Szoptatás vagy cumisüveg?

Megszívlelendő jótanácsok a látássérült anyukáknak

 

Mint előző cikkemben már leszögeztem, saját anyatejünk a kisbabánk számára a legoptimálisabb táplálék. Ahány emlős faj él a Földön, annyiféle tej létezik. Mindegyik emlős saját tejével táplálja utódait általában addig, amíg a kicsi meg nem háromszorozza születési súlyát. Miért is kellene az embereknek eltérő gyakorlatot folytatniuk és mesterségesen, tehéntejből vagy szójából készült tápszerrel táplálni gyermekeiket? Természetesen adódhatnak olyan helyzetek, amikor objektív okok miatt a tápszeres táplálás válik szükségessé, azonban ez a szám valójában elenyésző azon esetekhez képest, amikor a szoptatásnak szubjektív akadálya van, és emiatt hiúsul meg. Az anyatejjel való táplálás nem jelent egyet a szoptatással, mivel ha babánknak cumisüvegből adjuk a lefejt anyatejünket, nem biztosítjuk számára a szopás, mint cselekvés élettanilag pozitív hatásait. (Lásd előző cikkemben)

A rossz gyakorlatok, melyek szoptatási nehézségeket okozhatnak, kizárólag abból adódnak, hogy az ember „okosabb” akar lenni, mint a természet. Nyugtató cumit, cumisüveget, bimbóvédőt gyártunk, mert úgy gondoljuk – legalábbis a gyártók ezt akarják velünk elhitetni, mert az eladásból élnek –, hogy ezen eszközökkel mind saját, mind gyermekünk életét megkönynyítjük, esetleg még szebbé is tesszük. Ennek azonban pont az ellenkezője igaz. A cumit, a cumisüveget és a bimbóvédőt teljesen máshogy kell szopni, mint az anyamellet. Míg szoptatáskor a kisbaba maga harap rá a mellre, ehhez nagyra kell nyitnia a száját, és nyelvével masszíroznia kell a mellszövetet a tej kifejéséhez, addig a cumisüveget a szájába teszik, amihez nem kell nagyra tátania a száját, és nyelvével nem kell mozgást végeznie. Az étel sem úgy jön a cumiból, mint a mellből: szopáskor a babának egy ideig szopnia kell, csak utána indul el a tejfolyás, a tej ritmikusan folyik, szopás alatt hol gyorsabban, hol lassabban, sőt még minősége is változik. Cumisüveg esetében az étel azonnal jön, a folyás az egész etetés alatt változatlan marad.

Gyakran előfordul, hogy kisbabánk ezen eszközök használata következtében már nem, vagy nem olyan jól fog szopni. Ezt a jelenséget nevezi a szakirodalom cumi-mellbimbó zavarnak. Természetesen vannak olyan csecsemők is, akiknél az etetési módok váltogatása semmilyen problémát nem okoz. Ha a fenti tünetegyüttest azonban észleljük saját kisbabánkon, akkor sem kell elkeseredni, mivel kitartással, nagy akaraterővel és még több szeretettel, türelemmel  helyre lehet állítani a megromlott szoptatási kapcsolatot. Mindenképpen kérjük szakképzett szoptatási tanácsadó segítségét ilyen helyzetben.

Láthattuk, hogy egy szoptatott kisbabának nincs szüksége sem cumisüvegre, sem nyugtató cumira, sőt ezek használatától tartózkodni kell, mert gondot okozhatnak. Tehát megszabadulhatunk egy sor kellemetlenségtől. Ilyenek: a tápszerhez szükséges víz forralása; a tápszer elkészítése, melegítése; a cumisüvegek fertőtlenítése, melyek a látássérülteknek igen nagy időráfordítást jelentenek. Ezenkívül még pénzt is megtakaríthatunk, nem is keveset, ami egy átlagos látássérült anyagi lehetőségei szempontjából nem mellékes. Elég csak arra gondolni, hogy azon felül, hogy a fenti műveletekhez szükséges eszközök igen drágák, nem is tekinthetők egyszeri beruházásnak; a cumikat ugyanis időről időre cserélni kell. A latexből készültek alig néhány hétig használhatók, de a szilikonból készültekből is ajánlott legalább kéthavonta újat venni!

A szoptatott kisbabának ezekre az eszközökre nincsen szüksége. Ha más eteti is ideiglenesen babánkat lefejt anyatejünkkel, mert nekünk el kell mennünk valahová, elég hozzá egy vastag falú pohár, vagy ha nem akarjuk babánkat pohárból itattatni, bár már egy újszülött is képes pohárból inni, adathatjuk neki a tejet kiskanállal. Azonban, ha el kell mennünk valahova, legjobb, ha magunkkal visszük kisbabánkat valamilyen hordozóeszközzel (szerintem e célra a legpraktikusabb egy hordozókendő, főleg egy látássérült anyuka számára), így bármikor megetethetjük. Ne riadjunk meg a nyilvános szoptatástól! Ha egy felnőtt ember elfogyaszthatja ebédjét nyilvánosan, akkor szoptatott kisbabánknak miért lenne erre kevesebb joga?

 

Dr. O. Lukács Réka