A WEBALIZER kategóriáinak értelmezése

TALÁLATOK
Hits

A web-szerverhez intézett valamennyi kérés az adott időszakban.

FILE-OK
Files

A szerver által elküldött valamennyi file. Míg a hits (találatok) azt mutatja, hány kérést kapott a szerver, a files azt, hogy ezek közül hány esetben küldött vissza valamilyen állományt. A file-ok száma mindig kisebb, mint a kéréseké, mert egyrészt nem minden kérés jár file-küldéssel (pl. ha hibás címet kér a kliens), másrészt ha a kért file már a kliens cache területén van, akkor a szerver nem küldi el újra.

LAPOK
Pages

A szerverről letöltött lapok száma. Minden html vagy annak megfelelő (cgi, php) dokumentum egy lapnak minősül. A dokumentumba illesztett grafikák, videók vagy hangzó anyagok nem számítanak új lapnak.

LÁTOGATÁSOK
Visits

A látogatások becsült száma. Amikor egy kliens először kér egy page-t (html, cgi vagy php dokumentumot) a szervertől, akkor az egy új látogatásnak számít. Az ugyanazon klienstől (IP címről) érkező további kérések már nem növelik a látogatások számát, amennyiben két kérés között 30 percnél kevesebb idő telik el. Ugyancsak nem számítanak látogatásoknak azok az esetek, amikor egy kliens csak egy képet vagy egyéb, nem html formátumú file-t kér a szervertől.

HELYEK
Sites

A felhasználók (erősen) becsült száma. Azt mutatja, hogy hány különböző IP címről érkeztek kérések a szerverhez. Mivel egy IP cím mögött több gép is lehet (pl. egy tanterem), illetve egy ember egymás után több gépről is használhatja a szolgáltatást, ezért ez az érték mindkét irányban eltérhet a valódi felhasználói számtól. További torzítást okozhatnak a keresőrobotok, melyeket nem lehet teljesen kiszűrni a statisztikából.

KILOBYTE
Kbytes

A szerver által elküldött adatok mennyisége, kilobyte-ban.

A Webalizer eredeti, angol nyelvű leírása a http://www.mrunix.net/webalizer/webalizer_help.html címen olvasható.