ÚTMUTATÓ
az EPA-katalógus használatához

Az EPA-katalógus a kiadványok adatait leíró adatbázis összetett keresője. Akkor érdemes használni, ha nem vagyunk biztosak a keresőfeltételeinkben, illetve ha kiadványok csoportját akarjuk megtalálni, tetszés szerint megfogalmazott kritériumok alapján.

Egyszerre maximum 10 feltételt fogalmazhatunk meg egy keresésben.

A következő adatokra kereshetünk a felső két keresőboxban a megfelelő mezőket kiválasztva:

Ezekben a mezőkben minden adathoz ajánljuk az index használatát. Az "index" gombra kattintva a képernyő jobb oldalán megjelenik a kiválasztott mezőhöz tartozó lista. (A "cím" és "tárgyszó" mezőknél a teljes lista betöltése hosszabb ideig tarthat. )Ha a keresőmezőbe beírjuk a keresendő adatban szereplőkaraktereket, akkor az indexben már csak az arra illeszkedő kifejezéseket fogjuk megkapni. A teljes index betöltése lassúbb hálózati kapcsolatnál hosszabb időt vehet igénybe.

A felső két keresőblokkban szabályozhatjuk az egyes mezők közötti viszonyt is: "és", "vagy", illetve "nem" értékekkel. Ugyanitt alkalmazhatunk csonkolást (jobbfelől) a * karakterrel.

A következő adatok alapján is kereshetünk, illetve szűkíthetjük a keresőfeltételt, listából választva a lehetséges értéket:

Az oldal alján található beállításokban az "ékezet nélküli keresés" opciót bekapcsolva a keresés nem veszi figyelembe az ékezetek által jelentett különbségeket az adatokban és a keresőkérdésben. Beállítható továbbá, hogy a kapott találatok milyen szempont szerint legyenek sorba rendezve (cím, EPA-azonosító vagy hozzáférés). Szintén szabályozható, hogy egy oldalon hány találati tételt szeretnénk megjeleníteni (Ennek az internetkapcsolat sebességével, illetve a találatok várható számával összefüggésben van jelentősége. Száz tételes találati lista betöltése hosszabb ideig tarthat).

A keresés a "keres" gomb megnyomásával indítható el. A "törlés" opcióval az összes beírt feltételt töröljük.