Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2007. 10. 03. (36. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Milyen IT-mentor is kell? -- Mászkáljon ki a pult mögül FEL

Elsősorban nem passzív, könyvtári pult mögött álló IT-tanácsadóra van szükség, hanem a közösségbe 'beágyazódott' segítőre, mentorra, aki az információs társadalom előnyeitől teljes mértékben elzárt társadalmi csoportokat képes megszólítani -- hangoztatta a hazai és külföldi e-közigazgatási trendeket Molnár Szilárd, (ITTK) a 9. Országos Közművelődési Telematikai Konferencián (Miskolc, szept. 27-28.). Az ebbéli ügyféloldali szolgáltatási szinteket tekintve ugyanis nagy az elmaradásunk. A Cap Gemini szervezet által meghatározott szintek pedig -- melyeket a könyvtári portálok esetében is érdemes végiggondolni: 1. Információ 2. Egyirányú információ (pl. letölthető nyomtatványok) 3. Kétirányú informácíó (pl. elektronikus adatlapok) 4. Tranzakció (teljes elektronizáció) 5. Perszonalizáció (proaktív tranzakciók).

Hírforrás: Molnár Szilárd, Mikulás Gábor

Web 3.0-s alkalmazások FEL

Íme az úgynevezett szemantikus web esszenciája: a meglévő adatok komplex szűrése és kombinálása különösebb emberi magyarázat vagy munkavégzés nélkül. Sokan a web 3.0 lényegének nem is az adatok újfajta kezelését és értelmezését tartják, hanem azt a mesterséges intelligenciát, amelynek segítségével a gépek képesek rájönni arra, miként kell kezelniük az adatokat. A vásárlások jövőjét vetíti előre például a http://like.com. Elég kiválasztani egy termékfotót, az oldal számtalan fényképes találatot listáz ki a hozzá hasonló külsejű tételekről. Míg ez önmagában is hosszas böngészésre ad alkalmat, az alaposabbak azt is megadhatják, hogy mihez ragaszkodjon a gép a keresés során: mennyire figyeljen a színre, a formára vagy a méretre. Bár ez most csupán egyszerű bevásárlórendszerként funkcionál, lehetőségei jócskán túlmutatnak jelenlegi képességein. Hasonló elven működik az Ojos cég Riya (www.riya.com ) néven futó képrendszerező megoldása. Míg a mai online képtárak esetében a fotókat egyesével kell kulcsszavakkal (tagekkel) ellátnunk, hogy később megtalálhassuk őket, a Riya gyökeresen más megoldást használ. Arcfelismerő rendszere igen hatékonyan működik, így elég egy-egy fénykép erejéig bemutatni neki családtagjainkat, és onnantól fogva nincs olyan rokon, akit ne ismerne fel a karácsonyi fotókon. A szoftver olyannyira pontos, hogy egy ideje -- mivel szavakat és objektumokat is képes felismerni -- a Google-hoz hasonlóan internetes keresésre is használhatjuk. Hasonlóan működik a Polar Rose is (www.polarrose.com), amely szintén képes automatán kulcsszavazni az egyes fotókat, s igazi erőssége, hogy az interneten található összes kép között is képes keresni. - F: szept.

Hírforrás: HVG, link (regisztrációval olvasható)

A könyvtári könyv házhoz jön okt. 1-jétől -- nem könyvtártagoknak is FEL

Nem könyvtártagoknak is kiküldenek sikerkönyveket a holland Overijssel tartomány projektjének keretében. A teljesen digitalizált könyvtári szolgáltatás http://www.easybieb.nl/ (kb.: egyszerű könyvtár) regisztráció után 3.90 euróért (kb. 1000 Ft) postázza a kiválasztott könyvet egy speciális zsebes műanyag borítékban. Három hét elteltével a használónak egyszerűen csak be kell dobnia a tasakba visszatett könyvet egy postaládába. A projekt érdekessége -- mondja a KIT számára Mark Deckers, a projektet előkészítő tanácsadó -- hogy könyvtárt nem használó elfoglalt embereket lehet így rávenni könytár(táv)használatra. A projektet 2 évre finanszírozza a tartomány, tagjai a tartományi közkönyvtárak. A projektidő alatt igyekeznek akkora nyereséget elérni, hogy a projekt önfenntartóvá váljon. A tranzakcióköltség most 4.44 euró, mely a forgalom növekedésével (vö. pl. diszkontárak a könyveskereskedelemben és a postai szolgáltatásban) arányosan csökken. Siker esetén a projektet kiterjesztik Hollandia más tartományaira is. A két napja üzemelő szolgáltatás portálján külön figyelmet érdemel a nagyon leegyszerűsített, de mégis informatív ismertető.

Hírforrás: Mark Deckers, Mikulás Gábor

Hálózatépítés szakmai közösségek számára -- akár könyvtárak is csinálhatnák FEL

Elindult az első, kimondottan a marketingkommunikációs szakmának szóló közösségi oldal. A MarCom Professional néven futó szolgáltatást a Social Professional hozta létre -- írja a Brand Republic. A magántulajdonban álló Social Professional a tervek szerint még további szakmai közösségeknek szánt hálókat is elindít a jövőben. - F: okt. 1.

Hírforrás: Kreatív, link

Hogyan lehet 180 ezer könyvet négy hónap alatt feldolgozni? FEL

Az Amazon és a Google általános jelenléte, valamint az egyre inkább elkényeztetett internethasználók arra ösztönzik a könyvtárakat, hogy az innovációkat ne bízzák teljesen a kereskedelmi szolgáltatókra. Észak-Rajna-Vesztfália Felsőoktatási Könyvtári Központja (HBZ), Németország egyik legnagyobb könyvtári szolgáltató és fejlesztő intézménye, a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtárral és a kölni Központi Orvostudományi Könyvtárral szövetkezve olyan katalógusbővítési projektet kezdett el, amely minden korábbi német kezdeményezésnél nagyobb méretű, és példaként szolgálhat hasonló jövőbeni programok számára. A kölni projekt keretében több mint 180 ezer könyv tartalomjegyzékét szkennelték be, az OCR-es feldolgozás révén ezek teljes szövegű elérése vált lehetővé, ezután pedig a szkennelt tartalomjegyzékeket betöltötték a különböző katalógusrendszerekbe. A mintegy 720 ezer szkennelt oldalból kb. 240 ezer az orvostudomány, a többi 420 ezer pedig a közgazdaság és a társadalomtudományok körébe tartozik. A négy hónapon át tartó szkennelés során kb. 2000 könyvet ill. 7000 oldalt dolgoztak fel naponta. (autoref.) - F: Katalógusrekordok bővítése tartalomjegyzékekkel, avagy hogyan lehet 180 ezer könyvet négy hónap alatt feldolgozni. Kölni könyvtárak közös projektje.

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3. Manci: link

Már működik a netes gyermekirodalmi adatbázis FEL

Elkészült és látogatható az internetes ifjúsági és gyermekirodalmi adatbázis, amely szülőknek és pedagógusoknak kíván segítséget nyújtani a gyerekeknek ajánlandó kötetek tengerében. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Olvasástársaság által létrehozott ajánló az elmúlt tíz évben Magyarországon megjelent magyar nyelvű gyermekkötetek közül válogat -- ismertette a részleteket Péterfi Rita, az OSZK munkatársa. Hozzátette: a jelenleg 750 címet tartalmazó weboldalon a gyerekek neme, életkora és mintegy 40 témakategória alapján lehet keresni, a kötetek címei mellett a megjelenési adatok és egy 15-20 soros ajánló olvasható. - F: szept. 26.,

Hírforrás: Metró, link

Felmérés a könyvtári blogokról FEL

2007-ben másodszor készítenek felmérést a könyvtárosok és az információtudomány területén tevékenykedő szakemberek blogkészítési szokásairól. (KultúrPont) Biblioblogpsphere (Könyvtárblogkör) címmel készít 2007-ben felmérést a könyvtárakkal kapcsolatos blogokról Meredith Farkas könyvtáros és író. A felmérés résztvevői a korábbi, 2005-ös kutatáshoz hasonlóan olyan hivatásos könyvtárosok és az információtudomány területén tevékenykedő szakemberek, akik saját blogot írnak, vagy a könyvtáruk hivatalos blogját vezetik. A kutatás célja feltárni a könyvtári blogkészítők közösségének demográfiai sajátosságait és blogkészítési szokásait. A kutatásban a Meredith Farkas honlapján megtalálható kérdőív kitöltésével lehet részt venni. A 2005-ös felmérés eredményei is megtalálhatóak Meredith Farkas internetes oldalán, azonban a blogok számának gyors ütemű növekedése és a változások vizsgálata miatt a kutató szükségesnek tartotta az újabb felmérés elindítását. - F: szept. 23.

Hírforrás: Kultúrpont, link

Online közszolgáltatások: Magyarország az átlag alatt... FEL

Újra elkészült az európai online közszolgáltatások mérésével foglalkozó tanulmány, idén már hetedik alkalommal. A két legfőbb szempont, ami szerint az országokat jellemezték az elérhető szolgáltatások részletessége, és azok online elérhetőségének szintje. A tanulmány összesen 20 szolgáltatást vizsgált meg 31 országban (27 EU tag, Izland, Norvégia, Svédország, és Törökország részvételével). - F: szept. 28.

Hírforrás: Pénzcentrum, link

Az utolsók közt a magyar egészségügy -- betegjogok és információ kellene FEL

A KIT többedszer hívja fel a figyelmet a hazai egészségügyi tájékoztatási deficitre. Íme egy újabb adalék: A fogyasztók szempontjából az utolsó helyek egyikére tette Magyarországot a zömmel az európai uniós országok egészségügyi rendszereit vizsgáló, úgynevezett Európai Egészségügyi Index. A svéd Health Consumer Powerhouse által elkészített felmérés számos tényezőt vett figyelembe a rangsor felállításakor. A felmérésben Ausztria bizonyult a legjobbnak, 806 ponttal az elérhető ezerből. Az élvonalat rajta kívül Hollandia, Franciaország, Svájc, Németország és Svédország alkotja - számolt be az MTI. A szervezet ajánlásokat is megfogalmazott. Magyarországnak azt ajánlotta, hogy korszerűsítse a betegek jogaival foglalkozó jogszabályt, illetve javítson az egészségügy szolgáltatásait igénybe vevők tájékoztatásának minőségén. - F: okt. 1.

Hírforrás: Napi Online, link

Az internetet vonzóbbnak találják a könyveknél FEL

Folyamatosan bővülő kínálattal várja a helyi könyvtár az olvasni vágyókat, sőt a gyerekeket megpróbálja a könyvek szeretetére nevelni. Palkó Krisztina könyvtáros, egyben a gyermekklub vezetője szerint azonban az ifjakat inkább a számítógépek miatt látogatnak el a bibliotékába. Két gépen böngészhetik az internetet. A mozgókönyvtári hálózatnak köszönhetően kéthavonta számos új kiadvánnyal tudják kiegészíteni a már meglevő állományt, amelyből heti két alkalommal válogathatnak az olvasók. Emellett a gyermekklubban szombatonként olykor kézműves foglalkozásokat tartanak, de többnyire anyák napjára, idősek napjára, szüreti felvonulásra vagy Mikulás ünnepségre tanulják be, próbálják el a gyerekekkel a műsorokat. - F: szept. 28.

Hírforrás: Tolnai Népújság, link

Könyvtári szolgáltatások a szegény emberek számára FEL

Az egyenlőség mindenekelőtt a beteg, szociálisan izolált, hajléktalan, diszkriminációtól szenvedő, analfabéta érintettek esetében csorbul, de ugyanígy hátrányt szenvednek a 'csak' anyagi értelemben lemaradottak is. A könyvtárhasználat alacsonyabb mértéke arra vezethető vissza, hogy ezekben a társadalmi csoportokban kerülik a felesleges kiadások veszélyét (attól tartva, hogy elvesztik az olvasójegyüket, vagy a kölcsönzött könyvet). Gyakrabban költöznek [az USA-ban], nehezebben építenek kapcsolatokat a könyvtárral, a könyvtárossal; attól a szülőtől, aki maga is írás-olvasási gondokkal küzd, nem lehet elvárni, hogy írásban kérjen engedélyt gyermeke számára az internet használatához. További akadály lehet az időhiány: a keresőképes családtagok több állást vállalva igyekeznek fenntartani a családjukat, ami mellett illúzió lenne elvárni tőlük az aktív könyvtárlátogatást. Érthető, ha az ő számukra más kommunikációs stratégiák vezethetnek eredményre: például a családokhoz ellátogatva személyesen lehet reklámozni egyes szolgáltatásokat, vagy hétvégén (is) nyitva kell tartani. Tudatában kell lenni annak a szomorú ténynek, hogy egyes körzetekben a könyvtárak jelentik a legbiztonságosabb teret, ahol (még) alkalom adódik a találkozásra, beszélgetésre, gyermekprogramokra -- mivel 'a legnagyobb vetélytárs az utca'. Így válik a kultúra-közvetítő intézmény fontos társadalmi köztérré a helyi közösség életében. A helyzet orvoslása ha nehéz is, nem lehetetlen. Ám ehhez az kell, hogy a könyvtárak felhagyjanak a passzivitással, és proaktív módon elébe menjenek az igényeknek: először is mérjék fel, mi az, amire ezeknek a közösségeknek szükségük van. Látogassanak el ezekhez az emberekhez, kérdezzenek rá az igényeikre; állítsanak össze ún. minimális szolgáltatást nyújtó könyvcsomagokat (tematikus válogatásokat, amelyet szülők, nevelők, tanárok forgathatnak haszonnal), illetve olyan, a hétköznapokban eligazító ismeretterjesztő anyagokat ('subject-centered book bags' -- az orvosi ellátásról, a kisállattartásról, stb.), amelyhez az érintettek egyébként nem jutnának hozzá...

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2., link

Kolozsvár -- Ingyenes beiratkozás a megyei könyvtárba, öt évre FEL

Az Octavian Goga Megyei Könyvtár mozgalmat indít annak érdekében, hogy a gyerekek és fiatalok ismét közel kerüljenek a könyvekhez, az olvasáshoz és a könyvtárhoz. Ezért októbert kinevezte a díjmentes beiratkozások hónapjának, ami azt jelenti, hogy 1-je és 31-e között a diákok és egyetemisták ingyenesen iratkozhatnak be a könyvtár bármelyik részlegébe, ezzel pedig 5 évre szóló belépő kártyát kapnak. A beiratkozáshoz kérik, hogy a diákok vigyék magukkal az iskolai ellenőrző könyvüket, egy személyazonossági igazolványba való fényképet, valamint az egyik szülő személyi igazolványát. - F: szept. 28.

Hírforrás: Erikanet, link

Első osztályú forrásgyűjtemény -- The Library Channel FEL

The Library Channel is a virtual library of Web sites and a comprehensive source of local Web-based information selected by professional librarians. Azaz hogy a "The Library Channel" weboldalak virtuális könyvtára és átfogó web-alapú információs forrásgyűjtemény, amelyek könyvtári szakemberek válogattak. Ami kicsit zavart, az a 'local' szó (helyi) az ismertetésben, de hamar rájöttem, hogy inkább a weboldalakat fenntartó intézmények miatt helyiek, nem pedig az információs tartalom szempontjából. Azaz mégis, de nem teljes egészében: találhatunk itt például helyi (körzeti) intézményi lapokat, de általános információt hordozó téma(és nem intézmény)-specifikus oldalakat, amelyek bőven lehetnek akár a szaktájékoztatás, vagy a könyvtári link- és/vagy forrásgyűjtemény részei. - F: szept. 26.

Hírforrás: FIKSZ, link

Egymilliárdból ünnepeljük jövőre a reneszánszot -- az OSZK-val is FEL

Mintegy százötven program, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket a 2008. január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődő Reneszánsz Év keretében országszerte. Az írásos összegzés szerint a kiállítások sorát a Szépművészeti Múzeum kezdi a Mediciek korát bemutató átfogó tárlattal. De bekapcsolódik a programokba egyebek mellett az Országos Széchényi Könyvtár Lux Pannoniae; Vitéz János és a magyarországi humanizmus kezdetei című kiállításával. - F: FN.hu, szept. 26.

Hírforrás: Fn.hu, link

Olvass város! FEL

Az Országos Könyvtári Napok és Szabó Magda 90. születésnapja apropóján idén Debrecen lesz a rendezvénysorozat fő helyszíne az október 7-i Könyves Vasárnapon. Ebből az alkalomból az egyetemi könyvtár és városi könyvtár meghirdeti az 'Olvass város!' programot. - F: okt. 1.

Hírforrás: Debrecen Online, link

Kezdődik az olvashow -- 1,2 millióból FEL

Az idén is megrendezik a Könyvtárak összefogása a társadalomért című országos rendezvénysorozatot. Október 2-ától 12-éig a megyében mintegy 80 programot kínál a Nagy olvashow. Erről tartottak tegnap sajtótájékoztatót Székesfehérváron, a megyei könyvtárban. Köztudott, hogy egyre kevesebben olvasnak, és járnak könyvtárba. Az olvasás népszerűsítéséért az idei könyvtári napok országszerte élményt adó programokat kínálnak minden korosztálynak. Így az idei könyvtári napok címe: Nagy olvashow, amelynek programjait tegnap a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár igazgatója, Komlósi József és a fehérvári városi könyvtár vezetője, Ábrahámné Molnár Ilona ismertette. Fejér megyében a megyei könyvtár fogja össze a könyvtárak programjait, és segíti is azok megrendezését - a Kulturális Alap pályázatán nyert1 millió 200 ezer forintból. - F: szept. 27.

Hírforrás: Fejér Megyei Hírlap, link , Napló link stb.

'Sárkánykodás a diszek ellen' -- diszlexiásokat barátkoztat a FSZEK FEL

A FSZEK Központi Könyvtára a diszlexiások könyvtári integrációját elősegítő foglalkozásra várnak minden érintettet. Az ok. 5-től kezdődő foglalkozások célja a könyvtől, könyvtártól való félelmek csökkentése, az irodalom szeretetének ébresztése, illetve már információhordozók iránti igényfelkeltése. Információ: Udvarnoki Virág, (1) 411-5017. - F: szept. 20.

Hírforrás: Józsefváros

Jobb munkakörülményekért és bérért tüntettek a közművelődésiek FEL

Szeptember 21-én Bukarestben és a megyeközpontokban a kultúra különböző szakterületein dolgozók tüntetést szerveztek munkakörülményeik és bérezésük javítása érdekében. Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureanu Színáz, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a városi kultúrház, a Háromszék Táncegyüttes és a Székely Nemzeti Múzeum mintegy félszáz munkatársa vonult a prefektúra elé. Követeléseik: a kultúrának juttatott költségvetés növelése a nemzeti össztermék egy százalékára, fizetéseik emelése, ételjegyek, bölcsődejegyek megadása, a kollektív munkaszerződésben rögzített pótlékok kifizetése, bérezési besorolásaik átalakítása a kulturális intézmények körülményeinek megfelelően. - F: szept. 22.

Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél, Vántsa Judit

A füzesabonyi könyvtár működik, de mindenkit kirúgtak FEL

Minden korábbi dolgozónak mennie kellett a füzesabonyi könyvtárból, a bibliotéka azonban működik tovább - így összegezhetők az utóbbi napok azon városi történései, amelyek talán a leginkább foglalkoztatták a helybelieket. ... A könyvtár javuló szolgáltatásokkal, e héttől hosszított nyitva tartással, hétköznaponként 10-18, szombaton 8-12 óra között várja az olvasókat. Felújítják az internetes rendszert, elindítanak egy 'könyv-örökbefogadási' akciót. Hozzáértő szakemberekben nincs hiány a városban. - F: okt. 2.

Hírforrás: Heves M. H., link

Programsorozat kezdődött az OIK-ban -- nyelvek napjai FEL

Megkezdődött a Nyelvek Európai Napjának programsorozata az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK), ahol többek között eszperantó programmal, jelnyelvi előadással, nemzetiségi műsorokkal, koncertekkel és különleges kötetekből rendezett kiállítással várják az érdeklődőket szerdán. Szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján szerte Európában sok száz rendezvényen hívják fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és a nyelvek sokszínűségére. Ebben az évben 25 országban tartanak eseményeket ezen a napon -- mutatott rá Mender Ibolya, az OIK főigazgatója az egynapos programsorozat megnyitó ünnepségén. - F: szept. 26.

Hírforrás: Hírextra, link

Interneten a lengyel titkosrendőrség aktái FEL

Több volt szocialista ország után a lengyelek is megkezdték az egykori titkosrendőrség tagjainak és a jelenleg fontos pozíciót betöltő személyek aktáinak közzétételét az interneten. Az érdeklődés óriási. A nyugati lapok üdvözlik a változásokat és kiemelik, hogy napjainkra a legtöbb kelet-európai volt szocialista országban megnyitották az titkosrendőrségek aktáit, vagy legalább egy részüket. Ezen a téren a németek és a csehek vezetik a listát, a szlovákok szorosan mögöttük - utóbbi kettő az interneten is elől járt az anyagok közzétételével 2003, illetve 2004-ben. Bulgária tavaly hozott törvényt az internetes elérhetőségről mindazon személyeket illetően, akik a szervezet 1991 júliusi feloszlatása előtt aktívan tevékenykedtek. Éppen most szeptemberben tettek közzé 141 aktát, beleértve Parvanov elnök anyagait is, aki szintén érintett az ügyben. Magyarország viszont kivételként szerepel ezen összefoglalóban, mint az egyedüli ország, ahol mindennemű nyitástól elzárkóznak. Ennek még akkor is számos káros következménye van (elég, ha csak az alaptalan vádaskodásokra, zsarolási lehetőségekre gondolunk), ha az egykori titkosrendőrségek aktái nem mindig megbízhatók és olykor szándékos ferdítésekre is fény derült az anyagokban. - F: szept. 27.

Hírforrás: SG.hu, link

A kulturális örökség is elveszhet a kipusztuló nyelvekkel FEL

Nagyjából hétezer nyelvet használ ma az emberiség, az anyanyelvükön beszélők eloszlása azonban vészjósló aránytalanságot mutat: míg a Föld népességének 80 százaléka a leginkább elterjedt 83 nyelvet használja, a nyelvek felét az emberiség két ezreléke ismeri csupán. 3500 nyelvről nincsen semmiféle írásos forrás, és az ilyen nyelvek nyomtalanul eltűnhetnek, ha az utolsó ismerőjük is meghal - figyelmeztetnek a szakértők. 'Amikor elveszítünk egy nyelvet, évszázadok felhalmozott tudását veszítjük el. Eltűnik egy egész kultúra, a természettel, az évszakok váltakozásával, az idővel kapcsolatos egyedi gondolkodásmód, a mítoszok és szokások komplett rendszerével együtt' -- mondta K. David Harrison nyelvész. A kutatók szerint a nyelvek fennmaradásának és feltámasztásának kulcsa az anyanyelven beszélők fiatal, új nemzedékének kinevelése. A Living Tongues Institute munkatársai ezért a helyi közösségekkel együttműködve oktatási programokon dolgoznak és igyekeznek feljegyezni, rögzíteni minél több veszélyeztetett nyelv szókincsét és nyelvtanát. Ez a munka bonyolult, aprólékos és egyben versenyfutás is az idővel, mert manapság nyom nélkül tűnik el kéthetente egy nyelv. - F: szept. 24.

Hírforrás: Múlt-kor, link

eTransylvania pontokká alakultak az erdélyi eMagyar pontok FEL

Az eTransylvania Egyesület 2007-től átvállalta Erdélyben az eMagyar pontok hálózatának bővítését és működésének fenntartását a Progress Alapítványtól. Ennek megfelelően, az eMagyar pontok névlegesen eTransylvania pontokká alakultak. Erről a Kolozsváron megszervezett 'Út a fenntarthatóság és fejlődés fele' című találkozó keretében számolt be Nagy Zsolt, a Progress Alapítvány elnöke. - F: szept. 28.

Hírforrás: Erikanet, link

Wiki-City: interaktív városélet FEL

Azt megmondják a közlekedési hírek, hogy merre van dugó a városban, de azt, hogy hol lehetne nyugodtan meginni egy kávét, már nehezebb megtudni. Ez azonban hamarosan megváltozhat. A bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) SENSEable City Laboratory részlegében olyan kutatások folynak, amelyek valós idejű képet adnak a nagyváros lüktetéséről, életéről -- írja a Techline. A projekt neve Wiki-City, kísérleti résztvevői -- tudtukon kívül -- a városlakók, illetve elektronikus készülékeik. A Wiki-City projekt lényege: az elektronikus eszközök által kibocsátott jeleket megjelenítik egy műholdas térképen, amit bárki megnézhet az interneten. - F: szept. 26.

Hírforrás: HVG.hu, link

A Yahoo jobb, mint a Google? FEL

A legfrissebb statisztikai adatok arra engednek következtetni, hogy a Yahoo relevánsabb keresési eredményekkel szolgál, mint a piacvezeő Google. - F: okt. 2.

Hírforrás: Prím Online, link

Tényleg nem lehet kapcsolati tőke nélkül érvényesülni? FEL

A felnőtt magyar lakosság véleménye szerint ma Magyarországon az életben való előrejutásban az a legfontosabb, hogy az illető ismer-e befolyásos embereket, illetve, hogy mennyire törekvő típus, míg legkevésbé erre annak van hatása, hogy milyen vallású az ember és hogy jelenleg külföldön vagy belföldön dolgozik -- derül ki a CEU (Közép-európai Egyetem) megbízásából végzett TÁRKI kutatás májusi eredményeiből. - F: szept. 28.

Hírforrás: HVG.hu, link

Útkeresés az Ars Electronica kiállításon FEL

A magánszféra tereinek eltűnése, illetve átalakítása ihlette meg az idén a technológia és a kortárs művészet legfőbb seregszemléjének tartott linzi Ars Electronica kiállítás résztvevőit. Mesterségesen telepített homokos fövenyű strand fogadja a látogatót a linzi Pfarrplatzot övező lakóházak és középületek sűrűjében. Az élmény már-már zavaróan valósághű: homokvárak, napernyők, műanyag székek, fagylaltosbódé között napozó turisták hűsítőt kortyolnak. Az élelmesebbek felfedezik a napernyők alá bújtatott laptopokat is. Ezekkel egy virtuális tengerpartra lehet ellátogatni, amely ugyanúgy néz ki, mint az, ahol ülnek. Hamar kiderül, hogy a városi és a virtuális műstrandok össze is olvadnak: az egymás mellett ülő internetezők a képernyőn feltűnő tengerparton voltaképpen a szomszédjuk és saját maguk virtuális mását látják. Sőt, a fürdőzést mindkét helyen élvezhetik, olyannyira, hogy ha online ugranak fejest, a mellettük pár méterre levő medencének valóságosan csobban a vize. - F: szept. 19.

Hírforrás: HVG, link (regisztrációval olvasható)

Új hírportál indul októbertől FEL

Klikkhír elnevezéssel új internetes hírportál indul október elsején. A sokszereplős hazai internetes hírpiacon a Klikkhír elsősorban azzal kíván kitűnni a mezőnyből, hogy lehetőség szerint távol tartja magát a tisztán politikai, különösen pártpolitikai hírek, csatározások bemutatásától, és a bulvár témáktól. - F: szept. 30.

Hírforrás: Prím Online, link

Internet Kiállítás nyílik a Millenárison FEL

Az idei első, Intervízió című televízió-történeti kiállítása után ismét tematikus kiállítás várja a látogatókat 2007. szeptember végétől a Millenáris--Jövő Házában. A kiállítás alapja egy játék, amelynek segítségével szórakoztató formában ismerhetik meg a látogatók az internetet, miközben barátokat szerezhetnek, kapcsolatokat építhetnek és - nem mellékesen - értékes díjakkal gazdagodhatnak. A kiállítás deklaráltan 'vitaindító' jellegű, nem lezárt, hanem csomópontokat kijelölő, ám teret hagyó bemutató. Más szóval: nem hagyományos kiállítás, hanem a résztvevői jelenlétre és a látogatói/közreműködői hozzájárulásokra erősen alapozó kiállítás. A kiállítás elsősorban a folyamatokra és a befogadásra helyezi a hangsúlyt, és a résztvevőkkel való együttműködésben arra keres választ: ez megtörtént az interneten, az internet révén -- mi történik, történhet még? Nálad, általad, veled, szerinted? - F: szept. 28.

Hírforrás: Erikanet, link

Megtartották a negyedik e-kormányzati konferenciát Lisszabonban FEL

Az elmúlt években az EU-tagállamok jelentős összegeket fordítottak az elektronikus kormányzati szolgáltatások fejlesztésére, ezért legfőbb ideje, hogy a szolgáltatásoknak az állampolgárok és az üzleti szféra is gyakorlati hasznát lássa -- szögezték le a résztvevők a negyedik lisszaboni e-kormányzati konferencia zárónyilatkozatában. F: szept. 25.

Hírforrás: Magyarország.hu, link

Puncs -- hetilapot indít FEL

Új, szatirikus bulvárlap indul Puncs címen. Az azonos nevű részvénytársaság kiadásában megjelenő hetilap első száma október elején jelenik meg. Mint azt a kreatív Online a Puncs kiadójától megtudta, az október 4-én induló hetilap 'azt a piaci űrt szeretné betölteni, amit a Ludas Matyi hagyott maga után', ennek megfelelően szatirikus és bulvártartalmakkal jelentkezik. - F: szept. 27.

Hírforrás: Kreatív, link

Ezermilliárdok repkednek -- de hol is? -- Pályázatblog FEL

Beindult a pályázati szezon, egyre több uniós forrás válik elérhetővé a hazai vállalkozások számára. De milyen úton és hova kerülnek végül a pénzek? Erről számolunk be a Pályázatblogon http://palyazatblog.hvg.hu/ mostantól naponta, néhány bátor cég segítségével, akik vállalták, hogy élőben dokumentálják projektjük útját a megszületéstől a megvalósításig. - F: HVG, szept. 27.

Hírforrás: HVG.hu, link