítette a tárcákat a teljesítményértékelő rendszer (tér) bevezetésében. Az első év tapasztalatai, visszajelzései nyomán több változás is várható: például mérséklik a kategóriák közti különbségeket, a pontosabb értékelés kedvéért bevezetnek egy újabb, ötödik értékelési szintet is, valamint sor kerül egyes kategóriák -- így a nagyon jó -- bővítésére is. A módosítások kormány elé kerülését egy-két héten belülre ígérte az államtitkár. Tavaly még csak a minisztériumokban dolgozó hatezer köztisztviselő munkáját értékelték a frissen kidolgozott és bevezetett tér szerint, 2008-ban azonban már további 12 ezren tartoznak majd a rendszerbe. Egyelőre még csak készül az az összesítés a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központban, amelyből kiderül, hogy a minisztériumi vezetők végül hogyan ítélték meg beosztottaik teljesítményét és hogy forintosítva ez mit jelent. Jövőre azonban már működik az integrált személyügyi informatikai rendszer, ahonnan a várakozások szerint naprakész adatokat lehet lehívni. Információink szerint heteken belül várható a rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése, jelenleg az utolsó tárgyalásos fázis zajlik a benn maradt három konzorciummal. - F: jan. 29.
Hírforrás: Napi, link ne_1


MKE Információs Társadalom szekció alakul FEL

...A monstre, 16 óráig tartó ülés egyébként rendkívül konszolidált és konstruktív volt, pontot tettünk a stratégia végére, átdolgoztuk a munkatervet, megbeszéltük a roadshow-k ügyeit, a székhely költözését, a Vándorgyűlés elnökségi felelőseit és egyebeket. Beszámoltam az MKE IT (Információs
Társadalom) szekció szerveződéséről, ami igen meleg és egyhangú támogatást kapott. A múlt év során az egyesület tagsága kb. tíz százalékkal növekedett, és ha idén ennek csak a fele jön be pluszként, akkor meghaladjuk a kétezres létszámot. - F: jan. 25.
Hírforrás: HSD-blog, link


Az olvasó dönt, megveszi-e, vagy letölti FEL

A könyvek ingyenes terjesztése mellett foglalt állást a világhírű író, Paulo Coelho. Mivel kiadói nem voltak hajlandóak ingyenes példányok terjesztésére, a szerző a fájlcserélő szolgáltatásokat kihasználva teszi elérhetővé regényeit.
Ezzel szerinte akár százszor nagyobb eladásokat is el lehet érni. Coelho a müncheni Digital, Life, Design konferencián tartott beszédében tért ki arra, hogy miután Az alkimista című regényének orosz fordítását elérhetővé tette az interneten, évi ezer példány után sikerült hamar évi tízezer, majd évi százezer példányos eladásokat generálnia. 'Azt gondoltam, ez valami hihetetlen. Megadjuk az olvasóknak a lehetőséget arra, hogy elolvassák a könyveinket és eldöntsék, megveszik-e maguknak vagy sem. Úgyhogy elkezdtem kalózmásolatokat csinálni a könyveimből és feltöltöttem őket a BitTorrentre, meg csináltam egy weboldalt magamnak erre' -- nyilatkozta a szerző. Számára a probléma inkább a szerzői jogok megkerülése, kérdéses ugyanis, hogy fordítói engedélyek nélkül hogyan tudja terjeszteni regényeinek nem eredeti nyelven írt verzióit. - F: , jan. 29.
-- A BBC iplayere (http://www.bbc.co.uk/iplayer , brit IP címtartományokból lehet használni) szintén p2p-alapon (partnerhálózati módon) teszi letölthetővé a műsorait. Minél többeket érdekel egy program, annál gyorsabb a letöltése.
Emellett, ha nem kapcsolja ki az ember, akkor a 'torrent' fájlcserélő rendszerhez kapcsolódóan a már letöltött műsorok is hozzájárulnak az új letöltések gyorsításához. A műsor a megnyitása után egy hétig nézhető meg, de 30 nap után megnyitás nélkül is lejár a windows media DRM-alapú (elektronikus jogkezelés -- Digital Rights Management) licensze. A korlátot a BBC azzal magyarázza, hogy a korlátlan idejű letöltéssel csődbe mennének a beszállítói producercégek. Érdekes elegye ez a p2p-nek és a DRM-nek... A p2p megoldás egyetlen hátránya: Népszerű műsorok letöltése közben, illetve ha nem kacsolja ki az ember a megosztást, akkor igencsak megnőhet a le/feltöltéses adatforgalom.
Erre leginkább azok panaszkodnak kint, akiknek forgalomkorlátos a netkapcsolatuk. (Németh Márton)
Hírforrás: HVG.hu, link


Egyetemi könyvtári főigazgató -- nyelvismeret nélkül? FEL

Legalábbis ez derül ki az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatói pályázatából http://www.elte.hu/allas003 ; azaz nem szükséges nyelvismeret a pozícióhoz (pedig ma már diplomát sem adnak e nélkül). Úgy tűnik, a nyelvismeret kérdése visszatérő probléma könyvtárigazgatói kinevezésekkel kapcsolatban is. Korábban megyei szinten is volt olyan, hogy nyelvismeret nélkülire szabták a pályázatot. Pedig nem mindegy, hogy valaki eredetiben olvassa-e a legfrissebb okosságokat, vagy szükség szerint a -- valamennyit mindig torzító -- áttételekre kell hagyatkoznia -- nem beszélve a nemzetközi kapcsolatokban előjelezhető hendikepet. (MG) - F: jan. 26.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár blog, link


Könyvtár-krimik -- extrémebb épületek jönnek FEL

A jövőben teljesen megváltozik majd a könyvtárakról alkotott képünk. Kevesen gondolnák, hogy az intézményeknek otthont adó klasszikus épületeket pár éven belül a legextrémebb 'fenevadak' válthatják fel. Az eddig megjelent tervek azonban arról tanúskodnak, hogy a tervezők nem csak ki akarják mozdítani a hagyományos épületekből, és modernben elszállásolni a könyvtárakat hanem egyenesen a lehető legextrémebb közegbe szeretnék költöztetni azokat -- ami már bizony komoly ellenállásba ütközik. Pécs is lázban ég: A Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont és Könyvtár rétegzett tömbje egy eozin-mázas tojást ölel körbe, felülnézetből pedig egy két szárán megtört háromszög képzetét kelti. Az elgondolás, a hazai viszonyokhoz képest, meglehetősen jó, már csak az a kérdés, megépül-e, és ha igen, sikerül-e tartani az eredetileg meghatározott ütemezést. A legutóbbi Pécsről érkező hírek alapján aligha. - F: jan. 29.
Hírforrás: Hg.hu, link


OM-szándék a fénymásolás csökkentésére FEL

Felveszi a harcot az illegális fénymásolatokkal az oktatási tárca. A minisztérium célja, hogy a hallgatók továbbra is minél több szakirodalomhoz tudjanak hozzájutni a könyvtári kölcsönzés keretében. A szaktárca egyébként 1997 óta hirdet meg felsőoktatási tankönyv- és szakkönyv-támogatási pályázatot. Eddig erre a célra több mint 3 milliárd forintot fordított, ez csaknem 3000 mű megjelenését tette lehetővé. A minisztérium a jövőben támogatási szerződést köt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-vel, és ezt követően adja át a támogatásra szolgáló keretet. Tavaly egyébként megkapta a cég a 2008. június 15-ig felhasználható pénzösszeget. A szaktárca létrehoz egy szakértői bizottságot, amelyben képviselteti magát a Magyar Rektori Konferencia, Informatikai és Könyvtári Szövetség, Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, Főiskolai és Kari Könyvtárigazgatók Szövetsége, Magyar Könyvtárosok Egyesülete. - F: jan. 28.
Hírforrás: Híradó.hu, link


A könyvtári küszöbfélelemről FEL

A szakirodalomban gyakorta jelenik meg a 'küszöbfélelem' fogalma. Ez azt a lelki gátat jelenti például, amely megakadályozza emberek eljutását a könyvtárig, a könyvekig. Egy szimbolikus kép, mely hűen fejezi ki, azt a szorongást, melyet egy ismeretlen dolog válthat ki bennünk. Vagyis, amikor nem merjük megtenni azt a lépést, mely esetünkben bevezetne minket egy könyvtárba. Nem ismerjük a szabályokat, nincsenek viselkedési mintáink, nincsenek forgatókönyvek a fejünkben arról, hogy mit és hogyan kell tennünk ebben a közösségi térben. Az ismertetett brit példák azonban azt mutatták, hogy akik mégis megteszik ezt a lépést, akik leküzdik a félelmet, gyakran ők is könyv nélkül távoznak. Pedig a szándék, a kíváncsiság bennük lehetett. De mégis pánik, menekülési vágy alakulhat ki már magának a sok könyvnek a látványától, a veszélyeket rejtő könyvtári tértől. Azt mondják, azok, akik számára ez idegen világ, valami olyat élnek át, mint mikor az ember egy veszélyekkel teli környezetbe kerül, mikor letér a kitaposott ösvényről és minden lépés kiszámíthatatlant rejthet magában. - F: Olvasásközpontú olvasásfejlesztés / Péterfi R.
-- Kapcsolódó klip: Conan, a könyvtáros. Rövid klip azokról, akik nem ismerik a tizedes osztályozást, vagy akik késve hozzák vissza a könyvet -- no és arról, aki be is tartatja a könyvtári előírásokat. - F: jan. 25.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3.; Open Library blog, link


Számítógépes játékok az olvasóteremben -- marketing vagy kultúr-trend? FEL

A PISA-tanulmány nem tartalmazott semmiféle információt a számítógépes játékok pedagógiai vonatkozásairól. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy mindenfajta számítógépes játék sokféleképpen stimulálja az emberi agyat, és ezért alkalmas az alapvető kompetenciák, így a stratégiai gondolkozás, a tervek kifejtése és a gyorsan változó helyzetekre való rugalmas reagálás közvetítésére. A digitális játékok három különböző kategóriába sorolhatók: videó játékok (amelyekhez konzolra és monitorra, pl. tévére van szükség), számítógépes játékok (amelyekhez a számítógépre telepített szoftver szükséges) és online játékok (amelyek a távoli gazdagépre telepített szoftverhez internet-hozzáférést igényelnek). A 'számítógépes játékok' fogalom gyakran olyan konzolokhoz -- leginkább a Nintendóhoz -- kapcsolódik, amelyek Németországban a 80-as évek óta hozzáférhetők, bár az első számítógépes játékok az 1950-es években jelentek meg.
A közkönyvtárak 'krízise' az Egyesült Államokban konstruktív és dinamikus vitát generált arról, hogyan őrizhetnék és erősíthetnék meg helyzetüket a társadalomban. Az egyik elképzelés a könyvtár jövőjét társadalmi tanulási központként látja. Sokféle névvel illetik, pl. 'harmadik hely', 'kollektív intelligencia-központ' vagy 'tanító könyvtár'. A szerző a könyvtárat interakciós helyként jelöli meg. A könyvtár elsősorban a tanulási tevékenység központi helye, nem csupán az olvasóterem biztosításával, hanem a kollektív tudás megszerzéseként -- csoportokban, 'gyakorló közösségi színtérként'. Ilyen értelemben a számítógépes játékoknak is van helyük a könyvtár olvasótermében. - F: Vita az Egyesült Államokban a digitális játékok olvasótermi használatáról / Autoref.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/4. Manci: link


Márkanév-stratégia a könyvtárnak FEL

Németországban gyakran hallani, hogy a könyvtárak nem rendelkeznek forrásokkal és nincs olyan know-how, amely sikeresen tervezne és megvalósítana márkanév-marketingstratégiákat. Ezenkívül a támogató szervezettől való függőség gyakran olyan akadály, amely gátolja a könyvtár márkanévként való érvényesülését. A cikk szerzője próbálja az olvasók érdeklődését és e téma iránti érzékenységét felkelteni, és bebizonyítani, hogy a könyvtárat viszonylag kevés erőfeszítéssel és kreativitás iránti érzékenységgel márkanév szereppel ruházhatjuk fel. Az embereket, termékeket és szolgáltatásokat gyakran a környezet szereplői látják el címkékkel és skatulyázzák be. Ha egy névhez bizonyos jellemzők és szolgáltatások társulnak, márkanév lesz belőle.
Ugyanez érvényes a könyvtárakra is. A használók és a potenciális használók, politikusok és potenciális szponzorok, adományozók és más csoportok a könyvtárhoz bizonyos fogalmakat és képeket kapcsolnak. Sok esetben ezek meglehetősen zavarosak, nem felelnek meg a tényeknek és a könyvtár saját magáról alkotott képének. A könyvtár innovatív szolgáltató központtá való átalakítása nemigen ismert a széles nagyközönség körében. A Könyvtár 2.0-val (Library 2.0) kifejezett paradigmaváltás, amely most a szakmán belül élénk vitát váltott ki, izgalmas jövőt ígér. A könyvtár márkanévként való megismertetésének alapvető feltétele a használói elégedettség, és ezzel párhuzamosan a könyvtári szolgáltatások állandóan magas színvonala. A márkanév másik célja az előtérbe kerülés, azaz a figyelem felkeltése a könyvtárak és szolgáltatásaik iránt.
Márkanév lehet az egész könyvtár, más könyvtárakkal közösen kialakított könyvtári szolgáltatás, könyvtári hálózat vagy könyvtári egyesület. - F: Hogyan alkossunk márkanevet a könyvtárnak / [sajnos csak] Autoref.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/4. Manci: link


Reneszánszukat élik a könyvtárak -- mondták Békéscsabán a könyvtárosok FEL

A megújuló intézményeknek a jövőben az információszolgáltatás és a digitális műveltség terjesztése lesz a legfőbb feladatuk. A könyvtárak versenyképessége nem csupán azon mérhető le, hogy képesek-e kiszolgálni a betérők igényeit, hanem szélesebb értelemben az ország gazdasági és kulturális állapotán is. Ennek jegyében cseréltek gondolatot és ötleteket az új szolgáltatási lehetőségekről és olvasói igényekről tegnap Békéscsabán, a megyei könyvtárban a régió szakemberei.
Bakos Klára, a rendező Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke lapunk figyelmébe ajánlotta, hogy a könyvtárak a 80-as évek elején az elsők között éltek a számítástechnika adta lehetőségekkel. - F: jan. 28.
Hírforrás: BEOL, link


A digitálisan analfabétákról FEL

Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár tegnap, január 24-én vitaindító prezentációt tartott a Government Leaders Forum berlini ülésén. A liberális szakpolitikus előadásának témájaként a 'digitálisan analfabéta kormányok a digitális írástudásért' kérdéskört jelölte meg. egyik legfontosabb megállapítása szerint nem csak jogot, de lehetőséget is kell biztosítani az információhoz jutáshoz. A digitális analfabéták hátránya a munkaerőpiacon a hajléktalanokéval vetekszik. Magyar Bálint kitért arra is: az új technológiák használata nem történhet a régi reflexekkel -- hiába rendelkezik egy diák notebookkal, ha tankönyvei csak nyomtatott formában érhetők el. Ezt kell felismernie annak a kétségkívül nehéz helyzetben lévő kormánynak, aki egyszerre igyekszik a támogatottságát megőrizni, szavazatokra váltani, és ugyanakkor egy jobb jövőt építeni. A politikus ezért paradigmaváltást sürget: a kétdimenziós szemlélet helyett ideje a háromdimenziós valósággal szembenéznünk -- áll pártja közleményében. - F: jan. 24.
Hírforrás: Educatio Press, link


Műegyetem: a könyvtár színvonalával a legelégedettebbek a hallgatók FEL

Az intézmény ellátottságát és légkörét vizsgálva a legpozitívabban a könyvtárak színvonaláról nyilatkoztak a hallgatók, háromnegyedük pedig másodikként a számítógép-ellátottságot jegyezte meg. A könyvtárakban elsősorban a szakirodalmi ellátottságot és a nyitva tartást ítélik egyöntetűen kifogástalannak, míg a számítógépek esetében az internet ellátottságot és az elektronikus levelezőrendszert dicsérik a hallgatók, míg úgy látják, hogy a tanulmányaik során számítógéppel végzendő feladatokat kevésbé tudja segíteni az intézményben rendelkezésre álló informatikai infrastruktúra. A sportolási lehetőség és a kulturális programajánló tekintetében kis bizonytalanság mellett a hallgatók többsége pozitívan nyilatkozott a kérdésről.
Alapvetően tájékozatlanok, bizonytalanok viszont a hallgatók a kutatásokba való bekapcsolódás lehetőségeivel és az intézményi demokrácia működésével kapcsolatban. Utóbbiban inkább érezhető az elégedetlenség. Az egyetemi légkört ugyanakkor a hallgatók döntő többsége pozitívan értékeli. - F: jan. 24.
Hírforrás: HírTv, link


Idegen nyelvi könyvtári részleg avatása Egerben FEL

Idegen nyelvi részleget és zenetárat avattak a magyar kultúra napja alkalmából kedden Egerben, a Heves Megyei és Városi Bródy Sándor Könyvtárban. Az újonnan kialakított termekben 20 ezer angol, dán, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, izlandi, kelta, lengyel, német, norvég, olasz, orosz, portugál, spanyol, svéd, szlovák, illetve szlovén nyelven írt kötet kapott helyet. Ugyanakkor a több mint 10 ezer CD-t és analóg lemezt, DVD-t, videokazettát és kottát tartalmazó új zenetárral Észak-Magyarország legnagyobb zenei gyűjteménye jött létre. - F: jan. 22.
Hírforrás: Hírextra, link


Gondozási központ -- és könyvtár FEL

Az épület emeletén Civil Házat alakítottak ki, ahol a városrész civil szervezeteinek tagjai találkozhatnak, szervezhetnek programokat. Kiválóan alkalmas rendezvényekre a kert is. A munkához számítógépparkot és egyéb infrastruktúrát biztosítottak. A fejlesztés másik része a könyvtár volt. A megsárgult jegyzőkönyvek tanúsága szerint 1891 áprilisában az akkor még község három lelkes elöljárója úgy határozott, hogy népkönyvtárt létesítenek. A budapesti Franklin Társulattól 194 kötetet rendeltek, s egy vaskályhával fűtötték be a 80 négyzetméteres termet. A Kovács Jakab utca 35. szám alatt felújított és kibővített, galériával is ellátott könyvtár most 120 négyzetméteren, 7 ezer kötettel fogadja az olvasókat. Két számítógépen is mód nyílik az internet használatára. Irodai programot kínálnak, de szkennelni és fénymásolni is lehet. A napi- és hetilapok, folyóiratok ugyancsak a városrész lakóit szolgálják. - F: jan. 23.
Hírforrás: Heves M. H., link


Jászsági Trimágus Tusa -- közösségi honlap FEL

A jászberényi könyvtár tematikus közösségépítő honlapot indított http://193.224.158.130/hp/. A még indítás előtt álló webhely az olvasásösztönzés mellé többféle tevékenységet kínál a gyerekeknek: rajzolás, hasonmás-keresés, vetélkedő, szavazás. Az eszköz így könyvtári promóciós eszköz is egyben. Úgy tűnik, a könyvtári rendezvények számára a honlap megadta a viszonyítási alapot :-)
Hírforrás: MG


Ukrán kulturális központ és könyvtár nyílt Várpalotán FEL

Ukrán kulturális központot és egy kis könyvtárt nyitott meg pénteken este Várpalotán Dmitro Tkacs, Ukrajna budapesti nagykövete, Hartyányi Jaroszlava, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Németh Árpád, a város polgármestere. A várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban létesített kulturális helyiségben és könyvtárban elsősorban az ott élő ukrán családok gyermekeit fogják majd oktatni hétvégeken az anyanyelvükre, s jobban megismerkedhetnek népük kultúrájával, hagyományaival is. Szabó Jaroszlava, a várpalotai ukrán kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a városban és környékén - főleg a szovjet katonai bázisnak egykor helyt adó Hajmáskéren - mintegy 50-60 ukrán származású ember él. Forrás: MTI - F: jan. 19.
Hírforrás: Kárpátalja.net, link


'Legfiatalabb olvasó' cím Csorváson FEL

Kiadta a legfiatalabb olvasó címet a csorvási könyvtár. Baranyai Márkót illeti a cím, aki 2006 november 15-én született. A könyvtárosok minden lehetőséget megragadnak, hogy olvasókat toborozzanak. A selejtezett könyvek, folyóiratok vásárán a szakácskönyveket és az ifjúsági ismeretterjesztő szakirodalmat kapkodták el. - F: , jan. 23.
Hírforrás: Békés M. H., link


Megbocsátás hete a Ráday Könyvtárban FEL

2008. február 18-23. között -- 'Kizárólag ezen a héten a késedelmes olvasók minden anyagi következmény nélkül visszavihetik a náluk levő kikölcsönzött és lejárt határidejű könyveket. A könyvtár címe: Ráday utca 28, nyitva tartás: hétfő-péntek 9-17 óra között. A könyvtár kéri, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel!' - F:jan. 29.
Hírforrás: Református.hu, link


Szépségverseny a könyvtártanszéken -- szavazhatunk is róla FEL

Mivel egyre többen felkaptátok a fejeteket a dologra, ezért úgy gondolom, hogy ideje egy postot szentelnem a témának. A könyvtár tanszéken tartandó szépségverseny ötletgazdája Bali, aki - ha a rendezvény tényleg megvalósul - remélhetőleg a házigazdája is lesz. Személy szerint én továbbra sem tartom jónak az ilyen jellegű megkülönböztetést, no meg aztán ki dönti el, hogy ki csúnya, szép, vagy épp a legszebb? Viszont ha Rexina javaslatát is figyelembe vesszük, akkor tényleg elég aranyos dolgokat ki lehetne hozni ebből a versenyből. - F: jan. 28.
Hírforrás: Henrietta blog, link


40 milliárd forintos könyv: vajon miről szólhat? FEL

Megvan a világ legdrágább könyve címet elnyerő kötet, amelyet több mint 39 milliárd forintért árusítanak. Kérdés, hogy vajon mi lehet benne, ami ennyit ér. A könyv szerzője a nemzetközi szinten egyelőre ismeretlen Tomas Alexander Hartmann. Könyve nem csupán a nyomtatott német könyvek listájára került fel, hanem a világ legdrágább kötete is lett egyben. A könyv 'A feladat' címet viseli, s mindössze 13 oldal hosszúságú, ára azonban igencsak borsos, 39 milliárd forintért vár gazdájára. A világon mindössze egyetlen példánya lesz majd kapható. A nagy nyilvánosság előtt először a május és június között megrendezett los angelesi könyvkiállításon jelenik meg. - F: jan. 24.
Hírforrás: Pénzcentrum, link


40 százalékkal nőtt az online zenei piac FEL

Ugyan elégedett a zeneletöltések növekvő számával, azonban továbbra is a fájlcserélést tartja a legnagyobb problémának a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI). Ez derült ki a szervezet Digital Music Report 2008 című jelentéséből. Az IFPI szerint ugyan 40 százalékkal nőtt az online zenei piac és a zenei letöltések száma, azonban a folyamatot károsan befolyásolja és lassítja a fájlcserélés. - F: jan. 26.
Hírforrás: Sg.hu, link


Jön a Könyvfesztiválra az Amerikai psycho szerzője FEL

A jubileumi, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál minden eddiginél nagyobb területen, összesen 1700 négyzetméteren várja az olvasókat áprilisban; a díszvendég Bret Easton Ellis amerikai író, a díszvendég ország pedig Kína lesz. Zentai Péter László, a seregszemlét szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója szerint a könyvkiadók éltek azzal a lehetőséggel, amelyet az új helyszín, a Millenáris nyújt számukra, azaz átlagosan 25 százalékkal nagyobb standokon mutathatják be kínálatukat április 24. és 27. között. - F:jan. 28.
Hírforrás: Fn.hu, link


A könyvárverés piaca -- kevés a hazai gyűjtő FEL

Míg Nyugaton a régi kiadványok és kéziratok biztos befektetést ígérnek, addig hazánkban csekély a gyűjtők száma, s kevés az igazán értékes tétel. Egyre több pénzt költünk könyvekre: Kőrösi Csoma Sándor 1834-es, első kiadású, Calcuttában megjelent tibeti-angol szótáráért közel 2,5 millió forintnál koppant a kalapács a decemberi esztergomi könyvárverésen. Tizenkét éve Eplényi Gábor gyűjtő ennek a ritkaságnak egy másik példányához 80 ezer forintért jutott hozzá, hogy azzal zömében utazási témájú, 4 ezer darabos könyvgyűjteményét gazdagítsa. Az immár a vételárához képest harmincszorosára felértékelődött tulajdonától mégsem válna meg szívesen, inkább vállalja a kockázatot, hogy a jövőben a könyv értéke akár a töredékére eshet. - F:jan. 27.
Hírforrás: Fn.hu, link


Google Naptár -- elérhető a Calendar magyar verziója FEL

A Google a mai napon jelentette be a Google Calendar magyar verziójának, a
Google Naptárnak a megjelenését. A Naptár segítségével egyszerűen követhetjük
nyomon a minket érintő különböző események, különleges alkalmak, találkozók
időpontját -- legyen szó akár saját magunk napirendjéről, akár az ismerőseink
által megosztottakról. - F: jan. 23.
Hírforrás: Prím, link


Elindult a Hír.tv -- nincs köze a tv-csatornához FEL

A január 24-én elindult www.hir.tv néven futó új hírcsatorna se részben, se egészében nem kapcsolódik a jól ismert televízióhoz. A csatorna közleménye leszögezi: a hír.tv nem egy politikai irányzat kezdeményezése, hanem egy olyan médium, amelynek tartalmát az MTI és más külföldi hírirodák, mint tartalomszolgáltató partnerek biztosítják. Főbb irányvonala a hazai és nemzetközi közéleti - hosszabb távon gazdasági és kulturális -- hírek szolgáltatása -- áll a közleményben, mely így folytatódik: fő céljuk az egyszerű információközlés, így nem feladatuk a www.hir.tv-nél mély elemzésekbe merülni. - F: jan. 25.
Hírforrás: Fn.hu, link


Értelmiségi híradót indít az m2 FEL

A fél kilences híradó az értelmiségieknek szól majd, több külföldi és internetes hírrel. Mindkét csatornán megújul az időjárás-jelentés is. Hétfőtől új híradót láthatnak az m2 nézői. Az m1 félnyolcas híradójától tartalmában eltérő, önálló adás a csatorna közönségéhez igazodva nagyobb hangsúlyt fektet a világesemények bemutatására, valamint a gazdasági és kulturális hírekre. - F: jan. 25.
Hírforrás: Fn.hu, link


Új osztrák személyi adatkereső program FEL

Gyakran szeretnének az emberek egy adott személlyel kapcsolatban konkrét információkat megtudni. Többek között ebben segíthet majd a www.123people.com nevű oldal. 'A hagyományos keresőkben végrehajtott keresések kereken 30 százaléka valamilyen személynévre vonatkozik. Egyre több felhasználót érdekelnek az egy adott emberrel (legyen szó egy egykori osztály- vagy évfolyamtársról, esetleg munkatársról) kapcsolatos online fellelhető adatok. Emellett folyamatosan nő azok száma is, akik arra kíváncsiak, hogy róluk mi lelhető fel a világhálón' -- mondta Stefan Kalteis, a 123people.com ügyvezetője. - F: jan. 26.
Hírforrás: Sg.hu, link


Az egészségügyi intézmények mutatói -- márciustól nyilvánosak FEL

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) minden bizonnyal márciustól teszi közzé az egészségügyi intézmények mutatóit. A hatóság honlapján http://www.ebf.hu/index.php?m=8 egy-egy intézményről több száz adat lesz olvasható. A most is nyilvános teljesítménymutatók (ágykihasználtság, általános ápolási idő, esetszám) mellett a későbbiekben az is kiderül, hogy az adott kórházban hogy alakulnak a hiányzások és a dolgozók közül hányan dohányoznak. - F: jan. 28.
Hírforrás: Napi, link


Szakmai közösségépítés, információcsere, távgyógyászat: elkészült a magyar onkológiai portál FEL

Az Országos Onkológiai Intézet egy olyan informatikai megoldás fejlesztésébe kezdett 2005-ben, amely a magyarországi rákgyógyítás és az onkológiai továbbképzés előmozdítását tűzte ki célul modern webes eszközök segítségével. A 2008 végére elkészülő portál http://www.honcology.hu első fejlesztési üteme lezárult, így az Oracle technológiára épülő megoldásban már készen állnak a keretek a tartalom befogadására. Az új eszköz végleges formájában egy portál és egy csoportmunkaeszköz összes funkcióját elérhetővé teszi, így az orvosok a szakmai közösségépítésen és információcserén túl akár távgyógyászatra is használhatják. - F: jan. 29.
Hírforrás: Prím, link