Tanácsok a gyorskereséshez

Az EPA nyitólapjáról rögtön elérhető gyorskeresőjével az EPA adatbázisában kereshetünk a következő szempontok szerint:

Cím: Ebben a mezőben a kiadványok címében kereshetünk egy vagy több szóra. A beírt szavak előfordulásait bármely címadatban megtalálja a kereső, nem csupán a főcímben. Ha több szót írunk be, akkor azokat a kiadványokat fogjuk megtalálni, melyek címeiben az összes beírt szó előfordul. Használhatjuk a csonkolás ("*") jelét is, de a kereső automatikusan is megpróbál csonkolt módon keresni, ha a beírt keresőkifejezésekre nem kap találatot.

Évek: Itt az elektronikus formában hozzáférhető évekre kereshetünk. Megadhatunk egyetlen évet, úgy, hogy azt az első mezőbe írjuk be, illetve periódust, amikor is a kezdő év az első cellába beírt évszám, a lezáró pedig a második cellába írandó. Ha az első megadott évadat nagyobb mint a második, akkor a kereső a második értéket nem veszi figyelembe és csak az első cellában megadott évben elérhető tételeket fogja kikeresni.

Téma: Ezen a ponton a kiadványt tartalmi szempontból jellemző fogalmakra kereshetünk, melyek az EPA esetében témák és tárgyszavak lehetnek. Ebben a mezőben mindkét fogalomtípusra szabadon kereshetünk, egyszerre több kulcsszó beírásával is. Ha több témát írunk be egyszerre, akkor csak az olyan kiadványokat fogjuk megtalálni, melyeket az összes megadott fogalom jellemez. Használhatjuk a csonkolás ("*") jelét is, de a kereső automatikusan is megpróbál csonkolt módon keresni, ha a beírt keresőkifejezésekre nem kap találatot.
A használt témakörök listája itt megtekinthető, bár a rendszer jelen feltöltöttségi pontján még csak egy részükre kaphatunk találatot.

Típus: Az EPÁ-ban leírt kiadványokat megpróbáltuk tartalmi jellegük szerint is csoportosítani, az általánosabb szempontú jellemzéshez. A különböző típusokra a kereső menüjéből kiválasztott értékekkel lehet keresni. Egyszerre több érték is megjelölhető a CRTL ("control") billentyű lenyomva tartása mellett.

A keresést finomíthatjuk a "szűkítés hozzáférés szerint" menüvel aszerint, hogy milyen elérhetőségű kiadványokat akarunk megtalálni. Ha megjelöljük az "archivált" értéket, akkor csak az EPA Archívumban található tételekre keresünk. A "távoli" megjelöléssel csak a külső szolgáltatókon elérhető kiadványokat találjuk meg. (Ezekből van a legtöbb, viszont elérhetőségük nem mindig garantált). Az "offline" kritériummal azokhoz az EPÁ-ban leírt kiadványokhoz juthatunk el, melyek nem férhetők hozzá az interneten, de léteznek elektronikus formában.