Lévai Mónika

 

A Tímármőhelytől a modern autótechnikáig

 

 

Modern gyártóterületének megnövelésével az AUTOELEKTRO Kft. nemcsak tágasabb, ergonómiailag jobban megkonstruált munkahelyeket tudott kialakítani, hanem egyszerre megsokszorozta gyártási kapacitását.

A megnövekedett szabad kapacitással egy időben született meg a cég vezetése részéről a gondolat, új gyártmányokat, új piacokat kell keresni, szélesebbre kell nyitni a vállalat kapuit a potenciális vevők előtt. Így került kapcsolatba az AUTOELEKTRO 1997 - ben a német Freudenberg céggel.

A Freudenberg cég Németország legnagyobb családi kézben lévő vállalkozása, szerteágazó gazdasági tevékenységgel. A vállalat székhelye Weinheimben található. A Freudenberg cégcsoport 6000 dolgozót foglalkoztat, ezzel a város legnagyobb munkaadója. A cég 70 hektáros ipari területet birtokol, ami meghaladja az összes további vállalkozó ipari területét.

A Baden Wüttemberg tartományban található Weinheim, az Odenwald nyugati részén, a Bergstraße középpontjában, Heidelberg közelében fekszik. A városkát 400 m magas hegyek veszik körül, melyek megvédik a zord északi és keleti szelektől. A város felett magasodó két várból csodálatos látvány nyílik a termékeny Rajnai síkságra. A gondosan ápolt, megőrzött óvárosban sok történelmi épület, festői utcácskák és zeg-zugok az elmúlt évszázadok emlékét idézik. A sok szórakozási lehetőség Weinheimet vonzó pihenési és kirándulási céllá teszi.

A Freudenberg vállalatcsoport múltja nem kevésbé gazdag, hiszen a gyökerek mintegy 150 évre nyúlnak vissza. 1849-ben a Müllheim-i völgyben található - a Heintze és Sammet cég felszámolása következtében áruba bocsátott - tímárműhelyt vásárolta meg Carl Johann Freudenberg partnerével Heinrich Christian Heintzevel. Az új tulajdonosok divatos termékekkel, lakk- és szaténbőrrel bővítették a hagyományos választékot. Lépésük szerencsésnek bizonyult, hiszen a vállalkozás és különösen az export folyamatosan növekedett, termékeiket fokról-fokra az egész világ megismerte.

1900 és 1904 között Hermann Ernst Freudenberg - a cégalapító fia - saját fejlesztésként új bőrcserzési eljárást vezetett be, Európában elsőként növényi anyagok helyett krómvegyületekkel való cserzést alkalmazott. Az új technika igen hatékonynak bizonyult, hónapokkal rövidítette az előállítási időt és alkalmazásával a céget Európa egyik legnagyobb bőrfeldolgozó gyárává vált.

Az I. világháború, az infláció és az 1929-es gazdasági világválság súlyosan érintették a vállalatot: Addig a kikészített bőrök 60 - 70 %-át exportálták, ami az említett események nyomán lehetetlenné vált. A krízisek nehéz döntés meghozatalára késztették a cégalapító unokáját:

A cégalapító unokái: a mérnök Hans Freudenberg, a gazdasági és személyzeti ügyekért felelős Richard Freudenberg, az értékesítésért felelős Otto Freudenberg és a beszerzéssel megbízott Walter Freudenberg új, merész fejlesztések végrehajtása mellett döntöttek.

Legfőbb törekvésük a bőrmaradékokat felhasználására és a bőrt helyettesítő, pótló anyagok kifejlesztésére irányult, olyannyira hogy a legtöbb új termék bevezetésének hátterében fellehető ez a motívum. További törekvésük volt az új bőrök és helyettesítő anyagok új alkalmazási területeinek megkeresése. Így 1929–től bőrből készült tömítések gyártását kezdték el, majd 1936-ban megjelentek egy radiális hullámtömítőgyűrűt műgumi tömítő éllel, amit Simmeringe-ként ismert meg és használt az egész világ.

A Freudenberg cég vegyészei és mérnökei a továbbiakban műgumiból műbőrt, és gumi cipőtalpakat fejlesztettek ki. További találmányokkal járultak hozzá a műanyagok széles körben való elterjesztéséhez, a műanyagalapú padlóburkolók alkalmazásához. A laboratóriumaikban kifejlesztett műszálakat egyre szélesebb körben használták, és azok egyre népszerűbbek váltak.

1948 óta alkalmazzák a betétszöveteket Vlieseline néven, háztartási termékeiket pedig Vileda márkanéven ismerte meg a világ. 1957 óta gyártják az egyre szélesebb körben alkalmazható Viledon márkanevű ipari és fogyasztási szűrőket. A tömítéseket és más alkatrészeket 1934 óta a vevők érdekeit messzemenően figyelembe véve, igényeik alapján méretre tervezik. A cég eredményes fejlődését bizonyítja, hogy a háború előtt telephelyeket építettek Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Nagy- Britanniában.

A II. világháború után újabb beruházásokba végrehajtása mellett döntöttek. 1951-ben kezdték - egy amerikai partnerrel - az Amerikai Egyesült Államokban létesített üzemben, a műszálgyártást. 1955-ben műanyag feldolgozó gyárat építettek, majd 1968-ban egy tömítésgyártóval társulva kezdtek újabb tengerentúli vállalkozásba. 1960-ban Japánban is megvetették a lábukat.

Ezzel párhuzamosan Európában is terjeszkedtek: társulásokat és saját gyárakat hoztak létre Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Olaszországban és más európai országokban. 1970 és 1989 között a Freudenberg cég egész világra kiterjedő kereskedelmi és gyártó hálózatot épített ki, amelynek képviseletei Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Kelet-Ázsiában egyaránt megtalálhatók.

A cég növekedésével a termékpaletta is kibővült. 1962-1965-ig saját fejlesztés nyomán vezették be a fonott műszálak technikáját, amelyet az orvostudományban, a mezőgazdaságban és a továbbfeldolgozó iparban hasznosítanak. 1966-ban a Klüber Lubrication kenőanyaggyártó cég megvásárlásával lehetővé vált a tömítéstechnika legmagasabb szintre való fejlesztése.

A Szovjetunió 1989-es széthullása után és Kelet-Európa, valamint Kína nyitása nyomán új kihívásokkal kerültek szembe a nemzetközi vállalatok. A jobb működés és a reakcióidők csökkentésének érdekében kisebb, speciális piacokra szakosodott egységeket alakítottak ki. A Carl Freudenberg által alapított anyacéget 1995-ben önálló kft-ékre osztották fel. Az új leányvállalatok vezető társaságaként a Freudenberg & Co. családi vállalat működik.

Újabb lépéseket tettek a termékfejlesztés területén: komplett megoldásokat kínálnak az ügyfeleknek, pl. lehetővé teszik számukra a szenzorszimeringek gyártását.

A Freudenberg cég társasági szerződését 1936-ban öntötte formába egy frankfurti ügyvéd: Ernst Bösebeck és ez azóta is modellértékű a társasági jogban. Biztosítja a vállalat gazdasági függetlenségét és a cég érdekeit a család érdekei elé helyezi. A társaság tulajdonrészei mindmáig 100 %-ban a család kezében vannak. Külön szervezet a Freudenberg alapítvány, ami jogi személyként betétes. Jelenleg 280 tagja van a társaságnak.

Az ügyvezető és a vállalatvezetés tagjai a családból kerülhetnek ki, de kivételek is akadnak. Az 1849-es alapítás óta 17 ügyvezető és vállalatvezetőségi tag származott a családból, 14-en viszont nem voltak tagjai a családnak.

A szociális gondolkodás fontos és figyelemre méltó hagyomány a családban. Régóta felismerték, hogy a jólétet, a műveltséget és a tekintélyt nemcsak maguknak köszönhetik, hanem a vállalat minden dolgozójának, a velük való együttműködésének. A szociális gondolkodásmódot a cégalapító Carl Johann  és felesége Sophie Freudenberg kezdeményezte ill. alapozta meg:  aranylakodalmuk alkalmából minden dolgozó közös munkájával létrehoztak egy – azóta is működő - alapítványt.

A gyár és a benne dolgozó emberek iránti felelősséget, eszméjét adták tovább egymásnak a későbbi generációk. A fiúk megpróbáltak megfelelni ennek az elvárásnak, amikor a szociális intézményeket ill. szolgáltatásokat továbbfejlesztették és a rászorulók számára hozzáférhetővé tették. Az utóbbi évtizedekben különösen a dolgozók lakáshoz jutását, a fiatalok képzését és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi beilleszkedését segítették. A jövőben is ösztönözni kívánják a fiatalokat, emellett támogatják az önhibájukon kívül bajbajutott jelenlegi és egykori dolgozókat is.

A Freudenberg céget ma elsősorban különböző üzletágak beszállítójaként jegyzik. Termékeikre az autó-, a textil- és a beruházási javak ipara egyaránt igényt tart. és nagy múltú vállalkozástól szerzi be a tömítés- és lengéstechnikai alkatrészeket, a legkülönfélébb műszálakat, a háztartási termékeket és kaucsuk padlóburkolatokat. Ezen kívül a speciális kenőanyagok, a borjúbőrök és a cipők is hozzátartoznak a nemzetközi vállalkozás széles termékpalettájához. A kínálathoz szolgáltató vállalatok sora társul. Alapvetően fontosnak tartják, hogy a termékeiket már nemcsak magas minőség jellemzi, hanem teljes ügyfélszolgálat és nagyfokú odafigyelés. A cégszövetségből adódó együttműködés hasznos a többfunkciós termékek előállításánál is.

A Freudenberg “házból” származó termékek előállításában és forgalmazásában 40 országban, több mint 200 társaságuk 30000 dolgozója vállal részt.

E nagy múltra visszatekintő vállalat beszállítója lett az AUTOELEKTRO Kft. “Ajánlólevelünket” a Siemens céggel kialakított évtizedes együttműködés alapozta meg. Új partnerünk is tapasztalta, hogy meg tudtunk felelni a nagy pontosság és a kiváló minőség követelményeinek.

Szoros együttműködő partnerük a Freudenberg Dichtungs- und Schwingungstechnik KG. Ez különösen azért is kedvező az AUTOELEKTRO számára, mivel a cégcsoport beruházásainak súlypontja ide, a tömítés- és lengéstechnika területére helyeződött.

A vevőorientált tömítés- és lengéstechnikai megoldások az autóipar és az autóipari beszállítók, valamint a feldolgozóipar számára egyaránt igen fontosak.

Az AUTOELEKTRO Kft. jelenleg mágnesszelepeket gyárt, amelyekkel jelentős javulás érhető el az üzemanyaghasznosítás és kipufogógázok kibocsátása területen. A mágnesszelepek, a membráncsatlakozók, a visszacsapó-, szabályozó- és zárószelepek gyártása ígéretes jövő előtt áll. Gyártmányaink alkalmazása hozzájárul a gépjárművek környezetkárosító anyag kibocsátásának csökkentéséhez. Minden fejlett ipari országban szigorú szabályozások érvényesek a környezetszennyezésre, melyekre nemcsak a törvényhozók gyakorolnak hatást. Az autóvásárlók egyre inkább ügyelnek arra, hogy gépjárműveik kíméljék a környezetet.

Az AUTOELEKTRO Kft. által gyártott mágnesszelep a jogszabályokhoz alkalmazkodó, testreszabott probléma-megoldási lehetőségeket kínál. Igen nagyok a cég esélyei arra, hogy tovább fejlessze gyártását, növelje termelését, és hosszú távú gyümölcsöző, kapcsolatot építhessen ki a Freudenberg cégcsoporttal.

 

Vissza