[NYOMTATÁS]

K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom (2006/31., aug. 30.)
 
 
    Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára
                    Szemlék, hírek, kommentárok
 
 
TARTALOM
 
- Az év európai információs szakembere
- Információból üzleti érték -- Az információbróker környezete és munkája
- Tématérkép -- látható összefüggések a találatok között
- Könyvtárak összefogása az olvasóért
- Közszféra: vége a pluszjuttatásoknak?  
- A realitással szembesítik az elbocsátott közszolgákat  
- Több az állás, mint a távozó közszolga
- Vágyak, tévhitek és tapasztalatok az olvasás körül

- Információs Társadalom Magyarországon 2002-2006
- Elmaradottnak ítéli az információtechnológia hazai színvonalát a magyar lakosság
- Az internet, mint a tudomány új ága
- Az Olvasási Világkongresszus és a kritikai gondolkodás
- Újra működik a bissei könyvtár
- Könyv-sikerlista, 2006. II. negyedév
- Miamiban betiltják a 'túl pozitív' Kuba-könyvet?
- Tankönyvosztás -- iskolai könyvtáron keresztül is
- Magyar bitek az uniós könyvtárban
- Az EU sürgeti a digitalizálást
- i2010 digitális könyvtárak: bizottsági ajánlás a digitalizációról és megóvásról
-
Az eContent program pályázata
- Google Map mobilon is  
- Új könyvtárak Csepelen
- Könyvtár Almásfüzitőn
- Fűtés- és világításkorszerűsítés -- könyvtárakban is
- Pályázat a kovácshidai könyvtár üzemeltetésére
- Keress! -- Kötelező irodalom?
- A mesterséges intelligencia a keresőmotorok jövője?
- Mikorra lesz képes a Google a magánéletünkben keresni?
- Az önfényező főnök bukhatja a legnagyobbat
 
EGY ÉVE KÖZÖLTÜK
- Monok István: javulni fog a belső kommunikáció az OSZK-ban
- Szellemi megrekedés a könyvtárak támogatásában
 
KISSZÍNES
- Politikai csatározások a magyar Wikipédiában     
- Pontosabb lesz a Wikipedia
- Dedikált könyvtárat ajándékoznak a tiszaújlaki gyerekeknek
- Nemes Nagy Ágnest nem engedték könyvtárba iratkozni
- Google-fagylalt
- Továbbképzés a Balassi könyvtárban
- Adóügyekről a hatvani könyvtárban
- Tornafoglalkozásokat indítanak a feldebrői könyvtárban
- Keresztúri József Bibó István könyvtárosi munkáját kutatja
-
Monok--Hapák: A Bibliás Rákócziak
- Könyvtárat repülőroncsból
-
Hódító online útikönyvek
 
INFORMÁCIÓFORRÁSOK
- Népszava Online -- fizetős lesz ősztől
- Új online könyvkereskedés nyílt
- Manuel Castells: Az identitás hatalma
- Újdonságok az egyszervolt.hu oldalán
- Újabb könyves portál nyílt
- Magyar nyelvű videómegosztó portál indult
 
 
Tisztelt Olvasó!
 
A KIT szeretne olyan kishíreket közölni, amelyek egy-egy meghatározott könyvtári
'jelenséget' tekintenek át 2-3 országban, alapesetben apró, 3-4 mondatos
példákkal -- például könyvtárközi kölcsönzés igénybevétele, kapcsolatok az
olvasókkal, automatikus kölcsönzés stb. E munkához keres a KIT külföldön élő
magyar önkéntes bedolgozókat (havi 2-3 óra erejéig). Érdeklődőknek bővebb
tájékoztatást küldünk.
 
A nyári szünetet követő számaink ismét hetente szerdánként jelennek meg. 
 
E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor
 
 
 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Adja tovább
kollégáinak
, ismerőseinek! A megrendelési és lemondási információ a hírlevél
végén
található. A hírlevélben a hosszabb linkek eltörhetnek; ezek csak
kimásolás és egybetoldás után, a böngészőbe bemásolva használhatók. 
Kereshető KIT-archívum: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/index.html
 
 
 
 
 
Az év európai információs szakembere
 
A SLA (Special Library Association, USA) évente különböző kategóriákban díjakat oszt tagjai között (11.000 tag, 75 ország). A júniusi baltimore-i konferencián, az év európai információs szakembere díjat (European Information Professional of the Year, 'EIP') egy francia hölgy, M.M. Salmon (Publicis) vehette át. A vele készült interjúból megtudható, hogy a díj odaítélésében figyelembe vették a munkahelyén belüli szervező munkáját, valamint az oktatásban és a továbbképzésben elért eredményeit. Salmon asszony hangsúlyozta, hogy célja úgy a vállalatán belül, mint azon kívül a dokumentációs foglalkozás elismertetése. Továbbiakban említette, hogy több éves rendszeres kapcsolata az angol kollégákkal ráébresztette, hogy a marketing beépült a dokumentációs szakmába, mégha emiatt át is kell értékelni a szakmát. Kiemelte: míg a 70-es években a marketing oktatásában a mennyiségi szemléletet hangsúlyozták és a 'vevő' szerint kellett gondolkodni, addig napjainkban inkább a szociológiai szemléletre építenek. A díjazott 20 éve dolgozik cégénél, egyetemi oktató (indexelés és témafigyelés témakörben), tanfolyamokat szervez 'marketing és kommunikáció az információs dokumentációs szakemberek részére' témában. Tapasztalata szerint a marketingre egyes könyvtárosok kevésbé nyitottak, nem tartják fontosnak, sőt, túl üzletiesnek tekintik. Az 'eladás' szerintük ellentmond a szakmának, a promóció pedig meglepi őket. Salmon asszony szerint ezek tervszerű alkalmazása eredményes lehet a dokumentációs központok átláthatóságában. Az egyetemi hallgatók sokkal nyitottabbak, könnyebb együttműködni velük. A képzésben hangsúlyozza a részleteket is: pl. a könyvtárt bemutató szóróanyag, vagy kiállítások, rendezvények, nyílt nap, játékok, versenyek, díjkiosztók szervezése, előkészítése. Munkahelyén állandó igény van a megújulásra. A könyvtár rendre követi ezt az igényt. Jelenleg a könyvtári ügyintézést kell teljesen átgondolni, melyet könyvtári portál indítása fog követni. (ref.: Grebot Á.) - F: L'Oeil de l'ADBS, N°10/2006
 
 
 
Információból üzleti érték -- Az információbróker környezete és munkája
 
Hogyan lehet az összegyűjtött információt ténylegesen értékesíteni -- kérdezte a minap egy könyvtáros egy szakmai előadáson. A kérdés a gyik-kategóriába (gyakran ismételt kérdés) tartozik, de a válasz ritkásabb. A most megjelent kötet többek e kérdésére is választ ad. A kiadvány korábban megjelent cikkek frissített változatait és új anyagokat egyaránt tartalmaz. Az anyagok absztraktjai: http://www.mibe.info/index.php?akt_menu=11&hir_reszlet=7 . Témakörök: Az információbróker, Az információ- és tudáspiac megközelítései, Szabályozás, Források és keresési technikák. A mintegy 30 szerző közül példaként néhány: prof. Irene Wormell, dr. Z. Karvalics László, prof. Dobay Péter, dr. Prószéky Gábor, Dr. Horváth Sándor Domonkos, Mann Judit; -- hazai, svéd, horvát, amerikai illetőségű könyvtárosok, tanácsadók, válalati szakemberek, oktatók. A tanulmányaikat tartalmazó kiadvány mindenki számára hasznos lehet, aki az információszerzésben, információs üzletben érdekelt. A kiadvány számos hazai egyetemi képzés anyaga, elsősorban a SZIE, BME, ELTE és a Berzsenyi Dániel Főiskola kurzusain.
 
 
 
Tématérkép -- látható össze függések a találatok között
 
A tématérkép (topic map) megjelenése forradalmian megváltoztatta az információszervezés és az információkeresés eddig megszokott útjait. Egy baj van vele: az új technológiák nehezen törik át a megszokás falait. E tudásreprezentációs technológia az ismereteket sajátos összefüggésrendszer szerint -- gyakran vizuálisan is -- szervezi. Téma lehet bármely fogalom, személy, földrajzi táj, helység, irodalmi vagy egyéb műalkotás, tárgy stb. Ehhez a tématérkép összegyűjti mindazokat az asszociációkat -- ismereteket --, amelyek valamilyen módon szellemi, formai, tartalmi kapcsolatban állnak az adott témával. Mindegy, hogy ezek interneten vagy a számítógépes rendszerekben rendezetten vagy rendezetlen körülmények között helyezkednek el, asszociációik, tartalmai kapcsolataik miatt az összefüggések mentén a valamilyen szempontból összetartozók egy szempillantás alatt összegyűjthetők és megjeleníthetők -- függetlenül formai megjelenésüktől. A tématérkép hármas egységet testesít meg: téma, asszociáció és előfordulás. Keresőgépek, (pl. www.kartoo.com ) tezauruszok (pl. www.webkat.hu/thesaurus ), szoftverek (pl. https://mek.oszk.hu/itm/tmv/index.htm -- a magyar irodalomra kidolgozott hálózatos irodalmi tématérkép) készülnek e technológiával, hidat képezve a jelen web és a szemantikai web között. A Könyvtári Figyelőben megjelenő tanulmánysorozat a maga eszközeivel ezen kíván valamelyest változtatni -- hangzott el a TEMI Dél-alföldi Bibliotékában aug. 24-én, Pajor Enikő előadásán.
-- Az előadó ’Tématérkép (topic map) alkalmazások az Interneten’ anyaga elérhető a http://www.ki.oszk.hu/kf///2005/4/pajor.html linken. Cikkének folytatása a Könyvtári Figyelő 2007. évi számaiban fog megjelenni.
 
 
 
Könyvtárak összefogása az olvasóért
 
A 11. alkalommal megrendezendő eseménysorozat október 4-én indul. Ma már nem csak a tanuláshoz szükséges és szórakoztató könyvekhez lehet hozzájutni a könyvtárakban, hanem számos más szolgáltatással is tudják segíteni az embereket ezek az intézmények: ezekre kívánják felhívni a figyelmet a könyvtárak 'Összefogás' című rendezvénysorozatán, amelyet október 4-14. között 11. alkalommal rendez és koordinál az Informatikai Könyvtári Szövetség.
A nyitórendezvény október 4-én, szerdán Budapesten lesz, s ezen szó lesz arról, hogy a könyvtárak -- az egyéni és csoportos tanulás feltételeinek megteremtésével - hogyan tudják segíteni az embereket a tudás megszerzésében. Veszprémben október 5-én az innováció fontosságára szeretnék a könyvtárak ráirányítani az emberek figyelmét. Október 7. és 8 között rendezik meg a Könyves Vasárnapot, amelyen a játéké lesz a főszerep. A fő helyszín Nyíregyháza lesz: a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban megnyílik a 'Csirip tanya', ahol nemcsak játszani lehet majd, hanem játékokat készíteni, sőt kölcsönözni is. Október 8-án, vasárnap több könyvtár rendhagyó módon nyitva lesz, és gazdag programmal, kedvezményes szolgáltatásokkal, ingyenes tagság felkínálásával várja régi és új olvasóit. Egerben október 9-én kiderül, hogy a könyvtárak milyen szerepet tudnak vállalni az emberek egészséges életmódjának kialakításában.
Az erre az alkalomra kialakított 'egészségutcában' nemcsak a legfontosabb népbetegségek megelőzésének módjairól esik szó, hanem annak tudatosításáról is, hogy a könyvtárakban egész évben hozzáférhetők azok a népszerű kiadványok és legújabb szakkönyvek, amelyekben erről a témáról lehet olvasni. A szombathelyi megyei könyvtárban az információs társadalom legfontosabb sajátosságairól esik szó. Kiemelt jelentőségű lesz annak bemutatása, hogyan tudnak a könyvtárak a lakosság elektronikus ügyintézéséhez segítséget nyújtani. Szolnokon október 12-én a könyvtárak esélyteremtő szerepükre szeretnék az érintettek és környezetük figyelmét ráirányítani. Ma már sok könyvtár igyekszik szolgáltatásaihoz azonos hozzáférési lehetőséget biztosítani mindenkinek. Az épületek akadálymentesítése mellett egyre több az akadálymentes szolgáltatás is: beszélő számítógépek, hangos könyvek, speciális képernyőnagyítók, egyszerűsített képi jelek, a könyvtárosok alapszíntű jelnyelvi kommunikációs ismerete segíti az érintettek könyvtárhasználatát. A rendezvény október 14-én, szombaton Szekszárdon zárul, ahol a nemzetiségi kultúra bemutatására kerül sor és helyet kap a nemzetiségi könyvtári ellátás szolgáltatásainak népszerűsítése is. Az idei program kiemelt témáiról és helyszíneiről Ramháb Mária, a program szervezője beszélt az MTI-nek. - F: aug. 16., http://www.hirado.hu/cikk.php?id=141074
-- Örvendetes, hogy a könyvtárak egyre tudatosabban kezdik szegmensekre bontani célcsoportjaikat, tematizálni szolgáltatásaikat; pl. egészségmegőrzés. A könyvtárkért való összefogásnak indult rendezvénysorozat a kultúraváltás második lépcsőjére jutott el: most már deklaráltan az olvasóért van az összefoglalás. A harmadik lépcsőben maga a verbalitás maradhat el: hiszen akkor már nem hangsúlyozni kell, kiért is az összefogás: evidens lesz a használók számára -- mert reméljük, teszünk is érte, hogy úgy tapasztalják. (MG)
 

 
 
Központosított könyvtár-marketing...
 
'Már néhányszor megfordult ez az ötlet a fejemben, de csak ma reggel a 16-oson jutottam el egy publikálható szintig. Tehát: Akármennyit utazok az országban, sehol sem érzem igazán a könyvtárak jelenlétét, maximum, ha mutogatni lehet a turistáknak. Ez biztos abból is fakad, hogy nem lakom az adott helyen, de ez önmagában még nem lenne indok, hiszen nem kell megerőltetnem magam, hogy fél percen belül megtudjam, hogy hol van a helyi pláza, telefonbolt, mittudoménmi. “Nyilván, ha valami kulturális esemény van, akkor azért kiderül, hogy van könyvtár is” -- gondolhatja a kedves olvasó:), de ezt sem nagyon volt szerencsém észre venni (persze, biztos meg lehet ezt az állítást cáfolni…). Valahogy hiányzanak azok a kellékek, amelyek egyértelművé tennék az emberek számára, hogy itt és itt van egy olyan intézmény, ahol a kérdéseidre választ kaphatsz, ha unatkozol, szórakozhatsz, ha kedved van, internetezhetsz, ha tanulni akarsz, tanulhatsz stb. Mindezek mellé szintén nem sok ütős mai szlogent láttam - könyvtárak falain kívül. Ötlet pedig van, ezt bizonyította a tavalyi múzeumok éjszakáján a Könyvtártudományi Szakkönyvtár is... - F: http://myownblog.wordpress.com/irasok/kozpontositott-konyvtar-marketing/
 
 
 
Közszféra: vége a pluszjuttatásoknak?  
 
Megszűnhet a közszolgák számos automatikus kedvezménye, így a 13. havi illetmény, az utazási kedvezmény nyelv- és a gépjárművezetői pótlék. Mindezeket beépítenék a bértömegbe és teljesítmény szerint osztanák el. - F: aug. 24., http://www.fn.hu/index.php?id=7&cid=141688&hirlevelkatt=2006-08-24
 
 
 
A realitással szembesítik az elbocsátott közszolgákat  
 
A központi közigazgatásból elbocsátottaknak létrehozott szolgáltató centrumban először a lelki megrázkódtatás kezelésén és a munkaerő-piaci realitások megismerésén esnek túl az álláskeresők. Azután jön a konkrét állásmustra. ... Másik oldalról idealisztikus elképzeléseket táplálnak a munkaerőpiaccal, a versenyszférával kapcsolatban, ezért le kell őket hozni a realitások talajára. A magasról jött, jól képzett emberekre ez fokozottan igaz, ők nehezen adják alább az igényeiket. Első körben tehát a versenyszférába való sikeres integrálódás érdekében meg kell változtatni az emberek mentalitását, ki kell alakítani bennük a szolgáltatói attitűdöt. Alapvető fontosságú továbbá, hangsúlyozta a szakértő, hogy a jelölteket ráhangolják: vegyék igénybe informális kapcsolataikat az álláskeresésben, a versenyszférában, ha pedig ilyen nincsen, akkor alakítsák ki saját kapcsolati hálójukat, networkjüket. Készítsenek egy portfoliót, vegyék fel cégekkel a kapcsolatot. - F: aug. 18., http://www.fn.hu/index.php?id=7&cid=141234&hirlevelkatt=2006-08-18
 
 
 
Több az állás, mint a távozó közszolga
 
Több munkahely várja a közszférából kikerülőket, mint ahányan állást keresnek, mondta Kiss Péter a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszter a sajtóba kikerült munkaanyagot egy ötlethalmaz egyetlen elemeként jellemezte. A tájékoztatón az mfor.hu is ott járt. - F: aug. 24.  http://mfor.hu/cikk.php?article=29414
 
 
 
Vágyak, tévhitek és tapasztalatok az olvasás körül
 
Magyarország legnépszerűbb könyve egy olyan iskolai kötelező olvasmány lett, amelyről gyakorló általános iskolai tanárok jól tudják, gyermekeink egyáltalán nem szívesen olvassák, a jelek szerint a Nagy Könyvre szavazóknak pedig ez volt az utolsó olvasmányélménye... A közelmúltban a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasószolgálati pultjánál egy édesapa búsongott előttem: 13 esztendős kislánya nyáron át falja a kislányregényeket, a levegőre is alig lehet kizavarni, bezzeg a nyárra rendelt iskolai kötelező olvasmány olvasatlan hever a sarokban. Hát igen, ezt a kislány az iskolában aligha fogja bevallani, esetleg elolvassa a Kötelezők röviden című kiadvány vonatkozó fejezetét, hogy aztán egy olvasáskutató kérdésére piruló arccal azt válaszolhassa: kedvenc írója Móricz Zsigmond, regénye pedig a Légy jó mindhalálig! Valóban ez a cél? Persze hogy nem, mint ahogy természetesen az sem, hogy gyermekeink szórakoztató irodalmat olvassanak kizárólag. Viszont -- s ezt mindannyian, tanárok, kutatók -- jól tudjuk, a szórakoztató irodalom adott esetben ugródeszka lehet: olvasása nem riasztja el gyermekeinket, hanem hozzászoktat az élményszerző olvasáshoz, szükségletté teheti azt. - F: aug. 26., http://www.vasnepe.hu/hetvege/20060826_propirat_a_lektur_vedelmeben
 
 
 
A WAP alkalmazásának lehetőségei a könyvtárakban
 
Mi is az a WAP? A Wireless Application Protocol, a „protokoll vezeték nélküli alkalmazásokhoz” rövidítése. Tulajdonképpen a vezetékes internet kiterjesztéseként fogható fel, mivel ez a protokoll teszi lehetővé, hogy a mobiltelefonok és az internet egymáshoz kapcsolódhassanak. Ez a szabályrendszer felelős azért, hogy a világhálón megjelenő információk eljussanak a mobiltelefonokra és más hordozható eszközökre. Hardveres szemszögből csupán egy úgynevezett WAP-átjáróra van szükségünk ahhoz, hogy internetes oldalainkat WAP-tartományokban is elérhessük, amit a szolgáltatók nyújtanak. A WAP-böngészőknek hozzáférhetővé teszik a már meglévő HTTP-szervereket, így azok átalakítás nélkül használhatók lesznek a vezeték nélküli világ számára is. Témák: technikai eljárások, OPAC, teljes szöveges szolgáltatás, CMS, MMS - F: Iszály György Barna cikke teljes egészben a TMT 2006/6-7-es számában olvasható (tehát egyelőre nem WAP-on :-)
 
 
 
Információs Társadalom Magyarországon 2002-2006
 
Az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium Stratégiai Főosztályának gondozásában megjelent az 'Információs Társadalom 2002-2006. évi magyarországi fejlődéséről a Magyar Információs Társadalom Stratégia tükrében' című kiadvány. A könyvtárak három szempontból jelenek meg az anyagban: a MEK, az e-kultúra és a könytárak számítógéppel való ellátottsága kapcsán. Az utóbbi táblázat 'nyertesei' megyei bontásban: Budapest, Pest megye, Zala megye (p. 29.)
- F: http://www.itforras.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=ihm_tarki_jelentes_2002_2006
 
 
 
Elmaradottnak ítéli az információtechnológia hazai színvonalát a magyar lakosság
 
A magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest - derül ki a Szonda Ipsos infokommunikációs felméréséből.
A legnagyobb különbséget az internetellátottságban érezzük, de a hazai vezetékes és mobiltelefon-hálózat kiépítettségét és elérhetőségét is csak közepesnek ítéljük meg. A kutatás szerint továbbra is a nyugati országok technológiai ellátottságának idealizáltsága figyelhető meg, amelyhez képest a magyarok mind az ország, mind saját környezetük lehetőségeit meglehetősen gyengének gondolják. - F: aug. 22., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/54344/
 
 
 
Az internet, mint a tudomány új ága
 
Tim Berners-Lee, a WWW, vagyis az internet feltalálója úgy véli: a világháló 16 évvel ezelőtti feltalálása óta ugyan elképesztő méretűre növekedett, de még korántsem használta ki lehetőségeit: a tudós most a beszédet felismerő és megértő internet létrehozásán dolgozik.
- F: aug. 18., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/54302/
 
 
 
Az Olvasási Világkongresszus és a kritikai gondolkodás
 
A Nemzetközi Olvasástársaság (IRA) augusztusi budapesti kongresszusáról már beszámolt a KIT. Mintegy 180 angol nyelvű előadás, workshop, kerekasztal mellett a magyar nyelvű szekciókban is számos előadás hangzott el. Itt most a kritikai gondolkodás kérdéskörével foglalkozó előadásokból emelünk ki néhányat. Cherian Finney Kanadából a kritikai írástudás kapcsán beszélt arról, hogy miként szolgálhatja a tanárképzés a társadalmi igazságosságot. (Az előadások anyagaiból ld.: http://www.reading.org/association/meetings/wc_handouts.html )
Az állampolgárok aktív részvételét igénylő társadalom kérdésköre összefügg az információs műveltséggel -- amely már nagyon is a könyvtárosok ügye (kellene, hogy legyen). Az információs műveltség kérdéskörével 2001-ben egyébként foglalkozott az IRA is, igaz, más elnevezéssel. Állásfoglalásuk címe: Integrating Literacy and Technology in the Curriculum (http://www.reading.org/downloads/positions/ps1048_technology.pdf )
A Pécsi Tudományegyetemen dolgozó pedagógiai kutatók a kritikai gondolkodás fejlesztése olvasással és írással projekt eredményeiről számoltak be. Ennek alapelvei, ahogyan azt például Bárdossy Ildikó előadásában kifejtette, nagyban érintkeznek az információs műveltséghez kapcsolódó pedagógiai reformszemlélettel. A kritikai gondolkodás és az információs műveltség is önirányított folyamat, amelyben fontos szerepet játszanak azok az ún. metakognitív működések, amelyekről Cynthia Richards Mara beszélt Malajziából, az idegen nyelvi hipertext-olvasás kapcsán. A hipertextről és a vele kapcsolatos olvasási és írási stratégiákról esett szó Bódi Zoltán nyelvész előadásában is. A kritikai gondolkodás egy fontos aspektusáról, a manipulatív reklámok kritikai olvasásáról beszélt Árvay Anett, aki szintén nyelvész. - F.: Koltay Tibor
 
 
 
Könyv-sikerlista, 2006. II. negyedév -- Nora Roberts Wass Alberttel keringőzik
 
Negyedévente jelennek meg a Szikla könyvtári rendszert használó nagyobb könyvtárak kölcsönzési adatai (művekre és szerzőkre lebontva) a http://www.szikla.net/index.php?ID=10 webhelyen. Második féléves adat például: a Pest Megyei Könyvtár szerzői listájának élén Brezina, Wass, Roberts. Az előző negyed évben: Wass, Roberts és Brezina volt a sorrend. (A 2005-ös egész évi adatokkal egybevetve megállapítható: Wass Albert 'kiütötte' Meg Cabot-ot és Márai Sándort; Brezina népszerűsége viszont töretlen.) További adatok olvashatók ugyanitt a Bródy Sándor Megyei könyvtárból, a sárvári, körmendi, pápai és gödöllói városi könyvtárakból. (MG) 
 

 
 
Újra működik a bissei könyvtár
 
Bissének volt egy 6000 kötetes könyvtára, amely nem működött már jó ideje. Az önkormányzatot felkereste a Csorba Győző Baranya Megyei Könyvtár, hogy az intézmény fiókkönyvtárként üzemeltetné a bisseit. Az önkormányzat a Siklósi Kistérségi Társulásnál megigényelte a mozgókönyvtárnak járó évi 1,2 millió forintos keretet. Ennek 40 százaléka marad az önkormányzatnál: abból tartja fenn a könyvtárat, a 60 százalékból pedig a megyei könyvtár folyamatosan frissíti az állományt. A könyvtár a volt iskolaépület egyik termében lett elhelyezve. A könyvtárosi teendőkkel az önkormányzat hivatalsegédét bízták meg. - F: aug. 29., http://www.dunantulinaplo.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-29&r=1086&c=538343
 
 
 
Miamiban betiltják a 'túl pozitív' Kuba-könyvet?
 
Mamiban, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb iskolai övezetében az általános iskolákat felügyelő hatóság betiltott egy gyerekkönyvet azon az alapon, hogy az túl pozitív képest fest Kubáról - jelentette az NPR rádió csütörtökön. A testület döntése értelmében a Vamos a Cuba (Menjünk Kubába) című vékonyka, 32 oldalas képes könyvet el kell távolítani az iskolai könyvtárakból. A könyv ötödik oldalán egy képaláírásból például azt tudhatják meg az amerikai gyerekek, hogy kubai társaik hozzájuk hasonlóan étkeznek, dolgoznak és iskolába járnak. Az Amerikában élő kubai emigráció befolyásos tagjai azt   hangoztatják, hogy egy ilyen könyvnek nincs helye a miami iskolákban. Véleményük szerint az óvodásoknak és az általános iskola első két osztályába járó gyerekeknek szánt, áprilisban megjelent könyvecske megtévesztő. Nem tájékoztat ugyanis arról, hogy Kubában elnyomó hatalom van, következésképpen, mondják a bírálók, az emberek nem ehetnek, dolgozhatnak és járhatnak iskolába úgy, mint Amerikában. - F: aug. 25., http://www.karpatinfo.org.ua/article32268.html
 
 
 
Tankönyvosztás -- iskolai könyvtáron keresztül is
 
Már osztják a tankönyvcsomagokat az iskolákban. Jövő hét pénteken ugyanis a diákok nagy bánatára véget ér a nyári vakáció, és becsengetnek. -- Ami a rendeletben lehetőség, hogy az iskolai könyvtár számára rendelünk, és azt odaadjuk a tanulóknak. Természetesen igyekeztünk úgy összeállítani a tankönyvcsomagot, hogy maximálisan tudjunk segíteni -- mondta el Grasselliné Dr. Nagy Adél, a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója. - F: aug. 23., http://www.dtv.hu/hir.php?id=9940
 
 
 
Magyar bitek az uniós könyvtárban
 
Hazánk immár csatlakozott a nagy európai elektronikus könyvtárhoz. Kereshetünk a közös adatbázisban, és mások is kutathatják a mi anyagainkat. Az európai elektronikus könyvtár nem sokkal az új uniós tagországok csatlakozása után indította programját, amely lehetővé tette, hogy a frissen jött tízek könyvtárai is részesei lehessenek a közös adatbázisnak. A projekt neve -- TELMEMOR -- egyrészt arra utal, hogy ez nem más, mint az európai könyvtár továbbfejlesztése (The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources), másrészt fonetikusan olvasva annyit jelent: Mondj többet! Horváth Ádám, az Országos Széchényi Könyvtár informatikai vezetője elmondta, hogy az unió részéről elsősorban azt vizsgálták, mennyire készült fel nemzeti könyvtárunk az európai rendszerhez való csatlakozásra. Az EU felmérése szerint a tíz jelölt közül Magyarországnak voltak a legjobb mutatói. Egyedül nálunk működött már a számítógépes hálózat az európai könyvtár használta szabványok szerint, megfelelő volt a komputerállomány, eléggé gyorsnak bizonyult az adatátvitel, és a könyvtár honlapján sem találtak semmi kifogásolnivalót. Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisai közül a katalógus (Amicus), a könyvtárban őrzött 35 corvina digitális változata, a régi térképek gyűjteménye és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagával gyarapodott a nemzetközi hálózat. Az európai könyvtár honlapjáról elérhető ezentúl a Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) és a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) teljes adatbázisa is. Aki tehát ellátogat a libraries.theeuropeanlibrary.org honlapra, ma már továbbléphet a magyarországi tartalmakra. Kereshet digitalizált szövegeket és képeket, amelyeket minden további nélkül használni tud. - F: aug. 23., http://www.nol.hu/cikk/414784/
 
 
 
Az EU sürgeti a digitalizálást
 
Az Európai Bizottság felszólította az unió tagállamait, hogy hatékonyabban vegyenek részt a nagy Európai Digitális Könyvtár megvalósításában. Jelen pillanatban a tervezett mennyiségnek még csak töredéke van digitális formában, az EU-biztos pedig úgy véli, hogy egy együttes összefogásra van szükség ahhoz, hogy minél előbb elérhetővé tehessük a világhálón a múlt századokból ránk maradt irodalmi műveket és különböző tudományos tartalmakat. Az EU ütemterve szerint 2008-ig mintegy kétmillió könyv, számtalan videófájl és kép, valamint egyéb kézzel írott történelmi dokumentumok fogják majd gazdagítani a kontinens online könyvtárának az adatbázisát. Ezt követően aztán 2010-ig rohamléptekben kell haladnia a projektben részt vevő országoknak, hogy addigra hatmillióra növeljék az internetes bibliotékában fellelhető kulturális tartalmak mennyiségét. Reding szerint ez igenis megvalósítható, ugyanis pár éven belül valószínűleg minden egyes archívum és múzeum képes lesz majd rögzített anyagokat szállítani a közös webhelyre. - F: aug. 26., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/54424/
 
 
 
i2010 digitális könyvtárak: bizottsági ajánlás a digitalizációról és megóvásról
 
Az Európai Bizottság az i2010 Digitális Könyvtárak kezdeményezés értelmében 2006. augusztus 24-én ajánlást fogadott el a kulturális erőforrások digitalizációjáról, online hozzáférhetőségéről és digitális megóvásáról. Az ajánlás felhívja az EU-tagállamokat, nagyléptékű digitalizációs fejlesztésekkel gyorsítsák fel azt a folyamatot, melynek eredményeként Európa kulturális öröksége online elérhetővé válik az európai digitális könyvtáron keresztül. Az ajánlás több más területen is lépéseket sürget, a szerzői jogok kérdésétől a digitális tartalmak szervezett megóvásáig, hogy a feltöltött anyag sokáig hozzáférhető legyen. (DigiCulthttp://www.cordis.europa.eu/ist/telearn-digicult/ , http://europa.eu.int/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm - F: Kultúrpont
 
 
 
Az eContent program pályázata
 
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a digitális tartalmat Európán belül hozzáférhetőbbé, felhasználhatóbbá és hasznosíthatóbbá tévő többéves közösségi program keretében végrehajtandó közvetett cselekvésekre (eContent Plus - e-tartalom-plusz program).
Pályázati témakörök: Földrajzi információk, Oktatási tartalom, Digitális könyvtárak (kulturális és tudományos/egyetemi oktatási tartalom), A digitális tartalomban érdekelt felek közötti együttműködés megerősítése. Beérkezési határidő: 2006. október 19. (Pályázatfigyelő) Bővebb információ: Európai Bizottság, http://europa.eu.int/econtentplus - F: Kultúrpont
 
 
 
Google Map mobilon is  
 
Valósidejű térképei mellé forgalmi információt is kínál a Google legújabb mobilos szolgáltatásában. A Google Maps már mobilon is hódít. - F: aug. 21., http://www.fn.hu/index.php?id=8&cid=141462&hirlevelkatt=2006-08-21
 
 
 
Új könyvtárak Csepelen
 
Két új könyvtárral gazdagodott tegnap Csepel. A központban, a Sétáló utcában hatszáz négyzetméteren az új könyvtár több mint negyvenezer könyvvel, 76 féle időszaki kiadvánnyal, CD-vel, CD ROM-mal hangoskönyvvel, videóval, DVD-vel várja az olvasókat. A Királyerdei megújított bibliotéka kielégíti a városrész ezirányú igényeit. Mindkét könyvtár informatikailag kiválóan felszerelt, gyerekrészleggel rendelkezik, akadálymentesített, és alkalmas arra, hogy korszerű könyvtári szolgáltatásokat nyújtson kultúrált környezetben. - F: aug. 29., http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=819561
 
 
 
Könyvtár Almásfüzitőn
 
A napokban volt a műszaki átadása Almásfüzitő újonnan kialakított központi könyvtárának. Az új létesítmény, amelyben a gyermekkönyvtári rész mellett zeneszoba is kialakításra került 50 millió forintba került. Jelenleg a könyvek átköltöztetése és a most vásárolt bútorokkal történő berendezése tart. Az ünnepélyes átadás szeptember közepén várható. - F: aug. 17., http://www.24ora.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-17&r=1&c=535761
 
 
 
Fűtés- és világításkorszerűsítés -- könyvtárakban is
 
A mai napon az energia gazdaságos, ésszerű felhasználását előirányzó Szemünk Fénye Program finanszírozására hitelkeret-szerződést írtak alá a közbeszerzési eljárásban nyertes konzorcium tagjai, a 'CAMINUS' Zrt és az OTP Bank Nyrt.
A konzorcium célja, hogy a Magyarországon működő önkormányzatok, önkormányzati intézmények számára hosszú távú finanszírozással lehetőséget teremtsen a világítási és fűtési rendszerek korszerűsítésére. A 25 ezer közintézmény közül már több mint 2 ezer csatlakozott a körhöz és a jövőben további folyamatos bővülés várható. 410 óvoda, 31 bölcsőde, 144 gimnázium és további kórházak, szakiskolák és könyvtárak is csatlakoztak már a programhoz. - F: aug. 23., http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=72586&sp=1
 
 
 
Pályázat a kovácshidai könyvtár üzemeltetésére
 
A községi könyvtár megnyitásra vár, a működtetésre Kovácshida önkormányzata már kiírta a pályázatot. A település vezetői szeretnék, ha heteken belül a helyi olvasók birtokukba vehetnék a klubszobából átalakított és három számítógéppel is felszerelt könyvtárat. A munkákhoz, a működtetéshez, az új bútorokhoz és a sok olvasnivaló beszerzéséhez is pályázati forrásokból teremtették elő a szükséges pénzt, ez közel egymillió forintot jelentett. - F: aug. 25., http://www.dunantulinaplo.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-25&r=2312&c=537622
 
 
 
Keress! -- Kötelező irodalom?
 
Legfontosabb tantárgy könyvtári szakon az olvasó- ill. használóismeret. Ebből is az esszencia az információs igények illetve a szociális--rekreációs igények ismerete. Ezeket jól azonosítja pl. egy kereső--indexelő gép. A közelmúltban megjelent Keress! c. könyv tehát minden bizonnyal rászolgál arra, hogy a könyvtári kötelező irodalom része legyen. Ugyanis nem kell hozzá nagy fantázia, hogy integrált könyvtári rendszereink kérdései is tőbbé--kevésbé leképezik a használói igényeket, mégha ezt általában nem is vesszük figyelembe. Az alábbi két cikket olvashatjuk könyvismertetőként is. (MG)
 
 
 
A mesterséges intelligencia a keresőmotorok jövője?
 
A legtöbben a Google megoldásait részesítik előnyben, ám néhány szakértő szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések jelentik a keresőmotorok igazi jövőjét. A mesterséges intelligencia szószólói úgy vélik, eljön a nap, amikor egy regény cselekményére is rá lehet keresni, vagy azt az esernyőt is megtalálhatjuk, ami az utcán szúrt szemet nekünk -- írja a CNet. 'Ez az első alkalom, hogy a web intelligens módon szolgálja ki a felhasználót, és elvégzi helyette a munka nehezét' -- vélekedett Alain Rappaport, a júliusban bétaverzióval debütált Medstory gyógyászati keresőmotor alapítója és vezérigazgatója. 'A világháló és a rajta fellelhető információ olyan ütemben gyarapszik, hogy szükség lesz egy intelligens rendszerre, amely kinyeri a tudást és hatékonyságot biztosít a felhasználók számára' -- tette hozzá. - F: aug. 21., http://www.sg.hu/cikkek/46657
 
 
 
Mikorra lesz képes a Google a magánéletünkben keresni?
 
A tökéletes keresés személyre szabott tökéletes választ tud adni és tökéletesen emlékszik. Javaslatot tehet, hogy a tökéletes választ úgy kaphatjuk meg, ha ezzel és ezzel a személlyel kommunikálunk, ahelyett, hogy egy adott dokumentumot elolvasnánk. John Battelle, a Wired alapító szerkesztője könyvében – többek között – a Google és más keresők lehetséges jövőjéről elmélkedik. - F: aug. 21., http://hvg.hu/print/20060821google.aspx
 
 
 
Az önfényező főnök bukhatja a legnagyobbat
 
Az önimádó főnök vagy a szürke eminenciás a jó vezető? Az amerikai topmenedzserek között is sokan fényezik magukat, nem számolva a vállalatra gyakorolt hatással, amelyet egy friss kutatás felfed. A hazai vezetők között is találhatók egoisták, exhibicionisták és zsarnokok. - F: aug. 22., http://www.mfor.hu/cikk.php?article=29350&pat=29
 
 
 
::::::::::::::::::: EGY ÉVE KÖZÖLTÜK ::::::::::::::::::::
 
 
Szellemi megrekedés a könyvtárak támogatásában
 
Könyvtári pályázati kiírások sora található az 1980-90-es évek menedzsmentirányzatához tartozó TQM területén.
A TQM számos hasznos szempontja azonban nem épült be a könyvtárak gyakorlatába (pl.:
ügyfélközpontúság -- mert döntően a meglévő használókat célozzák; a tényeken alapuló döntések -- mert az adatfelmérés ellentmondásos pl. a használók számának megállapításánál stb.) Nincs nyoma a minőségirányítás ISO9000-es rendszereinek megvalósítását célzó pályázatoknak (miközben az iparban és több más közszolgáltatási ágban a '90-es évek derekától a mai napig vannak ilyen támogatások).
Nem látszik nyoma az újabb menedzsmenteljárások felkarolásának sem, mint pl.:
- kiegyensúlyozott teljesítménymutatók rendszere (BSC), pedig a sokat emlegetett stratégiai szemléletbe beletartozik a folyamatok tudatos nyomon követése és értékelése is;
- a karcsú termelési folyamatok (lean management), az üzleti folyamatok újjáalakítása (reengineering), amelyek ugyan nem minden szeletükben voltak sikeresek az üzleti életben, de több szempontjuk hasznosnak bizonyult, és tovább él;
- kiszervezések (outsourcing) átgondolása és a könyvtári célok mentén való irányítása;
- a nem tárgyiasuló
vagyonelemek figyelemmel kísérése (IAM) szintén terra incognita a könyvtári pályázatok kiírói számára;
- a szervezeti kultúra felmérése és tudatosítása is gazdagítaná a szakma fejlesztési lehetőségeit (persze, nagy bátorság kell a feltáráshoz :-)
- a tudásmenedzsment koncepciójának felfutása ugyan kedvező lehetett volna a könyvtárak számára, ám az ezirányú erőfeszítések meglehetősen erőtlenek voltak;
- stb., azaz további menedzsmentirányok és áramlatok a 90-es évektől máig.
Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a könyvtárak költségvetési és alapítványi támogatása, fejlesztési irányai 10-15 évvel elmaradnak az aktuális hazai szellemi és menedzsment-áramlatoktól is. Úgy tűnik, hogy az elmaradás egy szűkebb érdekcsoport tájékozottsági szintjének eredője. Ilyen módon azonban a könyvtárak nemhogy kezdeményezők nem lehetnek a gazdasági, szellemi és kulturális környezetben, hanem elmaradásukkal hátráltatják az információs társadalomban rejlő lehetőségek megragadását is. Az NKA táján fújó friss szelek talán segíthetnek... (MG)
-- Megjegyzés 2006-ban: a helyzet azóta kissé változott: az ELTE informatikus--könyvtáros hallgatói kutatják a felsorolt menedzsment-technikák könyvtári alkalmazását. Időközben új könyvtári menedzsment-koncepciók is megjelentek, pl. 2005. novemberében a könyvtár 2.0. (MG)
 

 
 
Monok István: javulni fog a belső kommunikáció az OSZK-ban
 
Az érintett osztályvezetők tudtak a 'Pokol' megsemmisítésének tervéről, a döntéshozók pedig ma is vállalják döntésüket.
- F: aug. 14., http://hvg.hu/print/20050824pokol1.aspx
 
 
 
::::::::::::::::::::::::::::: KISSZÍNES :::::::::::::::::::::::::::
 
 
Politikai csatározások a magyar Wikipédiában     
 
A jelenleg körülbelül 38 ezer szócikket tartalmazó magyar Wikipédia gyors növekedése ugyanabból fakad, amiből kétséges megbízhatósága: más nyelvű társaihoz hasonlóan bárki szerkesztheti.
A többnyire a dilettantizmus jegyeit mutató lexikon jó szándékú munkatársai nem tudják megakadályozni, hogy néhány szélsőséges politikai nézeteket valló szócikkíró ne kompromittálja az amúgy hasznos kezdeményezést. - F: aug. 25., http://hvg.hu/velemeny/20060823wikipedia.aspx?s=2006825nl
 
 
 
Pontosabb lesz a Wikipedia
 
Még idén augusztustól komoly változások léphetnek életbe a Wikipedia német nyelvű oldalán. A cél annak megakadályozása, hogy bárki ellenőrizetlenül beleírhasson a meglévő szövegekbe. A Wikipedia jelenleg a világ legnépszerűbb online lexikonja, amely számos nyelven, köztük magyarul érhető el. Előnyei mellett azonban korábban sok támadás érte az oldalt, mondván, hogy a közölt információk nem pontosak. A szakemberek szerint ez azért fordulhatott elő, mert gyakorlatilag bárki módosíthatott egy már meglévő szöveget és így tönkretehette mások fáradságos munkáját. Tavaly ősszel John Seigenthaler ügye kavart nagy vihart az USA-ban. Valaki ugyanis a Wikipedia oldalain azzal vádolta meg az amerikai újságírót, hogy köze volt John F. Kennedy egykori amerikai elnök meggyilkolásához. A Wikipedia vezetői ebből az esetből leszűrték a konzekvenciákat és úgy döntöttek, változtatnak a meglévő szabályokon. A változásokra elsőként a Wikipedia német nyelvű verziójában kerül majd sor. 'Amennyiben minden a tervek szerint alakul, augusztus végétől már csak stabil cikkek és szövegek lesznek elérhetők' -- árulta el Mathias Schindler, a Wikimedia cég elnökségének tagja. Szakemberek szerint kérdés, hogy a megbízható tartalmak kialakítása vagyis a bejegyzések ellenőrzése miatt jelentkező hosszabb átfutási idő nem szegi-e majd kedvét a szövegek frissítésén fáradozóknak. Szintén a jövő zenéje, hogy az oldal lehet-e egyszerre naprakész, bárki által gyakran frissíthető, ugyanakkor megbízható és vandál szövegektől mentes. - F:aug. 25. http://www.sg.hu/cikkek/46775
 
 
 
Dedikált könyvtárat ajándékoznak a tiszaújlaki gyerekeknek
 
A kárpátaljai Tiszaújlak 150 éves magyar tannyelvű iskolájának épületét végérvényesen kikezdte az idő: az épületet nyolc évvel ezelőtt életveszélyessé nyilvánították. Közel háromszáz diák és huszonhárom tanár a helyi óvoda apró termeibe költözött és tanult-tanított. Az egykor romos építményt az összefogás mára korszerű gimnáziummá varázsolta: szeptember elsejétől Tiszaújlak és a tizenöt-húsz kilométeres körzet több tiszaháti magyar településének diákjai újra beiratkozhatnak a tanintézménybe. Varga Gabriella, az Új Katedra című pedagógiai folyóirat társszerkesztője megszállott, éjt nappallá tévő munka, másfél évig tartó gyűjtés után ma nem mindennapi könyvtárral ajándékozza meg a tiszaújlakiakat. - F: aug 29., http://www.karpatinfo.org.ua/article32387.html
 
 
 
Nemes Nagy Ágnest nem engedték könyvtárba iratkozni
 
Izgalmas Nemes Nagy Ágnes története is. A kiváló költő alig tudott beiratkozni egy kerületi könyvtárba, mert otthon dolgozott, nem volt bejegyzett munkahelye. Hiába tudta róla a könyvtáros, hogy kicsoda, a kötetei hiába sorakoztak a könyvtári polcokon, a szabály az szabály. - F: aug. 21., http://www.magyarhirlap.hu/Popup_index.php?type=nyomtat&id=106409
 
 
 
Google-fagylalt
 
A Google, a legnagyobb internetes keresőrendszer saját fagylalttal kedveskedik az elcsigázott amerikaiaknak az Egyesült Államokat sújtó hőségben. - F: Prím Online, aug. 16., http://hirek.prim.hu/cikk/54273/
 
 
 
Továbbképzés a Balassi könyvtárban
 
Ismét egy országos rendezvénynek ad helyet a Balassi Bálint Megyei Könyvtár augusztus 16–18. között: a megyei könyvtárakban, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárban és két fiókkönyvtárában működő Gateway UK szolgáltatás munkatársai találkoznak a nógrádi megyeszékhelyen. - F: aug. 16., http://www.nmedia.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-16&r=1&c=535377
 
 
 
Adóügyekről a hatvani könyvtárban
 
A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előadást rendez 'Az adótörvények változásai 2006. szeptember 1-től' címmel augusztus 30-án, szerdán 9 órától a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. A témakörök között szerepel a személyi jövedelemadó, a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó, az általános forgalmi adó módosulása, valamint a házipénztár adó bevezetése, az egyensúlyjavító különadó, a társadalombiztosítási járulékok és egészségügyi hozzájárulás, valamint az egyéb járulékok mértékének a változása is. Az előadó Gábriel Péter közgazdász, adószakértő lesz. A programra augusztus 29-én 12 óráig lehet jelentkezni. - F: aug. 25., http://www.hevesmegyeihirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-25&r=266&c=537436
 
 
 
Tornafoglalkozásokat indítanak a feldebrői könyvtárban
 
Az izomerősítő, lazító, nyújtó, valamint jógaelemeket tartalmazó gyakorlatokat gyógytornász irányításával végzik majd ősztől a résztvevők, az igényeknek megfelelően heti egy vagy két alkalommal. - F: aug. 23., http://www.hevesmegyeihirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-23&r=266&c=536916
 
 
 
Keresztúri József Bibó István könyvtárosi munkáját kutatja
 
A Pécs Városi Könyvtár igazgatója, Keresztúri József az írás keletkezését kutatja és oktatja is az egyetemen. Két hónapja azonban korunkhoz közeli, még feldolgozatlan témához gyűjt anyagot: Bibó István kevéssé ismert könyvtárosi munkáját tárja fel. A jogtudós politikusnak a Kádár-korszakban is a könyvtárosság adott kényszerű menedéket. - F: aug. 25., http://www.dunantulinaplo.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-08-25&r=2329&c=537628
 
 
 
Monok--Hapák: A Bibliás Rákócziak
 
Szép, kicsit furcsa könyv. Nem könnyen adja meg magát az egyszerű olvasónak. Sok minden keveredik benne. Pedig a téma világosan körülhatárolhatónak tetszik. A Bibliás Rákócziak a Rákóczi család birtokában lévő, a fejedelmek és feleségeik, gyermekeik által forgatott bibliákat tekinti át, alapos filológus igénnyel. Nyilvánvaló, hogy a nem tudós olvasó Monok István alapos tanulmányainak éppen ezeket e részeit ugorja át. - F: aug. 26., http://www.nol.hu/cikk/415148/
 
 
 
Könyvtárat repülőroncsból
 
A repülőgépek egyetlen eleme, amelyet nem lehet hatékonyan újrahasznosítani, maga a törzs. Valamit kell velük kezdeni, egyes designerek szerint akár könyvtárépületté is lehetne alakítani azokat. Amikor a mexikói Gudalajara város új könyvtárának megtervezésére pályázatot írtak ki a városvezetők, valószínűleg egyikük sem gondolta volna, hogy felhívásukra még világviszonylatban is teljesen új elképzelésként, egy repülő elemeket újrafelhasználó épület koncepciója is beérkezik majd. ... Mintegy kettőszáz repülőből lehetne felépíteni a könyvtár épületét, ahol csőszerkezet belsejében kapnának helyet mind a könyveket tároló helyiségek, mind a kiszolgálóegységek. Az olvasótermeket és az előadótermet belső átriumokban helyeznék el az elképzelés szerint, míg a komplexum oldalán lévő LCD kijelzőkön pedig folyamatosan nyomon lehet követni az intézmény programjait, közleményeit. - F: aug. 21., http://www.hg.hu/?action=cikk&id=2173&rovat_id=30
 
 
 
Hódító online útikönyvek
 
A világ vezető útikönyvkiadói egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az online megjelenésre. A Lonely Planet, a Marco Polo vagy a Rough Guide honlapjai immár teljeskörű utazástámogatást nyújtanak, melyeken keresztül a látogató a megfelelő kötet megrendelése mellett számos ingyenes tartalomhoz is hozzáférhet. A több mint 500 kötetet megjelentető Lonely Planet honlapján például térítés nélkül letölthetők a legnépszerűbb úticélokat bemutató kétoldalas tájékoztatók, a Rough Guide pedig már képernyős iPodokra fejlesztett miniatürizált anyagokat is kínál. Bár a kibertéri jelenlét miatt a kiadóknak mindig naprakészeknek kell lenniük, az online megjelenés a szállodák szponzorációja révén mégis kifizetődő. Ráadásul az internet egy cseppet sem árt a könyvek forgalmának, hiszen a kézzel fogható útitársakat nem lehet helyettesíteni. A hazai kiadók ennek ellenére egyelőre nem terveznek széles körű online támogatást. - Folyt.: aug. 17., http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=137250
 
 
 
 
::::::::::::::::::::: INFORMÁCIÓFORRÁSOK ::::::::::::::::::::
 
 
Népszava Online -- fizetős lesz ősztől
 
Ősztől fizetni kell a felhasználóknak a Népszava online kiadásának tartalmáért - írja a Világgazdaság.
A napilapok közül jelenleg a Világgazdaság, a Napi Gazdaság, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet online kiadása kínálja pénzért a nyomtatott lapban is megjelenő cikkeket, vagy azok egy részét. A fizetős napilap-portálok száma tovább bővül, ősztől biztosan fizetni kell a Népszava Online tartalmáért, és a Népszabadság is vizsgálja, hogy milyen konstrukciókban lehet egyes szolgáltatásokat fizetőssé tenni a site-on. A Népszabadság Online (NOL) viszont idén még ingyenes marad. A Népszava szerkesztője, Katona József a Világgazdaságnak elmondta: valószínűleg emelt díjas SMS-t kell fizetniük az olvasóknak egyes online népszavás cikkekért. - F: aug. 21., http://www.kreativ.hu/cikk.php?nl=1295&id=16714&aai=0&s=0
 
 
 
Új online könyvkereskedés nyílt
 
Megnyitotta virtuális kapuit a Bookline internetes könykereskedés. A site-on regisztrált könyvkereskedőknek, könyvforgalmazásra jogosult személyeknek, valamint könyvtáraknak van lehetősége a könyvvásárlásra. A látogatók a bejelentkezés után a nagykereskedelmi engedménnyel kínált könyvek közül válogathatnak. Lehetőségük van a Bookline teljes új könyv kínálatát látni, valamint az antikvár könyvek közül is böngészni. Az oldalon a beállított opciónak megfelelően lehetőség van nagykereskedelmi és engedményes áron forgalmazott új könyv, valamint antikvár könyvek (engedmény nélkül) megrendelésére. A kiválasztott könyvnél be kell írni a kívánt példányszámot majd meg kell nyomni a Frissítés gombot. Alapesetben a megrendelt darabszám 1. A megrendelés során a rendelés véglegesítése előtt bármikor visszatérhetnek egy-egy tételhez, módosíthatják a megrendelt darabszámot, de minden esetben újból a Frissítés gombbal kell a módosítást jóváhagyni. - F: aug. 22., http://www.klick.hu/cikk_nyomtathato.php?cikk_id=14174
 
 
 
Manuel Castells: Az identitás hatalma
 
Az identitás hatalma Castells Az információ kora című trilógiájának második kötete, mely az első rész 2005-ös magyar premierje után idén nyáron jelent meg, az Infonia Alapítvány és a Gondolat Kiadó információs társadalom klasszikusait bemutató sorozatának részeként. A mű a társadalmi átalakulás és a globális gazdaság szociális, politikai és kulturális dinamikáját tárgyalja. Elemzi a kulturális, vallási és nemzeti identitás fontosságát, s vizsgálja, mit nyújtanak ezek az identitások a társadalmi mozgalmaknak. Bemutatja a gazdaság és hatalom zabolátlan globalizálódásával szembeszálló népi mozgalmakat, az alternatív társadalmi szerveződésekre vonatkozó elképzeléseket, amelyek például a környezetvédő és a nőmozgalmakban öltenek testet. Foglalkozik a nemzetállam válságával s annak hálózati állammá történő átalakulásával, a nemzetek feletti kormányzás nehézségeinek a politikai demokráciára gyakorolt hatásával, a politikai reprezentáció gyengülésével a média és a botránypolitizálás feltételei között. - F: aug. 27., Prím Online, http://hirek.prim.hu/cikk/54435/
 
 
 
Újdonságok az egyszervolt.hu oldalán
 
Ha a Játékok rovatra kattintotok, akkor rengeteg új játékot találhattok. Már felsorolni is sok: a nagyobbaknak a legújabb játék a Memo+, Gyöngyfűzés, Pörgető, Koncentra, Nyomolvasó, amelyekhez nemcsak az ügyességed kell, hanem a jó koncentráló készséged is. A kisebbeknek a legújabb játék a Pöttyös, Triola, Kakukktojás, Szemfüles, Kaleidoszkóp. Figyelem, ezek sem olyan egyszerű játékok már, nyerni csak akkor tudtok, ha valóban odafigyeltek! Remélem sikeresek lesztek a játékokban! Ha új meséket szeretnétek megnézni, akkor kattintsatok a Békára, ahol régi diafilmeket nézegethettek. Ha már tudtok olvasni, akkor ezeken a kisfilmeken kitunően gyakorolhatjátok az olvasást, ha még nem, akkor kérd meg anyut vagy aput, vagy nagyobb testvéredet, hogy segítsen. Kvíz játékainkon a nyáron is rengeteg kérdés és nyeremény vár rátok! A Coldwell Kiadó történelmi, és a General Press Kiadó könyves játékainál már a nyerteseket is kisorsoltuk. Gratulálunk! Újabb játékunkon Granna játékokat nyerhetsz, az Óvodások játéktára sorozatból. - F: MATISZ Hírlevél
 
 
 
Újabb könyves portál nyílt
 
Megkezdte működését a Könyvlelő Online Könyváruház, ahonnan közel 20.000 könyv közül válogathatnak a látogatók. A kínálatban gyakorlatilag minden témakörben bőséges választék között lehet válogatni.
A site a legfejlettebb technológiával elkészített, a látogatók számára könnyen áttekinthető és egyszerűen használható webáruház, melyben a vásárlók többek között nyomon követhetik rendeléseik állapotát. A Könyvlelő Online Könyváruházban valamennyi könyvet 20-50% kedvezménnyel kínáljuk. Az áruházban folyamatosan zajlanak nyereményjátékok, melyek során a vásárlók akár ingyen is hozzájuthatnak a kiválasztott könyvekhez. Az áruház kínálata naponta bővül. A könyvlelő Online Könyváruház a http://www.konyvlelo.hu címen található. - F: aug. 27., http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=138498
 
 
 
Magyar nyelvű videómegosztó portál indult
 
Freevlog néven ingyenes, magyar nyelvű videómegosztó oldalt indított az econet.hu Nyrt. Az egyelőre béta verzióban elérhető új közösségi oldalon egy gyors regisztrációt követően bárki azonnal megoszthatja mozgóképeit a világgal. - F: aug. 29., http://hirek.prim.hu/cikk/54457/
 
 
 
 
IMPRESSZUM
 
A szerkesztők -- akik szívesen olvassák és megfontolják az Ön véleményét:
Káldi Emese (kommunikációs tréner)
mailto:emi22@freemail.hu
Mészáros Anikó (programvezető) mailto:meszaros.aniko@chello.hu
Sonnevend Péter (Kaposvári Egyetem, tanszékvezető főiskolai tanár,
egyetemi könyvtárigazgató)
mailto:sonnevend@mail.atk.u-kaposvar.hu
Mikulás Gábor (információs és pr-tanácsadó) mailto:mikulasg@gmconsulting.hu
 
Feliratkozás az ékezetes vagy ékezetmentes hírlevélre:
http
://hirlevel.swgy.hu/user/1/php/maileruser.php?mailer=1&action=regist
 
A szerkesztők a nem saját írású cikkek tartalmáért nem vállalnak felelősséget,
mindazonáltal törekednek a források gondos válogatására.
 
Kiadja: GM Consulting http://www.gmconsulting.hu/inf