[NYOMTATÁS]

K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom (2007/11., márc. 14.)


Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára
Szemlék, hírek, kommentárok


TARTALOM
- Könyvtár volt, van -- lesz! Nem baj, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk!
- A 2.0-s iskolai könyvtár
- Északi könyvtárak 13. -- Elektronikus folyóiratok Izlandon 1.
- Panaszkezelés a könyvtárakban
- Az ODR átszervezése -- hatékonyabbá tenni a rendszert
- IM, azaz valós idejű üzenetküldés, kapcsolat a MEK-ben is
- Sms-értesítés a lejárati idejéről
- MiniLib-et mindenkinek!
- Dunaújváros -- gyerekkönyvtári sürgés
- Dobozolás előtt Debrecenben
- Az OSZK és a 2.0: egyelőre blog, iwiw és Skype
- Kétképernyős monitorok az egyetemi könyvtárban
- Tíz technológia-alapú áramlatról könyvtárosoknak
- Német partner a Google digitális könyvtárában
- Microsoft: a Google jogsértések révén gazdagodik
- A tartalmon múlik az internetverseny
- Botrányok a Wikipedia körül
- A tájékoztatás demokratizálódása -- a Wikipédia mint referensz eszköz
- Forradalmi nyomdagép költözik a Petőfi Irodalmi Múzeumba
- Hiller a New York-i elitet célozná

EGY ÉVE KÖZÖLTÜK
- Mennyire eredményesek a webhasználók a dokumentumkeresésben?
- Menedzselt kreativitás -- akár könyvtárban is próbálható :-)

KISSZÍNES
- Meglepő lista: minden idők legunalmasabb könyvei
- Szex a könyvtárban
- A videómegosztók éve lesz 2007
- Terjeszkedik az Elintézzük.hu -- belföldön, külföldön
- Lukas-puding könyvtár épül Prágában
- Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő szolgáltatások
- A web 2.0 módszereit használják a rendőrök
- A leggyengébb láncszem az ember -- hamis biztonságtudat
- Google Maps-trükkel a nagyobb felbontású képekért

INFORMÁCIÓFORRÁSOK
- Kisokos az új kórházi rendszerhez
- Könyvtár 2.0 a magyar Wikipédiában
- Nőnapon indult az Éva
- Sztárportált indított a Sanoma Budapest


E lapszám szerkesztője: Káldi Emese


A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Adja tovább
kollégáinak, ismerőseinek! A megrendelési és lemondási információ a hírlevél
végén található. A hírlevélben a hosszabb linkek eltörhetnek; ezek csak
kimásolás és egybetoldás után, a böngészőbe bemásolva használhatók.
Kereshető KIT-archívum: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/index.html

 

 


Könyvtár volt, van -- lesz! Nem baj, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk!

Dunaújváros -- A március elsejétől bevezetett változásokból kiolvasható, a József Attila Könyvtár vezetése nem törődik bele az intézmény térvesztésébe, alkalmazkodik a változó körülményekhez. A változások hátteréről, az új szolgáltatásokról Szécsenfalviné Lukács Máriát, a József Attila Könyvtár igazgatóját kérdeztük. -- Gyengül a könyvtár kihasználtsága? -- Sokkal jobb is lehetne, mint amilyen pillanatnyilag. Majdnem minden mutatónk csökkent. Ez nem dunaújvárosi jelenség egyébként, minden kolléga az ország minden részéből erről beszél. Amit évek óta tudtunk, hogy tért hódít az internet, most már a gyakorlatban is érezzük. Ezt azért merem állítani, mert elsősorban a diákok száma csappant meg, akik számítógépeznek, és hozzájutnak más információs forráshoz is, mint a könyvtár. Ha a számokat nézzük, akkor összességében, tehát a gyermek-, a felnőtt- és a két fiókkönyvtár adatait is figyelembe véve csökkent az összes olvasók száma hétszázkilencvennyolc fővel - ami nem túl látványos csökkenés, ha a közel tízezres taglétszámmal vetjük össze. Viszont évek óta tart ez a csökkenés. Ennek arányában az összes látogatónk száma is kevesebb. Viszont örvendetesen nőtt a távhasználók száma, és ez is azt igazolja, hogy többen használnak internetet. ... Hozzá kell tennem, hogy a könyvtár arról ismerszik meg, hogy itt rendszerezve vannak az információk, a könyvtáros pedig segít célirányos információhoz jutni. Nem vagyok elkeseredve, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk. - F: márc. 9., http://www.dh-online.hu/kultura_oktatas/20070309_konyvtar_volt__van___lesz_


A 2.0-s iskolai könyvtár

Iskolai vitakör -- blog-formában. Jól hangzik? Eszmecsere a tananyagról, igény szerint nyíltan vagy zárt körben, iskolán belül, esetleg társintézmények között. Például a Lakeview Középiskolában, Battle Creek-ben (MI). Mindez köszönhető Margaret Lincoln iskolai könyvtárosnak. És persze ott vannak a Social Bookmarking-dolgok, del.icio.us, furl.net és társai, no meg a közös képkatalógusok a flickr-en és hasonló helyeken. Az iskolai könyvtár (és ezzel együtt maga az iskola is) kezdi tehát a közkönyvtárakhoz hasonlatosan felvállalni azt a bizonyos 'szociális funkciót', elérhető közelségbe hozva az 'élhető iskolát' (de jól hangzik!), ami hatalmas motiváció lehet például az élethosszig tartó tanulásban. Folyt.: http://fiksz.klog.hu/?p=60 - F: School Library 2.0: Say good-bye to your mother's school library http://www.schoollibraryjournal.com/article/CA6330755.html Referálja: Paszternák Á.


Északi könyvtárak 13/1. -- Elektronikus folyóiratok Izlandon

Miután Izland szigetének lakossága csupán 300 ezer főből áll, így természetesen adódott a lehetőség, hogy az elektronikusan elérhető online folyóiratok és adatbázisok nemzeti konzorcionális hozzáférésének körét minél szélesebb körben kell meghatározni. A http://www.hvar.is -en futó szolgáltatás 8000 teljes szövegű folyóirat, 2000 bibliográfia adatai és 12 adatbázis elérhető el. Az izlandi szolgáltatók IP-címtartományok nyilvántartásával, a csekély lakosságszámot figyelembe véve a tartalomszolgáltatók részéről is tetemes adminisztratív és marketing költség spórolható meg. A projekt 1998-ban indult. 2000 és 2002 között állapodtak meg a nagy tartalom aggregátorokkal és kiadókkal (Blackwell, Elsevier, Karger, Kluwer, ProQuest és a Springer). Ugyancsak megállapodást kötöttek az ISI-Thomsonnal a Web of Science szolgáltatásáról is. Ezen felül a választékban megjelent az Enyclopedia Britannica és néhány Grove adatbázis is. A folyamatot az tetőzte be, mikor szponzorok által néhány igen költséges amerikai adatbázist is beszereztek (OVID, az EiViilage-Compendex adatbázisok az American Society of Civil Engineers és az American Society of Mechanical Engineers által szolgáltatott tartalmak ). A helyi izlandi tartalmak esetében vannak egyedül intézményi, illetve időalapú embargós korlátozások, pont a kis lakosságszám miatt. Máskülönben a nemzeti konzorcium lehetne az egyetlen, kizárólagos és megkerülhetetlen ügyfél. Az iskolai és közkönyvtárak viszont igen limitált, kedvezményes áron férhetnek hozzá a hazai tartalmakhoz is. (Németh Márton)


Panaszkezelés a könyvtárakban

A könyvtári menedzsment fontos területe a könyvtárral szemben felmerülő olvasói panaszok helyes kezelése.
A 'panaszmenedzsment' kulcskérdése a könyvtáros és a panasztevő közötti helyes kommunikáció kialakítása. A panaszosnak érzékelnie kell, hogy a könyvtáros figyelmesen hallgatja a történtek elbeszélését, nem burkolódzik névtelenségbe, egyenlő partnerként, udvariasan és nyitottan foglalkozik az üggyel. Ez a szituáció gyöngíti az 'ellenségkép' hatást. A könyvtárosnak aktív hallgatóként kell viselkednie, aki hagyja partnerét beszélni, és célzott kérdésekkel irányítja a dialógust. A panaszokat a könyvtári szolgáltatások rendjében jelentkező különféle hibák váltják ki, ennek alapján megkülönböztethetjük:
1. a félreértésből vagy tévedésből eredő panaszokat, ezekre egyszerű helyesbítéssel reagálhatunk,
2. a szolgáltatás menetében előforduló hibákat, ezeket korrigálnunk kell és
3. ha az olvasó számára megígért szolgáltatások a könyvtár hibájából nem teljesülnek (pl. előjegyzés, internethely-biztosítás esetén.) ... - F: Becker: Beschwerdemanagement in Bibliotheken. Gesprächsverlauf & Problemelösung an der Theke. In: Bibliotheksdienst 2006/6. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Katsányi S. Manci: http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?06/350*56119


Az ODR átszervezése -- hatékonyabbá tenni a rendszert

A finn kormány 1972-ben indította el a könyvtárak gyűjtőköri együttműködését forráskönyvtárak kijelölésével, s elkészült az első ILDS kézikönyv is. A 80-as években jelentősen megemelkedett a könyvtárközi kölcsönzési forgalom, amely azonban a 90-es évtizedben mintegy harmadával visszaesett. Ennek több oka volt: a könyvtáraknak újra postai díjat kellett fizetniük küldeményeikért, a forráskönyvtárak elvesztették jelentőségüket azzal, hogy az egyetemek nagyobb függetlenséget kaptak, s így könyvtáraiktól elsősorban a helyi szolgáltatásokat várták el, az internet elvette a forráskönyvtárak szerepét a dokumentumok lelőhelyének azonosításában. 19989-tól újabb csökkenés állt be a forgalomban a Nemzeti Tárolókönyvtár belépésével és a Nemzeti Elektronikus Könyvtár (FinELib) konzorcium létrejöttével az elektronikus dokumentumok állami támogatással való beszerzésére. A dokumentumellátásban is már a pénz beszél, nem a szolidaritás: mind a visszaküldendő, mind a megtartható dokumentumok tekintetében kimutatható, hogy a könyvtárak ahhoz a forráshoz fordulnak, amely olcsóbb szolgáltatást nyújt. Ráadásul egy felmérés kimutatta, hogy az északi országok közül Finnország hátul kullog az ILDS terén, minden pozitív vonása ellenére.
Nyilvánvaló, hogy áramvonalasítani kell a finn rendszert. - F: Muhonan--Jauiainen--Vattulainen: Sharing resources in Finnish university libraries. Reorganising the national document supply system. Interlend.Doc.Supply 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4., ref.: Papp I.


IM, azaz valós idejű üzenetküldés, kapcsolat a MEK-ben is

A Library 2.0 szellemében és több hazai könyvtár példája nyomán a MEK-ben is elindítottunk kísérleti jelleggel egy valósidejű tájékoztatást https://mek.oszk.hu/html/vendeg/index.phtml . A Vendégkönyvünk oldalán megtalálható kisablakban délután 2 és 4 óra között válaszol valamelyik MEK könyvtáros a feltett kérdésekre. A szolgáltatás igénybevételéhez kliens oldalon egy Adobe Flash Player programot kell telepíteni a számítógépre. - F: MEK Hírlevél, 2007. febr.


Sms-értesítés a lejárati idejéről

Nagy-Britanniában egy olyan kísérleti projekt bevezetését tervezik, melynek lényege az volna, hogy sms-ben értesítenék az Angliában tartózkodó külföldieket pár nappal azelőtt, hogy tartózkodási engedélyük lejárna. - F: márc. 8., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/57893/
-- A minap, amikor négyszámjegyű késedemli díjat fizettem egy lejárt határidejű dokumentumért, pontosan a fenti lehetőség járt az eszembe. A könyvtár ugyan jogosan szedte a bírságot, melynek azonban használói rossz érzés lett az eredménye (noha ez feltehetően nem volt célja). Amennyiben a könyvtár a rendszerében meglévő emailemre (akár automatikusan) küldött volna értesítést a késedelemről, néhány száz forintból megúszhattam volna, ráadásul azzal az érzéssel, hogy a könyvtár figyeli az én érdekeimet. A bírság ellenére megőrzöm jó emlékezetembe. A minőségnek sok definíciója van. Az egyik: szolgáltatási színvonal, amely kielégíti, illetve túllépi a felhasználók igényeit. Nos; ennek örültem volna Használóként. E minőséget lehetett volna biztosítani a könyvtárban. A következő kölcsönzésig még nem késő :-) (MG)


MiniLib-et mindenkinek!

Itt a Mini Library. A 'The mini The European Library searchbox' segítségével hozzáférhetek Európa nemzeti könyvtárainak anyagaihoz, közvetlenül, központilag. Ami -- folytatva a szöveget -- azt jelenti, hogy használóimnak lehetőséget adhatok, hogy leellenőrizzék, vajon az őáltaluk keresett anyagot digitalizálta-e már valaki, valamint
hogy gyorsan és egyszerűen férjenek hozzá megbízható digitalizált információhoz és anyagokhoz (könyv, film, térképek, fényképek, stb.). ... Viszont: amint látszik, szerencsétlen külföldiek (a NAVA-s találatok kivételével) csak annyit tudnak meg, hogy a 'dokjument tájpja' 'könyv' (MEK) ill. 'elektronikus dokumentum' (Neumann-ház). Szóval, amellett hogy a találatok nem épp nemzetköziek, még nem is egy cimkerendszer alapján működnek. Továbbá ugye a nyelv egyszer 'hun', másszor 'HUN', harmadszor pedig egész egyszerűen nincs. Szóval vicces dolgok ezek. Sok idejük van manapság az embereknek. Van, aki kereshetővé teszi Európa egész digitális anyagát, mások viccesen cimkéznek. - F: márc. 11., http://fiksz.klog.hu/?p=67


Dunaújváros -- gyerekkönyvtári sürgés

Nyolcadik idényét kezdte meg a Könyvfaló névre keresztelt olvasópályázat, amelynek sikerét mutatja, hogy a tavalyi 154 induló -- lelkes nebuló -- több mint négyszáz könyvet lakmározott be. A gyermekkönyvtár kezdeményezésére már tizenegy éve tartanak a harmadik és negyedik osztályosok számára könyvtári órákat. A foglalkozás két részből áll, az első felében a könyvtárhasználat gyakorlati feltételeivel ismerkednek a diákok, majd közös olvasás keretében a korosztály számára érdekes könyvekkel ismerkednek meg a gyerekek. A kezdeményezés sikerére jellemző, hogy a könyvtári órák végeztével sokan felső tagozatosként is visszatérnek. Minden év decemberében megrendezik - a gyermekkönyvhét keretében - a már hagyományosnak tekinthető mesemondó versenyt. - F: márc. 9., http://www.dh-online.hu/kultura_oktatas/20070309_legjobb_koran_kezdeni_

 


Dobozolás előtt Debrecenben

A költözést készítik elő ezekben a napokban a megyei könyvtárban. A Piac utcai központban jelenleg a könyveket katalogizálják. A külső raktárakban pedig befejezték a gombák és a rovarok elleni vegyszeres kezelést. A könyvtár e héten még teljes körű szolgáltatással várja vendégeit, március 19-a és április 13-a között azonban csak a kikölcsönzött könyvek visszavitelére lesz lehetőség. Április 16-tól az intézmény valamennyi részlege zárva lesz a nyári nyitásig. - F: márc. 12., http://www.dtv.hu/hir.php?id=11442


Az OSZK és a 2.0: egyelőre blog, iwiw és Skype

Január 27-én indult az http://oszk.freeblog.hu/ Eddig két szkript olvasható benne. A frissebb: Itt gyűjtöm -- segítségetekkel -- azokat az irodalmi utalásokat, ahol az Országos Széchényi Könyvtár akár csak mint helyszín 'szerepel', de írhatnak rólam bármilyen más ügyből kifolyólag is... P.s.: Ez a blog nem az OSZK hivatalos blogja, hozzá jogszerűen nem kötődik. P.s. No2: A nem a blog témáját érintő kommentek törlésre kerülnek. -- Azt is írja, hogy 'Ez a blog csupán kelléke az iwiw-es oldalamnak' http://www.iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9888126. A könyvtár Skype-azonosítója: orszagos.szechenyi.konyvtar -- ami lehetővé teszi a
-- Kár, pedig lenne miről beszélgetni az OSZK kapcsán, ha már a nemzet kitüntetett intézménye. Az is kár, hogy teljesen anonimnak tűnik: így az embernek az az érzése támad, hogy egy hatalmas arcnélküli intézménnyel társalog. Talán ezért is olyan ritkás a visszajelzés. Az OSZK iwiw-ismertsége viszont 3000-hez közelít. (MG)


Kétképernyős monitorok az egyetemi könyvtárban

Minden olyan intézkedés, amely a munkakörülményeket javítja, növeli a teljesítményt, javítja a termék minőségét. Nincs ez másképp a számítógépet használó munkahelyek és a könyvtárosok esetében sem. A számítógépes munkahelyekkel foglalkozó ergonómiai tanulmányok eddig csak a hagyományos mutatókkal törődtek (az ülés és az asztal, majd a billentyűzet és az egér-felület magassága, a monitor dőlésszöge stb.). Alig van publikáció a kettős képernyőjű monitorok bevezetéséről, holott ez nagymértékben megkönnyíti a többcélú, vagy a több forrást egyszerre használó munkákat. Egy képernyő esetén vagy megfelezik a képernyőt, így kisebb betűket kell használni, vagy a szöveg-összefüggések vesznek el, vagy az ablakok között kell kapcsolgatni, így nem látszik egyszerre a két felület, és időt, energiát fogyaszt a kapcsolgatás. A szükséges helyeken a kettős képernyőjű monitorok felszerelése elősegíti a kényelmes használatot, és hatékonyabbá teszi a munkát. Az Oklahoma Egyetem könyvtárában kísérleti jelleggel több munkahelyet kettős képernyőjű monitorokkal láttak el, majd felmérték fogadtatásukat és használatukat a könyvtárosok körében... - Folyt.: Russell--Wong: Dual-screen monitors. A qualitative analysis of their use in an academic library. In: J.Acad.Librariansh. 2005/6. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4. ref.: Mohor J.


Tíz technológia-alapú áramlatról könyvtárosoknak

'Ez a bejegyzés kissé nemzetközi lesz. A bevezetés és a zárszó magyarul és angolul is olvasható. Elsőször is: ezt az írást Michael Stephens-nek köszönhetjük. Szintén neki köszönhetem, hogy ezt a cikket lefordíthatom -- hiába volt a Blogoszférában, túl tiszteletlen dolognak tartottam volna 'csak úgy' lefordítani és közzétenni ezt a fantasztikusan összeszedett és hosszú írást. Saját kezűleg adta rá áldását, és ez megnyugtat.' -- olvasható a http://fiksz.klog.hu/?p=70 -on, Paszternák Ádám tollából. S az érzékletes példákkal kifejtett tíz áramlat: Párbeszéd, összefonódás, tartalom, munkakörök átértékelése, a civil mint információforrás, emberek vagyunk, nyitottság és megosztás, részvétel, élmény, játékosság.


Német partner a Google digitális könyvtárában

A Google digitális könyvtári projektjéhez 13-ik partnerként csatlakozott a Bajor Állami Könyvtár (miután újabban több amerikai nagy egyetemi könyvtár tartotta fontosnak a projekt támogatását). A BÁK hatalmas állományából legalább egy millió szabadon felhasználható könyv kerül digitalizálásra. Elsősorban német nyelvű művek (egyebek mellett klasszikus életművek, mint Schilleré, Goethéé, Grimm-fivéreké), de gazdag választék lesz francia, spanyol, latin és angol nyelvű könyvekből is. A kezdeti 'csapatban' található Oxfordi Egyetemi Könyvtárat eddig Európából két spanyol követte (a Madridi Egyetemi Könyvtár és a Katalán Nemzeti Könyvtár). Ezzel az eredeti angol és a spanyol után újabb fontos nyelv bővíti a Google-program palettáját. (ref.: SP) - F: http://www.libraryjournal.com/ (2009.03.11.) 'A mai bejelentéssel megnyitjuk az intézményünket az egész világ előtt és ezzel egy jelentős lépéssel közelebb kerülünk a bibliotékák valódi rendeltetése felé, ami a könyvek és a tudás felfedezése. Lenyűgöző kihívás, hogy szerte a világon minden olvasónak megmutathatjuk Németország irodalmi hagyományait' -- tette hozzá dr. Rolf Griebel, a könyvtár főigazgatója. - F: márc. 7., http://www.sg.hu/cikkek/50891


Microsoft: a Google jogsértések révén gazdagodik

A Google évekkel ezelőtt nekilátott egy nagy digitális könyvtár létrehozásának, a keresőóriást azonban számtalan kiadó szerzői jogsértéssel vádolta meg időközben. Most a Microsoft részéről is éles bírálat érte a céget annak jogsértő praktikái miatt. A redmondi konszern képviselője szerint a Google nem a saját tartalmak előállítására törekszik, hanem mások verejtékes munkájából keres milliárdokat, a profit érdekében pedig akár a törvénnyel is szembehelyezkedik. A Google képviselői visszautasították a vádakat, és azt hangoztatják, hogy az utóbbi időben jelentős előrelépéseket tettek a szerzői jogot érintő kérdésekben, mivel számtalan kiadóval felvették ez ügyben a kapcsolatot, amelyekkel azóta is együttműködnek. - F: márc. 7., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/57875/


A tartalmon múlik az internetverseny

Ma jelentek meg a KSH legújabb, több százezres növekedést tartalmazó adatai, de szakértők szerint a növekedési dinamika már aligha tartható, mivel már nem lehet újabb drasztikus sávszélesítésre számítani. A KSH legújabb adatai szerint a tavalyi év végén csaknem 1,3 millió internet-előfizető volt Magyarországon azt követően, hogy számuk 2005-ben 200 ezerrel, tavaly pedig már több mint 300 ezerrel nőtt. Néhány szakértő szerint azonban ez a dinamika már aligha tartható, hiszen az átviteltechnológiák kapacitása kimerülőben van (nem lehet tehát újabb drasztikus sávszélesítésre számítani), s az árak sem igazán mérséklődhetnek. Az NHH idén az egybe csomagolt (hang, adat, tv) szolgáltatásokkal bővíti a fogyasztókat tájékoztató www.tantusz.nhh.hu portált. A közelmúlt árcsökkenése és sávszélesség-bővülése után idén várható, hogy felgyorsul az IP TV elterjedése is, ami újabb lendületet adhat a szélessávú piac bővülésének. - F: márc. 7., http://www.sg.hu/cikkek/50900


Botrányok a Wikipedia körül

A Wikipedia online enciklopédia szeretné visszanyerni az emberek bizalmát, miután egyik legtermékenyebb és legmegbízhatóbb szerkesztőjéről kiderült, hogy valójában egy 24 éves, végzettség nélküli Kentucky-i férfi, bár azt állította magáról, hogy vallásszakértő professzor. Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója elmondta, hogy a külső munkatársak továbbra is dolgozhatnak anonim módon, azonban a szakmai végzettséggel rendelkező személyeknek ezentúl hivatalosan igazolniuk kell magukat. A múlt héten kiderült ugyanis, hogy az Essjay álnév alatt működő külső munkatárs hamis iratokkal, bizonyítványokkal próbálta elrejteni, hogy valójában egy végzettség nélküli fiatalember. - F: márc. 9., http://www.sg.hu/cikkek/50939


A tájékoztatás demokratizálódása -- a Wikipédia mint referensz eszköz

A lexikonok és enciklopédiák készítése és kiadása mindeddig tapasztalt szakemberek dolga volt. A Wikipedia (alcíme szerint a free encyclopaedia) megjelenése óta azonban más a helyzet. Szerzői, szerkesztői önkéntesek; bárki írhat szócikket, nincs központi szerkesztés, ellenőrzés; az enciklopédia közös erőfeszítés gyümölcse. Olyan demokratikus tájékoztatási segédlet, amit a közösség készít a közösségnek (részletesen lásd a http://www.wikipedia.org/, illetve a magyar változatban a http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Wikip%C3%A9dia címen).
A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, mennyire felel meg a Wikipedia azoknak az értékelési szempontoknak, amelyeket William A. Katz korszakos művében, az Introduction to reference workben fogalmazott, és sorban megfeleltetik Katz-kategóriáit a Wikipediával. ... A tanulmány befejező részében a demokrácia és az információk viszonyáról fejtik ki nézeteiket a szerzők. - Wallace--Van Fleet: The democratization of information? Wikipedia as a reference resource. In: Ref.User Serv.Q. 2005/2. Referálva: Murányi L., Manci: http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?06/349*56354


Forradalmi nyomdagép költözik a Petőfi Irodalmi Múzeumba

Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét egy, az 1840-es években Magyarországra került nyomdagépen nyomtathatják ki az érdeklődők március 8. és 15. között Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban - F:
márc. 6., http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=16690


Hiller a New York-i elitet célozná

A 2009-es New York-i magyar kulturális évad célközönsége az Egyesült Államok keleti partvidékének véleményformáló rétege lesz -- mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön zárult amerikai tárgyalásai végén. A New York-i évad fővárosi programokkal egészülne ki: a washingtoni Kennedy Centerben a magyar zenei kultúrát, a Katzen Művészeti Központban a kortárs képzőművészetet ismertetnék meg, a National Gallery of Art a filmművészet bemutatására tett ajánlatot. A magyar népi kultúrával ismerkedhetne meg a közönség a 2009 nyári Smithsonian folklór fesztiválon, a Kongresszusi Könyvtár főigazgatója pedig arra mutatott teljes nyitottságot, hogy az általuk őrzött magyar kulturális kincsekből, elsősorban könyvekből rendezzenek tárlatot az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve. - F: márc. 9., http://www.fn.hu/kultura/0703/hiller_new_york_i_157731.php


::::::::::::::::::::: EGY ÉVE KÖZÖLTÜK ::::::::::::::::::::


Mennyire eredményesek a webhasználók a dokumentumkeresésben?

Hogyan fognak hozzá a használók egy konkrét elektronikus dokumentum megkereséséhez, amikor maguk választhatják meg a módszert -- a kérdésre egy angol felmérés kereste a választ, mely megállapította:
-- A résztvevők túlságosan kötődtek a megszokott felülethez, amelyen rendszeresen keresnek.
-- A problémát rendszerint az okozta, hogy a résztvevők nem értették meg a keresési stratégia felépítésének jelentőségét, illetve nem rendelkeztek megfelelő szintű jártassággal a keresés terén.
-- A legtöbben autodidakta módon sajátították el az internettel és a webbel kapcsolatos azon ismereteket, amelyekről úgy gondolták, hogy szükségesek. Ebből következően túlságosan a megszokott kezdőoldalukra vagy a kedvenceikre támaszkodnak.
-- A résztvevők közül néhányan nem ismerték a webcímek szerkezetét, így a megszokott felület és a kedvencek nélkül képtelenek voltak maguktól rájönni, hogy mi lehet a dokumentumot közlő hivatal weboldalának címe.
-- Amennyiben a webet valaki információkeresésre, és nem kifejezetten szórakozásra használja, meg kell értenie az eszköz működésének a lényegét, illetve szert kell tennie a megfelelő készségekre, amelyek segítségével azt hatékonyan tudja használni. - F: Bond: Web users' information retrieval methods and skills. In: Online Information Review (2004) 4. Referálva: eTMT, 2006/2., ref.: Tóth M.

Menedzselt kreativitás -- akár könyvtárban is próbálható :-)

A SAS, az informatikai ipar egyik jelentős vállalkozása figyelemre méltó eljárásokat alkalmaz munkatársainak motiválására, hogy a lehető legjobban kihasználja meglévő erőforrásait. Vázlatszerűen néhány jellemző a Harvard Business Manager cikkéből:
-- Technológiaspecifikus konferenciákra küldi munkatársait motivációképpen. Bátorítja a kapcsolatépítést a nagyobb szoftverközösségen belül is. Ösztönzik a publikálást, kiadványok szerkesztését, hogy a munkatársak demonstrálhassák tudásukat.
-- Gyakran korszerűsítik a munkaeszközöket.
-- Egyetlen funkciót sem helyeznek ki, a portástól a büfésig mindenki SAS-alkalmazott.
-- Nagy gondot fordítanak arra, hogy a munkatársak elől elhárítsák az akadályokat; akár cégen belül, akár azon kívül.
-- Ellenzik a sok túlórát, mondván: 'nyolc óra munka után feltehetően csak a hibákat halmozzák.'
-- Nincs mesterséges határvonal az 'öltönyösök' és a 'melósok' között, mert mindenki 'melós'.
-- A menedzserek másik szerepe a munkatársak 'összehozása', hogy ötleteiket megbeszélhessék, ezzel segítsék elő az innovációt.
-- Nem kap büntetést, aki hibákat követ el egy jobb termékhez vezető úton.
-- Az ügyfélelégedettség figyelése óvja meg a SAS-t attól, hogy tehetséges műszakiak vidéki klubjává váljon.
-- Míg a részvényárfolyam csak azt jelzi, hogy a részvényesek elfogadnak vagy elutasítanak valamit, a fogyasztó azt is megmondja, miért és hogyan, és kész együttműködni a tökéletesítés érdekében.
-- A SAS weboldalán és telefonon keresztül naponta összegyűjti ügyfelei panaszait és javaslatait, és foglalkozik velük.
-- Évente rendez felhasználói konferenciákat, melyen az ügyfélkör implicit igényeit is igyekszik kibányászni. Az ügyfélkapcsolatokban ugyanis kreatív energia keletkezik, melyet kihasználnak.
-- Az SAS költségvetésének 26%-át fordítja K+F-re.
- F: Menedzselt Kreativitás / Richard Florida, Jim


::::::::::::::::::::::::::::: KISSZÍNES :::::::::::::::::::::::::::


Meglepő lista: minden idők legunalmasabb könyvei

Megnevezték a világ legunalmasabb könyveit. A 4000 fő megkérdezésével lefolytatott közvéleménykutatás nem kis meglepetéseket hozott, hiszen az olvashatatlan könyvek között szerepel JK Rowling, Salman Rushdie, Bill Clinton és David Beckham művei. - F: márc. 12., http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-109649


Szex a könyvtárban

A rendszerváltáskor igen váratlanul érte a könyvtárosokat az üzleteket és újságosbódékat elárasztó szex- és pornókiadványok, aminek kezelésére egyáltalán nem voltak felkészülve -- derül Eszenyi Miklósnak a Könyvtári Figyelő 1993/4-es számában megjelent tanulmányából. Hazánkban az erotikus, szex- és pornókiadványok sokáig hozzáférhetetlenek voltak -- írta Eszenyi Miklós. Máig sem tisztázott, hogy miért, hiszen -- bár sokan próbálták -- senki sem tudta megmondani azt sem, hogy mi igazából a szex vagy a pornográfia. A "leplek lehullása" tulajdonképpen a felvilágosító irodalom megjelenésével veszi kezdetét. Ma már furcsa, de a haladás jele volt, hogy folyóiratokban, vagy könyvalakban felvilágosító írások láttak napvilágot. - F: márc. 8., http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=16731

A videómegosztók éve lesz 2007

Videómegosztás minden mennyiségben - elemzők szerint 2007-ben is erről szól majd a közösségi web.Emellett számítani lehet az úgynevezett testreszabható hírolvasók hazai felfutására is. A videómegosztók magyarországi terjedése nem újdonság, hanem egy létező trend folytatódása: 2006-ban is a YouTube-hoz hasonló alkalmazások magyarországi bevezetését tartották elsődlegesen szemük előtt az iparágban érdekelt cégek. - F: márc. 6., http://www.mfor.hu/cikk.php?article=34130&pat=29


Terjeszkedik az Elintézzük.hu -- belföldön, külföldön

Vidékre és külföldre tekint az időkímélő szolgáltatásokat nyújtó Elintézzük.hu Tanácsadó Kft. A mindössze hat főállású alkalmazottat foglalkoztató Elintézzük.hu tavaly megduplázta árbevételét, és az idén még ennél is nagyobb arányú növekedésre számítanak. Salgó Adrienne szerint sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy egyre többen gondolják úgy, szabadidejüket nem hajlandók olykor több napig tartó hivatali ügyintézéssel tölteni. Sokan -- például munkaidő-beosztásuk miatt -- ezt csak szabadságuk terhére tudják megtenni. Tapasztalataik szerint ügyfeleik döntő többsége nem a 'felső tízezerhez' tartozik, hanem középosztálybeli, viszonylag jól kereső, felsőfokú végzettségű, 28-48 éves, saját idejével takarékoskodni kívánó ember. Egyik legnépszerűbb szolgáltatásuk az úgynevezett Pro-baby, amelynek keretében az összes, a születéssel kapcsolatos hivatali teendőt átvállalják. Vállalják az utóbbi időben különösen időigényes közmű-átíratásokat, különböző igazolások beszerzését, valamint a járműokmányok intézését is. A közelmúltban volt olyan ügyfelük, aki azért fordult hozzájuk, mert összes iratát elveszítette. A stratégiai és üzletfejlesztési igazgató elmondta: az Elinzézzük.hu munkatársainak óradíja 2940 forint, a szolgáltatások átlagára pedig nem éri el a 10 ezer forintot. Húszezer forint körüli összeget általában azért a teljes körű, baba-mama ügyintézésért kérnek, ami az ügyfélnek legalább három napjába telne. - F: márc. 8., http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=325917&place=hirlevel


Lukas-puding könyvtár épül Prágában

Heves ellenkezés fogadta Budapesten Zaha Hadid üvegbuborék épülettervét, melyet a belvárosi Szervita térre álmodott. De vajon milyen reakciót váltana ki a fővárosiakból, ha egy harminc méter magas, rikító színű zselétömböt borítanának oda? Nos, Prágában éppen így néz majd ki az új városi könyvtár. Az új könyvtár a hatalmas Letna park szélén kapott helyet, itt emelkedik és terül szét. A csendes zöldövezetben, ideális olvasási körülményeket teremtő, lágy hullámzású tömb élénk színeivel a múltat, a jelent és a jövőt egyszerre szimbolizálja ? vallja Kapicky. Az épület formája viszont még csak nem is a távoli jövőt, sokkal inkább valamiféle elképzelt világot mintáz. - F: márc. 11., http://hg.hu/cikk/lukas_puding_konyvtar_epul_pragaban


Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő szolgáltatások

Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő internetes szolgáltatások, a felhasználók aktív közreműködésével létrehozott honlapokon megjelenő írások hitelessége azonban széles körben vitatott. A Wikipédia nevű online enciklopédia - a legtöbb felhasználóval büszkélkedő wiki-honlap -- magyar kiadásában például éppen februárban jelent meg az ötvenezredik szócikk, a tartalom hitelessége körüli vitát pedig jól illusztrálja, hogy az egyik amerikai egyetemen nemrégiben megtiltották a diákoknak, hogy házi dolgozataikban a Wikipédiára hivatkozzanak. A wiki-elven működő honlapok az úgynevezett web 2.0 -- a magyar szóhasználat szerint webkettes, vagy második generációs -- technológiával működő internetes szolgáltatások közé tartoznak, csakúgy, mint a közösségi honlapok (például a magyar iwiw) vagy éppen a fájlmegosztó portálok, köztük a YouTube. - F: márc. 6., http://www.hirado.hu/cikk.php?id=188987


A web 2.0 módszereit használják a rendőrök

A hivatalos szervek is rákaptak az új generációs internet-szolgáltatásokra: az amerikai és kanadai rendőrség már a YouTube és a MySpace segítségével üldözi a bűnt. A hivatalos szervek is rákaptak az új generációs internet-szolgáltatásokra: az amerikai és kanadai rendőrség már a YouTube és a MySpace segítségével üldözi a bűnt. Az új generációs -- avagy webkettes -- alkalmazások lényege, hogy a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közreműködnek a tartalom létrehozásában. Ezen az elven működik például a YouTube videomegosztó portál, ahol a felhasználók maguk töltik fel a felvételeket. - F: márc. 8., http://hvg.hu/Tudomany/20070308_web_2_bunuldozes_rendorseg.aspx?s=200738nl


A leggyengébb láncszem az ember -- hamis biztonságtudat

Az informatikai biztonság legnagyobb rizikófaktora maga a felhasználó -- állítja a Cisco egy független kutatócéggel készíttetett nemzetközi tanulmánya. A legnagyobb kockázatot a felhasználók hamis biztonságtudata jelenti. Három válaszadóból kettő (66 százalék) vallotta azt, hogy teljes mértékben tudatában van a biztonsági szempontoknak, de a gyakorlatban tanúsított tevékenységei gyakran rácáfoltak erre. - F: márc. 9.,
http://www.fn.hu/tech_tudomany/0703/leggyengebb_lancszem_ember_157664.php?hirlevelkatt=2007-03-08

Google Maps-trükkel a nagyobb felbontású képekért

Néhány leleményes blogger megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet még nagyobb felbontású felvételeket előcsalogatni a Google Maps adatbázisából. - F: márc. 9., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/57915/


::::::::::::::::::::: INFORMÁCIÓFORRÁSOK ::::::::::::::::::::


Kisokos az új kórházi rendszerhez

Április elsejétől kórházak szűnnek meg, és kórházi osztályok alakulnak át. Ráadásul csak a területileg illetékes intézményben kezeltetheti magát a beteg, illetve ha ettől eltér, akkor az százezer forintjába is kerülhet. Az új rendszer számos kérdést felvet: ki melyik kórházba mehet, vagy mi lesz azzal a beteggel, aki megszűnő osztályon fekszik. Ezeket a kérdéseket próbáltuk megválaszolni. Hogy mely kórházban milyen ellátás működik, azt itt olvashatja http://www.eum.hu/index.php?akt_menu=5117. Az OEP honlapján http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,4688926&_dad=portal&_schema=PORTAL Ön is meg tudja nézni, hogy áprilistól milyen panaszokkal melyik kórházba utalhatják be. - F: márc. 9., http://www.fn.hu/belfold/0703/kisokos_uj_korhazi_rendszerhez_157726.php?hirlevelkatt=2007-03-09


Könyvtár 2.0 a magyar Wikipédiában

Elkészült a magyar Wikipedia 'Könyvtár 2.0' szócikke Takács Dániel és Paszternák Ádám által http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nyvt%C3%A1r_2.0 . - F: FIKSZ ajánló.
-- Sajnos a szimpla 'könyvtár' szócikk még mindig elég gyengécske. (MG)


Nőnapon indult az Éva

A Nemzetközi Nőnapon március 8-án a Marquard Média Magyarország Kft. egy új női lappal, az Éva magazinnal köszönti a magyar nőket. A Marquard Média Magyarország Kft. a főként nemzetközi licencmagazinok álló portfolió után, most egy hazai fejlesztésű, kimondottan a magyar piacra készülő női magazinnal jelentkezik. - F: márc. 8., http://www.btl.hu/


Sztárportált indított a Sanoma Budapest

A Sanoma Budapest Újmédia-divíziója elindította új internetes portálját, a StoryOnline-t (http://www.storyonline.hu), amelyet a médiavállalat a legnagyobb, leglátogatottabb és legszínvonalasabb kizárólag sztárokkal foglalkozó, interaktív hazai weboldalnak szán. A portálon egyedülálló módon kerülhetnek kapcsolatba a látogatók a sztárvilággal a sztárblogokon és kulisszatitkokon keresztül. - F: márc. 8., http://www.btl.hu/


IMPRESSZUM

A szerkesztők -- akik szívesen olvassák és megfontolják az Ön véleményét:
Káldi Emese (kommunikációs tréner) mailto:emi22@freemail.hu
Kovács-Ördög Éva (kommunikációs munkatárs) kovacsordogeva@freemail.hu
Sonnevend Péter (Kaposvári Egyetem, könyvtárigazgató) mailto:sonnevend@mail.atk.u-kaposvar.hu
Mikulás Gábor (információs és pr-tanácsadó) mailto:mikulasg@gmconsulting.hu

Feliratkozás az ékezetes vagy ékezetmentes hírlevélre:
http://hirlevel.swgy.hu/user/1/php/maileruser.php?mailer=1&action=regist

A szerkesztők a nem saját írású cikkek tartalmáért nem vállalnak felelősséget,
mindazonáltal törekednek a források gondos válogatására.
Kiadja: GM Consulting http://www.gmconsulting.hu